Андрей Ковачев: Идваме, за да намалим властта на политиците и да увеличим тази на гражданите

съпредседател и водач на листата на "Зелените"

Андрей Ковачев: Идваме, за да намалим властта на политиците и да увеличим тази на гражданите

© ДневникАндрей Ковачев е на 35 години, женен, с едно дете. Биолог по образование, от 18 години е активист в природозащитното движение, един от инициаторите на кампаниите за защита на Иракли, Странджа, Пирин, Рила, Камчия и основател на гражданската коалиция "Да остане природа в България". От 2003 г. работи по проекти, финансирани от холандското правителство, за изграждане и опазване на мрежата от защитени зони "Натура 2000". Той е един от учредителите на партията "Зелените", създадена на 18 май 2008 г., а работи официално от края на март 2009 г. Формацията е създадена изцяло от активисти на природозащитните движения и движенията в защита на социалните и гражданските права. Тя няма нищо общо с други по-стари партии, които имат в името си подобна символика. Въпреки краткото време и поставените в последния момент бариери (вдигането на депозитите за участие в избори) "Зелените" успяха да изненадат скептиците и ще участват на европейските избори с бюлетина номер 12. Партията получи подкрепа от Европейските зелени. Според социолозите тя много бързо стана разпознаваема от избирателите. Мотото на кампанията й е "Да върнем държавата на гражданите".


Защо решихте да се включите в политиката?


- Защото след 18 години борби за опазване на природата се убедих, че само с граждански действия и организации няма да стане. Властта се окопава и затваря възможностите на гражданското общество да влияе върху взимането на решения и да контролира властите. Положението е много зле и вече не може да се трае.
Няма ли да се случи същото, ако и "Зелените" станат част от властта?


- "Зелените" сме хора, работещи за тази кауза от години. Няма да се променим. Истината е, че на България не й трябват нови герои и спасители. Трябва ни промяна на законите, така че гражданите да могат пряко да контролират решенията на всички власти от парламент до община. И да могат да инициират пряко решения на тези власти. И да избират пряко институции като съдебен съвет, медиен съвет, омбудсмани. Тогава властта няма да е нещо далечно за хората. Всъщност "Зелените" идваме, за да намалим властта на политиците и да увеличим тази на гражданите. Без да унищожаваме представителните институции, а като ги поставим под контрола на хората.


Според последните социологически проучвания "Зелените" е една от най-разпознаваемите формации, въпреки че е нова. На какво се дължи това?


- Дължи се на нашето послание. България просто има нужда от промяна. И на много хора, особено млади, е ясно, че тя няма да дойде от политическия елит. Това е доста тежката отговорност, която сега ляга върху "Зелените". Освен това много от нас сме и бяхме сред хората, инициирали и водещи битката за опазване на природата. Ясно е, че такива хора не са продажници, а са хора с кауза.


Каква е конкретната ви цел при участието в тези избори?

- Нашата цел сега е да изпратим наш български депутат в Европейския парламент. Човек, който от самото начало да поеме ангажимента на придвижва петициите на българските граждани в Комитета по петиции към него. Сега България е страната с най-голям брой такива петиции за нередности в сравнение с всяка друга от членовете на ЕС.


Кои са основните моменти във вашата програма? Какво обещавате на избирателите и как ще бъде постигнато то?


- Първо, ще направим всичко възможно чрез Европа да опазим природата на България и да не допуснем да се окрадат парите от европейските фондове. Именно чрез механизма на гражданския контрол, подпомогнат от Европейския парламент. Второ, ще се борим средствата на Европа да отиват главно за развитие на регионите - в енергетиката за изграждане енергийната независимост на домакинствата, сградите и общините чрез развитие на възобновими енергийни източници и чрез насочване на средства в програмата за развитие на селските райони в малки и средни производители. Много важно е това, че сега има големи възможности за развитие на така наречените зелени работни места - в развитието на възобновимите енергийни източници, природосъобразен туризъм и селско стопанство. Ние ще сме част от групата на Европейските зелени, а всичко това е част от тяхната политика.


Кои са основните ви опоненти и какви са очакванията ви за резултатите от изборите? С кого бихте могли да сформирате политически съюз?


- Наша непосредствена цел е и, разбира се, да имаме парламентарна група в българския парламент. Готови сме да работим с всички, които приемат нашата програма. "Зелените" сме предизвикателство за всички демократично мислещи хора. Всеки съюз, който бихме създали, ще е насочен към приемането на закони за прилагане на нашата програма. Ето един пример само за нещата, по които не може да има компромис. Ние ще настояваме за въвеждане на задължителен местен референдум за всеки по-значим проект или план. Независимо одобряван от местните или централни власти - преди да тръгне такова нещо, да е задължително положително решение от такъв референдум. Толкова много приказки се изприказваха за купуването на гласове. И никой, ама никой не посочи истинската причина. А тя е всевластието, което идва след края на изборите. Премахнете това всевластие и бизнесът с купуването ще свърши. Едно такова просто нещо, работещо успешно в много страни, обръща на 100% ситуацията в България. Не си правим илюзии обаче, че съпротивата от страна на олигархията и нейните клакьори срещу нашите предложения и въобще срещу съществуването ни ще е много силна.


Според вас има ли разлика между различните поколения политици и в какво се изразява тя?


- Хайде да не разделяме политиците от хората, сякаш те не са част от нашата планета. Да, има разлика между поколенията. Има едно ново поколение. То е поколението на XXI век. То не обича партийността с цялата й показност и лъжовност. Но не е пасивно към това, което се случва. Това е поколението, което иска пряко да решава проблемите. А пък XXI век ще бъде векът на въвеждане на пряката демокрация. "Зелените" сме първата лястовичка в България на тази нова епоха.


Ако не постигнете успех на тези избори, как ще продължите политическия си живот?


- Като активна извънпарламентарна опозиция, работеща в тясно сътрудничество с гражданските групи.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТТ
  *****
  Неутрално

  Да знаете - зелените когато са на власт са червени

 2. 2 Профил на .dru
  *****
  Неутрално

  Тоя от къде се пръкна!?!?

 3. 4 Профил на sw
  *****
  Неутрално

  "Зелените" - европейски проект за България!

 4. 5 Профил на popfolk
  *****
  Неутрално

  тоя май не се изхранва със зеленина...

 5. 6 Профил на Станишко
  *****
  Неутрално

  Попфолкчо, много ти отива името.
  А Доган интересно с какво ли се изхранва?
  Човекът си е много нормален, независимо дали има няколко кила отгоре или не. Повечето политици, които затлъстяха на власт, придобиват една безкрайно мазна, затлъстяла и нагла физиономия, каквато не виждам в този човек.
  Между другото ще спечели доста, ако обяви, че ще задели само част от евродепутатската заплата за лични нужди (и разбира се го спази после)...

 6. 7 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Като 100% син привърженик, на парламентарните ще гласувам за Сините, но за евро-парламента ще гласувам за Андрей и Бого Шопов!

 7. 8 Профил на Ivo
  *****
  Неутрално

  "ако обяви, че ще задели само част от евродепутатската заплата за лични нужди "

  Станишко, това ли имаш в предвид ?

  http://forum.bulgariangreens.org/viewtopic.php?f=8&t=502#p2081

 8. 9 Профил на Станишко
  *****
  Неутрално

  Да, това имам пред вид Хубаво е мнението, че благотворителността е добре да е анонимна, но в случая според мен трябва да се раздува - цинично погледнато, средностатистическата овца-избирател си пада по елементарните послания. Аз симпатизирам на зелените за евроизборите, но на парламентарните още нямат шанс да влязат и се ориентирам по-надясно. За да имат шанс за парламента трябва много работа и непрекъснато да се говори за тях пред медиите - интернет не е достатъчен...

 9. 10 Профил на 2011
  *****
  Неутрално

  Това сасъщите пополистки глупости.

 10. 11 Профил на eol11
  *****
  Неутрално

  защо да заделя от заплатата си за социални каузи? поредната сбъркана логика. заплатата съответства на ролята. отговорността му се изразява в това да прави онова, заради което са го избрали и да дава информация на избирателите си какво е свършил. да сте видели досега някой друг кандидат евродепутат да казва какво конкретно смята да върши, освен дежурното "ще работя за интересите на България"?

 11. 12 Профил на Станишко
  *****
  Неутрално

  Първо, не се пише пополистки. И второ, предпочитам попОлизъм за забрана на нагли строежи, отколкото догановия и станишевски попОлизъм!

 12. 13 Профил на Борис
  *****
  Неутрално
 13. 14 Профил на А от къде са им паричките?
  *****
  Неутрално

  Кой финансира зелените в Бг? Ами зелените в ЕС! А какви са те там? Крайно леви, полуграмотни екстремисти! Като оня Йошката-помните ли го-бивш мин. вън. раб. на ФРГ, кагато на власт там бяха червените. Без висше образование. Дето настояваше и успя да затрие половин АЕЦ-Козлодуй! Та тия-нашите зелени-са техни храненици.
  С нищо не омаловажавам дейността им за защита на Рила, Странджа, Иракли. И аз съм се подписвал.
  Но няма да гласувам на никви избори за тях!
  ЩОТО НЯМА ДА МИНАТ ИЗБОРНИТЕ БАРИЕРИ!
  А не искам гласът ми да се ПРЕразпределя към ДПС, БСП, РЗС или Атака.

 14. 15 Профил на e2718
  *****
  Неутрално

  Няколко адреса, за всички, които търсят повече информация за ЗЕЛЕНИТЕ:

  Официален сайт:
  http://zelenite.bg/

  Блог за Зелените, препоръчвам статията "Митове за ЗЕЛЕНИТЕ".
  Вижте също видеоклиповете:
  http://vsepak.zelenite.bg/

  Едно от местата, където може да видите детайли от платформата на ЗЕЛЕНИТЕ:
  http://bulgariangreens.blogspot.com/


  Гласувайте с Разум и Сърце.

 15. 16 Профил на Christian
  *****
  Неутрално

  ... може и просто с бюлетина № 12.

 16. 17 Профил на zh_shangova
  zh_shangova
  Рейтинг: Неутрално

  Винаги съм подкрепял зелените каузи, а на изборите - сините. Така ще направя и сега. Положението е твърде сериозно за експерименти с гласа ми. Иначе като извънпарламентарна формация, Зелените са симпатична и полезна формация, дано си сътрудничат с едно дясно правителство много по-добре отколкото с това на комунистите.

 17. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Много симпатична, млада и необременена политическа формация са "Зелените". Пожелавам им успех. Както на изборите за ЕП, така и за парламентарните. България има нужда от автентична "Зелена" партия, а не сурогатните "зелени" образувания като онова на Сашко Каракачанов и на някои други "еколози". Успех момчета и момичета.

  Ecrasez l’infâme
 18. 19 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Само да обяснят с чии пари бяха напълнили с билбордове магистралите миналата година?
  Кофти, момичета и момчета. Пак има едни пари, дето трябва да се похарчат
  До н. 1 - спомням си и друго - еколозите са като дините, отвън зелени, отвътре червени

 19. 20 Профил на parazit
  *****
  Неутрално

  #17 разчитам ако едно дясно правителство се окаже доста слабо, некоординирано (освен в схемите) и глухо за всякакви гражданси позиции (а системата сега прави това от всяко правителство) да не си затваряш очите като червена бабичка и да започнеш да натискаш за промяна ако не със, то поне като Зелените.

 20. 21 Профил на ти
  *****
  Неутрално

  Аз, #19, чудесен пример за неосведомен коментар - билбордовете са на Зелена българия, корпоративна собственост на Евроинс и нямат общо с партия Зелените. За дините чете тук http://vsepak.zelenite.bg/?page_id=51

 21. 22 Профил на Dimitur
  *****
  Неутрално

  Когато синята идея узря се роди партия ЗЕЛЕНИТЕ

 22. 23 Профил на svety
  *****
  Неутрално

  Браво, супер интервю.
  Сайта на Зелените е http://www.bulgariangreens.org/, където е снимката на Андрю,
  а не този посоцен от е2718, който явно е провокатор....

 23. 24 Профил на ДДД
  *****
  Неутрално

  Добра инициатива, но да не забравяме колко партии има и как гласовете на интелигенцията "служебно" се разпределят между редовните играчи.
  Нали сте интелигентни, защо простите хора правят по-практични избори от вас ?! И в крайна сметка управляват ?!

 24. 25 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 418 Неутрално
 25. 26 Профил на Станишко
  *****
  Неутрално

  "Нали сте интелигентни, защо простите хора правят по-практични избори от вас ?! И в крайна сметка управляват ?! "

  Ами защото простите хора са мнозинство. Толкоз.

 26. 27 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво за интервюто! Между впрочем макар, че съм привърженик на ЗЕЛЕНИТЕ, абсолютно съм възмутен с простотиите по нерегистрацията на Синята коалиция.

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 27. 28 Профил на xyz
  *****
  Неутрално

  Симпатизирам на "Зелените", но предстоящите парламентарни избори са толкова съдбоносни за България, че всяко разпиляване на гласове може да се окаже съдбоносно.
  На проевропейски ориентираните българи трябва да е повече от ясно, че България е на кръстопът:- или сателит на Москва, или достоен член на европейското семейство. Ако мафиотската завера БСП&ДПС спечели изборите, ще бъде реализирана първата възможност и тогава се лишава от смисъл всичко, включително и "зелените балкани", защото нормалните
  българи окончателно ще напуснат тези земи.

 28. 29 Профил на Стая 101
  *****
  Неутрално

  На вси4ки, които симпатизират на зелените, но мислят, 4е на изборите е по-добре да се подкрепи Синята коалиция - нека си припомнят, 4е законопроекта за невижданите в целия ЕС 50 000 лв данък демокрация за членство в клуба на посветените имащи право да се явяват на избори и праг, който факти4ески удря бедните, не корпоративни пера4ници, е идея на СДС.
  Гласувай за СДС и подкрепи статуквото!

 29. 30 Профил на e2718
  *****
  Неутрално

  Е, хайде сега, swety, провокатор съм бил.
  ЗЕЛЕНИТЕ имат много сайтове, малко са се разпръснали,
  но това е нормално за млада и невождистка партия.
  http://www.bulgariangreens.org/ и http://zelenite.bg/ са mirror-и.
  Тоест информацията на единия се обновява автоматично и на другия, и обратно, поне в повечето случаи.

  Сега някой само да не вземе да каже от къде са взели пари да поддържат толкова сайтове. Цената за хостване на сайт е около 10-ина лева на месец, админстраторите им са няколко и работят на доброволни начала.

 30. 31 Профил на l
  *****
  Неутрално

  Може да имат добри намерения, но очевидно имат проблеми с практичното мислене. Доказателство е, че смятат референдумите за някаква панацея.

 31. 32 Профил на БК
  *****
  Неутрално

  Смятам, че "Зелените" са интелигентната алтернатива за България. Те го показват с делата си. Това е единствената опозиционна партия в България, която има много ясна кауза - "За да останат хора и природа в България". Прегледайте уеб сайта им и ще се убедите:
  www.bulgariangreens.org
  И отново единствената партия от всички партии в Бг, която отчита своето финансиране прозрачно и изключително интелигентно:
  http://www.bulgariangreens.org/donations/statistika.html
  Мисля, че е крайно време да кажем, че не всички са "маскари". Успех на "Зелените"!

 32. 33 Профил на спам
  *****
  Гневно

  Интересно, като е толкова благороден и все в граждански каузи участва, защо използват базата си данни, за да спамят политически и непозволено хората. Поне им казах, че следващата седмица ще си играем на жалби и съд. Ако това е прозрачност и честност, здраве му кажи.

 33. 34 Профил на pyovev
  *****
  Неутрално

  Браво на Андрей! Много чисто и истинско интервю.

 34. 35 Профил на Слънчевка
  *****
  Неутрално

  Приятели, които смятате, че това, което казва Андрей е нереалистично - а какво смятате вие за реалистично?!?!?
  Референдумите били доказано, че били неефективни, ти ако не си участвал и виждал нещо на практика, защо говориш наизуст?!?
  Зелените предлагат единствената алтернатива на държава, която работи за гражданите... и с участието на НАС!

  И не мога да разбера как ще подкрепите дървената мафия и Костов. Сетете се кога се създаде тя - по времето на Костов!!!

  Гласувайте за когото искате, но помнете, че идва ново време! ЗЕЛЕНО!

 35. 36 Профил на (:
  *****
  Неутрално

  сигурна съм, че ще успеят. само ми се ще това да стане колкото се може по-бързо

 36. 37 Профил на Курорт Иракли
  *****
  Неутрално

  Неуважаеми кандидат политико Ковачев, моля ви не използвайте марката "Иракли", който отговаря единствено и само на КУРОРТ ИРАКЛИ! Не знаем за какво сте се "борили" или какви протести сте "оглавявали" но това си е пълна лъжа! Цяла България, та и Европа знае, че в курорт Иракли строителството на нови сгради и развитието на курорта като цяло е законно и разрешено. Вие и 5-6 екомафиота от вашата т.н. партийка, целенасочено искахте да омаловажите и унищожите курорт Иракли като най-бързо развиващ се еко-курорт в страната. Очевадно е, че това не беше в "защита на природата",която в случая е 100% частна собственост, но в интерес на някой голям и много червен ологарх, който да изкупи и завладее курорта. Така, както стана със много заменки на земи и гори. Е, Иракли е частно и ако някой иска да строи, трябва да си купи от нас. Тук при нас заменки не играят. Затова, очакваме в знак на почтенност (ако вие останала) за да изкупите греха си към Иракли, в следващите 3 години (колкото траеше "борбата" ви срещу курорта), да превеждате мин. 10% от приходите и дотации на свързаните с вас организации като "Балкани", "Зелени балкани"; ВВФ-България, пп. "зелените" и др., в сметката на сдружение Иракли. Като собственици ние държим авторските и сродни права на Иракли. А, вие сте ползвател на права, ползвайки Иракли за лична изгода.

 37. 38 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  До 37 - Стоянчо Захариев в пак сред нас!!! Не успя горкия да стане певец, намаза гела по косите и стана инвеститор. Трябва да те разочаровам Драги Курорте, че и в това няма да успееш. Който си го не може, не си го може! А и злобата ти издава липсата на едно много важно нещо, колкото и да го криеш под дебел слой гел. Без това нещо, нищо не става. И за това не ти е крив Андрей Ковачев.

 38. 39 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Слънчевка, не ми припомняй действията на министър Върбанов, че тръпки ме побиват. Все пак, да отчетем истината. Не е Костов, а коалиционния партньор Анастасия Маузер. Друг е въпросът, че Костов не виждаше в тези действия нищо нередно.

  Ecrasez l’infâme
 39. 40 Профил на Brr
  *****
  Неутрално

  Все си мисля, че в последните 2 години никой освен Зелените не си мръдна пръста да направи нещо срещу незаконното застрояване, заменките на парцели и т.н...... СДС са парламентарна партия и можеха да вдигнат много шум, но не, траяха си. ГЕРБ - и те си траяха..... Аз лично не виждам никакъв шанс за промяна ако пак заложим на същите изхабени лица, които са от години в политиката, затова ще гласувам за Зелените....
  За тези, които се опасяват, че Зелените няма да влязат в Парламента - гласувайте и вие и ще влязат!

 40. 41 Профил на mm40
  *****
  Неутрално

  Преди месец -два гледах интервю с този-човека е ама много, много зле както с нервите, така и с възпитанието.Да не говорим за това, че май е просто поредния тарикат, който иска да си осигури охолно съществуване през следващите 4 години благодарение на изборите.
  Който гласува за този -греши!

 41. 42 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Добро интервю.
  И дори злонамерените коментари го доказват
  А това, което най-много дразни опонентите е, че Зелените са партия с кауза, която дори и да не влезе в този парламент, ще продължи да работи активно и да израства организационно.
  За разлика от всички останали, за които властта е "необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество", както казваше един функционер в миналото...

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 42. 43 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  Мисля, че е много глупаво човек да гласува на базата на разни спекулации като "кой има шанс да проскочи бариерата и кой - не". Ако всички правехме така, статуквото никога не би имало шанс да се промени.

  Ще си позволя също да цитирам колегата frog'n roll ...

  "Мисля, че ако всички "преценяваха" шансовете на партиите да влязат в парламента, за да налеят с отвращние за най-малкото зло, Атака нямаше да е там, където е. Толкова за бакалските сметки."

 43. 44 Профил на Черноморски
  *****
  Неутрално

  Браво за интервюто. Ще прегледам задълбочено платформата и възможността да се приемат и нови свежи идеи, сговорчивостта и способността им да си партнират с умните предложения на другите партии(колкото и да не ги обичам!) и вероятно ще взема решение да им гласувам доверието си. И не само моето! Ще се свържа лично с Вас, симпатяги!

 44. 45 Профил на Kalon
  *****
  Неутрално

  Мисля, че е крайно време да вземем нещата в свои ръце. Така като се замисля, на предстоящите избори ще се избира между Сер гей, Ахмед и трите Б. Също така ще се появят сините в лицето на Ванката Костов, които едва ли ще се класират и болния Сидеров от атакистите. Последните двама е малко вероятно да съберат достатъчно глсове още повече при активност от около 30%. Най-силен, според проучванията и според меннието на всички около мен е Бат Бойко, но несъм много сигурен, че той е човека, който трябва да ни управлява. Затова мисля, че пилеене на гласове и препращането йм към други политически сили ще изкриви много избора на хората и накрая няма да са доволни от направеният избор. Затова мисля, че трябва да се гласува за ЗЕЛЕНИТЕ. Познавам някои от тях и със сигурност мога да кажа, че те са идеалисти, които имат достатъчно сили да се борят с нещата и няма да се предадат докато не постигнат целите си. Нямат опит в политиката, поради факта, че са нови, но никой не се е родил научен, а те са готови да се учат. Невиждам смисъл да оставяме държавата в ръцете на тези, които знаем, че няма да управляват така, както ние искаме. Истината е, че между ЗЕЛЕНИТЕ и всички управляващи в момента има огромна разлика. Те няма да ни окрадат, нито ще ни измамят. Моят глас отива при тях, ако и Вие направите като мен, Ви гарантирам, че нещата ще изглеждат много по-различно от сега.

 45. 46 Профил на svety
  *****
  Неутрално

  Извинявам се на e2718, моя грешка. Прости ми друже

 46. 47 Профил на софия - враца
  *****
  Неутрално

  На 14 януари заедно със студентите на площад Народно събрание бяха Зелените и Адриан Цаконски. Обръщам се към всички врачани - ето вашата партия! Досегашните партии съсипаха тоя хубав край и го оставиха без население

 47. 48 Профил на софия-враца
  *****
  Неутрално

  Врачанско има потенциал и интерес от развитие на зелени проекти и зелен бизнес (въпреки че не обичам тая дума, предпочитам предприемачество). Както и Монтанско и Видинско

 48. 49 Профил на Богмил
  *****
  Неутрално

  Тези т.нар. "Зелени" , не са нищо особено,просто повтарят и плагиатстват идеите, вижданията и програмата на "Атака", едно към едно.Това е само разпиляване на гласове на изборите.На България са нужни хора ,които да обичат страната и народа си ,като тези от "Атака" !Впрочем някой да е правил протестен митинг или шествие освен "Атака" ? Това е засега единствената реална опозиция на статуквото в България !!И единствената модерна европейска партия тук !

 49. 50 Профил на svety
  *****
  Неутрално

  Е, браво само от Атака не ни бяха обвинявали в нещо.....
  Само това ми е коментара , мили атакисти....

 50. 51 Профил на Пенчо
  *****
  Неутрално

  Ще подкрепя тази нова партия на изборите! Познавам ги и гарантирам, че тези хора са различни от всичко управлявали до този момент. Дано има повече гласоподаватели, които да осъзнаят, че каузата в защита на природата и гражданското общество е особено важна! УСПЕХ!!!

 51. 52 Профил на нормален
  *****
  Неутрално

  Добре че за тия бастуни ще гласуват само 20-30 олигофрена...

 52. 53 Профил на Алота
  *****
  Разстроено

  С гласът си За Зелените ще дадете още един шанс на следващите поколения да се борят за своите интереси. Ще дадете пример и възможност на новата промяна - Да "България няма нужда от нови герои " Има нужда от прозрачност и честност , има нужда от контрол и действие, а не бездействие - има нужда от млади хора , които да останат в държавата си и да живеят в нея, да създават поколения и да изграждат европейско общество.
  Някога като ме питаха какво ще стане детето ми отговарях " Ще го изгоня извън България , защото тук няма Бъдеще а само мъка" Сега бих искала да бъде тук и тук да има възможност да се развива и расте - Искам България да е на българите и политиците да се съобразяват с техния вот и искания , да ги пазят от неправомерни действия срещу държавата и да създадат политика , която е в полза на гражданите . Да не крадат толкова много.

  Преди няколко дни в ефир беше казано "Пенсионната система в България може да се срине ? " Защо при положение , че родителите ни са работили цял живот за нея ???
  А как ще живеем ние ? А децата ни ?

  Глас за зелените е частица НАДЕЖДА ЗА промяна в страната ни .....

 53. 54 Профил на anon
  *****
  Неутрално

  надеждата е шибано явление. ето например, точно тя е виновна, хората да си мислят, че т.н. гласуване е избор.

 54. 55 Профил на Мишелов
  Мишелов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Единствената партия в България, за която бих могъл да гласувам без огризения на съвестта после...А до това, че Зелените се финансирали били финансирани от тоя или оня...леле хора осъзнайте се,информирайте се, пък тогава пишете коментари по форумите и недейте да клеветите:Зелените се финансират изцяло от дарения на хора,които са съпричастни с тяхната кауза(аз дарих малко,но от сърце).Разберете,че те предлагат алтернатива,която нито една българска партия не предлага, а именно - участието на гражданина в управлението,т.е. - Не бъдете офце, не следвайте стадото!Зелените - успех! Вие сте лъч надежда!

 55. 56 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако наистина харесвате сините, гласувайте за тях, разбира се! Обаче ако всъщност не ги харесвате, а ви пълнят главите, че сте щели да си разпилеете гласа, ако не го дадете на тях, дайте си сметка, че е въпрос на самоуважение човек да гласува за онова, което наистина му харесва! Другото е пропаганда, която слушаме 20 години и тя цели да елиминира възможността за неконформистки граждански партии като ЗЕЛЕНИТЕ.

 56. 57 Профил на Харалампи Попов
  Харалампи Попов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добре че видях интервюто, че иначе ги свързвах с мазната мутра на доносника Ал. Каракачанов и компания.

 57. 58 Профил на ники
  *****
  Неутрално

  респект към Андрей и Зелените, но при гласуване - за Сините.
  след 7-10 години - може би зелено, но за сега - надеждата е синя.

 58. 59 Профил на софия - враца
  *****
  Весело

  Идваме, за да намалим властта на олигархията

 59. 60 Профил на Bishop
  *****
  Неутрално

  Думи...думи... и накрая НИЩО !Червени сини,зелени и тн партизанщини все за благото на народа но....най важното е да захапеш кокала...

 60. 61 Профил на м?
  *****
  Неутрално

  Г-н Ковачев, а Вие подкрепяте ли искането на "зелените" от Европейския парламент за признаване на македонско малцинство в България?

 61. 62 Профил на Вера Стаевска
  *****
  Неутрално

  Браво много добро интервю. Аз ще гласувам за тях. Дано минат двата процента. Без този риск няма шанс за нищо ново в държавата ни. Разбира се, надявам се Синята коалиция да се покаже силна също, особено след законовите безобразият срещи нея. Но не забравяйте, че предложението за идиотското 3-но вдигане на депозита за участие в избирите, което беше пряко насочено срещу Зелените и в никакъв случай не може да бъде наречено демократично, беше от СДС.

 62. 63 Профил на ГРУЮ
  *****
  Любопитно

  ВСИЧКИ ЗЕЛЕНИ СА ЧЕРВЕНИ...

 63. 64 Профил на Teller
  *****
  Неутрално

  В цяла Европа "зелените" са крайно левичарски партии, най-верни съюзници на комунистите, а в началото на статията се посочва, че нашите зелени от там са получили подкрепа.
  Само ги пуснете до парламента и ще видите. Преди 8 години разни заблудени наивници задаваха възмутено риторични въпроси: "Да сте видяли цар-комунист?" Е видяхме.

 64. 65 Профил на зелен
  *****
  Неутрално

  За първи път ми се иска да гласувам, защото най-накрая има за кого!

 65. 66 Профил на svety
  *****
  Неутрално

  На Запад са леви да, но тук са десни и са против БСП, само това, це са против Белене трябва да ви говори нещо. В Италия левите се обедениха в Демократицеската партия, които по цял свят са десни, нали. Всяка страна си е специфицна...

 66. 67 Профил на до M.
  *****
  Неутрално

  не съм Андрей Ковачев,
  бих искал да кажа че ЗЕЛЕНИТЕ не подкрепят чужди разузнавтелни служби и агентите им в Българтия
  Всеки човек трябва да има правото да се самооопределя както желае, да го заявява публични и да не бъде дискриминиран заради това.
  Важи както за тези които желаят да са македонци в България така и за тези които се самоопределят като българи в Македония!

 67. 68 Профил на Демократ
  *****
  Неутрално

  Всички зелени са червени! Това по принцип е вярно, но в случая с другаря Ковачев е още по-зле. Те са си направо слуги на БКП (Българска Капиталистическа Партия) с представители в БСП, ДПС , Президентско лоби и т.н, обичайните олигарси. Проблема на тия момчета е, че не са "устойчиви" и нямат "принадена стойност" затова и не получават политическо финансиране, защото не могат да донесат гласове на никой сериозен политически формат. Опитаха се с медийни акции за "спасяване" на тази и онази природа да генерират нещо, но уви поради некадърност и в т.н. публични акции се провалиха. Некомпетентни са за живота, като ли за политика. Не стават

 68. 69 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  Демократе, демократе..
  пак говориш за хора които не познаваш...
  Ти знаеш ли Андрей каква биографгия на Природо защитник има? НЕ! Говориш заучени фрази от партийните инструкции

 69. 70 Профил на Кирил Стоянов
  *****
  Неутрално

  Аз пък знам, знааааам! И за него и за другите "граждански" лидери, дето подлъгаха 10-20 балъка и на останалите 30-40 плащаха по 50 лв. за да "протестират". Ако бяха истински, щяха с открито лице да отстояват принципната кауза на опазване на околната среда, а не само на "прородозащитната" , което е много общо и те го правиха ударно по конкретни "обекти" по волята на партията или нейните олигарси. Затова, мисля че са фалшиви и управлявани. Защо, никога не направиха "граждански протест" дори и с 40-50 души срещу Кремиковци, мръсотията на София, въздуха, замърсяването от "граждани" на езера, реки, язовири, плажове, и различни туристически обекти??? Щото никой не им плаща (или позволява) да гъкнат по тия теми дори,а им се дава само това дето не е интересно/печелившо за комунягите. Иначе споделям идеята за ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ЗАРАДИ ЧОВЕКА и бих гласувал за хора, които биха били искрени и последователни.

 70. 71 Профил на xxxx
  *****
  Гневно

  мисля, че преди да се запознаете с идеите на ЗЕЛЕНИТЕ не може да говорите! познавам Андрей и голяма част от тях и със сигурност ЩЕ гласувам за тях, защото виждам смисъл само в тях! крайно време е нещата да се променят тук, иначе рискуваме да умрем в мърсотия, съсипия и без млади хора!

 71. 72 Профил на Млад и успял
  *****
  Весело

  Ами аз съм и млад и БЪЛГАРИН! И не искам да напускам, тук ми е добре. Само да се поочисти и обезпраши държавата, най-вече София. Да се изгради нормална инфраструктура, пътища, магистрали, пречиствателни станции и най-вече ДА СЕ ЕВРОПЕИЗИРА МАЛКО МАНТАЛИТЕТА НА МАСОВИЯ БГ-ГРАЖДАНИН! Е, кажете ми в какво от това ултра левите "зелени"=червени, ще ми помогнат? Няма как да стане, по дефиниция те са опортюнисти и готови да блокират прогреса. Затова няма кой да гласува за тях дори и да си платят...

 72. 73 Профил на Алф
  *****
  Неутрално

  Браво на всички!!!
  Защото всеки си има мнение.
  Дайте обаче конкретика.Има я тук-таме.Особено при нормален.Сър Андрю, както обича той да го наричат работи единствено за своята себедостатъчност драги момичета и момчета.И много обича сандвичи с горчица - не му ли личи?
  Много хора един ще разберат как са били излъгани - но уви късничко.Да живее българския тарикатлък - Ура,Ура,Ура!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK