Желаещите да гласуват в чужбина трябва да го заявят до 14 юни

И за тези евроизбори няма да има секции в САЩ, защото никой не е подал заявление

Желаещите да гласуват в чужбина трябва да го заявят до 14 юни

© ДневникБългарите в САЩ и Канада няма да гласуват за Европарламент на 7 юни, защото в двете страни няма да има нито една избирателна секция. Това стана ясно през уикенда, след като живеещи там алармираха за липсата на възможност. От Министерството на външните работи (МВнР) обясниха, че никой не е декларирал желание да гласува до законовия срок - 17 май, и затова няма организация.


Спорно е доколко дипломатическите мисии в тези страни са информирали българите за ограниченията и за срока за вота за евродепутати. Пред Re:TV български студент в Ню Йорк обясни, че консулството не е изпратило никаква информация при какви условия могат да упражнят правото си на глас. "Ние сме изпълнили всичките си задължения и сме учудени защо български граждани зад граница дни преди изборите са изненадани от условията", заяви говорителят на външно министерство Драговест Горанов.


Недостатъчната информираност за евровота даде сигнал, че е важно да се популяризират сроковете и изискванията за парламентарните избори, на които ще могат да гласуват всички българи, живеещи зад граница. До 14 юни те могат да подават заявления за гласуване. След въвеждането на мажоритарен избор на 31 депутати - колкото са избирателните райони в страната, те ще могат да избират само от партийните листи. Според закона за парламентарния вот МВнР трябва да отвори избирателни секции във всички населени места, където има българско дипломатическо или консулско представителство. В градовете, в които няма дипломатическа мисия, но живеят много българи, също може да бъде отворена секция, ако не по-малко от 100 избиратели са заявили лично желанието си да гласуват най-късно 20 дни преди изборния ден (виж карето как).
"Нека да минат първо европейските избори", така Драговест Горанов отговори на въпрос какви мерки ще вземат дипломатите ни, за да информират българските граждани зад граница как да участват в парламентарните избори. Според него ЦИК още не е изпратила указания до външно министерство. Срокът, в който ЦИК определя условията и реда за гласуване в чужбина, обаче вече е минал - 15 май.


А след като мине евровотът, ще има само 7 дни, в които дипломатите трябва да информират живеещите по места. Българи в различни точки на света вече се самоорганизират за подаване на заявления и вчера си разменяха полезна информация във форума на dnevnik.bg, за да не останат без възможност да гласуват. На последните парламентарни избори през 2005 г. в чужбина гласуваха 77 020 души в 344 избирателни секции. Тогава в САЩ бяха разкрити 50 секции в 23 щата и гласуваха 5200 българи.


За евроизборите ще може да се гласува в 30 държави в 51 секции (виж картата). Право на глас в избора на Европейски парламент имат само тези, които са живели постоянно най-малко последните три месеца у нас или в друга страна от ЕС - това е т.нар. принцип на уседналост. Според закона за избор на евродепутати, за да бъде разкрита секция в чужбина, са необходими заявления от поне 20 българи, които отговарят на това изискване. В градовете, в които няма дипломатическо или консулско представителство, избирателна секция се разкрива по писмено желание на поне 100 избиратели и то само в държави от ЕС. На евроизборите през 2007 г. също нямаше секции в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.


"Защо питате за Вашингтон, а не за Огнена земя и Аржентина - логично е, че там няма достатъчно българи, които да участват в евровота, защото не отговарят на условията. В крайна сметка гласуването в България не е задължително, а е по лично намерение", обясни Драговест Горанов. Попитан как дипломатите ни са информирали желаещите да гласуват зад граница, говорителят каза, че външно министерство е използвало интернет страницата си. На 7 май т.г. на www.mfa.government.bg наистина е публикуван формуляр и две декларации, с които българите зад граница могат да участват в евровота.


Те обаче са описани като "заявление-приложение 13" и декларация-приложение 14 и 15". Горанов допълни, че "трябва да се мисли логично - в Лос Анджелис например дори заедно с броя на дипломатите ни пак няма достатъчно хора, които да отговарят на условието за уседналост. И няма никаква логика да информираме останалите 5 хиляди българи, които така или иначе не отговарят на условията. Нашата логика е такава - да се прецени къде е възможно да има такива хора и къде - не". "Там, където има много такива българи, нашите посолства са си свършили работата, а там, където реално се преценява, че няма как да има българи, отговарящи на условието - какво да правим, да ги агитираме ли", коментира говорителят.


От името на ЦИК за евровота, Ралица Негенцова (БСП) заяви пред "Дневник", че комисията е провела разяснителна кампания, като е оповестявала в медиите и чрез интернет страницата си сроковете за подаване на съответните заявления от българи в чужбина. "Когато някой иска да упражни правото си на глас, той има и съответните задължения", добави тя.Две седмици за подаване на заявления за парламентарния вот
Заявлението трябва да е в писмена форма, саморъчно подписано и се подава лично - чрез писмо или в електронна форма (с електронен подпис или сканиран формуляр) до посолството или консулската служба в съответната страна. На интернет страницата на външно министерство в секцията "Европейски избори" все още не е публикувано заявлението, с което живеещите зад граница могат да поискат откриването на допълнителни секции. Мисията ни в Берлин обаче е публикувала на страницата си формуляра на адрес http://www.mfa.bg/berlin/index.php?lang=bg. Избирателите трябва да посочат трите си имена, единния си граждански номер, адрес на пребиваване в съответната държава, както и постоянния адрес в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B.A.
  B.A.
  Рейтинг: Неутрално

  Комунизъм навсякъде - тези червени Матросовци са навсякъде вече.
  В Лос Анжелес при предишните избори - Неделчо спечели с 60%. Сега, това е отговорът на Мелик Азеровци и другите червени мекерета - просто няма секции....

 2. 2 Профил на bez grajdanstvo
  bez grajdanstvo
  Рейтинг: Гневно

  Какви заявления,президента не признава и нару6ава конституцията.Оказжа се,че е повече от конституцията.Каде е записано в нея,че трябва да попьлваме заявления.Които е с регистрацонен адрес в сьответното посолство или консулство както в Бьлгария с постоянен адрес посолствата трябва да направят списаци и да уведомят чрез месната преса бьлгарите,че на еди коя си дата 6те са изборите, индети4но както е в Бьлгария.Списаци са изнесени по постоянен адрес и НИКОИ НЕ ПОДАЖА ЗАЯВЛЕНИЯ. По този начин пародоксално но факт,че по този начин ни се отнема бьлгарското гражданство.

 3. 3 Профил на живее ми се
  живее ми се
  Рейтинг: Неутрално

  незнам защо не искат живеещите в чужбина да гласуваме като другите а екскурзиантите от турция да са с повече права от нас като повечето от тях са придобили турско гражданство но на някои така им отърва и дано тази година в посолствата има застъпници и от другите партии че на предните повечето бяха от червените и като се знае кои е назначил персонала и комисията в посолствата ме съмняваа за пеалноста на резултата

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Вдигнете телефона, включете Skype и кажете на близките си и познатите си в България да идат да гласуват.

  Красьо, обади им се!
 6. 6 Профил на j t
  j t
  Рейтинг: Гневно

  уникално нагли са вече тези комуняги толкожа ги е страх да не загубят кокала че надали пак някога ще го захапят

 7. 7 Профил на Веселина
  Веселина
  Рейтинг: Неутрално

  Някой може ли да каже,как българите,живеещи в Испания,могат да гласуват за изборите за народно събрание?И къде?

 8. 8 Профил на Мадлен Пен
  Мадлен Пен
  Рейтинг: Любопитно

  И какво сега, трябва да пращаме заявление, ако искаме да гласуваме от чужбина, или ако искаме да ни отворят избирателна секция в населеното място, където живеем?

  Също така се присъединявам към апела на господин Чобанов. Важно е не само да гласуваме, а и да покажем/докажем на колкото се може повече хора, че това е важно и не трябва да се подценява, ако не искаме да станем турска провинция.

 9. 9 Профил на Мартина
  Мартина
  Рейтинг: Неутрално

  Незнам вашият опит какъв е, но аз ходих да гласувам без да попълвам предварително заявление, че възнамерявам да направя това и трябваше да попълня същото на място преди гласуването. Мисля, че там, където има определени изборни секции не трябва да се прави предварително заявление, поне така беше във Виена! За по-висока БЪЛГАРСКА избирателна активност! Гласувайте!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK