Изборите решават шефовете и бъдещето на държавния мултиплекс

Петимата души, които в следващите 6 години трябва да управляват компанията, гарантираща цифровото разпространение на програмите на БНТ и БНР, ще бъдат определени след парламентарните избори на 5 юли, макар това да е в нарушение на крайния законов срок за назначаването им - 19 юни. Това заявиха за "Дневник" депутати от управляващото мнозинство.


Според тях за шеф на управителният съвет е номиниран председателят на медийната комисия в парламента Иво Атанасов. Другите депутати, спрягани за членове на съвета, са Камен Костадинов (ДПС), Силвия Стойчева (БСП) и Йордан Мирчев (НДСВ). За петото място се споменава членът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Валентин Хараламбов, който обаче заяви за "Дневник": "Няма да напускам КРС."


До една седмица министърът на финансите трябва да предприеме действия за осигуряването на средства за Националната компания "Обществено цифрово радиоразпръскване". Същата дата е крайният срок министърът на регионалното развитие да започне образуване на ново търговско дружество, което да изгради мрежа за разпространение на цифровите програми. Законът позволява в него да има частно участие до 50%, а държавата да се включи и с непарична вноска, включително апорт на недвижими имоти.
Според новия Закон за публичното радиоразпръскване органите на управление на т.нар. държавен мултиплекс са министърът на финансите и управителен съвет от петима души. Техният мандат е 6 години, т.е. с година повече от този на държавния глава и година по-малко от мандата на главния прокурор. Те се назначават от президента по предложение на министър-председателя, а договорите им за управление се сключват с министъра на финансите.


Иво Атанасов обясни, че очевидно срокът за назначаването на шефовете в държавния мултиплекс няма да бъде спазен, така както преди време със закъснения бяха назначени нови членове в Съвета за електронни медии, а също и на други комисии и съвети. "Не изключвам вече да се водят разговори по тази тема, но моята сила е политиката и след като вече бях номер едно в Кюстендил, за мен сега е истинско предизвикателство да опитам да спечеля и в друг избирателен район", обясни депутатът.


Силвия Стойчева от БСП потвърди, че в партията не се водят официални обсъждания по темата. "Не съм мислила дали бих поела такъв пост, защото при нас събитията се развиват главоломно", коментира тя възможността да влезе в управата на новата компания.


Йордан Мирчев заяви почти същото и за НДСВ. Той беше категоричен, че яснота по назначенията ще има едва след 5 юли. Мирчев обаче каза, че за мястото на изпълнителен директор на мултиплекса наистина кандидатства Иво Атанасов. "Въпросът е, че той е кандидат-депутат и се чакат изборните резултати, за да се види дали ще бъде отново в парламента, или ще бъде назначен в управителния съвет. Същата хипотеза се отнася и за останалите номинирани", заяви Мирчев, но не пожела да посочи конкретни имена.


Законът за публичното радиоразпръскване е част от поредицата законодателни промени, свързани с преминаването към цифрово разпространение на телевизиите до 2012 г., което е задължително за всички в ЕС.


В България обаче и тази еврорегулация е с неясно бъдеще. Създаването на публично-частното дружество предизвика протестите на НДСВ и опозицията, чиито представители предрекоха, че следващото парламентарно мнозинство ще отмени тези разпоредби.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Strahil Todorov
  Strahil Todorov
  Рейтинг: Неутрално

  Хахахаха. ИДЕАЛНО! Тези некомпетентни и странно 'бързащи' в края на мандата хора са идеалния пример за това, как не трябва да се действа!
  Иво Ат./не си струва усилието да му доизписвам името/ще капне от дървото и времето ще го издуха, като есенен лист! Той така и не разбра /докато 'обясняваше'!?/, че е добре да говори с български понятия. Не да фъфли: must carry - т.е. задължително носени, пренасяни, разпространявани - а да го каже на слушаштите го БАБИЧКИ ясно и разбираемо!
  А и това, което казваше разбрал-недоразбрал (по-точно, вероятно НЕДОЗАПОМНИЛ ) ,че при цифровото излъчване имало и 'обратна връзка за отчитане на интереса' ... Това ДРАГИ МИ СМЕХУРКО е ВЪЗМОЖНОСТ НО ПРИ ВКЛЮЧВАНЕ В ТЕЛЕФОНА с телефонен кабел!!! Т.е. никой от слушащите НЕ ГО Е РАЗБРАЛ!

 2. 2 Профил на в
  *****
  Разстроено

  това се случи още през 2004 .когато бе скривано влиянието на АТАКА по много медии .така е и днес- ТВ СКАТ я снеха от кабеларките.

 3. 3 Профил на БТК
  *****
  Неутрално

  Иво Атанасов изнесе на гръб този закон и е нормално да е най-вътре в нещата.Явно някой "анонимко" с настъпени интереси се опитва да оплюе създателите на закона.Сори!

 4. 4 Профил на nellyo
  nellyo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Кой закон изнесе на гръб Иво Атанасов например?
  Защо не помня да е най-вътре в каквото и да било, а само пъшкаше, че нищо не зависи от него? 5. 5 Профил на атака
  *****
  Неутрално

  камен костадинов- в БФС в Мултиплекса - навсякъде фесове и техните протежета....шут в гъза и то толкова силен че да кацнат чак оттатък Босфора

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK