Комисията за личните данни обяви агитацията по пощата и телефона за недопустима

Изпращането на адресирани до избиратели писма (по пощата, по електронната поща или чрез кратки текстови съобщения), се квалифицира като "политически директен маркетинг" и е прието за допустимо само при наличието на изрично съгласие от съответното физическо лице. това обяви днес Комисията за защита на личните данни в становище, свързано с употребата на лични данни в предизборната кампания.


Комисията обяви, че е разгледала жалби и сигнали от физически лица за нарушени права при обработване на личните им данни в кампанията за европарламент, без да посочва изрично случаи.


По време на агитациятка стана известно, че активисти на БСП са звънели по телефона, за да призовават избиратели да подкрепят левицата. Тогава потърпевши се оплакаха, че социалистите са се сдобили с телефонните им номера, въпреки изрично заявеното желание те да не бъдат включвани в публичните телефонни. Родители пък алармираха, че навършващи 18г. младежи получили поздравителни писма от ГЕРБ, въпреки че рождената им дата не би трябвало да е публична информация. Традиционно използвано беше и изпращането на текстови съобщения по телефона с призив да се гласува за дадена партия.
При организиране на предизборната и изборната кампания за народни представители следва да бъдат предприети мерки за недопускане на действия на агитация, насочени към физическо лице без неговото съгласие, се казва в становището на комисията, разпратено до медиите.


От специализирания орган припомнят, че всеки има право да сезира комисията при нарушаване на правата му и се допълва, че в тези случаи тя ще предприеме допустимите от закона действия, за да защити гражданите от неправомерно обработване на личните им данни, включително и налагане на предвидените от закона санкции.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  ....ЦЕЛТА НА АКЦИЯТА Е ПРОУЧВАНЕ ЗА БРОЯ ПРИВЪРЖЕНИЦИ ЗА ВСЯКА СЕКЦИЯ ....
  ...СЛЕДВАЩИЯТ ХОД ,ТАМ КЪДЕТО ПОДРЪЖКАТА Е НАЙ МАЛКА ,НАЗНАЧАВАМЕ НАШИ ХОРА В КУМИСИЯТА И ПОЛУЧАВАМЕ ИСКАНИЯТ РЕЗУЛТАТ ...
  .....КОГА ШЕ СПРЕ ИЗМАМАТА "ИЗБОРИ".????????
  .....ДО КОГА ЩЕ ИМ ПОМАГАМЕ ....
  ....ТРЯБВАТ ИМ ПОДПИСИТЕ НИ ,НЕ ГЛАСОВЕТЕ ..!!!!!!!!!

 2. 2 Профил на AZ
  *****
  Неутрално

  а кога ще спрат да ми пращат смс-и от глобул да участвам в поредните игри.Това трябва също да е наказуемо.

 3. 3 Профил на lelja Agatha
  *****
  Неутрално

  На глобул сам си си дал личните данни, но на станишев никога не съм ги давала. Чиста агресия е да ти се обади най-противната ти личност и да ти дърдори глупости, а ти да не можеш да му отговориш. Можел да сбъдва мечти?!!! Мечтая си за един оправен адвокат, който да ни събере всички, подложени на тая агресия (и злоупотреба с лични данни) и да им спретнем един колективен иск.

 4. 4 Профил на 4x4
  *****
  Неутрално

  Аз също бих се включил с удоволствие.Е със сигурност може да сбъдва мечти но да беше изброил поименно и другарите си на които ги е сбъднал и на тези които са станали два пъти по богати също, защото моите не е сбъднал нито пенсионерите са се разбогатяли нищо, че ги лъже с % от пенсиите защо не каже каква е покупателната способност на тези удвоени пенсии.

 5. 5 Профил на Избирател
  *****
  Любопитно

  Какво ще е наказанието срещу тази агресия че ми убягна
  Няма управия с комунистите с тях не сме за ЕС

 6. 6 Профил на ОПАСНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ СЪБИРАНЕТО НА ЛИЧНИ ДАННИ "НА КОРЕМ"
  *****
  Разстроено

  Във връзка със събирането на лични данни на потребители (в повечето случаи - неправомерно) и като източник на примери за опасните последствия за лицата, чиито данни са използвани без тяхно изрично съгласие, препоръчвам уеб сайта "Глобул нарушава закон":
  http://www.geocities.com/globulcosmobg/Globul_Breaks_Law_GC.html
  (за някои браузъри може да се наложи ръчно превключване на кодирането на "кирилица" ).

  Макар и Глобул вече да се води "оператор на лични данни", печалните последствия от неправомерното използване на лични данни не са се променили.

  А и до сега нито КЗЛД, нито КТЗП, нито МВР, нито която и да е друга институция, до която изпратих предложение за поправяне на законодателството с оглед опазване на интересите на потребителите, а не на търговците:

  http://www.geocities.com/globulcosmobg/predlozhenie.pdf

  е направила нещо по въпроса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK