Отговор от германските власти за българските избирателни секции

В пространен отговор до "Дневник" германските власти, чрез посолството на Федералната република в София, обясняват решението си защо не са позволили отваряне на български избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства.


Ето текста на становището:


"Провеждането на избори в друга държава е суверенeн акт върху чужда територия, който не е предвиден във Виенските спогодби за дейността на дипломатическите и консулските представителства. Следователно то изисква разрешение от приемната държава. До 1991 г. Федералното правителство принципно не издаваше подобни разрешения. От 1991 г., на базата на съгласувана процедура между Външно министрество, Министерството на вътрешните работи и Постоянната конференция на вътрешните министри на отделните провинции, се позволява на акредитираните представителства на чужди държави да подготвят и провеждат национални избори във Федерална република Германия.
Според тази процедура, която чрез окръжни ноти периодично се свежда до знанието на чуждестранните представителства (последно с окръжна нота № 08/2005 от 16 февруари 2005, оснасяща се до окръжна нота № 08/2003 от 19 юни 2003), директно се позволява гласуване по пощата, докато гласуване в урни принципно е възможно само в дипломатическите и консулските представителства, а в единични случаи се изисква и разрешение. За провеждането им дипломатическото представителство на засегнатата държава отправя запитване с вербална нота до Федералното външно министерство. Чрез ограничаването на гласуването с урни само до сградите на посолствата и консулствата се минимализира рискът от смущения, както и използването на ресурси за осигуряването на обществената сигурност за изборното действие.


В тази процедура виждаме целесъобразен баланс между интересите на чужди държави в участието на техни граждани, живеещи в Германия, и нашия интерес от опазване на обществената сигурност и и ред от смущения във връзка с провеждането на подобни избори. Изключения се допускат само в специални отделни случаи. Към тях се числят изборите за Европейски парламент, както и изборът на общо представителство на всички народи в страните-членки на ЕС.


Германия разбира, че другите държави дават възможност на своите живеещи в чужбина граждани да участват в избори в родната им страна. Живеещите в чужбина германци също имат право на глас в изборите за Бундестаг и Европейски парламент. От гледна точка на разходите и ефективността живеещите в чужбина германци обаче могат да подадат гласа си само по пощата."


От няколко дни мнозина българи, живеещи в Германия, се вълнуват защо германските власти са отказали откриването на секции в 6 града - Нюрнберг, Манхайм, Фрайбург, Мюнстер, Щутгарт и Карлсруе, въпреки че са подали заявления с необходимите по българските закони поне 100 подписа. В своя нота до българското посолство в Берлин Федералното министерство на външните работи позволява разкриването на избирателни секции само там, където има дипломатически и консулски бюра - в посолството в Берлин, дипломатическото бюро в Бон, генералното консулство в Мюнхен и в почетните консулства в Хамбург, Франкфурт на Майн и Магдебург. Българските граждани от други градове ще трябва да пътуват до някоя от изброените мисии, ако искат да упражнят правото си на глас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони
  *****
  Неутрално

  Ами много правилно - браво на германците. Какви избирателни секции, като то в българския парламент ще влязат само мутри.

 2. 2 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  "... и нашия интерес от опазване на обществената сигурност и и ред от смущения във връзка с провеждането на подобни избори"

  "slawische Untermenschen" anno 2009. Кво друго от швабите?!

 3. 3 Профил на Cookie Jar
  *****
  Неутрално

  Странно!
  На предните парламентарни избори гласувах в Щутгарт. Интересно какво се е променило от тогава...

 4. 4 Профил на ха-ха
  *****
  Неутрално

  Костушките, коментирайте...
  Коментирайте и факта, че от гласуването в чужбина най-много печели... ДПС, след което НДСВ...

 5. 5 Профил на До Cookie Jar
  *****
  Неутрално

  На предишните парламентарни (2005 г.) и европейски (2007 г.) избори в Щутгарт все още имаше почетно консулство на България. От началото на тази година няма, тъй като почетният консул проф. Нусбаумер поиска да се оттегли поради старост. И МВнР закри почетното консулство в града.

 6. 6 Профил на Expat
  *****
  Неутрално

  "От гледна точка на разходите и ефективността живеещите в чужбина германци обаче могат да подадат гласа си само по пощата."

  Немците - както винаги практични и ефективни.
  Защо ние българите нямаме право да гласуваме по пощата. От какво се страхуват българските политици - от фалшификации, или че неграмотните турци и цигани няма да могат да се оправят с документите по пощата, или че ДПС няма да могат да им контролират вота?

 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1241 Весело

  6
  +1
  Точно бях копирал пасажа!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на Gogo12
  *****
  Неутрално

  Защо посолството в Германия и Външно Министерство не разпространиха тази информация по-рано, а изчакаха хората да подадат заявления за гласуване по местоживеене?! Подобно "недуразумение" едва ли е случайно - целта е колкото се може по-малко хора да гласуват!

 9. 9 Профил на Адвокат
  Адвокат
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Гого12: защо Германия да се занимава с нашите глупости? И аз не бих. А за нашите "институции" смятам няма смисъл да говорим.

 10. 10 Профил на Адвокат
  Адвокат
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гого12: извинявай, ти говориш за нашето посолство в Германия. Иначе не знам дали е нарочно -- администрацията ни е толкова зле, че бих предположил мързел и липса на елементарно отношение към задълженията преди конспирация. Конспирацията изисква организация, а нея я няма. Да не говорим за мижавия брой гласове от Германия, та дори да открият секции извън посолствата.

  Единствените, които печелят истински брой гласове от чужбина са ДПС. Аз живея извън България и ще гласувам, но май по-добре би било да не мога.

 11. 11 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Явното непознаване на дипломатическите правила показва безхаберието, липсата на контрол и неспособността да се управляват посолствата от посланиците, Министерство на външните работи и Президента ма Република България.
  Срамота и нахалство е да се провеждат изборите ни на немска територия извън посолствата в чужбина.
  Не знам как беше възможно преди 20 години да се показва подобно дипломатическо и юридическо НЕВЕЖЕСТВО? Преди имахме обучени диполмати, а сега се получават дипломатически гафове. Тук говоря за дипломати от кариерата, а не за политически профил на лицата, които са в посолствата ни. Липсата на дипломати от кариврата и замяната им с проявили се дейци на изкуството , каквато е традицията ни да назначаваме посланици и крайно погрешен ход. в посолствата ни в чужбина гъмжи от некадърни разузнавачи, които не знаят каква информация да събират, служители в посолствата, които са отишли на гурбет и не вършат работата си. За пример давам Посолството ни в Молдова, което не е работило по изборите за депутати за европейски парламент/ може само да се говори, но някой проверява ли сигналите?/ За пример давам ПОСОЛСТВОТО НИ В ИСПАНИЯ, КЪДЕТО НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПЪЛНОМОЩНО, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ РАБОТЕШЕ И ЕДВА СЛЕД СКАНДАЛ ОТ БЪЛГАРКА СЕ РАЗРАБОТИХА. ОСВЕН ПОСОЛСТВОТО НИ В ИСПАНИЯ ПОДОБНО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В МНОГО ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ ИХОРАТА НЕГОДУВАТ. Вина за това положение има Министерство на Външните работи. Необходимо е да се издигне НИВОТО. ако трябва може да се изпратят нотариуси в Испания и другите места, където има големи български общности. Тези нотариуси, могат да бъдат назначени и с дипломатическа мисия. Така ще се улесни работата в Посолствата. Изпращането на юристи в българските мисии в чужбина , може временно да подпомогне дейността, но не може да замени необходимостта от дипломати от кариерата.
  Българският избирателен закон не позволява гласуване по пощатапо явни и всеизвестни причини. Прилага се българския закон по отношение на гласуващите българи в посолствата ни.
  Подобни скандали ни опетняват и ни слагат етикета на простаци с лошо образование..

 12. 12 Профил на Jay from Germany
  *****
  Неутрално

  Дневник, не става за мен ясно, дали българите в чужбина могат да гласуват по пощата, и ако да, докъде да изпратят писмата - до БГ-представителствата в дадената дързава (в случая Германия) или до България.

  Моля ви проучете компетентно този въпрос, защото е от принципно и практическо значение.

  Благодария ви предварително.

  Много добра е идеята да оформите Секция за "Изборите в Чужбина".

  Поздрави и Успех на всички пробудили се българи.

  ПС. За тези които не знаят: поне в Германия може но не е необходимо да се попълват предварителни заявления. Такова попълване може да осначава по малко чакане на опашка при гласуването.

 13. 13 Профил на B.Boyanov
  B.Boyanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилна е позицията на Германската държава по отношение на изборните секции. Въз основа на нея аз пък искам да задам въпроса, как ще се гарантира сигурността и автентичността на подадените гласове в 123 (сто двадесет и три) секции в Турция? Гарантира ли ми външно министерство и ЦИК, че във всички тези секции изборният процес ще се проведе според изискванията на българското законодателство? Как ще бъдат съставени секционните комисии и какъв контрол, ще бъде упражнен върху дейността им? Допускам (както и германците), че в официалните дипломатически представителства този контрол може да бъде осъществен.
  Ето това е по-съществения проблем, по който трябва да се дадат спешни и точни отговори!

 14. 14 Профил на IvanYanakiev.com
  *****
  Неутрално

  хехехе, Поне да се бяха пстарали само да напишат едно писмо. Това е превод на писмото, което всички получихме от Външно Министерство на Германия, които е напаснат на интерсите на Посолството.

  В Оригинала на писмото се споменават и неща като "аргументиране на правене на изключение", "потенциална въжможност за правене на изключение" и т.н., което говори, че някой не си е свърхил работата за да направи списък с причините защо германците трябва да направят изключение!!!!

 15. 15 Профил на До г-н Иван Янакиев, постинг №14
  *****
  Неутрално

  Здравейте. В текста, който получихме в "Дневник", не се споменава за "правене на изключение", но без съмнение то не се изключва. Ясно е, че германците могат да дадат разрешение при специални случаи, но въпросът е дали те включват и национални избори. Германците казват, че допускат изключение при избори за ЕП (което обяснява разрешението на Гърция да отвори допълнителни секции извън посолство и консулства), но не става ясно дали българските власти действително са поискали отрано, при това аргументирано разрешение за секции извън 6-те града с мисии. Лично според мен, проблемът въобще не би съществувал, ако България разрешаваше гласуване по пощата (Briefwahl) или по интернет. За съжаление обаче все още сме твърде далеч от това.
  С поздрави,
  Драгомир Иванов, "Дневник"

 16. 16 Профил на Студент
  *****
  Неутрално

  Г-н Янакиев,

  Вие вкарахте българските институции в световен заговор с участието и на германската държава, с цел да бъдете лишени от правото на гласуване. Що за конспиративно мислене? Имате чудесната възможност да гласувате в десетте секции, които ще бъдат открити в шестте германски града. Нали не смятате, че българска институция следва да търси от германската държава изключения, които не са правени за други държави. На какво отгоре? Както Ви посочва и г-н Драгомир Иванов, първопричината за проблема и липсата на възможност за гласуване но пощата. Т.е. обвинявайте законодателя и след като не Ви харесва какви закони е натворил, просто гласувайте там, където са осигурени възможности, за да го смените. С най-приятелски чувства за Вашия ентусиазъм, но ми се струва, че с Вашата кампания започвате да се самокомпрометирате. 17. 17 Профил на До студент
  *****
  Неутрално

  Явно посолството в Берлин доста го е заболяло, че изведнъж някой разкъсва завесата на безотговорността им. Разбира се, че хората имат право по часове и дни да искат отчет какво е правило българското посолство защото то се издържа с парите на българските данакоплатци и е служител на българските интереси. Грозно е да се хулят младежите. Не е нужно човек да е дипломат, за да му е ясно, че едно разрешение може да бъде поискано така, че да бъде даден минимумът. Консулските компетенции на консулството в Мюнхен са за Бавария и Баден-Вюйртемберг, така поне пише в интернет- страницата им. Не е ли логично тогава и в Щутгарт да има секция, която е столица на Баден- Вюртемберг. Чета във форума за безобразно говорене на някаква Стефка Игова от посолството в Берлин. И това ли трябва да се търпи.

 18. 18 Профил на Студент
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с коментара на "от Берлин".
  От това, с което съм се запознал обаче установявам, че ако някой някого хули обаче, то хуленето е от страна на студентите спрямо посолството. Ами да бяха изяснили нещата и те, да бяха посетили посолството или да бяха изпратили свои представители за лична среща. Все пак, за да се говори за "безотговорност" трябват доказателства, а не само подозрителност и вяра в световния заговор срещу правото на българите да гласуват в близост до мястото, където учат. Аз също не вярвам на българските институции, но тогава нека вярваме на това, което заяви германската страна за практиката в подобни случаи.
  Това, че не искаме да разберем това говори за липсата ни на чувство за правов ред, но за сметка на това за излишък от недоверие към всеки и всичко и от склонност към вяра във всякакви видове конспирации, коите естествено са насочени лично срещу нас.
  Освен това нека си спомним кога бяха извършени промените в избирателния закон - в 12 без 5. Вероятно и това би могло да има отношение към цялата история

 19. 19 Профил на gg
  *****
  Весело

  нека направим равностметка:
  в България един глас струва 20 лв.
  аз да отида да гласувам до Франкфурт трябва да дам
  10 евро за бензин ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK