Българите в Германия поискаха обяснения за проблема с гласуването

Българите в Германия поискаха обяснения за проблема с гласуването

© Associated PressПредставителите на инициативните комитети за откриване на изборни секции в осем града на Германия настояват за повече информация за усилията на българското посолство да издейства от местните власти разрешение да гласуват вблизост до домовете си. Българите от Ерланген, Карлсруе, Манхайм, Мюнстер, Нюрнберг, Фрайбург, Франкфурт, Щутгарт няма да могат да гласуват, въпреки че са събрали по 100 подписа на желаещи, необходими според българското законодателство за разкриване на секция извън дипломатическите ни представителства в страната.


След като Министерството на външните работи съобщи, че Германия отказа това заради вътрешните си разпоредби, българите в Германия отправят 10 въпроса до посланика в Берлин, от когото очакват да научат повече за аргументите, с които българската страна е обосонвала искането си, за процедурите, които са следвани, за стъпките, предприети след отказа от германска страна, за сроковете, в които това е свършено. Инициативните комитети настояват да се запознаят и с пълната документация около искането на България и отказа на Берлин.По данни на МВнР в Германия ще има 10 секции - три в Берлин, по две в Мюнхен и Франкфурт и по една в Бон, Магдебург и Хамбург.

В писмото, подписано от 75-ма наши сънародници, се подчертава обществено-политическото значение на този казус, "който би могъл практически да ограничи правата на глас на хиляди български граждани в Германия". "Изразяваме надежда, че това може да се дължи на всичко друго, но не и на липсата на достатъчна решителност от страна на българските институции за решаване на въпроса в полза на българската демокрация и настояваме да направите всичко възможно, за да бъдат открити секции и във градовете, в които няма дипломатически представителства", призовават авторите на писмото.
Според тях българското общество има право да е информирано по въпроси, отнасящи се до изконните демократични права на българските граждани, независимо от тяхното местоживеене.


Българите, пребиваващи в Германия, си запазват възможността да се обърнат пряко към немската страна, ако не получат очакваното пълното и незабавно
съдействие от посолството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Браво на българите в Германия. Научили са се да си търсят правата съвсем по европейски.

 2. 2 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Освен да направим подписка за уволнение на посланика (комунист по душа) , не знам какво друго можем да направим. Ясно е , че българското правителство не се интересува от нашия глас , а от тези в Турция!

  Fortuna favet fortibus.
 3. 3 Профил на негласуващ
  *****
  Неутрално

  Браво на германците!Винаги и във всичко си защитават законодателството.А Вие скъпи сънародници,ако толкова Ви се иска да си дадете гласовете върнете се в България и гласувайте на воля.Даже може да си продадете по-скъпо гласове,защото
  идвате от чужбина.Сигурно партиите,за които ще гласувате ще Ви платят като Ахмед Доган разноските.Остава да влезете само във връзка с тях.

 4. 4 Профил на chitatel
  *****
  Гневно

  Доста обезкоражаващо бездействие на българските власти

 5. 5 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Неутрално

  Обикновен марксизъм, драги.

  "Българите в Германия поискаха разяснения за гласуването"

 6. 6 Профил на do ВИИ Крал Мас
  *****
  Неутрално

  какъв марксизъм те гони?

  тОВА Е ПОБЕДА КРАЧКА ПО КРАЧКА. Ние събирахме гласове, макр в града да има поЧетно консулство.

 7. 7 Профил на Inso
  Inso
  Рейтинг: Неутрално

  Разбира се, че ще бъдат ограничени да гласуват, защото е ясно, че няма да гласуват за БСП, тяхната "алтернатива" НДСВ и "неетническата" ДПС (или поне голяма част от тях). Ами защо тогава да се правят усилия да се разкриват удобни за тях изборни секции?!?
  Не 10, 100 въпроса с делегация от 1000 души да отиде при посланика на България ... все тая. Иначе похвала за усилията - по-вероятно е немците да направят компромис или промяна на правилата, отколкото някое превъзходителство да се трогне и да свърши работа

 8. 8 Профил на kyky
  *****
  Неутрално

  Това е загубена кауза. Вместо да се дърляме с недъгавото посолство по-добре да мобилизираме някак си сънародниците да гласуват поне в откритите секции. Не е нормално в Мюнхен да гласуват някакви си 380 души, както се случи на 7 юни.

 9. 9 Профил на от бремен
  *****
  Неутрално

  аз и приятели ще ходим да гласуваме в Хамбург, - на 90 км е и ще разгледаме и града. приканвам и други - съберете се в група (един ландестикет, разделен между петима не е бог знае колко пари) и отидете да гласувате в най-близката секция.

 10. 10 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Неутрално

  Никакъв.
  Сблъскали сте се с обикновен марксизъм.

  Ако нещо ме гони - казва се антимарксизъм

  do ВИИ Крал Мас
  * 6

  какъв марксизъм те гони?

  тОВА Е ПОБЕДА КРАЧКА ПО КРАЧКА. Ние събирахме гласове, макр в града да има поЧетно консулство.

 11. 11 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  Външно да публикува пълния отговор на Германската страна!

 12. 12 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  И аз съм в списъка на подписаните. Можеше да има секция, защото тук всеки закон си има изключение. Нашите просто не са си направили труда.

  Ето (още непълна) карта с секциите в Европа:
  http://tinyurl.com/luwazr

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 13. 13 Профил на K
  *****
  Неутрално

  Дали и САЩ, Канада, Кипър и другите ще вземат пример? Само това е начина. Браво! Продължаваме и победа!

 14. 14 Профил на Гер. българин
  *****
  Неутрално

  Интернетно гласуване ще разреши проблемите. Трябва това за да стане да изберем ГЕРБ и преди всичко сините:
  http://www.macedoniainfo.com/Izbori2009.htm

 15. 15 Профил на М
  *****
  Неутрално

  Ами тогава ще пътуваме малко повече но ще натрием мутрите на тройната коалиция. И не гласушайте за фантомите на ДС:
  Лидер, РЗС, НДСВ, и други те се познават от далече:
  http://www.macedoniainfo.com/Jane10.jpg

 16. 16 Профил на QUEEN7
  *****
  Неутрално

  ТОВА Е АБСОЛЮТНА ГАВРА С БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА!
  БЪЛГАРИ ДОРИ И ДА Е ДАЛЕЧЕ АЛТЕРНАТИВНОТО МЯСТО ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА ОТИДЕТЕ НА ПУК ДО ТАМ И ГЛАСУВАЙТЕ. НЕКА ВИДЯТ,ЧЕ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ВИ СПРЕ ДА УПРАЖНИТЕ ПО ЗАКОН ДАДЕНОТО ВИ ПРАВО НА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. 17 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Няма пречки да гласувате в чужбина в съседна държава, в която секция си пожелаете (стига да е само в една). Ако живеете в Германия близо до Страсбург - можете да гласувате в Страсбург. Ако сте в САЩ на границата с Канада, можете да гласувате в Торонто, например. Нужна е само да представите лична карта или паспорт.

 18. 18 Профил на tmladenov
  *****
  Неутрално

  bulgarischen komunisten grosen banditen

 19. 19 Профил на истината е тази
  *****
  Неутрално

  Отказано е гласуването защото така са го поискали
  -посланик Иво Петров, потомствен комунист, кадър на Москва по СССР време - МГИМО
  - консул Атанас Крастин в Мюнхен, потомствен комунист, кадър на Москва по СССР врреме - МГИМО
  - Светлан Стоев, направен посланик от Соломон Паси поради извънредните му заслуги като шеф на изборите в чужбина в МВнР през 2005
  Не е ли ясно.
  Попитали са така германците, че да получат отговора който изнася на комунистите.

 20. 20 Профил на Антон Гичев
  *****
  Неутрално

  Здравейте, първо поздравления за вълната от инициативи в цяла Германия!

  Това, че ни провалиха усилията за създаване на избирателни секции, само още повече ни амбицира. ДА ПРОБВАМЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ НАЙ-МАСОВОТО ГЛАСУВАНЕ В ИСТОРИЯТА!?, но не само българите в Германия, а всички българи по света и най-вече в България. Ако постигнем рекордна избирателна активност, това ще е най-здравият шамар за тройната мафия и можем да променим пътя на България. Нека да ги изненадаме. Да ги затрием в историята! ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ, ВСИЧКИ ДО ЕДИН!!! И не само това, ами в оставащите седмици си трябва масова агитация по форумите, фейс бук, другите групи, скайп листи и т.н. Или да питаме БНТ дали ще излъчат репортаж ))) Малко усилия, после на море или каквото е останало от заменки и строежи.

  От Нюрнберг направихме проучване за оферти за автобуси под наем. Най добрата за сега е на busvermietung-touristik.de : около 500 евро, автобус за 50 човека, Нюрнберг-Мюнхен за половин ден.

 21. 21 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Тонка виден деец си ти!
  Нека отидем с автобусите пък те журналистите ще чакат пред консулството!

 22. 22 Профил на 12
  *****
  Неутрално

  Хората в чужбина пътуват десетки км, за да могат да гласуват, а ние тука на една пръдня разтояние - секция, секция и пак секция до секция и половината спат и не отиват да гласуват!!!! СРАМОТА!!!

 23. 23 Профил на Българския шоп
  *****
  Неутрално

  Виновни за “мафиите“, олигарсите-комуняги и ченгета, корупцията, процентите на ДПС са онези 3 милиона избиратели, които не отиват да гласуват. Те нямат право да мрънкат след това. Българите са спечелили всички битки и изгубили всички войни. Техния шанс ще дойде ако се събудят и вместо да бойкотират изборите, отидат да гласуват, за да не се оставят цигани и турци да ги управляват. Гласувай БЪЛГАРИНО !
  Патриоти, не гласувайте за идиоти !

 24. 24 Профил на Антон Гичев
  *****
  Неутрално

  Ето и покана за групата във фейсбук:

  "ДА ОРГАНИЗИРАМЕ НАЙ-МАСОВОТО РЕКОРДНО ГЛАСУВАНЕ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ"

  http://www.facebook.com/group.php?gid=104764678072#

 25. 25 Профил на Bodensee
  *****
  Неутрално

  Този път комунетата се оляха. Някой знае ли, дали има секция в Цюрих? Ако не отивам до Мюнхен.

 26. 26 Профил на kyky
  *****
  Неутрално

  Чети по-горе. Има секция в Цюрих. А в Базел няма, забележи. На едни предишни избори имаше в Базел. Да не би и там консулът да се е пенсионирал? Всъщност напълно възможно! Кой ще иска да стане почетен консул на България!?

 27. 27 Профил на вазмутен
  *****
  Неутрално

  Абе общо взето много посланници трябва да се изритат след изборите
  Ще се примирим с разтоянията и неудобството но това да са последните ви дни мръсни другари

 28. 28 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На мен ми се струва, че България трябва да бъде съдена за това произволие. Още преди изборите ... И Ахмед Доган да плати наложената му глоба

 29. 29 Профил на ПРЕДЛОЖЕНИЕ
  *****
  Неутрално

  КОЙТО ЗНАЕ И МОЖЕ, НЕКА ДА НАПРАВИ ЕДНА ПРОТЕСТНА ПОДПИСКА ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, В КОЯТО ВСЕКИ ДА НАПИШЕ ИМЕНАТА СИ И ДЪРЖАВАТА, КЪДЕТО СЕ НАМИРА.

 30. 30 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 699 Любопитно

  А като е незаконно според германските закони, защо в посолството в бон ни разясняваха че ако има 100 гласа ще се отвори друга секция? Защо това е записано на страницата на посолството в БОН? Те вчера ли разбраха за ограниченията в немския закон? Не че няма да отида, просто в турция има повече секции отколкото в българия, по няколко в град, пък в германия има 10 сигурно...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 31. 31 Профил на toma_x
  toma_x
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на Вас, българи в Германия - като човек, живял доскоро в Германия няколко години, се радвам, че ви се чува гласът в българското медийно пространство - защитавайте правата си и очаквам да прочета за резултатите Успех!

 32. 32 Профил на kyky
  *****
  Неутрално

  до 29: Е и? Какво го грее всичко това този "Европейски съюз" (сигурно комисията имаш предвид?)? Като погледнеш отвън в България всичко си е на 6. Управляващата партия е втора на европейските избори. Зимата имаше някакви протести пред народното събрание, на които идваха по 100тина души! Критична емиграция също няма. Ако имаше тя поне щеше да гласува. А се оказа, че много хора сега тепърва разбират, че в чужбина можело да се гласува. Значи излиза, че всички са доволни!

 33. 33 Профил на Dim
  *****
  Любопитно

  Знаете ли адреса на Изб Сек Франкфурт. Благодаря.

 34. 34 Профил на Luc
  Luc
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Адрес на секцията в МАРСИЛИЯ:
  World Trade Center
  2 rue Henri Barbusse
  13241 MARSEILLE CEDEX 01
  Тел. +33 491 39 58 57

 35. 35 Профил на elena_m
  elena_m
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз от скоро живея във Франкфурт, така че няма да имам проблеми с гласуването. Обацхе работя върху това да гитирам колкото се може повече от хората тук да ходят да гласуват. Давайте да се организираме - фейсбук или каквото и да е .. Ще правим най-масовото гласуване в историята. НЕ НА БСП И НА ДПС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 36. 36 Профил на elena_m
  elena_m
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Драги Сънародници,с решение от 18 юни 2009 ЦИК прие изключително важни поправки относно реда за гласуване на българите в чужбина. Възможно е откриването на НОВИ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ до самия ден на изборите, БЕЗ предварително условие за събрани 100 заявления. http://www.facebook.com/l/;http://www.cik2009.bg/?resh=179 Моля информирайте за това всички хора и организации в чужбина, които имат опит или желание за откриване на избирателна секция, но не са го сторили до сега поради отказ на българското консулство.

 37. 37
  ****

  Мненията на потребителя Salutte бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 38. 38 Профил на elena_m
  elena_m
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Щутгарт, ако е истина това, което казваш и наистина не ни е било отказано от немска страна, то тогава да се организираме българите тук и да си търсим правата в съда. Не мога да повярвам наистина какво се случва... Безобразие!!!

 39. 39 Профил на ГОЦЕ
  *****
  Неутрално

  Това е цинизъм и долно потъпкване на човешките права от страна на управляваната от посеркото(ГЕЙ) станишев.компартия.СРАМ.

 40. 40
  ****

  Мненията на потребителя Salutte бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 41. 41 Профил на suneco
  suneco
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Здравейте форумци! Пoздрави и на вси4ки мом4ета и моми4ета в Германия. Тук поствам линк с инфо за изборните секции и за глобална възможност за онлайн организиране на car sharing и Mitfahrgelegenheiten. Oсвен това предполагам, 4е няма за пове4ето от вас да е проблем да използвате съ6тествува6тите Mitfahrzentralen или "Schönes Wochenende Ticket" на Deutsche Bahn. О6те пове4е, 4е последния важи за 5 4овека през целия уикенд.
  Похвални са усилята ви в Германия, силно се надявам, 4е всеки 6те направи вси4ко възможно и хората оттатък голямата вода да се вкл. по-масово. Както изглежда тройната мафия се опитва окон4ателно да ни стро6и гръбнака, но няма да успее. Разнасяйте инфо-то и дерзайте!!!!
  Поздрави от Берлин.

  suneco
  http://www.izbor.eu/

 42. 42 Профил на do stuttgart
  *****
  Неутрално

  здравейте, сега сме малко повече. как да се свържем. аз така или иначе ще ходя до франкфурт или мюнхен, защо да не се организираме. ако искате направете, или аз някакъв фиктивен акаунт в гмайл - който да напишем тук - а после ще се свързваме с един друг.

 43. 43 Профил на monaxa
  *****
  Неутрално

  Бьлгари!Не пишете глупости ,а се мобилизирайте за изборите!Всички бьлгари трябва да разберете че тези избори са битката за Бьлгария и неиното оцеляване в бьдешето като дьржава!В момента Бьлгария е като една гола,пребита и ограбена проститутка на пьтя за Европа.И това го направиха 2 -те Пети колони.Едната рьководена от агентите на Путин Сергей Станишев и Георги Пьрванов,а другата от Ахмед Доган,които е роден турчин,турчин е и турчин ще умре.Не гласувате ли всички срещу БСП и ДПС след време Турция и Русия ще си стиснат рьцете на Шипка!Тогава предателите ще бьдете Вие!

 44. 44 Профил на НАЙ - СЕТНЕ
  *****
  Неутрално

  ЦИК И КОМУНИСТИТЕ КЛЕКНАХА
  И ИМА МНОГО ВАЖНО РЕШЕНИЕ ЕТО ГО
  http://cik2009.org/?resh=179

 45. 45
  ****

  Мненията на потребителя Salutte бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 46. 46 Профил на malko info за Щутгартци
  *****
  Неутрално

  Ако успеете да се съберете 5 човека - ето инфо как можете да пътувате изгодно (единственото неудобство е че се пътува дооооста дълго)

  Schönes Wochenende Ticket - Reisedaten
  Gültig für 5 Erwachsene, 2. Klasse, Nahverkehr
  Hinfahrt
  Stuttgart Hbf - Frankfurt(Main)Hbf
  So, 05.07.09
  ab 10:19 an 13:48 Insgesammt 3:29 St.
  Umsteigen 1 RE, RB
  Rückfahrt
  Frankfurt(Main)Hbf - Stuttgart Hbf
  So, 05.07.09
  ab 16:06 an 19:39 Insgesammt 3:33
  Umsteigen 1 RB, R

 47. 47 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  И това го направиха 2 -те Пети колони.


  А къде е хамериканската пета колона?

 48. 48 Профил на Realist
  *****
  Неутрално

  Хамериканската 5-та вика дръжте крадците ... извинявайте ... другите 5-ти колони!

 49. 49 Профил на dringend
  *****
  Любопитно

  сега посолствата не могат да се оправдават- цик клекна и има решение от вчера вижте го
  http://cik2009.org/?resh=179

 50. 50 Профил на aaa
  *****
  Неутрално

  http://ide.li/article3607.html
  интересно за развитието на проблема

 51. 51 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Гласуване без граници

  Това е "Син Кръст" - спешна помощ за спасяване на демокрацията в България.
  Целта на тази група е да помогне на българите в чужбина да гласуват. Искаме да координираме тук този процес. Нека да направим мрежа за подпомагане на гласуването, нека да покрием всички секции по света. Целта е да се агитират повече хора да гласуват и да им се помогне с всичко, каквото ни е по силите.


  http://www.facebook.com/profile.php?id=1643661301&amp;ref=nf#/group.php?gid=212803200303

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 52. 52 Профил на kyky
  *****
  Весело

  Опа! Не бъдете толкова наивни! Решение 178 предполага желание и преценка от страна на консулите. Това означава, че може да се появят още секции в Турция, но другаде - тцъ! Четете внимателно:
  http://cik2009.org/?resh=179

 53. 53 Профил на elena_m
  elena_m
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Драги Сънародници,За решението на ЦИК от 18 юни http://www.facebook.com/l/;http://www.cik2009.bg/?resh=179, да благодарим наВасил Цанов (математик, член на ЦИК без партиен етикет)Стефан Манов (член на Инициативния Комитет за Избори в Тулуза), вижте защо тук http://www.facebook.com/l/;http://www.focus-news.net/?id=n1197514____________________________Краък наръчник за откриване на избирателна секция в чужбина ? Нужно е 1) Инициативен Комитет за Избори в Х (достатъчни са двама единомишленици, които да поемат организацията)2) адрес на зала за гласуване (не е необходим официален документ, че имате зала. В идеалния случай това е в обществена сграда, кметство, асоциация, църковна постройка, ...). 3) Необходимо е по най-бърз начин, да изпратите писмо до Консула (мейл) от името на Инициативния Комитет заедно с адреса на залата. Добре е да говорите с него и по телефона. Адреса е необходим, за да може Консула да поиска разрешение от властите. Решението на Консула трябва да е положително, ако има доказана българска общност. Какви доказателства ? Например- вече са провеждани избори- не са провеждани избори, но има регистрирана българска асоциация- няма асоциация, но можете по някакъв начин да докажете че има общност. ЦИК не указва броя на българите, но можем да предположим че 100 потенциални гласоподаватели е достатъчно. Това е всичко. Разбира се Инициативния Комитет трябва да се заеме с организацията (зала, урна, тъмна стаичка), без това няма да получите разрешение. Веднъж имайки, неформален положителен отговор, мислете за СИК (секционна избирателна комисия) : председател, зам.председател, секретар, 4 члена + 2 резерви Кой може да ви попречи ?- Консула, но той трябва задължително да се аргументира. Ако не е убедителен, настоявайте да изпрати писмо до Външно Министерство, което го препраща в ЦИК, нека те да откажат.- Страната в която живеете, може и да не разреши извън дипломатическо представителство. Информирайте се, дали другите общности са могли да гласуват при подобни условия. Във Франция се преборихме, защото разбрахме, че на румънците е разрешено ! Нашите дипломатически мисии често не познават местните закони и предпочитат да се крия зад "ами те няма да ни разрешат". Нека Консула отправи запитване официално.

 54. 54 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  Абе , вие у ваше село сами ли си правите тъмните стаички? Защо за чужбина държавата вдига ръце и казва, ако си направите всичко ок! Това не е нормално!

 55. 55 Профил на Емигрант
  *****
  Неутрално

  А бе емигранти където и де сте по света вие нямате ли толкова по 50 евро или долара в джоба си за да отидете до изборните секции.Като се върнете в България за една седмица пръскате хиляди по чалготеки и почивки.Правите се на голямата работа с пачка в ръката.Народа е казал една седмица ихо после една година тихо.Какво се чудите за това как да отидете да гласувате.Не ви знам разстоянията в Германия.Толкова не можете ли да хванете влак автобус или да се групирате с коли?Това е от моя гледна точка.И аз от много години не живея в България.

 56. 56 Профил на bulgarin
  *****
  Гневно

  Tia putki komunisti prilagat vsichki sasmi kakto v rusia ta nali te sa komuneta do dun dusata si. vzemaite toiagite i gi pochvaite kakto predi zastoto te ne razbirat ot demokracia.

 57. 57 Профил на Znaesh demokrat
  *****
  Неутрално


  В Торонто консолството също е от БСП но се оглавява от
  жена която е на високо професионално и морално ниво
  така че гласувайте за промяна .Гласоването ще е честно!

 58. 58 Профил на Миша
  *****
  Неутрално

  Ясно. США са назначили БКП, БСП, ДПС и так далее в номенклатурския лагер на сссР.

  Има логика. В тази парламентарна скупщина най-видно е скупчен
  Заяков Пирински -- гражданин на США, на номенклатурския Интерционал или той си знае.

  Магучи химпериалисти, маа им стара.

  Realist
  * 48

  Хамериканската 5-та вика дръжте крадците ... извинявайте ... другите 5-ти колони!

 59. 59 Профил на петьо
  *****
  Неутрално

  сюлям белидирим, епа натърдар сюлермаранар

 60. 60 Профил на предлагам
  *****
  Неутрално
 61. 61 Профил на WWW
  *****
  Неутрално

  Не всеки "емигрант" е командирован от БСП, ДПС или друга цоциалистическа партия.

  Колко/Какво ти плащат за агитацията?

  В България ли си "Емигрант"?

  Емигрант
  * 55

  А бе емигранти където и де сте по света вие нямате ли толкова по 50 евро или долара в джоба си за да отидете до изборните секции.
  ...

 62. 62 Профил на Tirolia
  *****
  Гневно

  До емигрант: Въпреки 4е Германия е по пло6т поне 10 пъти по-голяма от България,не става дума за пари,4е българите в Германия не могат да си позволят да пътуват , а за това, 4е "няма да могат да гласуват, въпреки че са събрали по 100 подписа на желаещи, необходими според българското законодателство за разкриване на секция извън дипломатическите ни представителства в страната.", 4е посолствата по поръ4ка на властва6тата в БГ партия потъпкват конституционното право на всеки гражданин за свободен избирателен глас!
  Въпреки това българите ж 4ужбина много по-активно гласуваха на фона на тези в БГ, които ги домързя да се довлекат до избирателните секции в кварталните у4или6та зад всеки ъгъл във всеки бг град/село. За6тото българите в БГ не мислят за бъде6тето си , което зависи от това коü и как ги управлява!

 63. 63 Профил на Anelka
  *****
  Любопитно

  Защо ли си мисля че 'българите' в Германия ще гласуват масово за ДПС както стана в Белгия ? Дано да не съм права

 64. 64 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  Браво на студентите, те са бъдещето на България. Заедно можем

 65. 65 Профил на kyky
  *****
  Неутрално

  до 63: Грашиш. Каквото е било в Берлин, това е - с толкова ще си остане ДПС.

 66. 66 Профил на kyky
  *****
  Неутрално

  И разгледай резултатите. Има секции с 0 гласа за ДПС. Мога да си представя, че това някой много сериозно го е подразнило, колкото и нищожно да е количеството гласове, за които си говорим.

 67. 67
  ****

  Мненията на потребителя Salutte бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 68. 68 Профил на bg
  *****
  Неутрално
 69. 69 Профил на ЦИКлоп
  *****
  Неутрално

  Забележете броя на секциите по-държави!

  Списък на населените места в чужбина, където са образувани секции за изборите за народни представители на 05.07.2009 г.
  АВСТРАЛИЯ СИК Канбера
  АВСТРИЯ СИК Виена 1
  СИК Виена 2
  АЛБАНИЯ СИК Тирана
  АЛЖИР СИК Алжир
  АФГАНИСТАН СИК Кабул
  СИК Кандахар
  БЕЛГИЯ СИК Брюксел - Посолство
  СИК Брюксел - ПП към ЕС
  СИК Антверпен
  СИК Гент
  БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА СИК Сараево
  ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СИК Лондон 1
  СИК Лондон 2
  СИК Лондон 3
  СИК Лондон 4
  СИК Манчестър
  СИК Флиитхампшир
  ГЪРЦИЯ СИК Атина 1
  СИК Атина 2
  СИК Солун
  ДАНИЯ СИК Копенхаген
  ИЗРАЕЛ СИК Тел Авив
  ИРАН СИК Техеран
  ИРЛАНДИЯ СИК Дъблин
  ИСПАНИЯ СИК Мадрид
  СИК Аликанте
  СИК Барселона
  СИК Валенсия
  СИК Валядолид
  СИК Гандия
  СИК Искар
  СИК Марбеля
  СИК Мурсия
  СИК Нава де ла Асунсион
  СИК Палма де Майорка
  СИК Памплона
  СИК Риаса
  СИК Сеговия
  СИК Торемолинос
  СИК Уеркал - Овера
  ИТАЛИЯ СИК Рим
  СИК Милано
  СИК Кастеламаре ди Сабия
  КАЗАХСТАН СИК Алмати
  КАНАДА СИК Отава
  СИК Торонто
  КИПЪР СИК Никозия
  СИК Ларнака
  СИК Лимасол
  СИК Паралимни
  СИК Пафос
  СИК Полис - Хрисохус
  КИТАЙ СИК Пекин
  СИК Шанхай
  КОРЕЯ СИК Сеул
  КОСОВО СИК Прищина
  КУВЕЙТ СИК Кувейт
  ЛИБИЯ СИК Триполи
  СИК Бенгази
  ЛИВАН СИК Бейрут
  ЛИТВА СИК Вилнюс
  ЛЮКСЕМБУРТ СИК Люксембург
  Р МАКЕДОНИЯ СИК Скопие
  СИК Битоля
  МАЛТА СИК Сейнт Джулиан
  МАРОКО СИК Рабат
  СИК Казабланка
  МОЛДОВА СИК Кишинев
  НИГЕРИЯ СИК Абуджа
  НИДЕРЛАНДИЯ СИК Хага
  СИК Амстердам
  СИК Ротердам
  СИК Розендал
  НОРВЕГИЯ СИК Осло
  ОАЕ СИК Дубай
  ПОЛША СИК Варшава
  ПОРТУГАЛИЯ СИК Лисабон
  РУМЪНИЯ СИК Букурещ
  РУСИЯ СИК Москва
  СИК Екатеринбург
  СИК Санкт Петербург
  СИК Сургут
  САЩ СИК Вашингтон
  СИК Атланта
  СИК Форт Лодърдейл
  СИК Ню Йорк
  СИК Атлантик Сити
  СИК Бостън
  СИК Брумъл
  СИК Нантъкет
  СИК Лос Анджелис
  СИК Сан Франциско
  СИК Сиатъл
  СИК Ървайн
  СИК Чикаго
  СИК Комърс
  СИК Сент Пол
  СИРИЯ СИК Дамаск
  СЛОВАКИЯ СИК Братислава
  СЛОВЕНИЯ СИК Любляна
  СЪРБИЯ СИК Белград
  СИК Босилеград
  СИК Димитровград
  ТАЙЛАНД СИК Бангкок
  ТУНИС СИК Тунис
  ТУРЦИЯ СИК Анкара 1
  СИК Анкара 2
  СИК Истанбул 1
  СИК Истанбул 2
  СИК Истанбул 3
  СИК Истанбул 4
  СИК Истанбул 5
  СИК Истанбул 6
  СИК Истанбул 7
  СИК Истанбул 8
  СИК Истанбул 9
  СИК Истанбул 10
  СИК Истанбул 11
  СИК Истанбул 12
  СИК Истанбул 13
  СИК Истанбул 14
  СИК Истанбул 15
  СИК Истанбул 16
  СИК Истанбул 17
  СИК Истанбул 18
  СИК Истанбул 19
  СИК Истанбул 20
  СИК Истанбул 21
  СИК Истанбул 22
  СИК Истанбул 23
  СИК Истанбул 24
  СИК Истанбул 25
  СИК Истанбул 26
  СИК Истанбул 27
  СИК Истанбул 28
  СИК Истанбул 29
  СИК Истанбул 30
  СИК Истанбул 31
  СИК Истанбул 32
  СИК Истанбул 33
  СИК Истанбул 34
  СИК Истанбул 35
  СИК Истанбул 36
  СИК Адапазаръ
  СИК Измит 1
  СИК Измит 2
  СИК Измит 3
  СИК Измит 4
  СИК Измит 5
  СИК Измит 6
  СИК Одрин
  СИК Чорлу 1
  СИК Чорлу 2
  СИК Чорлу 3
  СИК Чорлу 4
  СИК Чорлу 5
  СИК Чорлу 6
  СИК Чорлу 7
  СИК Чорлу 8
  СИК Чорлу 9
  СИК Чорлу 10
  СИК Чорлу 11
  СИК Чорлу 12
  СИК Чорлу 13
  СИК Чорлу 14
  СИК Чорлу 15
  СИК Текирдаа
  СИК Черкезкьой 1
  СИК Черкезкьой 2
  СИК Люлебургаз 1
  СИК Люлебургаз 2
  СИК Люлебургаз 3
  СИК Къркларели
  СИК Измир 1
  СИК Измир 2
  СИК Измир 3
  СИК Измир 4
  СИК Измир 5
  СИК Измир 6
  СИК Измир 7
  СИК Измир 8
  СИК Измир 9
  СИК Измир 10
  СИК Измир 11
  СИК Измир 12
  СИК Измир 13
  СИК Измир 14
  СИК Измир 15
  СИК Измир 16
  СИК Измир 17
  СИК Измир 18
  СИК Измир 19
  СИК Измир 20
  СИК Измир 21
  СИК Измир 22
  СИК Маниса 1
  СИК Маниса 2
  СИК Бурса 1
  СИК Бурса 2
  СИК Бурса 3
  СИК Бурса 4
  СИК Бурса 5
  СИК Бурса 6
  СИК Бурса 7
  СИК Бурса 8
  СИК Бурса 9
  СИК Бурса 10
  СИК Бурса 11
  СИК Бурса 12
  СИК Бурса 13
  СИК Бурса 14
  СИК Бурса 15
  СИК Бурса 16
  СИК Бурса 17
  СИК Бурса 18
  СИК Бурса 19
  СИК Бурса 20
  СИК Бурса 21
  СИК Бурса 22
  СИК Бурса 23
  СИК Бурса 24
  СИК Бурса 25
  СИК Бурса 26
  СИК Ялова 1
  СИК Ялова 2
  СИК Бандърма
  СИК Анталия
  СИК Ескишехир
  УКРАЙНА СИК Киев
  СИК Одеса
  УНГАРИЯ СИК Будапеща
  ФР ГЕРМАНИЯ СИК Берлин 1
  СИК Берлин 2
  СИК Берлин 3
  СИК Бон
  СИК Мюнхен 1
  СИК Мюнхен 2
  СИК Магдебург
  СИК Франкфурт 1
  СИК Франкфурт 2
  СИК Хамбург
  ФИНЛАНДИЯ СИК Хелзинки
  ФРАНЦИЯ СИК Париж 1
  СИК Париж 2
  СИК Лион
  СИК Марсилия
  СИК Страсбург
  СИК Тулуза
  ХЪРВАТИЯ СИК Загреб
  ЧЕШКА РЕПУБЛИКА СИК Прага
  ЧИЛИ СИК Сантяго
  ШВЕЙЦАРИЯ СИК Берн
  СИК Женева
  СИК Цюрих
  ШВЕЦИЯ СИК Стокхолм
  Р ЮЖНА АФРИКА СИК Претория
  ЯПОНИЯ СИК Токио


  http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&amp;task=view&id=19804&Itemid=569

 70. 70 Профил на Bai Zdravko
  *****
  Неутрално

  Тук нещо не е наред. Защо не може да се гласува като в Естония по интернет ? Защо една малка страна като Естония не се чуди къде по цял свят да си открива по хиляда изборни секции, а друга малка страна като България прави точно обратното. И стана много тихо ....

 71. 71 Профил на Jay
  *****
  Неутрално

  Добро утро на всички!

  Една идея: Нека да сложим име на инициативата.

  Няколко идеи:

  БЪЛГАРСКОТО НАЧАЛО
  БЪЛГАРСКОТО СЪБУЖДАНЕ
  БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ 21
  БЪЛГАРИЯ КАЗВА СБОГОМ НА КОМУНИЗМА
  БЪЛГАРИ ОТ ВСИЧИ СТРАНИ, СЪЕДИНЕТЕ СЕ (отряд Германия)

  Нека изберем име на движението, макар и толкова малко време да остана!

  И една молба: намерете решението за гласуването бързо. Очаквайте опашки при гласуването. В Мюнхен имаше една кабина за гласуване. Сега помислете какво става ако не 400 а 4000 българи искат да гласуват. Консулството - то бива липса на въображение ...! Моля отворете поне още две кабини!

  Да направим история. Да помогнем на България да се оттърси най-сетне от оковите си!

 72. 72 Профил на Jay
  *****
  Неутрално

  Още едно предложение, прочетено по-горе:

  ЗАЕДНО МОЖЕМ!

 73. 73 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Не се безпокойте! Доган ще организира българските турци в Германия с автобуси. Така ще могат да се разходят и до няколко от избирателните секции.
  А за българските "дипломати" всичко е ясно - ченге до ченге, комуноид до комуноид. Парашутисти и връзкари. Няма какво да ви обяснявам - всички го знаете и виждате.

 74. 74 Профил на гласувайте!
  *****
  Неутрално

  С едни около 386 гласа НСДВ изпревари Синята коалиция, а тук става въпрос за 1000, може и повече!
  Гласувайте и да се иска публикуване на искането на Бълг. посолство в Германия и отговора от немска страна.
  (след като една Турция е открила 124 предизборни секции... по добре ли действува Посланикът ни в Турция?...Дано Посланикът ни в Германия помисли как би се отразило на авторитетът ни в Европа...загубата на "умни гласове"!!!! )

 75. 75 Профил на Izperkal
  *****
  Неутрално

  Списака непален! Каде е Детроит!?

 76. 76 Профил на yunak
  *****
  Неутрално

  БРАВО БАЛГАРИ ИУНАЦИ,НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ И ВСИЦКИ ГЛАСУВАМЕ КАКТО НИКОГА ДО СЕГА ,ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

 77. 77 Профил на Студент
  *****
  Неутрално

  Уважаеми колеги, прерастването на похвалните Ви усилия в истерична кампания срещу посолството и властите в България ще доведе в крайна сметка до компрометирането Ви. Твърденията, че някой Ви лишава от правото Ви на гласуване при положение, че на територията на Германия ще бъдат открити цели 10 секции в 6 големи града, изглеждат повече от абсурдни. Все пак Германия е държава на правовия ред и след като нейното законодателство не допуска разкриване на секции извън официалните дипломатически и консулски представителства, както и извън почетните консулства, трябва всички да се съобразяваме с това. Да, всички ние не харесваме случващото се в България, да, всички ние трябва задължително
  да гласуваме и да променим нещата, но това няма да стане с наивни и хаотични кампании, които започват да разкриват не просто незрялост, а и неуважение на правовия ред в Германия, този правов ред, който едва ли не искаме някой да ни създаде в България и ние наготово да се завърнем там и да се възползваме от него. Просто нека гласуваме масово там, където са ни осигурени възможности. Все пак Германия е страната с най-развитата транспортна мрежа в цяла Европа и с най-добри отстъпки за пътувания през уикенда.

 78. 78 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Браво за надигнатия глас. Браво и че има кой да го подкрепи. Най-вероятно сега нищо няма да се промени, но това е начина.. следващите управници току виж направят нещо.

 79. 79 Профил на от Берлин
  *****
  Неутрално

  Явно посолството в Берлин доста го е заболяло, че изведнъж някой разкъсва завесата на безотговорността им. Разбира се, че хората имат право по часове и дни да искат отчет какво е правило българското посолство защото то се издържа с парите на българските данакоплатци и е служител на българските интереси. Грозно е да се хулят младежите. Не е нужно човек да е дипломат, за да му е ясно, че едно разрешение може да бъде поискано така, че да бъде даден минимумът. Консулските компетенции на консулството в Мюнхен са за Бавария и Баден-Вюйртемберг, така поне пише в интернет- страницата им. Не е ли логично тогава и в Щутгарт да има секция, която е столица на Баден- Вюртемберг. Чета във форума за безобразно говорене на някаква Стефка Игова от посолството в Берлин. И това ли трябва да се търпи.

 80. 80 Профил на Студент
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с коментара на "от Берлин".
  От това, с което съм се запознал обаче установявам, че ако някой някого хули обаче, то хуленето е от страна на студентите спрямо посолството. Ами да бяха изяснили нещата и те, да бяха посетили посолството или да бяха изпратили свои представители за лична среща. Все пак, за да се говори за "безотговорност" трябват доказателства, а не само подозрителност и вяра в световния заговор срещу правото на българите да гласуват в близост до мястото, където учат. Аз също не вярвам на българските институции, но тогава нека вярваме на това, което заяви германската страна за практиката в подобни случаи.
  Това, че не искаме да разберем това говори за липсата ни на чувство за правов ред, но за сметка на това за излишък от недоверие към всеки и всичко и от склонност към вяра във всякакви видове конспирации, коите естествено са насочени лично срещу нас.
  Освен това нека си спомним кога бяха извършени промените в избирателния закон - в 12 без 5. Вероятно и това би могло да има отношение към цялата история

 81. 81 Профил на тц
  *****
  Неутрално

  Как мога да видя точните адреси където може да се гласува. Този път мисля да гласувам

 82. 82 Профил на гласувал
  *****
  Гневно

  В цял свят се намаляват неколкократно секциите в който могат да гласуват български граждани. Това говори единствено за страх на управляващите, защото знаят, че българите в чужбина няма да гласуват за тях. Срам и позор за мръсните комунисти. Единствено в Турция от около 70 секции на предните избори сега бройката ще е към 130 с по около 1500-2000 души на секция. А сега смятайте кой ще спечели изборите.Преди обед гласуват в Турция следобед айде на рейса и в Кърджали. Публичен разстрел за царя, доган и серГей.

 83. 83 Профил на Dobi
  *****
  Неутрално

  До тц
  Местата за гласуване на териториятана Германия са на сайта на Външно министерство Там обаче няма адреси
  Адресите ги има на сайта на посолството в Берлин www.mfa.bg/berlin

 84. 84 Профил на stiga prikazki
  *****
  Неутрално

  да ги махаме от власт! Време е!

 85. 85 Профил на Tirolia
  *****
  Гневно

  http://www.sarakt.org/DPS-izbori-2009.htm
  България за българите!!!!!!!!!!!
  Турците в Азия!!!!!!

 86. 86 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 888 Неутрално

  За съжаление, градуса тук и сред съотечествениците ни в България във връзка с гласуването, е доста различен... Нищо не става зорлан и кандърмите може и обратен ефект да имат.. Много хора са настроени крайно цинично, обезверени са, отвратени и най-вече уморени и казват в най-добрия случай " Възхищавам ти се, че вярваш на тези неща..." Дано греша, макар аз да оставам от "твърдите" гласоподаватели...

  Знам, че форума се чете от разни хора, които в името на своя си интерес , купуват и продават гласове по всякакви начини. Чух тези дни за безплатни екскурзийки до Турция около изборите на наши съотечественици-мюсюлмани... Понеже всички знаем, че на този свят всичко се плаща тъй или инак, се блъскам с въпроса колко лесно е в един ден да се гласува и в Турция ( "гратис" екскурзийката..) и после в България? Има ли процедурен механизъм, който да предотвратява/затруднява това гнусно престъпление? Не си падам по конспирационни сценарии, но при тази мудна и лоша в много случаи организация на изборите , продажност и нахъсаност на определени групи хора, не го изключвам... Знае ли някой, възможно ли е това практически?


  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 87. 87 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  Питам как е възможно такова разпределение на гласовете???
  http://ivanbedrov.com/?p=1049#more-1049

  Кой ще се ангажира да следи, дали някой няма да гласува в 3 града?
  Няма никаква система за проверка, кой колко пъде е гласувал. Попълваш само декларация, че не си гласувал на друго място. Е резултатите ми изглеждат много съмнителни:
  Германия 5% ДПС
  Белгия-Холандия над 80%

 88. 88 Профил на Стоян Монев
  *****
  Любопитно

  Здравейте,

  по повод на масовите кампании за отваряне на избирателни секции в Германия, в които чрез подпис се включих и аз, бих искал кратко да напиша нещо. Искам да споделя на Боян Юруков и на всички, които са участвали в организацията, че такова едно гласуване по принцип не е разрешено от немската държава за секции, извън официалните консулски и дипломатически мисии, т.е. една такава кампания е била в самия си замисъл обречена на неуспех и е трябвало да се води на друго ниво (казвам го като идея за бъдещето, а не като критика). ->

  Не знам как е могло да се стигне до тази масова и похвална обединена кампания, за която пише вестник "Дневник", без да е имало правно основание за нея в нито един момент на територията на ФРГ.

  Няма да съм голословен. При мен са налични 3 официални становища по точно този въпрос в отговор на мое питане от две немски компетентни министерства и обяснения защо на Р.България не е позволено това. Имам и немска хронология на събитията и няма какво да вините посолството ни. То е поискало навреме всичко и е получило актуален отказ. ->

  Виенските конвенции не предвиждат това право и то е национална компетентност, а не международно право.

  Гърците, дори и да са гласували са частен случай, защото те са задължени по закон да гласуват, а ако не го направят имат парични глоби.

  По закон в Б-я и във ФРГ въпросното писмо от Б-я до ФРГ и неговият отказ представляват “защитена дипломатическа поща” и е изрично забранено, дори и доброволното им публикуване.

  Все пак има достатъчно места за гласуване и който иска ще може да отиде. Тук не бива да забравяме и че почти всички чуждестранни гласове са за ДПС, което с нашата система обезсмисля до някъде гласуването в чужбина чисто математически.

  Поздрави,

 89. 89 Профил на ot mannheim
  *****
  Неутрално

  нормлано да пе4елиат ДПС нали ни сапбрахте ЕГН-тата като ни подведоха 4е 6те може да гласужаме по местоживеене.
  4уда се за колко ли се ни продадат ЕГН нате посланиците на Доган.

 90. 90 Профил на Germany
  *****
  Неутрално

  Ло6ото е 4е така горе6то коментираните "приатели" от Посолствата са сабрали на вси4ки нас ЕГН-тата и може да направиат наи Маосвото Гласуване но в тиахна полз

 91. 91 Профил на Geena27
  *****
  Неутрално

  I know that students have to know about this good post and <a href=" http://www.exclusivepapers.com">essay writing</a>. At the term paper writing service that’s not hard to purchase research paper and <a href=" http://www.exclusivepapers.com">custom essay</a> about this topic.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK