Категорични предпочитания към дясноцентристки кабинет

Категорични предпочитания към дясноцентристки кабинет

© ДневникДве седмици преди парламентарни избори 2009 националното представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 15-22 юни по поръчка на вестник "Дневник", откроява четири водещи характеристики на актуалната политическа ситуация:


-Относително висока мобилизация за участие в изборите


-Увеличаваща се дистанция между ГЕРБ и БСП
-Шанс за осем политически сили да прескочат 4%-та бариера и да присъстват в 41-то народно събрание


-Доминираща обществена подкрепа за дясноцентристки кабинет и промяна на сегашната управленска формула


Въпреки навлизането в началото на летния период изследванията регистрират плавна, но нарастваща готовност за участие в предстоящите парламентарни избори. 53% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще отидат до урните на 5 юли, 16% се колебаят, а 31% са категоричните, че няма да гласуват. Пресметнато в абсолютен брой, това означава долна граница от приблизително 3.5 млн. участници в изборите, която е малко по-ниска от изборите през 2005 г., когато гласуваха около 3 милиона и 650 хиляди души. Ако обаче тенденцията към мобилизация продължи, което не смятаме за изключено, избирателната активност от 2005 г. може дори и да бъде леко надмината.46% са за сформиране на правителство "на всяка цена"


48% предпочитат нови избори пред неприемлив кабинет


От ръста в активността печели преди всичко ГЕРБ


която достига подкрепа до 31.5% и така увеличава дистанцията си с БСП от 6-те процента на европейските избори до 10-11 на сто. ГЕРБ е партията с най-широка периферия, която е много по-мотивирана да участва в националния, отколкото в евровота. Точно на тази особеност се дължи и нарастващият резултат за партията на столичния кмет въпреки неговото видимо отсъствие от кампанията. Същевременно другата отличителна характеристика на неговите избиратели е силната мобилност и възможност за промяна на решението в последния момент. Така като най-голям риск пред ГЕРБ се очертава опасността да не успее да оползотвори максимално своя потенциал и при по-ниска активност да сближи позиции с левицата.


Като относителен дял "Коалиция за България" запазва позиции, близки до тези, регистрирани на европейските избори (20.2%). Макар и отличаваща се с едни от най-мобилизираните симпатизанти и съумяваща да привлече известен брой допълнителни гласове,


БСП почти е изчерпала ресурсите си за разширение


и трудно би могла да надхвърли регистрираните в проучването нива. Известен бонус за нея може да бъде спечелването на мажоритарните мандати в региони, където ДПС не издига кандидати, но това няма да даде сериозно отражение върху цялостната й електорална тежест.


С 13.5% обща подкрепа и пет региона с ясно изразено електорално преимущество


ДПС се очертава като трета политическа сила


Участието на нейните избиратели е традиционно високо и нямаме причини да смятаме, че на тези избори ще е по-ниско. Относителната тежест на движението обаче може да намалее при по-висока избирателна активност. Обратното, ако активността е по-ниска, ДПС може да достигне и до 15-16% от депутатските места.


Макар и след появата на РЗС да не е единствена в полето на гръмката националистическа и антикорупционна риторика, "Атака" успява да запази твърдата подкрепа на около 10 на сто избиратели, като компенсира загубата на позиции в столицата и някои големи градски центрове с ръст в по-малките селища.


Петият стабилен и сигурен участник в следващия парламент е десният съюз.


"Синята коалиция" дори увеличава подкрепата си


а не само я задържа при нарасналата избирателна активност. Новото при нея е, че тя се нарежда веднага след ГЕРБ като партия, която би била предпочетена за "втори вот". Т.е. ако по някаква причина колебаещите се дясноцентристки избиратели се разочароват от предварително избраната от тях партия или от нейните мажоритарни кандидати, съществува голяма вероятност те да бъдат привлечени именно от "Синята коалиция". Рискът пред нея е в липсата на достатъчно разпознаваеми кандидати извън двамата лидери.


НДСВ (4.9%), ЛИДЕР (4.4%) и РЗС (4%) могат да бъдат обединени в една обща група от гледна точка на заявената към момента електорална подкрепа. Всяка една от тези партии е твърде близо до бариерата, за да сме сигурни в нейното преминаване, но ако те постигнат мобилизация, сходна с тази на европейските избори, в следващия парламент може да има


8 политически сили


Независимо от очертаващото се твърде пъстро Народно събрание в общественото мнение доминират категорични нагласи за сформиране на дясноцентристко правителство след изборите. 42% от анкетираните застъпват тази позиция срещу 19% - обявяващи се за ляв кабинет, и по 14% - за самостоятелно правителство на ГЕРБ и за т.нар. широка коалиция "БСП - ГЕРБ". За разлика от първите варианти, които имат своите партийни привърженици, последният не се ползва с преобладаващата подкрепа на нито един от партийните електорати. Именно отношението към възможните варианти за съставяне на правителство предизвиква и една от най-сериозните поляризации в обществото. 46% се обявяват за сформиране на правителство "на всяка цена" (тезата се споделя от симпатизантите на БСП, ДПС и ЛИДЕР), а 48% - предпочитат варианта нови избори пред неприемливо и непопулярно правителство. Логиката, по която избирателите ще гласуват - дали в посока към по-големите шансове за съставяне на правителство или към по-голяма фрагментация, ще определи това дали предстоящите избори ще бъдат последните за тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Зайко
  *****
  Неутрално

  всеки негласувал увеличава дела на купените гласове и гласовете от Анадола

 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В тая скапана държава
  нищо хубаво не се появява.
  Какъвто и да е кабинета...
  За многая лета!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на Карамфила
  *****
  Неутрално

  Аман от спасители като ГЕРБ и СК, а за покупките и продажбите е виновен всеки един избирате. Стига сме се оправдавали, че това се прави по обективни причини - страх от загуба на работно място, шанташ, малтретиране, необразованост, робска психика итн. Народът ни не е нито толкова глупав, нито толкова непросветен, но за съжаление партийните недомислици ги оправдаваме с него.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на изирател
  *****
  Неутрално

  Кабинетът е вече готов !
  Блажени са вярващите ,платили за "изследването".

 6. 6 Профил на карамфилчо
  *****
  Неутрално

  С голямо удоволствие бих те затрупал с цяла кофа карамфили, може и червени рози, за да си затвориш завинаги клеветническите уста. На тъп комунист сините му пречат!

 7. 7 Профил на хххх
  *****
  Неутрално

  Поне 5 милиона трябва да са гласуващите.Ако не искаме да има дълги пазарлъци за кабинет и нова тройна коалиция трябва да се разходим масово до урните.

 8. 8 Профил на чЕ ГОбара
  *****
  Неутрално

  Конструкцията на морална развала - системни десетилетни лъжи, тотална кражба, цинично преяждане пред гладни, самодоволно потъпкване на писани и неписани закони, разгологъзване на простотия, чалга и педерастия - ще се срути върху създателите и крепителите й, защото са социалисти.
  Конструкцията на вековно морално здраве, съхранила народа ни от памтивека насам, ще пребъде! Защото човешкото същество иска достойнство, иска свобода!

 9. 9 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Предположение с вероятност 99% - кабинетът ще се състои от ГЕРБ, БСП и НДСВ.
  С вероятност 50% - Станишев няма да е премиер.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 10. 10 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  До 9:

  Или може би от ГЕРБ, Синята коалиция, НДСВ и отделни депутати от БСП? Така поне ще се спази донякъде приличието

  Има един стих на Подвързачов по повод на коалициите:

  Ще кажат - безидейна.
  Възможно е, но дейна

 11. 11 Профил на Geo Milev
  *****
  Весело

  Вицове-вие какво си помислихте?

 12. 13 Профил на МЕГИ
  *****
  Весело

  Да гласуваме за СИНЯТА КОАЛИЦИЯ: за да спечели България, а не многоликата комуно-ченгесарска мафия! Европейски мислещите граждани на България искрено желаят успех на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ на националните избори!!! АМИН!

 13. 14 Профил на Чакал
  *****
  Неутрално

  Вероятно 9 е прав. И това е една от драмите. Аман от комунисти, които от 20 години управляват с подставени лица и с подлоги, с внедрени ченгета и с мутри. На България е нужна промяна. ИСТИНСКА промяна. Но тя няма как да се случи...

 14. 15
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 15. 16 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ БЪЛГАРЪ ГЛАСУВАТ ЗА НДСВ! ОСТАНАЛИТЕ ЗА ДРУГИ ПАРТИИ!

 16. 17 Профил на Rada
  *****
  Неутрално

  Гласувайте за Герб! И всички пред урните! Недопускайте турците да ни управляват!

 17. 18 Профил на ACDC
  *****
  Неутрално

  Гласуващите за БСП и НДСВ напрактика подкрепят турцизацията и корумпирането на България ,защото политическите ръководства на тези партии ,допускат до управлението на държавата, протурската ,крадлива ДПС!Активистите на тези партии са си най-обикновенни национални предатели!Дори омразния Иван Костов не допусна участие на етническата ДПС във власта!Време е гласуващите за БСП и НДСВ да преосмислят своя вот, защото вече става въпрос за България!

 18. 19 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Гласувайте с бюлетина №19 за кандидатите на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!При управлението на съставните партии на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ,не беше допуснато участие на етническата партия ДПС в правителството на България!Така ще бъде и сега!

 19. 20 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  Да бе, да бе. Преди европейските избори ГЕРБ щеше да вземе 35%, Синята Коалиция до 12%, а НДСВ - 1,5%. "Социология". Нахъсвайте се, седераси, зяпайте за кокала широко, че като ви издрънчат зъбите на празно и тоя път, да се чуе до Америка чак.

 20. 21 Профил на Желязко Желев jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Ха ха ха.Блаженни са вярващите.ГЕРБ около 25.БСП много близко.ДПС-нагоре спрямо евровота,НДСВ-под 4%.Лидер не е ясен.АТАКА-все я забравят над 15%. .И какво се получава- две ядра БСП и ГЕРБ без тях не може.ГЕРБ ало иска да обере негативите с удоволствие ще му предложат. т.е. без мнозинство кабинет.Боико се кълне ,че няма да е премиер на всяка цена.Нови избори?Посред криза-не!Пак ще имаме правителство на експерти.Не случаино Първанов мълчи като за световно..Попов,Беров,Инджова,Софиянски кои ще е следващия?.Всички партии наи вече лидерите им има какво да губят.Така ,че ще деистват в странно съгласие след изборите.Помнете това!А да Волен няма какво да губи-но тои си е в девета глуха и там ще си остане- поради глупост и наи вече, че навреме се погрижиха за това.

 21. 22 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  На ограничения ум дърветата му пречат, за да види гората.
  Българи, събудете се! Решава се съдбата на България.
  Основният враг на българите е антибългарската завера БСП&ДПС! Смърт на мафията БСП&ДПС!

 22. 23 Профил на monaxa
  *****
  Неутрално

  Бьлгари,мобилизирайте се за изборите!Всички бьлгари трябва да разберете че тези избори са битката за Бьлгария и неиното оцеляване в бьдешето като дьржава!В момента Бьлгария е като една гола,пребита и ограбена проститутка на пьтя за Европа.И това го направиха 2 -те Пети колони.Едната рьководена от агентите на Путин Сергей Станишев и Георги Пьрванов,а другата от Ахмед Доган,които е роден турчин,турчин е и турчин ще умре.Не гласувате ли всички срещу БСП и ДПС след време Турция и Русия ще си стиснат рьцете на Шипка!Тогава предателите ще бьдете Вие!

 23. 24 Профил на sofiaman
  *****
  Неутрално

  дневник яко се слагат на ГЕРБ
  ама нали техният собственик е ришил да прави политика и ще чака някакво място

  жалка картинка за вестник дневник и капител- окончателно им отиде реномето.
  ама за някой друг милион и висша служба

  човещина

 24. 25 Профил на отвън
  *****
  Неутрално

  След около 2 месеца повечето от вас ще са песимисти,и възмутени от ''компромисите'', които ще се направят за формиране на правителство. Ако съществува и най-малка вероятност от РЕАЛНА промяна,99,9 процента от политиците нямаше да са в България . Но те са там, защото са спокойни че и този път номера ще мине.С две думи-до изборите-пържени яйца, след изборите-омлет.А като ви се догади-аерогара София

 25. 26 Профил на :-)
  *****
  Гневно

  До 24
  "Дневник" и "Капитал" са може би единствените обективни вестници в България.
  За което заслужават едно голямо БЛАГОДАРЯ!
  Такива като тебе (душевни талибани) винаги слагат лъжица ла_на в буркана с мед.

 26. 27 Профил на sofiaman
  *****
  Неутрално

  до 26
  мисля че имам право да изкажа мнение
  или може би мнение различно от твоето е извън правилата на демокрациятал

  мисля че е малко пошло да слагаш някакви епитети на хора които не познавашл
  а за думите които се пробваш да напишен и метафорите които използваш показват че не си надраснал най важното да уважаваш събеседника си

  Аре с успех се ровичкай в нета


  ПС Обективни е много субективно понятие един съвет от мен

 27. 28 Профил на acho
  *****
  Неутрално

  12% рзлика между ГЕРБ и БСП.И на евровота предвиждаха толкова-а разликата беше по-малко от 6%.Във всеки случай в
  следващия парламент ще има железен юмрук за управляващите.

 28. 29 Профил на Иван Кръстев Петров
  Иван Кръстев Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Употребата на думата ръст е неуместна. Правилно е растежа, увеличението, нарастването и пр. В българския език думата ръст има смисъл само на височина. В руския освен височина е и увеличение, нарастване, растеж и пр. Неграмотността на журналистите и редакторите е дразнеща. Това е замърсяване на българския език с русизми - там е рост.

  Иван Кръстев
 29. 30 Профил на Иван Иванов
  *****
  Неутрално

  Анализа на Алфа Рисърч, окончателно ме убеди да не гласувам.

 30. 31 Профил на БЕСЕН
  *****
  Неутрално

  ЩЕ ГЛАСУВА ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ДА ПРЕЦАКАМ ОНИЯ КИНТАДЖИИТЕ,НЕ МОГАТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Я КУПЯТ,ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ !!!

 31. 32 Профил на softmann
  *****
  Неутрално

  "Дневник" яко се слагали на ГЕРБ. Ами БРАВО! Поне един да не се слага на БСП&ДПС. А който "ни се води, ни се кара" пак се слага
  на БСП&ДПС.

 32. 33 Профил на Соломон
  Соломон
  Рейтинг: Неутрално

  Алфа Рисърч ще бъде изненадана от изненадите на изборите.
  Ще има правителство "от раз" и то силно дясно.
  Освен ако Бойко не си счупи и другия крак, а Сините от коалицията не се насерат с нещо подобно на това по-долу:
  Защо тръбят наляво на дясно че ще закриват ДАНС, министерства, агенции и т.н. и т.н. все заплахи за уволнения? Това говори ли се пред избори бе тъпчовци? Не виждате ли, че ви падат % след всяко подобна недомислица!

  Соломон
 33. 34 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Аз съм за зелените. Те ЕДИНСТВЕНИ доказват от години насам, че имат поне морала, за да управляват, мотивирайки хората да протестират срещу строежи, заменки и мизерии!

 34. 35 Профил на comment (30)
  *****
  Неутрално

  "Анализът на "Алфа Рисърч" окончателно ме убеди да не гласувам." (3 правописни грешки в едно изречение)
  Впрочем, каква е причинната връзка между анализа на една социологическа агенция и гражданския дълг?!

 35. 36 Профил на Емигрант
  *****
  Неутрално

  За да не ревете след изборите подкрепете Минчо Христов и Стела Банкова!!!

 36. 37 Профил на Соломон
  Соломон
  Рейтинг: Неутрално

  Астролог: Ралица Негенцова - щатен фалшификатор на избори. Ще влезе в затвора за 3г.След 2г.ще излезе вталена и тиха.Ще вярва единствено в наказателния кодекс и ще го носи със себе си и в тоалетната.

  Соломон
 37. 38 Профил на Proko
  *****
  Неутрално

  Капитал, Дневник и цялата Икономедия дотолкова са закъсали, че станаха най-големите гъзолизци на ББ. Просто отвратително!

 38. 39 Профил на stoyan
  *****
  Неутрално

  ДНЕВНИК и КАПИТАЛ са единствените нормални медии в България.Всеки има своите разумни причини да критикува управлението на обединените демократични сили от 1997 до 2001година ,но в момента на политико икономически хаос в,който се намира страната ни докарана до това полжоение от некадърноста и алчноста за власт на бившите комунисти превъплатили се в европеиски социалисти има единствено разумно предложение да падкрепим СИНЯТА КОАЛИЦИЯ.И дано БОГ не ни изостави.

 39. 40 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Говорим си глупости.
  Костов е бледо копие на А.К.Луканов.
  Неуспяло.
  Станишев е копие на Костов.
  Успяло.
  Междинката е на ход.
  Дали ще успее?
  Ако Доган даде една ръка.....

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 40. 41 Профил на Да-Бе-Да
  *****
  Весело

  Ей-й-й ! Гот ми е !
  И моето усещане е такова - Бихме им щута -БСП-ДПС- и нещо друго!!!
  Всичко ще направя / дори и краченцето да си изкълча/ , ама шута да е по- силен ,солиден и безвъзвратно да ги е изпратил в дън гори тилилейски.
  Да гласуваме , да гласуваме , да гласуваме!!!!!
  За да видят децата ни ,дето изхранихме , възпитахме и изучихме/ ама сега живеят в Европа/, че искаме те пак да се върнат тук заедно с внучетата !!!

 41. 42 Профил на Tyr
  Tyr
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Хора,гласувайте,не се водете по социологическите агенций!

  In the land of the pigs the butcher is king.
 42. 43 Профил на V
  *****
  Неутрално

  Пропорционален глас за СК, мажоритарен за Г.РБ, 31,5+7,5= 39-40%.
  плюс ефекта на мажоритарно спечелените мандати, плюс преразпределени мандати от непреминалите 4% и ще се
  натамани сметката
  Не спирайте с гражданската си агитация - до баби, дядовци близки да гласуват за които трябва, ако не помага-полският опит със скритите ли4ни карти.

 43. 44 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Време е за решителните

  АВТОРЪТ НА ТОЗИ ТЕКСТ Е СТРАШИМИР ДИМИТРОВ

  Време е за решителните, които да покажат, че ги има, че се вълнуват,
  че имат сърца, а не камъни в душите си. Време е за решителните, които
  да излязат на 5 юли и да изгонят купувачите и продавачите на гласове.
  Време е за решителните, които да кажат ”Стига позор, стига низост,
  стига анархия на гърба на данъкоплатеца!” Трябва да има
  справедливост, но справедливостта изисква смелост. Стига сме седели с
  глави, заровени в пясъка. Не може да има справедливост ако у
  обикновените хора битува тотална незаинтересованост към случващото се,
  ако избирателите не санкционират с гласа си безобразията на
  управялващата политическа мафия.
  Който си мисли, че като си стои вкъщи, като си запуши ушите за
  случващото се в съда, прокуратурата, изпълнителната власт, като им
  ”тегли една майна” на всички, ще се спаси от потопа, който ни чака в
  следващите месеци (а може би и години), жестоко се лъже. Когато върха
  на държавата е гнил, няма как душата на обикновения човек да не е
  пустиня. Няма държава на тоя свят, където хората да не сърбат
  горчивата каша, която са надробили с безразличието си към беззаконията
  на управляващите. Проблемите по високите етажи – морални и умствени -
  се отразяват (рано или късно) на живота на обикновените хора. От хаоса
  страдат всички, дори и не чак толкова обикновените хора. Случаите с
  Гриша Ганчев или Киро Киров го доказаха за пореден път. Богатството,
  имотите, дуварите не могат да предпазят човека от злодеянията на
  престъпния свят, особено ако тоя престъпен свят е толериран от
  структурите на държавата – мафиотизирана и корумпирана. Станишев и
  компания, от които зависи това нещо обаче не обичат подобни
  констатации и бягат от истината като дявол от тамян. Затова няма ни
  една значима национална медия, която да попита
  - къде е Р.Овч. зарди чиято ”компетентност” Газпром прокара цени на
  газа по-високи отколкото във Франция или Италия?
  - къде е Румен Петков, честа дружка с оперативно интересните дупнишки
  кандидат-депутати?
  - къде е ”батко”?
  - къде са източените милиони от Пътния фонд?
  - къде е делото по САПАРД и участниците в него - президентските
  спонсори Николов-Стойков?
  - къде е Ахмед Доган след толкова гонки около сараите, джиповете,
  джетовете, яхтите, сватбите, обръчите, куршумите в главата на
  ”дясната му ръка”?
  - къде е Емел Етем след наводненията, пожарите, екскурзиите в чужбина?
  - къде е Масларова с бижутата, кожените чантички и обещанията за
  космически пенсии, почивки и нощувки?
  - къде е Станишев след спрените милиони от евросубсидиите за
  жизненоважна инфраструктура и унищожителната критика на всички – и
  бизнесмени, и медии, и политици от ЕС?
  - къде е Борис Велчев след 0 (нула) годни за осъдителна присъда
  обвинителни акта по знакови дела?
  Медиите не питат, защото знаят. Всички са ”отгоре”, всички са живи,
  здрави и много опасни за журналистическия животец или вестникарското
  финансиране. Е как да има тогава свобода на словото, как да има
  гражданско общество, което да е коректив на грешките, породени от
  властова лакомия? Как да има отпор срещу това статукво? И като
  последствие правителството, вместо да харчи милиони за заплати,
  пътища, пенсии, енергийна ефективност, пръска парите на хората по
  медийни консултанти от мастити западни пиар-агенции, които да
  парфюмират миризмата от българското клекало. Правителството на
  Станишев, Първанов, Доган и Симеон предпочете вместо да работи за
  народа си, за утрешния ден на всички, да живее охолно и богато в тесен
  кръг тук и сега. Правителството на Станишев, Първанов, Доган и Симеон
  предпочете лакомията пред справедливото поделяне на благата,
  безделието пред упорития труд, лапането на мухи пред развитието на
  страната. И тоя избор, който от Брюксел непрекъснато критикуват ясно и
  категорично всеки 6 месеца, Станишев брани като лъвица отрочетата си и
  предпочита най-нахално да заблуждава хората, че видите ли ЕС не ни бил
  обичал и умаловажавал постигнатото. А народа дреме ли дреме. И после
  защо да се изненадваме, че на същия тоя народ без гък да каже му
  пробутват провалите - за успехи, корупцията - за нормално явление,
  безумията в съда - като доказателство колко е независима съдебната
  система, а терора над цели етнически групи да гласуват с определена
  бюлетина – за нормална европейска практика.
  Днес вестниците, радиата и телевизиите оглушително мълчат за пълната
  некомпетентност и тоталния провал на червената власт. Точно както
  оглушително мълчеше ”Работническо дело” през тоталитарния режим.
  Точно както може да мълчи само наглия лъжец – заливайки хващащия го
  натясно с куп несвързаности, бълвайки фалшива контраинформация.
  Няма кой да разкаже на масовата публика за заменките на земи и гори,
  за бетонирането на природата по морето и в планините, за фалирането на
  ”Кремиковци”, за разрухата по пътищата, за некачествените храни, за
  трагичната здравна система, за смешните пенсии, които инфлацията
  изяжда още преди да са увеличени, за непостроените магистрали и
  неремонтираните линии, за отровните отпадъци, които мафията
  безконтролно внася от Запада, за скептицизма на големите инвеститори
  към бизнесклимата в България, за безобразията на изгубили ума си
  мафиоти и политици от ранга на Доган.
  Медиите в България оглушително мълчат за проблемите на страната.
  Вместо това ни занимават със семейни драми, клюки от чалгаджийския
  хайлайф, Биг Брадър и други простотии на консуматорското живуркане.
  Точно както по Тошово време, само дето снимките са цветни, а цените на
  изданията не са дотирани.

  Истината е, че държавата, в тоя й разпасан и безидеен вид, до който я
  докара триадата Станишев-Първанов-Доган, не просто не помага на
  обикновения човек, а само му пречи. Истината е, че информационната
  мъгла, която услужливите медии спускат, цели да демотивира хората, да
  ги остави роби на апатията, да постави знак за равенство между
  достойните и продажните, между неподкупните и гешефтарите. Девизът на
  Бай Ганьо ”Всичките са маскари” днес служи на мафията – политическа
  и икономическа и гласи ”Който и да е на власт, все така нищо няма да
  се промени”. И за да се засили ефекта на отчаянието, информационното
  пространство се пълни с историите на някакви никому неизвестни хорица,
  техните разводи, делби, разлъки, прении около децата… Това ли са
  проблемите на България? Това ли е важното в нашето ежедневие?
  Медийното пространство, такова, каквото ни го представя телевизията на
  Първанов (с управител Красимир Гергов) и вестниците на Станишев-Доган
  (с управител Ирена Кръстева и нейното чадо-чудо Делян Пеевски) се
  напълни с ерзац, със заместители, които ни тласкат в глухи коловози
  тип ”искане за повторно отваряне на реакторите на АЕЦ ‘Козлодуй”’
  или ”дискусия за клекалата на чешкия художник Черни”. За България
  сякаш най-големия дерт в Страсбург са тоалетните на Черни, а не
  несекващите осъдителни присъди срещу българската правосъдна система.
  Срамуваме се не от грозната позиция на най-бедната, най-одумваната,
  най-корумпираната страна с най-тъжното население в Европа, а от
  грозотията на някакъв чешки художник.
  През това време истинският срам за страната ни застреля архар в
  Узбекистан и отиде на лов в ден за траур, след като девалоризира
  ордените и титлите - символи на българската държавност - до стойност
  на лъскави тенекийки. През това време истинският срам за страната
  заяви, че в Цар Калоян са паднали абсурдните за планетата Земя 240
  л/м2, които били виновни за смъртта на хората, имали нещастието да
  живеят край някаква кална бара. През това време истинският срам за
  страната ни пусна 35 км. автомагистрала след 5 години строеж, и
  построи 4 километра от околовръстния път на София за феноменалната
  сума от 25 млн. лева/км. През това време истинският срам за страната
  ни не разкри нито едно показно убийство и не осъди нито един
  злоупотребил с европейски средства. Изобщо истинският срам за България
  полага всячески усилия страната да се сдобие с предпазна клауза за
  правосъдие и вътрешен ред, а защо не и да бъде изхвърлена от ЕС.
  Срамът стана толкова масов и толкова нагъл, че направо го обърна на
  гордост. ”Вижте ни, ние правиме каквото си искаме и никой не може и
  копче да ни каже.”. Това е истинският лозунг на Коалиция за България
  и сателитите й ДПС, РЗС, ЛИДЕР. Лошото е, че срещу подобна наглост
  хората отговарят не с протести, стачки и бунтове, а с овчедушие,
  безразличие и негласуване. Къде са работниците от Кремиковци, които не
  просто изгубиха работата си, но останаха без обезщетения и без заплати
  за последните 5 месеца? Къде са фирмите, които понесоха на гърба си
  газовата криза от януари? Къде са фермерите, които чакат с месеци
  забавените субсидии? Къде са болните, които нямат лекарства? Къде са
  производителите, които плащат непосилни данъци в бездънната каца на
  мафиотизираната държава? Къде са учителите с излъгани очаквания за
  достойни заплати и нов социален престиж? Защо не се говори за това?
  Защо хората не искат отчет за тия ”успехи” на тройната коалиция?
  С глухотата, слепотата и немотата си сами се предаваме в битката за
  държава с човешки облик, за държава, която взима от всички, но и
  справедливо раздава на всички според заслуженото. Да се мисли, че
  отнякъде ще дойде някой да ни решава проблемите е все едно да се стои
  под небето и да се чака да завалят жълтици. В модерния свят няма друг
  начин за реални действия освен посредством политиката. Много си мислят
  – ”Ами те всичките са маскари, те не заслужават да ги избираме.”
  Това е напълно погрешно. Както пръстите на ръката са различни, така и
  перспективите, които дава една или друга партия са различни. От
  дистанцията на времето днес за всеки е ясно, че България щеше да бъде
  на съвсем друго място, много пред Румъния, ако през 2001 народа не се
  беше повел по благия вид на бившия цар. От дистанцията на времето дори
  на самият Тодор Живков му беше станало ясно, че социализъмът беше едно
  ”недоносче” (така го определи сам той в едно свое изказване пред
  партията си през 1988). Така че пътят, по които поемаме след всеки
  избор, не е еднакъв. От избора, който ни предстои на 5 юли, зависи
  дали държавата ще продължи не просто да се движи на автопилот, а
  целенасочено да спъва развитието на бизнеса.
  Изборите са изключително важно нещо. Когато не гласуваме, когато не се
  интересуваме, това е все едно захвърляме собствените си деца на
  прозизвола на съдбата, това е все едно изоставяме къщите си
  непочистени и неподдържани, това е все едно зарязваме професията си и
  желанието си за развитие. Политиката, общественият живот - това е
  мястото, където се кове съдбата на нас и нашите деца за години напред.
  Ако не се интересуваме какво се случва в държавата ни днес, ако не
  полагаме всекидневни грижи за морала – собствения и на политическата
  класа - значи обричаме себе си и децата си на запустеност, безпътица и
  провал.
  http://ivo.bg

 44. 46 Профил на меги 2
  *****
  Неутрално

  Меги и ХХХ,синята коалиция НЕ Е АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА, тя работи за комунстите,тя няма политически,исторически правни цели да разбие комунистическата мафия в страната,тя изобщо не се готви да отвори комунистическите архиви,тя не проявява и грам стремеж да разобличи комунизма и декомунизира България,а нали много добре знаеш,че страната ни,още не е декомунизирана и никакъв преход не е направен,колкото се построи комунизма,толкова се извърши и прехода,не бъдете будали, пак ще ни излъжат тези мекерета.

 45. 47 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  @44Къде е Гриша Ганчев брато?
  И ти ли си на хапчета?
  Дайте някой по в час.Лаици, иначе са добронамерени!
  Идейно подготвените кадри нещо напускат кораба.
  Просветните часове идват къси, не е ли така?
  Голяма е фасадата, но си личи че подготовката не е на ниво.
  Учете се от Доган.
  По успешен няма.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 46. 48 Профил на ДО # 46
  *****
  Гневно

  Kолко ти плащат ченге от ДС за да плещиш против СИНЯТА КОАЛИЦИЯ - ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА НА ИНТЕЛЕГЕНЦИЯТА ПРОТИВ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ....СУЗ БРЕ...СПРИ СЕ...

 47. 49 Профил на Тропанкев
  *****
  Неутрално

  Дядо поп и Мартинчо
  24 Юни, 2009
  Иван Тропанкев

  Може ли да ти кацне такъв балък като младия лидер на СДС и да не го заведеш на романтична разходка под моста на сините въздишки. Няма как печен любител на нежните теменужки като Иван Костов да пропусне такъв звезден миг. Наистина какъв късмет за него. И какъв срам за седесарите.

  Затова не бива да се учудваме колко бързо народната любов към Командира застигна и синята рибка Мартин. 80,1% от българите вече му нямат доверие. Е, това ако не е исторически успех за сините!? Истинска синя победа - за толкова кратко време да се изравниш с кумира си...

  И това не е всичко.

  Забелязали ли сте какви странни птици шестват мажоритарно в техните изборни листи. От стари муцуни, през съмнителни бизнесмени до измислени разузнавачи, макар и с генералски пагони. Повечето от тях са разследвани за далавери.

  Няма как да подминем и коалиционните партньори - настоящи и бъдещи. Вътре - бъкано с изпаднали политици: бивши царисти, земеделци, гергьовски агнета и за цвят малко напазарувани цигани, за да е ясно, че след изборната победа ще има и кючек, и кьотек. А навън - ято гербери. Пред тях първо лицеви опори, после букет цветя за ранения крак, а накрая - не трябва да има съмнение, нож в гърба, за да се запомни кой е Гаргамел.

  Но какво друго да се очаква от политически милиционер, който превърна Съюза на демократичните сили в комунистическа партия с авторитарно управление, после, като премиер, ловко се възползва от похватите на Тато, жонглирайки с мита за силната ръка - че той е човекът, който громи комунистите, преследва ченгетата, смазва мафиотите, бори се с руския мечок.

  А това, че нищо подобно не се случи, няма значение. Защото в действителност Командира и обкръжението му дадоха всичко от себе си, за да запазят срещу подобаващи комисиони червеното статукво в приватизацията, досиетата бяха скрити, с мафиотите се договориха, а "омразните" руснаци получиха всичко, каквото поискаха. А какво да кажем за прочутата му финансова стабилизация, дошла не заради него, а единствено заради валутния борд. Да не забравяме и ДДС измамите, които избуяха точно тогава.

  Затова и се издъни като премиер и го изхвърлиха на изборите.

  Но вместо да се скрие завинаги, не след дълго отново изплува, този път за да разцепи партията и да се отдели с неколцина свои в сектата ДСБ. За щастие тя просъществува не повече от депутатски мандат, напусната от знакови фигури и клоняща към нула популярност.

  Неслучайно точно в този момент станахме свидетели на най-забележителната гледка с негово участие. Можем ли да забравим някога как историческата фигура на Иван Костов се просна на пода с глава, изпружена в молитва за помощ, в обкръжението на две момичета, които му задават въпроси за драгалевските теменужки, а той, приплъзвайки се по корем, им говори за дископатия, но всъщност им обяснява как иска да спаси собствения си гръб... Е, наистина каква унизителна гледка на потънал в упадък макиавелист!

  И какъв късмет. Когато тези, които все още му вярваха, скриваха от срам лицата си, за да спрат да гледат този унизителен фарс, изведнъж от нищото се появи младата девица Мартин, за да съживи една политическа вкаменелост. Но в политиката, както и в живота, е така. Ако за Мартин бракът е по любов, то за Командира си е чиста далавера. Затова и народната любов към двамата ще проличи на изборите. На всички вече е ясно какъв ще е резултатът.

  Затова ще се опитаме да обясним само на лидера им какво всъщност се е случило: Дядо поп цяла вечер правил секс с младо момиче. На сутринта девойката, озарена от любовта си с божия наместник, смутено го пита:

  - Дядо попе, кажи, не те ли изтормозих, толкова съм тясна?

  - Не се притеснявай, чадо - хрисимо отговорил светиня му, - дядо поп за мъки е роден...

  http: //www. monitor. bg/article?id=203661.

 48. 50 Профил на И.П.Енчев
  *****
  Разстроено

  Апел към Всички БЪЛГАРИ,
  Апел и към Правителството - БЪЛГАРСКО.

  Драги Сънародници, за да не отчетем и този път само активност без резултати след насрочените неподготвенo-прибързани -ИЗБОРИ,
  Моля най учитиво Правителството ни, да отложи датата на изборите с няколко месеца,
  Причината е тази, че народът се опомни и разбра вече за кого и как да гласува, но за случаят се налага това не само защото е лято и народът е пръснат, но ни заставя и спешното изпълнение на няколклко Вътре-Социални констгруктивни промени!

  Кои са те?
  Ето част от най-главните!!

  1 /Конституционно спиране на всякакви средства давани от Държавната Хазна, на всички тези Лично-Култови маскарадно напудреди Фракции, Коалиции, партии и Секти (Култ-Групировки)!

  2 / Премахване от Конституцията ни правото на МАНДАТ, правото на Имунитет, правото на Вето!
  ( не е Демократично вече от позицияата на сила или мажоритет да се налагат мнения или действия, камо ли като намеса във вътрешният живот на друга държава)

  3 / Излизане на Българският контингент-УБИЙЦИ пръснати по света, шляещи се сред Петролните военни геноциди с оръжие!!

  4 / Изгонване на всички чужди военни бази от РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ!

  5 / Заставяне да ни се изплати наемът и лихвата за милитаризираните ни площи от чуждият Милитарист!!

  6 / Преработване на КОНСТИТУЦИЯТА като се приеме най-Демократичният закон, Законът на ПРИЕМСТВЕНОСТТА!!

  7 / Изготвяне на Конституция, неподлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 150г.
  (Изготвяне и приемане на закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правителства.
  Закон закрилящ и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрез допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата. Приемане на МНОГО строги без-мандатни и без-имунитетни, санкции, мерки с наказания за Всеки един Държавен служител, сбъркал, нарушил или злоупотребил с поста и доверието на Народа.)

  8 / Пълна и безприкословна ЗАБРАНА на НАМЕСАТА на всички тези Лично-Култови маскарадно-напудреди групировки, Фракции, Коалиции, партии и Секти, във ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ и ВЪН-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ отношения!

  9 / Натиск в ЕС/EU за изгонване на КОЛОНИАЛИСТЪТ Но:#1, АНГЛИЯ, заради откраднатата територия на ОСТРОВИТЕ ЧАГОС, оставяйки цял един народ в изгнание, досега!

  10 / Заготовка на Проекто-План- Предложение за Демократична промяна в Европа и целият свят, основано Демократично, върху законите на ПРИЕМСТВЕНОСТТА на всички разлики между нас, ХОРАТА на 21-ви Век!!

  Не направим ли това по-горе казано и то спешно, не очаквайте Будният-БЪЛГАРСКИ народ пред урните.
  Там ще се явят пак както винаги, само хипнотизираните, силно оцветени, и безмандатно-послучни членове фенове на Култови Фракции, Коалиции, Секти и следващите ги безцветно-бледите 339+1, Групировки.

  Моля да помислим за РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ а не за главатарите на самооцветилите се Култови групи, изредени по-горе.
  Моля да помислим сериозно за наследството което оставяме на нашите деца!!
  Моля да помислим за БЪДЕЩЕТО на РОДНА Б Ъ Л Г А Р И Я!!!!!!!!!

  !!Жалкото е че, всеоще в България се избират БЕЗМАНДАТНИ, маскарадно-ОЦВЕТЕНИ и САМОИМУНИЗИРАЛИСЕ Партии, а не хора, личности-ТАЛАНТИ!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

 49. 51 Профил на Дано
  *****
  Неутрално

  Дано този път десните политици преглътнат личната си неприязън и да успеят да създадат желаното от болшинството правителство! Пътеводител за ценители: http://www.orientirbg.com/

 50. 52 Профил на tub
  *****
  Неутрално

  Този вестник само луди и "сини" малоумници ли го четат ?

 51. 53 Профил на XXL
  *****
  Неутрално

  БСП и НДСВ са турски мекерета!!!

 52. 54 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 381 Разстроено

  И пак се вижда, приятели, безразличието и глупоста на 30% от народа: "Ние СЪС СИГУРНОСТ няма да гласуваме!" Не драги ми, ще гласувате, но ще гласувате индиректно за БСП и ДПС. Да ни е честито.
  За бой са тези които не гласуват а не политиците ни.

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 53. 55 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  tub, (52)

  Много си прав, шъ знайш !

 54. 56 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 290 Гневно

  А, бе, Генчев, няма ли да престанеш с безсмислените си брътвежи?

 55. 57 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Не е Генчев, а Енчев. Иначе си прав - на тоя нещо му хлопа.

 56. 58 Профил на Иван Костов
  *****
  Неутрално

  Не обиждайте Енчев, човекът е просто мой верен избирател.

 57. 59 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  Значи хем "категорични предпочитания за десноцентристки кабинет", хем 40 % от избирателите са готови да гласуват за партиите от тройната коалиция и още 10 % за Атака. Егати "категоричните предпочитания".

 58. 60 Профил на да се обединим
  да се обединим
  Рейтинг: Разстроено

  Като гледам графиката и се чудя що за офци живеят в тази даржава?! 31% няма да гласуват, а 16% се чудели още. На това му ащатично общество от нихилисти! Хора без мнение да им зададат въпроса дали знаят за какво живеят и кво правят в тази държава, сигурно отговора ще е "Не мога да преценя!" Е спокойно има кой да изкаже волята си вместо вас, 200 000 изселници от Турция, те имат конкретен отговор. В такива дни ме е срам, че съм българин!

 59. 61 Профил на hora glasuvajte za sebe si
  *****
  Неутрално

  Всеки българин, който не гласува на практика гласува за Доган,
  Българи, може би 500 години стигат или сте на друго мнение!!!!!!!

 60. 62 Профил на neka da glasuvame
  *****
  Разстроено

  Bulgari neka glasuvame za Bulgaria,
  kam tezi 31% Bulgari, niakoga ne sme mogli ,sega mojem i triabva da se narichame balgari, glasuvaite, za vas, za nas, za decata si, za Bulgaria, za Botev i Levski, glasuvajte za Бoga, zashto se sramuvate, che ste Balgari, majnata im na partiite i deputatite, to e jasno, che skoro ot tiah polza niama, no e vajno da se chue nashia glas, balgarskia, v Nashata strana.
  Tova e vav vashite race. Molia glasuvajte......

 61. 63 Профил на Мата Хари
  *****
  Неутрално

  С гласа си да унищожим проклятието над България : БСП-ДПС -НДСВ .

  1991г.
  гласували 5 540 837 83.87 %
  ДПС 418 168 7.55%

  1994г.
  гласували 5 202 065 75.23%
  ДПС 283 094 5.44

  1997г.
  гласували 4 255 301 59.00%
  ДПС 323 429 7.60%

  2001г.
  гласували 4 503 131 66.90%
  ДПС 340 395 7.45%

  2005г.
  гласували 3 468 177 55.76%
  ДПС 467 400 12.80%

  Турските избиратели са ограничени .
  С намаляване на българските гласове се увеличават процентите на турските!

 62. 64 Профил на Мата Хари
  *****
  Неутрално

  Извинете за лошото форматиране
  1991г
  гласували 5 540 837 - 83.87%
  ДПС 418 168 - 7.55%
  1994г
  гласували 5 202 065 - 75.23%
  ДПС 283 094 - 5.44%
  1997г.
  гласували 4 255 301 - 59.00%
  ДПС 323 429 - 7.60%
  2001г
  гласували 4 503 131 - 66.90%
  ДПС 340 395 - 7.45%
  2005г.
  гласували 3 468 177 - 55.76%
  ДПС 467 400 - 12.80%


 63. 65 Профил на Внучка
  *****
  Неутрално

  И не забравяйте да скриета личната карта на баба си. Това ще е голямо добро за родината, Ботев, Левски и Каравелов дори...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK