Весела Лечева подкрепена в Перник от съученици на сина й

Шефката на ДАМС: "Познавам децата, те са израстнали заедно с Мартин"

Бившият началник на Държавната агенция за младежта и спорта Симон&nbsp;Спасов е пряк конкурент на настоящия Весела Лечева в&nbsp;Перник. Спасов е мажоритарен кандидат на Лидер <br />

© Цветелина Ангелова

Бившият началник на Държавната агенция за младежта и спорта Симон Спасов е пряк конкурент на настоящия Весела Лечева в Перник. Спасов е мажоритарен кандидат на Лидер
Наплив на младежи от София в Рударци


Голяма група от млади гласоподаватели с постоянен адрес в София се изсипа в близкото до Перник село Рударци. Това предизвика гнева на местните хора, които се наложи да чакат на дълги опашки, за да пуснат бюлетини. Служителите в местната секция се оплакаха, че допълнителният списък към изборния протокол е бил запълнен и се наложило да дописват следващите на карирани листове хартия формат А4. Пред наш репортер председателката на избирателната комисия Лидия Анастасова съобщи, че гласувалите софиянци в селото са 58. Повечето от тях са на възраст 18-21 години. Групата младежи били докарани с леки автомобили и след гласуването са отпътували в неизвестна посока, казаха местните хора.

Скандал с изборен туризъм в полза на БСП раздвижи духовете в Перник. Група от 15 младежи от София, носещи удостоверения за гласуване на друго място,упражни вот в миньорския град. Оказа се, че напористите избиратели са съученици на Мартин Велев, син на мажоритарния кандидат на социалистите в града Весела Лечева.


Младежите бяха докарани с автомобили малко след 12 часа пред училището в пернишкия квартал "Тева", където по-рано сутринта пусна бюлетина и самата Весела Лечева. С нея гласува и 19-годишният й син Мартин.
Организатор на групата беше Ралица Андреева, местен активист на БСП и бивш общински съветник в Перник от Коалиция за България. Сред водачите на групата младежи беше забелязан и Иван Модев, син на областния управител на София Тодор Модев и служител във ведомството на Лечева - Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). До май 2007 Иван Модев беше шеф на дирекция "Политика за младежта" към ДАМС, а сега е директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи", назначен със заповед на Лечева.


Скандалът избухна, когато изсипалите се пред 57-ма секция в града младежи не бяха допуснати да гласуват от председателата на секционната комисия. В започналата разправия се включиха и застъпници на ГЕРБ, ДСБ и други опозиционни партии, които изразиха съмнения, че удостоверенията са фалшифи. За случката бяха сезирани Районната избирателна комисия в Перник и Централната избирателна комисия. Появиха се и полицаи, които наблюдаваха разхвирящия се скандал от дистанция.


Младежите твърдяха, че са били на екскурзия в Гърция и са решили да гласуват на връщане към София. Един от тях твърдеше, че групата е била на почивка на остров Тасос. Той обаче не успя да обясни защо точно в Перник са решили да пуснат бюлетини, вместо да се приберат в намиращата се на един час път оттам София.


След като за случая се разшумя и на мястото пристигнаха много журналисти, групата от червени младежи се качи на автомобили и беше откарана в щаба на БСП в центъра на Перник. Половин час по-късно, разпределени на малки групички от 5-6 души, те се отправиха към други секции в града. Екип на "Капитал" беше свидетел как петима от младежите бяха допуснати да упражнят гласа си в 115-а секция, която се намира на броени метри от щаба на БСП. Там удостоверенията им бяха приети без възражения от комисията.


Според БСП скандалът не е че младежите са дошли да гласуват в Перник, а че са били спряни и не е било уважено правото им на глас, което е гарантирано от закона.


"Аз ги познавам много добре младежите. Те са приятели са на моя син. Израстнали са заедно. Не са ги пуснали да гласуват, което е в разрез с всички норми", каза Весела Лечева пред репортер на "Капитал". На въпрос колко общо са били върнатите младежи, Лечева заяви: "Това са 15-17 деца от клуба на моя син, които играят заедно тенис. Само като им погледнеш дипломите на децата и биографиите ще разбереш, че нямат нищо общо с всички останали организирани, контролирани, корпоративни и всякакви други вотове".


Пресаташето на ДАМС Ефрем Ефремов също заяви, че групата младежи е искала да гласува напълно законно: "Това са най–честните удостоверения на света", заяви той.


Случаят с гастролиращите младежи гласоподаватели обаче предизвика гневна реакция от щаба на ГЕРБ. Застъпници на партията сезираха за случая дежурния прокурор в града Цветан Вергов, който се ангажира да направи проверка. Часове по-рано имаше и друг сигнал с гастролиращи избиратели. Оказа се, че три микробуса със софийска регистрация са изсипали 59 души от Сатовча, Враца и София в близкото до Перник с. Драгичево. Там те обяснили, че са тръгнали на екскурзия за Сърбия. Случаят беше докладван на РИК-Перник, която заяви, че прави проверка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK