Симеон Сакскобургготски подаде оставка като лидер на НДСВ

Симеон Сакскобургготски подаде оставка като лидер на НДСВ

© ДневникДен след като стана известно, че НДСВ остава под 4-процентната бариера и няма да участва в следващия парламент лидерът на партията Симеон Сакскобургготски обяви, че подава оставка. Решението дали тя ще бъде приета трябва да вземе на конгрес на партията наесен.


Сакскобургготски посочи, че в решението му "няма специална драма и това ще е от полза за НДСВ и ще е жест към обществото". Допълни, че има и нещо положително в резултатите от изборите, тъй като благодарение на тях сега може бързо да се състави правителство.


"Считам, че никой не е нито незаменим нито вечен, а има чудесни хора, които са подготвени. Самата идея да се живее по правилата е нещо чудесно. В политиката трябва да има нови физиономии, това се вижда и в резултатите на изборите", заяви Симеон Сакскобургготски.
"Много неща след един месец ще бъдат забравени. Аз поемам отговорността и съм си подал оставката", добави той.


На въпрос дали възнамерява да се оттегли от политиката и да напусне България, Саккобурготски отговори: "След 50 години в изгнание, благодарение на един фалшифициран референдум, едва ли би ми минало въобще през ума такова нещо. Оставил съм дори семейството си на втори план, мой приоритет е родината".


Запитан дали изказванията на лидера на ДПС Ахмед Доган от последния месец са повлияли негативно върху резултата за НДСВ, Сакскобургготски каза: "Да се произнасям по изказванията на други не е много позитивно. Вече съм доста на възраст, за да забелязвам такива неща, затова казвам, че вината е в мен и поемам отговорността".


В тази кампания надделяха негативните тонове, отрицателното говорене. На този фон позитивната кампания на НДСВ нямаше как да се чуе. Това заяви зам.-председателят на партията Милен Велчев. Уточни, че в последния месец НДСВ се е разграничило от коалиционните си партньори в управлението. На въпрос дали ако това разграничение беше станало по-рано и по-категорично, резултатите щяха да бъдат различни, Симеон Сакскобургготски отговори: "Целта в една демокрация е правителствтото да си изкара мандата. Ако човек започне да лавира, това не е много държавническо отношение. Европейските ни партньори и бизнесът приеха това като положителен знак за стабилността на страната".

Коментарът на Сакскобургготски - във видеорепортажа
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK