ПАСЕ ще поиска връщане на постоянния мониторинг на България

ПАСЕ ще поиска връщане на постоянния мониторинг на България

© ДневникЗаради наблюдаваните сериозни недостатъци по време на изборите в България, наблюдателната мисия на ПАСЕ за вота днес е взела единодушно решение през септември да предложи на Асамблеята да отвори наново пълния мониторинг върху страната ни. Това съобщи ръководителят на мисията Тадеуш Ивински. (виж долу прикачен пълният текст на предварителните заключения)


Мониторингът беше прекратен със започването на преговорите за членство в ЕС и досега в историята на общността няма друга страна-членка, която да е била подложена на повторно наблюдение. България е и единствената страна-членка, в която е изпратена изобщо мисия на ПАСЕ за избори, посочи Ивински на съвместна пресконференция с наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).


Като цяло съм доволен от вота, но не мога с чисто сърце да дам добра оценка, обобщи полският парламентьор. Купуването и продаването на гласове, очевидната липса на обществено доверие в демократичния процес, политическият цинизъм, нагласянето на избирателния закон в последната минута са най-сериозните пропуски, забелязани от наблюдателите на асамблеята. По думите на Ивински задължителното упоменаване "купуването и продаването на гласове е престъпление" в предизборните материали изпраща много лош сигнал - "дава да се разбере, че това е изключително разпространен феномент". "Не съм виждал подобно нещо в никоя друга страна", коментира още той.
Колин Мънро, ръководител на мисията на ОССЕ посочи, че цялостно изборите са били проведени добре, но също и че има много проблеми. Според него за следващ вот е добре да има неутрална избирателна комисия, а секционните комисии да имат повече капацитет. Правосъдната система сега няма възможността и правомощията да реагира на сигнали адекватно, а системата с мажоритарните кандидати изкривява вота заради разликите необходими за избирането на един кандидат от различно населените райони, смята той. Купуването на гласове е постоянно и всеобхватно явление, добави той, като уточни, че медиите са си свършили добре работа, информирайки хората какво се случва.


По думите на Мънро мисията на ОССЕ е останала с впечатление, че имунитетът, който е бил даден на някой обвинени за връзки с организираната престъпност, е имал за цел много повече да ги извади от ареста, отколкото да ги направи депутати. Той обаче каза, че резултатите отговарят на желанието на народа, зарди което не може да се каже, че вотът е опорочен от купуването на гласове. По отношение на корпоративния вот, Мънро коментира, че той по-трудно ще бъде прекъснат, а за изборния туризъм каза, че властите сега трябва да предприемат действия, за да го спрат за бъдеще.

Коментари на Тадеуш Ивински и Юнал Лютфи - във видеорепортажа

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Направо ББ започва хептен на чисто
  Върнаха ни поне 4 години назад. Това е вследствие "компетнотното" правителство 3-5-8, доминирано от 8-цата. Натикаха ни в блатото (другото име на играта 3-5-8).

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на angueldinev
  angueldinev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да благодарим на социаГЛИСТИТЕ и ДПС за "успешния" мандат!!! Ама ние не сме ги били разбрали колко много бил успешен.

 3. 3 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  След дъжд качулка! Защо до сега не се усетиха, че ДПС са в основата на изборните измами??

 4. 4 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 458 Неутрално

  браво на нас ! и още мониторинг от ЕС и Шведите.
  Така новото правителство няма да се отпуска. Ако дадат и анти-корупционната комисия на опозицията най -добре. най-големият контрол е самоконтролът в системата !

 5. 5 Профил на Филип
  Филип
  Рейтинг: 8 Весело

  Пак поставяме прецеденти в ЕС

 6. 6 Профил на Brand New
  *****
  Неутрално

  "Не съм виждал подобно нещо в никоя друга страна", коментира още той.

  Това го чуваме доста често .

 7. 7 Профил на д
  *****
  Неутрално

  Постоянен мониторинг не е никак лош вариант при сегашното положение. Надеждата е евро институциите да ни вкарат в правия път.

 8. 8 Профил на dpop
  dpop
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ГОЦЕ В МИшА ДУПКА !!!

  ВСИчКИ ПРЕСТЪПНИЦИ СЕ ОЗЪРТАТ В ОчАКВАНЕ НА АРЕСТИТЕ

 9. 9 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1153 Весело

  С две думи въпреки всичките им машинации на Станишев и Доган, пак изгубиха изборите. Дори едни избори не можаха да спечелят от некадърност, при всичкия криминален и финансов ресурс, при всичките брадви, търнокопи и Азер Меликовци, с който разполагаха!
  Толкоз за "демократичността", "успехите" и "устойчивото им политическо развитие"!...
  Дано на следващите избори са не само вън от управлението, но и от политиката като цяло! Да последват светлия пример на дедо си коалиционен партньор...!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 10. 10 Профил на sas74
  *****
  Неутрално

  Пак сме евроидиотите на европа. Гоце пак се насра.

 11. 11 Профил на СЪД
  *****
  Гневно

  БОЦЕ! БОЦЕ! БОЦЕ! САВА! САВА! САВА! и всички други чифути

 12. 12 Профил на един видял и гневен
  *****
  Гневно

  импийчмънт (за държавна измяна) и съд за предателите!

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  Само така! Мор, бой по каската и строг контрол - докато не се променим така, 4е да имаме наистина място в Европа!

  Много хубаво 4е ЕС "не вярва на сълзи"! Ниаккво отпускане, балканските навици трудно отмират, така 4е контол до дупка!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на bebeto
  *****
  Неутрално

  Ами то трябваше да го върнат още отдавна, така че малко е позъкасняла тази мярка. Ама нищо, поне да се надяваме, че този извратен изборен туризъм ще спре един ден.

 16. 16 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  На ''ПАСЕ'',MHOGO МУ ОСТАВА ОЩЕ ДА ПАСЕ,
  АКО ИСКА ДА РАЗОБЛИчИ ТЕЗИ НАХАЛНИ СВИНЕ.

 17. 17 Профил на ПАСЕ-ЙКИ
  *****
  Неутрално

  пАСЕ-КИ не е го грижа за България,защото основната им грижа е пасейки да задържат развитието на страната ни.Сигурно тези страни,които не са на вниманието на различинте органи и организаци в Европа са прекъснали своето развитие.Тези органи са повече пригодни да тушират народното недоволство и да подчиняват на своите интереси различни народи,които се опитват да запазят своята идентичност.Срам е за тези партии,които поканиха ПАСЕ да "попасат" малко по време на изборите в България.Но "пасейки" по тяхния начин за постигането на собствените им цели гарантиращи изгодата на
  богатите люде в Европа ние ще загубим собствената си идентичност и духовност.Стига разни ПАСЕ - та и други организации са се гаврили с нас българите.Нека ни оставят
  да градим спокойно собствено си бъдеще,ако наистина са
  толкова демократични,което в голяма степен е под въпрос.

 18. 18 Профил на Избирател
  *****
  Неутрално

  Още един факт за който Гоце и Станишев трябва да носят пряка отговорност! И всички ДУПЕтати подкрепили промените в избирателния закон в последния момент угодну ГЕЮ посока.....

 19. 19 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  Късметлии сме си ние, хванахме влака за Европа,
  сега Бай-Ганьо претърпява болезнено душевни операции!
  Контрол, мониторинг и санкции, нищо друго не трогва наш Ганьо

 20. 20 Профил на Избирател
  *****
  Неутрално

  Абе що накарахме оня чех да си махне там онова произведение с кенефа? Май трябваше да сложи и малко изпражнения...

 21. 21 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Весело

  Спокойно си отивам с уверението ,когато си дойда следващата година да има големи промяни, усмихнати и доволни лица и задоволени хора. БРАВО, ДОКАЗАХМЕ НА СВЕТА ЧЕ СМЕ НАРОД, НЕ УПЛАШЕНО СТАДО. Следващата година и нов представителен президент/не комунист/, а на следващите избори БСП и ДПС ще последват съдбата на НДСВ и царя.
  ЕВРОПА ЩЕ ИМА ДРУГО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ ПРИ ТЕЗИ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТИ ! ОЩЕ ВЕДНЪЖ , БРАВО БЪЛГАРИ !!!

 22. 22 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  17, действително трябва да "попасеш", ама ако е възможно, по добре някоя книжка да прочетеш. Какво бъдеще ще гласиш спокойно, когато са те отнели правото да си гражданин и ти изкривяват волята на голяма част от избирателя? Каква идентичност и духовност, когато те управляват крадци на най-важните човешки идеи и права?

 23. 23 Профил на зашо за обикновените хора?
  *****
  Неутрално

  И какво стана-онези се осраха, сега продуктът им-за нас! Май тези вагабонти точно това целяха- да ни изритат от евросъюза. А и обръщението на агент Сава към евронаблюдателите май целеше да прехвърли топката в чуждата врата. И понеже в ЕС много държат на човешките права, в един момент да не се окаже, че ДПС са света вода ненапита, а тези, които спечелиха категорична подкрепа, са виновни и за калпавия избирателен закон, и за ченгесарските мурафети на посланиците ни, и за автобусите с "гласоподаватели-екскурианти" в страната и чужбина. От новия мониторинг потърпевщи ще бъдем пак ние-обикновените хора, а крадливите тарикати ще си живеят с откраднатото. Но това, че отново ще ни бъде наложен мониторинг е достатъчно основание за откриване на процедура по импийчмънт за президента, защото той беше покровител на тройната коалиция и акушира това правителство, надробило отровната за България попара! ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ ИМА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКО МНОЗИНСТВО В 41-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ (макар и от някои само декларативно), ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА. ТОВА ЩЕ ПОМОГНЕ И ЗА ОТЗОВАВАНЕ НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОСЛАНИЦИ!

 24. 24 Профил на nikicska
  nikicska
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дано съдебната система проработи,ако НЕ заработи нормално,нищо чудно да ни изгонят от ЕС.
  ТРЯБВА ДА ИМА НАКАЗАНИ ПОНЕ ТОЗИ ПЪТ!!!

 25. 25 Профил на Цайса
  *****
  Гневно

  Осраха се,оляха се сега всички ще им сърбаме попарата.Толкова негативизъм към страната ни ,сега ще е много трудно да печелим изтървани позиции.Плюха Бойко,но и добре в същото време го подредиха по всички линиии само това ни липсваше и сега като капак мониторинг.Тези от тройната коалиция заслужават не само съд ,но и присъди за всички злини които нанесоха на държавата ни.Много трудно се печели доверие след тези изцепки.

 26. 26 Профил на Цайса
  *****
  Гневно

  Осраха се,оляха се сега всички ще им сърбаме попарата.Толкова негативизъм към страната ни ,сега ще е много трудно да печелим изтървани позиции.Плюха Бойко,но и добре в същото време го подредиха по всички линиии само това ни липсваше и сега като капак мониторинг.Тези от тройната коалиция заслужават не само съд ,но и присъди за всички злини които нанесоха на държавата ни.Много трудно се печели доверие след тези изцепки.

 27. 27 Профил на datsi
  datsi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добре, само, че се съмнявам Президента, КС и Главния прокурор да разберат посланието на представителите на ОССЕ. Затова ще им го преведа. Господа, ако все още думите съвест, достойнство и чест случайно Ви говорят нещо не е зле да си подадете оставките и да излезете от играта поне с малко достойнство. Не ртазбирате ли, че "битката при Върбишкият проход " започна. Народът каза своята тежка дума за "етно-корпоративния модел Първанов".

 28. 29 Профил на Дневник ?!
  *****
  Неутрално

  Вие във война с Полша ли ни вкарвате? Ха някой по-грамотен измежду вас да обясни на останалите разликата между "парламентьор" и "парламентарист"!

 29. 30 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 914 Весело

  Добра е и тази новина! Вчера си помогнахме сами, така че от днес насетне спокойно можем да кажем "Имаме нужда от помощ отвън. Ето, ние каквото можахме да направим го направихме- накарахме ги да влязат в ЕС и НАТО, свалихме ги от власт с масово гласуване въпреки всички безобразия с мажоритарни кандидати и рейсове, искаме промяна. АКО може да ни помогнете да стане по-бързо промяната?"
  Оттук нататък само мониторинги и ревизии за по-сигурно. Ако не крадат няма да им пречат, ако крадат няма да могат да го крият.
  Новината си е хубава. Особено след обещанията за промяна в изборния закон в началото на мандата, а не в края (не че нещо пречи и преди изборите да попроменят нещо).

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 30. 31 Профил на Сергей Станишев-Мелюков
  *****
  Весело

  Аз, СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ-МЕЛЮКОВ, обявявам, че напускам всички постове в партията и се оттеглям в изгнание на Азерските острови.

  Цялата власт в партията завещавам на моя любим ученик и приятел евродупетата Калпазан Винеткин.

 31. 32 Профил на ревнива майна
  *****
  Весело

  само софия ли е влезнала в ЕС?
  "Мониторингът беше прекратен с влизането на София в ЕС ... "

 32. 33 Профил на stefania
  *****
  Неутрално

  какъв корпоративен вот, бе хора? тия овце дето гласуваха за бате Бойко изобщо не осъзнават, че повечето работещи фирми в България са или на БСП или са свързани с нея. И сега като дойдат гладните и огладнелите (синичките, милите те пак ще лапат гювеч) ще настане един реваншизъм, майката си трака. И същите тези демократи-гласоподаватели ще си загубят работата. Не казвам, че БСП трябваше да спечели, просто трябваше да загуби с по-малко. Но какво да се прави - глупостта е майка на всички грехове) Това, за което съм благодарна, е че гледам сеира от далече и се надявам така да си остане завинаги.

 33. 34 Профил на Избирател
  *****
  Неутрално

  Има една максима:
  ДОВЕРИЕ СЕ ГРАДИ ЦЯЛ ЖИВОТ, ГУБИ СЕ ЗА ЕДНА МИНУТА!

  Питам се, има ли някъде нещо, където да не сме се усрали до ушите и сега тряба ББ да рине лайната:
  - разграбена икономика, нулев следприватизационен контрол (кой каквото "фана" го изнесе за скраб, а нас кучета ни яли...)
  - блокирани еврофондове
  - разбита инфраструктура, присвоени милиони, братски фирми и пр.
  - здравеопазаване парексаланс! Днес циганката, дето мете по улицата взима повече от докторите...
  - образование - ако беше свет децата ни нямаше да бягат да учат в чужбина
  - администрация и бюрокрация = КОРУПЦИЯ!
  - селско стопанство - май такова вече няма! Кога сме внасяли домати и краставици?
  - издънен бюджет
  - електроенергия - загиваме, ако ни дръбпнат шалтера!
  - природа, защитени територии - те пак са защитени, ама от нас, за да си ги изсичат и унищожават както искат (справка - горските масиви в Силистренско, заменките и др.)
  - спорт - никакви бази, никаква помощ от страна на държавата - карат на автопилот (а къде са парите от Спортния тотализатор?)
  - законодателство - ако един закон през тези 4 години е приет с реално мнозинство, а не с гласуване с чужди карти - и аз ще с дам часовника на Цветанов
  - избори - е, мониторингът говори сам по себе си...
  - данъци и фискална политика - само не и в полза роду...

  Пропускам ли нещо? Май това са само една малка част от всичките осиряния...

 34. 35 Профил на фффф
  *****
  Неутрално

  Ами до там ни докара Станишев.И пак имаше наглостта да пожелае на новата власт да постигне поне това,което той е постигнал.Баси и човечето нагло.

 35. 36 Профил на Бръмбар
  *****
  Неутрално

  Стефаничке,Стефаничке,като ти слушам логиката-по-добре си стой далече!

 36. 37 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1712 Весело

  33
  Нали това беше основния сценарий: ГЕРБ и БСП с близки резултати - по около 30% - ДПС 15 и другото по 5-7%. Гоце н абяла кобила и правите коалиции, та свят да ни се извие - може по 3 на месец! Но нещата се бъркаха тотално, народа ви нарита, познахте само за СК. Тактиците на БСП - смешници!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 37. 38 Профил на до 17
  *****
  Неутрално

  Веднага си личи комунистическия агитатор. Прехвърля проблема от болната върху здравата глава. От всички европейски институции ни казват добронамерено да си въведем ред в държавата, а 17 казва, че се гаврели с нас и сме щели да си изгубим собствената идентичност и духовност. Абе сляп ли си да видиш в каква кочина обърнаха държавата комунистите - масова престъпност, безхаберие, кражби, чалга и простотия на всяка крачка и какво ли още не. Всички други бивши соц. страни влязоха в правия път и получиха много милиарди помощи, а ние не можем да ги получим заради нашите другари социалисти. Огромни материални и духовни щети нанесохте на държавата и народа си. Големи късметлии са нашите комунисти, че народа ни е лековерен и късопаметен и лесно се хварща на лъжите и манипулациите им, иначе досега отдавна да им е теглил шута окончателно и завинаги.

 38. 39 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 515 Гневно

  още дълго време ще "берем плодовете" на триглавата ламя, премиерчето с метла и да чисти София да види как се изкарват пари, хем и малко стаж да понатрупа!

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 39. 40 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  надявам се тази промяна да е за доброто на всички българи. важно е тези които получиха нашето доверие да се справят честно безкористно и с голяма доза усърдие и професионализъм. за пореден път се доказа че по-добро от демокрацията не е измислено. никой не трябва да я подценява и да я нарушава. глас народен - глас божи. честито българи!

 40. 41 Профил на Do Stefania
  *****
  Неутрално

  Браво, права си оба4е форумците 6те го разберат през октомври.

 41. 42 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 914 Весело

  Не се бой Стефи 33! И ние се надяваме децата и внуците на комунистите да гледат България от далече, че ей на, виж докъде ни докараха такива като синът на Димитър Стнишев, внучката на Тато, внукът на Борис Велчев и ко.?
  Стойте си навънка, папайте си паричките от дедо и баба и не се връщайте поне докато не умре споменът за предците ви. То и без това Жан Виденов ви закопа да не можете да вземете вече власта без коалиционни партньори, ха-ха-ха ...
  П. П. Нали Костов окраде България? Как стана така, че хем Костов окраде България, хем всичките фими били на БСП? Това да не е по старото правило на червната пропаганда- когато е нужно да има виновен- Костов е виновен, ако изтървем юздите може и да си признаем нещо?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 42. 43 Профил на Натурално
  *****
  Неутрално

  Братя, не се вайкайте. Прецакват ни защото им позволихме. Кеф ми е като викате браво на ББ - той си е готин. Ама човека изобщо не е длъжен да прави това, което трябваше ние като граждани отдавна да сме свършили вече. Истината е, че търпиме безобразията на старите кримки, които си сменят цвета на партийните книжки като хамелеони. Не забравяйте какво Ви сториха, защото утре пак ше Ви се хилят от екрана. И по-лошо ше Ви кажат, че вие сте ги избрали. Горе главите Българи, повече самоуважение. Стиснете зъби и не позволявайте да ви тъпчат, тогава и останалия свят ще ни уважава.

 43. 44 Профил на Натурално
  *****
  Неутрално

  От мониторинга не трябва се притесняваме, защото нямаме намерение да правим такива неща, нали. Спирането на Еврофондове в тая криза си е проблем - завещанието на политическия мъртвец. Има върху какво да се поработи.

 44. 45 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  съгласен съм с #44, от мониторинга не трябва се притесняваме.
  Това дори е добре, и е още един аргумент в полза на приемането на строг избирателен кодекс и лишаване от право на глас на живеещите извън Евросъюза.

 45. 46 Профил на институций
  *****
  Неутрално

  "институций" ?!?!?! Шок и ужас!

 46. 47 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Ама ще има мониторинг защото:

  1. Президента от БКП!
  2. Премиерът и той от БКП!

  Е, какво искате?

 47. 48 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Службата за демократични институций и човещки права"

  Преводът, предполагам, е на наш, ро̀ден преводач, който е толкова неграмотен, колкото и политически назначен.

  В един израз от седем думи - две грешки.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 48. 49 Профил на stefania
  *****
  Весело

  Между другото, дядо ми е бил член на Сговора - за тези, които имат малко познания, не е нужно да давам детайли. Майка ми е еврейка, така че не се класирам точно в категорията комунистическо чедо. Навън съм и си печеля парите, не съм ги наследила) А съм навън най-вече защото не искам дъщеря ми да расте в кочина и простотия.

 49. 50 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  стефаниа на еврейската ти щерка в чифутската путка. Вън от България свиня

 50. 51 Профил на nn do stefania @49
  *****
  Неутрално

  и точно как щеше да ни помогне една загуба на бсп с по-малко? нали тогава дпс, бсп и клонингите рзс и атака щяха да могат да блокират каквото си поискат.
  и понеже всички фирми били на бсп дай само за тях да гласуваме щото ако дойдат другите и те ще искат да крадат ама то няма да стигне за всички. да ти имам логиката!
  ние също не искаме децата ни да живеят в кочина и простотия и аджеба правим каквото можем, но ти явно си на мнение че не трябва да се опитваме да я почистиме защото при метенето може да се разнесе миризма... тъжна картинка!

 51. 52 Профил на цайса
  *****
  Разстроено

  Тази госпожа която си живее в чужбина и се опитва да ни лее мозък по-добре да си мълчи,защото не се пече на нашия огън и не е наясно какво и как, всеки ден слушаме какви поразии се правят и как никакъв съд няма за тези грабители.Много и силно се надявам да започнат бавно и сигурно да се оправят нещата,но на първо място са законите да се спазват и да са еднакви за всички.Фирмите били на БСП,ами те се накрадоха и вече са си завършени и богати,а знаем че парите купуват и продават всичко,но да се надяваме че ще им спрат кранчето.Много трудно ще му бъде на новото правителство и ние особенно в началото трябва да бъдем търпеливи,защото хубавите неща стават бавно ,но сигурно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK