За или против повече правомощия на Народното събрание

Трябва да признаем, че в Народното събрание не господства висшият разум, затова не трябва да се прекалява с правомощията му.

Иван Костов
лидер на ДСБ, в предизборната програма на Синята коалиция
Народното събрание трябва да избира главния прокурор с две трети мнозинство. Да има постоянни комисии за контрол над МВР, ДАНС и съдебната система, които да се оглавяват от опозицията.


Въпреки че сме избрани от народа, трябва да признаем, че в Народното събрание не господства висшият разум, затова не трябва да се прекалява с правомощията му. Нормално е всеки да се бори за повече власт, но макар да сме парламентарна република, не трябва да тръгваме срещу това, което постановява конституцията. Би могло нещичко да се помисли, но в никакъв случай в пълния мащаб, който е заявен от десните.


Народното събрание трябва да избира главния прокурор с две трети мнозинство. Да има постоянни комисии за контрол над МВР, ДАНС и съдебната система, които да се оглавяват от опозицията.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  добро предложение , приветствам го , но..........
  не са важни мерките , които ще предприеме това народно събрание (избирано с гласове за по 50 - 100 лв)
  --------
  ако имаха право на глас само люде с мин. 1000 лв месечен доход (т.е. да има какво да губят а не да се блазнят от печалба) , щяха да изберат НАРОДНО събрание , което нямаше да има нужда от ремонт (да сгрешм-за да има причина за поправка -)
  проф Герджиков е синтезирал горе/долу същото

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 2. 2 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Насотящият гл. прокурор , преди встъпването в длъжност каза нещо много важно в ТВ:
  "Гражданите не следва да са заредени със свръх очаквания от прокуратурата"
  --------
  такова народно събрание-такива послания
  много си е читав г-н Велчев - според Иванчо и кафето.............

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 3. 3 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Весело

  Почитания за Проф.Герджиков .......и за мнението му
  -------
  някога един Вицепремиер каза : е....ати и държавата,щом аз съм й вицепремиер (Н.Неев)
  -------------
  балсам за душата на раята
  (днес ми е ден за празни приказки , с извинение за откровенията)

  ----------

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 4. 4 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Герджиков е умен човек. Да не забравяме, че той пръв се опита да озапти депутатите да гласуват с чужди карти, което му струва и поста .
  Прав е, като казва, че в интелектуално отношение не е много добра ситуацията в НС.

  Има ли живот след демокрацията ?
 5. 5 Профил на Христо Кошев
  Христо Кошев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предложението е добро, защото каквото и да си говорим за народното събрание и за хората във него, то е по-демократина институция от което и да е министерство или агенция.

 6. 6 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предложението на ЗЕЛЕНИТЕ за главния прокурор е още по-радикално: главният прокурор да бъде част от екипа на Министерството на правосъдието!

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 7. 7 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Скромното ми мнение е ,че сегашните правомощия дадени на т.нар.Народни Представители би трябвало да се ограничат!
  На първо място гласуването с чужди карти трябва да се криминализира. Според мен това е подмяна на вот!
  На какво основание им е разрешено на т.нар.Н.Представители това?
  Много са аспектите по които трябва да се вземат мерки!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Мнението на г-н Герджиков се покрива точно с това, което е гвоздея на преизборната кампания на БСП. Ми нали не ни бил такъв "материалът"!
  Така или иначе избирането на една толкова важна за гарантиране гражданското общество длъжност като главния прокурор с по-голямо мнозинство би дало възможност да бъде назначавана личност, която до минимум би била обвързана с интересите на една или друга група в българското общество.
  Типичен промер за това колко неефективна може да бъде съдебната система под ръководството на силно обвързана личност е работата на сегашната такава, под ръководството на Б. Велчев.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Да г-н. Герджиков, при всички положения не господства висш разум. С мнозинството от последните две правителства, не господстваше дори елементарен разум!

  Това е на път да се промени. И се налага да се дадат права на тези, които ще държим отговорни за взетите решения. А не потайни комисиики да разпределят недосегаеми постове на разни нива. С други думи - ще ви се стъжни, кадърчета!

  България, къде е нашия change we can believe in?
 10. 10 Профил на ceco_669
  ceco_669
  Рейтинг: Неутрално

  абе 20 години само лъжи много добре знаете че само говорите празни приказки

 11. 11 Профил на SoulSeparator
  SoulSeparator
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм по-скоро за президентска република и дефакто съм за намаляване на правомощията на НС. НС е доказана колективна безотговорност и безпринципност - хора от една парламентарна група отиват в друга, постоянни политически игрички и прочее. При президентската република нещата са доста по-ясни и се действа по-бързо.

  Къде е момчешката дързост?
 12. 12 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 747 Неутрално

  липсата на справедливост е най-сериозният проблем на България. Арогантната безотговорност на прокуратурата е едновременно симптом и причина за това.

  За мен най-показателна си остава съждението на КС преди години, в което нарече прокуратурата "част от държавното устройство".
  А прокурорът всъщност е държавен обвинител. Не може справедливостта да е основната отговорност на държавата, а пък тези, които са призвани да я осъществяват - неизбирани, безконтролни и безотговорни.

  Това положение в немалка степен обезсмисля изборите и така се явява пряка заплаха за същото "държавно устройство".

  Та няма значение, дали главния прокурор ще се избира от парламента и дали ще е част от министерство на правосъдието. Важното е да се съгласим, че така повече не може.

  Аз лично предпочитам да гласувам за шериф, отколкото за президент.

 13. 13 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Герджиков е умен човек и брилянтен юрист. В това именно Народно събрание не господства висшия разум. Проблемът е в това, че депутатите се съобразяват с волята на народа само на избори, а през другата част се опитват да го третират като крепостни селяни и/или разменна монета. Следователно, трябва да се променят фигурите в управлението с такива, които всъщност ще се водят от общото благо.

 14. 14 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Висшият съдебен съвет е доминиран от политически фигури и назначенията му са политически. Затова преразглеждане на Конституцията в тази й част е необходимо. Но не само за главния прокурор, а въобще за съдебната власт и назначенията там. На следващо място въпросът за мястото на държавното обвинение, т.е. дали ще е част от независимата съдебна власт или ще носи политическа отговорност също е на дневен ред. Това е сложен спор, но е крайно време той да бъде решен за дълъг период от време.

 15. 15 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Цели двадесет години не можем да случим на главен прокурор. СДС се издъни много лощо с Татарчев и особено с Филчев.Първият пееше кръчмарски песни с мутрите а вторият рецитираше "ода за Москва" или нещо такова. И при двамата престъпността беше напълно безнаказана.В София се знаеха тарифите за определени действия на прокуратурата,които достигаха десетки хиляди евра.
  На техния фон Борис Велчев е като,че ли изглежда благонравен и интелигентен. не бива да се забравя обаче,че той е сложен там неза да вкарва "другарите" в затвора, а да не допуска това да се случва.Законът на "омертата" в средите на Партията е железен, а Велчев е представител на един от най-видните комунистически кланове.
  Така,че трябва добре да се помисли как на тази длъжност да бъдат поставяни подходящи личности.

 16. 16 Профил на Живко Якимов
  Живко Якимов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Оставам с впечатлението, че много хора умишлено или не се отклоняват от действителната тема на дебата. Конректно по тезите, изборът на главен прокурор и сега става от Народното събрание, така че това не представлява разширение на правомощията му, а само промяна на начина, по който да става избора (с по-голямо мнозинство). Колкото до постоянните комисии, да това действително е разширение на правомощията, но не чак толкова значително.

  Всъщност съдейки по реакциите, повечето хора възприемат дебата като "Доколко независима трябва да е съдебната система?". Преди да коментирам тази тема, ще се спра на тази, която все пак е зададена.

  По същество, България е парламентарна република, и като такава е нормално правомощията на Народното събрание да са сравнително големи. Това всъщност е така, защото почти всички важни държавни длъжности се назначават от Народното събрания, включително и правителството. Така че ако говорим за разширяване на правомощия, това трябва да е най-вече по линия на правата, които се държат от други институции, най-вече президентът на републиката и Висшият съдебен съвет. Най-елегантният начин да се увеличат правомощията на Народното събрание е ако просто тези институции също се назначават от него, най-вече президентът. Лично аз смятам, че съдебната система трябва да притежава някаква степен на независимост, така че намесата на Народното събрание е по-скоро нежелана. От друга страна, президентската институция е с доста ограничени правомощия, така че е по-добре президентът да се избира от Народното събрание.

  Като цяло, смятам че ако правомощията на Народното събрание трябва да се увеличат, това трябва да е по-скоро по адрес на по-голяма прозрачност и отчетност. В тази връзка съм съгласен, че най-добре е контролът върху специалните служби да е в Народното събрание, дори и те да изпълняват заповедите директно на правителството/министър-председателя или на президента. В крайна сметка и в други държави съществува такова разпределение на отговорности, като прекият изпълнителен контрол е в една институция, а отчетността - в друга.

  Твърдо не съм съгласен с тезата на г-н Герджиков, който за съжаление се поддава на едно много често разпространен у нас недостатък, а именно нагаждането на законодателство спрямо конкретни личности. За съжаление, много законодателни промени притежават именно този недостатък, което показва нежелание или неспособност да се отстранят хората, които не си вършат работата. Според мен е много лош пример да се правят (или да не се правят) промени само защото партиите не вкарват качествени хора в Народното събрание. Все пак говорим за принципи, а не за конретни хора.

  Ще отделя малко внимание и на действителния въпрос, който се обсъжда, а именно „Доколко независима трябва да е съдебната система?” За мое голямо съжаление, сравнително високата степен на независимост се изроди в безконтролност, което според мен не бива да се случва. На съвсем принципно ниво, аз смятам че промени са необходими, но не защото хората работещи в системата са некачествени. По-конкретно, аз съм привърженик на идеята, че прокуратурата и следствието трябва да са част от съответно министерство на правосъдието и МВР. Причината е проста – прокурата по определение представлява държавата в съдебните процеси, така че е напълно нормално тя да се отчита директно пред министерство на правосъдието. Възможно е да се стигне и до там, че главният прокурор и минстърът на правосъдието да са едно и също лице, както е в САЩ, макар и не е непременно необходимо. При всички положения, прокуратурата трябва, по определение, да работи тясно с държавата. Разбира се, може да се спори дали това не би довело до по-голям политически контрол, но политически интереси и сега се прокарват в уж независимата прокуратура, така че явно формалната независимост не помага. Колкото до следствието, принципът е ясен – всички разследващи престъпления служби трябва да са част от системата на МВР. Вече на какво ниво, нека експертите да кажат, но разделението на следователи и дознатели само забавя разследванията.

  Така съдебната система трябва да съдържа само нейната най-съществана функция, а именно – правосъдието. Съдиите трябва да са независими, но трябва и да могат да бъдат подвеждани под отговорност, когато е необходимо. Според мен, дори и да се запази някаква форма на имунитет, трябва да може съдия да бъде подвеждан под отговорност, когато има достатъчно данни за нарушения. В тази връзка, ако прокуратурата е под шапката на министерство на правосъдието, принципът „гарван гарвану око не вади” ще бъде прилаган далеч по-трудно.

  Насилието е последното средство на некомпетентния.
 17. 17 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Според мен главният прокурор трябва да се избира с общи избори. Тези на местно ниво- с местни. И заплатите им да бъдат минимум 20 пъти средната за страната, за да има, първо, реална конкуренция за поста, и второ, да се намали вероятността да се корумпират.

  ☭= ☠
 18. 18 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 633 Неутрално

  И да добавя- прокуратурата трябва да е част от изпълнителната власт, но независима от кабинета.

  ☭= ☠
 19. 19 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Докато в Парламента не започнат да влизат САМО разумни хора, които не преследват личен мотив и няма да го използват като трамплин и са достатъчно грамотни да приемат и променят закони и да вземат решения в полза народа, а не в полза на определена партия и тия права, които имат сега депутатите са им много.

  съдебната власт, МВР, ДАНС трябва да се контролират от граждански организации, а не от парламента. поначало трябва да се засили гражданският елемент в българското управление и то нормативно заложено и да се премахне партиния принцип. от тоя партиен принцип си страдаме . Главният прокурор как ще се избира идея нямам ( не съм юрист ) , но е важно какъв ще е главния прокурор , как и за кого ще работи. Ако ще обслужва нечии партийни интереси- няма никакво значение как е избран .

 20. 20 Профил на argira
  argira
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Не на президентска република България; Да - на парламентарна;Прокуратураа към изпълнителната власт;Евентуално двукамарен парламент.
  Що се отнася до качествата на депутатите- те съответстват на качествата на избирателите.

 21. 21 Профил на argira
  argira
  Рейтинг: 280 Неутрално

  И пропуснах- президентът избиран от парламента.

 22. 22 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  В България има разделение на властите - законодателна, съдебна и изпълнителна. Прокуратурата е част и съдебната власт и като такава не би следвало Главният прокурор да се избира от парламента, има си Висш съдебен съвет за това. Иначе по предложението за комисии си заслужава да се помисли.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 23. 23 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Гласувам "за" идеята на Костов, защото е на приказки. В Народното Събрание е невъзможно да има мнозинство или две трети мнозинство. Доган и мнозина въобще не присъстват в НС. За какви закони говорим? Всичко е илюзия.

 24. 24 Профил на N.Yo.
  N.Yo.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Според мен, Народното събрание трябва да има правомощия и да оказва натиск върху управляващите, които от своя страна трябва да се отчитат пред събранието (както и пред народа). Лошото е, че в България Народното събрание не си върши работата, а управляващите пред никого не се отчитат (или поне не се отчитат истински)... залите са почти празни, управляващите говорят врели-некипели, гласува се с чужди карти и какви ли не други безчинства се случват. Също така, опозицията от години ми изглежда като озверипели вълци, жадни за власт. Въпреки, че Костов има право, почти всяка опозиционна партия не й пука за благото на страната, ами само как да постигне заветната цел - да вземе властта. А такива като Атака и други подобни народни "представители" въобще не искам да имат някакви правомощия... Може би в едно Народно събрание с нормални народни представители би било удачно парламентът да има повече правомощия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK