Трябва ли гласуването на избори в България да стане задължително?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krasimirvm
  krasimirvm
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм за задължителното гласуване , а също така да се прибави и това , които не си плаща данаците да няма право да гласува и още хората без никакво образование също така да нямат право да гласуват , не може циганите да ми определят кои ще оправлява тази държава , защото те са неуките и те са мързеливците на държавата живеят изцяло на гърба на народа .

 2. 2 Профил на N.Yo.
  N.Yo.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Аз пък съм против задължителното гласуване. За съжаление в България хората не обичат да гласуват, защото не виждат смисъл в това. Трябва да се създаде обаче нормално гражданско общество, така че хората да осъзнават защо гласуват, а не да се оплакват само от управляващите. Негласуването е един вид бягане от отговорност, от отговорността като гражданин към страната, в която живее. За да стане едно гласуване задължително, то трябва да обхваща голям кръг от хора, а не да дискраминираме цигани, турци и хора от други етноси, религии или възрастови групи. Не може в една демократична страна да се налагат цензове върху който ни е удобен. Въпросът е сложен и смятам, че образованието трябва да се подобри и да обхваща възможно най-много хора и така хората да могат да мислят, а не да се налагат задължителни гласувания или цензове.

 3. 3 Профил на max45
  max45
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз съм за задължителното гласуване,но да има бюлетина ''против всички'',която да не се преразпределя между останалите партий,който не гласува /освен по уважителни причини/ да се налагат глоби,защото не можеш да недоволстваш,а същевременно да не гласуваш!!!!!!!!!

 4. 4 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Фактът е, че българския народ отказва да гласува или ако гласува, желае за това да му бъде заплатено. Именно по този начин той реализира народния си суверенитет и това не зависи от моралното оценяване като добро или лошо. Така всеки един от нас суверенно осъществява държавната власт, която му принадлежи, а суверенът (ако е такъв) не може да бъде наказван, преследван или задължаван да извършва нещо друго. Той е суверен и над него няма власт.
  Ако съществува свобода на съвестта и свобода на избора, то не съществува и никакво логично основание да ми бъде забранено да правя, каквото искам с гласа си, в това число и да го продавам. Нещото, което следва да се преследва е осъществяването на принуда да гласувам, да не гласувам, как да гласувам и т.н. В този ред на мисли, смятам, че наказателното преследване, което ми забранява да продам гласа си противоречещо на Конституцията и на принципа и за свобода на съвестта. С решението си как точно да конституирам държавната власт, аз осъществявам държавната власт, която ми принадлежи и органите на държавна власт, които са ми подчинени не бива да влияят на решението ми. В противен случай се изпада в състояние, подчинените държавни органи (НС, МС, Прокуратура, МВР и т.н.) да въздействат върху Суверена при осъществяването на суверенното му право да ги създаде. А това вече не е суверенно, а подчинено право. Суверенитетът се е изплъзва от ръцете на народа и преминава в ръцете на държавната администрация, т.е. на част от народа, а ал. 3 на чл. 1 от Конституцията гласи - Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
  \

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 5. 5 Профил на Kurt
  Kurt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Съгласен съм, ако съществува опцията "гласувам срещу всички" - така политическите партии ще получават сигнал, че нещо много сериозно политическата система е сгафила. Да не гласуваш също показва избор - означава, че според теб политическата класа не изпълнява функциите си.

  А как ще се реши въпроса с равните права и задължения на нашите сънародници, живеещи в чужбина - не може хем да имат равни права с живеещите в България, хем да имат по-малки задължения. Как ще обосновете задължението им да гласуват, като не са им предоставени нашите удобства при гласуване?

 6. 6 Профил на mmm78
  mmm78
  Рейтинг: 228 Неутрално

  а ще осигорим ли възможност на милионите българи в чужбина да гласуват? Как? Можем ли? Искаме ли?

 7. 7 Профил на Viliyo
  Viliyo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не изчетох всички коментари, но това което ще кажа е: Насила хубост не става.

 8. 8 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Има много аргументи в подкрепа на задължителното гласуване. В основата на всички тях са особеностите на психиката на българина.
  Лошото е, че същите аргументи важат с особена сила и в подкрепа на налудничавата теза, гласуването за българина изобщо да бъде забранено...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 9. 9 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Задължителното гласуване не е панацея, но е важна стъпка напред за България. Каква стойност биха имали купените гласове, ако всички в България гласуват? Никаква. Нито съобщенията, че купуването на гласове ще спрат търговията с гласове, нито тютюнопушенето ще спре, въпреки че на кутиите пише, че то убива.

  Крайно време е да престанем да се самозалъгваме. В България по конституция е забранено да има партия на етническа или верска основа. Въпреки това Доган говори на турски на предизборни прояви, а мюфтията се включи в предизборната кампания. ДПС, която уж не била етническа партия, организира много висока активност на "турското" население. Това са болни проблеми пред българската демокрация. На този фон бойният патриотизъм на Атака изглежда повече от адекватна реакция, тъй като много хора вече ги наричат гаури и рая в определени райони и не могат да получат административни услуги на Български език.

  Решението е задължителното гласуване. То ще пресече тенденцията на радикализация на обществото. Така ДПС ще загуби властта, която има заради онези, които не гласуват и заради манипулации на изборите (вижте коментарите на статиите относно високата активност на евроизборите в последните часове и относно броя на избирателите за националните избори в Дневник). Така Догановият комплекс на Крал-Слънце ще изглежда смешен. Не се учудвам, че ДПС са против идеята за задължително гласуване. Така колкото и секции да бъдат открити в Турция, колкото и автобуси да бъдат заплатени в Република Турция, тези гласове няма да имат тази тежест, която имат сега.

  дори и по-малки формации ще имат шанса, който избирателните прагове им отнемат, включително противоконституционния опит за вдигането им от страна на управляващото мнозинство.

  Не е състоятелно твърдението, че изборът да не гласуваш е избор. Човек може да отиде да гласува и да пусне невалидна бюлетина или празен плик. Това трябва да е начинът на тези, които не намират, кого да подкрепят, да изразят недоволството си от политическата каста. Но на всички трябва да е ясно, че в една демократична система, управлението винаги ще бъде решавано чрез общонародни избори с равно право на глас на всички граждани. Изборът да не гласуваш е отказ от отговорност и, за мен лично, е равносилно на само-поробване. Друга възможност за онези, които не желаят да гласуват за сегашните управляващи, би била да дадат гласа си за малки формации, които биха имали много по-голям шанс за успех, ако гласуването бъде задължително.

  Задължителното гласуване е много по-добро решение от пропорционалните избори за България. А мажоритарните избори в този си вид са единствено още един начин за изборна далавера на сегашните управляващи и мафиоти.

 10. 10 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Задължителното гласуване е много по-добро решение от мажоритарните* избори за България. А мажоритарните избори в този си вид са единствено още един начин за изборна далавера на сегашните управляващи и мафиоти.

 11. 11 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Задължителното гласуване е много по-добро решение от мажоритарните* избори за България. А мажоритарните избори в този си вид са единствено още един начин за изборна далавера на сегашните управляващи и мафиоти.

 12. 12 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Напълно съм съгласен със задължителното гласуване, и с идеята за вот против всички който не се преразпределя.
  Гласуването е както право, така и задължение. Не може да живееш в дадено общество и да отказваш да поемеш отговорност за най-важното - пътя по който ще се развива.

  Стимулите или санкциите трябва да са наистина сериозни. Трябва да се намери и начин за улесняване на гласуването, например чрез електронно гласуване.

  Българите живеещи в чужбина от дълго време не трябва да имат право на глас. Те нямат никакви задължения към страната, логично е да нямат и правото да определят посоката на развитие на общество, към което не принадлежат. Все едно аз да гласувам на събранията на домсъвета на съседния блок.

  Трябва да се въведе и образователен ценз за гласуване, без основно образование да не може. Ако някой без основно образование иска право на глас, покрива елементарен тест и го получава.

 13. 13 Профил на Таско Тасев
  Таско Тасев
  Рейтинг: 221 Гневно

  Задължително,всичко друго е в услуга на тези,които ни манипулират вече половин век и отгоре. Защо когато бяха единствена партия гласуването беше задължително? Те промиха мозъците на една част от народа,и сега така им изгодно.

  Купува,продава,наема,недвижими имоти.
 14. 14 Профил на nakazatel
  nakazatel
  Рейтинг: Неутрално

  не ! - нали е демокрация ! ако искам гласувам , ако искам не - не може никой да ме накара насила .
  подкрепям мнението , че българите живеещи в чужбина от дълго време не трябва да имат право на глас

  ioan nakazatelq
 15. 15 Профил на Деян Демиров
  Деян Демиров
  Рейтинг: 8 Гневно

  Аз съм за задалйителното гласуване. Тъй като по този начин ще намалее очастието на ДПС във властта, те се вазползват от ниската избирателна активност, затова толкова се дарпат от този законопроект. Думи изречени от тях като: "това би подразнило българският избирател" са политическа наглост.

 16. 16 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз съм против задължителното гласуване, дори и това да има потенциала да намали ролята на ДПС.

  За да промени някой каквото и да било, включително чрез гласуване, преди всичко ТРЯБВА ДА МУ ПУКА!

  Тези, на които им пука, гласуват информирано. Тези, на които не им пука, не са информирани, и не гласуват. Това, че ще ги накараме да гласуват задължително, няма да промени факта, че им е през оная работа за политическата ситуация и за това какво ще се случи в държавата занапред. Техния неинформиран "вот" ще бъде ометен от евтиния популизъм и национализъм.

  Ако политическата класа иска да има по-голяма изборна активност, отчасти и нейна е отговорността да заинтересува по-голям брой избиратели.

  Относно другите коментирани "предложения" - според мен малцинствата задължително трябва да имат право на гласуване, както и не трябва да се въвежда образователен ценз. Самият глас на необразованите гласоподаватели би трябвало да отиде в маргинализирани партийки (гореспоменатите евтини популисти и националисти) и така да се неутрализира сам. Ако проблема е, че този тип партийки всъщност не са партийки, а набират мощно парламентарно представителство, значи проблема е в обществото, което е в голямата си част на тяхното ниво. Ако ограничим правото на глас тази по-голяма част от гласоподавателите, ще навлезем в някаква елитарност на различни права за различните граждани.

  Гласовете от чужбина, също са важни и трябва да се броят, особено при положение че половината население вътре в страната не гласува. Довода за "съседния блок" е толкова идиотски, че просто няма смисъл да се коментира.

 17. 17 Профил на lovebug
  lovebug
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм против задължителното гласуване - ако не ме убедят, че трябва да гласувам за някой няма да отида и толкоз. Какъв е смисълът да отида и да пусна празна бюлетина? Ефектът е същия като да не гласувам.

  Насила хубост не става!

 18. 18 Профил на ivobog
  ivobog
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До Демиров
  Защо мислиш че като въведът задължилетното гласуване нещо ще се промени. Първо ще трябва да гласуваме за същите политици, които позволиха и позволяват на Доган да си прави играта. Т.е. те не могат да променят нищо с повече или по-малко гласове. За 20 години всички бяха на власт и нито един от тези не се справи с Доган, незвисимо че винаги е със сравнително малко на брой депутати. И второ задължителното гласуване не означава задължително даване на вот. Как ще ме котролират че пускам празна бюлетина. Задължителното гласуване не е панацея, проблемът е по-сериозен, нямаме кадърни политици. А при задължително гласуване вота си ще дадат тези, които ги мързи да отидат, а не тези, които искат промени. И последно 60% от хората не гласуват т.е. мнозинството по един или друг начин казва че не иска тези политици. Според публикации и коментари по-горе за ДПС, БСП и др. такива, гласуват цигани, турци, пенсионери, нискообразовани, неграмотни и т.н. Т.е. те се включват в тези 40% гласуващи (населението на БГ е около 10% турци, 6-7% цигани, голямо количество пенсионери, поне 25% пенсионери) и излиза че негласуващите са млади, образовани, със свредни и високи доходи и ... Извода си го направи сам. Тези, които мислят имат собствено мнение не искат да гласуват а Вие ги обиждате по всякакъв начин. Политиците да си направят съответните изводи, а не да насаждат чувство за вина у нас

 19. 19 Профил на harry1976
  harry1976
  Рейтинг: Весело

  До скоро бях на мнение, че задължителното гласуване е нарушаване на правото ми на избор дали да гласувам или не. Ставаше въпрос за упражняване или не на правото ми на глас, което е личен избор на всеки индивид. След като обаче избирателният закон позволява процентното отношение на гласовете на гласувалите (тоест, на упражнилите право на глас), да определя разпределението на квотите в парламента, то мнението ми се промени. Не считам за редно гласът ми като негласувал да се разпределя в полза на спечелите изборите или на която и да било друга партия или коалиция. Доста хора не разбират това, та ето един пример. Да кажем, че имащите право да гласуват българи са 5 милиона. Приемам за избирателна активност 40%, тоест, гласували са 2 милиона. От тях например 20% за Герб, 20% за червените, 10% за турците и ромите (съзнателно не казвам ДПС), 10% за сините, 10% за Атака и 10% за НДСВ, останалите 20% са разпръснати между други партии, които не влизат в парламента. С други думи, 400 хиляди са гласували за Герб, 400 хиляди за червените, 200 хиляди за турците и ромите, 200 хиляди за сините, 200 хиляди за НДСВ и 400 хиляди са пропиляли гласа си, въпреки че са гласували, защото партията на техните избранници не влизат в парламента, ОБЩО 2 милиона. Палачинката се обръща по следния начин. 240-те места в парламента се разпределят по квотите, събрани от гласуващите, и се получава следното. На първо място, 400-те хиляди на гласувалите за други партии се разпределят съобразно частта на всяка партия, влязла в парламента и се получават "новите изборни квоти, преизчислени към 100%". Така вече имаме Герб 25%, червените 25%, турците и ромите 12,5%, сините 12,5%, Атака 12,5% и НДСВ 12,5%. В парламента нещата ще изглеждат така: Герб 60 представители, червените 60 представители, турците и ромите 30 представители, сините 30 представители, Атака 30 представители, НДСВ 30 представители, общо 240 народни представители. Излиза, че Герб и червените имат по 1/4 от народния глас, тоест, по 1 250 000, а останалите партии - по 1/8, тоест 625 000 избиратели! (1/4 от 5 милиона и 1/8 от 5 милиона). Гласовете на негласувалите 3 милиона са разпределени между партиите, влезли в парламента. За Герб и червените, избрани с 400 хиляда гласа - все едно са получили по 1 250 000, които са нереални, защото тук има разпределени 1 200 000 от негласували и 50 000 от онези, чийто глас е отишъл за друга партия, която не е успяла да премине 4%-овата граница и да влезе в парламента. За турците, ромите, сините, НДСВ и Атака, избрани с по 200 хиляди гласа - все едно са получили по 625 хиляди гласа, от които 600 хиляди от негласували и 25 хиляди от гласували за партия, различна от влезлите в парламента! ИЗВОД: Предпочитам да гласувам тогава за една от 6-тте партии, които със сигурност ще влязат в парламента! Така зная към коя от 6-тте е отишъл гласът ми! А не желая така или иначе по силата на избирателния закон и избирателната система гласът ми да заминава по разпределение нанякъде, така или иначе пак в някоя от тези 6 партии.
  ЗАТОВА съм ЗА задължителното гласуване. Друг е въпросът, че може да не желая да гласувам за никой от кандидатите и подкрепящите ги партии. Алтернатива остава празния плик - това е червения картон за политиците. Но за съжаление с тази избирателна система и този избирателен закон отново това ще се разпредели. В крайна сметка изберете най-малкото зло и УПРАЖНЕТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС! ГЛАСУВАЙТЕ!

 20. 20 Профил на harry1976
  harry1976
  Рейтинг: Весело

  Пак съм веселия анонимен отпреди малко. Забравих да кажа нещо важно, въпреки, че не е точно по темата. Не мога да ви кажа кое е добро за България, но мога да ви кажа кое не е и това със сигурност е ДПС! НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТАЗИ ПСЕВДОПАРТИЯ! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЕДНА ОТ ДРУГИТЕ 5 ПАРТИИ - ГЕРБ, АТАКА, НДСВ, ЧЕРВЕНИТЕ ИЛИ СИНИТЕ.

 21. 21 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 701 Неутрално

  То хубаво задължително гласуване, ама как ще се контролира? И какви санкции, респективно поощрения, ще има? Ако ще има санкции във вид на такса, доста народец ще си я плати и пак няма да гласува. Тоест това пак не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гласуване. Но пък не можеш и някого да му отсечеш главата за това, че не бил гласувал. Идеята е напълно басурдна.

  Щяло да има 10% отстъпка от данъците. Това означава, че данъците ще трябва да се повишат за да се покрият тези 10% за тия, които отидат да гласуват. Ако примерно отидат да гласуват 50%, данъците трябва да се вдигнат с 5%, грубо сметнато.

  В крайна сметка, негласувалите също представляват представителност: това са хората, на които им е все тая кой ще ги управлява. Какъв е проблемът?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 22. 22 Профил на xantip
  xantip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както е известно,родината на демокрацията е древна Гърция.Там също имало хора,които твърдели,че не се интересуват от политика и не желаели да участват в избори.На тях древните гърци дали специално име-ИДИОТИ!

 23. 23 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 614 Гневно

  Браво, граждани и гражданки, намерихте му цаката, открихте новата панацея на фундаменталните недъзи на българската демокрация! Мъдрихте, умувахте и пак в една Свобода видяхте проблема на българската демокрация. Или казано с думите на класика на несвободата: Има свобода - има проблем, няма свобода - няма проблем. Скандално е в едно посттоталитарно общество сред гражданството, поне в този форум, да няма чувствителност и нетърпимост към всеки опит някаква свобода да бъде заменена със задължение, което задължение когато е външно за дадения индивид, когато е продуцирано от някой друг върху някого, си е една класическа несвобода. В крайна сметка най-важното от всичко е Свободата и върховния смисъл и върховната цел на демокрацията е именно гарантирането на Свободата за всеки и всички.

  Граждани и гражданки, на кои страни искате да прилича вашата страна - на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Дания, Испания, Италия, от една страна, или на Гърция, от друга? Гърция ли е вашия образец и пример, който България би трябвало да следва? Не че и Гърция не е цвете в сравнение с България, но къде е САЩ, да речем, къде е Гърция.

  Който щади лошите, вреди на добрите
 24. 24 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  вълк-единак, Гърция ми е пример за национална политика, да. За друго не, но за национална политика може да ни служи много за пример. В Белгия също има етническо напрежение между фламандци и валонци, каквото има и в България между ДПС и останалите в България българи. Белгия е люлката на съвременна Европа. И тя ли е лош пример? А САЩ са много лош пример за пряка демокрация. В САЩ народът избира представители и те избират президента. САЩ не са парламентарна република. Там е водеща ролята на президента. Просто недей да сравняш несравними неща.

  На онези които смятат, че 60% не гласуват, ще им кажа, че ние отдавна не сме 6.8 милиона избиратели, така че тези, които не гласуват са много по-малко. Проблемът е, че гласуват мъртви души. С натъкмяването на изборната технология, освен това, управляващите си нагласиха възможността да манипулират изборите всячески. Точността, с която НДСВ задмина СК и им взе един мандат е просто убийствена и показателна за честността на изборите.

  Тезата, че тези, които не гласуват, не подкрепят тези управляващи е несъстоятелна. Защото ако не гласуват, статуквото остава. Ако искат да подкрепят други управляващи, те трябва да гласуват за други партии и да изберат други управляващи. Много е просто.

  И в края на краищата, може да има задължение за военна служба, за плащане на данъци, но изведнъж задължението да участваш, да влееш нови сили в политическия живот е противно на свободата? Глупости! Знаете ли как се ограничава свободата? Като ти трябват 50000 подписа, за да направиш партия. Като ти трябват 500000 подписа за референдум, като нямаш право да отидеш на митинг.

  Българската демокрация е застрашена да бъде убита в зародиш. И ако не го разбирате, самозалъгвайте се.

 25. 25 Профил на N.Yo.
  N.Yo.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  за #22 ... На мен лично ми е интересна политиката, но не бих нарекал хората, на които не им харесва или им е интересна идиоти. Определено политиците не успяват да направят политиката в България особено интересна. Много хора казват, че нямя за кого да гласуват и са прави. Не казвам, че нямя свестни хора в политиката, но те не са достатъчно много, че да се чуе гласа им и да имат възможността да оправят нещата. Аз лично гласувам на всички възможни избори, но ги разбирам хората, които са се отчаяли от българските политици. То само една седмица да слушаш български новини и можеш да се депресираш...

 26. 26 Профил на Kurt
  Kurt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В момента много от подкрепящите задължителното гласуване го правят поради заплахата от манипулирания вот от страна на ДПС. Мислете в перспектива - след няколко години ДПС няма да съществува.

  Изборите са въпрос на ... избор. Кой всъщност прави избор - един човек, който е преценил партиите и решава, че те не заслужават неговото доверие и затова не гласува или стринка ми от село, която без да мисли гласува по навик за БСП / ДПС?

  Разбира се, това е принципен начин да се погледне на въпроса. Конкретната ситуация е доста различна. На тези избори, който не гласува срещу сегашното управление е или много заблуден или национален предател.

 27. 27 Профил на anarch
  anarch
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Против.

  Гласуването е право, не задължение.
  Гласуването е отговорност, не задължение.

  Освен това задължителното гласуване НЕ е панацея за купуването на гласове - напротив - чрез въвеждане на задължителното гласуване се увеличава броят на политически неактивните и неориентирани хора, които ще гласуват и които са податливи както на популизъм и пропаганда, така и на купуване на гласовете им.

 28. 28 Профил на kolarow
  kolarow
  Рейтинг: Неутрално

  За да се получи реално съотношение на политическите сили
  трябва незабавно да се промени избирателния закон.
  Предлагам няколко алинеи, които трябва да бъдат застъпени:
  1. Забрана за гласуване на лица с двойно гражданство
  2. Принцип на отседналост не по-малко от 6 месеца
  3. Образователен ценз-основно образование
  4. Възрастова граница до 70 год.
  5. Знание на говорим и писмен български език
  6. Електронна справка за задължения към държавата от
  предходни години
  7. Задължително гласуване за лицата, отговарящи на горните
  условия
  8. Санкции за негласувалите лица по неуважителни причини

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK