"Зелените" прескочиха паричния праг за участие в евроизборите

Протест срещу застрояването на Рила. Съпредседателката на ЗЕЛЕНИТЕ, Деница Петрова (в средата), е четвърта в листата на партията за евроизборите.<br />

© Дневник

Протест срещу застрояването на Рила. Съпредседателката на ЗЕЛЕНИТЕ, Деница Петрова (в средата), е четвърта в листата на партията за евроизборите.Съпредседателите на партия "ЗЕЛЕНИТЕ" Андрей Ковачев, Деница Петрова и Петко Ковачев внесоха на 12 май документите за регистрация на партията за участие в изборите за членове на Европейския парламент, съобщиха от партията.


Интересното за тази регистрация е, че партията успя да събере сумата от 50 000 лв за депозит за участие в изборите изцяло с дарения от граждани. Кампанията за събиране на сумата вървеше както по изнесени зелени щандове, така и в интернет. По същия начин ЗЕЛЕНИТЕ ще се опитат да съберат пари и за депозита за участие на изборите за Народно събрание.
Припомняме, че на 31. 3. 2009 управляващите партии в Народното събрание промениха Закона за европейските избори като увеличиха депозита за участие в изборите от 15.000 лв. на 50.000 лв.


"Събраните подписи за изборната регистрация на новата партия, родена от гражданските протести и неправителствения сектор, са 19 693 на брой и електронният им вариант бе разпечатан на 500 листа от рециклирана хартия", информират още ЗЕЛЕНИТЕ
Изборите за Европейски парламент са на 7 юни 2009.Водач на листата на Зелените е Андрей Ковачев.
Учредител и инициатор на коалиция "За да остане природа в България", един от основните двигатели на кампанията за спасяване на Кресненския пролом (1997 г.) и последвалата кампания за спасяване на Пирин (и двете дали началото на намесата на природозащитното движение за коригирането и създаването на закони). От 1992 г. е в Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, с които организира множество акции и кампании. Участва активно от самото начало на кампанията за Иракли, кампаниите за каскада Горна Арда, за Странджа, за Витоша, Рила, Пирин. От 2004 г. работи за изграждането на мрежата НАТУРА 2000 в югозападна и северозападна България и участва активно във всички кампании за защита на природата и зоните от НАТУРА 2000, участва в изготвянето на почти всички жалби до Европейската комисия относноНАТУРА 2000. Ръководи научната група, разработила основополагащия документ, залагащ параметрите за опазване на НАТУРА 2000. В момента работи по проект за подпомагане и развитие на земеделието в зони от НАТУРА 2000.
Андрей е един от тримата съпредседатели на ЗЕЛЕНИТЕ и сред инициаторите за създаването на партията, регистрирана през 2008 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK