Юруков се опита втори път да регистрира СДС за евровота

Пламен Радонов пред сградата на парламента, в която е ЦИКЕП малко след 21:30 часа на 12 май.Втора регистрация на СДС за самостоятелно явяване на изборите за евродепутати се е опитал да направи Пламен Юруков късно тази вечер (12 май), научи "Дневник" от двама независими източника. Бившият секретар на партията Пламен Радонов е отишъл в Централната избирателна комисия за Европейски парламент (ЦИКЕП) да внесе ново заявление за участие в евроизборите.


Информацията беше потвърдена и от говорителя на ЦИК Бисер Троянов, който обясни, че Радонов е внесъл заявление, но то няма да се разглежда, защото заседанието на ЦИКЕП вече е било приключило. Това беше последното заседание, на което комисията може да допусне партии за участие в евровота. Траянов обясни, че членовете на ЦИКЕП дори не са обсъждали внесените документи, защото е бил изтекъл официалният срок за подаване - 19 часа. Просто са ги приели.


От източници в ЦИКЕП стана ясно обаче, че въпреки че последното заседание е било приключило, по-късно вечерта в комисията са започнали да се връщат членове от квотата на ДПС, там са били и представителите на "Атака" и "Напред". Твърди се, че Радонов е чакал до късно и е бил допуснат на етажа на комисията, където по принцип е забранено за външни лица.
"Няма опит за регистрация на СДС, има опит за държавен преврат. Пламен Юруков и Пламен Радонов са обикновени изпълнители и няма смисъл да се занимаваме с тях", коментира днес сутринта по БНТ председателят на СДС Мартин Димитров. Според него цялата група на ДПС в ЦИК е била вчера през нощта в централата на комисията и е подготвяла тези документи. Зад цялото това нещо стоят БСП, каза той.


Пламен Юруков, който държи председателския подпис, заради отказа на Софийския градски съд да регистрира Димитров за лидер, каза днес, че е дал пълномощно на легитимния главен секретар - Пламен Радонов, който е и зам.-председател на новото ръководство. Според него Радонов и Димитров трябвало да се разберат по какъв начин да направят цялата тази регистрация. "Няма друг, който да може да внесе документи в момента от името на партията, освен старото ръководство на СДС", допълни той.


Това е втори опит на Пламен Юруков да регистрира дубликата на СДС за самостоятелно участие в евроизборите. Пламен Радонов внесе първата регистрация на 30 април, часове след като Върховният касационен съд върна на Софийски градски съд да гледа отново регистрацията на официално избрания лидер Мартин Димитров за председател на СДС. Опитът на Юруков беше определен като кражба на СДС, защото партията има решение за участие като "Синята коалиция" на евровота. На 10 май ЦИКЕП регистрира за участие СДС на Юруков. Вчера Мартин Димитров обжалва във ВАС и днес съдиите отхвърлиха самостоятелната регистрация на СДС в ЦИКЕП.


Следете темата на dnevnik.bg

Коментар по телефона на говорителя на ЦИК Бисер Троянов

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK