Уотсън: Барозу трябва да ни убеди, че заслужава втори мандат

Уотсън: Барозу трябва да ни убеди, че заслужава втори мандат

© Associated Press
Греъм Уотсън е лидер на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Той вече предложи кандидатурата си за председател на новия Европарламент.


Ще подкрепят ли либералите Жозе Мануел Барозу за втори мандат начело на Европейската комисия?
Първо трябва да обсъдим това с нашите партньори в различните страни-членки. Барозу направи някои добри неща през мандата си, например усилията срещу климатичните промени и прокарването на доста подробна директива срещу дискриминацията. Но има някои аспекти на работата му към които сме доста критични. Той се опитва да се хареса на лидерите на големите страни-членки, но се интересува доста по-малко от малките и средните държави. Това не е нещо, което одобряваме в председателя на Европейската комисия. Така че той трябва да ни убеди, че заслужава втори мандат.


Как може да стане това?


Барозу трябва да чуе какво казаха европейците на тези избори. В Европа има мнозинство в център-дясно и трябва да се изгради център-дясна коалиция в Европейския парламент, която да подкрепи номинацията му и да работи заедно със следващата Европейска комисия.


Не можем да доближим Европа до гражданите освен ако те не видят, че техният глас има пряко отражение върху формирането на следващото европейско правителство. Затова смятам, че е добра идея в бъдеще част от евродепутатите да бъдат избирани не от национални, а от общо-европейски листи, и след това от тях да бъдат излъчени и новите еврокомисари. Това е дебат, който трябва да проведем както с Барозу, така и със страните-членки. Техните лидери също има защо да се тревожат от постоянно спадащия интерес към европейските избори.


Има ли вече яснота коя партия ще излъчи следващия председател на Европейския парламент?


В миналото това винаги е ставало с техническа сделка между ЕНП и социалистите. Смятам обаче, че Европарламентът вече е достатъчно зрял и може да постигне политическо съгласие за следващото си ръководство. Ще разговарям с лидерите на останалите европейски партии в следващите седмици и ще видим какво ще стане.


Как оценявате вашите шансове да станете председател в следващия Европарламент?


Аз ясно заявих, че съм кандидатът на либералната група. Предстоят ми преговори с новите евродепутати за да събера подкрепа за кандидатурата си. Определено резултатите на европейските избори ми дават основания за оптимизъм.


Как според вас европейските институции трябва да третират занапред проблемите на България в областта на правосъдието, корупцията и престъпността и еврофондовете?


Радвам се, че вече всички разбираме, че не е в ничий интересс да се замразяват европейски пари, от които България така силно се нуждае. Явно ще трябва да работим заедно с българското правителство за да се случат реформите, които всички виждаме, че са необходими. Може би и ние трябва да им окажем повече помощ.
Санкциите и предпазните клаузи си имат своята роля, но по-важно е да има подкрепа за реформите. От друга страна ми се струва, че България и Румъния се оценяват по по-високи стандарти отколкото много от другите страни-членки. Мисля, че ще е полезно за целия ЕС да се направи одит на това как всяка страна изпълнява това, което се очаква от нея в областта на еврофондовете и борбата с корупцията.


Използвани са и въпроси на други медии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK