Презареждане на ачовците

Презареждане на ачовците

© Иван КутузовДнес в България съществува всеобщо чувство за безсмислица. Хората не виждат никакъв смисъл в това да работят, да създават, да раждат, да се стремят към нещо значително или възвишено. Всичко протича под чудовищния знак на живота ден за ден.


Вторият аспект на безсмислицата е производен на първия. Разрушението на всички нравствени норми и понятия доведе до това, че всичко може. Да не говорим за липсата на елементарна справедливост в страната, за липсата на съд, на критерии за каквото и да било, или ако трябва да обобщим всичко в един принцип - това е принципът на безпринципността…


Тези откъси са от есе на Георги Марков, излъчено на 26 януари 1972 г. по радио "Дойче веле".
А вие какво си помислихте?


Нарочно не сложих кавички и дори се колебаех дали да не пусна целия текст като "задочен репортаж за България от 2009 г.". Чак накрая, мислех си, ще кажа кога е написан. И чак накрая ще попитам: а вие какво си помислихте?


Подобна мистификация обаче би внушила, че за 37 години не се е променило нищо. Което не е вярно. Все пак през по-голямата част от тези години в България се извършваше преход, а през последните две и половина години сме член на Европейския съюз.


Промяна, с други думи, има, защото всеобщото чувство за безсмислица и принципът на безпринципността се развиват в нови условия. А те са далеч по-цинични, отколкото през 1972...


Преди да се върна на разликите между "сега" и "тогава" обаче, държа да ви разкажа историята на едно българско село, където всички мъже се казват Ачо.


"Ачо, иди при Ачо на Ачо и му предай да каже на Ачо, че Ачо ще дойде при Ачо в 4 часа."


Такива послания само обърквали хората, но въпреки това те продължавали да кръщават децата си Ачо. Във времената на соца им било лесно - всички ачовци били равни, но при демокрацията изведнъж се оказало, че на Ачо и Ачо се предоставя избор - да се кандидатират за кмет, да не се кандидатират за кмет или да гласуват за кмет.


"Ачо е лош, изберете Ачо!" - провиквал се на площада Ачо. "Аз съм по-добрият Ачо!" - отвръщал Ачо. А селото слушало, слушало и пак гласувало за Ачо. Разликата била само тази, че Ачо "преди" бил спускан отгоре, а Ачо "сега" бил избиран…"България е единствената от сегашните страни - членки на ЕС от Централна и Източна Европа, която отсъства от клип, посветен на 20-годишнината от падането на комунизма, подготвен от Европейската комисия", предаде Кафене.нет. И това е така, защото


моделът на ачовците май ще се окаже вечен


въпреки три съществени разлики:


-Ако през 1972 г. Ачо си беше Ачо, то през 2009 г. Ачо се преструва, че вече не е Ачо.


-Ако през 1972 г. Ачо знаеше, че Ачо си е Ачо, то през 2009 г. Ачо вече не знае кой Ачо ще се престори на не-Ачо.


-Ако през 1972 г. Ачо казваше на Ачо: "Сине, само ние не крадем в тази държава, понеже всичко е наше!" (по руския цар Александър Първи), то през 2009 г. Ачо казва на Ачо: "Сине, тази държава е наша, понеже си я откраднахме!"


Посетих завод, в който бомбиралите буркани с кисели краставички се отваряха наново, а после същите развалени кисели краставички се поставяха в същия буркан. И тогава си помислих: същото ще стане и с комунизма. Същото ще стане, защото


той ще се презарежда и презарежда, и презарежда…


Този откъс е от дневника на мой близък човек, писан през 1978 г. А вие какво си помислихте?


Този близък човек не доживя демокрацията, Луканов, Виденов, Първанов, правителството на Станишев. Не доживя и кампанията на БСП под надслов "Презареждане", нито ферарито от предизборния й клип. Но той знаеше, че бурканът ще се пълни с развалени кисели краставички до онзи момент, в който някой ще се реши да счупи буркана. Или ще се реши поне да изхвърли развалените краставички.


Бедата е там, че всички ние се съгласихме с тази преструвка и някак свикнахме с нея. Свикнахме да не виждаме никакъв смисъл в това да работим, да създаваме, да раждаме, да се стремим към нещо значително или възвишено. Свикнахме с това всичко да протича под


чудовищния знак на живота ден за ден


С разрушението на нравствени норми и понятия, което доведе до това, че всичко може. С липсата на елементарна справедливост в страната. С липсата на съд, на критерии за каквото и да било, или ако трябва да обобщим всичко в един принцип - това е принципът на безпринципността…


Перифразирах Георги Марков. А вие какво си помислихте?


Една моя позната скоро минавала през селото на Ачо и даже успяла да чуе неговата реч на площада. "Нашата мисия е да не допуснем реваншизъм след изборите", бил казал Ачо също като премиера Станишев.


А знаете ли как реагирали хората? Те нито извикали "ууу", нито пък ръкопляскали. Не, всички стояли на площада и гледали Ачо безмълвно.


По едно време обаче Ачо започнал да им се смее. После заговорил безсмислици и дори се изплезил на Ачо, Ачо и Ачо. Но само един Ачо се осмелил да попита: "А не е ли време да те набием, бе, Ачо?"


Е, никой не набил Ачо. Но и вие едва ли сте помислили друго…


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на РЕАЛНИЯ
  *****
  Неутрално

  Искам да кажа на Любослава Русева едно голямо БРАВО за статията обаче се съмнявам голяма част от младите да те разбере какво си искала да им кажеш.Моля да ме извините прадварително младежи но това е реалноста!!!!!!

 2. 2 Профил на Ади
  *****
  Неутрално

  Смях се много на поредния шедьовър от Лафонтена Русева. Разбира се през сълзи.

 3. 3 Профил на cocot0ne
  cocot0ne
  Рейтинг: 0 Разстроено

  НА Любослава - АБСОЛЮТЕН РЕСПЕКТ !!!
  Дано повече хора прочетат статията.

  Но съм абсолютно съгласен и с #1. Най-малкото съдя по сина си, който току-що навърши 18 и му предстои да гласува за пръв път.

  А трябва, трябва младите да разберат в каква безпътица изпадаме ден след ден приспивани от тези, чиято "мисия е да не допуснат реваншизъм".

 4. 4 Профил на КАШАЛОТ
  КАШАЛОТ
  Рейтинг: 458 Неутрално

  България има остра, тежка и непоносима нужда от реваншизъм. Това по принцип.

  За статията: браво на Русева! За пореден път успява да ме разсмее през стиснати зъби. Страхувайте се от този смях, комуноиди! Защото той не е само мой. Подарил съм го на всичките си приятели, а те ми подариха своя. И сега имаме достатъчно смях през зъби, за да знаем, че животът ни не зависи от никого другиго, освен от нас самите.

  Willst du dich von etwas trennen, dann must du es verbrennen...
 5. 5 Профил на До Кашалот
  *****
  Неутрално

  Страхотен постинг! Присъединявам се!

 6. 6 Профил на scorpi_4404
  *****
  Неутрално

  Ех Г-н Станишев-никой май не ви харесва..

 7. 7 Профил на pdim
  pdim
  Рейтинг: 8 Весело

  Сергей Дмитриевич смотрит на свой портрет и говорит:
  "Эх, Сережа, снимут меня".
  А портрет отвечает: "Меня снимут, тебя повесят".

 8. 8 Профил на Теофил
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на Нина
  *****
  Неутрално

  Ужасяващо вярно!!! Който наистина внимателна е чел Георги Марков, няма начин да се е почувствал колко са зловещи репортажите му.......А сега е още-по злоовещо защото нищо не се е променило...
  Много , много сме затънали, моралната безпътица е огромна......
  Но като първа крачка - да гласуваме против комунизма!!!!

 10. 10 Профил на един видял
  *****
  Разстроено

  да, тъжно и трагично! не успяхме нито веднъж да изхвърлим киселите краставички! Първият ми син, и той като детето на съфорумец #3, за първи път ще гласува. Дано неговите избори го радват, а не да му накиселяват, като мойте на мен. Да, имаме нужда не от реваншизъм, а от убиване и плитко заравяне на всички комунисти!!!
  Наистина зловещо звучат думи, писани преди близо 40 години! Години, равни на две поколения! Боже мили, ние ли се криво молихме, Ти ли ни криво разбра!
  Дай ни на 8 юни и 6 юли, радост, не от киселите краставички!
  Иначе изключително добър текст, думи, който карат да те сърби кожата отвътре!

 11. 11 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Статията е наистина уникална, а аналогията на нашето време с това от репортажите на Георги Марков е наистина тъжна. Лошото е, че няма никой в политиката, който да иска да ни измъкне от застиналото време- и в момента държавата ни е като в 1972 само дупките по пътищата са повече, вече другарите са господа, големият брат не е СССР, а ЕС(Уж, де, защото и към Русията все ни дърпат. А от ЕС сме взели само табелата на границата, че се влиза в страна от съюза.)... 1972 не съм бил роден, а не съм изпуснал нищо. 37 години след това имам "невероятния шанс" да живея в същото време. Ей, хората дават луди пари за музеи, а ние живеем в миналото! Ура за славната партия, която ни осигурява това неземно щастие!
  Да се смея ли, да плача ли? Браво на Любослава! Рядко автор успява да предизвика такива чуства, даже и с помощта на създатели на сюжети като наследниците на БКП.

 12. 12 Профил на С.В.
  *****
  Неутрално

  Русева, пак си интересна и странна, но не прекалявай със селските истории! Оня ден имаше дувари, по-оня ден - Лили Иванова, по-по-оня ден - ямболски цигани, които ядат бетон и т.н. Иначе си забавна и умна и съм ти фен.

 13. 13 Профил на кратунков
  *****
  Разстроено

  Браво на журналистката!Иска ми се да я срещна и да и стисна ръката.А казвате,че нямаме добри журналисти.Имаме,но май всички ги е "обрал" Дневник.Относно статията само да кажа ,че не се учудвам от приликите.Явно народа ни не иска и няма нужда от промяна.Добре му е така да го стрижат и доят без да го хранят.То на който не му харесваше ,просто си взе шапката и си намери реализацията в чужбина.Тук останахме само тия на които ни харесва тоя начин на живот.Жалко за България.

 14. 14 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Отново поклон с шапка в ръка, Любослава. Имате златно перо и честна душа. Дано един ден да се събудим в кошмара в който живеем, създаден и подкрепян от самите нас и видим че Ачовците са измрели.

 15. 15 Профил на max
  *****
  Неутрално

  Благодаря, Любослава!

 16. 16 Профил на !
  *****
  Неутрално

  #11
  Трябва малко назад да се върнеш и да се сетиш кой ни извади от Виденовата криза и ни обърна към Европа.

 17. 17 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Респект, мацка

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 18. 18 Профил на Алеко
  *****
  Неутрално

  Кошмарът, в който живеем е кошмар, който сами създаваме.
  Българина си е виновен сам. Той не иска да рискува, но иска да печели. Не иска да работи извънредно, но иска бонуси и заплата. Не желае да идва на време на работа, но не пропуска да удължи обедната почивка колкото е възможно. Не обича да си плаща, но обича да получава. Не му харесва да носи отговорности, но да дава заповеди и акъл му е в кръвта.
  Не иска да пролива кръв и пот, но иска нещата да се оправят от само себе си.
  Управляващите ли са ни виновни, че на нас не ни стиска да си отстояваме правата, или бизнесмените-спекуланти защото ние купуваме "на зелено" каквото ни хвърлят?

  Бай Ганю е вечен.
  С тежки потни потури и с червен фес седи и се смее над всички
  осмелили се да го подценят.
  Той не гласува, той добрува.
  Той няма европейски дух, но има балкански дъх.
  Той не си пада по демокрацията,но обича мекото на бюрокрацията.
  Той не обича протестите, мрази арестите, черпи съдийки и бие журналисти, които имат наглостта да му се завират в далаверката.
  Той е мъж на мъжете и мечта за ханъмите. Късо подстриган, медийно полиран, обещаващ преставител на бизнес интереси и модел за поведение.
  Той е следващия ви премиер.

  Защо аз да страдам заради факта, че масовия български избирател е идиот?
  Защо децата ми да слугуват на неомилиардерските номенклатурни синчета, които нямат идея дали им се .... или пикае?
  Защо да чакам, да викам, да гърбя след като историята е показала от какво тесто сте замесени?
  И как да стане това, скъпи ми сънародници като на 2 часа път със самолет, хората са в 21 век.

 19. 19 Профил на кайро
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на Успех в политпросветата!
  *****
  Неутрално

  Ако сменим Ачо с Ванчо ще има ли голяма разлика?Апропо,чел съм Г.М. доста подробно.Шапо и половина!

 21. 21 Профил на vox humana
  *****
  Неутрално

  Крадоха и лъгаха.Безчинстваха.С кръв я взеха- най-малко 30 000 души погубиха.Но най-тежкия грях, извършен от комунистите през 45-те години и последващите 14, е унищожаването на морала на народа ни.
  Което от своя страна, обърна пирамидата на обществото ни наопъки. Непоносимо объркано и изпростяло население.

  Към г-жа Русева- дълбоко уважение и възхита.

 22. 22 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 659 Неутрално

  #1 на 28 години съм и ми е ясно много добре за кои "Ачовци" пише авторката ..

 23. 23 Профил на Ачо
  *****
  Неутрално

  Харесвам Вашия алегоричен стил, госпожо Русева. А историята с дуварите ще я помня докато умра. Имам и една молба - идете в което и да е пернишко село и вижте какви невероятни неща се случват там...
  С уважение!

 24. 24 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  Да, така е. Въпросът е защо. Според мене заради честото разместване на обществените пластове и заради малобройния и слаб национален елит. Резултатът е, че от "недрата на народа" непрекъснато излизат на по-преден план хора без знания, умения и възпитание. И не се свършват. Ние сме младо общество с нищожно начално натрупване на зрели граждани.

  Още по-важният въпрос е как може да се помогне.

 25. 25 Профил на Ей, Ачо
  *****
  Неутрално

  Ти къде прати госпожата в Перник, бре! Прилича на засукана мадама. Чистичка една такава, гледа от портрета съвсем не по пернишки, брат

  П.С. Телефонът ми е 0888... Шегувам се, но искам да се запознаем, мила Любослава.

 26. 26 Профил на Kosta
  *****
  Неутрално
 27. 27 Профил на дебил
  *****
  Неутрално  Добре бе, съгласен с всичко изразено от авторката на статията и коментарите на колегите. Ама тези изнесли се в чужбината предприемчиви и окумуш българи, та те не гласуват ли според вас за парламентарните ни избори?

 28. 28 Профил на Камелия А.
  *****
  Неутрално
 29. 29 Профил на Неподготвен
  *****
  Неутрално

  Дали адмирацията към словото възпрепятсва донякаде решителността към делото

  Понякога фактът че някои знае и разбира нашите проблеми ни успокоява дотолкова че се оставяме да живеем с вярата че някой друг ще направи необходимото ние да живеем по-добре


  Aufklarung ist der Ausgang des Menschen aus seiner selbstverpflichteten Unmundingkeit -- KANT

  Всички знаем че продължаваме да живеем в лъжа и колкото и красиво и остроумно да я описваме и анализираме ние продължаваме да я подържаме
  Дела трябват!

 30. 30 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Абсолютно гениален текст! Тази жена дори не знае какви адмирации заслужава! Сега слушам Симфония № 4 на Бетовен и се изпълвам със същото светло чувство!

 31. 31 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Любослава, мисля че това е една от най-красивите статии, които ми се е удавало да прочета в близките месеци. поздравявам Ви за таланта.

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 32. 32 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  Хмм, може ли г-жата да направи една анализа за обществото, без да намесва вечния отдушник "тези горе", беззаконието (в прякия смисъл) и д-вата. Страхувам се, че картината едва ли ще бъде по-различна. Което довежда до преосмисляне на причинно-следствената връзка. Която ще се окаже, подозирам, един омагьосан кръг, в края на краищата.

 33. 33 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Омръзна ми на виждам в Дневник изяви на едни и същи комсомолци които си чоплят носовете за да показват 20, 40 или 100 годишни сополи

 34. 34 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво за стаитята - казва всичко, в съвсем малко думи.
  а на НОМЕР 1 ще кажа - младите разбираме.
  а тези които не разбират, не разбират заради онези незасрамили се стари, които още са лековерни или живеят с политичската носталгия по младините си. онези стари които не чкат месията или не гласуват. онези стари, на които като им заговориш за избори и политики, ти казват че си много млад, че не си чел световната конспирация, че българите са твърде непросветени за да се управляват сами и че всички са маскари .

  Толква за говоренето за политика със старите - толкова за промитите позъци. Всички те са Ачо, и стоят безмълвно и гледат тъпо. И са глухи за звъна на камбаната

 35. 35 Профил на 987
  *****
  Весело

  Идейно написано, като от творец.
  Респект, Любослава.

 36. 36 Профил на varbanus
  *****
  Неутрално

  Изключително!И статията и форумът!))
  Номер 24 ти имаш ли някакви идеи?Или сподели как ти се струва един възможен позитивен сценарий,за страната,за нацията въобще...ако стане това и това ,след време може би ще стане това и това...
  Въобще има ли идея някой?Какво да се прави???Можем ли повече като общество?Ако можем,как да го постигнем?
  Трябва да призная че се чувствам отчаян,голям песимист съм за страната...надеждата според мен е в децата на емигрантите,да, рискът от претопяване е огромен,но и надежда за по-добро бъдеще има,все пак ще растат в свободни държави...Ако има нещо пренесено в гените ни през вековете,ако има талант и импулс за съзидание,те трябва да излязат в една по-подкрепяща среда...И може и ние да дадем нещо на света...
  Аз самият не живея от 4 години в Бг,чувствам се повече добре в САЩ,но много ми е мъчно...нямам и никакво желание да се връщам обаче...В същото време новините от родината ме докарват до бяс...Защо сме такива абсолютни нещастници?!И по важното може ли да се направи нещо по въпроса?

 37. 37 Профил на СЕЛЯНИН
  *****
  Неутрално

  Г-жо Русева никога на село не съм срещал Вашите Ачовци.Изглежда Вие сте от някой изостанал край,в който действително е пъкало от Ачовци и сега Вашите Ачовци са се
  разщъкъли и започнали да разбират,че могат и те,независимо от умствените им възможности да управляват Ачово.Не сте живяли на село и нямате на представа от селския живот.Цитирането на Георги Марков не може да ме убеди,че самият Марков не е работил за ДС и неговите убийци МИ 5 не
  разиграха сцената за оправдаването на отстраняването на Георги Марков.Имаше навремето един известен творец от тракийската низина,който се представи да го наречем модерно
  десидент.Писа критики срещу държавата,ужким близките му
  бяха засегнати,а след Десети ноември се оказа,че той просто е изпълнявал задача.Вашето изложение е повече емоционално,неща измислени,но неотговарящи на действителността.Някога в селата кипеше живот,а демокрацията спря стремителния им възход.Така,че ако приемем,че Вашете Ачовци са нещо отвлечено то съчинението си Ви го бива.Но да претендирате ,че сте наравили обстоен и
  реален обзор на сегашното състояние в селата - това не мога да го приема.Мистър Алеко /коментатор/ - едва ли не олицетворява бай Ганю с бедните.Бай Ганю е бил и ще бъде олицетворение на забогателите,но духовно бедни хора.

 38. 38 Профил на АНАЛИЗАТОР
  *****
  Неутрално

  Люопитно е г-жа Русева,че допускате,че при социализма е
  имало равенство,но не уточнявате в какво отношение е било това равенство.По материално състояние и при социализма не е имало равенство.Дори си имаше богати хора отпреди Девети
  септември,които си живееха много по-заможно от другите и
  някои от тях си работеха на отговрни длъжности в държавната администрация или в предприятия.Ако в България е било толкова трудно за сега наричащите себе си несъгласни с тогавашната политика,тогава откъде се взеха хората,които застанаха на противните на БКП позици с висше образование,научни степени и дори на отговорни партийни постове.Ако Ви се е случвало да четете "СТопанска история "
  на проф.Беров ще хората придобили богаство се борят за публична изява,т.е. за участието във властта.Още в последните години от социализма налице беше средната класа в България,
  която трябваше да разбие монопола на властта от БКП и да
  навлезе самата тя във властта.Професор Беров дава като един
  от примерите в това отношение Априлското въстание. Развитието на търговията,занаятите,животновъдството и т.н.
  по времето на турското робство в България е един от сериозните фактори за организирането и провеждането на Априлското въстание.То е подкрепено от заможните българи с
  надеждата,че ще се стигне до отделянето на България от Османската империя.Ако се върнем в следосвобожденския период ще видим,че начело във власта застават заможни и известни българи.Един френски мислител беше казал,че умните замислят революцията,безумно смелите я осъществяват,а случайните управляват след това държавата.Копривщица не е
  била опожарена,защото богатите са я откупили.Не оприличавайте българската действителност със западните и други тем подобни страни.България в своята история е преживяла и победи и падения,което е помогнало на нашия народ да не бъде сбор от Ачовци.Иска Ви се да е така,но не е възможно.Колкото и да манипулирате народа ни трудно е да мислите,че непременно трябва да приемат вашите възгледи.
  Инакомислието не е порок,а е двигател на общественото развитие.По какво се различавате от бившата БКП,ако търсите
  всички без никакви различия да приемем Вашите убеждения.Но не приемате ли,че нашите интереси могат да не се схождат с Вашите,защото Вие,които не се легитимирате във форума може да сте богати и на вашите интереси не са сходни с интересите на бедните избиратели.Освен това отдавна от речника на СДС изпадна думата плурализам,т.е. тази партия не признава вече друго мнение за автентично,освен собственото си такова.

 39. 39 Профил на varbanus
  *****
  Неутрално

  Айде излязоха комунистите...Ха!Това за "кипящото" село през социлизма кърти мивки...))
  Абе г-жа Русева може и да не е живяла на село,ама аз съм живял и добре го помня...Стремителния възход?!?Демокрацията го спряла???))Тю да му се не види!
  Поздрави на Алеко!!!
  п.с.Анализатор дай да чуем твоето мнение за бъдещето на Бг!За разликата между интернационализъм и глобализация,или може би нещо за протобългарите,нещо за традицонните български ценности така...Ха-ха!!!

 40. 40 Профил на vox humana
  *****
  Разстроено

  !!!,ачовците на г-жа Русева изпълзяха!!!Потвърдиха писаното по-горе от мен.
  Селянин и анализатор да проверят имената си в личните документи! АЧО, нали?
  Няма изход- страхотно изпростяване е да отричаш очевадното.
  Народ, който е наведен до начин на живот само за оцеляване, не може да роди друго, освен ачовци.
  С много малки изключения.

  "Днес в България съществува всеобщо чувство за безсмислица. Хората не виждат никакъв смисъл в това да работят, да създават, да раждат, да се стремят към нещо значително или възвишено. Всичко протича под чудовищния знак на живота ден за ден.

  Вторият аспект на безсмислицата е производен на първия. Разрушението на всички нравствени норми и понятия доведе до това, че всичко може. Да не говорим за липсата на елементарна справедливост в страната, за липсата на съд, на критерии за каквото и да било, или ако трябва да обобщим всичко в един принцип - това е принципът на безпринципността…"

  Кое не е вярно? И днес, и отдалеченото вчера.
  Г-жо Русева- страхотно Ви уважаваме!

 41. 41 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  А как иначе , като убийците на автора на този гениален текст Георги Марков са живи , управляват ни и искат да ги изцберем ОТНОВО?

 42. 42 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Привет към авторката, този път не се налага да подпирам текста с критики към времената на правешкия диктатор. Едно мога да добавя: към 1989-та броят на членовете на комунистическата партия е бил приблизително около един милион души. Броят на служителите в силовите ведомства , участъци, поделения, охранителни и тайни служби и пр., заедно с униформените и волнонаемните и шофьорите, е бил приблизително около осемстотин хиляди души. Броят на водените на отчет като "сътрудници на Държавна сигурност" доносници е бил приблизително около деветстотин хиляди души. Това означава, че почти всеки осми, дори седми човек в България е бил пряко заразен от червената проказа. Заедно с близките и семействата им това дава внушително обяснение за факта, че всеки втори днес е Активен Червен Остатък (АЧО)

  Браво на авторката.

 43. 43 Профил на Лекар-общественик
  *****
  Весело

  Вижте този текст:
  http://dnes.dir.bg/2009/05/17/news4459733.html#sepultura

  Мисля си, че Любослава може да направи шедьовър от него. Той почти е шедьовър на хумора, но някой може да не го усвои правилно. С малки промени Любослава ще може да му помогне.

 44. 44 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Като нямаш никакви идеи - пиши "антикомунистически". Този духовен онанизъм винаги намира поддръжници, вече толкова години. И винаги се намират господари, които ще ти подхвърлят кокалче. От Марков насам.

 45. 45 Профил на НЕ СТАВА СЪС СТАТИИ
  *****
  Неутрално

  Добра статия.Но отдавна няма значение колко точни анализи на
  БГ ситуацията се правят.Когато срещу теб играят с белязани карти и нагло ти се хилят в лицето,тогава спираш да играеш обръщаш масата и се започаваш с ритниците.Не анализираш и е просто смешно и глупаво да се възмущаваш.Обзалагам се ,че авторката не е била на протеста на 14 януари...Повече от тридесет години та досега в публичното пространство циркулират имена като Станишеви,Добреви,Живкови и пр.
  Никой да знае дали в румънския Парламент има депутат с фамилия Чаушеску? И защо ли?
  Червените нямат нито милост към народа си,нито срам от от себе си.Просто досега реакцията срещу тях не е била адкватна и достатъчно безкомпромисна...Едно поради номерата на ДС и второ поради необяснимта а неоправдана сдържаност на на т.н. нормални хора..

 46. 46 Профил на един видял
  *****
  Гневно

  е, да се разберем, нали бяхте умрели вече, 60 години след победата ви! втори път ме карата да пиша тука и ме ядосвате! то селяни, то анализатори, аман от простаци! какъв възход на село, какви 30 стотинки трудоден, бе смотльовци! окрадохте живота на мойте 78 годишни родители, окрадохте и мойте 45, ама мамицата ви мръсна, няма да ви дам да откраднете 18те години на сина ми! Шибаняци комунисти, ще гласувам против вас, и моя син е ПРОТИВ ВАС!!! Нямате шанс повече!!!

 47. 47 Профил на Четящ човек
  *****
  Неутрално

  Госпожо Русева, няма как руския цар Александър І да е казал написаното от вас (сине.......) по простата причина, че той няма деца и трона се наследява след отказа на средния брат Константин, от най малкия Николай.Известен е като Николай І.
  Ама карай, кой ти гледа.Нали този форум вече ви е приел за "гениална" така че можете да пишете каквото си искате.

 48. 48 Профил на Седерастофоб
  *****
  Неутрално

  Поредния седерастичен боклук...а авторката да си смени дилъра,че и пробутва лайна...
  А ина че да се цитира певеца на Социализма и партизаните-Г.Марков(Живко приятел и сценарист на "На всеки километър) е меко казано налудно...
  Само да припомня на лумпен-седерастиата че 1989 г България беше 9 милиона,а сега е 7,2!!!!

 49. 49 Профил на До Седерастофоб
  *****
  Неутрално

  Не съм седесар, даже Мавтин Димитвов ми е противен. Но ти си тежък случай на лумпен-пролетариат. България била 9 милиона, пък сега - 7. Ами като беше затвор България, нищо чудно, че като махнаха оградата, хората ще се разбягат. Няма да седят тука да слушат мъдрости на такива мозъци като тебе.
  П. П. И България така и не стигна 9 милиона. Таман ги наближи, Живков изгони турците да се изселват и към 400 000 заминаха в Турция. После една част се върнах, но никога нямаше да станем 9 млн. без турците. Неграмотник.

 50. 50 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Любослава пишe, a селянина маа пръжки с лук и ще гласува за БСП, щото преди '89 г. бяхме равни...

  Proud to be anonymous!!!
 51. 51 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ха-ха-ха!

  Мнозина членове на костозомбоседесариата тук ще бъдат много изненадани, като ги насоча да прочетат една статия на колегата на г-жа Русева г-н Явор Дачков.

  Ето я пейстната от мен тук, в съседен форум (55,09:00, 18 май, 2009):

  http://dnevnik.bg/izbori2009/siniata_kolaiciia/2009/05/17/720605_siniata_koaliciia_shte_izvedem_bulgariia_ot_krizata/

  Заглавие: "Планът на Костов успя - превзе отвътре СДС ".

  Красимир Кабакчиев, дфн
 52. 52 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 515 Неутрално

  не бяхме равни - работниците, дето не знаеха нищо взимаха 300, а инженерите, дето ги учеха и им оправяха бакиите - 150. Те това "седерастофобите" им се ще да се върне, защото са некадърни и няма как да съществуват в новото време.

 53. 53 Профил на kiro
  *****
  Неутрално

  До питекантропа 48:риятел,ако комунистите не бяха затворили границите,до 1950 г нямаше да остане никой дори и те.Когато построяват Берлинската стена,причината е,че всеки ден 500000 германци напускаха ГДР.Представяте ли си тези луди хора които бягат от най-добрия,най-богтия ,най-хуманния строй.

 54. 54 Профил на Медиапул
  *****
  Неутрално

  Чупи се, Кавалджиев! Важното е, че Доган не успя да превземе отвътре СДС! Костов винаги е бил виден СДАар! Ай пийни си две бирички, за да пребориш главоболието.

 55. 55 Профил на До Четящ
  *****
  Неутрално

  Абе, колко време прави тия справки за руските царе! Направо ме уби И защо - за да отклониш вниманието ли? Егати негодниците са се разшетали из форумите.

 56. 56 Профил на kiro
  *****
  Неутрално

  В морето ,лодка.В лодката Станишев.царя и Доган.Извива се буря,лодката на косъм да потъне.Появява се Морския дух и казва:мога да спася само един от вас.За това ще трябва да глсувате.Който спечели,него ще спася.Взели един буркан и пуснали своите бележки с избора си.Духът отворил буркана и обявил гласовете:Симеон-1глас,Доган 1-глас,Станишев 6-гласа.Вица е на Шкумбата,а реалноста за нас.

 57. 57 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Страхотна Любослава Русева, отново!!!

  Keep it simple and make it special.
 58. 58 Профил на Т.Н. МАГИСТРАТИ
  *****
  Неутрално

  АКО СРЕЩНЕШ БГ МАГИСТРАТ УДАРИ МУ ШАМАР.ТОЙ СИ ЗНАЕ ЗАЩО..ДОРИ ТИ ДА НЕ ЗНАЕШ...

 59. 59 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Гласове от форума

  чудовищния знак на живота ден за ден

  То на който не му харесваше ,просто си взе шапката и си намери реализацията в чужбина.

  Аз самият не живея от 4 години в Бг,чувствам се повече добре,но много ми е мъчно..

  България има остра, тежка и непоносима нужда от реваншизъм. Това по принцип.

  Диагнозата е - БГ е много болна. Не знам дали има ле4ение... На мен ми се иска да има смислено бъде6те, но за сега не го виждам. Поради това не живея в БГ. Помагам доколкото мога (И с гласуване по избори), но "материала" доста е...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 60. 60 Профил на УТОЧЕНИЕ
  *****
  Неутрално

  Не се налага, защото подаквате, заедно с авторката и клакьорите й, на анормалния ачовешки тоталитарски социализъм от преди 1989.

  Големият въпрос, с доста очевиден отговор, е:

  Защо го правите Сега -- при по-голямата действителна освен мнима свобода.

  Защо Сега се солидаризирате угоднически със социалистически тирании подтип правешки и всякакви???

  Същевременно под-аквайки, че "всички са маскари", понеже
  БКП на СССР в България станала много масова организация??

  Защо, след като толкова подробно, реалистично и интелигентно описвате тоталитарския соц, не можете или намирате за неизгодно вам да си спомните смекчаващи вината обстоятелства за партийно членство преди 1989???

  Факт е, че много малко затворници в Социалистическия Лагер на СССР, ако изобщо някои, можеха да бъдат сигурни кога ще бъдат отворени вратите на Лагера към свободния свят.

  Можеше да стане през следващи поколения, точно както разни /подобни/ фашизоидни моисеистки мошеници Сега агитират, че било естествено всеки народ да се лута и отучава от робство поне едно 40 години...

  При факта, че до 1989 дори интелегентни образовани хора от средната класа нямаха обективна база за да предскажат кога Лагера ще падне, донякъде рационално бе да се мисли, че Партията може да бъде превзета отвътре - чрез членство.

  БКП не представлява някаква локална аномалия, както се опитвате да я изкарате.

  БКП беше и е звено от мощна Световна Марксистка Организирана Престъпност, с мощни дезинформационни средства.

  Част от дезинформацията в която участвате е -- разграничаване на КДС от БКП и прехвърляне на вина върху БСП.

  Факт е, че поради същността си, Тайните служби са в относително изгодни позиции да вършат мискинлъци
  и същевременно да винят публичната Фасада.

  Тайните служи са КДС. Фасадата е БКП.

  Едното уж подчинено на другото, но действителността е по-сложна.

  Остава открит въпрос на кого се подчинени безбожните и анормални кукловоди...

  Хан Крум
  * 42

  Привет към авторката, този път не се налага да подпирам текста с критики към времената на правешкия диктатор.

  Едно мога да добавя: към 1989-та броят на членовете на комунистическата партия е бил приблизително около един милион души...

 61. 61 Профил на Разпечатвайтер моля
  *****
  Гневно

  Сънародници, разпечатвайте текстовете на Л.Русева и оставяйте по пощенските кутии - все някой още ще ги прочете...и ще знае как да гласува.

 62. 62 Профил на Иван Кръстев Петров
  Иван Кръстев Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само се питам какво прави Любослава в Продажковия(Дачковия) парцал, ако все още е там.

  Иван Кръстев
 63. 63 Профил на Emo
  *****
  Неутрално

  Браво Лщбослава! Чест и почитание!

 64. 64 Профил на Emo
  *****
  Неутрално

  Браво Любослава! Чест и почитание!

 65. 65 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  Любослава, респект!
  Браво, браво, браво!
  Бъди жива и здрава!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 66. 66 Профил на griz
  *****
  Неутрално

  до 4 - жалко, че не мога да ти дам повече от един +..

 67. 67 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Ах, юначета, ако това ставаше с четене на трудовете на Г. Марков и Л.Русева и писане на хвалебствени коментари ... И една вечер си включваме телевизорите или комповете - и ето я радостната новина - заразата се е споминала току що!
  Няма я, засрамила се и си е отишла!
  Ми къде е отишла?
  Ми - в Лос Анджелис, Мюнхен и Лондон е избягала пущината!
  С децата и имането ...

 68. 68 Профил на Todorova
  *****
  Любопитно

  Респект! Аз съм на 24, въпреки че не разбирам мнг от политика пак няма да гласувам за Ачо! На автора - аплодисменти!!!

 69. 69 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Е не мога да разбера телешкия възторг от едни банални и отдавна известни неща! Словото в Б-я отдавна е удавило в слоя порой всякакъв смисъл! Мафията си реализира напълно целите и спечели съкрушителна победа срещу народа! Сега абсолютно не и пука от каквито и да са словодрънканици и "гениални" умозаключения!

 70. 70 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Неутрално

  Да ама не.

  Кухо дрънкате. Дрънкате нещо кухо.

  Анормални сме точно социалистическите интелигенти
  които се опитваме да се разграничим от същите.

  Защо е така?

  Бе?

  Такава е рецептата на татко ни зомби Маркс.

  Синът на зомбито, великият Ленин, форсирал нататък процеса чрез электрофикация, кинефикация, кенефикация и прочее.

  А още татката на зомбито решил, че е по-изгодно да е произлязъл от маймуна.

  Не каква да е, а бездуховна маймуна.
  Не каква да е бездуховна, а даже антидуховна.

  Изглеждало все пак съблазнително -- зомби маймуната да прилича на човек, било то и анормален.

  Как да стане това?

  Трудът направил от маймуната човекоподобен ачовек.
  Трудът и нищо друго. Особено -- трудейки се хитро да препоръчва труд на други...

  Междувременно прото пра маймуната забелязала, че като използва Средство за труд, като например камък, трудът ставал по-лесен, а маймуната някак по-силна.

  Това ускорило процеса на Ачеловечаване на въпросното шимпанзе.

  Защо? Как?

  Дори да допуснем, че прото зомби маймуната не е била съвсем куха отвътре, тоест без никаква духовност, това още повече я поощрило да търси смисъл Само в Материалния свят Навън,
  за сметка на духовния вътрешен свят.

  Поощрило я да мисли, доколкото може да мисли едно прото шимпанзе, че Средствата са най-важно, а не например целите.

  Така зомби маймуната се превърнала в ачовек.

  Дали има разлика между двете, оставяме на вас да размишлявате.

  Елементарно, другарки и другари.

 71. 71 Профил на Ачо
  *****
  Весело

  това съм го виждал по Господари на Ефира като излъчиха отъс мисля беше от СКАТ на едно предаване за народна музика в което зрителите се обаждаха и отправяха поздрави към свои близки. предаването беше на Ангелов ден и се обади една жена от село да поздрави именниците и те се оказаха около 10 на роднини и съседи и тн..

 72. 72 Профил на Ачо
  *****
  Весело
 73. 73 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Темата за безпътицата и ачовците, нито е нова, нито представянето и от Русева е ново. Не че го е направила зле, просто и други са се сетили преди нея. Като оня клиновиден текст на вавилонските глинени плочки, дето пишещият се жалва от безхаберието и липсата на ценности у следващото поколение. Много пъти е цитиран тоя текст и винаги четящите остават с впечатлението, че е от някой съвременник, а не от шумер.
  Сега препрочитам "На завой" от Фани Попова Мутафова и "На кръстопът" от Д. Талев. И двете се писани в края на 30-те. Русева спокойно можеше да цитира тях, вместо Г. Марков.

 74. 74 Профил на АБСОЛЮТЕН РЕСПЕКТ
  *****
  Неутрално
 75. 75 Профил на Боцмана
  *****
  Неутрално

  Георги Марков е описъл много точно сегашното състояние-защо не е жив да види "свободата и демокрацията"в действие!

 76. 76 Профил на P.P.
  *****
  Неутрално
 77. 77 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ' ..на Ачо и Ачо се предоставя избор - да се кандидатират за кмет, да не се кандидатират за кмет или да гласуват за кмет..." Поздравления Любослава !!! През сълзи се смях ..и смеейки се плаках !!! Мила Родино,моля те събуди се ... не искам вече да се казвам Ачо !!!

  Свободата Санчо, ....
 78. 78 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "В началото бе словото!"
  Ако словото на Л. Русева и такива като нея е в новото начало- значи си заслугжава да се побориме още малко за тази държава. Изборите ще покажат дали сме си научили урока или заразата на корупцията и гьосуратлъка вече е засегнала жизненоважните органи на България и няма спасение. Докато чета такива текстове и такива форуми си мисля, че все още има надежда.
  АДМИРАЦИИ за текста. Ако Любослава Русева събере най-добрите си текстове в книга- смятам, че ще се получи потенциален бестселър.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 79. 79 Профил на костовичар
  *****
  Неутрално

  Има едно голямо село България,в което най-много са хората
  кръстени с името косовачавци.Един демон разгромил България
  и може би във вашето село г-жо Русева Ви е помогнал да го пренаселите с Ачовци - безмилостно подчинили хората,за да се разхореждат със съдбата им.Но тези хора са от синята китка,която години наред неуморно забавя развитието на България,за да бъде превърната страната ни във фабрика за
  гастарбайтери и шерпи,които да обслужват богатите западни туристи.Това е в дъното на Вашето съчинение за Ачовците г-жо
  Русева.Иде реч отново за безропотно подчинение,но този път на забогателите за сметка на народа - от ограбеното държавно
  богатство.Прочетете програмата на СДС и сравнете с идеите
  за вашите Ачовци,ще откриете,че Вие сте трубадур на техните идеи и на мултиплицирането на Ачовците от синята боя в нашия
  жгивот,които да ни управляват и прибират благата създадени от труда на хората.

 80. 80 Профил на РОДИНА
  *****
  Неутрално

  Ти се събуди.

  Аман от безродни агитатори!

  Не лъжи!

  Никой не те агитирал да се казваш Ачо, освен анормалници като авторката на публикацията.

  Имали сте и имате Избор.
  Свинският ви избор понястоящем е очевиден.

  Вървете си в ссср!

  радостина

  Родино,моля те събуди се ...

  не искам вече да се казвам Ачо !!!

 81. 81 Профил на уточнение
  *****
  Неутрално

  Зомби, кукло, в началото е бил НЯКОЙ
  на който било въпросното словото...

  Boriaz

  "В началото бе словото!"
  ...

 82. 82 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Весело

  До 81
  Виж сега, аз ти цитирам друга книга! Книгата, която аз цитирам е изхвърлена от лавицата на марксизмо-ленинизма (името на Маркс е колкото за легитимация).
  Не показвай невежеството си, "Зомби, кукло", токова шумно.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 83. 83 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Грешката на Георги Марков в този текст е обаче, че тези "свойства" съвсем не са от 27 години в родината, т.е. "откритието" му е тривиално. Доказателство за това е, че те са преживели още 27 години след като са публикувани и както изглежда ще преживеят още поне 10 пъти по толкова.

  Този "живот" си има и своите предимства, нали? Пък и си продължава, очевидно. Пак диктатура, пак на мнозинството. Пак представена като воля на някакво анонимно малцинство — политици и бизнесмени са същите "врагове на народа" както преди X години "алчните капиталисти", после пък "алчните зарзаватчии и месари", майстори и мошеници... Родина, сине! както въздъхнал татко глист.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 84. 84 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 627 Весело

  РОДИНА -80 - а ти ще поспиш още тихо и кротко ,ли а ... пикло !!

  Свободата Санчо, ....
 85. 85 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Точен и ясен анализ; фин и поетичен стил; лек хумор и малко тъга.
  Това е Любослава Русева - авторът, когото чета с най-голямо удоволствие в Дневник.

 86. 86 Профил на да действаме
  *****
  Неутрално

  Да сложим край на АЧОвечността !

 87. 87 Профил на Димитър
  *****
  Неутрално

  Браво Любослава! Каква - Слави Трифонова - наглост и арогантност лъха от предизборния лозунг "презареждане" и ферарито, наместо стария трамвай? Те пак ще се "презаредят", за следващите четири години и си го казват, не го крият... За срам не става и дума...

 88. 88 Профил на az
  *****
  Неутрално

  много уважавам г-жа русева пише прекрасно

 89. 89 Профил на az
  *****
  Неутрално

  много уважавам г-жа русева пише прекрасно

 90. 90 Профил на РОДИНА
  *****
  Неутрално

  Жалки реакции като твоите говорят само за автора си.

  Не разбрахме, какво ти пречи да не се казваш Ачо.
  Явно и ти не знаеш.

  От пикливо веселие...

  радостина
  Весело
  * 84

  РОДИНА -80 - а ти ще поспиш още тихо и кротко ,ли а ... пикло !!

 91. 91 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Има и такива журналисти. Слава Богу!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 92. 92 Профил на ацетон
  *****
  Неутрално

  Бог да те пази, Люба. Благодаря ти от все сърце!

 93. 93 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Може ли славолюбната съвеЦка авторка да обясни защо е предпочела подвеждащото "ачовци" вместо "ачовеци" или "античовеци"?

  /Ачо е популярно българско име със съвсем друг смисъл --
  съкратено от Асен, или Антон. Асен е родствено с Ясен/

 94. 94 Профил на bodyquest
  bodyquest
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Прекрасна статия! Уникално точна, ако на некой все му липсват парчета от пъзела(сигурно щот е малоумен). Веднага разпратих на който можах от моите приятели в Скайп. Действайте ако искате да се получи силна верижна реакция!

 95. 95 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  благодаря за статията!!!
  всеки си намира своята поанта в произведението, но моята е:

  "По едно време обаче Ачо започнал да им се смее. После заговорил безсмислици и дори се изплезил на Ачо, Ачо и Ачо. Но само един Ачо се осмелил да попита: "А не е ли време да те набием, бе, Ачо?""

  не излезем ли на улицата да им кажем че не могат толкова безочливо да ни лъжат и крадат няма да има спасение. изборите няма да ни отърват от ачовците! естетствено че трябва да гласуваме но с ясното съзнание че това не е достатъчно. наистина се чудя защо през тези 4 год сдс или дсб не свика един митинг срещу безобразията на тази управленска паплач. ако не бяха зелените от време на време да размърдат водата в блатото човек можеше да си помисли че сме във времето преди '89...
  има ли някой отговор на въпроса ми защо сдс или дсб не свика и един митинг срещу престъпното управление на страната? а? за герб да не говорим!
  http://bulgariangreens.org/

 96. 96 Профил на denstefanova
  denstefanova
  Рейтинг: Неутрално

  Тъжно, смешно и безумно истинско. Чудесно написано за пореден път.
  Чак ме е яд, че толкова ми е интересно да го чета. Не искам вече да ми е интересен абсурдъдт, в който живеем.

 97. 97 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  (Тези откъси са от есе на Георги Марков, излъчено на 26 януари 1972 г. по радио "Дойче веле".)

  Еми нормално за 37 г. да не сме мръднали въобще нормално е да е същото и след 37 пак ще е актуално.

 98. 98 Профил на The Incumbent
  The Incumbent
  Рейтинг: 233 Весело

  Поздравления на автора.

  А относно ачовците и тям подобните се сещам за вица за "Бай Петко при бирника" от онези стари касетки. Завършекът му е доста красноречив за сега създадената ситуация в страната, направо представлява едно естествено продължение на ачовците. Ето връзка към него:

  http://www.youtube.com/watch?v=r-Hb6NyG5ug

  True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information. - W. Churchill
 99. 99 Профил на коментар
  *****
  Любопитно

  минаващ - Ачо идва от Ангел предимно

 100. 100 Профил на Zlatoustbg
  *****
  Неутрално

  Изключително и ценно послание, за което искрено благодаря! Не сме толкова зле, щом тази земя все още има хора с дух и морал за пробуждане на националната съвест!
  Време е не само да си говорим колко сме зле, а да започнем обединени действия да се борим с всичко онова, което ни убива морално и спихически, което ни довежда до нивото на собственото ни оскотяване вследствие грандиозното разграбване на националните ни ценности от конюнктурни полотици в продължение на десетилетия. Време е да се събудим в името на децата си и да действаме, обединени в обща градивна кауза за смислен живот, а не да се оставяме на действията на политиците ни, които друго не могат, освен да прокудят децата ни да се скитат немили-недраги като роби на чужди държави... Всички можем да наречем нещата с истинските им имена, защо тогава се стархуваме да се обединим и да се борим заедно, както това се прави от европейци, американци, китайци и други народи? До кога ще се оправдаваме с турското, руското, бесепарското и т.н. робство? Та нали сме ли ние всички създатели на тази фабрика за лайна, която творим и възпроизвеждаме с ясно съзнание, че това искаме! Имаме ли право да се оплакваме от съдбата, която самите ние сме натворили за себе си и поколенията след нас?! Кой ни е виновен, че не искаме да прозрем истината за самите себе си, истината, че не познаваме правата си, че не искаме да отстояваме правата си, че вместо да се борим за постигане на целта на живота ни, за постигане на ежедневни резултати просто за нас самите, за нашите семейства и близки, се оставяме слабоумни политици да решават съдбата ни? Съдбата на един народ зависи от всеки отделен индивид, който е част от него и ако индивидът се страхува да не загуби службицата си, която го нарежда на последно място по стандарт на живот сред европейците, какво тогава очакваме от конюнктурните псевдополитици, които избираме по наш образ и подобие да вземат решенията вместо нас самите? Нашият собствен живот достигна до нивото на оскотяването, което виждаме всеки ден, но ние продължаваме да робуваме на принципа, че така трябва, или че нещата не зависят от нас... От кого зависят тогава, от 4-те годишни времена ли?! Нима Бог ще подаде ръка на този, който дори не вярва в него?! Нима нещо ще се промени, ако ние самите не сме отворени за СОБСТВЕНАТА СИ ПРОМЯНА?! Оправданието с турското робство, с комунистическото робство, с n-тото поредно робство, за което сме благодатна почва, защото подсъзнателно търсим някой който да ни води и управлява, дава благодатна почва върху нашата плът и кръв да се развива робство. Недопустим цинизъм за едно общество на 21. век е да чакаме някой извън нас да дойде и с магическа пръчка да ни направи живота като в приказките, при това в епохата на информационното общество, когато няма ограничения за достъпване на нужната ни информация, за изразяване на мнението ни, когато светът се превърна в едно голямо село без границите и бариерите, каквито имаше само до преди 2-3 десетилетия! Какво правя аз, какво правиш ти, друже мой, приятелю, колега, съседе, съученико, за да подобриш живота си, как го правиш най-добре, а изобщо правиш ли нещо, или и ти чакаш да ти падне тавана върху главата, ако дойде поредното земетресение? Просто чи чакаш, за да имаш повод да се оправдаваш отново и отново за собственото си бездействие и безхаберие? Кой да дойде да ни направи живота по-привлекателен и по-смислен, ако аз, ти, той и всички ние не полагаме усилията, необходими за самите нас, за решаване на нашите собствени проблеми и тези на децата ни всеки ден, всеки час, всеки миг? Ще ме опонират много, че такива усилия отнемат жизнена енергия... Да, така е, и бебето идва на бял свят с неистови болки, но те се забравят от радостта, когато прегърнеш зареденото с живот създание, олицетворение на мечата и любовта ти! Нека не се сърдим на никого за нашето собствено бездействие, защото е въпрос на избор дали един човек ще стане изключителен журналист, бизнесмен/бизнес-дама, или ще се продава за 5 лв. на околовръстното шосе, или във вонящ на пот гей-клуб, защото е въпрос на избор дали искам да се превърна във фабрика за лайна и да съм щастлив, че моята лайняна фабрика е по-голяма от тази на съседа ми, или ще избера трудния път на борба с природните бедствия, с болестите, с псевдополитиците, които са обикновени конюнктурни крадци.... Естествено първото е лесното, а второто изисква усилия, много усилия, но само чрез трудностите и тяхното успешно преодоляване за постигане на собствената цел в живота, се ражда себеуважението и уважениено на близките около нас... Трябва ли да чакаме като римляните разпада на империята им в апогея на развитието й, вместо да се научим да отстояваме всеки на своето ниво правата си, след като вече имаме в ръцете си опита на инторията на човечеството в продължение на толкова много векове?! Защо да поверяваме живота, здравето, бизнеса и решенията си на други, които не са по-мъдри от нас самите, а не вземем собствения си живот в ръцете си и решенията за собствената си съдба не ги вземаме ние, съгласувано с нашите близки, приятели, съмишленици?! Животът ни е даден да го живеем, а не да преминаваме през фекалиите на фабриката, която се оставяме да натворят други вместо нас, защото ни е страх да положим усилия, да вземем собствените си решения независимо от заплахите и манипулациите, на които ни подлагат! Нека променим себе си най-напред, да се научим да имаме собствена реалистична позиция, придобита от опита, от познанията и достиженията на успелите в постигането на цел, подобни на нашата цел! Не е трудно, защото няма енергия, която да дава на човек толкова неизчерпаими сили, колкото желанието за по-добър живот и промяна, свързана с това. Всички можем да се оплакваме, и какво от това - кучетата си лаят, керванът си върви, и ние пак сме сами, защото на думи никой не вярва, заразни са единствено делата ни, а те изискват усилия, но носят и удовлетворение, което не е сравнимо с чакането на решенията на тези, които не са в състояние да ги вземат вместо нас, защото са също толкова страхливи и мързеливи, колкото и ние самите. Да вземем живота си в ръце и да изметем боклука най-напред от собствената си къща, а след това и от държавата ни! за тези, които искат да живеят по начина, който са избрали и за тези, които искат да създадем група на съмшленици направих адрес за колективен размисъл и обсъждане на действия: [email protected], като предупреждавам, че ще контактувам само с хора, носители на позитивизъм, а не на реваншизъм, роден от мързел и бездействие. Заедно и с общи усилия можем повече и това е моето послание за завършек! Обичам страната си и ме боли, когато бездарници я рушат, обичам живота и ме измъчва, когато влизат с ботуш в душата ми и крадат труда ми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK