След изборите - избор

Какво показаха изборите в неделя и има ли въобще благоприятен сценарий оттук нататък? Както казват шахматистите, установи се динамично равновесие. Управляващите (естествено с белите фигури) се укрепиха на левия фланг, като запазиха солидна подкрепа за себе и, най-важното, успяха да раздробят протестния вот. На десния фланг обаче опозицията се добра до преимущество. ГЕРБ все пак победи, и то осезателно, БСП, а "Синята коалиция" взе 8% и за малко да вкара втори евродепутат. Процентите на сините изглеждат малко, но евроизборите показаха нещо много важно - че няма несъвместимост между твърдите ядра на СДС и ДСБ. Прескачането на изборния праг дава легитимност на ръководството на "Синята коалиция" и може да разтовари психическото напрежение, натрупано покрай разправиите с регистрацията на СДС.


Сега обаче е много важно лидерите на ГЕРБ и сините да изяснят за себе си и за публиката какво точно искат - да свалят тройната коалиция или да съставят дясноцентристко правителство. Разлика има. Ако концепцията е "Да бутнем триглавата ламя, пък после ще видим", това означава да се търси емоцията, стихийният антиелитистки гняв. Вековната злоба на роба. Така кампания се прави по-лесно, но успехът е съмнителен. Изборите в неделя показаха, че за огромен брой българи провалът на тройната коалиция не е нещо самоочевидно. Тук влизат и избирателите на БСП, ДПС и НДСВ, и голяма част от негласувалите. Стана ясно, че властта няма да падне сама като зряла круша.


Негласувалите, дори да не са възхитени от Станишев и ортаците му, не са убедени, че Бойко и Костов са по-добрата алтернатива. Тъкмо с тези скептици трябва да се работи, ако десните искат да разширят електоралната си подкрепа. Те обаче няма да бъдат привлечени с евтини лозунги и лъскави клипове. Ресурсите на чисто негативния, протестен вот са ограничени. Освен това там десните имат тежка конкуренция. Ще трябва да надминат Волен Сидеров в омразата към ДПС и да се препират с Яне Янев кой по-голяма камионетка за престъпници ще извади. А, както се знае, революционният гняв не обича умерените. За капак на всичко след изборите поради липса на други ходове десните ще трябва да съставят правителство със същите гласовити популисти, с които дотогава са се надвиквали. Едни партньори, чиято предвидимост е силно проблематична. Това е сигурният път към загатнатото от Доган временно правителство, което ще управлява с екипността на орел, рак и щука в условията на тежка икономическа криза и ще изкара година или малко повече, за да се завърне след това БСП с 45% подкрепа.
Вторият, по-труден вариант е ГЕРБ и особено "Синята коалиция" да изнесат една активна и съдържателна политическа кампания, в която да заложат параметрите на бъдещото дясноцентристко управление. Да направят всичко възможно да привлекат гласовете на здравомислещите негласуващи, вместо да се борят за електората на "Атака". За целта трябва да бият Станишев на терена, който той си мисли, че е негов - експертния дебат. Във всяка сфера трябва да стане ясно на всеки какво десните предлагат и защо то е по-добро. Например борбата с престъпността и корупцията - вместо да повтарят лозунги, сините трябва да накарат под път и над път да се говори за идеята им за извеждане на прокуратурата от съдебната власт - което ще я превърне от тайна ложа на хотелиери и съветници на мафията в отчитаща се пред парламента и обществото институция. Програмата на "Синята коалиция" е пълна с подобни идеи - те обаче не достигат до обществото, не пораждат дебат. Ако иска да има успех, "Синята коалиция" трябва да спре с инфантилните клипчета и анимацийки и да започне да излъчва идеи, които предлагат решения на конкретни проблеми в конкретни сфери за конкретни електорални групи.


Дали се търси събаряне на тройната коалиция или формиране на силно дясноцентристко правителство ще проличи по един важен детайл - отношението към НДСВ. НДСВ не е за отписване. ГЕРБ и сините трябва да се опитат да извадят НДСВ от удобната позиция в центъра, от която царистите рекламират своята едва ли не надпартийна експертност. НДСВ трябва да бъде накарано да избира - да подкрепи общи мажоритарни кандидати или да играе соло, раздробявайки анти-БСП вота. Царят по навик ще увърта до последно, но трябва да бъде притискан. Ако приеме - добре, ако пък остане със Станишев и Доган, това ще изяде подкрепата за него.


Признавам, че аз самият съм писал доста срещу НДСВ (а и срещу Бойко Борисов). Политиката обаче е изкуство на реалностите, а реалностите в България са такива, че всяка нова популистка вълна е по-лоша от предишната. Реалностите са толкова мрачни, че и най-крехките оптимистични сценарии трябва да бъдат подкрепени и изпробвани. И най-важното - да се работи за тях. От само себе си нищо няма да стане.


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в "Литературен вестник". Заместник-декан на Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  "Признавам, че аз самият съм писал доста срещу НДСВ (а и срещу Бойко Борисов). Политиката обаче е изкуство на реалностите...."

  До вчера писал срещу тях, а сега вече е с наколенки)) И това е БГ интелигенцията. Докога Пенчев и Пенчевци ще дават акъл ? И той не е изключение - спомнете си лупингите на О. Минчев, Дайнов и др., които винаги гледат да се наредят на яслата.

 2. 2 Профил на винтер
  *****
  Неутрално

  положението е такова че на хората не им се и коментира. Лесно е да се каже - изложи добрите идеи. 1. трябват пари, а те нямат. 2. организация, а и там БСП-то няма равни, освен ДПС. 3. Ползата от повечето от умните неща които десницата има в програмата си не се обясняват лесно а в някои случаи не може и да достигне до ума на електората.
  Прибави нечестната игра (Азер Меликож, ДПС с Лидер/ НДСВ, Ирена Кръстева, дето днес си купи и ВВТ и т. н.), нежеланието на Бойко да се "набута" по време на криза и картинката за съжаление е депресираща, поне за мен.
  Но ще се борим до последно, няма как. Нека да видим и как реално може да се помогне (освен с гласа си) за тези исбори...

 3. 3 Профил на dhk13
  *****
  Неутрално

  С всичко съм съгласен, но според мен, пред позитивната кампания има една много сериозна пречка - в България престъпниците (или по-меко - подсъдимите) са тези, които привличат най-лесно електората!
  Ще дам няколко примера - сещате ли се кой е Ковачки и срещу каква гаранция е на свобода? 6% на изборите!
  Единственият осъден политик (това е евфемизъм) - Цветелин Кънчев донесе победата на Гоце Ловеца на първите му президенски избори и за това беше амнистиран! Ако не помните срещу кандидата на БСП се състезаваше съдията който вказа Дон Цици на топло. Сега дона ще е в листите на левицата! Очаквам предположения колко процента ще им донесе?
  Донесе ли негативи на ДПС привличането на изхвърлените от СДС за корупция Бисеров и Цонев? Или на Сергей Дмитриевич назначаването на Орешарски за министър? Последния сега ще е водач на листа - отново колко процента?
  Още колко процента ще донесът на тройната коалиция Гагаузов, Мутафчиев, батко и братко и т.н.?
  И за финал ще цитирам Маргарет Тачър: "Не обичам коалициите! Виждали и сте паметник на коалиция?"

 4. 4 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Прав е Бойко Пенчев!
  Синя коалиция, размърдайте се! В малкото дни, които управляващите ви оставиха до Парламентарните избори, намерете начини да разпространите идеите си! След успешния старт, който направихте на Европейските избори, сега е моментът да приобщите стотиците хиляди негласували отново към Синята идея! Но за да стане това, трябва много работа!

 5. 5 Профил на Първан
  *****
  Неутрално

  Не бройте вече НДСВ за тройната коалиция. В новото правителство ще участват Герб, НДСВ и СДС.

 6. 6 Профил на @@@
  *****
  Неутрално

  И дано да водят позитивна и разяснителна кампания по програмите си до 5-ти юли. Все пак НДСВ, СК, ГЕРБ са длъжници на интелигентните хора, нали г-н Бойко Пенчев? СК даси приберат Л. Дилов и Каракачанката, които мноого минуси имат, но в случая каузата за подреждане на рзградения двор е по-важна.

 7. 7 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най-вярната позиция:
  напред със
  "Синята коалиция"!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 8 Профил на dhk13
  *****
  Неутрално

  Искам да добавя към писаното по-горе (№3) какви съдии си отглеждаме и никой не се възмущава от това! Вижте линка http://www.kafene.net/news.html?fb_990998_anch=7008054, много е показателен какво прощава българския народ!
  Р.S. "Виждали и сте паметник на коалиция?" да се чете "Виждали ЛИ сте паметник на коалиция?" Хиляди извинения!

 9. 9 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Не мисля, че изграждането на конюнктурни коалиции е бъдещето.
  В момента СДС-ДСБ спряха спада в подкрепата си и трябва много добре да преценят - ще се борят за момента или за переспектива.
  От този момент, в който до голяма степен успяха да се изчистят от ДС има два пътя или изчезват или растат. Трябва много добре да преценят, какво предлагат на симпатизантите си - безпринципна коалиция с куцо и сакато за една година или изчакване в опозиция за следващи избори.
  Решението е много трудно и се надявам, че все пак има добри аналитици, които ще го предложат.

 10. 10 Профил на TPUTPUN4O
  *****
  Неутрално

  Глупости на търкалета... само какво ни чака?! Не ми се мисли. С една дума - политиците не мислят за нас.А правителството , което и да е то - също.......

 11. 11 Профил на бони м
  *****
  Неутрално

  а мислите ли че бат бойко ще оправдае надеждите ни, съмнявам се.

 12. 12 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  Явлението колективна отговорност не съществува - отговорността е винаги лична. Ето защо: ВСИЧКИ ЗА БОЙКО! Тази измислена Синя коалиция е само синя мъгла и разликата между нея и червената мъгла е единствено в цвета. Ако те се намърдат да управляват с ГЕРБ, само ще РАЗМИЯТ ОТГОВОРНОСТТА и ще развалят управлението. Ето защо: ВСИЧКИ ЗА ГЕРБ!

 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ех, господин АНАЛИЗАТОР,
  ти си просто един дозатор.
  Трябва всички да сме наясно:
  ще победи обединено ДЯСНО.

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на ALEKS
  *****
  Неутрално

  Новото след изборно пражителство ще бъде подредено по следната схема:БСП,ДПС,НДСВ,Лидер и мажоритарно избраните
  от тези партии.БСП-ще налее гласове в Лидер,ДПС-в НДСВ за да
  гарантират влизането им парламента.Екскурзиантите също ще
  пристигнат.Предлагам на всички да съберат собствените си прогнозни резултати от горе цитираните търгашки играчи,
  след което да започнем сериозна дискусия!

 15. 15 Профил на Много син
  *****
  Неутрално

  Синята коалиция се представи добре. Важното е че отлепиха от дъното и тръгнаха нагоре. Надявахме се на повече, но трябва да имаме предвид битката с ДПС и БСП (които използуват всички възможни незаконни средства), включително:
  1. Борбата за регистрация със СГС (все още не приключила)
  2. Борбата със ЦИК и РИК - това включва и преброяването. Съмнението че преброяването е извършено против СК е повече от очевидно.
  3. Поради 1. и 2. и хегемонията на БСП/ДПС в медиите СК не получи никаква възможност да проведе нормална предизборна компания.
  Важното е сега да се неутрализира мажоритарния коз на БСП/ДПС с участието на общи кандидати на СК, ГЕРБ (може би ин НДСВ).
  Да се намери начин да оставят съдебните разправии на заден план (СГС и ЦИК ще ги продължат до дупка) и да успеят да изпратят изборните си послания до колкото се може хора.

 16. 16 Профил на tr
  *****
  Неутрално

  и сложете Бойко мутрата начело и идеално за българския народ!!

  който ме разбира разбира! ....че ПОЛИТИЦИТЕ СА ОГЛЕДАЛО НА НАРОДА!!!

 17. 17 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Уж политиката била изкуство на реалността, а от реалността авторът с магическа пръчка зачерква АТАКА. Бърз преход от реализма към магията. Склонен е да жертва 12 % на АТАКА, които може да станат и 15% , пред напомпаните с турски гласове 8 % на дъртите крадливи курви от НДСВ !?

  Освен това Синята коалиция няма нито нови, нито ясни послания. Това дори Бойко Пенчев го вижда. Но нищо. Най-важното за някои е АТАКА да го духа.

  Колко елегантно си правим национално харакири. В гибелта ни няма да има нищо величествено и драматично. Гибелта ни ще е жалка.

  Има ли живот след демокрацията ?
 18. 18 Профил на stir
  stir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  @mediator37: Авторът е споменал, че АТАКА са непостоянни и несигурни партньори. Дори да се абстрахираме от липсата на ценностна система на техните представители (примерно разбиране на що е туй човешки права), те са крайно непоследователни. Често противоречат на себе си. От партньор се очаква подкрепа при гласуване, а за АТАКА думата подкрепа е мръсна дума. Те изградиха партия върху отрицанието. Колкото повече хора осъзнаят това, толкова по-бързо ще се оправи политическата сцена в Б-я.

 19. 19 Профил на Иван Кръстев Петров
  Иван Кръстев Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Клиповете на Синята коалиция наистина са инфантилни - за съжаление. Лесно е да се говори за дебат, но серГея никога няма да излезе срещу Костов и Димитров, защото знае, че ще бъде размазан.

  Иван Кръстев
 20. 20 Профил на Случаен...
  *****
  Неутрално

  "Процентите на сините изглеждат малко, но евроизборите показаха нещо много важно - че няма несъвместимост между твърдите ядра на СДС и ДСБ."

  Има несъвместимост между гражданите и твърдите ядра.

 21. 21 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  ако само си седите в къщи и не се размърдате до близки и познати от целата да се опитате да ги убедите да гласуват за десните ще чакате промяна на куков ден ако не си помогнем сами няма кои да ни помогне а само да чатим това го можем написахме гръмки фрази и опюхме коалицията ама тя и членовете иобиколиха няколко пъти страната и видяхме резултата сега пак така ще стане и жалко за пропуснатия щанс защото ще бъдем отсвирени от ЕС.

 22. 22 Профил на прогледнал
  *****
  Неутрално

  Всяко заиграване с далаверджиите и кадесарите от ндсв ще отблъсне много симпатизанти на СК!
  Може би със сигурност ще донесе гласове от лакеите, за да могат после да прожектират втора серия на филма "Сините мравки".
  Или втора серия на Дедовия филм "Аз/ндсв съм алтернатива на комунистите" и после крепка прегръдка по брежневски.

 23. 23 Профил на Мъка
  *****
  Неутрално

  На някои автори дупенето им иде много отръки, и винаги имат оправдание.На някои политици-също!

 24. 24 Профил на питащ
  *****
  Неутрално

  С кого, г-н Пенчев, говорейки за нДСв в контекста на политиката като изкуство на компромиси ни карате да се съюзиме/договориме!?
  С простака/доносник каролев, с яхтения мошеник миленчо, с празноглавата алчна антонияфарма. Да продължа ли да изброявам.
  С лакеи аз няма да си имам работа.

 25. 25 Профил на питащ
  *****
  Неутрално

  И, г-н Пенчев, щом може компромис с нДСв, защо да не може с крадците и въртиопашките от бнд?

 26. 26 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  И аз като dhk13 (3) съм съгласна май със всичко, но според мене основният въпрос не се върти около кампаниите, преговорите и пр., а е има ли в България политическа воля и воля на бизнеса да се смени моделът. Ако има - всичко е наред, ще управляват хора, които ще изкарат страната от тресавището на тоталната и всеобхватна корупция и престъпност. Ако не - горко ни, няма изход и всичко е напразно. Съжалявам, но като гледам какво става, май отговорът е не. Въпреки това ще гласувам, докато имам възможност, макар и от край време да имам сериозни съмнения, че изборите се фалшифицират.

 27. 27 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  НДСВ са мафиоти. Както и голяма част от СК и от ГЕРБ. Проблемът на тези мафиоти, доста по-модерни и търпими, за разлика от бруталните цървули на Доган и БСП, е че дори и 3-те накуп не правят 51%. БСП, ДПС и Атака - трите стълба на старата, неефективна, неевропейска мафия, ще са над 50 - примерно по около 15 за ДПС и Атака и 20 за БСП. Или малко повече с Лидер. Положението е безнадеждно за тези избори - матряла е непроменяем - единствен печеливш вариант е правителство на малцинството, без НДСВ заради подкрепа без участие на Атака. След което за един кратък период да бъдат смачкани и вкарани в затвора 20-на по-дебилни мафиоти от ДПС и червените, за да се прочисти терена за едни по-нормални избори. Но трябва да стане бързо, щото на Атака лесно могат да им дръпнат конците и те да оттеглят подкрепа и правителството пада.

 28. 28 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  Може да си бил прав, но в минало време- Бат ти Бойко е агент и не ще със сините...
  Който не знае английски да учи докато е време...

 29. 29 Профил на bobo
  *****
  Неутрално

  Съгласна съм с някои от мненията по-горе. СК и особено ДСБ не е проект за един ден. Така чме безпринципни коалиции и прилбирането на предателите не е решение за една перспективна политическа сила.

 30. 30 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  То, като гледам, камионетката за престъпници, спокойно може да се напълни с голяма част от ръководството на СК. Така че "здравомислещите" трудно биха гласували за нея. А надпартийната експертност на НДСВ е факт известен на всички. Освен това г-н Пенчев, очевидно сте пропуснал факта, че Царя пръв протегна ръка на СДС за съюз пре 2001 г., която г-н Гаргамелов високомерно пренебрегна.

 31. 31 Профил на следящ новините
  *****
  Любопитно

  Колеги колкото и да се заобикаля Атака както каза един форумец с нейните 13-15% ще бъде втора сила в дясно след Бойко. Така,че не се правете че не я забелязвате. Аз виждам новата тройна ламя в добрия смисъл на думата Герб-80 Атака-30 Синя коалиция 20 депутата.

 32. 32 Профил на BK
  *****
  Неутрално

  "НДСВ не е за отписване" - така е, прокуратурата тябва да им обърне внимание.
  Бойко Пенчев може да се кандидатира за придворен писач.

 33. 33 Профил на Анализатор до berbenkov
  *****
  Неутрално

  Ти май си въобразяваш, че Костов не е комунист? Блажени са вярващите…И тяхно е царството божие.
  Крайно време е за ПРОМЯНА НА ПРОМЯНАТА. Тук не говоря за това, че непременно Борисов трябва да дойде на власт. Не! Проблема е в промяна на самия модел, защото всяко следващо правителство, което сега дойде на власт, злоупотребява повече от предишното. ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ! Това е БАНДИТОКРАЦИЯ! Спасението е в това - който и да дойде на власт, независимо как се казва, да използва властта най-напред ЗА ДА ПРОМЕНИ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ. Ето защо му е нужна силна власт. Ако не го направи, след време ще изпадне в позицията на предното правителство, че и по зле - ще бъде още по-мразен и по-ненавиждан от масата граждани, които ще са още по-бедни. И други, нови политически сили, ще организират свалянето му. А може би мерките за свалянето му ще са още по-крайни??? Може ли някой да ми посочи успешно правителство от промяната насам? Не! ЗАЩОТО ПРОВАЛА НА ВСЯКО НОВО ПРАВИТЕЛСТВО Е ЗАЛОЖЕН В САМИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ! А комунистите винаги ще са против промяната на модела – та те самите го създадоха и ще саботират всеки опит за промяна. Ето защо самата промяна трябва да започне с ЛУСТРАЦИЯ - за всички комунисти на всички нива на административното и държавно управление. Там, където приложиха лустрация, сега са напред.
  Имаше ли Костов възможност още преди този порочен модел да започне да дава горчиви плодове, да го пресече? Имаше ли силна власт? Да! Имаше ли възможност да проведе лустрация? Да! Направи ли нещо? Не!
  Костов е не просто продукт на модела на блатното статукво. По-верно е обратното - модела на блатното статукво е продукт И на Иван Костовото управление. За жалост твърде много хора в България гласуват за това, което виждат и чуват( т.е. първосигнално), а не за това, което обяснява видяното и чутото( т.е. логически). Иван Костов и компанията около него добре знаят това и залагат именно на това. Те просто използват “материала”. Същия материал, за който Бойко каза в Чикаго, че с него трудно се прави демокрация…

 34. 34 Профил на Анализатор до berbenkov 2
  *****
  Неутрално

  Ако Бойко не осъзнае крайната необходимост от промяна на политическия модел, едно бъдещо правителство на ГЕРБ ще духа супата. А народа ще я духа два пъти повече…Аз се опасявам, че Иван Костов ще влезе във властта, уж за да помага на ГЕРБ. Не, той само повече ще пречи на герберите и ще ги обърква - те още сами за себе си не са избистрили окончателно въпроса какво точно трябва да правят. Защото рецептата на Костов за развитие на България е капитализъм без демокрация - такава беше и основната идея на учителя му Луканов. Резултата от тази рецепта се нарича “бананова република в Европа”, т.е. настояща България. Е, ако такава България ти харесва, гласувай за Костов…Аз не!

 35. 35 Профил на /
  *****
  Неутрално

  Тоя Бойко е по-голям П.ич от оня Бойко

 36. 36 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Да се натиснело НДСВ да подкрепи десните мажоритарни кандидати? Аз не мисля, че господата от СК са в положение да натискат Негово Величество, а и който и да е друг в момента. В Царя е ключа за следващото мнозинство и дано Костов и компания са достатъчно разумни, за да бъде то НДСВ-ГЕРБ-СК, а не НДСВ-БСП-ДПС-ЛИДЕР.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 37. 37 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Негласувалите, дори да не са възхитени от Станишев и ортаците му, не са убедени, че Бойко и Костов са по-добрата алтернатива. Тъкмо с тези скептици трябва да се работи, ако десните искат да разширят електоралната си подкрепа." - Ох, откога и аз повтарям, че само с лозунги "Долу триглавата ламя!" и "Всички са против нас" не може (макар и до голяма степен да са верни)! Все пак мисля, че Синята коалиция и ГЕРБ имат по-голям потенциал, колкото и да твърдят, че ядрото от привърженици на СДС и ДСБ вече са гласували и няма накъде повече. Смятам, че евроизборите до голяма степен бяха мажоритарни - едно е да гласуваш за все пак приемливите донякъде Кунева, Вигенин и Кошлуков, друго е за ПАРТИИТЕ БСП, НДСВ, Лидер и подобни. Така че има надежда

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 38. 38 Профил на KEFCHO
  *****
  Неутрално

  М да-а-а, Грипен, така е! Не бева да пренебрегваме НДСВ, не можем да си го позволим.

 39. 39 Профил на наивен коментар
  *****
  Неутрално

  Синята коалиция няма идеи и за това клиповете им са чист, долнопробен популизъм. Синята коалиция е съставена от изпадащи от политиката хора, които искат да се докопат до власт - Александър Йорданов, Венцислав Върбанов, Иван Сотиров, Димо Гяуров, Екатерина Михайлова, Костов...По принцип готовността за коалиция с Борисов е скандална и обречена идея. Това, което се случи в София - на квадрат. На знем какви програми сте чели, но е очевидно, че Костов залага само на скандала в тази кампания- няма друго. А и няма какво - политиката е ясна. Въпросът опира само до това да се намали корупцията и да се усвоявата по-ефективно европейските фондове. Синята коалиция и Борисов точно това не могат да гарантират - не са по-различни от сегашните. За това и не са припознати като алтернатива. Резултатът на Костов и Димитров е на ръба на оцеляването и те го разбират добре

 40. 40 Профил на gst
  *****
  Неутрално

  добре че не съм учил при автора на тази статия, за когото шайката комунисти са елитисти, а останалите - роби!

 41. 41 Профил на Мао Дзе Дрън
  *****
  Неутрално

  Комунчовския капитализм изработи прекрасно Китай,
  кво толкова...

  33
  "Защото рецептата на Костов за развитие на България е капитализъм без демокрация - такава беше и основната идея на учителя му Луканов.

  Резултата от тази рецепта се нарича “бананова република в Европа”, т.е. настояща България.

  Е, ако такава България ти харесва, гласувай за Костов…Аз не!"

 42. 42 Профил на СВТ
  *****
  Неутрално

  Що за избор предоставя така направения избирателен закон?
  1. Избирателни списъци които не са актуални.
  2.Възможност за дописване на избиратели под чертата -
  180 000 дописани на последните избори.
  3.Неравномерно разпределение на избирателни секции
  в Кърджали 426 за 149000 избиратели в София 23- 512

  4.Мажоритарен вот, който не гарантира дори приблизителна
  равнопоставеност на гласовете в дадени райони.
  5.Практически липса на контрол за купуване на гласове.
  Докато не се въведе строг контрол върху работата на ВСИЧКИ
  секционни избирателни комисии съмненията за честността на избора ще останат.
  Най- обезпокоително е, че не се чуват гласовете защищаващи справедливостта - журналистиката е няма , тя е глуха и приспана.


 43. 43 Профил на Grazhdanin
  *****
  Неутрално

  Дневник, защото тотално ПРЕНЕБЕГВАТЕ АТАКА - четвъртата политическа сила, и пишете за нея или ЛОШО ИЛИ НИЩО? А същевременно ни занимавате с дребни партийки като лидер, напред, рзс, ндсв, синята коалицийка и т.н.? Прекалено очевАдно е колко сте пристастни - защо ли?

 44. 44 Профил на Анти-пропаганда
  *****
  Неутрално

  Абе я стига глупости - и накрая от много мислене, пак ще почне да повтаря хипнотичната фраза народеца - "да ги махнем, ама кого да сложим?".
  Ще ги махаме докато не дойдат такива които крадат по-малко и работят повече. А на свалените - да се търси съдебна отговорност.
  От третия път - сигурен съм - ще имаме правителство каквото досега не сме имали.

  Вчера Люба, днес Бойко, все в една сюжетна линия. Дневник, моля не публикувайте подобни подобни Коментари и Анализи, които редовия човек като ги прочете и да си каже -" Всички са маскари". Или това целите - да откажете и малкото гласували да променят статуквото?

 45. 45 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  И стига сте цитирали Доган, като месията на политическия живот в България. Чували ли сте за термина self-fulfilling prophecy:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Self-fulfilling_prophecy

 46. 46 Профил на EDI
  *****
  Неутрално

  KORUPCIATA PROIAJDA DYRJAVNOSTTA, TOVA E I CELTA NA DOGAN, TAKA SHTE SE PREVYRNEM OTNOVO V CHAST OT TURSKATA IMPERIA, DOGAN E V OSNOVATA NA RAZPADA NA BULGARIA, PREDATELITE BULGARSKI SA NEGOVI POMOSHTNICI

 47. 47 Профил на justice
  *****
  Неутрално

  Уви, най-вероятно оптимистичният сценарий няма да се реализира, а на негово място ще видим надвикване между ГЕРБ и Синята коалиция кой е по-голям патриот и антимафиот от Атака и РЗС, а следизборно ще търсят да се коалират с тях. С което ще докажат, че Б. Пенчев не беше прав в предишната си статия и наистина всички са маскари.

 48. 48 Профил на за наивник
  *****
  Неутрално

  Наивник, покажи ми по-добра алтернатива за България от СК. Лесно е да се плюе и да се връщаме в миналото. Ако искаме България да има бъдеще трябва да подкрепим СК.

 49. 49 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  "За целта трябва да бият Станишев на терена, който той си мисли, че е негов - експертния дебат." - какъв експертен дебат, какви пет лева бе?!? СавеЦкото хюмне може да го бие в дебат всеки представител на жителите на Факултето който има жена, деца, работил е в "Чистота" и е служил в "Строителни войски". Само един въпрос му се задава и е мъртъв - "Какъв си ти бе, костенур?!?"...

 50. 50 Профил на Anome
  *****
  Неутрално

  Учудена съм на инфантилните коментари днес- какво ви става, бе хора? Бойко Пенчев е безумно прав - стига да можете да го осмислите. Стига сме се правили на ощипати госпожици - реалността е такава - нека сега Костов и компания най-сетне го проумеят...А за кретенските клипчета сте прави - не знам кой им ги спрята, но даже е обидно. Нейсе, да бъдем оптимисти все пак!

 51. 51 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Е, какво има да им се чудим на изборните резултати, след като първият мазохист, описан в литературата, е българин, Балканджи Йово:

  "Яна Йовану тихом говори:
  - Остани сбогом, брате Йоване!
  - Хайде със здраве, хубава Яно!
  Очи си немам аз да те вида,
  ръце си немам да те прегърна,
  нозе си немам да те изпрата!"

  (но да говори Йово още може)

  Всъщност трябва да се казва не мазохозъм, а Йовизъм или Балканджиизъм.

  А сега следва един откъс от работа на някое детенце, получило за нея оценка 5 (петица)

  "Тази песен ни изпълва с гордост и възхищение от духовната сила на българина, от неговата непреклонна вяра. Тя разкрива загадката на българското оцеляване през вековете на жестокото иго. Поробителят е победен от гордият дух на българския народ"

  Да, горкият победен поробител, става ти жал за него. Тези мазохистични (или Йовостични) тежнения изглежда са най–типичната българска национална черта. Достатъчно е да си спомним срамната история за Батак, както и още по–неадекватната реакция на "обществото" когато се направи един плах опит да се спомене, че това може би е мит (и то е... това е един мит, предназначен да бъде обединител на нацията).

  Както е митичен и лозунгът "Съединението прави силата". Би трябвало да бъде "Най ни е добре, когато сме най–зле". Това обяснява резултатите и от тези избори, благодаря ви за вниманието.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 52. 52 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Уважаеми г-н Пенчев,

  Винаги с интерес и удоволствие ви чета и никога досега не сте ме карали да съжалявам за това. Този път отново е така. И този път не мога да не се съглася с основната част от вашия анализ и с изводите, които правите накрая. Ако трябва да разширя сполучливата метафора бих припомнил на вас и вашите читатели следните две основни азбучни правила в шахмата. Първо правило - най-важната фигура е Царят, може да не е най-силната (макар че колкото повече се върви към края на играта неговата сила и значение нарастват), но е най-важната. Второ правило - който овладее "центъра" на шахматното поле, той си осигурява достатъчно пространство за маневри на своите фигури и ПОЛУЧАВА СТРАТЕГИЧЕСКО ПРЕДИМСТВО при последваща атака над противника. Да уважаеми, недолюбваната на всички ни "Тройна коалиция" умря отдавна, но някои хора явно все още не са констатирали този ФАКТ и затова насочват "тежката си артилерия" в погрешна посока... отново. Да, за добро или лошо, отново се очертава перспективата "омразното" на някои НДСВ... ("някои" в в мн.ч., добре се замислете над въпроса "на кои?" да държи ключа към следващото правителство. Спомнете си странната нервност на "победителя" на тези избори и тъгата в очите на следващия го по петите негов "основен опонент"... Но нека да се върнем все пак при "сините".

  Лично аз съм скептик по отношение на това дали г-н Костов ще надскочи егото си и дали ще признае грешките си допуснати за всичките тези 8 години, през които сякаш негова основна идея-фикс бе унищожаването на НДСВ... и дясното. Именно той "натика" НДСВ в "центъра". Именно той той съвсем съзнателно "ги вкара" в ръцете на Доган. Именно той им затвори вратите на ЕНП. И т.н. и т.н. Може да продължавам още много, особено ако разширя разсъжденията си върху ролята му по отношение на СДС... Може да звуча малко крайно, но това са факти. Тъжни факти.

  Само преди 2 дни, на първата си официална пресконференция след изборите, облечен в розова ризка и с листче в ръка този човек отново бе намерил удобен повод "да се изправи" СРЕЩУ своя основен "враг". "Враг", който на няколко пъти за тези осем години му бе предлагал братска десница. "Враг", който съвсем наскоро категорично застана срещу опитите на тандема БСП-ДПС да опорочат изборното законодателство, който генерираше и подкрепяше всички идеи насочени срещу търговията с гласове и машинациите в секционните комисии. "Враг", който не гласува заедно с БСП-ДПС-РЗС за изкуствената 8-процентова бариера за коалиции, и който застана на страната на СДС в опитите му да намери път за своята регистрация в дебрите на Темида.

  Когато гледах и слушах начина, по който онзи ден двамата с Мартин Димитров сипеха поредните тежки обвинения към НДСВ, ми става ясно, че това към което призовавате уважаеми г-н Пенчев ПРОСТО НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ! Няма как да се случи!! Явно този човек (Иван Костов) има някаква своя си, лична неприязън към Царя и НДСВ и никога няма да я преглътне и да приеме реалността такава каквато е - че след завръщането на Симеон през 2001 г., България вече не е същата. Че за осемте години прекарани в "блатото на алигаторита" (както сполучливо окачестви родната ни политика сър Джефри ван Орден) НДСВ с политиките си (категорично десни и реформаторски по дух) и с отношението си (към избирателите и към останилите участници в политическия ни живот) доказа по един категоричен начин, че не е временен, популистки проект, както се опитваше да ни убеждава Костов, а ИСТИНСКА, РЕАЛНА, ДЯСНА, проевропейска алтернатива на статуквото съществувало до 2001 г. Това е моят кратък коментар.

  Успех и здраве ви желая г-н Пенчев!

  Успех и мъдрост желая на Синята коалиция!

 53. 53 Профил на Реалност
  *****
  Неутрално

  Добре, да се котка "царя". Обаче какво ще му се предложи. Той е опитен комарджия и нищо не дава даром. Синята коалция ще го подпре ли с хиляди гласове, както го подпря Доган? Едва ли. Първо, избирателите на синята коалиция не са електората на Доган. Те не са безсловестни крепостни и не можеш да ги накараш да пуснат глас за някой, който им ограби бъдещето и върна бесепарите във властта. Второ, гласовете за синята коалиция не са толкова много, че дори и да можеше би си позволила да ги харизва. Иначе Кобурготев от агитация не разбира . Той си прави мнозинство с ДПС и БСП + Лидер и то убедително. Не виждам тук дилема. Даже и с РЗС десните имат по-малко проценти. Нещо може да се получи, ако Борисов се съгласи на общи мажоритарни кандидати, но неговата игра е различна.

 54. 54 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  Нещо малко от технологията на изборите.... Може би ще ви е интересно.

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=13041

 55. 55 Профил на Хронолог
  *****
  Неутрално

  Синя коалиция:
  7.95% / 204 820 гл.
  Коалиция за България:
  18.50% : 476 618 гл.
  Резултатът от словестните напъни и на Бойко Пенчев, все повече наподобяващ по дълбочината на анализите си на Бойко Борисов.

 56. 56 Профил на отминал
  *****
  Неутрално

  Изроде, осветли ни за твоята калтура.

  Българската култура познаваме по-добре от теб.

  Гуано
  * 51

  Е, какво има да им се чудим на изборните резултати, след като първият мазохист, описан в литературата...

 57. 57 Профил на БСП на кпсс
  *****
  Неутрално

  Абсолютно.

  "Бойко Пенчев е безумно прав"

 58. 58 Профил на Готин
  *****
  Неутрално

  Авторът на статията е по-тъп, отколкото си мисли или му казват, че.
  Елементарно написана и в стил 1990 година.
  Ама за литературовед и културолог - толкоз му разбира празната кратуна от политика.
  Да си гледа книжките, че става за смях с опита си за политическа публицистика.

 59. 59 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  Вижте само една от прогнозите за Синята коалиция (за прогнозата на червените не говорим изобщо)

  манипулатор, по-голям манипулатор, дърт лъжец......

  Агенция
  Галъп
  Крайни
  резултати Прогноза Разлика
  ГЕРБ 24,55% 27,50% 2,95%
  Коалиция за
  България 18,44% 26,50% 8,06%
  ДПС 14,13% 17,50% 3,37%
  Атака 11,72% 8,50% 3,22%
  Синята
  Коалиция 8,01% 6,00% 2,01%
  РЗС 4,67% 4,00% 0,67%
  НДСВ 8,07% 4,00% 4,07%
  Лидер 5,65%
  Други 4,76% 6,00% 1,24%
  Общо 25,59%

 60. 60 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  17% манипулиран вот + 13 % от мажоритарните кандидати. Срещу всичко това трябва да се пребори всеки който иска да свали тройната коалиция. Всичко е в ръцете на тройната коалиция + президента Гоце които работи най-активно за оставането на комунизма по нашите земи за вечни времена.

 61. 61 Профил на Чапай
  *****
  Весело

  Стоит статуя...

  БСП на кпсс
  * 57

  Абсолютно.

  "Бойко Пенчев е безумно прав"

 62. 62 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Гневно

  #51

  Нищо не си разбрал от песента, която цитираш! Таман за такива като тебе балканджиите казват, че полето ражда тикви!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 63. 63 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Весело

  "Изроде, осветли ни за твоята калтура.

  Българската култура познаваме по-добре от теб."  "Нищо не си разбрал от песента, която цитираш! Таман за такива като тебе балканджиите казват, че полето ражда тикви! "  И какво ни казва тази "песен", бе другарю, според тебе?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 64. 64 Профил на Янето пак го прецакаха!
  *****
  Весело

  Ама на луди направиха и избирателите, и честните и обективни български медии. Защото за ЛИДЕР и Яне Янев гласуваха над 267 хиляди евроизбиратели и тези български гласоподаватели, които си направиха труда да отидат да гласуват, не получиха свой представител в Европарламента. В същото това време 204 хиляди евроизбиратели за НДСВ получават двама представители в Европарламента. За КАКВИ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ СТАВА ДУМА? Яне, войводо, грабвай адвокатите и ги съди до дупка в Страсбург - да видят в цяла Европа как се крадат гласове и как се правят избори по Бай Ганьовски!

 65. 65 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  НДСВ реализира два мандата – с един повече от Евроизбори’2007.

 66. 66 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Трудно ще им е:
  ДА привлекат гласовете на здравомислещите негласуващи, вместо да се борят за електората на "Атака".
  Да надминат Волен Сидеров в омразата към ДПС..

 67. 67 Профил на Citizen
  *****
  Неутрално

  Стига празни брътвежи,нужно е на всяка цена обединение на всички Анти ДПС-истки, Анти БСП-истки и НДСВ-истки елементи и техните креатури от рода на ЛИДЕР.ТРябва да се надскочат идеологическите и тясно-партийни възгледи с оглед отстраняването на 3-главата крадлива и антиевропейско-ориенталск коалиция.Това може да стане само чрез обединяване силите на ГЕРБ, Синята коалиция, АТАКА и може би и РЗС(тук има някои неясноти?)Иначе става патова ситуация и тръгва поредният антиевропески план на БСП-ДПС-НДСВ и на практика доунищожаване на БЪлгария!

 68. 68 Профил на в
  *****
  Неутрално

  за съжалениертакъв ерудиран автор борави с комунистическа терминология десноцентристко управление сините червените бембените Всичко това са комунистически омагьосвания язък

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK