Бюджетното наследство за новото правителство

Бюджетното наследство за новото правителство

© Иван КутузовЕвропейските избори приключиха, след няколко седмици са тези за национален парламент, след което съответно ще се сформира и ново правителство. Тъй като вакуум във властта на такова ниво рядко се случва (доскорошната политическа криза в Белгия все пак е такъв пример), следващото правителство, както и всяко преди него, ще трябва да поеме управлението на страната от мястото, където то е било прекратено. Или с други думи, важно е не само коя/кои партии биха успели да съставят правителство, но и какви условия то ще наследи и с какви основни проблеми ще трябва да се справя.


Дори за момент да оставим настрана неосъществените реформи в пенсионната система, здравеопазването и образованието, монопола и високите цени в енергийния сектор, селското стопанство (борба не за производителност и пазари, а за субсидии), съдебната система и спрените евросредства, то въпреки това има за какво да говорим.


От много години насам за пръв път изпълнението на държавния бюджет е под голям въпрос
като ако това се случи, негативните последици ще са за цялото население - неизплащане на заплати в публичния сектор, на пенсии и сключени договори, по-нататъшно използване на средства от фискалния резерв, по-нисък кредитен рейтинг на страната и субектите в нея, съответно по-висока рискова премия за инвеститорите, вероятно по-високи данъци в бъдеще, ако спешно не се реформират разходите и т.н. надолу по спиралата.


Въпросът всъщност е какво е точното състояние на бюджета в момента, какво развитие трябва да се очаква и, разбира се, какво може да се направи за предотвратяване на описаните негативни ефекти.


Приходите по републиканския бюджет към края на април са 5.94 млрд. лв., или с над половин милиард по-малко в сравнение със същия период на миналата година (6.55 млрд. лв.). В процентно изражение изпълнението на приходната част на бюджета спрямо заложените параметри в Закона за държавния бюджет към момента е 28.4%, докато през миналата година този показател е бил 35.8%. Наистина в краткосрочен период приходната част на бюджета зависи в известна степен и от международните условия, които се влошават през последната година и половина, но това беше известно (или трябваше да бъде) и при откриването на бюджетната процедура за 2009 г., съответно е можело да бъде взето предвид. Въпреки това бюджетът беше съставен при 6% прогнозен растеж на БВП, още по-голям прираст на преките чуждестранни инвестиции и други нереално оптимистични предпоставки.


При запазване на тенденцията до момента към края на годината е много вероятно приходите по републиканския бюджет да се окажат с около или дори над 20% по-ниски от очакваните. Или с други думи, сегашното правителство вероятно няма да се справи с изпълнението на заложената приходна част за тази година, но това очевидно ще бъде отчетено


като негатив на следващото управление


По отношение на разходната част на републиканския бюджет нещата са малко по-различни. По последни данни към края на април направените разходи са 5.56 млрд. лв., или 27.1% от заложените в закона разходи за цялата година, като за същия период на миналата година изпълнението на разходната част е било 28%. Правилният въпрос в случая е защо, след като изпълнението по приходната част постъпателно намалява през предходните месеци до 7.4% като разлика в края на април, разходите остават на почти същото ниво като процент от заложените и, разбира се, номинално по-високи (с почти един милиард лева). Освен това фактът, че изпълнението на разходите към определен момент представлява някакъв процент за разлика от приходната част, тук това въобще не означава, че това изпълнение не може да се (свръх)ускори и да бъде отчетено повишение например през следващия месец. Или с други думи, въпреки че данните ясно показват тенденция на понижение на приходите,


планираните разходи не се съкращават


повишават се номинално в сравнение с предходната година, а е възможно дори да се повишават за май и като процент от заложените за изпълнение разходи.


Икономически смисъл зад тези развития, разбира се, няма - рисковете и потенциалните негативни ефекти от влошаване на макроикономическата ситуация в страната далеч надхвърлят кратковременното и под условие стимулиране на активността в икономиката чрез ускорено държавно харчене (и то само ако приемем, че бюджетните средства са насочени към създаването на някакъв продукт, а както знаем например ние магистрали не строим).


Тъй като обикновено всяко нещо си има причина, интересно е да потърсим каква би могла да бъде тя в този случай. Общо взето, логичните обяснения тук могат да са само две: предвид относително стриктната фискална политика през първите три години на управление на настоящото правителство към средата на миналата година и особено в края й служителите и ръководителите в Министерството на финансите и Министерския съвет изведнъж губят представа за реалността или са заблудени от чуждестранни/национални експерти. Второто възможно логично обяснение е по-лошо или по-добро осъзнаване на свръхразходите и потенциалните негативни ефекти за икономиката, които обаче вероятно ще се понесат политически от следващото правителство. Ако втората е по-вярната хипотеза, то, изглежда, коалицията не се готви за втори управленски мандат.


Авторът е от Института за пазарна икономика (ИПИ). Текстът е от седмичната рубрика на ИПИ "Видимото и невидимото"

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на feodal
  feodal
  Рейтинг: Неутрално

  Стани6ев си отива/нищо общо с филма" мом4ето си отива"
  а с това за наизпроводяк ще си вземе бюджета/както е известно
  парите не са на фуке,а на краля слънце/А крепостните селяни
  и слугите план6е и сие-да се стягат да ба4кат ангария и
  да се стрямят да станат от презряната класа или третото съсловие...Или ако могат да намерят някой робеспиер
  да отреже някоя и др. двоярянска глава/дано не толкова
  красива като на тонка първанова/

 2. 2 Профил на И.Ж.Ж.
  И.Ж.Ж.
  Рейтинг: Неутрално

  Монопол и високи цени в енергийния сектор?

  Точно в енергийния сектор българските цени са едни от най-ниските в Европа. И специално за електроенергията ще продължат да са сравнително ниски, чак докато стане време да се заместват съществуващите електроцентрали с нови.

 3. 3 Профил на Начинаещ
  Начинаещ
  Рейтинг: Неутрално

  Бюджетът категорично няма да бъде изпълнен.Прогноза - дефицит от над 500 мил. евро.

 4. 4 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Наследство???
  Я да бъдем по-точни в изказа. За да има наследство, поне нещо трябва да е останало. Ако ще да е игла.

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 5. 5 Профил на Боц
  Боц
  Рейтинг: Неутрално

  аз предлагам един много прост вариант за 'моркова и тоягата' на управниците сегашни и бъдещи,
  ако 1 000 000 българи си изтеглят само 1000/2000 Еу от банките сами смятаите с колко ще олекне системата.
  Освен избори я да видим дали на политици и банкери ще им запука? Нека после си вкарат пари в банките тия дето си продават гласа.
  Рр Не става само с ибори трябва и принуда.

 6. 6 Профил на true
  true
  Рейтинг: Неутрално

  Борисов е много голям късметлия , тъкмо когато дойде на власт ще запо4не да одминава по бавно и световната икономи4еска криза , това ще се отрази и върху нас , Аз съм твърдо против тройната коалиция , но все пак и те си имат и малко направени положителни неща , но обикновенно в управлението плюсовете от направените реформи се забелязват след най малко 2 години
  Таман хората ще си помислят 4е бат Бойко го е сторил ....

 7. 7 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: Неутрално

  Не се притеснявайте, 6те бутнат борда просто, след като окрадоха парите. Той и без това мили4кия не може да издържи и така. То4но както предния път. Те за това толкова бързо преизбраха Искров за БНБ. За да им прикрива далаверите. Изобто, Българийо, следва6тия път пак комунисти си избери.

 8. 8 Профил на Кулинар
  Кулинар
  Рейтинг: Весело


  Другари клакьори, фискалния резерв е повече от два пъти по-голям от преди 4 години, а спрете се бе серсеми. Щом за едно депутатско кюфте повече сте готови да работите против страната си не ми се мисли какво ще направите ако седнете на софрата.

  Този борд го мелите за щяло и нещяло зададе ли се новата баница!

  Толкова ли сте гладни?!

 9. 9 Профил на доганишев
  доганишев
  Рейтинг: Неутрално

  Триглавата ламя знае, че няма да вземе втори мандат и залага бомби за следващото правителство. И то, както каза Доган, няма да изкара повече от година. Разбира се всички негативи на сегашното управление ще бъдат хвърлени върху него.
  И тогава ще излезне Станишев и ще каже "Ние предупреждавахме, че точно това ще се случи. Защо никой не ни послуша тогава?"
  Хитро, хитро...

 10. 10 Профил на Василии
  Василии
  Рейтинг: Неутрално

  Лошото в случея е че правителството имаше възможност да
  проведе една разумна рестриктивна политика и не само да
  разчита на "буферите", но не я приложи.
  За съжаление МФ не приложи адекватни своевремени мерки спрямо разходната част, като не дооцени сериозността на ситуацията .
  Политиката на щрауса не се оказва много успешна.

 11. 11 Профил на бг
  бг
  Рейтинг: Неутрално

  Историята на България не познава период , в който комунистическо правителство да не е довеждало страната до фалит. В първите периоди -1944-89 фалитите се компенсираха с обмяна на парите(няколко) , при което се ограбваха спестяванията на хората. Тези спестявания бяха принудителни , тъй като плащаните хартийки бяха неконвертируеми и срещу тях нямаше еквивалентно количество стоки.
  За всичко се чакаше (ако не си от номенклатурата- за тях имаше специални стокови фондове заделени в общинските народни съвети )-пералня ,телевизор, шевна машина , автомобил, жилище и пр и пр. Поскаха се само стоките които са крайно необходими за физическо възпроизводство на работната сила-т.е. за да не умрат хората от недояждане. В най-новата история след 1989 г. фалитите бяха направо ужасяващи -управлянията на Луканов и Виденов си бяха чист геноцид . Сега отново комунистите оставят ограбена и фалирала държава и имат наглостта да се правят на велики .

 12. 12 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: Неутрално

  Начинаещ, очакваш само 500 млн дефицит?! А като добавиш пенсионната и здравна каси, колко става?

 13. 13 Профил на Mr. Golden Nugget
  Mr. Golden Nugget
  Рейтинг: Неутрално

  Надявам се БСП да направи глупостта от глупост и да продължи да си управлява в лайнарницата, която забърка, за да може да си изяде после сама сладкиша, който се опитва да набута на другите.

  И дано се събуди народа и накрая да ги отмете на бунището на историята, където им е мястото.

 14. 14 Профил на до бг от Mr. Golden Nugget
  до бг от Mr. Golden Nugget
  Рейтинг: Неутрално

  Как не те е срам така да лъжеш! Как не се свиниш да изричаш такива непрокопсани фалшификации! Всеки знае, че Мангала, Гаргамела, Иван Костов, окраде България и през 60те и през 70те и през 80те и през 89-та и през 91-ва и през 97-ма и след това и през 2005-та и сега пак я окраде!

  Иван Костов е крадеца, мамка му! БГ-то най-светла гордост на България продаде я!

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  "...служителите и ръководителите в Министерството на финансите и Министерския съвет изведнъж губят представа за реалността или са заблудени от чуждестранни/национални експерти." - напротив, реалността им е съвсем ясна. Виждат я всеки ден. Просто интересите на върхушката са над тези на обществото. А контролиращите органи спят, ЕК само дава препоръки. Това са фактите, г-н Димитров.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 16. 16 Профил на siken'
  siken'
  Рейтинг: Неутрално

  Нищо ново. Закарайте комунисти в Сахара и пясъка там ще свърши за нула време.

  Вече дори не се чудя кога и дали на българина ще му уври главата. Очевидно, това няма да се случи. Каква, тогава, трябва да бъде реакцията на мислещите хора в Бг? Може би, глупостта и овчедушието на мнозинството, толериращо повсевместна корупция и кражби на държавно ниво, трябва да бъдат калкулирани като допълнителен риск (или liabilities) на системата, оскъпяващ многократно инвестицията наречена "живот" в Бг.

  чисто технически погледнато, въпросът е "струва ли си?". Дали ако инвестирате енергията и времето, които ви остават, в друга държава, възвращаемостта под формата на "качество на живота" няма да е по-голяма?

  такива ми ти работи...

 17. 17 Профил на joe
  joe
  Рейтинг: Неутрално

  Хех... мъдри мисли.
  Чекнете това:
  http://www.imf.org/external/np/ms/2009/042209.htm
  Точка 15.
  Ideally, the budget should be adjusted to reflect the new revenue realities. We understand that the political cycle is making it difficult to reach consensus on a revision of the budget. In practice, spending will therefore need to be contained by keeping it even further below the budgeted amounts.

  С две думи: бе требе се орежат определно публичните разходи, но с оглед на това че да смъкнеш заплатите и бонусчетата в публичния сектор в изборна година си е полит. самоубийство, най-вероятно на "поелите щафетата" ще им се наложи да го направят, при това доста по-драстично.

 18. 18 Профил на siken'
  siken'
  Рейтинг: Неутрално

  тия от АйЕмЕф са мекотели и мижитурки - 1) без първата дума в английския текст. 2)политиката трябва да се разбира като следствие и регтулация на икономиката, а не обратното 3) по дефиниция, държавният мениджмънт е неефективен (хеле пък в Бг), следователно, каквито и да е държавни разходи следва да бъдат минимизирани

 19. 19 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Окей! Всички виждаме (или почти всички), БСП ни докарва до поредната национална катастрофа съвсем целенасочено. Тази зима няма да се скача - ще се стреля мамка му.

 20. 20 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Апропо;

  Изобщо не смятам, че следващите негативи ще ги обере следващото правителство. Ще си го отнесем пак ние - обикновените хора !

 21. 21 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "следващото правителство, както и всяко преди него, ще трябва да поеме управлението на страната от мястото, където то е било прекратено"

  ХЕХЕ, значи управленеито трябва да се поеме някаде около 2003-4. Пак се върнахме 5-6 години назад. Напред към историпта, драги комунисти !

 22. 22 Профил на патиланец
  патиланец
  Рейтинг: Неутрално

  Ейтези "мислещи"хорица- номера 2,6,и 8 да не сте пили газ бе,че пишете толкова простотии.Наистина ли не виждате какво крадене и мафиотизиране има в страната през последните 8 години,или просто толкова си виждате,защото краденето е само за "Защото сме социалисти"?Нещо не мога да разбера,страната ни е пред тотален фалит-54 място от 54 в Евро съюза.Гласуваният им бюджет се продъни като решето,въпреки,че опозицията и Костов дори ги предупреждаваха,че неможе да залагат ръст,ама те нали са"Защото сме социалисти",направиха каквото си знаят ,или каквото могат.....Не вече наистина си мисля,че е време да се ядосаме и то здраво и на 05.07-да им покажем,че и карденето и манипулациите и безкрайното дрънкане на много празни приказки,вече не може да заблуди дори и заблудените овце.А успех на СК и на всички нас които гласуваме и не зяпяме звездите в мечти за "Летящи чинии"!!!

 23. 23 Профил на re
  re
  Рейтинг: Неутрално

  Новото правителство спира АЕЦ- Белене,престъпното начинание Бургас-Александруполис, и чисто руския проект южен поток, и хазната се напълва . Ама трябват здрави гащи и читав народ, демек материал.

 24. 24 Профил на ДОЛУ БКП!
  ДОЛУ БКП!
  Рейтинг: Неутрално
 25. 25 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: Неутрално

  Д О Л У Ч е р в е н а т а И з м е т !! Долу ДПС И Царя !!!!!!

 26. 26 Профил на Либертака
  Либертака
  Рейтинг: Неутрално

  Гласувай масово ! Г ерб- Синята коалиция и А т а к а ще направят следващият кабинет !!!

 27. 27 Профил на  Боби
  Боби
  Рейтинг: Неутрално

  И аз се отказвам от Б- С -П !!! А вие хамелеони--помислете !!! Това е Партия на Комунистически Изроди--трето поколение !!! Нито един глас за Червените боклуци !!

 28. 28 Профил на Ен,И.П.
  Ен,И.П.
  Рейтинг: 0 Гневно

  Драги сънародници,

  Как неразбирате че с 20-ти век умря и си замина влиянието на Личният Култов, Групиран-Идеологически, Етнически и Религиозен фактор, във вътре Държавното Социално Устроисртво.
  Още по-вече в Държава с Многонационално общество.
  На основата на тези три Култови фактора ако все още продължаваме да стоим Поляризирани, Ние БЪЛГАРИТЕ ще изчезнем като Държава.
  Това което го цели и €вро-КОНГЛОМЕРАТА и Турция.
  Ще си позволя да кажа;
  СТОП на тази Сляпа Групиранa-Поляризираност!
  СТОП на намесата на всичките тези (339+1 действащи партии ), коалиции, секти и тем подобни ЛИЧНО-КУЛТОВИ-Аматьорски Увлечения!
  Не е ли позор тази ГРУПЩИНА в 21-ви Век която разцепва Идеологически, Религиозно и Етнически и без това Поляризираното-разединено Българско Общество?

  Вижте какво направи Личният, цветно напудрен и мажоритарно групиран Култов фактор с България.
  Предизборна Къмпания-Разпродажба на бюлетини от Избирателната Борса-център София,
  БЪЛГАРИЯ-СУПЕРМАРКЕТ за предизборни бюлетини и къмпании за разпродажба на гласове не поединично,
  БЪЛГАРИЯ-СУПЕРЦЕНТЪР с Ценоразпис на Бюлетини за €вро-Конгломерата и Страната,
  БАЛКАНСКА-Д€МОКРАЦИЯ,
  Бюлетин Но: #4, с най-ниска цена и най-разпродаван сред Ромските и Турски сънародници, с център Кърджали,
  Коалиция между полит-Партии с Религиозни секти.
  Само че, черният цвят ( на расото ) не е приет официално за МАНДАТЕН , и затова много СПЕШНО се налага ПРОМЯНА в Конституцията на България.
  Нека ПОБЪРЗАМЕ, време няма, изборите наближават!!
  Конституцията ни е "Демократично-гъвкава";;;; както и законите в нея и подлежат на ежедневни пренагласи според нуждите на бизнес-силните за денят на пазара.

  Задавалили сте си въпроса защо само БЪЛГАРИЯ е държава която бърка в хазната си ДЪРЖАВНА и вади пари да "храни" групираните и самооцветили се ЧАСТНИ-ПАРТИИ, КОАЛИЦИИ, Фракции и Секти??

  Ще Ви дам пример с партиите в Япония.
  Всяка една партия е задължена Конституционно да обявява официално, ежегодният си паричен членски доход, върху които им се начислява ДOД и да си плащат те на Държавата, данък-приходи.
  Срам и позор да се дават средства от Държавната хазна на частни-Култови-Групировки, които днес ги има а утре може и не!!

  Но най-важното е че БЪЛГАРИЯ започна да се пробужда от ГРУПИРАНАТА и ОЦВЕТЕНА Идеологическа, Религиозна и Етническа хипноза, осъзнавайки се за кого и как вече да гласува?!.
  Негласува вече с напудрени Бюилетини според "цената", краската и помадата им!!

  Вече сме в 21-ви ВЕК.
  Зашо да дърпаме назад живота и наш и на нашето по-младо поколение бе разумни люде??

  Нека да си Прокламираме Политическите и Религиозните култови увлечения и идеи по домовете.
  Недавайте да пудрим лицата и главите си с "краски и помади"!!
  Ние сме МНОГОНАЦИОНАЛНА държава и трябва да покажем на света като НАЙ-стара НАЦИЯ как се строи ДЕМОКРАЦИЯ чрез ОБЕДИНЕНИЕ върху КОНСТИТУЦИОННАТА основа на закона за ПРИЕМСТВЕНОСТТА, а не чрез МАЖОРИТАРНА Поляризация било то на идеи, вяра или Етнически произход.

  ПРИЕМСТВЕНОСТТА на Разликите в Убежденията, Вяри и Произход, е основата на истинската Демокрация !!

  А не да се коалицираме по старият КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ маниер с единствената цел ГРУПИРАН МАЖОРИТАРЕН ПРЕВЕС-поляризирайки се.

  Не е ДЕМОКРАТИЧНО!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK