Мажоритарни избори в еднополюсна демокрация

Президентът Първанов се оплака, че партиите са компрометирали идеята му за мажоритарен избор. Идеята, оказва се, даже не била негова, а на обществото, и то още от зората на демокрацията. Като един глас народен - глас Божи, Първанов само използвал властовите си ресурси, за да лансира "мащабна реформа във функционирането на политическия модел". А накрая - резил. Вместо личности - апаратчици и откровени бандити. Каква я мислехме, каква стана!


Мажоритарният избор, дори да не е толкова нескопосано пришит към пропорционалния, както в сегашния избирателен закон, не може да излекува българския политически модел. Точно обратното. Мажоритарният избор може да работи относително добре единствено в демокрации с ясно очертани политически полюси, както е във Великобритания и Франция. Там партиите са повече от две, но всяка от тях се определя в едно предварително разчертано поле, в което от десетилетия се знае кое е ляво и кое - дясно. Политическите субекти са трайно обвързани с определени политики и ценности и понеже на идейно равнище изненади няма, се търсят по-атрактивните личности, които да прибавят гласове за съответната партия.


В България има само един полюс - БСП. Те се самоозначават като леви, макар да провеждат политики, които са в интерес на едрите корпоративни кръгове. Така или иначе в публичното пространство БСП е просто "левицата" и никой не подлага нейната идентичност под въпрос. Обратно, "дясното" е неизменно представяно като гарова чакалня, на която ту някой идва, ту се чака да дойде, трети пък го канят да си тръгва, а той не ще, и т.н. При тези обстоятелства от въвеждането на мажоритарен елемент може да спечели единствено стабилният "ляв" полюс в схемата. Мажоритарността "вдясно" ще поражда единствено още повече фрагментарност и хаос. Левият мажоритарен кандидат ще има мобилизирана подкрепа зад себе си, а десните ще се ръфат помежду си, вместо да се борят с левия. Да не говорим, че колкото "по-непартийна" мажоритарна кандидатура се издига, толкова по-сериозни финансови и медийни ресурси стоят зад нея.
Обществото иска мажоритарни избори, защото си мисли, че така ще заобиколи партиите. Това обаче е опасна илюзия. Мажоритарността в нашите условия ще бъде "надпартийна" само дотолкова, доколкото това е в интерес на една партия. Знае се и коя. Затова и толкова систематично се насажда омраза към партиите в публичното пространство - защото тази омраза не засяга БСП. Проблемът на България не е в това, че политическият живот се е съсредоточил в партиите и трябва да бъде изваден оттам с някакви независими "утвърдени лица" като мажоритарни кандидати. Проблемът е точно обратният - че политическият процес се контролира не от партиите, а от неясни кръгове зад тях. А на тях мажоритарният вот само им улеснява живота и съкращава разходите.


Впрочем БСП откровено си се държи като единствен полюс в политическото пространство. Лозунгът "Ние сме на ваша страна", тръгващ от билбордовете по така и недовършената магистрала "Тракия" и стигащ до автобусните спирки в най-затънтените селца, внушава, че има само две страни - те, социалистите, и ние, т.е. народът. Всякакви трети лица, намесващи се в тази интимна връзка между народа и БСП, са опасни екстремисти, политици, "провалени" като Костов, или "недоказани" като Бойко Борисов. Освиркали привърженици на ГЕРБ някакъв митинг на БСП и ето ти го Румен Овчаров смръщено обяснява колко страшно щяло да стане, ако не дадем властта отново на него и Станишев. Само те знаят как се управлява държава, само те определят кое е демократично и кое не. Също както през 1990 година. Впрочем тогава също имаше "мажоритарен елемент" в изборите за Велико народно събрание. Защо ли?!


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в "Литературен вестник". Заместник-декан на Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  Поздравявам Бойко Пенчев за статията!

 2. 2 Профил на robinson
  robinson
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Еех ако можеше всички да зацепват, г-н Пенчев, щеше всичко да окей. Но - видите ли - става дума за оскотяло население, облъчено и мозъчно-промито от милицията. Не че няма светнати хора, на които им е ясно написаното от вас. Но, г-н Пенчев, няма много убедителни алтернативи на комунистите. Да вземем един Б. Борисов - ами той, извинявам се, е некомпетентен за постовете, които иска да има. Костов - изтъркан шинел с дупки от молци, Янев - перверзна подлога на милицията, Сидеров - сивкав чичко застаряващ. Да не говорим, че "алтернативата" ГЕРБ се изака с Б. димитров и В. Рашидов - един странен милиционерски културен пласт. Нямаме Зелени като хората, няма ясни послания, има една черна дупка с безброй навъсени, озверели, объркани и тревожни лица.

 3. 3 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Разстроено

  "има само две страни - те, социалистите, и ние, т.е. народът. Всякакви трети лица, намесващи се в тази интимна връзка между народа и БСП, са опасни екстремисти, политици, "провалени" като Костов, или "недоказани" като Бойко Борисов."
  М-да, в тази "интимна връзка" познайте кой е наведения засега?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 4. 4 Профил на Маги
  *****
  Неутрално

  Напротив! Имаме Зелени - млади и амбициозни хора, интелигентни и неопорочени! Но трябва да им се даде шанс! Да направим така, че повече българи да чуят и разберат за ПП "Зелените"! Те са надеждата на България!
  http://www.zelenite.bg/

 5. 5 Профил на RADE
  RADE
  Рейтинг: Неутрално

  БРАВО ! ! ! ЧУДЕСНА СТАТИЯ И КАКТО ВИНАГИ НА ТОЧНОТО МЯСТО И В ТОЧНИЯ МОМЕНТ. БРАВО !

  УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС. АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ! ! !
 6. 6 Профил на Мнение
  *****
  Неутрално

  Добре е формулирал политическата ситуация у нас Бойко Пенчев. Наистина беше "голям зор" да бъде разбит двуполюсния модел, както от страна на БСП, така и от страна на "стратега на българската държавност" нашият бащица-обединител Ахмед Доган ! Е, постигнаха желаната си цел. Моделът ни е еднополюсен ! Но бих оспорил тезата на автора, че полюсът бил "ляв". Нищо подобно ! Той е десно-консервативно полюс, който се афишира проформа за "ляв". Полюсът е десен, защото поддържа статуквото не на гражданите, на дребния и среден бизнес, а на капиталистите-олигарси и със зъби и нокти се противопоставя на каквато и да е промяна на това статукво. А държавите с един полюс не принадлежат на демократичния свят. Това си е чиста проба тоталитарна държава !

 7. 7 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  Само истински джедай може да победи ситите.
  Останалото са безсмислици, които ще потънат някъде в медийната мъгла, обгръщаща статуквото не само у нас.

 8. 8 Профил на ALEKS
  *****
  Неутрално

  Всичко е точно така Бойко. Но какво ще кажеш за вашият продукт,журналистите?Не смятатели,че само теория не
  е достатъчно?
  По-добре ги научете да мислят и търсят истината,да не стават
  поръчкови драскачи,да бъдат принципни,а не като мухи от цвят на цвят от лайно на лайно!
  Научете ги,че тяхното призвание е да задават дневния ред на
  обществото!А който не става с балтията още на банката.
  Та такивати ми работи уважаеми г-н Пенчев.


 9. 9 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Весело

  Отдавна статия не ми е доставяла такова удоволствие! Поздравления за автара!
  И една закачка с Аnonimous №7 - някай (за съжаление съм забравил кой) пусна хубавия лаф "как псуват джедайте? Нека майка ти бъде с мен!" Това искам кажа на "левия полюс"!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 10. 10 Профил на Лебедев
  *****
  Неутрално

  Жалко, че т.н. народ са два милиона върли пенсионери, които жадуват за младостта си, 500 000 роми и обръчите от фирми около БСП и ДПС заедно с целите си роди! Е това са гласуващите за червените боклуци! 1 000 000 качествени хора се намират на запад от Виена и повечето не искат и да чуят за вмирисаната от комунизъм и депесарска корупция държава! А хората от интернет са до 10 % - всичко останало чете "Труд", "24" и вестниците на Доган - Монитор, Телеграф, Експрес! И слушат Бареков колко пъти всяка сутрин ще се подиграе със Синята коалиция! Трае ли се?! Може пък и за Галеви да гласувате, нали?!

 11. 11 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Чудесна статия за пореден път. Абсолютно вярно е, че мажоритарна система за парламентарни избори може да вирее на много малко места. По-точно там, където хората гласуват не защото някой им "харесва", а защото смятат, че ще прокарва политика, която те подкрепят. У нас обаче не е така. У нас са Гоце, Доан и Сие. И за всичко е виновен Костов.

 12. 12 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  Лебедев № 7
  "1 000 000 качествени хора се намират на запад от Виена и повечето не искат и да чуят за вмирисаната от комунизъм и депесарска корупция държава!"

  И това според теб са "качествени" хора? Хора, които не искат да чуят за страната, където са родени, където живеят техните родители или поне приятели...? Хора, които забравят българския след няколко месеца и които крият, че са българи? Които категорично отказват да си мръднат т.нар. "интелигентни" (каква заблуда) задници, за да гласуват... независимо от всички бариери, които БКП-ДС се стреми да наложи. Не могат да се съберат 100 човека, за да заявят желание за гласуване.
  МЕРСИ за такива качествени хора!

  Сигурен съм, че наистина има и качествени, но докога тази заблуда (която чудя се, не ви ли обижда), че всичките ни мозъци били зад граница, а пък ние тук сме ниско интелигентни тъпаци.

  Може би няма друга такава нация в света, както мине Калотина, забравя за всичко в България. Я погледни, има ли такива поне около нас? Защото аз не виждам. Погледни гърците, с поколения се раждат в Америка, но не забравят да изтъкнат, че са гърци или имат гръцки произход. Същото е с турци, абланци, за другите не знам.

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1655 Гневно

  Маги, ПП Зелените, новите, необременените са други от казионните келе6и!

  www.bulgariangreens.org.

  Те имат моята подкрепа - и материална и на изборите!

  А тези зелени за които пи6е6, те са 4ервени и казионни!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на Маги
  *****
  Весело

  B52 ,
  линкът, който даваш води на същото място. Просто два различни домейна с една и съща локация.
  Говорим за една и съща партия - провери

 15. 15 Профил на Anonimous към N 9
  *****
  Неутрално

  Какъв ляв полюс, ве? Ти прочете ли изобщо статията и коментарите? Или я бегай обратно в дискотеката, откъдето си излязъл, вместо да казваш кое е ляво, дясно, център и т.н.

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Браво на Автора; както обикновенно "Каква я мислехме, каква стана!"

  Руснаците имат друга поговорка "Искахме да направим не6то хубаво и ново; полу4и се както обикновенно..."

  В БГ няма демокрация, а плутокрация, кланове от бив6и и настоя6ти партийни - на БСП(к)- "лидери" много от тях с ДС минало, опоскват държавата, медиите са купени от капитали с мътен произход.

  Ако народецът иска да живее нормално или близо до нормално, следва да се събуди и да си поиз4иести двор4ето от осраното по изборите. Ина4е надежда няма...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на    ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Мажоритарните избори са измама за обществото. Избират се измамници без политическа изявена ориентация и се поощрява РЕНЕГАТСТВОТО. Това е позор за политическото мислене на политическата класа. На чело на тази класа са Ахмед Доган Георги Първанов, Сергей Станишев, Цар Симеон Втори, които утре може да пострадат от собствената си себичност.
  Чрез мажоритарни избори се осъществява избирателна география и за депутатски места, където има малко гласове се избират повече депутати , за сметка на места, където трябва да има повече депутати. Такъв е случаят с град София, където живеят и работят 2500 000 души, а депутатите са малко. Интересно е, че опозицията не реагира и оставя победата на управляващите, които печелят с депутатски места от райони без население. Разбира се фикция могат да бъдат и гласовете от Турция. В списъците от там могат да влязат хора, които не са сред живите или не съществуват. Кой ще извърши проверка там в Турция? И турски съд ли ще съди после. Суверената територия е единствено БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО И Е НЕДОПУСТИМО ИЗБОРИ ДА СЕ ИЗВЪРШАТ НА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ. Провеждането на такъв избор е незаконно. Провеждането на мажоритарен избор на този фон изглежда направо ЯВНА ДОГОВОРКА ЗА ПРОДАВАНЕ НА ДЕПУТАТСКО МЯСТО. Как Съвета на Европа не реагира, как комисиите в Европейския парламент не обявяват нашата демокрация за ФАРС? КАК ВСЕ ОЩЕ ИМА ХОРА , КОИТО ИСКАТ ДА ПЪЛЗЯТ КАТО ЧЕРВЕИ, А МОНОПОЛИТЕ ДА ГИ УБИВАТ ВСЕКИ ДЕН СЪС СМЕТКИТЕ, КОИТО НЕ СА ЗА ПРЕДОСТАВЕНИ УСЛУГИ, А ЗА ПОКРИВАНЕ НА ЗАГУБИ? Какви мажоритарни избори?

 18. 18 Профил на Маги
  *****
  Неутрално

  B52,
  Бих искала да потвърдиш, че няма проблем с линковете на ПП "Зелените". Иначе съм съгласна с теб напълно. Неслучайно подкрепяме една и съща партия

 19. 19 Профил на W
  *****
  Неутрално

  Само най-големият наивник може да повярва на Първанов, че е искал мажоритарния елемент заради личностите. Напротив, той го наложи заради партиите, по-точно своите партии - БСП и ДПС. Прозрачната идея е те да вземат колкото се може повече депутати от мажоритарните райони, където по правило ще играят една за друга и с общите си гласове на много места могат да изпреварят кандидатите на ГЕРБ. Като се има предвид че при пропорционалните листи резултатите могат да се окажат "на кантар", не е изключено тъкмо мажоритарните райони да решат изхода от вота. Така че президентът за пореден път се прояви като дребен ориенталски тарикат, а конституционният съд така и не намери доблест да отмени тази поправка.

 20. 20 Профил на mun4o
  *****
  Разстроено

  Адмирации за статията! Мила Маги,горещ поддръжник съм на идеите на Зелените от стара Европа.Унас,обаче,и тая ниша е монополизирана от "другарите"!Убеден съм, че ти си идеалистка и работиш активно и чистосърдечно за родната природа,но огледай си внимателно партийния вожд и обкръжението му!!!Знаеш ли, че в Разград неформален "зелен"лидер е бивш автокрадец и затворник и настоящ ДЪРВОДОБИВНИК? Е, как ще ме спечелиш за вашата кауза???

 21. 21 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Мажоритарните избори са първа крачка към неофеодалното владичество на "избрани мажоритарно лордове", ще питате какво владеят, ами ще си владеят каквото си искат, защото партиите са си техни, а те самите стават недосегаеми в мандата. Могат да си направят мажоритарна камара вътре в Парламента.

  Отвратителното цепене на уж демократическата какавида най-сетне оголи гигантска уродлива космата месоядна комунистическа муха, пореден стадий в метаморфозата. Утре мухата ще снесе нови ларви, чакайте развитие и продължаващо разлагане на плътта на България, накацана от жужащите екскомунистически рояци.

  Спасение е възможно само с метални тупалки, ДДТ срещу ДС, бензин и концентрирана азотна киселина. Не пропускайте нито една комунистическа гад, готвеща се да кацне близо до храната ви, инак тя ще изяде и вас самите.

 22. 22 Профил на monaxa
  *****
  Неутрално

  Бьлгари!Не пишете глупости ,а се мобилизирайте за изборите!Всички бьлгари трябва да разберете че тези избори са битката за Бьлгария и неиното оцеляване в бьдешето като дьржава!В момента Бьлгария е като една гола,пребита и ограбена проститутка на пьтя за Европа.И това го направиха 2 -те Пети колони.Едната рьководена от агентите на Путин Сергей Станишев и Георги Пьрванов,а другата от Ахмед Доган,които е роден турчин,турчин е и турчин ще умре.Не гласувате ли всички срещу БСП и ДПС след време Турция и Русия ще си стиснат рьцете на Шипка!Тогава предателите ще бьдете Вие!

 23. 23 Профил на Калпазанин
  *****
  Неутрално

  Питам се не би ли могъл някой по-учен и компетентен да ни изясни как по дяволите, в практическото отсъствие на политически партии (забранени след 1934 г.), са се провеждали изборите в Царство България до 1944 г. и какъв вид са били те! Как са се набирали кандидат-депутатите, как са се финансирали и пр."дреболии". Както и куп подобни въпроси - ако тогава, при т.н. "монархо-фашистка диктатура" (Господи, какво словоблудство) е могло, защо сега, при т.н. "демокрация" не може!

 24. 24 Профил на ing. Ganev
  *****
  Неутрално

  Единственият на4ин да се разкарат от властта мафиотите маскирани като тройна коалиция и постепенно и системати4но да бъдат изолирани 4енгетата на4ело с техния патрон Гоце Сиришников е като се гласува за Синята коалиция. Голяма парламентарна група на сините ще принуди Б. Борисов да застане зад думите си казани пред ЕНП и Запада, 4е ще управлява с тях.

 25. 25 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Поздравления и от мен за статията!
  По принцип обаче стига с това набиване на мажоритарния избор и кандидати като някаква панацея! (говоря по принцип, не за конкретните избори или за идеята на Първанов). Нима сега не се знаят личностите в партиите и няма депутати, от които да се изисква, които да носят отговорност? Ами има! Ето ви например Корнезов, Пирински, Ангел Найденов, Татяна Дончева от БСП, Станимир Илчев и Веселин Близнаков от НДСВ, Ахмед Доган, Йордан Цонев и Лютфи Местан от ДПС, Мартин Димитров, Надежда Михайлова и Йордан Бакалов от ОДС, Иван Костов и Веселин Методиев от ДСБ.... (произволни имена) Ами ето ви личности! Какво повече? Освен това мажоритарните кандидати също се определят от партийните централи, така че хайде стига с това лансиране на мажоритарността като някакъв пейнкилър на политическия ни живот.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 26. 26 Профил на Ролята на Кобурготски
  *****
  Неутрално

  Най-често повтаряната заслуга от пажовете на Кобурготев е че са разбили двуполюсния модел Повтарят го до днес когато вече се разбра че разбиването на този модел е катастрофа Между другото Кобурготев и компания успяха да разбият само десния полюс Левият както пише авторът си е цял и непокътнат Синята коалиция е опит да се възстанови десния полюс Срещу този опит се вдигна политико-съдебната олигархия мафията БСП ДПС и обръчите им Особено болезнено реагира Доган който чрез мекеретата си тръгна с рогата напред да забранява коалицията Не успя Поне се видя кой намазва от липсата на десен полюс Чакат се нови изпълнения

 27. 27 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  След евроизборите във форума на "Лос Анджелис Таймс" писаха, че европейските десни били по-леви от Демократическата партия в САЩ. Европейската Народна Партия не е "дясна" партия, това е центристка консервативна (т.е. морализаторска, на теория) партия, която още не може да се обяви за такава, защото ще изгуби избиратели. В Западна Европа пък социалистите се реформират по посока на това да стават либерали, може би също консервативни (на теория), и дори се говори английските лейбъристи да се обявят за дясноцентристка партия. Само че тук е България, десните са десни, левите са леви, центристите са си неприкрити мафиоти и всичко ще се случва със закъснение, ако изобщо се случи.

 28. 28 Профил на Генчев
  *****
  Неутрално

  Пенчев е почти изцяло прав! Но е пропуснал разгръщането на "демократичното ветрило", т.е. включването на ДПС, АТАКА, ГЕРБ и останалите в измамата. За по-следваща статия препоръчвам на автора да анализира поведението на Сидеров преди балотажа на изборите за Гоце и сериалската комунално-битова мелодрама на Борисов в сегашните две кампании. Ще стане ясно, че БСП+ДС пишат правилата в своя полза, винаги!!!

 29. 29 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  Допълнение към 27.
  Всъщност форумът на "Ю Ес Ей Тудей", извинявам се.

 30. 30 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Обратно, "дясното" е неизменно представяно като гарова чакалня, на която ту някой идва, ту се чака да дойде, трети пък го канят да си тръгва, а той не ще, и т.н. При тези обстоятелства от въвеждането на мажоритарен елемент може да спечели единствено стабилният "ляв" полюс в схемата. Мажоритарността "вдясно" ще поражда единствено още повече фрагментарност и хаос. Левият мажоритарен кандидат ще има мобилизирана подкрепа зад себе си, а десните ще се ръфат помежду си, вместо да се борят с левия. Да не говорим, че колкото "по-непартийна" мажоритарна кандидатура се издига, толкова по-сериозни финансови и медийни ресурси стоят зад нея.

  Кой бе написал:Далече от безумната тълпа?
  Вие сте нещо невероятно.
  Кой издигна Меркел?
  Как Саркози стана Президент?
  Коя партия стои зад Барозо?
  Наистина:Далече от безумната тълпа!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1655 Весело

  Маги, работает

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на Случаен
  *****
  Неутрално

  Горе-долу след 3-5 постинга Авторът и творението се губят,а разни мозъци започват да си мерят.... интелекта.Това е досадно и непродуктивно.А нормалните губят не само интерес,но и желание да участват.

 33. 33 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Енаргията която автора е приложил като труд върху писанието по горе описано,би принесла повече ползи на читателя ако бе вложена в производството на тоалетна хартия, или боза.
  Материалите не се считат за актив.
  Защо?
  Материал няма.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 34. 34 Профил на Luc
  Luc
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ГУМАТА единствен отбеляза " Интересно е, че опозицията не реагира и оставя победата на управляващите, които печелят с депутатски места от райони без население." Явно този факт не интересува никого. Да, и то още от времето на "кръглата маса"... И на първите избори беше същото, та до днес. Очевидно малко неща ще се променят докато не се решим да "погледнем и гредата в собственото ни око".

 35. 35 Профил на Български шоп
  *****
  Неутрално

  Виновни за “мафиите“, олигарсите-комуняги и ченгета, корупцията, процентите на ДПС са онези 3 милиона избиратели, които не отиват да гласуват. Те нямат право да мрънкат след това. Българите са спечелили всички битки и изгубили всички войни. Техния шанс ще дойде ако се събудят и вместо да бойкотират изборите, отидат да гласуват, за да не се оставят цигани и турци да ги управляват. Гласувай БЪЛГАРИНО !
  Патриоти, не гласувайте за идиоти !

 36. 36 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ей, наглостта/глупостта на някои е просто смайваща... "Зелените" били надеждата на България... Ако хора, подкрепящи гей парада са ви надеждата, по-добре си теглете въжето...

  1914 / 88
 37. 37 Профил на не,но пасаран
  *****
  Неутрално

  Никакво гласуване,всичко е в ръцете на комунистите,всичко се дирижира от тях,дори и в-к "ПРО &АНТИ". Днес ми се обажда един комшия ,а човекът е над 70-годишен,лежал е близо десет години в лагерите на бандитите -комунисти и заради писането му във форума на този вестник е бил забранен достъпа му. Аз го познавяам лично,съсипан е от комунчетата,не е могъл да съдаде семейство,няма жена,няма деца и не може органически да понася комуноидните физиономии. И след като този човек са го изритали от форума на АНТИ,представете си каква е силата на ДС и комунистите. Те са навсякъде !!! Филма им "На всеки колометър " има нов сценарий и един ден ще излязат ноите серии под името "На всеки сантиметър". Те са ненадминати хитреци и мошеници.Не бива да сме наивни повече,или гласуване за истински ,честни хора-антикомунисти,или никакво гласуване. В България може да се направят дори минимални добри неща за народа,но задължително в отсъствието на комунарите,другото е абсолютна наивност. ХАН КРУМ Е ОТНОВО НА НИВО,със своя коментар.

 38. 38 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Прав си Хан Круме - нито една червена комунистическа муха да не каца на масата ни!
  Нито една. Мажоритарна, либерална, Гербална, Царска, Атакистка - всички от Държавна Сигурност на руските мекерета...

 39. 39 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Понеже трябва да се гледа позитивно,ще предложа едно предимство на мажоритарния вот: Трябва да се гласува с две бюлетини,което е тежък тест за интелигентност на бсп и дпс-избирателя.Кухите тьотки как ще запомнят две цифри?Ще драснат шестици и на двете бюлетини.А гласуващите с клечка?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 40. 40 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Гневно

  Testoviron: "Ако хора, подкрепящи гей парада са ви надеждата, по-добре си теглете въжето..."
  --Да подкрепяш свои съграждани в отстояването на гражданските им права е проява не само на доблест, с която помагаш на тях, но и на далновидност, с която укрепваш устоите на гражданското общество и така защитаваш собствените си права.

  Тъжно ми като видя разни първосигнални хомофоби, расисти и пр. лумпени да се кичат с портрета на Левски, един от най-просветените, прогресивни и толерантни български политически дейци.

  Поздравления на Бойко Пенчев за статията! И на мен от много, много години ми е дошло до гуша от гнусната лъжа, че БСП била "българска", "социалистическа" или дори "партия".

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 41. 41 Профил на Боже мили
  *****
  Неутрално

  До всички ,които смятат да гласуват за т.нар. "Синя коалиция".Драги съидейници,ако се имате за убедени антикомунисти и честни хора,отворете предизборната програма на тази коалиция. Няма да намерите нито една дума за комунизма и антикомунизма,няма никакви политически,исторически и пр. идеи,никой не се готви да разобличава комунистите,дори не се говори и за архивите и досиетета. Не се споменава нищо и за Бъларските държавни архиви(до 1944г),които се намират в Руската федерация(новата Империя на злото). Те се намират в гр. Подолск и гр. Москва и никой от сините комунисти и дума не обелва да се изискат от руските власти. Съветските окупатори ги открадват от страната след Девети-преврата и до ден-днешен са извън нашата Родина,какво пртавят с тях тези изроди,никой не знае,сигурно ги учат наизуст,цели 65 години,мамицата им мръсна. Налице е отново комунистите да ни излъжат,включително с техните подлоги в синьо. Който е достоен антикомунист,да не стъпва на изборите,това е един морален жест на протест към комунистическата кочина България и манипулациите на комунистическите стратези.

 42. 42 Профил на вестник Стандарт
  *****
  Неутрално

  415 000 българи са продали гласа си на евровота. Това сензационно обяви "Прозрачност без граници". Неправителствената организация направи първото по рода си изследване за контролирания вот. "Всеки пети избирател не е гласувал по съвест, а заради финансова или друга зависимост", обясни говорителят на организацията Антоний Гълъбов. Мажоритарният вот може още по-лесно да бъде манипулиран, смятат от "Прозрачност без граници". Служебните бележки за гласуване в друг регион могат да се копират на цветен ксерокс. Пет пъти повече изборни туристи се очакват на 5 юли в сравнение с евровота. 41 473 души са поискали да гласуват на друго място, само в София заявленията са 13 000.

 43. 43 Профил на до 41
  *****
  Неутрално

  Който не гласува , себе си да псува
  и да не ни мрънка , че комунист го дрънка

 44. 44 Профил на Velislava
  *****
  Неутрално

  Поздравления за г-н Пенчев! Който се интересува от сериозни политически анализи, може да прочете и това тук http://www.svobodata.com/page.php?pid=936&rid=29

  Хора, гласувайте!

 45. 45 Профил на #458
  *****
  Неутрално

  Чудно ми е че никой до тук не засегна ролята на Конституционния съд да пусне този открито антиконституционен закон. И го направи по един езуитски начин с гласове 6:6. Какво е това, да стоят там да дискутират и гласуват докато се получи мнозинство. Кои са тези съдии които гласуваха за този закон.

 46. 46 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  "...Проблемът е точно обратният - че политическият процес се контролира не от партиите, а от неясни кръгове зад тях. А на тях мажоритарният вот само им улеснява живота и съкращава разходите...."

  Вижте г-н Пенчев, тая работа с неясните кръгове не е толкова неясна - пари-власт-пари прим, да перефразираме един известен идеолог от 19 в..
  А това, че лявото е единно, а дясното е "като гарова чакалня" може да се промени само по един единствен начин - ако дясното започне да се държи като лявото.
  Тук изникват два въпроса:
  1. Дали искаме точно това - просто десни бойци на тихия фронт?
  Дали трябва да отхвърлим настрана морала с тезата "на война като на война". И да се превърнем просто в огледален образ на "левите".(ако те са леви аз съм левак)
  2. Дали дясното има необходимия му ресурс - най-вече икономически и организационен?.
  Имам предвид дясното да спомогне лявото да стане "като гарова чакалня" така както в момента лявото помага в дясно да се роят много кандидати обявени за десни. Просто дясното ще трябва да влага огромен икономически ресурс, за да подкрепя тактическото роене на леви кандидати, което ще даде накрая старегически предимства на дясното - т.е и от ляво ще има "гарова чакалня". Десните обаче не разполагат с икономическия ресурс за това, и единствения начин да си го набавят е да действат като левите т.е. пари-власт-пари прим.
  И се връщаме към въпрос едно.....
  Накрая изводът е един - лявото ще победи, ако дясното не стане като лявото в морален план, но защо ми е дясно, което е като лявото...
 47. 47 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  "Обществото иска мажоритарни избори, защото си мисли, че така ще заобиколи партиите. Това обаче е опасна илюзия. Мажоритарността в нашите условия ще бъде "надпартийна" само дотолкова, доколкото това е в интерес на една партия. Знае се и коя. Затова и толкова систематично се насажда омраза към партиите в публичното пространство - защото тази омраза не засяга БСП."

  БРАВО!!!
  Страхотно казано!
  Поздравления!

  Като че ли г-н Пенчев се оказва най-добрият колумнист (ама че термин... ) на Дневник в момента. Той не просто пише добре, писаното от него има съдържание.

  Интелигентните хора отдавна усетиха, че омаскаряването на политиката работи за комунистите. Първото голямо "надпартийно" издание "24 часа" на Петьо Влечугото също вършеше работа на комунистите, макар че привидно храчеше във всички посоки. Просто защото комунистите ще идат да гласуват в червено независимо от нивото на помията, докато нормалните хора се оттеглят всячески от политическия живот. Резултат - ватманът ще кара трамвая по хълмовете на времето още един мандат.

 48. 48 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Това е малко встрани от темата.

  Към тези, които ще гласуват за зелените: замислете се дали наистина вашите възгледи се покриват с тези на зелените, преди да гласувате за тях. Новата партия на зелените наистина е много симпатична, това са млади хора с идеали и изглеждат да са автентично grassroot движение. Аз ги подкрепям 100% в борбата им срещу унищожаването на българската природа.

  Работата е там, че програмата на зелените е значително по-обхватна от борбата с мутрите на Паничище и Иракли. Програмата на зелените съдържа две точки, с които съм напълно несъгласен. Струва ми се, че доста хора, които ще гласуват за тях, също не биха били съгласни с тези неща, затова искам да ги посоча изрично, пък вие преценете.

  Първо, зелените са против ядрената енергия. Не просто против АЕЦ Белене---и аз съм против АЕЦ Белене, понеже това е част от енергийното ни заробване от страна на Русия---а против ядрената енергия по принцип. Виждал съм го написано в една тяхна брошурка, която доброволци ми връчиха на улицата. Беше казано черно на бяло, против ядрената енергия сме. Въпреки потенциалната опасност от ядрените реактори, ядрената енергия в този момент и в обозримо бъдеще е като че ли единственият сигурен начин да се измъкнем (ние, хората от Запада) от енергийната хватка на геополитическите ни противници. Както видяхме през зимата, Русия ни държи за гушите с газа (не само през зимата, оня ден Барозу пак призова да плащаме рекет на малкия рекетьор, Украйна, за да не спре синьто гориво от Северна Азия). Другите доставчици на газ за Европа са с по-малък капацитет, на това отгоре са араби и иранци, които също не са от нашия отбор, геополитически говорейки. Добивът от Северно море намалява, да се прокара газопровод от Канада (която има огромни запаси) явно е толково нереалистично, че не се и обсъжда. Контролираният термоядрен синтез си остава мечта, както винаги... Ядрената енергия няма алтернатива, при положение, че не щем да се тровим с въглища и не щем да играем по гайдата на кремълския сатрап. Зелените са супер-вредни в този смисъл. Преди години Германия е имала страхотна ядрена технология, която е била бастисана от немските зелени, които са много силни. Франция за неин късмет няма силни зелени и сега прави 70% (ако не и повече) от тока си в ядрени ел-централи, че и продава на Германия.

  Второ, зелените са затоплисти. Сиреч, привърженици на тезата, че има глобално затопляне, причинено от изхвърлен от хората СО2 в атмосферата, и наша първостепенна задача е да се борим с това. Аз съм силно скептичен към затоплизма, струва ми се повече религия, отколкото част от науката. Струва ми се, че доста хора, които ще гласуват за зелените, също са скептици по отношение на затоплизма. Помислете дали искате да подкрепите хора, които неизбежно ще искат максимално свиване на индустрията, за да се намали СО2! Както писа Нешънъл Джиографик, до 20ина години Китай планира да пусне над 700 (седемстотин) ел-централи на въглища! Това са такива емисии на СО2, на фона на които всякакви опити в Европа да си свиваме индустрията са нищо. Тоест, ние лесно можем да си прецакаме индустрията, ставайки още по-зависими от Китаяй за изработването на какво ли не, без това да допринесе нещо значимо за намаляване на СО2 глобално, просто Китай ще запълни празнината, оставена от Европа. Гласувайки за зелено движение, вие гласувате и за такава политика. Помислете, искате ли я!

 49. 49 Профил на И.П.Енчев / БЪЛГАРИЯ
  *****
  Неутрално

  Събудете се и се осъзнайте БЪЛГАРИ - Хора!!
  Уважаеми "Човек на 21 век".
  Хей Човеко, Осъзнай се!!
  Осъзнай се и ти БЪЛГАРИО!!

  Призна ли Южна Осетия като равноправнa с тебе, или още се “мъдриш” накъде те мъкне за носа Евро-Конгломерата??
  Цял един народ се бори с години и даже векове за свобода и независимост жертвайки живота си за, а след като постигне това ; СВОБОДА, СУВЕРЕНИТЕТ и НЕЗАВИСИМОСТ, Никой, или почти никой не го признава!! .
  ПОЗОР и СРАМ за БЪЛГАРСКИЯТ народ , който непризнава все още Ближният с нас по род, душа и произход - ЧОВЕКА !!

  ХЕЙ БЪЛГАРИ, опомнете се и се сетете колко години и ние се борихме за Световно Признание, Независимост, Свобода и САМОУПРАВЛЕНИЕ!!!!!!????
  Цели 500 години!!
  Или вече забравихте заради хипнозата от навлезлият Външно-инвестиционен Капитал??
  Питате ли се защо и ние всеоще живеем и съществуваме????
  Не навярно, продажни души-потопмци на Поп Кръстьо!
  Не е ли така??
  Или вече заради оцветената и безмандатна мажоритарна ХИПНОЗА, сте забравили защо все още живеем на тази планета??!!
  Благодарение на кого постигнахме всичко това;
  СВОБОДАТА, НЕЗАВИСИМНОСТ, САМОУПРАВЛЕНИЕ, и ако не световно, то поне Европейското признание??
  ХЕЙ ти ЗАСПАЛ и ХИПНОТИЗИРАН БЪЛГАРИНО, ЗАЩО не ПРИЗНАВАШ НОВООСВОБОИДЕНИЯТ НАРОД на ЮЖНА ОСЕТИЯ!!

  Как мислите бе ХОРА по този въпрос??

  Не е ли ОБИДНО и даже ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-Садизъм,
  да не признаваш Ближния си по РОД Душа, ИНДИВИД-ЧОВЕКА!!!???

  Как може да се наричаме ХОРА и "ЧОВЕЦИ на 21 век",
  A да не признаваме един друг че сме такива??

  Как може да не Признаваме ,че всеки на тази земя, било то индивид, група Народност или Нация, има право на ПРИЗНАНИЕ, Живот, Самоуправление, СВОБОДА и Независимост?? ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е и то от най-ВИША СТЕПЕН за 21ви ВЕК, когато не признаваш, че Всяка Част от Нас, Човешкия род, е също както и ти, със всичките ПЪЛНИ права които и ти имаш??

  А те са:
  Право на ТЕРИТОРИЯ
  Право на СУВЕРЕНИТЕТ, САМОУПРАВЛЕНИЕ,
  Право на ЖИВОТ,
  Право на СВОБОДА,
  Право на ПРИЗНАНИЕ И СЪЖИТЕЛСТВО
  Право на НЕЗАВИСИМОСТ
  Тук ще попитам:
  Коя ocвeн Pуcия, и от псевдо-Демократичните държави в СВЕТА, призна, прие и приветствува Новоосвободената Южна Осетинска ДЪРЖАВА-Република??
  Ако не сте направили открито това, тогава за каква Демокрация и "Човек на 21 век". бръщолевите???
  Нека сега видим наистина кой е Действително ДЕМОКРАТ и най вече "Човек на 21 век". а не Престъпник от нов вид-Садист, непризнавайки
  Ближния си по РОД и Душа, ИНДИВИД-ЧОВЕКА!!!???

  Колко държави от ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА ПРИЗНАХА Южна Осетия??

  В това число на кое место е БЪЛГАРИЯ претендирайки за световно признание със Свободният дух на Ботев И Левски??
  "Само онзи, който е Cвободен, само той може да се нарече Човек в пълния смисъл на думата.
  в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г. "Христо Ботйов"
  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!
  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

 50. 50 Профил на Прочети
  *****
  Неутрално

  „Гласувай на инат”: (Копие от в. Новинар)

  На 5 юли почти половин България няма да гласува. Всеки втори българин отказва да бъде избирател.
  Един, защото не иска между няколко злини да търси най-малката.
  Друг не забелязва разлика между програмите на партиите А, Б и В.
  За трети - А, Б и В въобще нямат програми.
  Четвърти смята всички за маскари.
  Според петия - когото и да изберат, те пак ще крадат.
  Шестият е толкова разочарован от тези, за които е гласувал досега, че го е срам от самия него.
  Седмият, осмият, деветият...
  Чак десетият отива за риба.
  Партията на негласуващите е всъщност най-многочислената партия в България. Хората в нея не одобряват платформите, политиката, обещанията, лъжите, действията, бездействията, в опозиция или на власт, на останалите. Тази партия няма име, няма лице, глас, дълги ръце, форма, но има огромен потенциал и сила - по-голяма от тази на всички останали, взети заедно.

  Инициативна група „Гласувай на инат”:

  1. Проф. Михаил Константинов
  2. Димитър Димитров
  3. Иван Гарелов
  4. Васил Василев
  5. Проф. д-р Петър-Емил Митев
  6. Димитър Найденов
  7. Доц. Георги Лозанов
  8. Елин Рахнев
  9. Доц. д-р Цветозар Томов
  10. Румяна Коларова
  11. Проф. Георги Чапкънов
  12. Иван Русев
  13. Ива Николова
  14. Проф. Ивайло Дичев
  15. Деян Славчев - Део
  16. Димитър Павлов
  17. Михаил Белчев

 51. 51 Профил на 49193
  *****
  Неутрално

  Цялото недоразумение идва от неправилното използване на чуждицата "мажоритарен"/мнозинсвен/."Мажоритарен елемент" при избори не е тъждествено равно на "личностно".Личностно избиране може да има и при противоположната на мажоритарната система - пропорционалната.

 52. 52 Профил на B.Boyanov
  B.Boyanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  49193 - разбира се, че е така. Та нима в партийните листи не се слагат личности на предни места, които да привлекат съответните избиратели? Нима гражданските квоти в повечето партийни листи не са за такива личности? И аз дълго време се чудя защо хората се изненадват, как сегашния вариант на мажоритарни кандидати били за престъпниците, или двойна осигуровка за партийните кандидати, както и за по-заможни претенденти да влезнат в законодателната власт. Че то това си беше най-логичната последица от този мажоритарен модел. Мислил съм как (според мен) би трябвало да се направи мажоритарния избор. На първо място не трябва да има райониране. Всички личности, които се смятат за достатъчно популярни и авторитетни за да бъдат народни представители, извън партийните трябва да се явят в обща листа за всички избиратели. Самото право да бъдеш в такава листа, трябва да е подкрепено с подписите на достатъчен брой хора (цифрата може да се дискутира). Първите 31, събрали най-много гласове от цяла България да получат правото да бъдат независими, мажоритарни депутати.

 53. 53 Профил на Маги
  *****
  Неутрално

  До mun4o
  Не можах да намеря никаква информация за този неформален "зелен" лидер в Разград. Искрено се надявам да се бъркаш с ПП "Зелена партия/Българските зелени" - с лидер Ал. Каракачанов, която няма нищо общо с партията, за която аз давам своя глас.

  Това са истинските зелени:
  http://www.bulgariangreens.org/

 54. 54 Профил на Не е така
  *****
  Неутрално

  "Мажоритарният избор може да работи относително добре единствено в демокрации с ясно очертани политически полюси, както е във Великобритания и Франция."
  Уважаеми г-н Пенчев това не е вярно. Точно обратното-мажоритарният избор води до двуполючен модел. Когато мажориарният избор е в два тура както в САЩ, моделът става двупартиен. Погрешната Ви констатция води до неправилни изводи. Най-доброто за България е всички 240 депутата да се избират мажоритарно, а отделно от тях да се избира министър председателя, също мажориртарно.

 55. 55 Профил на Костовист
  *****
  Неутрално

  Избори без право на избор-това е замисъла и целта на Пропагадната Промишленост в България. Да гласуват за който си искат електоралните единици-резултатада е "двоен триот" за комунистите.Тази схема проработи при ибора на царя-ченге."Десен" цар и "десни" царедворци -а резултата на регресиваната част на Тайните Служби окупираха България.На "витрината" сега се мъдрят янетата,Лидер,отново Долен Сидеров,кой знае и партията на мутрата-кмет -ГЕРБ какво какво ще поднесе на изтерзания българин.Демокрацията е свобода на избора,но и отговорност от направения Избор.

 56. 56 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  Поредното синкаво мрънкане. Защо комунягите си правели реклама, че само те знаят и само те могат. Ами защото идат избори, всички партии сега това ни убеждават, защо. Аргументът да отхвърлим мажоритарния модел, понеже щял да облагодетелства "левицата", също е наивен.

 57. 57 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  ПС - Аргументът да отхвърлим мажоритарния модел, понеже щял да облагодетелства "левицата", също е наивен при положение, че повечето прогнози сочат убедителна победа в мажоритарните избори за ГЕРБ.

 58. 58 Профил на 49193
  *****
  Неутрално

  Б.Боянов - това което предлагате-31 депутата избрани от една национална листа с предпочитане /преференциране/ е добра идея,но аз имах предвид ,личностно избиране вътре в пропорционалната партийна листа с пренареждане/преференцирае/ на кандидатите.Тази система се отхвърли благодарение на това двусмислие мажоритарен= личностен.

 59. 59 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  Проблемът на т.н. "десни" в България, които са бивши мафиоти, не е мафиотизираното псевдоляво, за което вече гласуват само пенсионери, журналисти и милиционери и на евроизборите спечели 18 процента. Проблемите са два. Първият е, че тук, ако перефразирам другаря Костов, няма избиратели със съответния начин на мислене. В Америка в урагана на кризата Маккейн спечели 47 процента, в България Беронов без криза взе 10. Аз не се съмнявам и че много от тукприсъстващите критици също са пуснали бюлетини за Първанов. Вторият проблем е в псевдоцентъра. ДПС са мафиотска партия, която, разбира се, няма с кой друг да се коалира, освен с БСП. Но НДСВ са полумафиотско движение, което, при определени условия, би могло да се коалира "вдясно". Това, че Царят може да е решил да играе "вляво", вече е въпрос и на ценностна ориентация - нищо не му пречи, дори ДПС да му помогнат да влезе в парламента, да не се коалира с тях. Така че може би просто самата мафиотизирана държава не е способна да излъчи нормално правителство.
  А пък да стават и "десните" мафиоти - мисля, че си имаме вече предостатъчно.

 60. 60 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  Нашият народ е умен. Най-добре е да има възможност да гласува по реално действаща преференциална пропорционална система.

 61. 61 Профил на PL
  *****
  Неутрално

  49193 - Идеята с пренареждането я видях на живо на местните избори в Германия. В България това няма да сработи, защото много малко хора ще си направят труда да пренареждат.
  Според мен също мажоритарни избори биха могли да са решение, но при условие че са изцяло мажоритарни и не са по райони а национални т.е за кандидатите се гласува в цяла България. Освен това разбира се трябва да намалим броя на депутатите на около 60-80 човека.

 62. 62 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Аман от мажоретки,
  от мутри и кокетки,
  от тлъсти ренегати
  партийчета крилати.

 63. 63 Профил на do avtora
  *****
  Неутрално

  глада не може да се използва за извинение.
  умния и гладния имат едно нещо общо.
  знаят от какво е.

 64. 64 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  За мен проблем е големият брой на депутатите. По Търновската конституция колко са били - не съм сигурен дали 80 или 120. И са се събирали само по време на сесии - тогава обаче почти всички са присъствали и са участвали в работата на Народното Събрание. И не знам да е имало случай член на парламентарна комисия да се сети да критикува проектозакон чак след като той е минал през комисията, без да е реагирал още преди това. А сега такива примери - много

 65. 65 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тази схема проработи при ибора на царя-ченге."Десен" цар и "десни" царедворци -а резултата на регресиваната част на Тайните Служби окупираха България.На "витрината" сега се мъдрят янетата,Лидер,отново Долен Сидеров,кой знае и партията на мутрата-кмет -ГЕРБ какво какво ще поднесе на изтерзания българин.Демокрацията е свобода на избора,но и отговорност от направения Избор........................
  @55 Много съм съгласен с теб.
  Къде е отговорноста?
  Кой носи отговорноста?
  Нещо за бат Ван да кажеш?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 66. 66 Профил на ДВГН в простите тикви
  *****
  Неутрално

  НДСВ е ключ за дясното управление
  24.06.2009 , Иван Гарелов, в. "24 часа"

  БСП И ДПС направиха всичко възможно за фрагментация на политическото пространство, което да не позволи съставяне на правителство на дясната опозиция. И сега пак те , ни заливат с твърдения, че сме обречени след парламентарните избори да не можем да съставим правителство или ако се пръкне, то ще е от 4-5 партии, несъвместими по своята природа.

  И затова най-добре би било това нехомогенно правителство да е експертно, служебно, с кратък срок, докато мине кризата. Пък напролет статуквото ще бъде възстановено и управляващите досега ще благоволят да ни управляват отново.

  Дори резултатите от евроизборите да се повторят, някакви си 2-3% не достигат да се състави хомогенно десноцентристко правителство от 3 и субекта - ГЕРБ, Синята коалиция и НДСВ. При парламентарния вот активността ще е по-висока и процентите от малките ментета ще отидат при по-големите. Ако избирателите не бъдат излъгани и обезкуражени, има вероятност десните партии да увеличат своя вот. Ето защо.

  Вече и в самата БСП разбраха колко неадекватна е възприетата пиар стратегия да се лансира само лицето на Станишев, а партията да се скрива. На старите муцуни им писна да гледат как техният лидер с неадекватна усмивка се рее из риалити шоута и дава интервюта за жълтия печат. Направи ли ви впечатление в изборната нощ колко по-критични бяха оценките на партийните барони Румен Петков и Румен Овчаров от щастливия коментар на Станишев, че разликата все пак не е 10%. Става ли ви ясно, че след изборите ще има тъжен, но суров конгрес, където ще кажат: "Сергей, сбъдни ни една мечта, отивай си!"

  Истината е, че БСП няма как да подобри резултата си от евроизборите, защото неговият твърд електорат бе максимално мобилизиран, а за периферия управляващата партия не може и да мечтае.

  Докато ГЕРБ има възможности да подобри своя резултат, защото разполага с широка периферия. Но как? Твърди се, че за евроизборите ГЕРБ нямал кампания, а Бойко отсъствал от сцената. Наистина ГЕРБ не направи шумна кампания. Но трябваше ли да се появи на сцената и да стигне своя връх доста преди изборите, които можеха да му донесат властта.

  За да не се изхаби за това време, партията и самият Борисов не трябваше да правят много резки движения и да оставят управляващите да грешат. ГЕРБ губеше, когато изоставяше тази стратегия и Бойко Борисов се поддаваше на провокациите на БСП и влизаше в излишни спорове.

  ГЕРБ направи скромна кампания. Но за разлика от всички имаше ясни цели и приоритети, отказа всякакво предизборно коалиране и посочи евентуалните си партньори за след изборите. А и Бойко не е отсъствал, болният му крак свърши цялата работа. Очаквам пълна мобилизация на ГЕРБ за новите избори.

  Един месец преди евроизборите написах в "24 часа", че "ключът" към бъдещото десноцентристко правителство е автентичната десноцентристка партия НДСВ. Тя може да е центристка партия, но сърцето на привържениците й бие вдясно.

  И Евгений Дайнов, и Димитър Аврамов посочиха НДСВ като възможен партньор в десноцентристко управление. Минаха евроизборите, НДСВ направи своя "бум", а единствено Костов все още не е прозрял и се заяде с жълтите. А трябваше да е благодарен на НДСВ, че се бори и постигна отмяна на 8% бариера. Иначе Синята коалиция оставаше вън от Европарламента, пък и от националния.

  За НДСВ твърдят, че Меглена Кунева е донесла гласовете им и те няма да повторят успеха си. Но Кунева не е личност сама по себе си, тя е кадър на НДСВ, от тях е открита и издигната. А тази партия разполага с доста силни личности от такъв ранг, чийто имена сега ще украсят партийните листи.

  Що се отнася до сините, бях доста разочарован от резултата им. Очаквах, че като реакция на униженията от страна на управляващите, сините ще гласуват масово. Не стана. Потенциалът на Синята коалиция е голям, но не виждам кой ще поведе хората. Никога не съм сатанизирал и демонизирал Иван Костов, но знам, че той от хора (щеше да се съюзява с Яне) и от избори не разбира. Затова се заяжда с ГЕРБ и НДСВ, вместо да се обърне към десномислещит. Защо ли най-ярките седесари не се самоорганизират и поведат хората. Все пак става дума за исторически шанс.

 67. 67 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  Даниел Вълчев в интервю за БТВ каза, че "в условията на криза би било неразумно да се правят експерименти". Демек или Доган ги е купил, или се опитват да му скроят шапка.
  Станимир Илчев в интервю за "Дума" заяви, че те предпочитали по-скоро да работят с партньори, с които вече се познавали, отколкото с такива, с които тепърва щели да се опознават.
  Накрая Даниел Вълчев пред "24 часа" каза, че ГЕРБ и БСП "трябва да се разберат".

  Гласуваш за царя, получаваш... и той не знае какво.

 68. 68 Профил на Гласуваш за едно, случва Ти се друго
  *****
  Неутрално

  Мажоритарни избори в еднополова демокрация..)

 69. 69 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не, няма да гласувам!
  Не защото няма кой да ме убеди да го сторя.
  Не защото всички са маскари.
  Не защото не искам да съм против, а За!
  А защото цялата тази "демокрация" е само лицемерие и една обществена заблуда.
  Да - знам че за сега няма нормална алтернатива, но все пак се зараждат нови идеи, които съм убеден че рано или късно ще оживеят.
  Не искам да цапам съвестта си с участието си в този глупав театър. Не искам да съм нито публика, нито участник!
  В моят свят, света на близките ми и приятелите ми се опитвам да има хармония, усмивки и доброта.
  Не ме интересува света в който всичко е пари и власт.
  Искам и се опитвам да живея в хармония с децата си, с близките си, с майката природа, с Вселената ако щеш.
  А Политиците нямат никаква работа там.
  Не ме интерсуват и не искам да ме интересуват и да присъстват в мислите ми.
  Не искам да гласувам само да има кого после да псувам!

 70. 70 Профил на анонимна
  *****
  Неутрално

  Анонимен 69, не си първият, който не го "интересува" и не искал да го интересува.
  Руската подлога Слави Трифонов, всичките му сценаристи и червеното леке Кулеков отдавна вече агитират против изборите с твоите кретенски аргументи на платено ченге.

 71. 71 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  68, що за "търсене на врага с партиен билет" е това? Лично аз предпочитам "по-масовите" религиозни и нерелигиозни теории.

 72. 72 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  Към 71, поправка, без кавички във второто изречение.

 73. 73 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  "Вместо личности - апаратчици и откровени бандити. Каква я мислехме, каква стана!"

  Вместо личности - човекци, особи, лица, персони, индивиди, същества, апаратчици и откровени бандити. Нашият "АРХЕТИП" пак липсва.

 74. 74 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  Така е, ситските лордове, тези странни същества, управляващи от Дромунд Каас, са виновни за положението в България.

 75. 75 Профил на Боже мили 2
  *****
  Неутрално

  В потвърждение на коментара ми от вчера, забелязвам,че са го изтрили,добре,че # 41 го е съхранил,та който пожелае,може да го прочете,натискайки "ТУК".
  Сайта на "Синята (комунистическа) коалиция" е непробиваем,по-защитен от тези на комунистическите издания. Това потвърждава допълнително тезата ми,за комунизирането и на "антикомунистическите" формирования. Няма живот без комуноидиотите,каквото и да правим,все в тяхните примки падаме,добри ловджии са , поставили са капаните си "На всеки километър",пардон ,на всеки сантиметър,който поиска,моля,да заповяда. Посрещането на Иван Костов с букет цветя в Монтана ,си е чист болшевизъм,пар екселанс,предизборните им речи са също по комунистически стереотипи,особено на Михайлова,комсомолски интонации,комунистически плам,заричания,лозунги,комнизъм от 50-те години,а българските антикомунисти,отново чакат да бъдат излъгани и пак ще бъдат излъгани ,честна пионерска !!!!

 76. 76 Профил на Anonimous
  *****
  Неутрално

  Хайде, дами и господа, стига заяждания,"мерене на интелектите", промяна на физиономиите и т.н. Кой каквото е научил, научил, дори и да не е искал някой нещо да научава, или да го учат. Аз съм аут от тази дискусия, и пожелавам на всички приятен ден.

 77. 77 Профил на бре
  *****
  Неутрално

  като си аут,защо четеш и пишеш нон-стоп

 78. 78 Профил на фен
  *****
  Неутрално

  За първи път чета толкова интересно написан политически анализ .....и толкова разбираем!!!!!!!!!поздравлени!!!!!!!1

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK