А защо и българите в Измир не гласуват в една секция?

До Драговест Горанов, говорител на МВнР


Копие: Министъра на външните работи


Копие: Дирекция "Консулски отношения", МВнР
Уважаеми Г-н Горанов,


Намираме странна логиката Ви в публикацията "10 хиляди гласа по-малко от чужбина" на в-к "Монитор" от 28 юни. Цитат: "... слабата мотивация сред българите зад граница по отношение на предстоящия вот ..."? Направи ли си МВнР труда да разгласи за гласуването в чужбина сред българските общности по света? Не усетихме такова нещо.


Освен ако не броим за "разгласяване" плахите публикации на смешно неинформативните и с години необновявани аматьорски сайтове на българските дипломатически мисии по света (там, където въобще има такива). Гротескно оскъдна - в повечето случаи направо липсваща - е и информацията на специалните за всяка отделна мисия в света страници на сайта на МВнР.


Цитат: "...Какво пречи всички българи в Чикаго да гласуват в единствената разкрита в града секция, дори да се стигне до натоварване, няма да е кой знае какъв проблем?" А какво пречи по същата логика на всички българи в Измир, Турция, да гласуват в една-единствена в града секция? В Чикаго, САЩ, дори и при най-консервативната оценка за


50 000 български граждани, живеещи там, по същата "логика" би трябвало да има поне 11 (единадесет!) избирателни секции, след като в Измир има 22 секции при


100 000 български граждани?


Цитат: " ...Не е имало нужда да се хвърлят пари за отделен портал, който да информира сънародниците ни за процедурата по откриването на секциите и упражняването на право на глас." Правилно - нямаше нужда. По две причини: първо, за информиране няма нужда от портал, а от елементарно усилие (вижте по-долу). И второ, дори такъв портал да е нужен, той не струва никак много. Доказателството е, че ние направихме такъв.


Безплатно. Безвъзмездно. В малкото ни иначе свободно време: http://www.IskameDaGlasuvame.com. Чрез него българите в чужбина могат дори нещо много повече: да поискат откриването на нови избирателни секции в чужбина. Стотици от тях го направиха и продължават да го правят. Както съветва проф. Константинов (по друг повод в същата публикация), с две щраквания на мишката при желание може да се намерят мигновено стотици интернет сайтове на българските общности по света. (Google: "български общности в чужбина").


Едно разгласяване с имейл до тях би имало много голям ефект и би струвало само няколко десетки левове на данъкоплатците - ако въобще отчитаме заплатата на един служител за няколко часа събиране на имейл адреси от тези страници. О, забравихме: нали правителството си има цяла агенция за българите в чужбина?... Дори и там тази информация я има. Няма нужда дори от търсене в Google.


Цитат: "...недоволството [на онези българи в чужбина, които няма да могат да гласуват] се дължи на провокация...". Съвсем естествено е хората, имали възможност да гласуват през 2005, да очакват, че ще могат да гласуват и сега. Една загрижена за гражданите си държавна администрация би си направила труда поне да ги уведоми. Една уважаваща себе си държавна администрация би се извинила, че не може да им предостави отново възможността да се почувстват съпричастни със съдбата на страната си. И да обясни мотивите си. Няма спор, че данъкоплатците в страната са напълно прави да искат по-малко харчове. Но няма и спор, че и българите в чужбина заслужават правото да се почувстват съпричастни за съдбата на България.


Очевидно сегашната държавна администрация няма дори интерес, камо ли приоритет да приобщава повече от българите от чужбина чрез едно от най-универсалните граждански права и отговорности - на гласуване.


Красимир Гаджоков, български гражданин Торонто, Канада, един от инициаторите на сайта за гласуване в чужбина
http://www.IskameDaGlasuvame.com
Facebook група "Гласуване без граници"(http://www.facebook.com/group.php?gid=212803200303&ref=mf)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK