Президентските "доказани управленци"

Първанов пак започна да крои правителството

Вероятно неотдавнашното изявление, с което президентът Първанов се отметна от бащинството си над отиващата си тройна коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, му се е сторило достатъчно като основание да се захване отново да крои и следващото управление. В събота той запозна широката аудитория с виждането си, че най-добре е ГЕРБ и БСП да съставят правителство "плюс трети партньор", за да се създаде на тази база правителство от "доказани управленци".


Едно не може да се отрече - през изминалата 4 години управленците на Първанов доказаха каквото можаха, така че цяла Европа и цялата трансатлантическа общност да заговори за тях. При това единодушно в една и съща посока. Насън да бутнеш западен посланик в България, ще ти каже, че жизненоважният въпрос тук е да се изкорени корупцията и да се създаде ефективна съдебна система, която да разкъса връзките между организираната престъпност и властта. На всички е ясно как ще стане това точно с "доказаните управленци".


Но по-интересното в тезата на Първанов е необходимостта от присъединяването към първите две формации на трета, "която да може да балансира", както станало в Германия, в Австрия и... в България.
С избирателната си активност в неделя българите показаха отношението си към така "избалансираното" през 2005 г. управление, от което страната изгуби равновесие. Вероятно си спомнят и кой им набута "балансьора", от който първите две формации нямаха никаква нужда.


Българите едва ли ще чуят от държавния си глава и адекватен размисъл за гротеската, в която се превърна изборният процес с неговата енергична намеса. А като историк не е зле да си представи и какво ще пише за него в учебниците по история след време.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Люлинец
  *****
  Неутрално

  а защо коментарът е анонимен?

 2. 2 Профил на bodyquest
  bodyquest
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Нищо, #1, важното е, че има някаква причина, но също така е и, че коментара е правилен. Сирищник е гротеска и ще остане като позорно петно в историята. Некадърниците, особено цериозните некадърници ще останат само с негативното или с буренясла забрава в историята. Дано им се потърси и справедливо възмездие, за да не си веят дупетата на Бора-Бора като се пенсионират.

 3. 3 Профил на Найденов
  *****
  Гневно

  Първанов както и протежетата му са менте политици, бивша и настояща номенклатура, монополисти на власт и олигарси-народа показа чермен картон на политическите партии на коалиционното правителсдтво,преди това на на царското...сега гоцето иска пак да измами гласоподавателя-да му набута корабокрушенци

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на rorro
  rorro
  Рейтинг: Неутрално

  герб и синята коалиция да се пазят от "балансьора". но, всъщност, костов вече е сърбал попарата на доган и знае за какво става дума

 6. 6 Профил на дилбер танас
  *****
  Неутрално

  беднииот Гоце,пак кадрува,пак иска любимото си дпс на власт,
  а народа му показа че не е дори 9 дупка на кавалаааааааа

 7. 7 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 960 Весело

  Гоцеееее, защо така? Не те ли е срам? Разбирам, че властта е сладка работа, ама вземи и се кротни!

  PHILIP
 8. 8 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Просто това е Гоце /ДС/. Не му се връзвайте.

 9. 9 Профил на Юлиян
  *****
  Неутрално

  Както каза преди време Местан, те са много адаптивни. Само че този път номерът им няма да мине. Затова и Доган вчера беше като припикано мушкато и дори не поздрави победителя.

 10. 10 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Като историк предлагам текст за бъдещите учебници по история на България:

  "За да спечели втори мандат Георги Първанов се осланя на подкрепата на турската етническа партия ДПС. На парламентарните избори Първанов жертва интересите на България като подпомага съставянето на правителство между БСП, ДПС и НДСВ, за да може неговата партия да остане на всяка цена на власт, и така допълнително съдейства за окопаването на ДПС във властта. Резултат от тази антибългарска политика е турцизирането на цели области от България, огромна корупция, спиране на европейски фондове и трайната практика на търговия с политическо влияние. След четиригодишно управление на създадената с подкрепата на Първанов тройна коалиция между БСП, ДПС и НДСВ, НДСВ напълно губи своята подкрепа сред избирателите, а БСП получава катастрофална загуба на парламентарните избори през юли 2009. Георги Първанов остава в българската история с псевдонима си агент Гоце от репресивните служби на комунистическия режим.

 11. 11 Профил на 101
  *****
  Весело

  Алчно, тъпо и корумпирано копеле. Това си ти Гоце!

 12. 12 Профил на Соломон
  Соломон
  Рейтинг: Неутрално

  Политика и морал
  Българино!
  Само преди две седмици ти хленчеше, че няма за кого да гласуваш.. Сега надигна глава. Намери си за кого да гласуваш?- Добре.
  -Защо обаче, по инерция, продължаваш да съскаш срещу Костов? Защото морала и висотата на другите, удрят комплекса ти за малоценност ли?
  -Какво лошо има в това да видиш, че в България се зараждат наченките на истински политически морал? Е, за сега, само Иван Костов е носител на такъв тип морал - “да се говори каквото се мисли и да се върши това което се говори”.
  -Защо това дразни толкова много ушите ти..??
  Нормалното е да се приветства всяко положително развитие в оцапания политически живот в България. Някога СДС беше заслонът, в който номенклатурата се скри от гнева на народа. Като му изпопадаха керемидките Бисеров, Бакърджиев, Софиянски, Юруков, Радонов.. и лъсна отсъствието на политически морал и у хора като Ж.Желев, Бонев, П.Стоянов, СДС/после ОДС/ си получиха оценката на избирателите и заминаха в опозиция / а керемидките - завинаги/.
  Те говореха неща, които не мислеха и извършиха дела обратни на думите си.
  После,някой докара Царя, със същата цел - да заслони тайната власт на номенклатурата и да си напълни “негово величество” джобовете.
  Народът не се усети и гласува за него. “Царя” говореше неща, които не мислеше и извърши неща обратни на говоренето му. Получи си го по най-унизителния начин. Заслужено бе изхвърлен от политиката и историята на България. Завинаги!!!
  Така стана и с „Тройната коалиция”. БСП и НДСВ и ДПС крояха тайни замисли, говореха едно а извършиха друго. И си получиха заслуженото.БСП отиде в реанимация за дълго, ДПС отива в инфекциозното, а НДСВ го изпратихме мълчаливо.
  Кошлуков беше наказан за същата липса на политически морал. Останалите зад борда на тези избори - също, защото на българина му стана ясно, кой е истински и кой е менте.
  Яне Янев получи кредит от избирателите, защото няма по какво да се види дали това което говори е това, което мисли и дали това което казва, че ще прави е това, което е говорил.
  Страхотно мъдър е българския избирател!
  Сега идва във властта Бойко Борисов. И неговият ГЕРБ получи кредит на доверие. Критерият, по който ще бъде оценяван от избирателите е пак този: - дали се говори каквото се мисли и дали се върши това което се говорило от тази партия.
  Ако се размине с този минимум за наличие на политически морал, политическата кариера на Борисов ще е много кратка, а ГЕРБ ще има съдбата на политическите ментета до тук.
  Защото на тези избори, освен всичко друго, българския народ показа, че е платил с лихвите цената на мирния преход и от тук нататък всеки политик и политика ще получава това което заслужава. Включително и развалени яйца и нещо по-твърдо по главите си. Страхът от брадвите го няма. Тоест, няма го и страхът от палките и хватките на полицията и мутрите. Сега сме на чисто -пито платено.
  Голямата победа за българската демокрация е , че най-после бе дефиниран образът на моралната и неморалната политика и физиономията на моралния политик и на политическия мошеник.
  За неудоволствие на мнозина, Иван Костов е политикът с нов морал. Възрастта му няма значение.
  Колкото и да се дразнят някои, той е огледалото в което се и ще се оглежда всеки, който от тук нататък помисли да прави политика.
  Процентите на партията му сега нямат никакво значение.
  Колкото повече действуващите политици и държавни мъже се отдалечават от стандарта Костов, толкова по-бързо ще изхвърчат от политическата сцена. И толкова повече ще расте подкрепата и процентите на водената от Костов или за придържаща се към зададения от Костов стандарт за политически морал, политическа формация.
  Това е нещото, което вбесява и плаши ментетата.
  Страхът от появата на морал в политиката!
  А , че носителят на такъв морал се казва Иван Костов, е само подробност.
  Можеше да се нарича Станишев или Сакскобурготски, или Доган, но не би…
  Би могъл да се нарича и Бойко Борисов.
  Аз истински си пожелавам това.

  Соломон
 13. 13 Профил на дедо БЛАГОЕВ
  *****
  Неутрално

  ГОЦИТО е дал обещание където трябва да унищожи единствената в ист. европа ком. соц.партия и ще го направи. ще му кажат браво и ще го наградят ,както награждават всеки васал. пилат понтийски.

 14. 14 Профил на ALEKS
  *****
  Неутрално

  Гоце,Гоце-старо коце!
  Изборният коцкарлък приключи,
  ортаклъка с Доган не се получи!
  Ха, сега честито Гоце,
  наше родно-старо коце!

 15. 15 Профил на ТНТ
  *****
  Разстроено

  Ами защото е редакционен, бе байо...

 16. 16 Профил на ТНТ
  *****
  Неутрално
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK