Само отрезвяване не е достатъчно

В изборната неделя зрителите, слушателите и читателите на електронните медии следяха два вота. Единият, неофициалният, с прогнозните резултати от паралелното преброяване на агенциите. Другият, официалният, разказваше у нас и пред света за падението, до което може да доведе упражняването на това най-важно демократично право - гражданите да излъчат хората, които ще управляват съдбата на страната в следващите 4 години, в условията на свободно и честно изборно състезание. Тепърва наблюдаващите организации ще представят анализа си колко са "купените" депутати в новия парламент и за дела на т.нар. контролиран вот. Този евфемизъм не може да скрие грозната същност на факта, че покупко-продажбата на гласове и различните форми на принуда над избиратели се прилагат основно от партиите, които управляват държавата към момента, което ще рече - от самата държава. За илюстрация, която не се нуждае от коментар, може да послужи хванатият миналия петък на Капитан Андреево на влизане от Турция автомобил, в който заедно с 50-те килограма хероин е внасян и списък с имената на 200 избиратели с двойно гражданство, придружен с информация за предстоящото им идване в България, за да гласуват.


Масовото пазаруване на гласове обаче със сигурност имаше принос към финалния резултат и с обратен знак - изпрати до урните хора, които бяха пропускали последните избори. Към края на деня резултатите бяха без съмнение знакови - огромна победа за ГЕРБ, макар и без възможност за самостоятелно управление, и с очакване за дясноцентристко правителство (със "Синята коалиция"). За първи път от 8 години ДПС остава извън властта. БСП освен ниския си процент е партията, която не можа да се възползва от президентската идея и не получи нито един мажоритарен кандидат. Определените като катастрофални резултати на НДСВ може би са политическият край на царската формация.


С отрезвяващия шамар за тройната коалиция българите решиха половината от задачата. Предстои да разберем дали по-масовият вот е резултат и от проумяване на причините за ситуацията, до която България беше доведена. И това ще бъде задача и на новото управление, и на избралите го. Следващите няколко месеца ще покажат по-точно какво се е случило на избори в неделя и колко устойчиво ще е то.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Ако не се потърси отговорност ПЕРСОНАЛНО на "хубавците"
  от тройната коалиция за золумите им, рано или късно пак
  ще стигнем до това дередже.

 3. 3 Профил на Гласоподавател
  *****
  Гневно

  Българската нация е незряла нация, защото позволи един ненормалник като Яне Янев да влезе в парламента, а утвърдени експерти като тези от НДСВ да останат навън. Ако Борисов не озапти ламтящия за власт Костов, скоро ще изгуби подкрепата на гласоподавателите си.

 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1699 Весело

  Слънчице, ако Костов не налее акъл в бръснатата тиква на мутрата Борисов, ама то акъл в бетон да налееш не е лесна работа, то ГЕРБ ще последва съдбата на НДСВ. Само дето ще го свалят с камъни.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 5. 5 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  На изборите избрахме кой да поеме управлението. Оттук нататък ние, гражданите на България, ще имаме думата как да ни управляват. И ако утре управниците започнат да си правят каквото си искат, да "подменят" вота на Българския народ, ние ще протестираме.

 6. 6 Профил на Димитров
  *****
  Неутрално

  Гласоподавателю (№3), утвърдените експерти понесоха политическата отговорност за поведението си. Те имаха историческия шанс на няколко пъти да покажат, че Станишев е неспособен да се справи с управлението, но не го направиха. Затова народът реши, че те нямат място в политиката. НДСВ беше избрано от хора, които не искаха БСП във властта, но въпреки това НДСВ влязоха във властта. И вместо да бъдат постоянен коректив на управлението, те се сляха с него. Спряха ни еврофинансирането, а те, "гарантът за европейското бъдеще", останаха във властта. Челопечене избухна, та и земетресение предизвика, но не - те останаха във властта. Нима не беше именно "експертът" Даниел Вълчев, обичаната "личност", която с наглост и презрение подобаващи на Станишев, нарече преговорите с учителите "седянка", която внесе законопроект за премахването на Българския език? Същият този, който предизвика подозрение за законността на доходите си само със сметките в столичните ресторанти, които си позволяваше. Не, НДСВ направи своя избор, а Българският народ - собствения си.

  Изборните резултати на НДСВ са доказателство за зрелостта на Българския народ. Именно разликата в представянето на НДСВ на европейските избори и националните е доказателство, че Българският народ може да направи разликата между политически платформи и личности, между визията за България в Европа и тази в България. Един политически незрял народ щеше да повтори резултатите в двата вота. Това не се случи.

  Политически незряло е мисленето на "гласоподавателите" като теб. Вие сте електорат, а аз съм гражданин. Аз съм личност и имам свое разбиране за добро и зло, за правилно и неправилно, имам своите мечти за бъдеще в България. И когато НДСВ изостави и предаде тези мечти, то бе изоставено и от личностите, гласували за него. Остана подкрепата от малко електорат. Това е.

 7. 7 Профил на Соломон
  Соломон
  Рейтинг: Неутрално

  Политика и морал
  Българино!
  Само преди две седмици ти хленчеше, че няма за кого да гласуваш.. Сега надигна глава. Намери си за кого да гласуваш?- Добре.
  -Защо обаче, по инерция, продължаваш да съскаш срещу Костов? Защото морала и висотата на другите, удрят комплекса ти за малоценност ли?
  -Какво лошо има в това да видиш, че в България се зараждат наченките на истински политически морал? Е, за сега, само Иван Костов е носител на такъв тип морал - “да се говори каквото се мисли и да се върши това което се говори”.
  -Защо това дразни толкова много ушите ти..??
  Нормалното е да се приветства всяко положително развитие в оцапания политически живот в България. Някога СДС беше заслонът, в който номенклатурата се скри от гнева на народа. Като му изпопадаха керемидките Бисеров, Бакърджиев, Софиянски, Юруков, Радонов.. и лъсна отсъствието на политически морал и у хора като Ж.Желев, Бонев, П.Стоянов, СДС/после ОДС/ си получиха оценката на избирателите и заминаха в опозиция / а керемидките - завинаги/.
  Те говореха неща, които не мислеха и извършиха дела обратни на думите си.
  После,някой докара Царя, със същата цел - да заслони тайната власт на номенклатурата и да си напълни “негово величество” джобовете.
  Народът не се усети и гласува за него. “Царя” говореше неща, които не мислеше и извърши неща обратни на говоренето му. Получи си го по най-унизителния начин. Заслужено бе изхвърлен от политиката и историята на България. Завинаги!!!
  Така стана и с „Тройната коалиция”. БСП и НДСВ и ДПС крояха тайни замисли, говореха едно а извършиха друго. И си получиха заслуженото.БСП отиде в реанимация за дълго, ДПС отива в инфекциозното, а НДСВ го изпратихме мълчаливо.
  Кошлуков беше наказан за същата липса на политически морал. Останалите зад борда на тези избори - също, защото на българина му стана ясно, кой е истински и кой е менте.
  Яне Янев получи кредит от избирателите, защото няма по какво да се види дали това което говори е това, което мисли и дали това което казва, че ще прави е това, което е говорил.
  Страхотно мъдър е българския избирател!
  Сега идва във властта Бойко Борисов. И неговият ГЕРБ получи кредит на доверие. Критерият, по който ще бъде оценяван от избирателите е пак този: - дали се говори каквото се мисли и дали се върши това което се говорило от тази партия.
  Ако се размине с този минимум за наличие на политически морал, политическата кариера на Борисов ще е много кратка, а ГЕРБ ще има съдбата на политическите ментета до тук.
  Защото на тези избори, освен всичко друго, българския народ показа, че е платил с лихвите цената на мирния преход и от тук нататък всеки политик и политика ще получава това което заслужава. Включително и развалени яйца и нещо по-твърдо по главите си. Страхът от брадвите го няма. Тоест, няма го и страхът от палките и хватките на полицията и мутрите. Сега сме на чисто -пито платено.
  Голямата победа за българската демокрация е , че най-после бе дефиниран образът на моралната и неморалната политика и физиономията на моралния политик и на политическия мошеник.
  За неудоволствие на мнозина, Иван Костов е политикът с нов морал. Възрастта му няма значение.
  Колкото и да се дразнят някои, той е огледалото в което се и ще се оглежда всеки, който от тук нататък помисли да прави политика.
  Процентите на партията му сега нямат никакво значение.
  Колкото повече действуващите политици и държавни мъже се отдалечават от стандарта Костов, толкова по-бързо ще изхвърчат от политическата сцена. И толкова повече ще расте подкрепата и процентите на водената от Костов или за придържаща се към зададения от Костов стандарт за политически морал, политическа формация.
  Това е нещото, което вбесява и плаши ментетата.
  Страхът от появата на морал в политиката!
  А , че носителят на такъв морал се казва Иван Костов, е само подробност.
  Можеше да се нарича Станишев или Сакскобурготски, или Доган, но не би…
  Би могъл да се нарича и Бойко Борисов.
  Аз истински си пожелавам това.

  Соломон
 8. 8 Профил на Пламен
  *****
  Неутрално

  Димитров № 4, много си далече от истината. Историята ще оцени приноса на Царя за влизането на България в Европейския съюз. Прочетете сега "Пиянството на един народ". Една каца с мед и две лъжици катран. Това е сега Герб с Иван Костов и Яне Янев. Ще го осъзнаете скоро. Българската нация е незряла нация.

 9. 9 Профил на Кман
  *****
  Неутрално

  Доказахме, че не сме овце. И че българската демокрация не е още за отписване. Правило първо на демокрацията: ако една върхушка се ояде и самозабрави, избирателят я изхвърля. В Беларус и Туркменистан може и да е друго, но тук е Европа! Подцениха ни, взеха ни за идиоти, и сега реват, и ще реват все повече през следващите месеци като почнат да излизат наяве тлъстите им далавери. Една излезе още днес - зам.-министър арестуван за схема с купуване на гласове. Зам-министър!!!

 10. 10 Профил на >Лили
  *****
  Неутрално

  Зам министър - като се състави новото правителство ще има и много министри !!!!!

 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK