Живеем в ситуация на силна отчужденост между елит и гражданство

Живко Георгиев<br />

© Цветелина Николаева

Живко ГеоргиевПри този тип мажоритарни избори, тотално доминираше една друга логика: преимуществото беше да не си познат, да си нов. Когато наблюдаваме такава логика, това означава, че живеем в ситуация на много силна отчужденост между елит и гражданство. Това заяви пред телевизия "Re:TV" социологът от агенция "ББСС Галъп" Живко Георгиев. Според него коалициите не са могли да убедят хората, че са добър инструмент за управление. "Поне българските коалиции, такива каквито ги знаем сега. Те винаги водеха до размиване на отговорност и във всички изследвания през последните години го показват", посочи Георгиев.


По думите му идеалният вариант за България винаги се е смятал еднопартийно и отговорно правителство, което в рамките на своите възможности и ангажименти с избиратели да реализира своята програма. "Следизборните коалиции някога нямат прекалено ясни програми, докато предизборните биха могли да имат, но рядко такава коалиция се трансформира в управляващо мнозинство", каза още Живко Георгиев.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Соломон
  Соломон
  Рейтинг: Неутрално

  Политика и морал
  Българино!
  Само преди две седмици ти хленчеше, че няма за кого да гласуваш.. Сега надигна глава. Намери си за кого да гласуваш?- Добре.
  -Защо обаче, по инерция, продължаваш да съскаш срещу Костов? Защото морала и висотата на другите, удрят комплекса ти за малоценност ли?
  -Какво лошо има в това да видиш, че в България се зараждат наченките на истински политически морал? Е, за сега, само Иван Костов е носител на такъв тип морал - “да се говори каквото се мисли и да се върши това което се говори”.
  -Защо това дразни толкова много ушите ти..??
  Нормалното е да се приветства всяко положително развитие в оцапания политически живот в България. Някога СДС беше заслонът, в който номенклатурата се скри от гнева на народа. Като му изпопадаха керемидките Бисеров, Бакърджиев, Софиянски, Юруков, Радонов.. и лъсна отсъствието на политически морал и у хора като Ж.Желев, Бонев, П.Стоянов, СДС/после ОДС/ си получиха оценката на избирателите и заминаха в опозиция / а керемидките - завинаги/.
  Те говореха неща, които не мислеха и извършиха дела обратни на думите си.
  После,някой докара Царя, със същата цел - да заслони тайната власт на номенклатурата и да си напълни “негово величество” джобовете.
  Народът не се усети и гласува за него. “Царя” говореше неща, които не мислеше и извърши неща обратни на говоренето му. Получи си го по най-унизителния начин. Заслужено бе изхвърлен от политиката и историята на България. Завинаги!!!
  Така стана и с „Тройната коалиция”. БСП и НДСВ и ДПС крояха тайни замисли, говореха едно а извършиха друго. И си получиха заслуженото.БСП отиде в реанимация за дълго, ДПС отива в инфекциозното, а НДСВ го изпратихме мълчаливо.
  Кошлуков беше наказан за същата липса на политически морал. Останалите зад борда на тези избори - също, защото на българина му стана ясно, кой е истински и кой е менте.
  Яне Янев получи кредит от избирателите, защото няма по какво да се види дали това което говори е това, което мисли и дали това което казва, че ще прави е това, което е говорил.
  Страхотно мъдър е българския избирател!
  Сега идва във властта Бойко Борисов. И неговият ГЕРБ получи кредит на доверие. Критерият, по който ще бъде оценяван от избирателите е пак този: - дали се говори каквото се мисли и дали се върши това което се говорило от тази партия.
  Ако се размине с този минимум за наличие на политически морал, политическата кариера на Борисов ще е много кратка, а ГЕРБ ще има съдбата на политическите ментета до тук.
  Защото на тези избори, освен всичко друго, българския народ показа, че е платил с лихвите цената на мирния преход и от тук нататък всеки политик и политика ще получава това което заслужава. Включително и развалени яйца и нещо по-твърдо по главите си. Страхът от брадвите го няма. Тоест, няма го и страхът от палките и хватките на полицията и мутрите. Сега сме на чисто -пито платено.
  Голямата победа за българската демокрация е , че най-после бе дефиниран образът на моралната и неморалната политика и физиономията на моралния политик и на политическия мошеник.
  За неудоволствие на мнозина, Иван Костов е политикът с нов морал. Възрастта му няма значение.
  Колкото и да се дразнят някои, той е огледалото в което се и ще се оглежда всеки, който от тук нататък помисли да прави политика.
  Процентите на партията му сега нямат никакво значение.
  Колкото повече действуващите политици и държавни мъже се отдалечават от стандарта Костов, толкова по-бързо ще изхвърчат от политическата сцена. И толкова повече ще расте подкрепата и процентите на водената от Костов или за придържаща се към зададения от Костов стандарт за политически морал, политическа формация.
  Това е нещото, което вбесява и плаши ментетата.
  Страхът от появата на морал в политиката!
  А , че носителят на такъв морал се казва Иван Костов, е само подробност.
  Можеше да се нарича Станишев или Сакскобурготски, или Доган, но не би…
  Би могъл да се нарича и Бойко Борисов.
  Аз истински си пожелавам това.

  Соломон
 2. 2 Профил на ДС
  *****
  Весело

  Да е мъдър българския избирате, да е мъдър, колко да е мъдър? 2 по 800 дни дали стигат? май не...

 3. 3 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 594 Неутрално
 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не живеем, а живуркаме.
  Ту изплуваме, ту се гмуркаме!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на Piranka
  *****
  Любопитно

  Добре казано и важи за цялата верига на комуникация отгдре до долу.

 6. 6 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Живко,не е убедителен.Доближава студентското ниво.Аз пък бих казал като добружанците:"по-важно е да не си аргасан".А иначе БСП към която той гравитира е толкова нова,че не помни вече къде се намира.

 7. 7 Профил на Камен
  *****
  Неутрално

  Любен Пандев-благодаря за чудесно написаното мнение. Вярно и в чудесен стил и български език. Запазих си го. Все едно аз съм го писал-толкова съм съгласен.
  Благодаря ти пак.

 8. 8 Профил на Гласоподавател
  *****
  Неутрално

  Наистина Иван Костов е модела за новите български политици. Дано избраните народни представители от Герб разберат това колкото се може по-скоро. Елементарното на сегашното положение е, че Костов промени основните неща в българската политика и икономика. Той направи смяната на формата на собствеността и постави началото на нормалното функциониране на държавата след почти половин вековното деформирано комунистическо управление. За него е достатъчно само да присъства в парламента и да го виждат новите български политици. Носителят на подобен морал в политиката никога не би могъл да се нарича Станишев или Сакскобурготски. Би могъл да се нарича Бойко Борисов, ако генералът се допитва до Иван Костов за всяко икономическо и финансово решение на бъдещото правителство. Отсега нататък всичко зависи от така наречения бат Бойко. Хората му гласуваха огромно доверие и сега той ще разбере колко е трудно да си министър-председател на страна като България. При съставянето на новото правителство г-н Б. Борисов ще трябва да подбере много внимателно членовете на кабинета си и отделните министри. Те ще осъществяват реалната изпълнителна власт в страната. При положение, че бюджета не се актуализира, много от държавните служители ще останат без заплати. За да се извърши актуализация на бюджета обаче, е необходимо страната да сключи споразумение с МВФ, защото парите, които са в обръщение са много малко. Към края на годината няма да достигат пари за много от социалните дейности в държавата - няма да има пари за пенсии, няма да има пари за здравеопазване, за образование, за заплати на полицаите и другите държавни и бюджетни служители. Тези недоволни хора ще започнат да протестират и то вече не срещу някои друг, а срещу г-н Бойко Борисов. Тогава вече ще може да се прецени дали в морално отношение той ще се доближи до г-н Иван Костов.

 9. 9 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Елит в европейския смисъл на думата в България няма.
  Тепърва трябва да го градим. И въпросът не е само да се вкарват непознати лица и невръстни младежи. Първите може да са същите рендета като досегашните. А при вторите, поради липса на жизнен опит и товаренето с неблагодарната работа, наречене власт, най-вероятно ще се получи деформация.
  20 години елит не можа да бъде създаден. Гледахме единствено упражнение по дърпане на канапи зад кулисите. Ей от това сме на този хал.
  И не виждам как ще се оправим, ако и новите продължат по стария начин. Добре е, че са принудени да имат коалиционен партньор и същевременно балансьор - щото видяхме какво стана, когато в периода 1997-2001 г. цялата власт беше в ръцете на СДС.

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 10. 10 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Ако това въобще е елит...

  И ако гражданството - гражданство...

  Нашите понятия и за двете са доста... разтегливи...

 11. 11 Профил на ivolord
  ivolord
  Рейтинг: Гневно

  И Доганчо го задръжте!!!
  Че цяла България видя колко е НАГЪЛ относно изборите.
  Нямам нищо против малцинството, но на Доган и Волен трябва да им се потърси сериозна отговорност за действията им.Те работят против БЪЛГАРИЯ.Нека г-н Борисов се замисли сериозно за ситуацията в страната и да не позволява на такива идиоти да се гаврят със Нацията ни.Трябва всеки да си получи заслуженото.Тези двама господа трябва да влязат зад решетките за дълго време тъй като създават ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ в страната.Обикновените хора от различните религии нямат Проблем помежду си.ПРОБЛЕМА го създават само ДОГАН и ВОЛЕН-Разберете го това нещо хора веднъж завинаги.Не злобейте излишно срещу малцинствата.Всички можем да живеем в хармония ако не допускаме до политиката такива хора като ДОГАН и ВОЛЕН.

 12. 12 Профил на Пепо
  *****
  Неутрално

  Много се пише за властта в ръцете на СДС,как са злоупотребявали с нея и прочее.Доскоро и аз вярвах на тия неща,въпреки,че съм СДС-ар.Но скоро се замислих,прочетох някои неща и стигнах до следния извод-само при пълен контрол над институции,медия и прочее,при наличието на силен,подмолно балкански враг като БСП,може да се постигне постигане на заплануваните реформи в политическата програма.Народа се гневи защо са били назначавани свои хора и роднини на важни постове-ами на кой друг може да се има вяра?!На хората на 'врага' на който може да съботира процесите ли?

 13. 13 Профил на Пепо
  *****
  Неутрално

  Една подкрепа на горните ми думи: ЛОНДОН - Предпочитам тоталитарните режими пред демокрацията, заяви в интервю за в. “Таймс” шефът на “Формула 1” Бърни Екълстон вчера. Той похвали Адолф Хитлер като човек, който е “движел нещата”.

  Не е известен движещият мотив, поради който 78-годишният милиардер даде това си изявление. “По много причини Хитлер е бил принуждаван да извършва неща, за които нямам представа дали е искал да стори. В крайна сметка той загугуби.” Екълстон прави извода, че Хитлер нее бил добър диктатор, но тираните са по-качествени като управляващи от демократите.

  Босна - град в Маями

  “Днес политиците са прекалено притеснени какви ще са изборните резултати. Направихме ужасяващи неща, когато подкрепихме идеята за свалянето на Саддам Хюсеин. Той беше единственият човек, който можеше да държи страната под контрол. Същото стана и с талибаните. Американците вероятно си мислят, че Босна е град в Маями. В същото време има много хора, които умират от глад в Африка, но ние не правим нищо за тях.”

  Предпочитам силните лидери

  В интервюто си Бърни Екълстон подчертава, че предпочита силни лидери - като Маргарет Тачър. “Тя можеше за взима решения и си вършеше работата. Бавно съгради страната, а ние позволихме държавата отново да рухне. Тези момчета Гордън (Браун) и Тони (Блеър) се опитват да са симпатични на всички през цялото време.

 14. 14 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Живеем във време на отчуждение между елит и необразованите хора. Преди много години живеехме във време със подменен елит и работническа класа. Сега е по-добре.

 15. 15 Профил на D-r Cholakoff
  *****
  Неутрално

  Иван над мен удобно забравил, че и т.н. от него "необразовани" хора също са част от обществото...Иване, Иване, кой ще ти опакова салама в магазина, ако тях ги няма?

 16. 16 Профил на tili
  tili
  Рейтинг: 386 Неутрално

  И аз благодаря за добрия анализ на Любен Пандев. Дразните се, че преди 8 години Костов каза, че ще стои на мястото си и ще чака хората да го разберат и да направят стъпка в правилната посока. След безумни криволици напипваме вярната посока. Незрял народ сме, това е!

  Iris
 17. 17 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Истинският елит и лидери не чакат хората да се променят,а работят за тази промяна.Точно такива хора ни липсват.Ткива са били възрожденците ни през 19 век..Бавна,търпелива,упорита работа.Сразбиране и симпатия към слабостите на собствения народ.А не с глупаво високомерие и презрение.Та нали за да сме такива,каквито сме,освен субективни,си има и достатъчно обективни причини,които няма да изброявам.Но липсата на истински лидери е една от тях.Такива като чърчъл в Англия,Хавел в чЕХИЯ,Балцерович в Полша и т.н.Левски е бил такъв човек и лидер.

 18. 18 Профил на Jordanova
  *****
  Неутрално

  Според мене отдавна или може би никога досега не е имало толкова мощно желание в обществото това ново правителство да успее. Може да се подхилкваме на липсата на маниери у Борисов, да се съмняваме в набързо сглобените кандидатски листи, да даваме ухо на зловредни слухове за компетентността на "новите", но все пак вътрешно силно се надяваме, че те няма да са поредното ни разочарование. Знаем, че имаме нужда от малкко оптимизъм, че искаме да скъсаме със скептицизма и циничното отношение към нещата, че искаме да имаме своите мигове на въодушевление, на победа, на вяра в самите себе си. И искрено се надяваме, че този наш избор ще ни ги даде. Но нека вместо да стискаме палци в шепи, да разтворим ръце и да се захванем да променяме нещата, колкото и малко да е това, което си мислим, че можем да направим сами.

  Абе, не търсят ли спийчрайтъри някъде в тази администрация

 19. 19 Профил на логика
  *****
  Весело

  "Логиката" е, че този път някой успя да пренасочи камъните към тия които ги хвърлят! Трябва да сме му благодарни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK