Избори, капиталистическо мислене и криза

На дневен e да бъде демонтиран новият държавен капитализъм от социалистически тип

За трети път през последните двадесет години след управление на БСП икономиката на България е в криза. Първите два пъти корените на кризата бяха в България, в антиикономическата природа на комунизма и неговите рецидиви в правителствата на господата Луканов и Виденов. Третия път кризата дойде отвън. Но усилването на последиците от тази криза е изцяло следствие на политиката на правителството, ръководено от г-н Станишев.


Резултатите от изборите могат да бъдат обяснени с два фактора. Първият е особените за тези избори чувства на срам от облика на страната и на несъгласие с безочието, реваншизма (спрямо самия факт на провала на комунизма) и арогантността на БСП, НДСВ и ДПС. Вторият е характерното за България от изборите през 1991 г. досега износване на политическите водачи и партии и свързаното с него търсене на нови водачи и партии.


Изглежда, че кризата не бе съществен мотив за предпочитанията на избирателите. Изобщо икономическият етаж на избирателната кампания бе изграден лошо. Идеите бяха абстрактни и не предлагаха съществени основания за разлика в предпочитанията. На това отгоре отсъствието на свобода в областта на паричната политика ограничава и свободата на политическо въображение.
Въпреки абстрактността си разгледани като общо настроение, икономическите възгледи на българските партии през 2009 г. (в това число и на БСП) са много по-разумни и затова десни в сравнение с тези на политическите партии в повечето страни от ЕС. Това сравнение подсказва, че принципите на капитализма и пазарното мислене са завзели относително трайно пространство в българската политическа култура. Принос за това имат и предишната криза от 1995 -1997, и валутният съвет, и мозъчните тръстове с пазарна ориентация, и основните бизнес асоциации (които в условия на криза също се държат много по-малко опортюнистично в сравнение с аналогичните асоциации на Австрия например).


В резултат на това настроение всички основни партии подбраха за свои говорители по икономически теми политици и експерти с пазарно мислене. ГЕРБ вече четири години привлича такива хора и сега има шанс да налучка правилната политика след изборите. СДС и ДСБ, макар в изявленията си да бяха често по-вляво от БСП заради реформите на правителството на г-н Костов от 1998 - 2000 г. и имиджа на г-н Димитров, бяха възприемани като застъпници на ненамесата на правителството в икономиката.


На равнище експертно-политическо говорене господата Орешарски, Овчаров и Кадиев от БСП бяха по-пазарни и от СДС (същото може да се каже и за НДСВ), но водачите на партията им поддържаха реторика на държавен "капитализъм", един вид връщайки се към идеите на предизборната кампания от 2005 г. ДПС по традиция не обръщаше внимание на икономически детайли, а по традиция подчертаваше ролята на своите избраници в преразпределението на средствата на данъкоплатците. Другите партии заложиха на реторика, характерна за "Атака" и РЗС.


Избирателите ограничиха влиянието на БСП в политическия живот на страната. Оплакванията на политическите коментатори от уж гръбначно-мозъчния социализъм на българските граждани май трябва да бъдат вече възприемани с недоверие.


Едно от обясненията на този избор е, струва ми се, в това, че бе наказана политическата безотговорност на тройната коалиция. Ясно е какво означава "безотговорност" като защита на злоупотребили със служебно положение. Но ми се иска да вярвам, че наказанието е заради безотговорността и в по-дълбок икономически смисъл - в смисъл на ограничаването на избора в условия на стопанска криза (чрез натрупването на бюджетен недоимък) и на прехвърлянето на разходи върху плещите на следващи поколения чрез поемането на правителствен дълг чрез облагодетелстващи задължения на държавата спрямо групи граждани и важни проекти.


Тройната коалиция по идея на БСП и ДПС купуваше гласове на едро преди изборите и търгуваше с икономическо влияние, използвайки изпълнителната и законодателната власт. Нека напомня за какво става дума:


- Размяна на държавни с частни права на собственост в особено значими размери без съревнователни процедури и без публичност особено в края на мандата


- Назначаване на представители на мнозинството в ключови държавни институции (от централната банка, през регулиращи и лицензиращи органи до съдебните органи), с дългосрочен мандат на изпълнение на длъжността, с което се ограничава свободата на новите мнозинства за институционални реформи и се подсигурява както подмолно влияние в регулаторната политика, така и защита от възможно преследване за неправомерни деяния


- Изразходване на бюджетни резерви при очевидна перспектива за намаляване на приходите вследствие на икономическия спад.


Общият знаменател на тази политика бе изземването на свобода от пазара и конкуриращите се интереси в обществото и опитът да се закрепят привилегиите на вътрешни и външни делови среди. За да се събере ресурс за подобни намерения, бяха намалени данъците. След това бяха възстановени и укрепени държавните компании, бе положено началото на нов държавен капитализъм от социалистически тип.


Изглежда, че отново на дневен ред излиза задачата той да бъде демонтиран, за да се възстановят механизмите на пазара и капиталистическата конкуренция и да се подпомогне излизането от кризата, доколкото българската стопанска политика може все пак нещо да предприеме в тази насока.


*Авторът е председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Радвам се, че водещите български икономисти присъстват в обществения дебат. Ние българите имаме кадри. Всяко правителство може да разполага с тези кадри. Имам очаквания Герб да използва този ценен национален ресусрс

 2. 2 Профил на до всички българи
  *****
  Неутрално

  Радвам се, че избирателната активност показа, че не сме съвсем овчедушни. Само дето се сещаме малко със закъснение. Трябваше ли да ги търпим цели ОСЕМ години да ни яхат като камили, да ни крадат и в очите да ни гледат и да ни убеждават, че живеем от добре по-добре. Дано само да не забравяме повече никога, ЧЕ КОГАТО НИ УПРАВЛЯВАТ КОМУНЯГИ, РЕЗУЛТАТИТЕ СА ПЛАЧЕВНИ! ПОМНЕТЕ, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!

 3. 3 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много хубава статия, имам само един въпрос към автора: защо говори за Станишев като за "господин" (първи абзац), когато всъщност си е един вмирисан като цървул другар?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 4. 4 Профил на Somerset
  *****
  Неутрално

  Дано да е отминало времето на генералите от ДС и Доган... Време е да се оттеглят и да се порадват на откраднатото... И да оставят икономиката да понатрупа малко богатство та да има какво да завлекат като си отиде от власт Борисов... Порочният кръг в България едва ли някога ще свърши... И от вътре и от вън няма желание за промяна на положението... Който може да се спасява на запад, че плана на Билдерберг групата не включва една просперираща България... Оставиха ни на СССР, вкараха ни в ЕС, но в края на краищата не ги е грижа какво ще се случва с това население... Кораба потъва, който може да се спасява; който не иска, да се радва на музиката на оркестъра на потъващия Титаник наречен България...

 5. 5 Профил на Соломон
  Соломон
  Рейтинг: Неутрално

  Политика и морал
  Българино!
  Само преди две седмици ти хленчеше, че няма за кого да гласуваш.. Сега надигна глава. Намери си за кого да гласуваш?- Добре.
  -Защо обаче, по инерция, продължаваш да съскаш срещу Костов? Защото морала и висотата на другите, удрят комплекса ти за малоценност ли?
  -Какво лошо има в това да видиш, че в България се зараждат наченките на истински политически морал? Е, за сега, само Иван Костов е носител на такъв тип морал - "да се говори каквото се мисли и да се върши това което се говори".
  -Защо това дразни толкова много ушите ти..??
  Нормалното е да се приветства всяко положително развитие в оцапания политически живот в България. Някога СДС беше заслонът, в който номенклатурата се скри от гнева на народа. Като му изпопадаха керемидките Бисеров, Бакърджиев, Софиянски, Юруков, Радонов.. и лъсна отсъствието на политически морал и у хора като Ж.Желев, Бонев, П.Стоянов, СДС/после ОДС/ си получиха оценката на избирателите и заминаха в опозиция / а керемидките - завинаги/.
  Те говореха неща, които не мислеха и извършиха дела обратни на думите си.
  После,някой докара Царя, със същата цел - да заслони тайната власт на номенклатурата и да си напълни "негово величество" джобовете.
  Народът не се усети и гласува за него. "Царя" говореше неща, които не мислеше и извърши неща обратни на говоренето му. Получи си го по най-унизителния начин. Заслужено бе изхвърлен от политиката и историята на България. Завинаги!!!
  Така стана и с „Тройната коалиция”. БСП и НДСВ и ДПС крояха тайни замисли, говореха едно а извършиха друго. И си получиха заслуженото.БСП отиде в реанимация за дълго, ДПС отива в инфекциозното, а НДСВ го изпратихме мълчаливо.
  Кошлуков беше наказан за същата липса на политически морал. Останалите зад борда на тези избори - също, защото на българина му стана ясно, кой е истински и кой е менте.
  Яне Янев получи кредит от избирателите, защото няма по какво да се види дали това което говори е това, което мисли и дали това което казва, че ще прави е това, което е говорил.
  Страхотно мъдър е българския избирател!
  Сега идва във властта Бойко Борисов. И неговият ГЕРБ получи кредит на доверие. Критерият, по който ще бъде оценяван от избирателите е пак този: - дали се говори каквото се мисли и дали се върши това което се говорило от тази партия.
  Ако се размине с този минимум за наличие на политически морал, политическата кариера на Борисов ще е много кратка, а ГЕРБ ще има съдбата на политическите ментета до тук.
  Защото на тези избори, освен всичко друго, българския народ показа, че е платил с лихвите цената на мирния преход и от тук нататък всеки политик и политика ще получава това което заслужава. Включително и развалени яйца и нещо по-твърдо по главите си. Страхът от брадвите го няма. Тоест, няма го и страхът от палките и хватките на полицията и мутрите. Сега сме на чисто -пито платено.
  Голямата победа за българската демокрация е , че най-после бе дефиниран образът на моралната и неморалната политика и физиономията на моралния политик и на политическия мошеник.
  За неудоволствие на мнозина, Иван Костов е политикът с нов морал. Възрастта му няма значение.
  Колкото и да се дразнят някои, той е огледалото в което се и ще се оглежда всеки, който от тук нататък помисли да прави политика.
  Процентите на партията му сега нямат никакво значение.
  Колкото повече действуващите политици и държавни мъже се отдалечават от стандарта Костов, толкова по-бързо ще изхвърчат от политическата сцена. И толкова повече ще расте подкрепата и процентите на водената от Костов или за придържаща се към зададения от Костов стандарт за политически морал, политическа формация.
  Това е нещото, което вбесява и плаши ментетата.
  Страхът от появата на морал в политиката!
  А , че носителят на такъв морал се казва Иван Костов, е само подробност.
  Можеше да се нарича Станишев или Сакскобурготски, или Доган, но не би...
  Би могъл да се нарича и Бойко Борисов.
  Аз истински си пожелавам това.

  Соломон
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Красен приписва на избирателите икономическа мъдрост, което надали е така. Те продължават с гръбначномозъчния си социализъм, но изритаха уялите се деребеи, че им изкипя чайникът.
  Дълбоко в себе си, лявоориентираните българи безпогрешно усещат, че ГЕРБ е лява партия и нямаха скрупули да я подкрепят.
  Кратък преглед на форумните мнения показва, че дори читатели гласуващи за десницата, имат ляво мислене. За тях работодатели, стр предприемачи, реститути са задължително лоши хора, работниците са ощетени, заплатите ниски. Тва е положението Станчев.

 10. 10 Профил на Moriaka
  *****
  Гневно

  "в антиикономическата природа на комунизма "

  .. IDIOT

  Sega 6te Vi se ebe mamata pod udarite na Kapitalizma !

 11. 11 Профил на Moriaka
  *****
  Весело

  do 9

  "ГЕРБ е лява партия " .. ti si o6te po-goliam idiot ot avtora na statiata

 12. 12 Профил на Moriaka
  *****
  Разстроено

  Somarset, ti si edin ot malkoto razumni Balgari !!

  A za drugir ovce .. i Dogan, i Simeon , i Borisav .. sa si go zaslujili .. pri tolkova prostotia !

 13. 13 Профил на Moriaka
  *****
  Весело

  "Иван Костов е политикът с нов морал. " .. Ха..ха .. ха

  Крадец, с морал на сводник !

 14. 14 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Другарю милиционер, социолозите и журналистите са ваши подлоги, някой може и да им се вързва на внушенията, ама ти поне си знаеш, че са за балъците и папагалите.
  Мноооого са наясно лявоориентираните, кой им е враг и кой приятел. Никога не са приемали като чужди(десни) нито Жорж Ганчев, нито царя, нито Сидер, нито Бойко. Много добре се вижда от листите им, че са пълни с милиционери. От 28 местни лидери на ГЕРБ, 21 са полицаи. От 26 мажоритарни, трима са милиционери.
  На приказки им лепват десни етикети и то много настойчиво, за да изсмукват десни гласове с клонингите си.
  Тия лакърдии, че ГЕРБ са десни, иди ги разправяй по автобусните спирки, белки се вържат още балъци.

 15. 15 Профил на проф д-р Игнатов
  *****
  Гневно

  След червения картон показан на партиите от коалиционото правителство следва отзоваването им от политическата сцена и призоваването им от прокуратурата и съда за извършените престъпления Сигурно БСП ще смени караула,ще изключи досегашния от партията и ще промени курса на вътрешната и външна политика на страната.

 16. 16 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Изземването на имоти придобити чрез използване на служебно положение... ето пример за "свежи пари" в държавната хазна. Ако трябва да се прави заменяне: имот срещу доживотни купони за хляб примерно (еее само по 3 на ден максимум) и без право на нова заменяне

  Винаги има "но"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK