Две съдебни решения зачеркнаха СДС

Не регистрацията, а хората са партията, бюлетината ни е на "Синята коалиция", заяви Мартин Димитров

Върховният административен съд (ВАС) отмени във вторник решението на Централната избирателна комисия за регистрация на дубльора на СДС, внесена от бившия лидер Пламен Юруков. Малко преди това Софийският градски съд спря за неопределено време делото за регистрация на Мартин Димитров за председател заради две други дела, свързани с партията. Двете решения доведоха до безпрецедентна ситуация - в правния мир СДС не съществува. След 20 години политическата сила отива на избори, без името й да е вписано в документите на ЦИК. След вторнишкото решение тя ще се яви не само на евровота, но и на националния като част от "Синята коалиция".


Основният мотив за становището на ВАС е, че решението на изборната комисия е прието в нарушение на решение на Националния изпълнителен съвет на СДС. Решението на националния съвет за явяване на изборите в коалиция е от 10 март, а заявлението на Пламен Юруков за участие в изборите е от 30 април. От върховния съд заявиха, че решението е окончателно, което означава, че дубльорът на СДС не може да участва на изборите за Европейски парламент.


"Това е голяма победа. Това е показно изпълнение на ВАС и Софийският градски съд трябва да се поучи и да регистрира новото ръководство на СДС", заяви Мартин Димитров. По думите му СДС е част от "Синята коалиция" и има само една бюлетина. "Една партия не е регистрацията, а хората. Важно е кой води листата, а това е Надежда Михайлова", добави той.




В декларация от СДС заявиха, че мотивите на ВАС ясно посочват, че с действията си Пламен Юруков е престъпил решенията на висшия орган - националния съвет.


Именно това, че не може ролята на колективния орган да се пренебрегва от когото и да било, било то и от формалния представляващ партията, беше основният мотив аз и мои шестима колеги от ЦИК да гласуваме против регистрацията на Юруков, коментира пред "Дневник" членът на избирателната комисия Михаил Константинов. Другият аргумент бил да се забави решението до последно, за да се види дали софийският съд няма да впише Мартин Димитров като лидер на СДС. Официален коментар от името на комисията още няма.


"С подаването на жалбата до ВАС от Иван Костов се задейства неговият план за заличаване на СДС от политическото пространство", каза пък Пламен Юруков. Попитан какво ще прави оттук нататък, отговори: "Ще видим."


След решението на Софийския градски съд, което остави регистрацията на Мартин Димитров като лидер на СДС за неопределено време, адвокатът на партията Димо Гяуров обясни, че причината за това са делата, които е завел Николай Гацев срещу новия устав и за избора на лидера. Гацев, който е изключен от СДС, заяви, че няма намерение да оттегли жалбите си.


В мотивите на ВАС - критика към ЦИКЕП


Мотивите на ВАС съдържат указания и сериозна критика към избирателната комисия. "ЦИКЕП не е прост орган за регистрация, а има определени властнически правомощия и не случайно законодателят е регламентирал членовете й да са с висше образование и в мнозинството си юристи", заявяват върховните съдии. В решението си те обясняват на комисията, че е "длъжна да прецени всички обстоятелства по отношение на действителните отношения в СДС" и й указват, че липсата на регистрация на новото ръководство в СГС не води до легитимност на действията на старото. Върховният съд подчертава, че ЦИКЕП трябва да следи в изборите да не участват нелегитимни субекти, и заявява, че документите на Юруков е трябвало да бъдат отхвърлени най-малкото заради липсата на банков документ за внесен депозит.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SIDDHARTHA
  *****
  Весело

  Напред към смазването на ТРИУМВИРАТНАТА МАФИЯ!
  УСПЕХ!

 2. 2 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Десет причини за абсолютната и неотложна необходимост на гласоподаването:

  1. Въздържанието от гласуване е «абстиненция» от принципите на демокрация и плурализъм и е възможно най-неразумният начин на поведение на гражданин уважаващ демокрацията и плурализма.

  2. Въздържанието от гласуване дава възможност на группировки да се възползват от «шанса» да обръщат резултатите в своя полза като мобилизират «свои» гласоподаватели.

  3. Негласуването е безотговорност към бъдещето. Ако не ме интересува, кой ще ме управлява, не ме интересува и собственото ми бъдеще. В парламентарните демокрации промяната на обществените ценности се извършва чрез избори, а не чрез диктатура или революции.

  4. Абстиненцията от изборен глас е израз на гражданска слабост. Хората които не отидат до урните няма да могат утре да изразят позиция и на други места.

  5. Негласуването е апатичност към околния свят, която свършва безинтерес към себе си и ленност, а това според християнството е смъртен грях.

  6. Въздържанието от гласуване е ясен сигнал за управляващите, че могат да правят каквото си искат. Те виждат, че никой не се интересува от тях дори на избори и могат безспирно да чинят произвола си.

  7. Когато давам гласа си, аз заявявам активност. Когато съм активен, тогава мога да постигна нещо. Когато мога да постигна нещо, аз съм полезен. Когато съм полезен, Господ ми вдъхва необходимите сили, за да мога да се справя със всяка нерадост и изкушение.

  8. Когато имам правото да гласувам, а не го ползвам, това право атрофира. Подобна атрофия води до неговото незачитане, а оттам и до поведението на избрания в пълен разрез с това, което избирателят би допуснал.

  9. Ако не отида да упражня правото си на глас, нямам моралното право да се оплаквам от никакви действия и бездействия на държавни и общински органи. Защото тези органи са отговорни за работата с гражданите. Ако не съм изразил позиция с доверие или недоверие към тях, управленците не служат на избирателя, а на себе си.

  10. Гласуването е абсолютна и неотложна необходимост, защото самото участие – дори без да се вижда партия, за която да се гласува - най-вече с невалидна бюлетина показва много ясно необходимостта от създаване на нови инициативи, които да отговарят на обществените очаквания. Ако само се мълчи и не се гласува, няма как да се даде ясен сигнал, каква част от избирателите очакват нови политически формирования, които да ги представляват.

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 3. 3 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Юридическите хватки можеха да ни помогнат да се отървем от Костов по-лесно. Но основното средство за това е политическият процес и се нядавам да бъдем на висотата на очакванията на гражданите. Длъжни сме да изхвърлим този десен фалшификат, създаден от Луканов, от дясното пространство. Нямам нищо против Костов, ако е начело на лява партия и не лъже десния избирател...

  www.dobribozhilov.com
 4. 4 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Добри, поръчай си охрана. Веднъж те видях по улиците, втория път няма да се въздържа.

 5. 5 Профил на ДАКО
  *****
  Гневно


  ДО ХА : ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ !! С НАЙ-ГОЛЯМО УДОВОЛСТВИЕ ! С ОХРАНА И БЕЗ ОХРАНА ЩЕ ГО ОПРАВИМ !

 6. 6 Профил на минков
  *****
  Разстроено


  Добри , момченце подличко и услужливо работиш за червените . Ти не си никакъв "десен" , а просто едно смахнато копеленце , каквито се събрахте от всякъде в т.н. партия на Я.Янев с абревиатурата РЗС !! Познати са ми повечето от "фурнаджийските лопати" , които се събрахте там !!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 8. 8 Профил на Ех Добри Добри
  *****
  Неутрално

  http://www.youroukov.org/?p=141#comment-2914

  Добри Божилов says:
  ноември 17th, 2008 at 18:38

  Г-н Юруков,

  Причината да се оттеглите е, че просто ви смачкаха. Изхвърлиха ви от играта. Още като дойдохте ви казах, че не разбирате нищо от политика. След това вие нееднократно го доказахте. Обективно погледнато, дори не им се наложи да прилагат кой знае какви средства. Смачкаха ви с най-слабите възможни - дърдорковци като Яне Янев и данъчни компромати.

 9. 9 Профил на cocot0ne
  cocot0ne
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бобри, май ти изстина третото място в листата на ЙуРУКОв след двамата Пламенни, а?
  Убеди ли се вече, че ЕП изглежда от 17-тото място в листата на РеЗаЦите като от спътник през Гуглето?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK