Две съдебни решения зачеркнаха СДС

Не регистрацията, а хората са партията, бюлетината ни е на "Синята коалиция", заяви Мартин Димитров

Върховният административен съд (ВАС) отмени във вторник решението на Централната избирателна комисия за регистрация на дубльора на СДС, внесена от бившия лидер Пламен Юруков. Малко преди това Софийският градски съд спря за неопределено време делото за регистрация на Мартин Димитров за председател заради две други дела, свързани с партията. Двете решения доведоха до безпрецедентна ситуация - в правния мир СДС не съществува. След 20 години политическата сила отива на избори, без името й да е вписано в документите на ЦИК. След вторнишкото решение тя ще се яви не само на евровота, но и на националния като част от "Синята коалиция".


Основният мотив за становището на ВАС е, че решението на изборната комисия е прието в нарушение на решение на Националния изпълнителен съвет на СДС. Решението на националния съвет за явяване на изборите в коалиция е от 10 март, а заявлението на Пламен Юруков за участие в изборите е от 30 април. От върховния съд заявиха, че решението е окончателно, което означава, че дубльорът на СДС не може да участва на изборите за Европейски парламент.


"Това е голяма победа. Това е показно изпълнение на ВАС и Софийският градски съд трябва да се поучи и да регистрира новото ръководство на СДС", заяви Мартин Димитров. По думите му СДС е част от "Синята коалиция" и има само една бюлетина. "Една партия не е регистрацията, а хората. Важно е кой води листата, а това е Надежда Михайлова", добави той.
В декларация от СДС заявиха, че мотивите на ВАС ясно посочват, че с действията си Пламен Юруков е престъпил решенията на висшия орган - националния съвет.


Именно това, че не може ролята на колективния орган да се пренебрегва от когото и да било, било то и от формалния представляващ партията, беше основният мотив аз и мои шестима колеги от ЦИК да гласуваме против регистрацията на Юруков, коментира пред "Дневник" членът на избирателната комисия Михаил Константинов. Другият аргумент бил да се забави решението до последно, за да се види дали софийският съд няма да впише Мартин Димитров като лидер на СДС. Официален коментар от името на комисията още няма.


"С подаването на жалбата до ВАС от Иван Костов се задейства неговият план за заличаване на СДС от политическото пространство", каза пък Пламен Юруков. Попитан какво ще прави оттук нататък, отговори: "Ще видим."


След решението на Софийския градски съд, което остави регистрацията на Мартин Димитров като лидер на СДС за неопределено време, адвокатът на партията Димо Гяуров обясни, че причината за това са делата, които е завел Николай Гацев срещу новия устав и за избора на лидера. Гацев, който е изключен от СДС, заяви, че няма намерение да оттегли жалбите си.


В мотивите на ВАС - критика към ЦИКЕП


Мотивите на ВАС съдържат указания и сериозна критика към избирателната комисия. "ЦИКЕП не е прост орган за регистрация, а има определени властнически правомощия и не случайно законодателят е регламентирал членовете й да са с висше образование и в мнозинството си юристи", заявяват върховните съдии. В решението си те обясняват на комисията, че е "длъжна да прецени всички обстоятелства по отношение на действителните отношения в СДС" и й указват, че липсата на регистрация на новото ръководство в СГС не води до легитимност на действията на старото. Върховният съд подчертава, че ЦИКЕП трябва да следи в изборите да не участват нелегитимни субекти, и заявява, че документите на Юруков е трябвало да бъдат отхвърлени най-малкото заради липсата на банков документ за внесен депозит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK