Мартин Димитров, Иван Костов: Експертният кабинет е начин Доган и Станишев да останат в управлението

Съпредседатели на "Синята коалиция"

Мартин Димитров, лидер на СДС, Иван Костов, лидер на ДСБ, съпредседатели на "Синята коалиция"

© Георги Кожухаров

Мартин Димитров, лидер на СДС, Иван Костов, лидер на ДСБ, съпредседатели на "Синята коалиция"Не сгъстявате ли черните бои в икономическата картина заради предизборната ситуация?


- Мартин Димитров (М.Д.): Сегашното управление има сериозна вина за кризата в България. Дълго Станишев обясняваше, че криза няма, дълго нямаше програма, да не кажа, че и сега няма. Трябва да се носи отговорност за това, че България от икономика със стабилност и растеж стана икономика с дефицити. Първи поискахме съкращения на разходите и актуализация на бюджета, а другите, дали от неразбиране, дали от конформизъм, мълчаха. Защото в условия на криза да вдигаш разходите при падащи приходи е просто скандално. Не е глупаво, а скандално.
- Иван Костов (И.К.): Може да има такова подозрение, но аз не мога да направя компромис с професионалната си оценка. Ще припомня, че бях единственият от макроикономическата общност в България, който заговори за криза много преди тя да се разрази като спадане на брутния вътрешен продукт. Тогава останалите от макроикономическата общност говореха по начина, по който вие сега ми задавате въпроса. Защото мнозина от тях мислеха, че признанието за настъпващата криза ще ускори идването й. Подобен случай имаше, когато се готвеше замяната на българския дълг. Само аз написах предупредително писмо до министър-председателя тогава Симеон Сакскобургготски, че това ще бъде предателство към националния интерес, всички останали приветстваха сделката. И ако някой от тях сега пак е недоволен, че се говори откровено за истинските размери на кризата, тези спомени трябва да редуцират съмненията му. Реалността е очевидна - рецесията на икономиката, спадът на промишленото производство, спадът на износа и вноса са вече факт. И най-страшното - очертаващото се огромно несъбиране на бюджетни приходи, включително данъчни, огромните допълнителни дефицити, които ще реализират НОИ - около 400 млн. лв., и Националната здравноосигурителна каса - около 350 милиона... И за всичко това да не се говори, да се твърди, че нещата са наред, означава да се налива вода във воденицата на управляващите. Те искат точно това - да се твърди, че криза в България няма, понеже те са я спрели. А те няма как да я спрат, защото "планът Станишев" е бюджетът на страната, а той няма да бъде изпълнен.


Кое е първото, което смятате да направите, ако участвате в следващия кабинет?


- М.Д.: Още през август-септември ще предприемем актуализация на бюджета. Съкращаване на разходите в размер на 2-3 млрд. лв. Ще спрем голф комплексите и индустриалните зони. Парите за индустриални зони са пари, които се дават на червените кметове, без никой да ги е поискал.


- И.К.: Ще бъдат съобразени реалните приходи с това, което ще е на разположение до края на годината. В момента те са планирани с около 22-24% по-високи. Трябва да бъдат съкратени администрации, институции, учреждения, поне три министерства могат да бъдат закрити. Трябва да бъдат спрени всички глобални макроикономически проекти на това правителство, включително и Българската банка за развитие. Защото чрез нея, без да е ясно по какви критерии и срещу какви политики, ще се отпускат пари на фирми, които могат да бъдат от обръчите около тристранната коалиция. Частично по този начин могат да се решават и проблеми с ликвидността на някои банки.


Това ще спести ли 2-3 милиарда, колкото казахте, че ще трябва да се икономисат?


- М.Д.: Веднага могат да се спрат знакови руски проекти, в които потъват пари. Знаете ли, че в АЕЦ "Белене" вече са потънали над половин милиард лева? Без тежки реформи могат да спрат още "Южен поток", "Бургас - Александруполис". Трябва да се спрат огромните кражби през обществените поръчки. Необходимо е ново управление, което да върне еврофондовете. След това трябва да се справим с корупцията. Тя тръгва от най-високо политическо ниво и това, което трябава да се случи, е Станишев и Доган да не бъдат във властта.


Ще се наложи ли България да финансира дефицита със средства от фискалния резерв или с дълг?


- И.К.: Има няколко възможности. Първо, трябва да се види от какво естество е дефицитът, къде ще удари най-тежко. Ако въздейства много сериозно върху платежния баланс, ще трябва да се подпише споразумение с Международния валутен фонд. Ако удари в сферата на някои от проектите на правителството, може би ще може да се финансира със средства от фискалния резерв. Най-вероятно така ще се финансира дупката в НЗОК.


Има ли България шанс да мине през тази криза без споразумение с МВФ?


- М.Д.: В момента никой не знае реалностите - нито за спада в икономиката, нито за бюджетния дефицит. Не се знае и реалният размер на безработицата. При това положение не мога да отговоря. Едно демократично управление може да преодолее тези проблеми и да се избегне споразумение с МВФ, но то не трябва да се изключва в сегашната ситуация. След всяко управление на БСП идва такава ситуация. Трябва да има контакт с фонда, със Световната банка, с Европейската комисия, но за споразумение не трябва да се бърза, защото то ще е знак за сериозен недостиг на средства, за слабост и води след себе си падане на кредитния рейтинг на България. А условията за финансиране на домакинствата и бизнеса са един от най-важните показатели за стабилността на страната.


- И.К.: Трудно ми е да прогнозирам. Зависи от състоянието на платежния баланс. Ако продължи да намалява валутният резерв, мерките трябва да се вземат предварително.


Ще се наложи ли намаляване на пенсиите и държавните заплати?


- М.Д.: При нормално и силно управление мисля, че не. При сегашното управление може да се стигне до момент, в който просто няма да има пари за пенсии.


- И.К.: Не. За да не се налага това, би трябвало да се съкратят излишни държавни институции и да се рационализира работата на останалите. Днес например осем национални институции се борят с корупцията и още трийсет на регионално ниво. Ефект никакъв.


Кой е най-изгодният начин за финансиране на инфраструктурните проекти?


- И.К.: С кредити от Европейската инвестиционна банка да бъде подкрепено българското участие. Навсякъде в Европа така се правят пътища. Тази е формулата и единствените, които са доказали, че могат да я приложат, а не само да обещават, сме ние - демократичната десница.


Ще бъдат ли достатъчни европейските структурни фондове за финансиране на инфраструктурата и за компенсиране на спада на чуждестранните инвестиции?


- И.К.: В много страни са достатъчни, лошото е, че в България не е така. Всичко е завързано в една и съща политика - връщане доверието на Европейския съюз, ликвидиране на корупцията на най-високи нива, достъп до фондовете, за да се противодейства на рецесията.


Ще може ли със спестявания на държавни разходи да се избегне увеличение на данъците?


- М.Д.: В условия на криза не трябва да се мисли за увеличение на данъците, защото това ще увеличи фалитите и после няма да има кой да плаща тези данъци. Трябва да се мисли за понижаване на осигурителната тежест. Не знам с колко, защото не знам каква ще е дупката в бюджета, но смятам, че уместното решение е с между 5 или 10 процентни пункта. Трябва да се понижи данъкът за едноличните търговци. Въобще да се обмислят мерки, които да предпазват фирмите от фалит и да запазват работните места.


Какво е мнението ви за емитирането на глобални облигации за инфраструктурно строителство, залегнало в стратегията на финансовото министерство?


- М.Д.: Според мен това се прави, за да могат ДПС и БСП да си финансират кампаниите. Това са огромни разходи, за които се вземат комисиони, а кампаниите струват пари. В момента не трябва да се предплаща държавен дълг. Тези облигации са дълг, който има цена, непостижима в сегашните условия.


- И.К.: Крайно неразумно решение. Ако се пуснат такива облигации, те ще бъдат с двуцифрена лихва сега. А как ще бъде след три години, никой не може да прогнозира.


Орязването на разходите сигурно ще породи социално недоволство - по-тежко ли ще бъде то сега, отколкото при предишната криза в края на 90-те години?


- М.Д.: Ако сегашното управление продължи, социалното недоволство ще се задълбочи. Спрат ли кражбите по обществените поръчки, ефектът ще е най-силен.


- И.К.: Много зависи от това какво ще решат българските избиратели за управлението на страната след 5 юли. Ако доверието бъде дадено на партии, които не са в сегашното управление, шансът това доверие да издържи на оздравителните мерки за икономиката и бюджетната сфера е голям. Но ако десният център не успее да състави правителство и управлението се поеме отново от БСП и ДПС, мисля, че недоволството в края на годината ще бъде много голямо.


Социолозите са все по-единодушни, че ще се наложи коалиционно управление след изборите. По-лесно или по-трудно ще е съставянето на правителство през 2009 г. в сравнение с 2005-а?


- М.Д.: Надявам се този път партиите да си спазват обещанията. През 2005 г. те излъгаха. Ние казваме, че няма да пускаме Доган и Станишев в следващото управление. Колкото по-голям процент подкрепа постигнем на изборите, толкова по-голямо влияние ще имаме и след това. Стабилността на обещанията в цялата политическа система я има само в "Синята коалиция".


- И.К.: Знам само, че след 5 юли дясно-центърът може само веднъж да опита да състави правителство. И то ще бъде със сигурност коалиционно, защото очевидно ГЕРБ не може да вземе броя депутати, който ще му позволи самостоятелно да управлява. Следователно ГЕРБ ще трябва да излъчи представител и негова ще е задачата да намери подкрепа за това правителство. Но ще има само един опит, докато сегашните управляващи ще имат право на следващите два опита.


Вече излизат наяве целите на т.нар. мажоритарни кандидати - на някои места ДПС не издигна кандидати в полза на БСП или ЛИДЕР. Освен с ГЕРБ виждате ли се в десноцентристки кабинет още и с ЛИДЕР, РЗС, "Атака", НДСВ?


- М.Д.: Още преди няколко месеца предупредихме, че БСП и ДПС ще играят заедно. Според нас ще има едно-единствено принципно управление, което ще свърши работа, и то е между Синята коалиция и ГЕРБ. В крайна сметка, който получи най-висок резултат, ще трябва да покани другите участници в коалиция. Ние казваме кой е принципният вариант за нас. Всеки друг има въпросителни.


- И.К.: Целите на т.нар. мажоритарен елемент ние ги предричахме, не ги виждаха от ГЕРБ. Дали ще има участие и на други партии в бъдеща дясноцентристка коалиция е въпрос на този, който ще получи мандата. Много баби, хилаво дете - нали я знаете тази поговорка... Да не му баем на този, който ще носи тази отговорност пред съдбините на страната. Това не е задача нито на вестниците, нито на коментаторите, нито дори на другите партии, които могат само да кажат: "ще участвам или не", "ще участвам при следните условия" или "по следния начин".


Да поясня въпроса: при по-широка коалиционна конфигурация няма ли да се размият поетите ангажименти за търсене на отговорност от сегашното управление?


- М.Д.: Не. Ние, "Синята коалиция", сме гаранцията за това. Гарантираме, първо, че Станишев и Доган ще бъдат извън властта, второ, че ще се търси отговорност за злоупотребите, заради които пострада имиджът на България в ЕС и се изгубиха милиони в условия на криза.


- И.К.: Няма как да се размият ангажиментите, защото те ще бъдат част от правителствената програма. Когато някой съставя кабинет, не може да дойде при сериозни политици, каквито сме ние в "Синята коалиция", с въпроса "а вие, г-н Костов, ще участвате ли лично в правителството". А трябва да носи със себе си ясната идея какво трябва да направи и ние ще си кажем условията.


Какви са условията?


- М.Д.: Нашето участие в дясноцентристка управленска коалиция би било гаранция, че ще бъдат изпълнени целите да има бърза антикризисна програма, която ще гарантира възстановяването на европейските фондове и доверието на ЕС. Надявам се, че ГЕРБ ще приеме тези условия.


- И.К.: Участието може да бъде и от дистанция, правителството може да бъде подкрепено като кабинет на малцинството и да изпълни крайно наложителните за страната неща: да възстанови европейското финансиране и доверието на Европа. Ако се влезе в управлението обаче, трябва да бъдат изпълнени определени условия - ние, ДСБ, а вероятно и "Синята коалиция", настояваме в определен срок освен възстановяване на доверието и на достъпа до европейските структурни фондове да се ликвидира корупцията на най-високите нива и сред политическите кабинети. А ако ще участва и НДСВ в управлението, нашето условие е държавата да отмени актовете, по силата на които семейството на Симеон Сакскобургготски е станало собственик на държавни имоти при съмнителни основания. Ако той не е съгласен, да се обърне към съда. Както препоръча впрочем Върховният административен съд по спора за чифлика "Кричим".


Ако след продължителна рулетка се стигне до експертен, програмен или "кабинет под условие", както го нарече Доган, каква ще е позицията на "Синята коалиция"?


- М.Д.: Това е непочтена работа, защото такива кабинети винаги крият нещо зад себе си. Както Любен Беров криеше ДПС и мутрите, така и Доган и Станишев искат да се скрият зад един експертен кабинет. Ще кажат - това са експерти, вината е тяхна. Експертният кабинет не е решение, той ще е по-лош и от това, което имаме в момента. Нужен е политически кабинет с ясна отговорност, която ще се носи не само от хората в правителството, но и от партиите, които го формират. В момента Станишев и Доган опитват да направят една мешавица от 6-7 партии - в името на кризата, в името на хората... Експертен кабинет, който да продължи кражбите.


- И.К.: Ще бъдем против. Разбира се, ще погледнем с най-голяма сериозност на отговора на този въпрос, но експертният кабинет е начин сега управляващите да останат в управлението. Не случайно Доган защитава тази формула.


Да разбираме ли, че предпочитате нови избори наесен, отколкото експертен кабинет?


- М.Д.: Да.


- И.К.: Нови избори наесен не са решение в условия на криза и ще задълбочат лошите последици от забавянето на оздравителните мерки.


Изявленията на Ахмед Доган в стил "Аз съм властта" вдигнаха много шум. Допускате ли и задкулисна игра, която цели да провокира напрежение, което да мобилизира не само неговия електорат, а и да помогне на други партии да влязат в парламента, както стана с "Атака" през 2005 г. след изявлението му за обръчите?


- М.Д.: Мисля, че Доган просто се е самозабравил и е поставил себе си над закона и държавата. Той говореше за обръчи от фирми и ги направи. Без да говори за обръчи от партии, направи и тях и вече си позволява да казва, че "държавата, това е Ахмед Доган". Сега е моментът всички демократи в България да станат и да гласуват. Знаете ли, че само в София се очаква половин милион души да не гласуват! А само те ако се вдигнат, цялото купуване на гласове и всичките преливания ще станат пренебрежимо малък процент, както и цялото гласуване в Турция. Само от нас зависи да се изправим и да си върнем държавата, морала, достойнството.


- И.К.: Има такава игра, но не бива да се абсолютизира. В изявлението си той казва - "ето я госпожата, която управлява фонд "Земеделие", но аз решавам". Когато има толкова конкретно посочване, да търсим игровия смисъл ще бъде опит да размием остротата на неговото признание. А точно това е политическата корупция.


Какво ще стане с партньорството ни с Брюксел, ако все пак се наложи властова конфигурация, чиято цел всъщност ще е да опази статуквото?


- М.Д.: Няма да успеят да опазят статуквото. Затова направихме "Синята коалиция" и събрахме всички демократи заедно. Постоянно растем като влияние, до изборите има още време и ще спечелим още гласове. Колкото повече хори ни подкрепят, толкова гаранцията, че статуквото няма да бъде запазено, ще е по-силна и по-сигурна.


- И.К.: Не съм пророк, знам само, че на България й е нужно ново доверие. Както в Америка - със старо доверие България не може да реши натрупаните стари проблеми. Нужен е ентусиазъм сред хората, те трябва да се убедят, че тръгват по верен път, че скоро ще намерят работа, че ще има перспектива за децата им, че България ще стане сигурна за живеене държава.

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Чудесно интервю. Най-сетне ясни думи, ясна визия. Абсолютно вярно е казаното за Българската банка за развитие. Тя развива само себе си и тези, които са близки до нея. А това нея прави българска. Ако изобщо има смисъл, тази банка трябва да се превърне в Червен кръст на българската банкова система или на онова, което е останало от нея след управлението на Доган-Станишев-Симеон.

 2. 2 Профил на с номер 19!
  *****
  Неутрално

  Ще гласуваме с номер 19 за Синята коалиция!

 3. 3 Профил на какво казва съветника на президента?
  *****
  Неутрално

  * 08:17
  * 26 юни, 2009
  Преди минути по БНТ проф Димитър Иванов-бивш съветник на президента Г. Първанов и кандидат за "експертен" премиер- за очаквания бюджетен дефицит за 2009г каза, че очаква
  ДУПКАТА в бюджета да е 6-7 млрд лв.
  Рецесията тепърва ще се развива в България. Спада на БВП за България-официално=-3,5%
  е по-голям от средното за ЕС =-2%. България продължава да е последна в ЕС. Което професора от Лондон намира за неприемливо.
  Както се казва в един от горните коментари
  бюджета формално е на +, защото
  ЗАДЪРЖА прекалено дълго ДДС, което след изборите ще трябва да се върне.

 4. 4 Профил на Станишев издъни бюджета! Прикрива го с хитринки:
  *****
  Неутрално


  Станишев издъни бюджета! Прикрива го с хитринки:
  Няма да има пари за: пенсии, заплати, образование, здравеопазване.
  "заформеният дефицит в бюджета до момента се прикрива със задържане на ДДС кредит, който трябва да се възстанови. Недостигът на средства ... ще си проличи почти веднага след изборите"
  "Бюджетът няма да бъде изпълнен според данни на самото финансово министерство. ... с около 5-6 млрд лв. ... приходите ще се свият с около 20-25%. Това, което прави правителството, държащо се като банда престъпници е, че не признава тази реалност, не отива към актуализация"
  "Считам, че трябваше да направим актуализация ... преди изборите... защото е честно към следващото правителство", заяви... Кадиев беше заместник-министър на финансите, излъчен от БСП..."
  Защо БСП и ДПС лъжат за държавните пари:
  "Защото сме социалисти" "защото служим на Турция, Русия, олигархията. За другите не ни е грижа"
  "не ни трябват Европари. Нека България е изостанала и бедна." " Пътят на България към Европа минава през Босфра"

 5. 5 Профил на казвам ти дъще, сещай се снахо...
  *****
  Неутрално

  извънредни разходи за извънредни комисионни
  Тази година правителството знаеше, че приходите падат. Но направи извънредни разходи за над 1 милиард лева, НЕзаложени в бюджета.

  казвам ти дъще, сещай се снахо..
  Намалението на заплатите на областните управители от 8000лв. е второ по ред популистко действие след това на министрите. С 15%.
  Да се готвят пенсионери, чиновници, учители, лекари!
  Да Ви е "честито"! "Подарък" от Г/сергей/.
  Вината ще е НЕГОВА!

 6. 6 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  чудесно интервю!

  браво Дневник!

  Успех!

 7. 7 Профил на Обикновен
  *****
  Неутрално

  Ако може някой да ми каже защо след управление на БСП, независимо дали ще е на Луканов, Виденов или Станишев винаги идва МВФ. И Костов. . Ако не искаш да идва Костов, просто не гласувай за БСП-тъжно, но факт!

 8. 8 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Ще гласуваме с номер 19 за Синята коалиция!

 9. 9 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Загледах се в снимките на моста край НДК... Спомних си оня митинг дето започваше от Орлов мост и стигаше до Плиска. Бях там, бях и на предишните. Бяха и онези, които формулираха синята идея. Костов още го нямаше. Чакаше да види накъде ще задуха вятъра. Или пък жена му, партиен секретар по онова време, не го беше пуснала. После се появи и успя да изпрати създателите на СДС в забвение. Взе властта, но се оказа, че се е излъгал в кадрите. Смени ги, ама и в новите се беше излъгал. Мен обаче не ме излъга.
  Не мисля да гласувам за комунистите, но няма да пусна и 19, защото този е не по-различен от тях. Видях и онова момче Мартин Димитров. В Стани богат. Честно казано, независимо от моралните му качества, не ми се ще човек с такъв интелект да ме управлява.
  Хубавото обаче е, че си дават сметка за това, което ще се случи в неделя. Иначе нямаше да свикат митинга си в петък на мостчето край НДК, а пак на Орлов мост...

 10. 10 Профил на До Браво
  *****
  Неутрално

  Е, може би си прав. Но какво от това? Не видя ли какво се случваше с България през цялото това време. Струва ми се, че не си съвсем млад. Гледай България както вратарят гледа топката, когато му бият дузпа, а не футболиста. Просто вникни в това кой, кога и какво е направил за страната и тогава решавай.

 11. 11 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Сигурно си прав, ама ми писна да избирам по-малкото зло. Май ще ида за гъби... Вече не вярвам и на приказките, че като не гласувам помагам на незнам кой си. И въздържанието е позиция. Те депутатите да не би да ходят да гласуват. А на тях това им е работата, за това им даваме заплати.
  Иначе аналогията ти е много точна, може би повече отколкото на всички ни се ще. Настина всеки, докопал се до властта я рита като футболна топка, до спукване. Не искам да гледам, ама както пишеш съм твърде стар, за да търся друго място за живеене.
  Още след предишните избори реших следващия път да гласувам "за", а не "против". Ще чакам докато се появи някой.

 12. 12 Профил на acho
  *****
  Неутрално

  Евгений Бакърджиев: Костов беше палачът на старата десница
  “Събитията от последните седмици показаха, че там, където отиде Костов, широко дясно не може да има. Погледнете кои партии се приобщиха към остта СДС-ДСБ. Ако това е българската десница, значи с тях живеем в различни държави”, коментира в предаването “Под лупа” на ТВ "Европа" лидерът на "Съюз Радикали" Евгений Бакърджиев. Той упрекна Костовата коалиция, че се занимава с "пошла политическа аритметика". Докато лидерите вдясно са такива, ще ни управляват БСП и ДПС, каза още Бакърджие

 13. 13 Профил на acho
  *****
  Неутрално

  Много убави неща казаха-ша съкращаваме администрацията-до дупка. Ами какво ще работят симпатизантите,бе .Аз ще ви кажа какво ще стане.Ще съкратим министерства и агенции и ще създадем два пъти повече нови.Така костов ще издъни бюджета. И хоп -нови избори.

 14. 14 Профил на aho-haho-GERBERIST
  *****
  Неутрално

  Ако го пита някой,"Вие ще участвате ли в съставянето на правителството,-лично",щл да си каже "условията" и тогава ще приеме.Да ама не.Партия от 10до 15 депутата да поставя условия на партия от 100 депутата не е приемливо.Нямаш право на условия, а трябва да помогнеш да направите правителство за благото на хората, това което не можа или не иска да направиш ДР.КОСТОВ,негосподин костов/всичко написах с малки букви/ през периода 1997-2001год.Трябва да се съобра зиш с условията на този който ти подава ръка за участие в управлението на страната. Тогава през този период имаше всичко-"син парламент,син президент син съдия ГРИГОРРРРОВ,СИН НАРОД.КАКВО направи за народа???

 15. 15 Профил на acho
  *****
  Неутрално

  И още нещо да Ви каже бате Ачо-от тия двамата нищо не зависи.
  Затова им се радвайте още една седмица.И не казаха нищо-за акцизите.С една дума свито потребление и празни стомаси.

 16. 16 Профил на До acho
  *****
  Неутрално

  Ракиено време е. Защо се упражняваш да пишеш?

 17. 17 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "Браво", не знам дали имаш деца, но ако имаш, сигурен съм, че им желаеш само най-доброто... Мислиш ли, че гъбите са най-доброто за тях?

  Разбирам те колко е трудно да гласуваш за някого, когото не харесваш. Но нима животът всеки ден не ни поставя такива избори?

  А да не забравяме и друго -- за да стигнеш до някъде, първо и преди всичко трябва да тръгнеш -- и във вярната посока.

  Нека поне изберем тази посока -- и мисля, ще се съгласиш, правилната посока не са гъбите. Защото иначе накрая само на гъби ще се наложи да караме след още едно управление като последното! А за децата ни дори гъби няма да останат!

  ГЛАСУВАЙТЕ, СЪНАРОДНИЦИ! НЕКА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ СВОБОДНИ И ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ! Нека покажем, че не се страхуваме да поемем своята отговорност за бъдещето й!

  Аз ще гласувам за Синята Коалиция -- призовавам ви и вие да сторите същото -- нека направим първата крачка!

  "The Internet is an insecure place."
 18. 18 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ако не знаеш накъде си тръгнал ще стигнеш някъде другаде!
  Ако искатеда стигнете в ЕС като равноправен член не остана друг вариант освен ББ+СК.
  и не ми се бийте в гърдите с "Бях на Орлов мост" защото не сано ти си бил. А на барикадите в студа 97 год. беше ли или тогава мама не те пусна да излезеш?
  1,5 млн. българи от чужбина търсят голямата си аст начин да се върнат и вият, че немогат да гласуват (понеже не ги интересува какво става в България). Това са сравнително млади хора в трудоспособна възраст които са се доказали в свят на конкуренция. Ако увеличиме бройката до 3 млн. (с тези темпове на имиграция ще е скоро) няма да има кой да го пълни тоя бюджет.
  Гласувайте да си останат българите в родината! Ако за друго не намирате!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 19. 19 Профил на до СК
  *****
  Неутрално

  баба шмайзер защо не участвува в интервюто - нали е в коалицията

 20. 20 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  склонен съм на дясно правителство - но да няма после мрънкане...ама получихме тежко наследство...и тем подобни..

 21. 21 Профил на д-р Зенгинова
  *****
  Неутрално

  По-правилно е да се гласува за ГЕРБ с техните изключителни експерти като Симеон Дянков, Росен Плевнелиев и др., които ще променят тотално картината. Костов си го знаем и нека не му позволим, приятели, да рекетира Борисов.

 22. 22 Профил на До Гого № 20
  *****
  Неутрално

  Щеше да си прав, Гоге, ако ти стиска да вземеш властта. Знаеш ли колко подводни камъни има? Чакат ни тежки времена, но Титаник трябва да продължи. Към дъното или напред, от нас зависи. Всички сме в кораба и сега избираме капитана.

 23. 23 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  като ги гледам и тия двамцата ...май ще се кача на Мейфлауър

 24. 24 Профил на Който не желае да гласува-да плаща сметката!
  *****
  Неутрално

  Не до край съгласен
  И К:"Нови избори наесен не са решение в условия на криза и ще задълбочат лошите последици от забавянето на оздравителните мерки."
  Щом доста хора ги мързи да гласуват, значи си заслужават лихвите по15-20%! Имат избор. Ако Костов им е толква черен да могат да гласуват и за мутрата.
  Изборните манипулации-купуване на гласове+корпоративен вот ще бъдат огромни. Ще изкривят вота. Щом на Евроизборите са били 16%, на парламентарните ще са повече. И да признаеш такива избори,че страната била в тежко положение-ами като избирателя дава да я управлява тройната коалиция с мандата на ДПС си го заслужава! По-добре нови избори! А сметката ще я плащат всички. Вкл. тези, които НЕ гласуват. Сметка в по-високи лихви напр. В повече фалирали бизнеси и по-малко работни места. По-важното е да започнем на чисто. Който не желае да гласува-да плаща сметката!

 25. 25 Профил на acho
  *****
  Неутрално

  Ето ви още един сценарий-за размисъл.Прозрението ми дойде като
  обърнах две ракии.Борисов-на когото възлагат първи да състави правителството-след кратки консултации-отказва.Хопа-ива ред на левицата.Обаче Румен Овчаров-не случайно говореше за доганизация.Човекът остави отворена вратата-канят ГЕРБ-те отказват.И Станишев казва -сори-нямаме необходимата обществена подкрепа.И ето ви изненада-мандатоносител-главен асистент Костов.Айде сега да ви види бати ви ачо.С 24 депутати и в разгара на кризата.И много искам Костов да състави правителството.Затова-малко ще се насиля-ама ще гласувам за него.

 26. 26 Профил на до#21
  *****
  Неутрално

  Искаш да сравняваме СК и Герб?-Добре. Дянков и плевналиев-добре. А другите ? Кучкар нУмер едно на столицата... И той-експертИН при Б. А фандъкова?-честничка, добричка, ама без мениджърски качества и наивничка. Веднъж я излъгаха за инфо с-мата за записване в детските градини. А образованивето и то за Реформи плаче. Да вземеш ножа и да режеш...
  А комитетите от ченгета по места в цялата страна? Герб-Сф е нещо съвсем различно от Герб-провинция. Аз лично не обичам мн ченгетата. За Вас не знам.

 27. 27 Профил на до#24
  *****
  Неутрално

  Ачо, и с твоя глас СК няма да има 24 депутати. По прогнози се очакват към 18. Грешка 1 мандат. А сега сложи от 16 до 32% купен + корпоративен вот./Щом на Евроизборите е бил 16%, защо на несравнимо поважните избори да не е двойно?/Нататък смятай сам. И знаеш,че 3-та сила ще е ДПС, а 4-та Атака.....
  Самоще използвам случая да напомня, че преди 4г при опитите за съставяне на правителство с мандата на Станишев Ковачки бил дал няколко милиона за купуване на депутати. Най-много от "атака" и по-точно от "защита". А работещите за Ковачки получават заплатите си със закъснение от месеци-година. Защото Ковачки използва парите за спонсорство на партии и купуване на дИпутати. Ковачки до сега е спонсорирал-СДС, Софиянски, БСП.

 28. 28 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Олекна ми!!!Доживях!!!Мислех,че са се удавили в собствените си лайна - *вишински*,*боби*,*17*,*микки* - дано не пропусна някого,че да ми се обидят.А те били живи и здрави и пак са тук - под други имена/ *браво*,*ахо*,*хахо* и т.н/ но пак са си същите лайномети.Само едно не ни е ясно още - дали пък И.К. не ги е *обидил* лично?Знае ли човек....

 29. 29 Профил на До acho
  *****
  Неутрално

  Щом си ударил две ракии, значи вече си легнал. Удари още една, за да станеш да гласуваш в неделя. Лека нощ!

 30. 30 Профил на МОЛБА
  *****
  Неутрално

  Молба към всички честни хора.

  Парите, които БСП разходва за интернет реклама са ужасно много. Рекламата е скъпо нещо, особено в системата на гугъл. Затова молбата ми е следната:

  Нека винаги когато видим рекламен банер на БСП го кликваме. По този начин го набутваме на "столетницата". 5 пъти да натиснете един банер днес, това е поне 1 лев изхарчен на вятъра от БСП. Ако можем да направим десетина милиона клика до изборите ще бъде екстра

 31. 31 Профил на student
  *****
  Неутрално

  Dobre che imame i takiva polititsi
  Az shte glasuvam s nomer 19, za da nyama tolkova mladi hora, koito napuskat BG.

 32. 32 Профил на Petur Asenov
  *****
  Неутрално

  Az sum student po ikonomika w USA i sum suglasen sus kazanoto ot Kostov. Shte glasuwam za nego.

 33. 33 Профил на до молба
  *****
  Неутрално

  наивно е да мислиш, че ще го усетят този милион. те не се борят за пари, защото ги имат. борбата им е за власт. този, който има пари иска власт. този, който има власт иска абсолютна власт, защото парите вече не са проблем за него, а само средство. повече ще ги заболи, ако уж продадеш вота си, а гласуваш за Синята коалиция - това е тактика трепач.

 34. 34 Профил на Petur Asenov
  *****
  Неутрално

  Kato gi nabutame sus reklamite, te shte trqbva pak ot nas da kradat i pak nie plashtame.

 35. 35 Профил на acho
  *****
  Неутрално

  бачо Ачо удари още една ракия и започна нещо да ми се клати пода, както ще се клати бъдещото десноцентристко правителство.
  Ха ,лека ви нощ на всинци.Опа,забравих да замезя.Не знам десно ли се пиша като шопите или дясно като гагаузите.апроро.това десноцентристко ми звучи нещо като думата мракобесие.Ако някой може да ми обясни кой ги измисли тези думи.

 36. 36 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално
 37. 37 Профил на Ха-ха!
  *****
  Неутрално

  Лягай, Ачо! Да си жив и здрав! Другото го остави!

 38. 38 Профил на ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА #19
  *****
  Любопитно

  ИСТИНАТА Е В СИНЯТА КОАЛИЦИЯ С БЮЛЕТИНА # 19. ДА ИЗРИТАМЕ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ОТ ВЛАСТТА!

 39. 39 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално

  Аз ще гласувам за "СИВЯТА КОАЛИЦИЯ" с бюлетина№5!

 40. 40 Профил на Peter
  *****
  Неутрално

  До 26:
  Нищо не са излъгали Фъндъкова, имало е грешки, но не и злоупотреби. Мога да го гарантирам, защото работя във фирмата-изпълнител.

  Обаче е факт, че Костов НЕ ГО ЗНАЕМ. Човека е по-умен от 99% от хората в държавата, а поне 90% от хората в държавата си мислят, че са по-умни от него и "са го разбрали". Ако някой толкова държи да го разбере (а не само да бъбри колко много знае) може да погледа клипчетата на http://otgovori.eu/, евентуално и да зададе някой въпрос.

 41. 41 Профил на ИНТЕРЕСНО КАКВО ЩЕ СТАНЕ
  *****
  Неутрално

  ДА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАМ, Т.Е. ЧЕТА ИНТЕРВЮ С ТОЛКОВА РАЗУМНИ, ОБИКНОВЕНИ И ЛЕСНО ПОСТИЖИМИ ЦЕЛИ, КОИТО ЩЕ ПРЕОБЪРНАТ НА 180 ГРАДУСА ПОЛИТИКАТА И ЩЕ ДОВЕДЪТ ОТНОВО ДО ОНАЗИ ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ, КОЯТО БЕ ПОСТИГНАТА ПРЕДИ ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА БСП НАЙ-ВЕЧЕ!
  ЛОШОТО Е, ЧЕ СИНИТЕ МОЖЕ И НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ ВЛЕЗАТ В КОАЛИЦИЯ ... ДЯСНА, НО КАКВО ОТ ТЕЗИ НЕЩА ЩЕ УСПЕЯТ ДА РЕАЛИЗИРАТ ... НЕЗНАМ ДАЛИ БОЙКО Е ТОЛКОВА ДЪЛНОВИДЕН ЗА ДА СЕ ДОВЕРИ НА КОСТОВ И НЕГОВИЯТ ЕКИП ... ДОСТА Е ДОБЪР, А МИСЛЯ ЧЕ БОЙКО ЩЕ СЕ ПОЛАКОМИ ОТ ЖАЖДАТА ЗА ВЛАСТ И НАМА ДА ПОСЛУША РАЗУМНИТЕ СЪВЕТИ ... А ТОЙ НЕ Е МНОГО ДОБЪР В ТАЗИ ОБЛАСТ

 42. 42 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  повецето пари от приходи в бьджета не са от исветляване на тьмната икономика а от това це фирмите в светлата икономика не са правили сцетоводни гимнастики за укриване на даньци а са си платили реалните 10% вьрху приходите от своята деиност тьмната икономика вьобще е е изсветляла и следващата година в условия на криза ще се отрази веднага на бюджета само еврофондовете ще са донори в икономиката на бьлгария

 43. 43 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  По-добро управление от това на Синята коалиция не може да получите. Костов си научи добре урока от изминалия мандатпо отношение на кадровата политика. Ченгетата не могат вече да го играят така лесно както тогава го направиха Бонев, Филчев, Татарчев и компания. В миналото съм критикувал Костов за кадровата му политика и предизборната му стратегия, но сега го поздравявам за предизборната му визия и давам гласа си за него и за Мартин. Този път ченгетата не успяха да се промъкнат в предизборните им листи и трябва да се гласува за тях, но ако демократичната десница не спечели тези избори поради манипулциите на Доган и БСП, тогава трябва дясна революция и клане на комунисти, за което аз отдавна ратувам.

 44. 44 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  мартин заимов георги димитров-комунистицески цар и внук на генерал
  иван траицо костов

 45. 45 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  СК били истинския шанс за България? Шанс за какво - да я дозагробят ли?
  Кои са в СК - СДС,ДСБ,Обединени земеделци,БСДП,РДП.

  СДС и ДСБ няма да ги коментирам-тях ги знаем вече много добре. За останалите партийки в клиповете не става дума.

  Обединени земеделци-в тази формация знае ли някой кои влизат.Аз знам само за Мозер,но щом са обединени кои са другите?
  БСДП -тези са на Петър Дертлиев.Само че там има една личност,която беше висш държавен служител от обръча на Т.Живков - Николай Камов се казва.Да не би някой гласуващ за СК да си е помислил,че този от червен е станал син?

  РДП предполагам са радикалдемократи.За тези аз поне нищо не знам.Може ли някой информиран гласуващ да ми даде информация за тях?

 46. 46 Профил на Гласувайте!
  *****
  Неутрално

  Гъбите през целия ден на 05,07,2009г. ще бъдат отровни за цели поколения!
  Поразени от азиатско-анадолски бацил!
  Гласувайте!

 47. 47 Профил на polit
  *****
  Неутрално

  Иван Петров Иванов
  Водач на листата-29мир-гр.ХАСКОВО

  Областен ръководител на ПП ГЕРБ – Хасково. Роден в с.Бояджик, област Ямбол. Завършва висше образование икономика в УНСС – София и право в ЮЗУ – Благоевград. Административен директор в частна фирма. Семеен с 2 деца. ...... Дотук добре,истина но.....този човек през целия си трудов път е работил само в МИЛИЦИЯТА и ПОЛИЦИЯТА. В полицията има само "слушам"и много рядко мислене,.....сега обаче след като се е пенсионирал ТОЙ ще трябва да мисли денонощно за проектозакони,закони и още 50-60 проблема на ден ,които касаят гражданите....?????

 48. 48 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Хайде, стига експерименти. Ситуацията е повече от сериозна, кризата чука на вратите, и не от септември или октомври, а още в началото на август.
  Да гласуваме за хората, които са доказали, че могат да управляват в трудна ситуация, а не да харчат скорстно бюджетни излишъци. А и само ентусиазъм и мъдри слова не са достатъчни. Ръководството на една цяла държава е много по-сериозно нещо от ръководството на една бакалница, или охранителна фирма.
  Успех на Синята коалиция!

 49. 49 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  Тези се водят по двама. Единият може само да чете, другият само да пише. И двамата имат говорни дефекти. Ужас до къде сме стигнали!

 50. 50 Профил на Марио
  *****
  Неутрално

  САМО СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!!!стига сме пилели гласове по дъщерните партии на бсп и доган-лидер и ндсв!!!

 51. 51 Профил на ДО 9
  *****
  Неутрално

  Изключително късопаметен си След този грандиозен митинг комунистите манипулираха изборите с 500 000 несъществуващи гласа и спечелиха изборите Когато пишеш бъди обективен Комунистите разчитат на такива като теб за да разводнят вота и явно успяват

 52. 52 Профил на M-m-m-m
  *****
  Неутрално

  Танче, танче, днес не си се избръснала и не си измула ушищата си. Щом за тези образовани и разумни мъже казваш,че са неграмотни, какво ли мислиш за Румен Петков? Ами за малоумния мажоритарен кандидат на БСП с основно послание " за да живеят по добре децата и внуците ни". ТЕХНИТЕ деца и техните внуци. А моите? А твоите - като те ритнат от компютъра къде ще приложиш наученото, в частна охранителна фирма или в борческите бригади. Главо недоучила, не разбираш какво говорят разумните и търсиш външни дефекти. Първо си виж Гея и др. Лилов , пък после намирай кусури на другите.Айде, лека служба.

 53. 53 Профил на един видял
  *****
  Разстроено

  До Браво и другите пишещи братя и сестри!
  Първо, проемам, че щом сте тука, значи четете сериозен вестник и сте сериозни хора! Ама защо казвате, че трябва да избираме по-малкото зло! От кой (по точно между кого)- между Б. Борисов и Синята коалиция? Аз си мисля, че в неделя избора е между тези, които са ДОКАЗВАЛИ, че могат да издърпат каруцата от блатото и тези, които НИ ВКАРАХА в блатото!!!
  Да, имам и аз много забележки към сините, и аз съм бил много пъти разочарован от тях, но братя и сестри, какво и кой друг ВИЖДАТЕ на хоризонта!!!
  Аз ще гласувам за сините, независимо от това, че те не ИЗПЪЛНИХА ДОКРАЙ ТОВА, ЗА КОЕТО ГИ ИЗБРАХМЕ преди 12 години! Хей, хора, давам ви моя глас за последно! После, нищо че прехвърлих 40те, хващам кораба, както по-горе казва един от нас!!!
  Дайте го и вие, огорчени и излъгани, дайте го за последно, като мене! Пък после, ако трябва, ще си делим каютата на Mayflower!!!
  На европейските избори не можах да гласувам, защото не съм в България. Не знам, дали ще успея на тези!
  На 7 юни ми обещаха 10 от вас да гласуват, сега искам 10 по 10 по 10 от вас! Разбрахме се, нали!

 54. 54 Профил на ne
  *****
  Неутрално

  не трябва да изключва и този вариант експертно правителство, доколкото си спомням правителстството на Беров беше с мандата на ДПС с участието на Луджев.
  И тука вина имаше СДС с Филип Димитров които сами си поискаха вот на доверие и паднаха.

 55. 55 Профил на Последно да
  *****
  Гневно

  Нека за последно да се съюзим срещу тройната(мафия)коалиция.Кавото ида стане няма да е съ щото.Тия свалиха по две кожи от един пенсионер.

 56. 56 Профил на какъв беше случаят
  *****
  Неутрално

  Замяната на външния дълг и свеждането му до най-ниските нива в Европа като % от БВП допринесе до повишаване на кредитния рейтинг на страната на 18 стъпки до ниво "инвестиционен рейтинг".
  Така докато Симеон беше в управлението, в странат влязоха точно 10 пъти по-големи ПЧИ отколкото при Костов.
  Добре че Симеон е хвърлил Костовото писмо в кошчето, иначе щеше да е наистина "предателство към националния интерес".

  *

  И.К.: Подобен случай имаше, когато се готвеше замяната на българския дълг. Само аз написах предупредително писмо до министър-председателя тогава Симеон Сакскобургготски, че това ще бъде предателство към националния интерес, всички останали приветстваха сделката.

 57. 57 Профил на nikvat-kr.pr.
  *****
  Неутрално

  няма ли сините комунистчета и земеделчета и техните наследници превзеха окончателно и разгромиха съюза на анти комунистическите настроени партии,катор-демократичиската,соцялдимократическата,земеделски антикомунистически настроени формации,и български национални легиони,другите прокомунистичиски зелени,червини народни и клуб 277,и още Ф.и надка и костов,катетто и и други комунисти унищожихте синята коалиция поднесена ви отлеви легеонери който се самоизлъгаха:кронпринц НИКЖАТ

 58. 58 Профил на Г.Г.
  *****
  Неутрално

  Очевидно Костов няма никакво намерение да участва в управлението, а само да пречи на една обща коалиция с ГЕРБ и НДСВ.
  Щом в програмата му още стои национализацията и експроприацията на личните царски имоти, значи още сме на позициите на Отечествения фронт от времето на червения преврат.

 59. 59 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  С Костов и комсомолският му прислужник Мартин ще гледаме властта през кривия макарон.

 60. 60 Профил на niki
  *****
  Неутрално

  В това че бившите управници не струват,няма нищо ново в българската политика.Мен ме интересуват бъдещите и какво мислят да правят.
  Прочетох програмата на синята койлиция и ме смущава следното.
  1.Ще намалят ДДС,акцизите и социалните осигуровки!!!!
  2.Ще намалят данъка на ЕТ на 10%!!!!
  3.Ще въведат необлагаем минимум!!!!!
  4.Намаляване на таксите съобразно условията на кризата!!!!
  Най-важното ще намалите сегашното преразпределение чрез бюджета от 40% на 38 % това е уникално!!!
  1.Ще увеличите средствата за здравеопазване и образование.
  2.Ще увеличите средствата за охрана т.с на полицайте.
  Чета и се чудя, за хора с каква икономическа подготовка са писали и за какви хора са отправени тези писания.
  Ако БВП беше двапъти по-голям, то разходите както са заложени щяха да се намалят от 40 на 20%.Толкова ли е трудно да проумеете че страните с голям БВП с малък % преразпределене чрез бюджета постигат по-голям от нас ефект.От къде ще се покачи БВП,при условие че намаляте неща който го формулират, при световна криза.
  Преди години водехте полемика,че и в България трябвало да има богати хора, както навсякаде по света.Аз бях съгласен с Вас. Но в полемиката си не говорехте че ще има и много бедни. Защо икономисахте това на обществото.Също твърдехте че сме били на етапа първоначално натрупване на капитал, с което не бях съгласен, защото етапът беше преразпределение на вече създаденият капитал,етап който изживя САЩ, непосредствено след Великата депресия т.с времето на Ал Капоне.
  Съмнявам се в желанието да изпълните общественият договор, какъвто авеширате,че с тази програма подписвате, така както се съмнявах на Председателя на предизборният Ви щаб г-н Зеленогорски, когато в предизборите си обещания за кмет обеща,че пенсионерите над 65 год.ще се возят безплатно в общественият транпорт. След изборите увеличи картата от 3 на 4 лв. Давам си сметка, че 4 лева не е сума която да обърка бюджета на пенсионера и че някой трябва да доплаща различата от 4 лв. до фактически направените разходи.
  Безплатен обед няма твърдите отдавна, но никой не ви кара да обещавате неща,който и при най-добро желания не могат да се осъществят.

 61. 61 Профил на коментирайте това
  *****
  Неутрално

  България не е построила дори една единствена магистрала, свързваща я със съседните Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния след падането на комунизма през 1989 г, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
  Агенцията изброява основните проблеми с пътната, енергийна, водна и телекомуникационна инфраструктура.
  Пътища:
  - Магистралите са само 2%, или 418 км, от националната пътна мрежа с обща дължина 19 425 км.
  - Две поредни правителства не са изпълнили обещанието за завършване на магистрала Тракия, която трябваше да свърже София с пристанище Бургас. Само 173 км от планираните 368 км са построени и се използват.
  - От магистрала "Хемус" между София и Варна са построени 125 км при 433 км обща дължина.
  - Магистрала "Струма", която трябваше да бъде завършена за олимпийските игри в Атина през 2004 г, има нов кран срок за 2020 г. Построени са 24 км от 156 км.
  - Построени са само 5 км от магистрала Марица, свързваща българско-турската граница с магистрала Тракия при обща дължина 114 км.
  - Първокласните и второкласни пътища са само 699г км от общата пътна мрежа. - 37% от третокласните пътища са в лошо състояние.
  - Страната ни има нужда от 6,5 милиарда лева, за да подобри архаичната си железопътна мрежа до 2013 г. Над половината от пътническите влакове са на възраст над 20 години.
  Вода и електричество
  - България има нужда от над 9,5 милиона евро, за да подобри остаряващата си водопреносна мрежа и да построи нови язовири, за да избегне недостига на вода. Според експертите, загубите достигат 60%.
  - От 70 хиляди км тръби за пренос на вода, 50 хиляди км имат нужда от подмяна, при средна възраст 50 години.
  - Средната възраст на 152 569 км електропреносна мрежа с ниско-и средно напрежение е 30 години.
  - Десетки планински селища все още нямат електричество и никога не са имали.
  Телекомуникации:
  25% от българските домакинства имат домашна Интернет връзка през 2008 г. Това е повишение спрямо 19% през предишната година, но е най-ниския показател в ЕС, където средното ниво е 54%.
  - Около 43% от българите са използвали компютър през 2008 г, повишение с 6%.
  - Около 500 населени места от общо 5300 нямат достъп до наземен телефон.

 62. 62 Профил на Ники-и-и-и
  *****
  Неутрално

  ".Ще въведат необлагаем минимум!!!!! " какво те смущава .В САЩ от години има доста висок праг на необлагаем минимум и не са загинали.И вместо да се чудиш избери ном 6 - потъването е сигурно и бързо.

 63. 63 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  Изберете ГЕРБ! Ела Бойко, спасителю наш, да ни оправиш, стига тия двамата са плакали като вдовици. Силата е в Бойко Борисов, честен и никога не е бил сътрудник на ДС. А коалицията е нещо безотговорно. Бсички бюлетини за ГЕРБ!

 64. 64 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  Браво на всички умници от СК.....я кажете сега какво са си говорили костов и бойко в болницата...

 65. 65 Профил на до 60
  *****
  Неутрално

  Като се съкратят 2-3 млрд от излишните разходи по обръчи и свои хора и администрация и още много тъпи харчове, като са вземат полагащите ни се пари от ЕС, защото БСП/ДПС вече няма да ги има и ето ти отговора!

 66. 66 Профил на Вай
  *****
  Неутрално

  Оказва се, че и в България има, макар само двама, държавници от европейска величина. Така се отговаря на поставените важни за страната въпроси - ясно, откровено, добронамерено, компетентно и без махленска демагогия! Само с такива лидери България може да има добро, европейско бъдеше!

 67. 67 Профил на НОМЕР 19
  *****
  Неутрално

  ИЗБИРАМЕ НОМЕР 19! В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 68. 68 Профил на К3
  *****
  Неутрално

  Нещо да не е ясно!? За тези, които обичат да се чудят: http://otgovori.eu/

 69. 69 Профил на нормален
  *****
  Неутрално

  ако е в името на БЪЛГАРИЯ ТО ТОВА Е А Т А К А
  това трябва да го разбере всеки койт о е нормален българин
  стига демагогия ифалш
  не експертно правителство,а
  ДОСТОЙНИ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ НИ ТРЯБВАТ
  ТЕ ЩЕНАМЕРЯТ ЕКСПЕРТИ
  ТРЯБВА ДОСТОЙНСТВО И ЕДИНСТВО
  СТИГА СТЕ СЕ ПРАВИЛИ НА МАЛОУМНИ

 70. 70 Профил на един от тълпата
  *****
  Неутрално

  Да ви кажа честно - колебаех се за кого да гласувам - ГЕРБ или СК. Но вече е ясно - номер 19 и с номер 3 мажоритарно - само коалиция от тези две партии ще постави милата ми родина в правилния коловоз.
  Бат Бойко да се погрижи за сигурността и наказанието за всички престъпници на най-високо ниво, а Костов да управлява финансите - за всеки трезвомислещ, проевропейски ориентиран българин това е алтернативата на сегашните изедници... Успех и гласувайте, братя българи, ГЛАСУВАЙТЕ...

 71. 71 Профил на атака
  *****
  Неутрално

  не виждате ли че всички се правят на ВОЛЕН СИДЕРОВ ,САМО И САМО да го изместят ,дори и станишев заявава"Защото сме социалисти и БЪЛГАРИ". и той започна да се нарича българин

  “O santa semplicità....”

 72. 72 Профил на АТАКА
  *****
  Неутрално

  “O santa semplicità....”
  НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ТОЗИ НАРОД НИКОГА

 73. 73 Профил на нормален
  *****
  Неутрално

  ако е в името на БЪЛГАРИЯ ТО ТОВА Е
  А Т А К А

  ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ РАЗБЕРЕ УВАЖАЕМИ БЪЛГАРИНО
  СЕГА Е МОМЕНТА ДА ПОКАЖЕТЕ ЕДИНСТВО
  Нашето общество боледува.Вярно ли е това?
  Извън хоризонта’” сме изпратили наши елитни и достойни граждани, а сме оставили на воля престъпниците на държавата
  ЕДИНСВЕНО ВОЛЕН СИДЕРОВ ИМА ПРАВО
  НЕВЕЖИ ТЕ ХОРА ГО ПОДИГРАВАХА ,А СЕГА СЕ НАДПРЕВАРВАТ В БЕЗМИСЛЕНА ,БЕЗПОЧВЕНА И НЕОСНОВАТЕЛНА АТАКА СРЕЩУ ДРЕБНИЯ ТАРИКАТ ДОГАН
  ИДА ПОВТАРЯТ ДУМИ КАЗАНИ ОТ ВОЛЕН СИДЕРОВ


 74. 74 Профил на sennci
  *****
  Неутрално
 75. 75 Профил на monaxa
  *****
  Неутрално


  Бьлгари!Часовникът цъка!Остават 4 дни,които са съдбоносни! Eлиминирането на Станишев и Доган от управлението на страната ни е основната ни цел! Погледнете наглите им мръснишки червени и угоени физиономии!Погледнете им страхливите клипове ! Погледнете им странните предизборни заплахи и обещания!Нали никой разумен човек не би гласувал за тази измет с ориенталски манталитет!
  ”Бог дава,но в кошара не вкарва,а змията когато умира най много хапе”!
  Вразумете се и се мобилизирайте за изборите!Всички бьлгари трябва да разберете че тези избори са битката за Бьлгария и неиното оцеляване в бьдешето като дьржава!В момента Бьлгария е като една гола,пребита и ограбена проститутка на пьтя за Европа.И това го направиха 2 -те Пети колони.Едната рьководена от агентите на Путин Сергей Станишев и Георги Пьрванов,хора без гордост и морал ,забравили Перущица и Батак,Шипка и Одрин, а втората рьководена от Ахмед Доган,които е роден турчин,турчин е и турчин ще умре.Не гласувате ли всички срещу БСП и ДПС след време Турция и Русия ще си стиснат рьцете на Шипка!Тогава предателите ще бьдете Вие!

  Над нас е Бог,които ще ни съди!Под Него е нищото!

 76. 76 Профил на гном
  *****
  Неутрално

  На Костов не вярвам, докато беше на власт направи доста, но и от него почна голямото крадене.
  Бат Бойко оправи София, ще оправи и България по същия начин ще начертае с боя магистралите, както начерта велоалеите в София. И ще са му виновни от Брюксел.
  За крадливата тройна коалиция не ми се говори, да си ходят колкото могат по-бързо, начело с Доган, а Царя да затвори вратата
  Атака и Яне ме отвращават а Ковачки не ми е работодател та да гласувам за него.
  Ясно ми е че зелените няма да влязнат в парламента и че имат още много хляб да ядат. Но поне имат принципи. Ще гласувам за тях, защото повече не искам да правя компромиси.

 77. 77 Профил на де бре де
  *****
  Неутрално

  56, манипулираш. Костов изплащаше заема към МВФ. Постепенното намаляване на дълга започна още при Костов и продължи пр Симеон. Редукцията на дълга направена от Милен Велчев е спорна и до днес. От тогава до днес имаше конюнктура при която се оказваше неизгодна, днес се оказва че е била изгодна... Винаги съм казвал да сме предпазливи в обвиненията че преминаването от доларов дълг към евров е било национално престъпление - беше разумна операция с добри шансове да излезем на далавера.

 78. 78 Профил на ОФчар
  *****
  Любопитно

  За пореден път Костов е показван като какъвто е - като турчеляв юда слуга на криминалната социалистическа столетница.

  Надеждата за Демокрация след 1989 биде размита.
  Като политическа същност, символ и инструмент Демокрацията бе неглижирана. В полза на Бекапета като БСП и ДПС.

  Понеже последното донякъде се изтърка /през последните два мандата управление/,
  сега Костов и матрьошката му Марти
  агитират уж срещу БСП и ДПС
  агитирайки уж срещу Станишев и Доган
  агитирайки уж срещу Експертен кабинет.

  Забележете, че Костов, един тоталитарски Експерт по лъженаучен марксизъм-ленинизъм,
  винаги е бил пробутван като Експерт --
  в Тоталитарската НРБ на СССР, в правителството на Попов,
  в СДС и Правителството на СДС, и т.н.
  Рекламиран беше и за Експертен кабинет с БСП.

  Текущо, експертин Костов налива вода в мелницата
  на ГЕРБ -- на комуниста ББ и неясно каква компания,
  но по стар поръчан навик го прави
  /твърде меко казано/ със заобикалки.

  Също заобиколно, промоционалните линкове на Дневник & Google накрая на страницата са подредени така:

  1. ДСБ
  2 ...
  3. БОРИСОВ /дори не ГЕРБ/
  4 ...

  Защо ОФцете маневрират?

  ИНТЕРЕСЕН ВЪПРОС.

  "Мартин Димитров, Иван Костов: Експертният кабинет е начин Доган и Станишев да останат в управлението"

 79. 79 Профил на "нормален" 73
  *****
  Неутрално

  Ти, очевидно, се съмняваш в нормалността си щом толкова я подчертаваш. Ако си нормален щеше да разбереш, че Атака работи за мафията БСП&ДПС.
  Всяко отклоняване на гласове е дар за сатрапа Доган.
  Атака, Лидер и РЗС изпълняват точно тази роля!
  Толкова ли акъл е нужен, за да се прозре тази проста истина и това, че отиваме на кино като нация, ако не действаме синхронно като турците!?

 80. 80 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  и аз се възмутих от 56 В икономическата политика между правителството на ОДС и на НДСВ имаши много голяма степен на приемственост и това тогава се отбелязваше от деловите хора у нас и навън. Казано по друг начин, ако правителството на ОДС не си беше свършило работата, правителството на НДСВ нямаше да може да постигне тези успехи. Днес това се забравя, а точно днес имаме особено голяма нужда от технократски подход.
  Къде сгрепи Костов? Ами имено поради приемствеността му беше трудничко да критикува НДСВ и се чудеше какво да измисли. Изпадна в положението да говори почти еднакво с БСП за приватизацията и за дълга. Тогава Костов наистина направи грешка според мен. На чисто емоционална основа. Днес го виждам в друга светлина - извел поуки от грешките

 81. 81 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 594 Неутрално

  хей гноме,ако от Костов си мислиш 4е е по4нало голямото крадене-зна4и си много зле,зна4и не знае6 какво е станало със златния резерв на България през 60 год на миналия век,със икономиката след 9/9/44,зна4и не знае6 как Виденов изнесе милиардите спестявания на туземното население ,кой знае защо нари4ано народ 4рез пе4атане на "вестници" през 1995-96,
  не знае6 как 4рез мораториума на външния ни дълг Луканов
  ни зароби и загроби.............ми драги гноме -нищо не знаеш

 82. 82 Профил на №19 № 19 №19
  *****
  Неутрално

  №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19 №19

 83. 83 Профил на Неутрално
  *****
  Неутрално

  Експертното правителство е безспорно нещо лошо, спомнете си Беровото такова, но какво би било едно правителство на милиционери, правещи се на десни?

 84. 84 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Какво "експертно" правителство предпочитате? Предложено с първия мандат от ГЕРБ или съставено от втория мандата на БСП?

 85. 85 Профил на Do No. 9
  *****
  Неутрално

  Ми хайде при Кошлуков тогава

 86. 86 Профил на КАТО СИ ПОМИСЛЯ...
  *****
  Неутрално

  КАТО СИ ПОМИСЛЯ, ЧЕ ГЛАСУВАХ НАВРЕМЕТО ЗА ТОЯ МОШЕНИК КОСТОВ, ЧЕ И РОДНИНИТЕ НАКАРАХ. 2001 КОСТОВ НЕ ПРОСТО ЗАГУБИ ВЛАСТТА. ТОЙ БЕ ИЗРИТАН С ОТВРАЩЕНИЕ ОТ НАРОДА.
  ПОНЕ НЕ СЪМ ОТ МАЛОУМНИЦИТЕ КОИТО СКАЧАХА НА ПЛОЩАДА СЪС "КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН!"

 87. 87 Профил на гном
  *****
  Неутрално

  До 81, прав си не знам, (помня Виденов, него изобщо не го слагам в сметките, толкова голям крадец беше) за преди това не съм живял и не знам, знам си само че когато някой е крал ще краде пак. И макар да съм гласувал преди за Костов повече не бих го направил. О.к.?

 88. 88 Профил на Николай Стефанов
  *****
  Неутрално

  Ако няма синьо лято-след няколко месеца ще се кефим на Станишева зима.

 89. 89 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално

  Гласувайте за "НДСВ" с бюлетина№19!

 90. 90 Профил на Petko
  *****
  Неутрално

  Досега съм гласувал само за СДС ,въпреки старите муцуни ,които разбиха партията и пак се натискат за власт,отново ще гласувам за синята идея.Причината е,че дясното няма алтернатива и краино време е троината мафия да бъде разбита ,и доганизацията да бъде спряна ,а неините мекерета Станишевич и Кобурга бъдат поставени там където им е мястото.

 91. 91 Профил на коколино
  *****
  Неутрално

  С номер 19 да изритаме червената мафия ,за да дойдат сините болшевики - егати избора!

  Мерси ,мерси!

 92. 92 Профил на Браво
  *****
  Весело

  До Керберос
  Имам деца, но не мисля, че гласувайки за Костов и сие ще им помогна. Аз гласувах за него преди десетина години и той не оправда доверието ми. И тогава щеше да строи магистрали и да намалява данъци. Нещо ме излъга. Сега просто няма да гласувам, както половината български народ. И това не значи че 50 процента от българите са безотговорни, а че няма на кого да гласуваме ДОВЕРИЕ. Защото парламентарните избори са точно това - гласуване на доверие.
  Не искам да обиждам тези 3-4 процента от българите, които вярват на Костов - всеки има право на мнение. Ще ги помоля обаче да признават това право и на останалите. Не съм склонен да вярвам, че интелигентните и здравомислещи хора в България са само толкова. Мисля, че стойностни хора има и сред онези 46-47 процента, които ще гласуват за други кандидати, както и сред половината народ, който ще пропусне изборите. Дали съм прав в сметките ще се разбере в началото на следващата седмица.
  А ако искате можете да скриете и този пост. Така фактите и цифрите в него ще изчезнат завинаги и ще спечелите изборите. Успех!

 93. 93 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Гневно

  до # 53 - аз съм тук и ще гласувам, за да не вуждам повече недоволни физиономии.
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СМЕ НА ЯСНО - НЕУЧАСТИЕТО Е ПРЕДАТЕЛСТВО, НЕ Е НЕУТРАЛИТЕТ /при наличието на турски организирани туристи,корп. вот, заплатен вот,подменен вот,невалиден вот и др./ ВСИЧКО ИЗБРОЕНО В СКОБИ МОЖЕ ЧАСТИЧНО ДА СЕ ЕЛЕМИНИРА С 85% УЧАСТИЕ !!! /нека 60% от тях да са за днешните управници- поне ще се знае какво иска българина.../ НЕ ГО ДАВАЙТЕ СЪРДИТО, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА, ВСЕ ЕДНО Е С МЕН ИЛИ БЕЗ МЕН, ВСИЧКИ СА МАСКАРИ ......и т.н.

  ЕВРОПА ПРИЗНАВА РЕЗУЛТАТ ОТ ИЗБОРИ, незвисимо от 35% или 85% участие - лошото идва след това......СПИРА ИЛИ ОТПУСКА ПАРИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ РЕЗУЛТАТА..... ПОМИСЛИ ДОБРЕ, МОЖЕш ЛИ ДА ИЗПЛУВАш БЕЗ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ - иди за гъби,пусни невалидна бюлетина,гласувай за малките партии....
  АКО ИСКАШ ПРОМЯНА ТОГАВА ГЛАСУВАЙ ЗА ОПОЗИЦИЯТА - ГЕРБ или СИНЯТА КОАЛИЦИЯ !!! ДАНО ВСЕКИ СЕ ЗАМИСЛИ И ДА РЕШИ ЗА БЪДЕЩЕТО СИ !!!

 94. 94 Профил на Браво без овации !
  *****
  Разстроено

  Достоен българин (92)- няма що!!!! ти си просто съкровище и находка за слабо пребоядисаните комунета! Такива, като тебе им трябват повече за да продължат да си разиграват магариите , да крадат и да позорят страната и не особенно многобройните и достойни граждани. Смело заставай зад салатката и чалгата и гледай през кривия макарон къде са другите не такива принципни и умни като теб от братския ни соц зандан. Всички си имат проблеми. Всички допускат фалове, но цял народ и толкова време да търпи такава помия - такова го няма никъде! А за да е така много са нужни хора като тебе.

 95. 95 Профил на Избирател
  *****
  Неутрално

  Всички сме на пети юли с № 19! Победа!

 96. 96 Профил на Tomov
  *****
  Неутрално

  Ще гласувам за тях. Политиката ни има нужда малко от разум. Дано старото дясно възкръсне от пепелищата, защото за 5те години и половина в която управляваше, бяха достатъчни за да ни тласнат към западния свят.
  Без тези години щяхме да сме нещо като Молдова.

 97. 97 Профил на Tomov
  *****
  Неутрално

  До 92, всеки има право на избор. Дълбоко вярвам че си прав, че има и нормални хора, които няма да гласуват или ще гласуват за други кандидати.
  Само да уточня една неточност, правителството на Костов не дойде да строи магистрали, програмата беше изваждане на България от кризата, връщане на доверието към нея в западния свят и слагането и на европейски и натовски коловоз, недопускане на мораториум на външния дълг, ускорена приватизация и реформи в администрацията.
  Той изпълни всичко това, плюс още, например девалвацията на лева.
  Това което мен не ми харесва в него, е чувството му за месианство, неспособността му да чуе мнението на противниците си и авторитаризма на управлението му.
  Предполагам обаче, че това е характеристика на повечето политик.
  Разбира се виня го и за разцепването на СДС, но се надявам че чрез тези избори, старите рани ще зарастнат.

 98. 98 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Никой не обърна сериозно внимание на идеята на Костов за царските имоти:
  "А ако ще участва и НДСВ в управлението, нашето условие е държавата да отмени актовете, по силата на които семейството на Симеон Сакскобургготски е станало собственик на държавни имоти при съмнителни основания. Ако той не е съгласен, да се обърне към съда."
  Това изказване на Костов е второто за последните дни (първото е за подкрепа на правителство на малцинството на ГЕРБ), което има много голямо стратегически и практическо значение.
  Защо? Да помислим малко ... стига сме подвиквали "Само Левски, долу ЦСКА"
  Симеон изненада с политическто си поведение много българи, а и много хора в чужбина ои неговите си монархически среди. Изненада ги с близкото си обвързване с ДПС и най-вече с БСП. Един смислен отговор, който ние си даваме е битката за царските имоти. Предполагам, че ако Симеон каже на някой монарх в Европа, че сътрудничи с БСП за да си върне имотите, това за тези среди ще е напълно приемлив отговор.
  Но истината НЕ Е тази. Историята с имотите се точи и забатачва вече 8 г. за да служи за ПАРАВАН. С какво точно държат Симеон никога няма да научим, но докато има параван много хора не си задават изобщо този въпрос.
  Просто е! Симеон си получи имотите по силата на закон, по който имоти или обещетения получиха сторици хиляди българи. При много от тях имаше неясноти и конфликти с документи, свидетелства и т.н. но всички те бяха решени от СЪДА! САМО ПРИ СИМЕОН някак си беше забъркана и държавата. За това нямало документи, онова било безпричинно върнато от държавата... МЪГЛА!
  Искането на Костов, освен че е напълно в духа на закона, е искане за сваляне на ПАРАВАНА.
  Всики ние тук би трябвало да искаме да видим политическото поведение на Симеон без параван. Човекът е на години, може да се оттегли от политиката, може да прецени и да обърне посоката...
  А колкото до Костов това му изказване поне за мен е АБСОЛЮТНО доказателство, че не играе по свирката на БСП, ДС и квото там още се сетите...

 99. 99 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Господата М.Димитров и И.Костов да обявят кои са всички партии в СК и има ли в тези партии членове,фигуриращи в списъка на ДС,който беше огласен.

  Иначе с клипчета,струващи десетки хиляди левове,в които няма и намек за коалиционните им партньори,няма как да ме спечелите за изборите.Впрочем още никой не е успял.

 100. 100 Профил на Илич
  *****
  Неутрално

  ВЕрвате, че съществува Бивш марксист ленинист сталинист?
  ВЕрвайте.
  ВЕрващите са полезни, тъй или инак.

  Щастливеца
  * 80
  ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK