Стара Загора: Всички взехме ноу-хау от Ковачки

Христо Ковачки на предизборна среща с жителите на Гълъбово, наричано &quot;бастиона на ЛИДЕР&quot; <br />

© Георги Кожухаров

Христо Ковачки на предизборна среща с жителите на Гълъбово, наричано "бастиона на ЛИДЕР"Ковачки ни показа ноу-хау, изненада ни на евроизборите, но втори път няма да му мине номерът, вече всяка партия си е подсигурила подкрепата на работниците в предприятия на свои кандидати, членове и симпатизанти. Тези думи на ръководителя на предизборния щаб на ГЕРБ в Стара Загора Велизар Балабанов се оказаха верен ориентир в предизборната обстановка в един от най-развитите икономически райони в страната. Оживлението дни преди гласуването за народни представители се усеща навсякъде - както в града, така и в района. Шатри, плакати, сцени за концерти, събрания има навсякъде. В центъра на многолюдния град е като в кошер - пенсионери, майки с деца, млади хора изпълват парка и централната улица, от всички предизборни щабове им подават картонени шапки, дипляни, плакати.


На 5 юли ще се разпределят 11 места в парламента. А картината обещава да е пъстра - местните политици са сметнали, че дори най-големите партии имат шанс за два, най-много три мандата в 41 Народно събрание. По техните пресмятания потенциал да вкарат депутати от Стара Загора имат ГЕРБ, БСП, "Атака", "Синята коалиция", ЛИДЕР, НДСВ, РЗС, а дори и ДПС.


Страхът от това ДПС да има депутат от района витае в щабовете на основните формации, а предотвратяването на подобно развитие се сочи за приоритет от всички. Водач на листата на движението е зам.-председателят Лютви Местан и той има всички шансове - на предишните парламентарни избори на ДПС не му достигнаха по-малко от 100 гласа, за да вкара народен представител. Притеснение има дори при местните социалисти, които обаче се радват на неофициалната подкрепа на партията на Доган. Благодарение на нея мажоритарният кандидат на левицата Иван Марков е на път да изпревари опонента си от ГЕРБ Иван Колев. Гласовете на ДПС лесно биха могли да обърнат резултата от евроизборите, когато хората на Бойко Борисов имаха преднина от едва три процента. Третата грижа за местните политици е вълната ЛИДЕР. На нейния фон традиционните слухове за покупки на гласове в няколкохилядната ромска махала за по 50-70 лв. слабо се чуват.
В промишления и индустриален Старозагорски регион работата купува изборите


Твърденията, че върху работниците се оказва натиск да гласуват, са верни, но натиск в случая не означава директни и груби заплахи за уволнение, по-скоро трябва да се приравни на надежда да си запазиш работата, притеснение, че ще я загубиш, и благодарност за това, което получаваш от фирмата. На работниците се обяснява, че в условията на криза, за да се развива бизнесът и да не се загубят работни места, собствениците трябва да имат добри позиции във властта.


Грешно е да се говори за корпоративен вот, става дума за икономически зависимо гласуване, за икономическа принуда в условията на криза, обобщават от ГЕРБ. Но отбелязват: Ковачки съвсем не е най-големият работодател в региона, той мобилизира всички останали и те сега правят същото в своите предприятия и във фирмите на свои поддръжници. Почти всяка партия имала фирми на своя страна (виж таблицата). Да, и техният кандидат Иван Колев също разчитал на подобна подкрепа. "Без коментар" и с многозначителна усмивка подминава Велизар Балабанов от ГЕРБ опита да бъде въвлечен в разговор за твърденията, че Колев е накарал работниците си от завода "Чугонолеене" в Първомай да си изкарат удостоверения за гласуване на друго място и да дойдат да пуснат бюлетини в Стара Загора. Най-големите притеснения в щаба на ГЕРБ са, че съюзяването на БСП и ДПС зад мажоритарния претендент на левицата ще затрудни влизането на Колев в парламента. И че партията на Доган ще има депутат. Срещу тези сценарии от формацията на Бойко Борисов заявяват двусмислено, че използват "всички възможни средства".


Не, не ставало дума за принуда. Просто хората били благодарни на шефовете. Но пък ако собственикът или началникът не е доволен, ако има финансови проблеми, ако държи например 400 работници, а е получил по-малко гласове... това ще създаде проблеми за всички работещи, обясняват симпатизанти, ангажирани в кампанията.


"Да, горд съм с това, че имам корпоративен вот, имам фирма, работници, които ми имат доверие, чиито семейства осигурявам, нормално е да ги помоля да гласуват за мен", заявява петият в листата на ЛИДЕР Славин Янакиев, управляващ фирма "Прогрес", която работи в машиностроителна и металообработваща промишленост. А ако не гласуват за ЛИДЕР? "Какво тогава, на матура за трети клас ще ги пратя!", възкликва Янакиев. И обяснява, че е безумно да се говори за евентуални уволнения на работници, тъй като той е инвестирал в хората си и няма откъде да намери нови служители.


А в БСП обясняват как се "купува" община - цяло Гълъбово, близо 10 хил. души, са на Христо Ковачки, тъй като "Брикел" осигурява на общинските училища, детски градини, дружества и т.н. безплатно отопление, ток, топла вода. Всяко семейство също се подпомага целогодишно с въглища и получава други "бонуси" от предприятието на Ковачки (виж по-долу). Подкрепата в Гълъбово, или "бастионът на Ковачки", си личи и от предизборните плакати - почти всички на ЛИДЕР.


Мажоритарният кандидат на левицата обаче също може да играе с картата "осигуряване на работа". Като шеф в мини "Марица-изток" от Иван Марков не зависи толкова оставането на работа, но пък безработните се надяват да им осигури заетост. И в по-близкото до мините Раднево преобладават билбордовете, плакатите и другите агитационни материали за "Коалиция за България", навсякъде може да се прочете, че Марков е "вашият човек". "Много фирми разчитат на "Марицата", само трябва да им шушне и ще му докарат избиратели", казва седнал на кафе избирател.


На работа разчитат и ромите в кв. "Лозенец" на Стара Загора. Сметките, изчисленията и разказите за това


кой плаща и по колко на ромите


в махалата са неизчерпаемо разнообразни. В града се говори за миза от 50-70 лв., но няма нищо потвърдено, доказано. А кой дава парите - също много теории: от БСП, през ДПС до РЗС и ВМРО. Който няма работници, той плаща на ромите, твърдят местни. Забележете на влизане в махалата чии плакати и билбордове ще видите, така ще се ориентирате, подсказват други. Дават да се разбере, че левицата от години "работи" тук. А колко са ромите - пак мъгла. Според социалистите - 15 хил. души. Не повече от 6 хил., другите са в чужбина, пък изчисляват от ГЕРБ. В "Лозенец" обявяват, че са 35 хиляди, макар и половината извън страната.


На "входа" на ромската махала е поставен билборд на Яне Янев и РЗС. В квартала обаче изобилстват и материалите на левицата. За кандидата на социалистите се говори и най-много. "Работа, работа, на него разчитаме, за какво са ни 50 лв. само покрай изборите, поне един от семейството да е на заплата, това искаме", разпалва се жител на махалата на средна възраст, седнал на бира с приятели към 12 ч. И сочи към плакатите на Марков, с които е облепено цялото кафене. Другите веднага го скастрят: "Стига глупости, не го слушайте, обещанията сме ги чували и друг път, няма да гласуваме." "Няма да гласуваме" и "Избирателната активност в махалата ще е най-ниска, помни ми думата", зарича се почти всеки попитан. Дори и екипираните с червени тениски и шапки "БСП". Ромите се кълнат, че пари няма да вземат. А пък и напоследък не се давали.


Кварталът не е от типичните - строежи, ремонти, алуминиева дограма, измазани къщи. Тук-там и по-луксозни коли. Добре облечени младежи. "От чужбина, почти всички работят там", е обяснението. Занимават се със строителство и търговия в Полша, Гърция, Италия, Испания. "Така, като ме гледаш, аз за 50 лв. ли съм, не само няма да взема, ами и ще дам, за да гласуват за мен, ако трябва, само че си заминавам и не се вълнувам от тия глупости", възмущава се човек на средна възраст. Той и седнал с него младеж, който впечатлява с доброто си облекло, са си дошли само "за печатите в паспортите", тъй като не могат да стоят повече от шест месеца постоянно в чужбина. Но след няколко седмици отиват отново.


И тези, които нямат роднини навън, казват: "Не съм за една паница." Отношението към "тапетите" (предизборните плакати) е снизходително. Всяка вечер минавала различна група, която маха едните плакати и слага други.


Необичайно ДПС не се вълнува от махалата - ветрее се само един скъсан, избелял плакат. Защо им е "Лозенец", цялата


Павел баня е на ДПС


имат си достатъчно гласове оттам, коментират в партийните щабове. Оттам сега се чакали още повече гласове, отколкото на евроизборите - 5647, след като местното величие Иса Бесоолу строил редиците. Той е четвърти в листата. И гарантирал едно място за ДПС. От ГЕРБ твърдят, че на помощ на хората на Доган ще дойдат поне 2000 души от Габрово, селата около Айтос и от Подбалкана. Този път нямало да се преливат гласове към НДСВ.


... Хората минават от шатра в шатра, събират листовки и хартиени шапки и се питат: "Ти за кого реши да гласуваш?".


"Фирменият" ресурс на партиите


ГЕРБ


Иван Колев - мажоритарен кандидат


В управлението на:


- "Енергоремонт", Гълъбово


- "ИДА метан", Стара Загора


- "ИДА транс", Стара Загора


- "Комерсиал", Стара Загора


- "Металик", Стара Загора


- "Чугонолеене", Първомай


"Коалиция за България"


Иван Марков - мажоритарен кандидат


В управлението на:


- Мини "Марица-изток"


- Сдружение с нестопанска цел "Общински футболен клуб "Миньор"


ЛИДЕР


Кънчо Филипов - мажоритарен кандидат и водач на листата


В управлението на:


- "Брикел"


- сдружение с нестопанска цел "Индустриален клъстер енергийното сърце на България"


- сдружение "Обществен спортен клуб "Енергетик"


Със собственост в:


- ВЕЯС-РК - Кънчо Филипов


- Център за котло-турбинни изследвания - България


ДПС


Иса Бесоолу - четвърти в листата


Със собственост и участие в:


- "Лестранс", подизпълнител на турската фирма "Габровница", която се занимава с производство и износ на дървени плоскости


- "Райтранс Бесоолу"


- "Автобусни превози Павел Баня"


- "Екоплод"


- "Аква Терес"


РЗС


Евгений Жеков - втори в листата (От ЗНС)


В управлението на:


- "Загоре"


- "Буковецлес"- "Евробулфин"


- "Екотек"


- сдружение с нестопанска цел "Жокуй клуб - при Тракийски университет и РДВР"


- фондация "Солидарност"


- фондация "21-ви век"


Със собственост в:


- "Старозагорски имоти"


- "Рилас"


- "Бизнес парк" - Стара Загора


по данни от електронния регистър ДАКСИ


Народно веселие в Гълъбово


Цяло Гълъбово и околността е зад ЛИДЕР, защото това е естественият начин да изразим благодарността си към Христо Ковачки и това, което той прави за нас. Тук, където е централата на "Брикел", ще чуете това обяснение за огромната подкрепа, която получава партията на бизнесмена. Другаде из Старозагорско ще ви говорят за натиск над работниците, как хората се карат под строй до урните, как са заплашвани с отнемане на единственото им препитание заради фалит на бизнеса. Не и в Гълъбово. Тук се говори само добро.


Всяка година дава на семейство по тон брикети, хвали един. Поне по един човек от къща работи в "Брикел" и така се издържа цялата рода, отбелязва друг. Парното, токът, топлата вода на всички общински дружества, болници, училища, детски градини са безплатни. Помага, обобщават повечето. Във въглищната централа на Ковачки работят около 1500 души, но заедно с техните семейства и други "облагодетелствани" в Гълъбово бизнесменът има около 10 хил. гласа подкрепа.


Във вторник работниците от "Брикел" са пуснати с близо час по-рано и от 16 ч. те и семействата им чакат търпеливо на площада да дойде самият Ковачки за предизборна среща. Той се появява към 17 ч. Пазен от трима добре въоръжени яки младежи, казва на събралите се: "Искам да ме почувствате като един от вас."


Обещава намаляване с 30% на разходите за отопление. И народно веселие. Няма да разреша на депутатите да постъпят като останалите, да отидат на море и да забравят избирателите си, а ще ги накарам да дойдат в Гълъбово лично да благодарят, казва Ковачки. Гарантирам, че тия хора няма да ви забравят, ще дойдат 2-3 седмици след изборите на народно веселие и да ви благодарят, повтаря. И поръчва на един от шефовете на "Брикел" Георги Златев да осигури "агнета, вино, ракия".


Накрая предупреждава - икономическата криза е опасна, за пръв път "Брикел" работи на толкова ниска мощност, а "ние искаме да работим, да разширяваме производството, да осигурим нови работни места".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK