The winner takes it all*

Кметът става премиер, БСП и ДПС чакат изпитания, царската партия залязва

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят Цветан Цветанов и досегашният депутат на партията Лъчезар Иванов бяха във вихъра на щастието в изборната нощ<br />

© Анелия Николова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят Цветан Цветанов и досегашният депутат на партията Лъчезар Иванов бяха във вихъра на щастието в изборната нощПриповдигнато настроение и щастливи усмивки от едната страна и каменни физиономии от другата. Ясен победител и ясни победени. Този път в нощта след изборите претърпелите поражение не се опитаха да го скрият. А спечелилите не сдържаха радостта си.


ГЕРБ: Разбихме ги
Поздравления, прегръдки, телефонни обаждания, благодарности... "Разбихме ги", "Мажоритарните са наши", "Не вярвах на Цецо, че ще ги отнесем с толкова много", "А може и да имаме пълно мнозинство". Действието се развива в щаба на ГЕРБ в НДК в изборната нощ. Близки до Бойко Борисов започнаха да идват в НДК към 20 ч., а по-малко от час по-късно пред и в щаба вече гъмжеше от бъдещи депутати, евентуални министри, симпатизанти, наблюдатели, а и опоненти, дошли да кажат "честито".
От ГЕРБ смятаха да дойдат в НДК за пресконференциите, но новината за голямата победа ги доведе по-рано. Хората около Бойко Борисов обаче стриктно спазваха строгата му забрана да не правят никакви коментари около бъдещия кабинет. Дори най-словоохотливите мълчаха.
Самият Борисов каза само, че той ще бъде премиерът, иначе ще е бягство от отговорност. На влизане в НДК на поредния въпрос ще поеме ли правителството Борисов дори възкликна: "Е имате ли по-добро предложение?"
Като бъдещ министър-председател го посрещнаха в щаба, където той дойде малко преди 22 ч. в компанията на приятелката си Цветелина Бориславова и Симеон Дянков (бъдещият финансов министър, който сформира икономическия екип на формацията). Приближени чакаха Борисов пред сградата, придружаваха го навсякъде, а младежи от партията развяваха знамена и викаха "Победа". Двайсетте метра от входа на НДК до щаба Борисов измина за близо 20 минути - на три пъти се спря пред медиите, здрависваше се с познати и непознати, благодареше. Самоуверен, видимо доволен, но сериозен.
Както в нощта на изборите, така и вчера Борисов каза, че има идея за бъдещото правителство, но преди да бъде взето окончателно решение, ще разговаря с евентуалните си коалиционни партньори от дясноцентристкото пространство. Но предупреди: "Компромиси аз не правя, надявам се партиите, с които ще говоря тия дни, да водят разумен диалог." Разговорите започвали веднага. На ден имал да открива по два общински проекта в София, останалото време щяло да е за преговори около правителството.


Обеща да води политика, която е обърната към всички български граждани. А мюсюлманите специално призова "да не слушат тези, които си играят с техните страхове".
Борисов отдели малко време за тържества и почерпки. След края на пресконференцията в щаба обаче си поръча "дайте пуричка". На купона след това в луксозния фолкклуб "Син Сити" остана двайсетина минути. Дори не прозвучаха любимите му "Батальонът се строява" и "Кой сега е номер 1", с които многократно беше поздравен на партито след победата му на кметските избори.
Както след местните избори 2007 г., когато на следващата сутрин отиде да запълва огромна дупка на бул. "България", и вчера кметът откри нов диспечерски център на метрото в столицата. Обяви: "Приоритетите ми като премиер са да правим метродиаметри и магистрали - неща, които хората могат да използват и да усетят."


БСП в шок от разгрома, предчувства тежки изпитания


Двойната преднина на ГЕРБ буквално причини шок на БСП - социалистите не очакваха нито толкова голяма разлика, нито "размазващия резултат" в София, където по думите им би трябвало избирателите да са "осъзнали некадърното управление". Събралите се в щаба на партията в НДК си налагаха да се усмихват. Най-хладнокръвните от ръководството - Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Димитър Дъбов, призоваваха емоциите да се пестят и да се направи подробен анализ. На този фон дойде и публичното признание на лидера на БСП Сергей Станишев: "Резултатите са тежко изпитание и сериозна загуба за БСП." "Опитах сe да вляза в паркинга на НДК с личния си автомобил, но с пропуск за служебния. На полицаите обясних, че служебната кола се е повредила, а те ми отвърнаха: "Айде, айде, не сме милиционери, а полицаи." Тогава разбрах, че сме загубили, и то с много", разказва Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър в кабинета "Виденов" Николай Добрев.


Видимо нервен, Станишев дойде в НДК малко преди официалните изявления на партиите. За разлика от евроизборите, когато БСП също беше втора сила, сега той пропусна традиционните коментари на влизане в сградата и участието в изборните студиа на телевизиите. Затвори се в щаба, а охраната му прегради вратите. Впечатли отсъствието на отговорника за коалиционната политика на БСП Румен Петков - той изобщо не беше в НДК. Съпартийците му обясняваха, че бил бесен за загубата си в Плевен като мажоритарен кандидат, други напомняха несъгласието му с кампанията, наложена от консултантската групировка GCS. Петков обаче е участвал в спешното заседание на изпълнителното бюро на БСП в късния изборен следобед.


"Чухме, че извън заседателната зала Петков е говорил ядосано по адрес на председателя, но не знаем подробности", казаха членове на ръководството. Пред "Дневник" Петков отказа коментар. Според участници сбирката протекла нервно и напрегнато. Другият влиятелен човек - Овчаров, обаче запазил спокойствие. "Няма да разцепваме партията", каза той и снощи в НДК. Никой не повдигнал въпрос за оставка на Станишев. Нито самият той.


"Не бих искал политическата отговорност да се приема като бягство от кораба в труден момент", заяви Станишев на пресконференцията, попитан дали ще си подаде оставката след загубата. Призова този, който иска оставката му, да го направи пред Националния съвет на партията. В същото време по въпроса кой е виновен за загубата на БСП Станишев каза: "Лидерът на партията носи отговорност за всичко." И обяви, че още в следващите седмици тръгва на обиколка из страната за "честен и открит разговор с местните структури какво се случи и какво ни предстои".


Неофициално и официално, но по-сдържано социалистите обявиха, че истеризирането около ДПС е "потопило" БСП. Шефът на организацията в Кърджали Милко Багдасаров напомни, че много пъти е предупреждавал, че партньорството с Доган играе лоша услуга на БСП. Станишев призова ДПС да отговори защо се е създала отрицателна нагласа сред толкова българи, а БСП - защо тази тежест по един или друг начин се прехвърля върху социалистите. Неприемливо е да се разиграва етническата карта, всяка партия трябва да е готова да е в опозиция, в това число и ДПС, заяви той. Предупреди политическата нагласа срещу ДПС да не се прехвърля към мюсюлманите и етническите турци, а партиите, които създадоха тази нагласа, да поемат отговорността тази тенденция да не се разшири.


Едва към края на едночасовото си изявление премиерът се престраши да каже думата "опозиция" за партията си и прогнозира, че й предстоят тежки изпитания. Едно от най-сериозните притеснения на социалистите са очертаващите се частични кметски избори в София. Мажоритарните ни кандидати, толкова изявени, не успяха, кого ще издигнем, чудеха се в щаба. "Мисля, че на следващи парламентарни избори вече ще се борим за бариерата. Преди това ще минем през тежка голгота на местните избори и може би в това има някаква историческа справедливост", предвиди пред БНР Татяна Дончева, която прекрати политическата си кариера преди изборите.


ДПС - с по-голяма парламентарна група и много притеснения


Лидерът на ДПС Ахмед Доган този път беше в лошо настроение. Макар партията му да увеличава влиянието и представителството си в парламента, той беше по-скоро притеснен. Спести и обичайния си анализ на изборните резултати, който прави с удоволствие, казвайки няколко пъти: "Не дължа обяснение на никого." Мишена на критиките му беше Бойко Борисов. "Не съм оптимист за създаването на стабилен кабинет - едно мнозинство още не е гаранция, че ще има ефективно управление", заяви той на пресконференцията. Допълни, че не гледа оптимистично и на следващата година управление на страната, тъй като стремителното начало се смесва с месиански очаквания за промяна в стандарта на живот. "Ще ми е много интересно Бойко Борисов да управлява, да зададе антикризисна програма", подхвърли Доган.


Основното послание, което отправи - предупреждение за евентуална опасност към етническия мир. "На следващите управляващи препоръчвам да бъдат много внимателни в изказа си, защото страната е изправена пред много трудна ситуация." Лидерът на ДПС е на мнение, че с етнокартата се заиграва в опасни мащаби, и помоли наблюдателите на НАТО и ЕС да следят това много внимателно, "защото то поставя под въпрос фундамента на демокрацията". Увери избирателите си, че движението няма да ги изостави, и ги призова да не вярват на месии. На всеки, който заиграва с етническата карта, ще напомня, че в Евангелието има много интересна мисъл, каза Доган, намеквайки за: "Който вади нож другиму, от нож умира."


"Синята коалиция" отново обещаха подкрепа без условия на ГЕРБ


И в понеделник съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов отново заяви, че съюзът няма да иска министерски места, ако има покана от ГЕРБ за участие в управлението. "От това, което чух, категорично се радвам на това, че и ГЕРБ не иска да говори за квоти и за деленето от типа 3:5:8, а за много семпла, опростена политическа структура. Това е точно това, което ние искаме", коментира той пред БНР.


По думите му имената в бъдещия кабинет трябва да ги подбере премиерът. Но уточни, че няма да приеме, ако някои от министрите са с досиета. Ако никой от "Синята коалиция" не бъде поканен за министър по думите на Костов, това означавало, че бъдещият премиер "не е видял достойни хора, хора с опит, с воля и решителност". И докато Костов и лидерът на СДС Мартин Димитров показваха удовлетворение от резултатите, шефът на СДС - София, Борислав Бориславов ги критикува с аргумента, че 15 депутати в новия парламент са по-малко от спечелените от ОДС и ДСБ през 2005 г. 20 и 17 депутати. "Резултатът на "Синята коалиция" на тези избори говори колко успешен проект е тя", каза пред агенция "Фокус" Бориславов и така намекна за намеренията си.


Не пропусна и да припомни, че по устав партията вече е в процедура на избор на нов председател. Известни са настроенията в част от софийската организация срещу участието на лидера на ДСБ в коалицията, както и опасенията им, че партньорската партия ще погълне тяхната.


"Винаги има недоволни, хора, които преживяват личен неуспех", отговори Иван Костов пред БНР, помолен да коментира отправени закани за оставката на Мартин Димитров. По думите на лидера на ДСБ "това, в което успя нашият проект, е, че успя в главното, успя в задачата, за която беше създадена "Синята коалиция" - да участва в създаването на силно реформаторско дясноцентристко мнозинство, което да върне страната на европейски релси". Мартин Димитров не беше открит за коментар.
В изборната нощ политиците от "Синята коалиция" си честитяха сдържано. "Случи се това, което искахме - БСП и ДПС да са извън властта, а следващото управление да бъде на членове на Европейската народна партия", коментира кандидатът за депутат Лъчезар Тошев (СДС).


Към 20.40 покрай щаба на "Синята коалиция" мина председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той прегърна съпредседателя на синия щаб Петър Москов, с когото обмениха и по едно потупване по рамото. Към тях се присъедини и политологът Иван Кръстев.


НДСВ без депутати и без Симеон Сакскобургготски


Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски остана верен на европейската практика и след като партията не успя да влезе парламента, подаде оставка. "В решението ми няма специална драма и това ще е от полза за НДСВ и ще е жест към обществото", отбеляза той. Дали оставката ще бъде приета ще решава конгресът на формацията наесен. Царисти обаче посочиха, че от доста време лидерът им има забележки към политическия живот в България и би искал да се оттегли от активната политическа дейност. И вчера Сакскобургготски прозвучал на приближените си доста решително, а не като човек, който очаква оставката му да не бъде приета. За наследник в НДСВ обаче за момента не смеят и да помислят.


На въпрос дали възнамерява да се оттегли от политиката и да напусне България Сакскобургготски отговори: "След 50 години в изгнание благодарение на един фалшифициран референдум едва ли би ми минало въобще през ума такова нещо. Оставил съм дори семейството си на втори план, мой приоритет е родината."
Ако НДСВ не влезе в следващия парламент, това ще е краят за партията - такива думи можеха да се чуят пред щаба на царската формация в нощта на изборите. Малцината събрали се коментираха, че партията трудно би могла да издържи дълго извън властта. Лошото е, че много читави политици отиват на бунището, съжаляваха царисти. По-късно през нощта примирението със загубата вече доминираше. Ядосваха се само, че в парламента ще влезе партията на Яне Янев.


* - победителят взема всичко(англ.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2029
  *****
  Неутрално

  Ако Б.Б. не допусне корупция (поне не толкова НАГЛА), ще има втори мандат. Това е големият проблем. А не умората от реформите, както се оправдават бившите управляващи.

 2. 2 Профил на ало, седесарчета,
  *****
  Неутрално

  За този ли крадец гласувахте:

  .......

  Обраха дома на Евгений Бакърджиев
  06 юли 2009 | 20:16 | Агенция "Фокус"
  София. Неизвестни са обрали дома на бившия вицепремиер и министър в правителството на ОДС Евгений Бакърджиев - това съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на МВР. Сигналът за обира е бил подаден от самия Бакърджиев преди около час. От дома му на столичната улица "Бигла" са били задигнати 180 000 евро, 20 000 лева, пистолет и злато в неопределено количество. Сигналът за обира е подаден в 4 РПУ в София.
  Продължава работата по случая.

  ............

 3. 3 Профил на Consigliore
  *****
  Неутрално

  Оказа се, че българския народ не е нито толкова тъп, нито толкова мързелив, колкото се опитваха да го изкарат някои политически “корифеи”. Стана пределно ясно, че в България има умни и почтени хора, които милеят за Родината си и не искат да я напускат, отвратени от опитите всички да се изкарат маскари. Очевидно е също, че тази честна и почтена част от хората са болшинство и че ние като нация имаме здрава и добре развите имунна система, която не позволява паразитите и “бацилите” да превземат обществения организъм. Искам да честитя на всички млади и по-възрастни хора новата надежда, че и ние сме достойни да бъдем част от семейството на европейските страни не само по географски признак, но и по манталитет.

  Искам да поздравя и тези медии които, като в-к “Дневник”, не отстъпиха от принципните си позиции на защита на общочовешките и национални ценности, без да прегъват гръб пред властимащите и без да правят компромиси със собствената си съвест. Другите вестници могат само да им завиждат в обективното отразяване не само на събитията, но и на мненията на читателите, което е достойно уважение на принципа “глас народен, глад божий”. Bonne chance et bon courage, mes amis – както казват едни европейци, които първи имаха куража да обезглавят арогантната и безпардонна политическа класа.

 4. 4 Профил на klm
  *****
  Неутрално

  Да ви е честита новата тройна коалиция

 5. 5 Профил на Голата истина
  *****
  Весело

  Много люде и тук влючително го иронизираха, "как иска да посегне към висшата политическа власт и че това не била работа за него и как нямало изобщо да стане".
  Извади ли "маршалския жезъл" и навря ли го на Доганя и столетницата ?
  Все правиме балканджийски сметчици и акъл да даваме цена нямаме.
  То всички сме като пророци със задна дата.
  Ще видим.
  Надявам се добри неща от него.
  Сега като ги гътна от раз, почнахме с "акълите за раздаване"...

 6. 6 Профил на Аз
  *****
  Весело

  Дано Бойко сполучи - в рязане крилата на ДПСм изборния законр двойното гражданствор административното делениер може би задължително гласуване
  Реформиране за месеци на МВР, здравеопазване и най- вече съдебна система.
  Другото са подробности.

 7. 7 Профил на Пешо
  *****
  Любопитно

  Губи ми се една партия, с примерно 8-9% процента вот ?

 8. 8 Профил на SATANAILOFF
  *****
  Неутрално

  Г-н Борисов

  НИе , народа като Ваши работодатели Ви молим (МОЛИМ)!

  ОСЪДЕТЕ

  ДОГАН
  СЕРГАЙ
  ЕМЕЛ$ЕТО
  СЕКСКОБУРГА
  И вси4ки народни крадци дето карат лимборджинета и масуратета - то4ещи ДДС и пиещи народна кръв!

  НАСТОЯВАМЕ!

 9. 9 Профил на Vener Mind
  *****
  Неутрално

  Присъединявам се към думите на Consigliore!

  Bonne chance et bon courage, mes amis!

 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Весело

  Тепърва предстоят тежки разговори и решения. Много се надявам да е време на Промяна!

  ББ ще даде заявка за Нормалност ако почисти най-горната каста от Агенти с картонче.

  ДС проектът нДСв отиде в канала, т.нар. "цар" утрепа 8 години, така че не мога да му пожелая спокойни старини.

  Сопола ДС агент има основание да е притеснен, без икономически ресурси не е ясно как ще залъгва избирателите си.

  ДСБ е време да се протегне към аудитория освен хард-кор антикомунисти.
  СДС е време да изхвърли окончателно плявата.
  БСП(к) е време да се доближат до там където им е мястото - 6-8% макс!

  От тук натам ББ няма повече извинения че някой му пречи. Де факто ще има цялата власт.
  И се нядявам по делата да се мери, а не по приказките.
  Промяна и нормализация става с всекидневна работа, труд, упорство и пот.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на аББа
  *****
  Весело

  Дано най-накрая да спре тази корупция, която лично за мен е най-големия проблем в държавата.
  Между другото не ви ли се стори, че Доган беше дрогиран снощи на пресконференцията? Май и на него не му е лесен живота.

 12. 12
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 13. 13 Профил на ВИЖТЕ ТОВА - ГНУС!!!!!!
  *****
  Гневно

  http://frognews.bg/news_13402/Seksualisti_praviat_izbori/


  ЯВНО ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА БСП(ДС) НЕ СА СЕ ОСЕТИЛИ,КАТО ГИ СНИМАТ! ГАДОВЕ!

 14. 14 Профил на Ох!
  *****
  Неутрално

  Не се състоя мрачният сценарий - липса на мнозинство за дясно правителство, връщане на мандата, ново правителство на БСП+ДПС. Слава Богу... и на народа! Оттук нататък ще е по-лесно. Измихме лицето си пред Европа!

 15. 15 Профил на Pondic
  Pondic
  Рейтинг: 221 Неутрално

  КЪМ АВТОРКАТА НА СТАТИЯТА: Защо в анализа присъстват дори джуджетата, а отсъства само АТАКА? Това не е никаква журналистика.Най-малко заради принципа на равнопоставеност и базпристрастност.Щом не го спазвате, значи не сте никаква журналистка, а мекере.

  Де е Левски?
 16. 16 Профил на до#2
  *****
  Неутрално

  1)Бакърджиев бе един от близките до руският евреин, мафиот и агент за влияние Майкъл Чорни/Който Чорни бе изгонен от Костов/
  Имаше източнване на БТК-държавна тогава от Мобилтел на Чорни. И дълго държаният монопол на Мобилтел и високите му цени тогава също се свързват И със Бакърджиев, Бонев... Бакърджиев бе изгонен от първото и НЕвключен във второто правителство на Костов.
  2)Бакърджиев излезе от СДС и си създаде партийка. "БДС-Радикали". Така че, ние от СК не сме гласували за Бакърджиев. Нито сега, нито през 2001

 17. 17 Профил на Сони
  *****
  Весело

  Браво, 13! Порнографията е и в прекия и преносния смисъл присъщ на тази партия!

 18. 18 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Napravo e kato vtoro osvobozhdenie ot Tursko robstwo. Sega da ima i koi da mu potursi smetka na turskia sopol za grabezha na stranata po-strashen ot tozi po vremeto na Sultana.

 19. 19 Профил на Безучастен
  *****
  Неутрално

  Този тъп народ ще има винаги тъпи управници.
  В. Левски е казал че губи само себе си, но това е бил революционен ПР.
  Като го загреете ще ви е тясно около врата

 20. 20 Профил на 100% prozrachen katran
  *****
  Гневно

  А защо никой не се заинтересува какво прави братя на Станишев.

  Може би защото бият лошо?

 21. 21 Профил на след изборите
  *****
  Неутрално

  гласувах за сините, но въпреки слабото представяне съм доволен, че турко-комунистите бяха отвяни от бг торнадо. дано Бойко има успех!

 22. 22 Профил на съжалявам 4е гласувах
  *****
  Разстроено

  Да ви е 4естита демократи4ен Хондурас.

 23. 23 Профил на daskal
  *****
  Неутрално

  Dragi chlenove na ekipa, sled kato demonstrirate che ste visoko America-nizirani, dobre bi bilo da proverite texta na idioma, a toi e:

  Winner takes all (niama "it"
  Zhivi i zdravi!
  PS
  Izviniavaite, kirilicata zaseche.

 24. 24 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Айде, айде, не сме милиционери, а полицаи." Тогава разбрах, че сме загубили, и то с много"

  Баси ташака , взеха ги на подбив и собствените им лакеи!!!

  Klaatu Barada Nikto!
 25. 25 Профил на alexdim2
  alexdim2
  Рейтинг: Неутрално

  Само ще ви кажа да не бързате да се радвате. Верно, червените и техните турски слуги получиха шамар, но не мисля, че дон ББ ще е нещо повече от циркаджийски хаос. Страхувам се, че той ще бъде поредната салфетка, която да попие, кое ли вече по ред, разочарование на обезверения народ.

 26. 26 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  до г-н Борисов. В тази държава има една паразитна раса наричани цигани та въпросът ми е кога ще бъде открит ловния и сезон щото те за друго се видя че не стават.а се очертава гладна зима и те ще тръгнат да мародерстват.ИСКАМЕ да се въведе американския закон за защита на собственоста това тяхното не се търпи и европейските държави го усетиха на гърбъси а ние трябжа и да ги носим ЗАЩО кой гледа бурен в градината си освен ние Българите?

 27. 27 Профил на blah
  *****
  Неутрално

  2 към 1, че тоя парламент няма да прокара закон за лустрацията, обаче следенето в Интернет ще мине, Батмане, опровергай ме!

 28. 28 Профил на st
  *****
  Неутрално

  ПРЕЦАКАХМЕ ГИ!Представете си при 2 млн. избиратели и при
  600 хил. за ДПС какво ни се готвеше

 29. 29 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Дано това да е началото на края на Доган и Столетницата в Българската политика !!! От това всички само ще спечелим, дори тези които гласуват за въпросните...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 30. 30 Профил на да бе
  *****
  Неутрално

  време е сега да се изхвърли боклука. Бойко, не ни разочаровай, не го прави, а влезни в историята и управлявай!

 31. 31 Профил на Мони
  *****
  Неутрално

  Когато коментирахме,че изказванията на доган залагат края на БСП никой вероятно от управляващите не ги четеше,и президент и станишката се правеха на ни чул ни видял.Когато целия народ пищеше по странците на дневник от мафиотската ДПС също .Няма какво да правят анализи ние читателите и избирателите ги направихме вместо тях.Препоръчвам на ББ да надниква в сайта на Дневник и да си сверява часовника.Колкото до Доган и неговото евангелско намекване препоръчвам на прокуратурата да се самосезира и уточни за какъв нож намеква.До кога ще се гаври с Българския народ

 32. 32 Профил на Абе
  *****
  Неутрално

  Наистина къде е братчето на Другаря Станишев?

 33. 33 Профил на До #23 или daskal
  *****
  Неутрално

  Слушай ABBA и може и да ти светне за "текста на идиома".
  Хайде със здраве!

 34. 34 Профил на Вечният победител е уморен
  *****
  Неутрално

  А чухте ли Доган как се изпусна и каза, че едни гласове са му дошли абсолютно БЕЗПЛАТНО. Пълна смехория!
  Ама то така става, като ходи друсан на пресконференции.

 35. 35 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Жалко за Минчо Спасов - той е свестен човек, например е много по-ценен от Яне Янев.

 36. 36 Профил на проф д-р Иванов
  *****
  Гневно

  без прокуратура и съд самозваните наследствени и пожизнени властотържци няма да се махнат доброволно от коритото.

 37. 37 Профил на N.Yo.
  N.Yo.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Не само за Минчо Спасов. Мен по ме е яд за Даниел Вълчев, който смятам, че трябваше да го оставят за министър на образованието. Дочух и че ГЕРБ няма да подкрепят Меглена Кунева за още един мандат като еврокомисар, което също ме разочарова. Дори и малко имаше кадърни хора... дано поне бъдат заместени от също такива хора

 38. 38 Профил на До # 13
  *****
  Любопитно

  Опитах но не стана
  (пак ми изчезнаха препинателните знаци)

 39. 39 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  the winner takes it all,
  THE LOOSER HAS TO FALL:
  ami da se nadjavame che s izbora si sme w parvata kategorija, inache kato gledam snimkata ne mi se misli kakvo sme si natresli!

 40. 40 Профил на Причината
  *****
  Неутрално

  Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Димитър Дъбов. Плеядата от глупаци се събрала да обсъжда хладнокръвно причината за зашеметяващата загуба. Но както винаги се случва в тази омразна за българите партия след погрешен анализ се стига до неверни изводи. Причината е прозаично проста, а тя е защото сте социалисти-путинисти, заради това изгубихте.

 41. 41 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Прост народ- слаба държава.

  Тоя народ освен за Бойко, не знаеше за кого друг гласува. Силно се надявам да не се получи " Цар №2".

  ☭= ☠
 42. 42 Профил на st
  *****
  Неутрално

  да жалко за Д.Вълчев - най-успешния министър на образованието за последните 20 години.

 43. 43 Профил на Наблюдател
  *****
  Гневно

  Оф, и тук ли има фен клубове на комсомолската снахица Кунева? И какво толкова й се прехласвате на тая надута лелка, че не мога да разбера? Освен да говори високопарно и нонстоп да демонстрира, че е пълен въздух под налягане, нещо реално, полезно да е свършила? Случайно да усещате, че правата ви на потребители се зачитат повече откак се намърда на еврокомисарското място? Айде нема нужда от крокодилски сълзи за псевдоаристократи

 44. 44 Профил на Соломон
  Соломон
  Рейтинг: Неутрално

  Политика и морал
  Българино!
  Само преди две седмици ти хленчеше, че няма за кого да гласуваш.. Сега надигна глава. Намери си за кого да гласуваш?- Добре.
  -Защо обаче, по инерция, продължаваш да съскаш срещу Костов? Защото морала и висотата на другите, удрят комплекса ти за малоценност ли?
  -Какво лошо има в това да видиш, че в България се зараждат наченките на истински политически морал? Е, за сега, само Иван Костов е носител на такъв тип морал - "да се говори каквото се мисли и да се върши това което се говори".
  -Защо това дразни толкова много ушите ти..??
  Нормалното е да се приветства всяко положително развитие в оцапания политически живот в България. Някога СДС беше заслонът, в който номенклатурата се скри от гнева на народа. Като му изпопадаха керемидките Бисеров, Бакърджиев, Софиянски, Юруков, Радонов.. и лъсна отсъствието на политически морал и у хора като Ж.Желев, Бонев, П.Стоянов, СДС/после ОДС/ си получиха оценката на избирателите и заминаха в опозиция / а керемидките - завинаги/.
  Те говореха неща, които не мислеха и извършиха дела обратни на думите си.
  После,някой докара Царя, със същата цел - да заслони тайната власт на номенклатурата и да си напълни "негово величество" джобовете.
  Народът не се усети и гласува за него. "Царя" говореше неща, които не мислеше и извърши неща обратни на говоренето му. Получи си го по най-унизителния начин. Заслужено бе изхвърлен от политиката и историята на България. Завинаги!!!
  Така стана и с „Тройната коалиция”. БСП и НДСВ и ДПС крояха тайни замисли, говореха едно а извършиха друго. И си получиха заслуженото.БСП отиде в реанимация за дълго, ДПС отива в инфекциозното, а НДСВ го изпратихме мълчаливо.
  Кошлуков беше наказан за същата липса на политически морал. Останалите зад борда на тези избори - също, защото на българина му стана ясно, кой е истински и кой е менте.
  Яне Янев получи кредит от избирателите, защото няма по какво да се види дали това което говори е това, което мисли и дали това което казва, че ще прави е това, което е говорил.
  Страхотно мъдър е българския избирател!
  Сега идва във властта Бойко Борисов. И неговият ГЕРБ получи кредит на доверие. Критерият, по който ще бъде оценяван от избирателите е пак този: - дали се говори каквото се мисли и дали се върши това което се говорило от тази партия.
  Ако се размине с този минимум за наличие на политически морал, политическата кариера на Борисов ще е много кратка, а ГЕРБ ще има съдбата на политическите ментета до тук.
  Защото на тези избори, освен всичко друго, българския народ показа, че е платил с лихвите цената на мирния преход и от тук нататък всеки политик и политика ще получава това което заслужава. Включително и развалени яйца и нещо по-твърдо по главите си. Страхът от брадвите го няма. Тоест, няма го и страхът от палките и хватките на полицията и мутрите. Сега сме на чисто -пито платено.
  Голямата победа за българската демокрация е , че най-после бе дефиниран образът на моралната и неморалната политика и физиономията на моралния политик и на политическия мошеник.
  За неудоволствие на мнозина, Иван Костов е политикът с нов морал. Възрастта му няма значение.
  Колкото и да се дразнят някои, той е огледалото в което се и ще се оглежда всеки, който от тук нататък помисли да прави политика.
  Процентите на партията му сега нямат никакво значение.
  Колкото повече действуващите политици и държавни мъже се отдалечават от стандарта Костов, толкова по-бързо ще изхвърчат от политическата сцена. И толкова повече ще расте подкрепата и процентите на водената от Костов или за придържаща се към зададения от Костов стандарт за политически морал, политическа формация.
  Това е нещото, което вбесява и плаши ментетата.
  Страхът от появата на морал в политиката!
  А , че носителят на такъв морал се казва Иван Костов, е само неприятна за някои, подробност.
  Можеше да се нарича Първанов, Станишев, Сакскобурготски, или Доган, но не би...
  Би могъл да се нарича след време и Бойко Борисов.
  Аз истински си пожелавам това.

  Соломон
 45. 45 Профил на Pepi
  *****
  Неутрално

  Гласувах за Сините, но се радвам, че ГЕРБ се представи толкова добре. Това дава надежда за силно дясно управление. Мисля, че Сините и ГЕРБ ще ни покажат нов и по-добър стил на говорене и управление, и ще ни върнат към идеалите на Левски и другите български възрожденски демократи. Оставам все така верен на Синята идея, но пожелавам на ГЕРБ успешно управление!

 46. 46 Профил на Ивчо
  *****
  Любопитно

  Голяма радост голямо нещо..

  А мутрите взеха властта

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 48. 48 Профил на Bitolja
  *****
  Неутрално

  Makedonija treba da stane Zapadna Bulgaria.Pozdrav od Bitolja do vsitski Bulgari.

 49. 49 Профил на Bitolja
  *****
  Неутрално

  моментално във македония има 500000 БЬЛГАРИ

 50. 50 Профил на !
  *****
  Неутрално
 51. 51 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Всички изказвания на пресконференцията в изборната нощ и вчера на г-н Иван Костов бяха брилянтни.
  Това е човек свисок морал. С отговорност за бъдещето. С любов към бъдещето на Бълтария.
  Гласувах за Синята коалиция и за него.
  Щастлива съм, че има такъв политик.
  Живеем в общество и трябва да има пример.

 52. 52 Профил на 11011001110
  *****
  Весело

  Който разчита на великото търпение на българския народ ще има лошо да пати Дано съставят стабилно правителство и бог да е с тях

 53. 53 Профил на Първанов и БСП
  *****
  Неутрално

  С изказаното си в навечерието на изборите мнение за коалиция БСП, ГЕРБ, ДПС за пореден път показа, че е неадекватен и не е никакъв политик и държавник. Той дребен манипулатор и играч.
  Искаше да направи нова тройна коалиция.
  Всички в тая партия за 5 пари не струват.
  Дори гласът на Стефан Данаилов озвучаваше клипа с брадвата.
  Какви добри хора са, а в главите им хвърчат брадви и секири.
  Стовари им се секирата!

 54. 54 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Без закон за лустрацията няма да има управяне ,а слушам по пресконференциите ,че става въпрос за търсене на отговорност за кражби ,но не и за лустрационни закони!Много лошо!

 55. 55 Профил на Bruk
  *****
  Весело

  Искам да видя вече бивши министри в затвора като Емел Етем, Масларова и Валери Цветанов който съсипа българското земеделие ................... и дано на следващите избори БСП-БКП да не прескочи 4% бариера....

 56. 56 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Един малък окултен анализ на това което се случи на тези избори :

  Събитията се развиха по програмата ,,Кет Балу" - има много общо с едноименния филм.
  Избирателите са в ролята на Кид Шелинг - професионалният точен стрелец от Дивия запад.

  В парламента влязоха 6 партии - 6 куршума в револвера на Кид - You got no choice.

  Лидерите, стабилността и възхода ,както и екосистемата останаха отвън.Те са за нас народа, за всяко семейство.

  От днес нататък мисленето на всеки се управлява от Colt - 45 ( оръжието на Дивия запад ).

  Това е варианта в който влязохме. Какво ще стане ще видим. Аз разполагам само с музикалната версия на програмата Colt - 45.

  Съзнавам, че горенаписаното звучи глупаво, но за последните 25 години съм виждал и по големи дивотии да стават физическа действителност.

  Животът има и друга страна ( евристична ).

  Справка :
  Евристика = логика на чувствата

 57. 57 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Много бързо забравихте,че точно вълчев-СЕДЯНКАТА е.. мамата на българските учители ведно с орешарски и такевата янка!?!И май напълно малоумно мислите,че български комунист,а др.кунева-ПРЪМОВА си баш такова леке,може да направи нещо за народа си?Че има ли по-големи безродници от тях?

 58. 58 Профил на rycher
  *****
  Неутрално

  Колкото повече българи прочетат Любен Пандев (44) и по-важно - колкото повече разберат прочетеното, толкова повече БГ ще прилича на нормална държава, където се спазват дадените думи и написаните закони!

 59. 59 Профил на DREAMER
  *****
  Неутрално

  спите спите.... морал в политиката НЯМА!!!

 60. 60 Профил на със сигурност
  *****
  Неутрално

  който бърка в кацата с медеца
  е приятел с баба Меца

 61. 61 Профил на ?
  *****
  Гневно

  Доган ага цетира евангелието,ножове вади май май някой се опитва да ни плаши .....

 62. 62 Профил на Лора
  *****
  Неутрално

  И аз държа на Минчо Спасов и Даниел Вълчев. Те са професионалисти и много по-ценни от много току що избрани депутати. Чува се, че министър на образованието и науката ще бъде Йорданка Фандъкова. Нищо лично, но тя е била директор на училище. Даниел Вълчев пооправи донякаде нещата в предучилищното и училищното образоваие. Много повече неуредени неща има във висшето образование, а за науката да не говорим. Особено закона за научните степени и звания е такъв батак. Дали Фандъкова има компетенциите в тези сфери? Ако няма, дали ще има хора около нея, които да работят по тези въпроси?

 63. 63 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Чак пък да са били брилянтни изказванията на Костов... Бях полузаспала, но като го чух да поучава една журналистка - веднага се разсъних.
  Не че те не са глупави де, ама и той много неприятно си позволява да им говори.
  Така далеч не се стига.
  Грам поумняване няма явно от 2001. Поне в това отношение.

 64. 64 Профил на Стоян Бояджиев
  Стоян Бояджиев
  Рейтинг: Неутрално

  Към г-н Пандев и No.51: аз пък се радвам, че има все повече осъзнати хора като нас. Благодаря Ви!
  @Пандев - брилянтно написано!

 65. 65 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 594 Неутрално

  44, по-добре не можеше да се каже. Напълно подкрепям написаното от Вас.

  "....Е, за сега, само Иван Костов е носител на такъв тип морал - "да се говори каквото се мисли и да се върши това което се говори". ...."

 66. 66 Профил на Bawarec
  *****
  Неутрално

  Поздрав за Битоля. Как гласувахте в Македония?

 67. 67 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Каквото и да направи Бойко, и чудеса да са, втори мандат няма да получи. Показва го практиката и у нас и в цяла Източна Европа.
  Едно от предизвикателствата към ББ е Вътрешното министерство. Сега там има едно смазващо мнозинство от много прости шкембелии - видяхте ги докато пушехаь облечени в грозните си размъкнати турски парцалки,-, без капка мозък и профисонализъм. не говоря за катаджиите, които винаги са си били такива, и при социализма. Говоря за оперативните работници. Извън некомпетентността си и физическата си неприложимост, те са и опасно корумпирани и издънват системата отвътре. Двойни заплати и много по-малко, но по-качествени хора - това е пътят...И гонка! Гонка и контрол върху разпуснатостта на тези хора, които дори не знаят как се носи униформа и пагон!

 68. 68 Профил на Л.Обретенов
  *****
  Неутрално

  Лидерът на ДСБ Иван Костов не оправда очакванията, че без проблем ще се пребори в 23-ти район на София, той остана трети след кандидата на БСП Георги Кадиев. В 24-ти район Мартин Димитров събра 34 163 гласа, достатъчни за втора позиция. Образователният министър Даниел Вълчев, който бе считан за една от най-силните кандидатури на НДСВ, е едва четвърти. В 25-ти район Петър Курумбашев (БСП) се класира втори и отвя Екатерина Михайлова ("Синята коалиция" с 36 573 срещу 23 240 гласа.

 69. 69 Профил на А Ив.Костов
  *****
  Неутрално

  А Иван Костов няма ли да подаде оставка след като загуби катастрофално мажоритарния вот в 23 район София - и от ГЕРБ и от БСП/БКП? По-голям позор едва ли може да има? А се стяга за председател на парламента! Ха-ха-ха!

 70. 70 Профил на Иван Николов
  *****
  Любопитно

  Здравейте искам да ви попитам някой може ли да разкаже повече за тоя Васил Новков от ГЕРБ,аз знам,че е младо момче,четох веднъж едно интервю с него където доста добре се изказваше,а се заинтересувах най-вече от него когато в това интервю каза,че е оставил дискотеките,излизанията и дори приятелите си на заден план защото иска да се посвети на политиката и да помогне на хората,защото му било писнало всеки да говори и нищо да не прави.За млад човек това е доста силна позиция,аккто и да е да не ви отегчавам.Просто ако някой може да разбере повече за него,нека сподели според мен той има будеще като политик и дано ГЕРБ му помогне,а той пък помогне и на нас младите.

 71. 71 Профил на rrrrr
  *****
  Неутрално

  Бахти наглите седесари, никакви условия не искали само и само да влязат във властта..... долни плужеци. Добре че всяка година гласовете им намалят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK