Партия ЗЕЛЕНИТЕ

Един от първите протести, в които дотогавашните протестиращи като граждани и еко активисти се явяват вече обединени в политическа партия Зелените.Политическата партия ЗЕЛЕНИТЕ е учредена през май 2008. Партията се ражда от протестите започнали през 2007 г. срещу унищожаването на българската природа. Затова и нейните създатели не излизат от политическите среди, а от гражданските движения и неправителствения сектор, ангажирани срещу застрояването на Странджа, Рила, Витоша и Иракли.


Поради чисто гражданската си структура имаше опасност партията да не успее да се регистрира на изборите за евродепутати, след като скорошна промяна в изборния закон, вдигна паричния праг за участие на 50 000 лв. До последния момент не беше ясно дали ЗЕЛЕНИТЕ ще успеят да съберат сумата, чрез дарения, събирани от граждани на изнесени щандове на улицата и по интернет. Два дни преди крайния срок партията все пак успя да се регистрира и ще участва с бюлетина номер 12 в изборите за евродепутати.


Политическата формация има хоризонтална структура и трима съпредседатели Андрей Ковачев, Деница Петрова и Петко Ковачев. С изключение на Петко Ковачев, който през 1989 г. – 1997 г. е член и активист на НД "Екогласност", останалите двама съпредседатели не са участвали под някаква форма досега в политиката. В медийното пространство Андрей Ковачев е известен най-вече като експерт по въпросите за екологичната мрежа НАТУРА 2000.
"За мен влизането в политиката е необходимост, а не личен избор. То е следствие от липсата на политическо представителство, липсата на избор за кого да гласувам и липсата на политици, с които да работя, когато става дума за защита на природата и хората в България", твърди самият той в представянето си на сайта на ЗЕЛЕНИТЕ.


Една от последните акции на ЗЕЛЕНИТЕ е протестът през май пред представителството на Европейската комисия в София срещу бавната реакция на Брюксел по внесените петициите срещу нарушения при опазването на природата в България.
На 18 януари, 2009 г., политическа партия "Зелените" стартира кампанията си за широк обществен дебат за промяна устройството на държавата и начина, по който политическата система в България функционира.


Партията има амбицията да се яви и на изборите за Народно събрание, ако успее отново да прескочи финансовия праг от 50 000 лв. паричен депозит. Брояч на сайта на ЗЕЛЕНИТЕ отброява събраните от граждани дарения за депозита.


Тримата съпредседатели:


Андрей Ковачев - Учредител и инициатор на коалиция "За да остане природа в България", един от основните двигатели на кампанията за спасяване на Кресненския пролом (1997 г.) и последвалата кампания за спасяване на Пирин (и двете дали началото на намесата на природозащитното движение за коригирането и създаването на закони). От 1992 г. е в Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. От 2004 г. работи за изграждането на мрежата НАТУРА 2000 в югозападна и северозападна България. Ръководи научната група, разработила основополагащия документ, залагащ параметрите за опазване на НАТУРА 2000.


Деница Петрова - Работи по анти-ядрената кампания, в протестите срещу АЕЦ Белене, а oт 2007 г. е един от учредителите на Института за зелена политика. Извършва проучвания на енергийния сектор, възобновяемите енергийни източници, изследва урановите мини. Работи и като планински водач.


Петко Ковачев - Участник в кампаниите относно АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене", АМ "Люлин", Кресненското дефиле, за устойчиво използване на европейските фондове, НФООС, инсинератора за изгаряне на индустриални отпадъци край Раднево, нефтопроводите Бургас – Александруполис и АМБО и др. Съучредител на Блулинк и Информационен и учебен център по екология и няколко други НПО в областта на опазването на околната среда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK