Германското външно министерство отново отказа секция в Манхайм

Германското външно министерство отново отказа секция в Манхайм

© Надежда ЧипеваМинистерството на външните работи на Германия е отказало на българи, живеещи в страната, да бъде отворена секция в град Манхайм. Това е било второ запитване до външното министерство, съобщи Кирил Радев, който е част от инициативен комитет на българските граждани в Германия за откриване на изборни секции.


"Екипът положи усилия да се запознае със ситуацията в подробности, да я анализира, в следствие на което успя да построи теза, според която посочените в първия отказ пречки, свързани със сигурността на провеждане на изборния ден, са преодолени", посочва Радев. За целта е била получено и съгласието на френското почетно консулство, да проведе изборния ден в тяхна сграда. Българите в Манхайм възприемат отговора от страна на немското Външно министерство като прекалено общ и недостатъчно аргументиран.


Според Радев българското посолство в Германия досега не реализирало последващи стъпки като в неофициални разговори с българите изразява позицията, че възприема отговора от немска страна за окончателен. От комитета от своя страна не виждат коя е всъщност законовата причина, която възпрепятства откриването на изборна секция. Те се надяват, че дори всичките им опити за откриването на секция да се окажат безуспешни, те ще получат обоснован отговор за съответните причини. Това не би могло да се случи без дейното участие на посолството в Берлин. До този момент българското дипломатическо представителство не е изразило намерение да предприеме каквито и да е стъпки от тук нататък в оставащите три работни дни преди провеждането на изборите. Българите са възмутени от това обстоятелство и възприемат цялостното поведение на посолството като недостатъчно инициативно и решително в търсенето на положителна развръзка по случая.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK