"Синята коалиция": Ще изведем България от кризата

"Синята коалиция": Ще изведем България от кризата

© Юлия ЛазароваИзвеждане на страната от икономическата криза, възстановяване на доверието на европейските партньори, ликвидиране на политическата корупция, гарантиране на енергийна сигурност, модерно образование и качествено здравеопазване. Това са пет ясни и достижими цели, отговарящи на най-тежките проблеми, които ще наследим от управлението на тройната коалиция, каза лидерът на ДСБ Иван Костов в събота, когато заедно с лидера на СДС Мартин Димитров, Анастасия Мозер и лидерите на другите формации в "Синята коалиция" представиха нейната политическа програма. "Ние показваме не само качествени идеи, но и много сериозни хора, които да изпълняват тази програма. Комбинацията от двете ще свърши работа и ще доведе до промяна в България", посочи Мартин Димитров.


Десницата обещава широко включване на банките и фирмите в писането на европроекти, както и забрана еврофинансирането да се замества от пари на данъкоплатците. "Синята коалиция" поема ангажимент до края на 2009 г. да се възстановят плащанията по всички европейски средства, замразени от Брюксел.


Програмата предвижда до 2013 г. да бъдат вложени 5 млрд. лв. за транспортна инфраструктура, като до края на 2010 г. трябва да бъде завършена магистрала "Люлин", до 2011 г. - "Тракия", до края на мандата -"Марица" и "Струма", а "Хемус" да е пред завършване. "Видяхме как една магистрала се строи пет години и накрая няма магистрала. Когато няма правила, няма и магистрали", заяви лидерът на СДС.
От коалицията обявиха, че руските енергийни проекти ще бъдат преразгледани, а енергийната сигурност ще бъде гарантирана с нова стратегия, каквато според тях в момента липсва, за да се гарантират руските интереси.


По-късно в събота със скандирания "Време е!" и "Идваме!" десни симпатизанти откриха предизборната кампания в НДК. Пред тях говориха всички лидери в коалицията, съпредседателите на щаба и първите четирима от евролистата - Надежда Михайлова, Светослав Малинов, Петя Ставрева и Стефан Тафров. За сините пяха Графа и "Акага", Белослава, Ваня Костова, Богдана Карадочева и др. "Опитите им да ни спрат само ни направиха още по-силни и мотивирани, удържахме морална победа още преди да е започнал мачът", каза Мартин Димитров. "Време е за добрите", заяви лидерът на ДСБ.


Мото: "Време е!"
Акценти в програмата
Aнтикризисни:
- Свиване на публичните разходи до 38% от БВП при сегашни над 40%, за да се освободи паричен ресурс за гражданите и фирмите. Със замразяване на енергийните мегапроекти ще се освободи допълнителен публичен ресурс.
- Намаляване на ДДС и на останалите преки и косвени данъци, възможно най-ниските за ЕС акцизни ставки, редуциране на осигурителната тежест
- Намаляване на минималните задължителни резерви на банките до 6% при сегашни 10, което ще позволи отпускането на допълнителни кредити. БНБ ще се задължи да плаща лихви за резервите. Запазване на валутния борд до влизането в еврозоната.


Съдебна власт
- Преминаване на прокуратурата и следствието в изпълнителната власт чрез конституционна реформа.
- Главният прокурор да бъде избиран от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от гласовете на 2/3 от депутатите, постоянните парламентарни комисии за контрол над съдебната власт и спецслужбите да бъдат съставяни на паритетен принцип под председателството на опозицията.
- Разформироване на ДАНС, защото се е превърнала в "политическа полиция".
- Създаване на специални наказателни състави за престъпления, извършени от магистрати.
- Лустрация в правораздаването чрез отнемане правото на служителите и агентите на ДС да заемат ръководни постове.


Здравеопазване
- Въвеждане на национален здравен стандарт, на който трябва да отговарят всички заведения, предлагащи здравна услуга.
- Премахване монопола на НЗОК и въвеждане на конкурентни здравни каси, но единствено на доброволни начала.
- Категоризация на болниците след независими одити.
- Премахване на лимитирания достъп на нуждаещи се пациенти до медицинска помощ.


Образование
- Изкореняване на корупцията и издаването на фалшиви дипломи.
- Намаляване на училищните и университетските мрежи, повишаване на изискванията за матурите, въвеждане на задължителен изпит по гражданско образование.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK