Станишев протегна ръка към десницата за национален фронт срещу ГЕРБ

Сергей Станишев<br />
<br />

© Георги Кожухаров, дневник

Сергей СтанишевАко днес не потърсим съюз върху основата на широкото убеждение, че демокрацията е в опасност, утре може да е късно, каза пред конгреса на БСП лидерът на партията Сергей Станишев. Той призова съпратийците си за пълна мобилизация и диалог и партньорство с всички демократично мислещи хора и сили.


"Знам какви ще бъдат коментарите: социалистите пак предлагат Отечествен фронт, нека го нарекат както им е удобно, не бива да имаме претенции нито за името, нито за лидерството", каза Станишев.


Той препудпреди своите, че е важно да разберат, че над страната е надвиснала грозна опасност, която трябва да бъде пресечена. България няма да се измъкне от дупката, ако демократичните партии се борят всяка сама за себе си, а трябва да мислим за националн спасение, каза Станишев, а съпартийците му разчетоха призива като подадена ръка към десницата за предстоящия вот на недоверие към кабинета "Борисов".
Тезата "за подадената ръка" и нейната цел обаче затрудни делегатите да я разгадаят и дори някои критикуваха, че никога не имал "по-разпиляна реч", без ясни послания.


Едни видяха отново аргументи защо БСП не издига тяснопартиен кандидат за президент и потенциал Калфин да привлече дясномислещи избиратели. Според други можело да се тълкува като опит да си остави вратичка за подкрепа на независимата Меглена Кунева на евентуален балотаж. Според хора от президентския кръг Станишев "преписал" тезата на Георги Първанов за общ фронт за национално спасение, която той развива от началото на втория си мандат и въз основа на който структурирал и движението си АБВ.


Станишев повтори, че залогът на предстоящите избори е бъдещето на България, защото една победа на ГЕРБ означава "укрепване и довеждане до край на всички грозни черти на формиращия се режим: едно лична репресивна власт, икономически клиентелизъм, затъване в блатото на мизерията, потискане на гражданските права".


България няма нужда от президент-пионка на Борисов


"България не се нуждае от президент, който ще е пионка в ръцете на Бойко Борисов, защото такъв ще бъде всеки един президент на ГЕРБ. Страната няма нужда от президент, който ще е преносител на политики, формирани от вън, който желае да обърне държавата надолу с главата и който ще я изолира от света и ще я скара със съседите." Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в отчетния си доклад пред конгреса на партията.


България има нужда от президент - лидер на нацията в европейския й път, с визия, с последователност и сила, отбеляза лидерът на БСП. "Именно такъв президент искаме да дадем на България и вярваме, че нашият кандидат може да стигне до сърцата и умовете на хората и да спечели", каза Станишев, а залата му отвърна с ръкопляскания."Съвременници на бъдещето", е мотото на заседанието на 47-ия конгрес на БСП. Сред гостите са лидерът на НДСВ Христина Христова и зам.-председателя на ДПС Лютви Местан. Делегатите ще утвърдят платформа за президентските и местните избори и ще приемат декларация по случай 120-годишнината на БСП.

Станишев посочи, че кандидатът на БСП Ивайло Калфин отговаря на всички критерии на хората към държавния глава - да е обединител на нацията, да представя България и да е познат в Европа, да е честен и почтен, да е близък до хората. "Ивайло няма да се поколебае да пресече посегателства върху демократичния характер на държавата", каза лидерът на БСП и отбеляза като заслуги на Калфин членството в ЕС, завръщането на българските медицински сестри, осъдени в Либия, извоювани допълнителни компенсации за спрените мощности на Козлодуй.


Опонентът ГЕРБ не би се спрял пред нищо за удържане на властта


В 40-минутната си реч Станишев предупреди делегатите на конгреса, че за БСП предстоят най-трудните президентски и местни избори за последните 20 г., "защото насреща ни е опонент, който не би се спрял пред нищо за удържането на властта с всякакъв ресурс – властови, финансов и медиен." 


Впрегнати са всички държавни структури, начело с МВР, каза Станишев. По думите му "пропагандната месомелачка" е в действие, контрабандните канали вече работят за купуване на гласове.


Според него вече има заплахи, шантаж, подкупи, превербуване на кандидати, номинирани от БСП.


Станишев призова своите да помогнат на "хората да си отворят очите и какво бъдеще чертае ГЕРБ за всеки български гражданин, разбира се да вдъхнем вяра, че има надежда и може да е различно".


ГЕРБ се стремят да избягат от открита политическа кампания, защото в общественото съзнание те вече не са добрите момчета, каза Станишев. По думите му сега ГЕРБ ще се опитат да се представят за по-малкото зло и ще плашат с призрака на тройната коалиция.


Колкото по-ниска е активността, толкова повече шанс има за контролирания вот, отбеляза лидерът на БСП и призова съпратийците си да събудят хората "от вцепенението, страха, пасивността и отчаянието". "За да го направим, трябва да се стреснем първо самите ние за съдбата на БСП. Често ръководствата търсят не най-избираемата фигура, а спазването на баланси, други точат ножове за следващия конгрес", каза Станишев.


Два сценария пред БСП


БСП е с два сценария – да постигнем добра стартова позиция за следващите парламентарни избори, вторият е при слабо представяне и загуба на изборите – да потънем във вътрешнопартийни борби, които ще докарат БСП до второстепенна политическа сила, предупреди лидерът. Затова призова всеки да даде от себе си най-доброто за изборната победа.


Днес очаквам всеки от кндидатите да окаже пълна и искрена подкрепа на нашия кандидат за президент Ивайло Калфин, заради БСП и нашите членове, каза Станишев.


Положителна оценка за двата мандата на Първанов


Двата мандата на президента Георги Първанов доказаха, че институцията не е слаба и безпомощна, че може да свърши важна работа за национални прироитети – като членството в ЕС и НАТО, отчете в доклада си Станишев. Добави, че Първанов се утвърди не като партийно пристрастен президент, а "уплътни функциите си на държавен глава и с конкретни инициативи и действия допринесе за енергийната независимост на България".


Станишев даде положителна оценка за свършеното от Първанов и Ангел Марин "за добруването на България".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK