Политолози за кризата в "Синята коалиция"

Иван Костов и Мартин Димитров

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Костов и Мартин ДимитровИграта на нерви между двете партии в "Синята коалиция" - СДС и ДСБ, загрубя и ден преди крайния срок за обща регистрация за участие в президентския вот наесен все още не е известно дали партиите на Мартин Димитров и Иван Костов ще излязат с единна кандидатура за държавен глава.

Днес СДС се регистрира за участие в президентските избори в коалиция, която не включва партньорите им ДСБ. Миналата седмица СДС подписа споразумение с новото ОДС ("Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски) за подкрепа на кандидата им за президент Румен Христов.


"Дневник" попита  политолозите Румяна Коларова, Огнян Минчев и Татяна Буруджиева как разчитат процесите в дясното политическо пространство.


Румяна Коларова:

Много ме е страх да си помисля какво се случва. Най-лошите кошмари се сбъдват. Омразата, която беше стаена в "Синята коалиция", изплува на повърхността. Ако трябва да го опиша без термини: Най-накрая Стефан Софиянски загложди кокалите на СДС.
Ако се върнем към биографията на актуалните участници в днешните събития Софиянски, Евгений Бакърджиев, Любен Дилов, ще открием връзка и с кандидат-президента на десницата Румен Христов. Тайната среща в президентството преди десетина години за свалянето на Иван Костов се случва сега.  Тогава се срещат Бакърджиев и Софиянски по покана на Румен Христов. Това днес е реалното й продължение.


За СДС това е връщане на онази коалиция, катастрофалната коалиция на десните за 40-ото Народно събрание. Сегашното младо поколение в СДС явно не осъзнава какво се случва и не си спомня за предателството на дясното тогава.


Последиците тепърва ще се видят. Всички знаем, че на Румен Христов му е обещана подкрепа от ДПС. Това е най-рационалното обяснение. Всичко останало би означавало, че СДС е станало жертва, защото в подкрепата на Доган, макар и безчестна, може да се открие разум. Иначе старите политици на дясното просто практикуват политически вампиризъм, който ще нарани СДС.


Т.нар. широко дясно обединение по-скоро допълнително улеснява работата на ГЕРБ на изборите. Това е допълнителна ерозия на дясното. Присъединяването към СДС на онези партии без антикорупционна политика е неприлична фраза. Аз не съм чула ОДС с политиците от миналото да е подкрепило една антикорупционна кампания, подобно на ДПС.


До днешната ситуация се стигна, защото СДС още се дели на хора, които мразят Иван Костов и не. Омразата е най-силното и живо чувство в партията на Мартин Димитров.


Няма как една подкрепа от ДПС да няма позитивен резултат, защото, ако те се съберат 300-400 хил. гласа за Румен Христов, няма значение дали той ще победи. От друга гледна точка не знам след това дали дясното ще спечели или загуби от това свое решение. Това ще покаже една лична амбиция, в която аз не виждам нищо конструктивно. То ще е конструктивно за ДПС, защото ще се върне към дясното, но не и за самото дясно.


Огнян Минчев:

Има вътрешни процеси на разцепление в десницата, които не са започнали от вчера. Хазартното решение да се проведат предварителни отворени избори доведе до победа на едната страна за кандидат-кмет на София в лицето на Прошко Прошков (ДСБ) и претендент за президент Румен Христов (СДС). При такъв вот винаги има един победител. По-удачно беше да се постигне споразумение между лидерите на партиите. Сега и Прошков, и Христов се ползват с по-малка подкрепа, отколкото ако бяха избрани по втория начин.


Вътрешнокоалиционното съперничество води до постоянни опити от двете партии за минаване с едни гърди напред. СДС се опитва да води основната роля в остатъчното дясно, да прави някакви опити за обединение.


След като СДС подписа споразумението за подкрепа на Румен Христов с т.нар. ОДС, партията на Мартин Димитров се постави в ситуация на посредник. ОДС и ДСБ обаче не са в състояние да общуват пряко. Проблемът там е в достатъчно силните междуличностни конфликти. Тактическите игри на СДС водят до нови конфликти, чиито последствия ще бъдат по-големи, отколкото събраните допълнително гласове, незабележими гласове, от ОДС.


Очевидно е, че всички страни на лидерско равнище имат своята отговорност, което на практика означава самобламиране на дясното пространство.


Не е ясно какво точно е предизвикало тази ситуация. Известно е, че заиграването с тези остатъчни лидери на стари партии, част от които са в ОДС, има своята връзка с това крило от СДС на Пламен Юруков, Цонев, Христо Бисеров. Връзката с ДПС. Иван Костов и ДПС обаче са некоалирируеми реалности.


Не мисля, че ще има драматични последствия за цялото политическо пространство. Десните партии са остатъчна десница, въпреки че нейното поведение в Народното събрание е важно - и в комисиите, и на трибуната... Тази парламентарна конструкция е на път да се разпадне и да загуби качествени експерти от предната линия на "Синята коалиция".


А за търсената широка коалиция от ОДС какво да кажа. Каква е тази широчина на Софиянски, на Бакърджиев, Дилов... освен те и семействата им, върху какво се държи тази широчина.


Татяна Буруджиева

На пръв поглед се случва възстановяване на старото СДС, но без Иван Костов. Завършва се цикъла от 2000 г., когато Костов се отцепи и повлече останалата десница, а след това се търсеше отново обединение. По-детайлен поглед обаче показва, че новата коалиция на СДС се ориентира към следващите парламентарни избори през 2013 г. След 2000 г. постоянно стоеше въпросът за връщане на старото СДС, но възможно ли е разцепената десница да се обедини, както в миналото като кауза от прехода. Тогавашната кауза срещу комунистите не може да е убедителна сега. Какво ще се получи - тепърва предстои да видим дали ще е стабилно обединение, трябва да се покажат политиките. Със сигурност е друг тип заявка за обединение.


Още 2 години ще видим как ще се впише Иван Костов в този процес - до следващите избори за парламент. Засега не мога да си представя, че ще се разпадне парламентарната група на "Синята коалиция". Това е и ключът на Костов.


Влизаме обаче във фаза, в която по принцип дясното се разпада, конфигурира и обединява едновременно. Това ще повлияе неизбежно и върху лявото пространство. Десните партии дава заявка за друг тип структуриране на пространството си.


Като цяло и партийната система е в криза и всяко по-сериозно движение неизбежно оказва влияние и върху другите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Каква криза това е смърт! Мартин Димитров порадде СДС на дмата най-големи крадци в българският преход!

  как може да продадеш СДС на Доган и Софиянски има ли по-голям позор???

  Изгонете Димитров с камъни сега. След изборите ще са останали стотина привърженици на СДС и ще е късно.

  Кога най-накрая ще го попита някой журналист при какви условия ще си подаде оставка? Айде Румен христов че президент няма да стане е ясно. Че и за балотаж и дори трето място е мираж е ясно. Но поне за 4-тото място със Сидеров и Семов ще се борят ли??? Или са стигнали до там да се болрят с трактора и Светльо хиподила за 10-то място?????

 2. 2 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Залагам на ДСБ. Там е по ясно и чисто. Костов няма да види триу,фа ма партията, която основа. Но тя ще го надживее.

  и най-умният си е малко прост....
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4323 Неутрално

  "А за търсената широка коалиция от ОДС какво да кажа. Каква е тази широчина на Софиянски, на Бакърджиев, Дилов... освен те и семействата им, върху какво се дъжи тази широчина.'
  Именно! това е просто едно предателство с главен победител милиционерската партия на ГЕРБ. Отдавна съм казал, че основната идея е да се подменят сините с псевдодясната ГЕРБ. Още от началото на ГЕРБ се заиграва една тъпо и измислено противопоставяне. Това противопоставяне обаче не е на идейна основа, а на това кой е по-по-най. Едно глупаво и безполезно противопоставяне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Мартиновите гадни пози
  се виждат и без политолози!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":

  Активно мероприятие е на ход, заради "опасността" Прошков да бъде реално борещ се за кметското място...А това не е добре за мафията, крадяща Кофия...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 6. 6 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  "Играта на нерви между двете партии в "Синята коалиция" - СДС и ДСБ, загрубя..." - много УМУВАНЕ, много "игри", много гяволии, а накрая - малко резултати... Къде бяха "старите" тарикати от СДС, преди изборите - на "раздумка" за нови далавери, след като осребриха предишните?!? Не е за вярване, че са толкова нагли да ИСКАТ още!

  Коментиране на анализираното, вече...
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4323 Неутрално

  Интересно ми е само, за какви се мислят предателите от СДС!? Не разбират ли те, че с това предателство те се превърнаха в еднодневки, за които никой няма да се сети след президентските избори. Такава е съдбата на всеки подлец и предател. Никой не го уважава!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски" - хвани единия, ритни другия.

 9. 9 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Климактериумът на една партия понякога има странични проявления,като Костов,Бакърджиев,Софиянски и други!А младият Мартин явно не харесва Старата синя дама,ама явно не го бива.
  Румяна Коларова е главния ибрикчия на Гаргамел,или платонична любов...?!

 10. 10 Профил на Пенчо Курабийката
  Пенчо Курабийката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Българинът е роден да бъде под еднолично управление. Въпросът е кой да бъде този човек? Попитайте някого, кой е най-подходящ за тази роля и той веднага ще ви отговори: "Аз!". Не, той няма да ви го каже гласно, но ще намери начин да ви подскаже, че най-точният човек е тъкмо той. Не ми ли вярвате? Защо тогава в кръчмите, като се напиете, започвате да крещите: "Да ми дадат власт на мен, ще ги оправя аз тях!"? Та дори и със зъби ще скръцнете. )))...

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "костовист" си е диагноза

  каквото и да се случи, тъмносиният (по кръв) драгалевски гуру ще може да разчита на определен брой твърдоглави привърженици в обхвата на статистическата грешка.

  очаквайте новият-стар син цирк с поредните политически драми, епизод предпоследен

 12. 12 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  В България има само двама души, които могат да бъдат наречени "държавници": Иван Костов и Стефан Софиянски. Другите са политици, такива има бол, с лопата да ги "ринеш"!

 13. 13 Профил на stefankalchev
  stefankalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки може да си чеше езика, но не е бил там и не знае какво точно е станало.
  Аз също.
  Затова нека лидерите на Синята коалиция да излязат пред хората и да кажат!

 14. 14 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Циркът отново идва в града… с нови и свежи номера! Насам, народе!

  Покрай „Лукойл“/изцяло негово дело/ Костов сега е още по-черен на всички. За това той се „отказва“ от “съюза“, и те излизат “бели” анти-Костовисти и истински демократи…, а и Яне (ДС тракторист на който никой не вярва) помага с каквото може…

 15. 15 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 418 Весело

  До 1989 Иванчо Костов беше у лево...То да идеш у десно...потенциа требе...У лево дуп... вартат,а у десно чур.. требват...Тежка политична ситуациа...

 16. 16 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":

  Мартин Димитров май на герберистите ви е трън в очите. Да не е защото е по-гъвкав от Костов, с което се конкурира с Борисов, а в същото време все пак е демократично-ориентиран и не върти генералски номера като тези с Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Цветан Цветанов и други шуро-баджанашки назначения. Демокрацията е плурализъм. Плурализмът е за всеки по нещо. Това сега се случва в дясно - който иска Костов - получава Костов, който не го иска - получава враговете му. Важното е, че и ДСБ и СДС са твърдо за провеждане на реформи и отстраняване на тоталитарните механизми.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 17. 17 Профил на Пенчо Курабийката
  Пенчо Курабийката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#12:"mik2"]В България има само двама души, които могат да бъдат наречени "държавници": Иван Костов и Стефан Софиянски.[/quote]

  И като умрат те- край, свършено е с нас, дето с лопата можеш да ни ринеш! Понеже в България от политика всеки разбира, а ти- най-много. )))...

 18. 18 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В ГЕРБ е истината

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#10] от "Пенчо Курабийката":

  Има нещо вярно, но сме все повече хора, които искаме да променим това. Стигат ни толкова диктатори и спасители. Време е да се цивилизоваме, че току-виж и арабите ни задминат след румънците.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#1:"merkel"]Каква криза това е смърт! Мартин Димитров порадде СДС на дмата най-големи крадци в българският преход! [/quote]

  +++++++++++

  Жалко за СДС - дано хората най-накрая разберат, че с КРАДЦИ политика не се прави и да пратят този полически труп на бунището.
  Очевидно трябва да изгори старото за да може да се роди нещо ново!!!

  Моралът не е порок!
 21. 21 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#12] от "mik2":

  не Софиянски е ДОКАЗАН КРАДЕЦ и престъпник !!!

  Моралът не е порок!
 22. 22 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Весело

  ".. ("Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски)...
  Ехооо ЦИК , възможно ли е да регистрирате партии с по 1 / един!!/ член , а ???
  Евгени - партия, и Лщбен - друга партия , Стефан - трета .. Това сериозно ли е ....

  Свободата Санчо, ....
 23. 23 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Марионетката димитров закопа СДС като го вкара по ченгеджйски начин в коалиция с костов. Сега се опитва да води самостоятелна политика, но никой не го приема на сериозно, особено когато върши глупости, които ще довършат СДС. Властта над всичко е типичното, което движи българските политици. Такива неща, като отстояване на принципи, идеи и чест, са им чужди.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 24. 24 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#8:"petrakieva"]"Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски" - хвани единия, ритни другия. [/quote]

  Тия партии имат точно 100 привърженика. Основно фамилията на Софиянски. то се видя на последните избори как може да се погребеш със Софиянски и да разчиташ че Доган ще те спасява? Тия глупази не знаят ли че Доган не прави нищо за без пари и ще си продадат дупетата за нищо! Накрая Доган ще ги прекара и ще отиде с Гоце а тия ще станат за смях и трактора и светльо хиподила же ги пият. ПОЗОР!

 25. 25 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Докога ще търпите тези смешници и глупаци в двете бивши сини партии, а?
  Тия направо ебаха мамата на синята идея, и някои продължават да ги вземат насериозно.
  Аз тая партия съм я правил (СДС) и ми е много неприятно да я гледам в ръцете на некадърници, бивши подлоги на комунизма и прочие.

 26. 26 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Весело

  Ох изпуснах и старата нова партия СДС с членове Мартин с няколко съученика ... и се получава ОДС ... Смях !!!
  За ДСБ - там са тъмно ...сини де ...не по тен , ама .... абе ще се получат двайсетина члена на Партията ...
  П.С. А че изконсумираха/ буквално - изядоха по всякакъв начин/ всички тия хора доверието и надеждата на народа си ... не му пука на никой .... Айде холан ...

  Свободата Санчо, ....
 27. 27 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Умолявам още веднъж някой журналист от дневник или от която и да е медия да зададат простичкия въпрос на Мартин Димитров - при какъв резултат на изборите той ще подаде оставка. Ако срути СДС до нивото на трактора и светльо хиподила ли? При какъв резултат тоя ще се махне или ще чака да го изгонят с кавъни стотината оцеляли последни привърженици бллагодарение на уникалното управление на СДС от неговите палячовци. А той е шефа на цирка. Позор! Да се продадеш на Софиянски- верно че той има много пари ама е позор! И да се надяваш Доган да те спасява. ПОЗОР! Това дори комуниситте не са си давали дупето така на Доган!

 28. 28 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В момента пред ДСБ има уникален шанс, но за да го оползотвори, цената е висока - след изборите трябва възможно най-скоро да се отърве от главния си шаман и да заложи на нови лица, за които чат-пат загатва, че има.

  Съмнявам се обаче, че са готови на такава радикална стъпка.
  За съжаление - и на тях, и на нещото, наричано обикновено "десница", но и на България.

 29. 29 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1934 Любопитно

  Интересно кое е накарало мартин да пребегне до този самоубийствен акт за него а и за неговото сдс ...откровенно казано не ми изглеждаше на чак такъв глупак ?

 30. 30 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#27] от "merkel":

  Я по-добре питай Цвъки кога ще иска оставка на Станито Флоров, че вече няма и смисъл да питаме Рапона той кога ще иска оставката на Цвъки.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 31. 31 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Да, ама нали им плащат за всяка "активизация"...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 32. 32 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#28] от "forza":
  Да, това ще е силен ход. На специален партиен форум Костов да се оттегли от ръководството на партията Или поне да предложи оставката си Може и да се случи... Предполагам, че ще има и лека външна подкрепа ... от към ЕНП В ЕНП се чудят как да "сдобрят" СК и ГЕРБ. Но това сдобряване може и да мине в посока СДС без ДСБ.

 33. 33 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#17] от "Пенчо Курабийката": Не, доказано е , че на всеки 30 години всяка нация "ражда" само двама, най-много трима държавници Когато дойде времето, други ще ги сменят, но пак няма да са повече от двама-трима Може да звучи като шега, но е вярно.

 34. 34 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Гледам хората около Мартин (не на снимката а изобщо) и се питам кои са тези хора и колко могат? СДС е заприличал на магазин за дрехи втора употреба от където можеш да си купиш някое поизтъркано старо палтенце което и като ново не е било на мода. ДСБ поне прилича на магазин за антики. Там стоката поне има някакъв отминал блясък.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Пак да си кажа след тези избори ще има голямо взиране в данните. И правене на изводи... но не само за СДС и ДСБ
  Отново ще е много интересно гласуването на ДПС. Доганови номерца. Не изключвам ДПС да отпусне малко гласчета на Христов - достатъчно за да погребе Кунева, но недостатъчно да изпревари Калфин - т.е. да отиде на балотаж. Допълнително това ще цели да покаже превес на СДС над ДСБ (сравняването на гласовете за Христов, с тези на общогласувалите за съветници, например. А така преди балотажа Доганчо може да извива ръце и на Борисов... поне според неговите сметки

 36. 36 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дамян":

  "Сдобряване" е трудно, защото Бойко систематично отказва да скъса с МВР/ДС кликата. Той не е типа човек, който ще уволни Цветанов, а това е много голяма спънка, защото докато Бойко се опитва да се изчисти, Цветанов продължава да рие все по-надълбоко. Дянков го оставиха сам и с това се изобличиха сами.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 37. 37 Профил на diogen_l
  diogen_l
  Рейтинг: 640 Гневно

  До коментар [#5] от "naturisten":
  Не е опасност Прошков да стане кмет -това би било добре за София !
  Но така или иначе ТРЯБВА ДА СЕ ПОДКРЕПИ кандидата за президент Христов , за да не се нагнезди и в президентството смърдящата мафиозна пасмина ГЕРБ , че това ще е гибелта на България !

  Тези две години ДОКАЗАХА, че явлението ГЕРБ е пагубно за България !
  Затова е нужно ОБЕДИНЕНИЕ на МИСЛЕЩИТЕ ХОРА за по-бързото освобождаване от тази вмирисана милиционерска пасмина , НЕЗАВИСИМО от политическите им пристрастия , ЗА БЛАГОТО НА БЪЛГАРИЯ И НА ХОРАТА В НЕЯ !

 38. 38 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#27:"merkel"]Мартин Димитров - при какъв резултат на изборите той ще подаде оставка.[/quote]
  Няма да подаде оставка , не се ядосвай , дори и да го "помолят"... най много да създаде нова - своя / имам пред вид той да е и лидера си ,и електората си / "демократична дясноориентирана партия "
  А той дори и със Светльо Хиподила сравнен е ...малък ..и ще се смалява още ....докато стане "Точица" ... но пак ще е в ..."Голямата политика" ...

  Свободата Санчо, ....
 39. 39 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#36] от "mapto":
  Прав си... Е, аз имам една версия, която се очертава все повече като мечта... Борисов да се кандидатира за президент и следващото правителство на ГЕРБ начело с Дянков да е по-отворено за коалиране в дясно. И точно при тази версия оттеглянето и на Костов може да е "цената" на коалирането.
  Но пак казвам, май се унасям в мечти

 40. 40 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дамян":

  Дянков им е черната овца. Освен ако Обама не нареди (нали Рапона е най-големия про-американец), Бойко няма да направи чак такъв компромис с комунистическите си другарчета.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 41. 41 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#38] от "Радостина": В светлината на днешните събития Хиподилчо като нищо ще събере стотина хил. гласа
  Майтап... това може да се окаже формата на протест на избирателите на ДСБ

 42. 42 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#39] от "Дамян":

  Борисив - президент .... ти се пошегува , нали ????
  Аз мисля , че от така "наречените кандидати " ...никой не става ... И е време да го заявим категорично ...Как ?
  Не знам , ако има юристи ..моля дайте едно рамо ...
  .Стига са ни представлявали лумпени , идиоти , радикали .... казано направо - серсеми !!!!

  Свободата Санчо, ....
 43. 43 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#40] от "mapto":
  Съгласен, с уговорката че "Рапона" се вслушва и в съветите на ЕНП Поне така демонстрира.

 44. 44 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#42] от "Радостина": Така е аз лично ще гласувам за серсемина Хиподил

 45. 45 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1161 Весело

  До коментар [#36] от "mapto":
  [quote#36:"mapto"]"Сдобряване" е трудно, защото Бойко систематично отказва да скъса с МВР/ДС кликата. Той не е типа човек, който ще уволни Цветанов[/quote]
  Тези работи като скъсване с миналото и поемане на вината вече е доказано че трудно се отчитат и доказват. Всичко е въпрос на начин на мислене и готовност за възприемане. Може да се проточи и 20 години и винаги ще се намери някой който не е съгласен че се е случило защото не е кило боб да го претеглиш.

  Относно Цветанов, нещата са същите както с царя, Бакърджиев, Софиянски, Дерлтиев, и.т.н. По-скоро стои като някакъв вменен символ на противопоставянето, а действията му нямат никакво отношение. Светнала е лампичката и не го харесваме. Ако лампичката угасне ще го харесаме. Въпросът по-скоро е кой включва лампичките и какви са му намеренията.


  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 46. 46 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Няма нищо страшно в създалата се ситуация! Най-много за парламентарните избори Иван Костов да не намери ракета носител за себе си, Веско Методиев и Класната. СДС бавно, но сигурно се самоубива, чучелата от миналото му днес се правят на възкръснали само по медиите. А всичко това е много полезно за България... Малко остана!

 47. 47 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  "Миналата седмица СДС подписа споразумение с новото ОДС ("Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски) за подкрепа на кандидата им за президент Румен Христов."

  Тия имена в тоя пасаж просто предизвикват гадене.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 48. 48 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само ГЕРБ! Всички останали са затънали в пошлост! По делата ще ги познаете!

 49. 49 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2006 Неутрално
  [quote#12:"mik2"]В България има само двама души, които могат да бъдат наречени "държавници": Иван Костов и Стефан Софиянски.[/quote]

  Егати вица! Държавници!? Дават мило и драго в името на държавата и затова се занимават с крамоли на дребно от сутрин до вечер

 50. 50 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дамян":

  По скромното ми мнение, след изборите, независимо от резултатите, Костов трябва да отстъпи назад - да стане някакво почетно гуру за вътрешнопартийна употреба. Номерът с "оставка - не се приема - е, к'во да правим сега" вече не минава.
  Не е необходимо дори да бъде оставка, а преструктуриране на ръководството - промяна в устава и начина на управление, така и формално оставки няма, а ще има концептуални промени, каквито са належащи. ДСБ има потенциал, които досега пилее заради табуизирането на фигурата на лидера. Политиката в България има нужда от ДСБ, но без Костов, защото е воденичен камък - основателно или не, това е положението и само идиот сектант може да си вярва, че когато ББ се на*ка, народът изведнъж ще започне да харесва шамана. Не, ще започне да харесва Станишев и това е по-страшно от жертването на Драгалевската "икона".

  То е ясно, че ДСБ винаги ще си бъде с етикета "партията на Костов" (то си е и така), но ако Костов не се вре постоянно напред, а остане барем един кръг "в бокса", докато напред излязат хора, различни от каката, генералчето и веското.

  Тогава има реален шанс при добро отиграване резултатите да бъдат повече от добри.
  Иначе краят е предизвестен.

 51. 51 Профил на erez11
  erez11
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "mik2":

  това за софиянски сериозно ли?

 52. 52 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#50] от "forza":
  И моето скромно мнение е такова, но аз не съм в ДСБ и няма как да повлияя за такова развитие на нещата.

 53. 53 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1161 Гневно

  "Румяна Коларова: До днешната ситуация се стигна, защото СДС още се дели на хора, които мразят Иван Костов и не. Омразата е най-силното и живо чувство в партията на Мартин Димитров."

  Боже, боже, тази жена политолог ли е или реституирана синя бабичка? Всичко в главата и се върти около Костов. С Костов изгрява слънцето и с него залязва. За какво да го обичат Костов в СДС Румянке? За това че го докараха на власт и му осигуриха подкрепа, а той след като падна от власт се сети че не му подхождат, за това ли? Или пък за това че успя да ги скара със всеки, включително със собствените им избиратели? Изобщо не трябваше да му подават ръка те, а трябваше да го оставят да изтече в канала, а не сега да им пие кръвта.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 54. 54 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  СДС умря още с избора на Юруков
  Оттогава под името "СДС" се разхожда политическо зомби, дърпано от конците на Доган
  ДСБ само ще спечели от отделянето от тези вампири

 55. 55 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1161 Гневно

  До коментар [#54] от "kostadyn":
  [quote#54:"kostadyn"]ДСБ само ще спечели от отделянето от тези вампири [/quote]
  А за какво им е на СДС Костов? За това че ги скара с царя, а им пробута дедо Беронов и Мартин Заимов?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 56. 56 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#51] от "erez11": Не, не е сериозно, просто си се "шегувкам" тука:
  1997г. - той е назначен за служебен министър-председател. За три месеца България е стабилизирана, инфлацията е овладяна от над 200%, въведен е валутния борд-това е първото решение на правителството". Според Софиянски в момента българската икономика работи на 60 % от възможностите си, безработицата расте непрекъснато и възможностите и поръчките на фирмите са най-много за 4 месеца. Преди кризата перспективата е била за 7-8 месеца напред. Според Софиянски проблем е и дисбалансът между внесените от страната ни средства в ЕС и получените. "Ние сме практически донор на ЕС". Според Софиянски финансовият министър "няма квалификацията да заема този пост". Ние се борим срещу една икономическа криза с фискални средства, но ние НЯМАМЕ финансова криза, това трябва да му се обясни на този министър. Ние имаме ИКОНОМИЧЕСКА криза и измеренията й са в ежедневието- не в ежедневието на банката, не в ежедневието на държавния бюджет. Виж какво казва този, за кого нямаш добро мнение: "Максимално бързо разплащане на бюджетните задължения и най-вече на земеделската субсидия, подготвяне на финансов пакет за подкрепа на българската икономика, който да бъде комбиниран с банковата система, в която няма криза. Както и да се набере ресурс, който да се влее в реалната икономика". Тук няма политически нюанси, човекът мисли, преди да каже нещо, а това за съвременните уравници е "трудна" тема / мисленето/.

 57. 57 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#55] от "emil_":

  Не си мъчи мозъка така "гневно"
  Няма СДС, СДС умря и сега трупът на СДС е кукла на конци на Доган
  Ако не го виждаш, попитай Румен Христов и Йордан Цонев
  Анадъм?

 58. 58 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  [quote#45:"emil_"]Относно Цветанов, нещата са същите както с царя, Бакърджиев, Софиянски, Дерлтиев, и.т.н. По-скоро стои като някакъв вменен символ на противопоставянето, а действията му нямат никакво отношение. Светнала е лампичката и не го харесваме. Ако лампичката угасне ще го харесаме. Въпросът по-скоро е кой включва лампичките и какви са му намеренията.[/quote]

  Вие си гледайте лампи като кучето на Павлов, но за мен нещата са доста по-прости: http://mapto-on.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 59. 59 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  След Костов в СДС няма никакви политически мъже.П.Стоянов си подви опашката и вместо да поеме отговорност и сплоти и около себе си СДС,да се коалира с Костов,върви да разправя колко лош е Костов.За кафеджията да не говорим.Слабо,по-слаби и на края глупаво

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 60. 60 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "kardinalat":

  Мооляя! Партията на Костов да надживее Костов?

  икономист - неграмотник с диплома
 61. 61 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#11:"хм"] "костоист" си е диагноза
  [/quote]

  Не, диагноза е да наричаш някого "костовист". Това го измислиха комунистите и мутрите и го напълниха където сварят в празните кратуни. Гоце беше основен идеолог, другите бяха Доган и мафията, която докара Симо (дори буквално, возиха го в техните коли) и основа клуб Възраждане, един вид освободени вече от Иван Костов. Там влизаха някои който после бяха отстреляни (буквално, а един главен секретар ходеше на местопрестъпленията да го снимат), Черепа и т.н.
  Да можеш да анализираш българските управляващи и да вярваш, че десен икономист с опит и воля е по-добре от:
  а) голобрадо комунистче
  б) неадекватен бивш цар,
  в) бивша мутра и пожарникар
  е просто проява на здрава логика.

 62. 62 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако продължава това разделение в дясно, скоро истински десни политици няма да могат да влязат в парламента-
  Какво да прави реформистки ориентираният избирател, който не иска да гледа физиономиите на децата на ЦК и децата на шофьорите на ЦК в правителството?

 63. 63 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Самодейният театър СК остана без публика.
  Слаба драматургия, слаба режисура, слаби актьори - салонът на бившата десница е празен.

 64. 64 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#53:"emil_"]тази жена политолог ли е или реституирана синя бабичка? [/quote]

  Ето доказателство, че герберите са Б-отбора на БСП(к). Не може дясномислещ човек да говори с такава злоба за хората, успели да си върнат заграбеното от комунистите имущество.
  За позитанската бригада е ясно, че най-голямата обида е да кажеш на някого "реститут". Ето, че и за фатмаците от герб е така. Герберите са старшинки.

  Gunter glieben glauchen globen
 65. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 2989 Любопитно

  До коментар [#15] от "САРФОШ ГОШО":

  Що, а ти до 1989 г. да не би да беше у дЕсно? И да не би да си участвал във въоръжената борба срещу комунизма?

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 66 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#65] от "g_t":

  Не е бил на обучение в Кременчук за селскостопански авиатор, ха ха ха, най-тъпата легенда на разведчик писана някога.

  икономист - неграмотник с диплома
 67. 67 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#37] от "diogen_l":

  Диогене трябва да ти е известно, че няма никакво значение за кой гласуваш, ЦИК ще преброи резултатите както е изгодно на кукловодите.

  икономист - неграмотник с диплома
 68. 68 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тия от СДС са напълно изкукуригали. Софиянски, Бакърджиеви компания могат само да им отнемат гласове. На път съм за пръв път от 1990 г. да не гласувам за президент. не и за Румен Христов и приятелите му. М. Димитров изглеждаше разумен, но явно нещо е изкрейзил. Заболяването е започнало не знам кога е и се прояви когато предложиха Румен Христов. Изглежда сега е навлезло в най-острата си фаза.

  ивкръ
 69. 69 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  в крайна сметка Мартин се оказа един жалък притворен нечестен плужек. Кафеджията поне не криеше какъв е.

  Това което ми е най-странно обаче е, че никой в СДС изглежда не смята случилото се за срамно и позорно. До момента няма и гък на несъгласие. Което показва що за партия изобщо е това - група жалки мижитурки готови да продадат всичко.

 70. 70 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако "невстата СДС" се е сгодила с Иван, но и харесва и се сгодява и със Стефан, редно е да предупреди навреме Иван, а не да му го поднесе постфактум и то в последния момент. Малко е курвенско (извинявям се за израза).

 71. 71 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Весело

  При цялата ми неприязън към М.Димитров като водач на СДС,успя да се изплъзне от Командирските похвати и ултиматуми.
  Съюзът с Бакърджиев,Софиянски и сие,подтиква към въпроси.
  Но към въпроси подтиква,и изчерпаната вече търпимост към драгалевския Нютон??
  Този който остави българите 98% бедни,смачка останалата икономика.......
  Този,който бе повече от нагъл с всички нас,след изборите,които загуби единствено и само заради себе си?
  Аман от губещи и самовлюбени пребоядисани комунисти,радващи се на платено внимание.
  Къш да поливаш Ваньо,къш да поливаш Костов.
  Дано не ти спрат водата,предполагам имаш кинти да си я платиш?
  Ако не,Славчо ще ти даде .

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 72. 72 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дамян":
  Костов вече веднъж се опита да се махне от ръководството на ДСБ. Мисля, че беше малко преди парламентарните избори (около 2008 някъде). Според мен след това го убедиха да се върне, защото ДСБ можеше да се разпадне. Сега ми се струва, че положението е доста по-различно. Но все още не виждам кой би могъл да го замести (може би Светослав Малинов, не знам). Така или иначе мисля, че Иван Костов наистина има амбициите на държавник - човек с чувство за мисия (по Иван Гарелов), а не политическа еднодневка, каквито трябва да признаем са повечето днешни политици. И ДСБ не е просто проект за собственото му оцеляване в политиката. Смятам, че за Иван Костов ДСБ е нещо много по-важно от това да го вкарва във всеки следващ парламент. Мисля, че всеки който гледа непредубедено, ще признае, че човек като Иван Костов едва ли си мечтае да е само депутат и толкова. Нито влиза в безпринципни коалиции само, за да е във властта. Така, че според мен той ще се махне в първия възможен момент когато е сигурно, че това няма да доведе до разпад на ДСБ. Защото той е наясно, че неговата личност пречи ДСБ да събере по-широка подкрепа. Няколко пъти го е признавал в интервюта. Но в момента активното ми присъствие в ДСБ според мен носи повече ползи отколкото негативи.
  Сега сигурно ще бъда обявена за зомбиран костовист, но мисля че разсъждавам обективно.

 73. 73 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#72] от "katiya":

  Сега сигурно ще бъда обявена за зомбиран костовист, но мисля че разсъждавам обективно.

  Едното доказано изключва другото.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 74. 74 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Весело

  [quote#69:"Ментор"]в крайна сметка Мартин се оказа един жалък притворен нечестен плужек. Кафеджията поне не криеше какъв е.
  [/quote]
  Ами такъв си го избра Той,не помниш ли?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 75. 75 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1291 Весело

  Мартинчо, много късно се осети да се разграничиш от Костов... но по добре късно от колкото никога...

  الرجل الكبير
 76. 76 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#74] от "Белия(т) Негър":

  по неясен въпрос ми е трудно да си представя
  Кой е "Той" и кого си е избрал ?

 77. 77 Профил на erez11
  erez11
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#56] от "mik2":

  мерси за инфото, не знаех че софиянски е абсолютната нон плюс ултра в бг политиката.

 78. 78 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 521 Весело

  оправете си заглавието - Патолози за кризата в синята коалиция

  ... sorry, I'm fucked up inside!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK