"Синята коалиция"

"Синята коалиция"

© Красимир ЮскеселиевПартньорите от "Синята коалиция" СДС и ДСБ ще се явят заедно на местните избори в София и други градове, но коалицията се разцепи за президентските избори.


На 12 юни двете десни партии проведоха първичен вот, на който за кмет на София спечели Прошко Прошков (ДСБ), а за президент Румен Христов (СДС).

Изненадващо, ден преди крайния срок, СДС регистрира за президентските избори коалиция "Съюз на десните сили" с ОДС, но без ДСБ. Новата дясна коалиция ще участва в президентските избори с кандидат Румен Христов. Освен съпартийците на Мартин Димитров, в новия десен съюз зад Христов стоят т.нар. ново ОДС (Общност на демократичните сили - "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски). Въпреки този ход на Мартин Димитров, от ДСБ обявиха, че ще подкрепят Христов и няма да издигат свой кандидат.


Малко преди това, пак в последния възможен ден, СДС и ДСБ се регистрираха заедно за участие на местните избори в София като "Синята коалиция" в ЦИК. Причината беше в продължителните спорове а подредбата на листата за Столичния общински съвет. ДСБ дори заплашиха партньорите си, че ще се регистрират сами за вота, заедно с кандидата си за кмет Прошко Прошков. В крайна сметка двете партии постигнаха споразумение за подредбата на листата в София в пропорция 11:9 в полза на съпартийците на Костов.
На предишните избори през 2009 г. "Синята коалиция" също преживя трусове. Коалицията се регистрира за изборите за европейски парламент без в документите да присъства името на СДС, защото съдът още не беше вписал новото ръководство. Така бившият председател на СДС Пламен Юруков, противник на дясна коалиция с участието на Иван Костов, регистрира дубликат на СДС самостоятелно за евроизборите.


За парламентарните избори СДС вече беше официално вписана като част от "Синята коалиция". След провала на преговорите за общи мажоритарни кандидати с ГЕРБ, коалицията получи подкрепата на бившите царисти от БНД, подписа и споразумение за подкрепа с "Гергьовден" на Любен Дилов срещу обещанието движението да получи позиции в изпълнителната власт. Към "Синята коалиция" още тогава се присъединиха още земеделците на Анастасия Мозер, социалдемократите на Йордан Нихризов и Радикалдемократическата партия с председател Захари Петров.


След изборите в края на юли 2009 г. "Синята коалиция" получи 15 депутатски места (сега те вече са 14, след като Венцислав Върбанов напусна парламентарната група). Десният съюз участва в преговори за съставянето на кабинет с победителя на изборите - ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов обаче реши да състави правителство на малцинството и не подписа коалиционно споразумение със "Синята коалиция". Въпреки това десницата гласува "за" съставянето на кабинета "Борисов" и се обяви за коректив на управляващите. Политици от ДСБ - Евдокия Манева и Константин Димитров, дори влязоха в кабинета като зам.-министри съответно в Министерството на околната среда и водите и Министерство на външните работи. И те, и партията им, декларира, че участието им е като експерти.


До есента на 2010 г. "Синята коалиция" подкрепяше правителството и решенията на парламентарното мнозинство, въпреки че често отправяха критики към работата на някои министри. През ноември м.г. обаче СДС и ДСБ настояха за смяната на поне петима министри заради нестихващите скандали в различни сектори. Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че е на крачка от това да мине в опозиция. И попита съпартийците си редно ли е ДСБ да продължи да се опитва да е коректив на управляващите, щом не успява да ги предпази от груби грешки и провали, и трябва ли да се превърне в опозиция на ГЕРБ преди изборите.


Оттогава насам "Синята коалиция" е силно критична към правителството и многократно настоява за оставката на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, както и на земеделския Мирослав Найденов.


В последните две години "Синята коалиция" беше най-активна в позицията си против строежа на АЕЦ "Белене" и в настояванията си за истински реформи в публичния сектор и съкращаване на администрацията. Те на няколко пъти предлагаха на ГЕРБ идеите си за антикризисни мерки, които не бяха възприети от управляващите.


Съюзът на демократичните сили (СДС) е дясна политическа партия, член на Европейската народна партия (ЕНП). Лидер на СДС е Мартин Димитров, който стана първият председател, избран на преки партийни избори през декември 2008 г.


СДС е създаден е на 7 декември 1989 г. като коалиция от възстановени партии, съществували до 1948 г., и дисидентски движения, възникнали в края на тоталитарния режим. Първият председател е Желю Желев.


Възникнал като опозиция на комунистическата партия, на поредица от многохилядни митинги СДС излиза с искания за свобода на словото, демокрация, многопартийност, разделение на властите и защита на човешките права. СДС и левицата уговарят на "Кръглата маса" през 1990 г. първите многопартийни избори. Те са през лятото на 1990 г. и са за Велико народно събрание. СДС претърпява загуба и след колебания дали да признае резултата при съмнения за манипулации, остава в опозиция.


След падането на лявото правителство на Андрей Луканов СДС влиза в коалиционния кабинет начело с Димитър Попов. Негови представители са Димитър Луджев, Иван Пушкаров и Иван Костов (министър на финансите). Част от депутатите на СДС - групата на 39-тимата, не подписват новата конституция, напускат парламента и обявяват гладна стачка.


По това време настъпва първото разцепление в СДС. Отделят се СДС-център и СДС-либерали, наричани СДС-та с тирета. 39-тимата са ядрото на т.нар. тъмносиньо СДС, което печели парламентарните избори през есента на 1991 г., но няма мнозинство.


С подкрепата на ДПС се създава първото некомунистическо правителство на страната с министър-председател Филип Димитров.  Година по-късно правителството пада след серия атаки. Критикувано е и от президента Желев на пресконференция, станала известна като "Боянските ливади". Филип Димитров иска вот на доверие от парламента, който губи, защото ДПС и част от сините депутати (т.нар. сини мравки) оттеглят подкрепата си.


След следващите избори СДС остава в опозиция на кабинета "Виденов" и Филип Димитров подава оставка (1994г.). Начело на формацията застава Иван Костов. В навечерието на общите избори през 1997 г. СДС се превръща в партия. Демократическата партия на Стефан Савов напуска и прави коалицията Народен съюз със земеделците на Анастасия Мозер. От СДС излизат и други партии.


СДС в коалицията Обединени демократични сили (ОДС) заедно с Народен съюз идва отново на власт след изборите през май 1997 г. Те са подготвени от служебния кабинет (начело със Стефан Софиянски от СДС, назначен от президента Петър Стоянов - също от СДС). Служебният кабинет въвежда валутния борд. Предишното правителство - на БСП с премиер Жан Виденов, пада след неколкомесечни масови протести срещу политиката му, довела до икономическа разруха. ОДС печели мнозинство. Правителството е начело с Иван Костов, лидер на СДС.   


Кабинетът на ОДС стабилизира държавата и икономиката. Той започва преговори за членство в Европейския съюз.


В края на мандата от СДС са отстранени Христо Бисеров и Йордан Цонев, който сега са депутати от ДПС.


През 2001 г. след връщането на Симеон Сакскобургготски СДС губи изборите. Костов подава оставка и лидерският пост преминава за кратко в Екатерина Михайлова, а по-късно е поет от Надежда Михайлова.


Започва ново разцепление - тогавашният кмет на столицата Стефан Софиянски напуска партията и създава своя - Съюз на свободните демократи (ССД). Евгений Бакърджиев също се отделя в БДС "Радикали". През 2003 г. Иван Костов заедно с 28 депутати се отцепва от парламентарната група и сформира партията Демократи за силна България (ДСБ). Първоначално синята група е от 51 депутати.


Местните избори през същата година отбелязват безпрецедентно ниски резултати за десните - кандидатите на СДС за кметове в повечето големи градове (София, Варна, Бургас, Стара Загора) дори не достигат до балотаж.


В сегашния 40-ти парламент сините отново са в опозиция, но в парламента има още две десни групи - ДСБ на Иван Костов и БНС, в която е партията Стефан Софиянски. СДС прави парламентарната група ОДС, в която първоначално са Любен Дилов ("Гергьовден"), Яне Янев (сега лидер на "Ред, законност и справедливост"). Междувременно текат не особено успешни опити за обединение на десницата.    


През 2005 г. на Национална конференция Надежда Михайлова губи председателския си пост в партията и той е поет от бившия президент Петър Стоянов. Михайлова учредява вътрешна фракция в СДС - "Дясна алтернатива".


За изборите на български представители в Европейския парламент през 2007 г. СДС регистрира листа начело с лидера Петър Стоянов, следван от Лъчезар Тошев и Мартин Димитров. Партията получава 4,74% от гласовете и остава без представители в Европарламента. Петър Стоянов подава оставка и на 15 юли за председател на СДС е избран Пламен Юруков. Той остава на този пост до декември 2008 г., когато е заменен от Мартин Димитров. В началото на 2009 г. Мартин Димитров сключи съюз с ДСБ, станал основа на "Синята коалиция".


На парламентарните и евроизборите през 2009 г. СДС участва в "Синята коалиция" с ДСБ. На вота за Народно събрание общо съюза печели 6.76% от общия брой гласували, 285 662 действителни гласове. Така в парламента влизат 15 депутати.


На евроизборите СДС също се явява в коалиция с ДСБ. "Синята коалиция" печели 7,95 на сто от общия брой гласували, 204 817 действителни гласове. С този резултат успяват да вкарат един евродепутат- Надежда Михайлова от СДС. 


От 1990 г. насам СДС излъчва двама президенти. През 1990 г. Желю Желев е избран от парламента за президент на мястото на подалия оставка след скандал и протести Петър Младенов. Той печели и първите преки избори през 1992 г. През 1996 г. след вътрешни избори Петър Стоянов става кандидатът на СДС и печели мандат.  Политическата сила е участвала в правителството на Димитър Попов, имала е две правителства, ръководени от Филип Димитров и Иван Костов. Към десницата се числят и служебните премиери Ренета Инджова и Стефан Софиянски.


Демократи за силна България (ДСБ) е дясна политическа партия, която се обявява за приемник на българската консервативна десница още от епохата на Националното възраждане. Тя е създадена през 2004 г. от група, отделила се от СДС и ръководена от бившия лидер на сините и бивш министър-председател Иван Костов (1997-2001), който оглавява новата партия.


Иван Костов подава оставка като лидер на СДС след загубата на парламентарните избори през юни 2001г. от новосъздадено НДСВ. Той е сред 29-тимата от 51 депутати на ОДС, които напускат парламентарната група и формират отделна. На 30 май 2004 г. се учредява партията ДСБ.


На 25 юни 2005 г. формацията за пръв път се явява парламентарни избори. Печели 234 788 гласа или 6,44% . Най-добре партията се представя на изборите в големите градове и най-вече в София, където печели 15,84% от гласовете или 87 098 действителни гласове. Взима 17 депутатски мандата.


Същата година ДСБ участва и на частичните кметски избори в София, където издига за кандидат-кмет Светослав Гаврийски. Той обаче не е подкрепен от останалите десни партии (с изключение на Демократическата) и губи - 16,7% електорална подкрепа.


От март 2006 г.  ДСБ е приета за асоцииран член на Европейската народна партия (ЕНП) до приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., когато асоциираното членство автоматично е заменено с действително.


На президентските избори същата година след дълги консултации десните партии излъчват общ кандидат за президент - Неделчо Беронов. ДСБ, СДС, ЗНС и ДП официално застават зад неговата кандидатура. Беронов получава 9,7% от гласовете. След тези избори Димитър Абаджиев напуска партията и остава в парламента като независим депутат.


В Европейския парламент  от 1 януари 2007 г. партията разполага с един временен евродепутат - Константин Димитров. На редовните избори през месец май същата година ДСБ получава 4,35% от гласовете и остава без представители в европарламента.


ДСБ и СДС създадоха "Синята коалиция" в началото на 2009 г. със съпредседатели - лидерите на партиите Мартин Димитров и Иван Костов.Резултати от последните избори:


За Европейски парламент, 2009 г.
"Синята коалиция" (СДС и ДСБ) печели 7,95 на сто от общия брой гласували, 204 817 действителни гласове. С този резултат успяват да вкарат един евродепутат - Надежда Михайлова.


За Народно събрание, 2009 г.
"Синята коалиция" (СДС и ДСБ) печели 6.76% от общия брой гласували, 285 662 действителни гласове. С този резултат в парламента влизат 15 депутати. След като Венцислав Върбанов напусна парламентарната група и става независим депутат, в групата на "Синята коалиция" остават 9 депутати от СДС и 5 от ДСБ.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 48 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 464 Неутрално

  В 20 годишната история на прехода има 4 години на ръст на реалните доходи
  Това са четирите години на управлението на Иван Костов
  През тях той уволни корумпираните си министри
  И те отидоха при финансовия си благодетел - Ахмед Доган
  Оттогава те бленуват реванш и сега изплуваха за да завлекат СДС окончателно
  Но не могат да завлекат разумните европейски мислещи българи - ДСБ е тук , пукнете се ибрикчии

 2. 49 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#9:"Наблюдател"]България спря главоломния си колапс благодарение на валутния борд въведен...всички знаем от кого. [/quote]
  Ти както повечето костовисти продължавате да мислите, че борда е въведен от Костов. По същия начин самотворите митология според която всичко добро се дължи на Костов и всички беди са причинени от неговите врагове, и Желев. Горната историческа справка е особено полезна за хора, които са склонни да разсъждават. В тази връзка ще ти споделя банални истини:
  1. Единственият шанс на страната да се оправи е като демократичните сили се обединят. Нарочно не го нарпичам дясно, както и прокламираното от БСП ляво. У нас тези понятия са без съответстващо съдържание.
  2. Демократичните сили се цепят не заради конспирациите на ДС, а заради фрагментацията на участващите и агресивното преиначаване и тълкуване на събитията. Така че не бива да се забравя историята и нарушава толерантността в името на единението.
  Спирам до тук за да не досаждам прекалено. Само ще добавя, че ако енергията вложена в самоунищожаването на демократичните съратници беше употребена в градивно направление сега щяхме да сме много по-силни и успешни.

 3. 50 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "Дневник" освен отлични журналисти има и отлични фотографи. Само тази снимка казва повече от публикацията и коментарите взети заедно.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 4. 51 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#10] от "Избирател":

  Заради матрияла... заради ку.венски медии... и защото Костов не е достатъчно добър.
  Той е добър просто на фона на (почти) всичко останало на българския политически пазар.
  Царя... слепците... едното око - май всички го знаем тоз лаф.

  Хубава ретроспекция - има какво да научим от нея. Особено по-младите.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 5. 52 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Синята коалиция от създаването си е едно безпринципно обединение, чиято единствена цел беше да вкара в парламента старите лица от прехода.

  Един файтон политически трупове, но вдигат врява за цяла тумба гладни Сигани.

  Гледам отчаянието на костовистите и се чудя защо още не са си спретнали една драгалевска секта, да ходят да му се кланят сутрин и вечер в Драгалевци (понеже след тази сесия на парламента едва ли ще се докопа до кокала).

  На костовите идолопоклонници мога да им препоръчам "Гинко Билоба"

 6. 53 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#52] от "хм":

  А ние на теб - учебници по родолюбие, русофилско мекере. Така са плюели и по Стамболов едно време дедите ти.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 7. 54 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#49] от "4i4oti":

  Още едно мекере. Кого наричаш ти демократ бре? Бакърджиев? Софиянски? Или Пламен Юруков...

  Тези демократи може да си ги носиш у вас и да си ги гледаш, без да ги пускаш много на улицата, моля.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 8. 55 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  снимка 22 на циганите с плаката "Искаме Костов" е култова

 9. 56 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#53] от "Лилия Костова":

  какво точно е построил костов, че си позволяваш да го сравняваш с бележития българин Стефан Стамболов?

 10. 57 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Снимка 19: Какво прави Орешарски между седесарите? Изпълнява ролята на троянски кон? Знаем, че сега Орешарски е депутат от БСП! Какво е това преливане на кадрите между СДС и БСП?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 11. 58 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  [quote#52:"хм"]Гледам отчаянието на костовистите и се чудя защо още не са си спретнали една драгалевска секта, да ходят да му се кланят сутрин и вечер в Драгалевци (понеже след тази сесия на парламента едва ли ще се докопа до кокала). [/quote]
  Втори ник на един женски от снощи. Лесни сте чугуните за откриване вече.

  Така като сме секта на тебе какво ти е мъка за този "факт". Или си дежурите на смени. Оспамването на темите за Костов и Синята идея никога не ви се е отдавало. Няма и да го бъде.
  [quote#52:"хм"]Синята коалиция от създаването си е едно безпринципно обединение, чиято единствена цел беше да вкара в парламента старите лица от прехода. [/quote]
  Нова червена лъжа. Факта че мартинчо се оказа продажен още не значи, че за това е била създадена. Въобще не значи чугун тъп.
  [quote#55:"хм"]с плаката "Искаме Костов" е култова [/quote]
  Култа към личността е патент на безпринципната 100 годишна вещица на която се кланяте вие чугуните. Точно бсп е достигнала до ниво секта, но за вас - форумната чугунария е нормално да като крадци да ревете "Дръжте крадеца".
  [quote#52:"хм"]мога да им препоръчам "Гинко Билоба" [/quote]
  Очевидно въпросното лекарство или каквото беше там ти е добре известно, имайки предвид средната възраст на вашия електорат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 59 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  [quote#56:"хм"]какво точно е построил костов, че си позволяваш да го сравняваш с бележития българин Стефан Стамболов? [/quote]
  Възстанови съсипаната от вас България. Започна РЕАЛНИ реформи чугунче. Изгони доган от управлението на страната. Опъна се и на американци и руснаци и то напълно успешно. Капиш?

  Други тъпи чугунени въпроси?

  Сега влез под другия си ник "Сл......." та започни да си подкрепяш този ник - мръсна чугунария.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 60 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Едно интересно сравнение
  "Хм" - днес.
  ........................Гледам отчаянието на костовистите и се чудя защо още не са си спретнали една драгалевска секта, да ходят да му се кланят сутрин и вечер в Драгалевци"..............

  Славена от снощи във http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/02/1149928_nansi_makuldauni_spored_wikileaks_siniata_koaliciia_e/?p=0&ref=id
  ....................."Славена
  До коментар [#58] от "samir":

  Той лъска само на мисис Макълдауни токчетата. - цитат на коментар #58 от “samir”

  Е как да не изпаднат в транс последователите на сектата му от това толкова възвишено занимание?!.............

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 61 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Нанси Макълдауни според WikiLeaks: "Синята коалиция" е отчаян брак по сметка ....

  но вече сме свидетели на развода им?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 62 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#56] от "хм":

  Не сравнявам Костов и Стамболов. Само плювачите

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 16. 63 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Ясно е едно: Докато начело на държавата не застане Костов или поне човек от неговия ранг/ за мен другият е Софиянски, макар да не се разбират двамата/, ще гледаме сеир след сеир и ще се чудим защо Господ ни е отредил такава тежка съдба Това е положението.

 17. 64 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#62] от "Лилия Костова":

  Вашият водач на секта - драгалевският гуру с мургав отенък, няма нищо общо със Стефан Стамболов.

  Единият краде и продава, продава и краде, а другият е създавал и е защитавал националните интереси на младата ни държава.

 18. 65 Профил на pallas
  pallas
  Рейтинг: 230 Неутрално

  В статията има неточности...Иван Костов въведе валутния борд на 1 юли 1997г,а не Софиянски,който пък подаде заявление за членство на България в ЕС още през първите си дни като служебен премиер,някъде към края на февруари същата година...не си спомням точно датата

 19. 66 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#64] от "хм":

  Стига лъгахте, Другарю милиционер!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 20. 67 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#66] от "Лилия Костова":

  Значи всеки, който не е от вашата секта следва да е от милицията?

  Вашата драгалевска секта ли ви го нашепна или вие проявявате инициативност?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK