Росен Плевнелиев е кандидатът на ГЕРБ за президент

Росен Плевнелиев е кандидатът на ГЕРБ за президент

© Анелия НиколоваМинистърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев е кандидатът на ГЕРБ за президент. Претендентът за поста вицепрезидент е правосъдният министър Маргарита Попова. Те бяха представени от премиера Бойко Борисов днес.


"Всеки започна да гадае защо на 4 септември обявяваме нашите кандидати - точно преди 10 години на тази дата се запознах с премиера Бойко Борисов, тогава вече главен секретар на МВР", обясни шефът на предизборния щаб и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той накратко описа кариерата на Борисов и историята на създаването на ГЕРБ. Всичко това, което се направи е благодарение на авторитета на Борисов, обясни Цветанов. Припомни, че Борисов е заявил, че няма да се кандидатира за президент.


Премиерът беше изненадан от символиката на датата, която Цветанов представи, но се зарадва на паметта на вицепремиера. След това Борисов отдели 5 минути, за да обясни, че много се е ядосвал на журналистическите въпроси дали той ще е кандидатът и припомни намерението си на следващия президентски вот той да участва. Накрая той изброи няколко причини да се спрат на тези кандидатури - "трябва ни модерен човек", "вицепрезидент - доказан магистрат може да помогне за реформата на съдебната система".
Номинациите на ГЕРБ бяха очаквани. Плевнелиев се спрягаше от няколко месеца като най-вероятния кандидат. По-голяма изненада беше Попова, чието име се появи преди няколко дни. Борисов каза, че последният разговор с Плевнелиев, че ще кандидатът на ГЕРБ, е водил днес (4 септември) в 14 часа, а обявяването беше малко след 15 часа. Въпреки че накрая на пресконференцията стана ясно, че предизборните клипове вече са готови и бяха представени пред медиите. 


"Дълбоко вярвам, че прогрес, развитие, успех, може да има само тогава, когато знаем къде искаме да отидем, когато начертаем пътя до там, когато постигнем ясни приоритети и работим много. Моят живот до момента е донякъде доказателство за това", каза Плевнелиев. Обясни, че е "човек на действието".


"Силата и решимостта не са запазено поле за мъже", коментира Попова. Посочи, че действията й се основават на правото, изградила се е като професионалист и не допуска вмешателство в нейната работа. "Добрият държавник умее да направлява, да организира и да носи отговорност за дългосрочни държавни решения", допълни още тя.


Плевнелиев и Попова позираха прегърнати пред фоторепортерите. През цялото време демонстрираха спокойствие.


За първи път бяха представени публично и предизборните клипове на кандидатите в президентската двойка. Заснемането на клипа на Плевнелиев издаде още в петък кой е избраникът на ГЕРБ за президент. Снимките са протекли на публични места, където софиянци са присъствали неволно на заснемането им. Борисов и Цветанов станаха от местата си, за да изгледат клиповете.


В заключение Цветанов каза, че ще регистрират първи кандидатите си в ЦИК. Не беше дадена възможност за журналистически въпроси.


Борисов уточни, че още в сряда на заседанието на кабинета ще обяви имената на новите министри, като също тогава Плевнелиев и Попова ще подадат оставки.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK