Премиерът: Плевнелиев и Попова ще са независими, моят кандидат беше Цветанов

Премиерът: Плевнелиев и Попова ще са независими, моят кандидат беше Цветанов

© Юлия ЛазароваМнението ми не се е променило - след мен логичният кандидат е Цветан Цветанов", "Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще са независими", "Целта ни е да спечелим изборите и втори мандат" – акцентите са от участието на премиера Бойко Борисов часове след обявяването на кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент в предаването "На четири очи" по Нова телевизия.


Борисов разказа, че двамата номинирани съвсем наскоро научили, че ще бъдат издигнати. Дори в предварителен разговор с Плевнелиев, той му отговорил, че би предпочел, ако има вариант, това да не се случва, защото няма да има време за семейството си. Премиерът посочи, че не е семеен приятел нито с Плевнелиев, нито с Маргарита Попова и никога не са си ходили на гости. Той няколко пъти подчерта, че двамата ще бъдат независими, и то повече отколкото биха били претендентът на левицата Ивайло Калфин и издигнатата от инициативен комитет Меглена Кунева.


По думите му няма как Плевнелиев да е в неговата сянка, след като рейтингът му е по-висок от неговия. На обвиненията, че управлява с твърда ръка отговори: "По-добре с твърда ръка, отколкото с мека китка".
След като по-рано днес обяви, че логичният кандидат за президент е лидерът на партията, сега Борисов допълни, че неговият кандидат е бил Цветанов. "Мнението ми не се е променило - след мен логичният кандидат е Цветан Цветанов", обясни той. Допълни: "Възхитен съм от Цветанов - на два пъти това момче проявява лоялност, която истински ме радва", каза той. Като пример посочи, това че за три години, докато Цветанов е бил председател на ГЕРБ, е можел да му го вземе, но не го е сторил, а като седнали да обмислят приоритетите, му обяснил, че му е по-необходим в кабинета и затова няма да участва в изборите. Вътрешният министър отговорил, че като премиер е негово право да прецени.


Борисов отново каза, че днес в 14 часа финално потвърдил на Плевнелиев, че той ще е кандидатът. От обяснението му стана ясно, че по това време се е видял и с българския еврокомисар Кристалина Георгиева.


Борисов уточни, че заканата му, потвърдена по-рано днес, че ще се кандидатира на следващите президентски избори, е била шега, с която цели да спре въпросите на медиите по темата.


На въпрос дали допуска двойката на ГЕРБ да загуби, отговори: "Глас народен – глас божий".


Относно издигането на сегашния кмет на Варна за нов мандат Кирил Йорданов, Борисов обясни, че той му е личен приятел, а на предишните избори Станишев просто го изпреварил и го номинирал.Защо двамата (едно към едно):


Можеше да бъде Цветанов. В края на краищата мога да определя това като лидер. Днес му го казах, а преди два месеца, преди два месеца някъде, месец и половина, откривахме зад Перник един нов път и се возеше с мен Росен Плевнелиев, тогава му казах, че може би ще ми потрябва за президент. И той. . . надали, това са тайни малко, но са интересни за публиката, защото сигурно им се е наслушало от клишета, клипове и какво ли не, той ми каза - ама да де, ама по принцип моето семейство, ние сме конструирани като хора, които обичаме да си ходим в парка, да си ходим на кино, да си водя децата на разходка, това много ще ми съсипе този мир, който съм направил. Аз искам като завърша кариерата си като министър, да отида да преподавам, да се занимавам със семейството си, това много ще ме обърка и ако може и има друг вариант, да не ставам.
Но защо се спрях на тях двамата? Първо, защото партията ги обича, това е много важно. Второ, и двамата се доказаха с работата си - и в Брюксел, и тук, и навсякъде, трето, това са хора, които сами са си направили кариерите от А до Я. Четвърто, това са и хора, които винаги се надявам в следващите дни, когато говорят, да го потвърдят, те винаги са ми казвали, когато нещо не са съгласни - не, и са се мотивирали защо. И няма случай да са излезли от при мен, да не съм се съгласил с тях. Начинът, по който съумяват да мотивират своите решения и двамата. Освен това те представляват това, което искам да видя и аз, и ГЕРБ да се случи с България в следващите години - модерна България с инфраструктура, екология, културен туризъм, енергийна ефективност, зелени енергии, подредена държава в инфраструктурата, която веднага ще доведе и пари в бюджета. Убеден съм в това. Второ, Росен има много, много добри идеи и се надявам тук с министър Игнатов пък чисто институционално да дават приоритети в образованието, така че те да съответстват с това, което бизнесът, което животът иска от нас.
И аз мисля, че ще успее, защото Росен много, той го изтъкна пред мен като недостатък, но аз считам, че е много положително за  държавен глава, той каза: аз никога не съм се сбил с човек и  никога, от дете още, и никога не съм се скарал с човек. А за  един държавен глава това е изключително важно и консенсусно да  може с всички политически партии, с независимите, ако щете, да  съумее да ги убеди в правотата си. А той има и като държавен  глава доста инструменти - консултативни съвети, форуми, той е  много добре приет в Брюксел и мисля, че в това отношение може да помага и на правителството, и на парламента, и на държавата.  Същото абсолютно важи и за Марга Попова


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK