Плевнелиев предложи данъчни облекчения за малките фирми

Росен Плевнелиев (вдясно) говори за икономическите приоритети на правителството пред членове на Американската търговска камара

© Георги Кожухаров

Росен Плевнелиев (вдясно) говори за икономическите приоритети на правителството пред членове на Американската търговска камараПравителството да направи реверанс към малките и средните фирми и да ги освобождава от данък печалба, ако откриват нови работни места. Това препоръча министърът на регионалното развитие в оставка и кандидат за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Според него мярката може да се прилага за няколко години, за да се стимулират малките и средните фирми, в които са съсредоточени 72% от заетите.


Плевнелиев добави, че приходите от този данък и без това не са съществени и затова може да се направи отстъпка за малките фирми. Не уточни дали идеята е обсъждана от правителството. Министърът в оставка говори пред членове на Американската търговска камара в България за приоритетите на икономическата политика на правителството. Той уточни, че е на събитието не като министър на регионалното развитие и не като кандидат за президент, а като "човека Росен Плевнелиев". От камарата уточниха, че събитието се подготвя от три месеца, а членовете на организацията искали да чуят министъра на регионалното развитие, който днес все още е Плевнелиев. Оставката му и назначаването на Лиляна Павлова на поста трябва да бъдат гласувани от парламента утре.


Според Плевнелиев страната трябва да има план за средносрочното и дългосрочното си развитие, който да се следва от всички правителства оттук нататък. За подобряване на бизнес средата трябва да се работи по изграждане на силни институции. За пример Плевнелиев даде работата си в министерството на регионалното развитие. "Аз не строих магистрали, не полагах асфалт, а изграждах капацитета на институцията, която да прави магистрали, да работи по европроекти и да следва европейските правила", каза Плевнелиев.
"Минаваме по достоен начин през кризата. Излъчваме, че имаме план, който може би нямаме", каза още кандидат-президентът. На въпрос на генералния директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис дали правителството ще започне да харчи повече, за да стимулира икономическата активност и оттам потреблението, Плевнелиев отговори: "Кабинетът ще стиска здраво зъби, за да не допусне дефицит над 3%, защото това ще създаде риск. Евтините пари на тая планета свършиха. Докато приходите са ниски, не можем да си позволим да харчим повече, но трябва да го правим ефективно."


По-късно днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подкрепи по принцип идеята да се насърчават инвестициите в България. "България има нужда от работещи мерки за привличане на инвеститори. Данъците ни обаче и в момента са сред най-ниските, и когато една чужда компания подбира къде да изгради ново производство, винаги страната ни е в списъка с алтернативите. За съжаление ниските данъци не са достатъчни. За да са успешни стимулите, трябва да са насочени в тази посока, където ще бъдат най-високо оценени от бизнеса", каза тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK