Поне 10% "мъртви души" и за предстоящите избори

Броят на гласоподавателите според избирателните списъци надвишава с хиляди преброените от НСИ граждани с право на глас

"Дневник" направи справка в избирателните списъци по областни градове и ги съпостави с резултатите от преброяването на населението там. Елементарната аритметика показва, че гласоподавателите според ГРАО надвишават, и то с хиляди, максимално възможния брой на хората с избирателни права според преброяването. Разликата би нараснала още повече, ако от преброените от НСИ хора се извадят младежите на 15, 16 и 17 години, които не могат да гласуват, но за тях няма точни данни.

© Дневник

"Дневник" направи справка в избирателните списъци по областни градове и ги съпостави с резултатите от преброяването на населението там. Елементарната аритметика показва, че гласоподавателите според ГРАО надвишават, и то с хиляди, максимално възможния брой на хората с избирателни права според преброяването. Разликата би нараснала още повече, ако от преброените от НСИ хора се извадят младежите на 15, 16 и 17 години, които не могат да гласуват, но за тях няма точни данни.Между 5 и 10 на сто най-малко са т.нар. мъртви души в избирателните списъци в областните градове. Въпреки множеството обещания за изчистване на "фантомите", за да няма никакви съмнения, че от тяхно име се подават бюлетини, и на предстоящите тази есен избори те ще продължат да фигурират сред избирателите. Това показва съпоставка, която "Дневник" направи между публикуваните от общините избирателни списъци и данните за хората с избирателни права според националното преброяване на НСИ към февруари.


Причината: Институциите не обменят данни помежду си


Решението: Структура, която да координира информацията, или въвеждане на активна изборна регистрация

"Мъртвите души" позволяват манипулации, чиято тежест е значителна именно за местните избори в малките населени места, където хората се познават и често се случва организиране на вота в полза на определен кандидат. Тогава е възможно членове на избирателните комисии, знаейки за свои съседи, които от години са в чужбина и не гласуват, да пуснат бюлетина вместо тях. За президентските избори "мъртвите души" в списъците също имат значение, защото от тях се определя избирателната активност. Тя пък има значение дали новият държавен глава ще бъде избран на първи тур (ако са гласували повече от половината от избирателите по списък), или ще има балотаж. На предишните избори например Георги Първанов спечели в първия кръг 64% от гласовете, но активността беше 43 на сто и се наложи още едно гласуване.


До абсурдната ситуация избирателите да са повече от преброените граждани с избирателни права се стига, тъй като институциите, поддържащи данни за населението, не обменят информация помежду си. От Националния статистически институт, който проведе преброяването, казаха пред "Дневник", че не са водили разговори с дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която съставя избирателните списъци, тъй като целта на преброяването била да изследва "действителното местожителство на хората, което в много случаи е различно от адресната регистрация".
Преброяването не обхваща всички български граждани, а хората имат свобода да посочват каквито данни решат и няма механизъм за проверка на тяхната достоверност, отговориха пък от ГРАО на въпрос не се ли опасяват от значителните разминавания. И подчертаха, че регистрите и Национална база данни "Население", върху които стъпват избирателните списъци, са формирани на базата написмени документи с доказателствена сила. "От гореизложеното е видно, че разликите в целите и методите при преброяването (това е анкетния метод) и при гражданската регистрация (вписване срещу документ) предполагат и разлика в данните, отчитани с различните методики", посочват още от ГРАО. И допълват, че преброяването няма връзка с избирателните списъци.


Въпреки тези твърдения на институциите още в началото на лятото от Венецианската комисия обърнаха вниманието на проблема с т.нар. мъртви души в българските избирателни списъци. В становището си след посещение в България комисията заяви, че трябва да има "разумно съотношение между преброените в България хора и тези, които са в списъците".


Елементарната аритметика обаче показва недвусмислено - гласоподавателите според ГРАО надвишават, и то с хиляди, самото население с избирателни права според преброяването (виж таблицата).


Законът задължи общините до 12 септември да публикуват на интернет сайтовете си имената на избирателите в тях и секциите, в които те трябва да гласуват съответно за местна власт и за президент. Задължението изпълниха почти всички областни градове с изключение на София и Стара Загора. "Дневник" направи най-обща справка в тези списъци, в които избирателите не са посочени като точен брой, а само са изброени имената им. Данните бяха съпоставени с резултатите от преброяването на населението в съответните населени места, като от общо преброените отпадат децата без право на глас.


И така беше установено разминаване от най-малко 5-10%. Разликата може да нарасне още повече. Причината - НСИ представя данните от преброяването във възрастови групи, които не съвпадат с възрастта за гласуване - навършени 18 години. Така от общо преброените жители на общината "Дневник" извади децата между 0 и 15 години. Сметката обаче не е пълна, тъй като от тях трябва да бъдат извадени и младежите на 15, 16 и 17 години, които също не могат да гласуват, за да се стигне до точния брой на хората с право на глас. Проблемът е, че НСИ не е направило тази разбивка и те са в общата категория от 15 до 19 години. Дори и при тази неточност обаче хората в избирателните списъци в съответните общини се оказват много повече от реално преброените граждани над 15-годишна възраст.


При справките на "Дневник" беше установен и още един проблем. Проверка във вече активната система за справки кой и къде може да гласува извади наяве случаи на хора, живеещи от 10-20 години в чужбина, които фигурират като гласоподаватели в столицата и вероятно биха могли да гласуват за местна власт в София въпреки забраните в Изборния кодекс. Това се случва, тъй като в ГРАО имат информация, че човек си е сменил адреса и вече не живее в страната, само ако той добросъвестно сам декларира пред агенцията тази промяна. И макар хората да са задължени да се регистрират на новите си адреси, на практика не всички го правят, а контрол няма.


Оказва се, че така се губи и информация за хора, живеещи в чужбина, въпреки че те са декларирали новия си адрес и пред НСИ, и пред властите на държавата, в която трайно живеят. Избиратели в чужбина разказаха пред "Дневник", че в посолствата на България също добре знаят, че те от години живеят извън страната, имат техните данни, но въпреки това отново намират името си в избирателните списъци в страната.


"Аз съм мъртва душа", каза Атанас Чобанов, който от 20 години живее във Франция. Проверката по негово ЕГН в сайта на ГРАО показва, че той може да гласува в "Избирателна секция 2, обл. СОФИЯ, общ. СТОЛИЧНА, ГР. СОФИЯ, район СЕРДИКА, 48 ОУ "Йосиф Ковачев".  Според Изборния кодекс за местна власт могат да гласуват само хора, чийто адрес е в съответната община от повече от 4 месеца преди изборите. И да не могат да подават глас хората, които имат настоящ адрес в чужбина. Декларирал съм пред НСИ, че живея във Франция, и в посолството знаят това, каза Чобанов. И въпреки това той излиза като избирател в София.


Справката в регистъра на ГРАО не прави разлика за кои избори става дума - за президентските или за местните, на сайта на ГРАО е указано само, че става дума за "избирателните списъци за избори 2011 , които ще се проведат на 23.10.2011 г.". А от списъците за местните избори би трябвало да отпаднат хора, чийто настоящ адрес не е в съответната община.


Ситуацията на Чобанов се повтори и при справка за хора, живеещи например в Белгия или Турция. Така, макар те от години да са извън страната, биха могли да си дойдат и да гласуват за местна власт, макар че по закон това не би трябвало да е възможно.


"Ще направим гражданска инициатива да касираме изборите за злоупотреба с адресните регистрации, което е системен проблем. Ще пускаме жалби до ЦИК и по закона за достъп до информацията ще искаме да се сверява за определени ЕГН-та дали са отметнати като гласували в съответните секции. Това ще са ЕГН-та, за които имаме доказателства, че са били в чужбина в изборния ден", каза Атанас Чобанов. И се закани, че ако се установят 1000 случая на нерегламентирано гласуване от чуждо име, вероятно ще бъдат заведени дела за касиране на гласуването. "Има прости и ефективни решения за проверка дали един вот е равен на един гласоподавател и да се спрат злоупотребите. Но няма политическа воля да се отстрани този сив ресурс от гласоподаватели", смята Чобанов.


Според политолога Димитър Димитров изобщо е сгрешен процесът за съставяне на избирателните списъци - поддържа ги институцията, която всъщност няма информация за адресната регистрация на хората зад граница. И той, и Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда смятат, че с поддържането на регистър на избирателите и постоянното му осъвременяване трябва да се ангажира специализирана администрация (виж блица). Този орган трябва да сравнява различните бази данни, да получава информация по всички възможни канали и така да изчисти тези "мъртви души".


Според анализатори и политици съществуването на "мъртви души" в списъците създава предпоставка за изборни манипулации, а значителните 10% на тези фиктивни избиратели е доста сериозен проблем, особено при ниска избирателна активност. Съществуването на тези хора в списъците из страната дава възможност лесно от тяхно име да се подават гласове. Из Кърджалийско има села, в които живеят 30души, а гласувалите са 200, в някои секции изборните процеси са приключили още в 9 ч. сутринта, тъй като всички избиратели, фигуриращи в списъците, се водят гласували, разказа депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, избрана от Кърджали. Подаването на бюлетини от името на всички, записани в списъците, ставало, като представител на местната власт просто давал личните данни на хората на членове на изборните комисии и те гласували вместо реалните избиратели. Това се случвало в комисии в малки села и махали, където комисиите са доминирани от една партия. Автобусите с изселници от Турция са само за прикриване на по-големите манипулации - за да се скрие, че се гласува от името на хората, смята Караянчева.


Възможните решения


Има няколко посоки, в които може да се реши проблемът, който се проявява на всички избори досега. Те се различават най-вече по това чии задължения трябва да се увеличат - на институциите или на гражданите. 


Един от вариантите предлага политологът Димитър Димитров, който беше и сред експертите към комисията за подготовка на Изборния кодекс. "У нас е сгрешен процесът за съставяне на избирателните списъци - поддържа ги институцията, която всъщност няма информация за адресната регистрация на хората зад граница", каза той. Според него не ГРАО, а отделна структура трябва да изработи, поддържа и актуализира регистър на избирателите, като най-подходящо е да е част от администрацията на постоянно действащата вече Централна избирателна комисия. Тя трябва да набавя информация от всички институции - МВР, външно министерство, НОИ и други органи, които по някакъв начин събират информация за миграцията на хората. Димитров посочи, че такива регистри има в Албания и Украйна. Идеята му е била обсъждана при приемането на Изборния кодекс, но отхвърлена.


- Активна изборна регистрация - всеки, които иска да гласува, да заяви това в определен срок преди вота.
- Специална структура да поддържа регистъра на избирателите, като го актуализира чрез данните от МВР, МВнР, НОИ и т.н.

Друго решение е заимстваната от практиката в някои европейски държави, включително Франция, идея за въвеждане на т.нар. активна гражданска регистрация. Това означава в определен срок преди датата на изборите всички, които имат намерение да гласуват, да обявят това пред избирателните комисии. Това би била и най-ефикасната бариера срещу гласуването с чужда самоличност и участието на "фантоми" от избирателните списъци във вота. 


Граждански организации, наблюдаващи изборния процес, отдавна настояват за въвеждане на тази практика и в България и макар че такава възможност беше обсъждана и в това, и в предишното Народно събрание, също не беше приета. Аргументът на управляващите - и от тройната коалиция, и от ГЕРБ, е, че разпоредбата може да бъде тълкувана като ограничаване на правото на глас и да бъде обявена за противоконституционна. Други опасения на политиците са свързани с намаляването на избирателната активност като резултат.


Има и вариант да се приемат законови промени с цел институциите по-лесно да събират информация за движението на гражданите. Например да се задължат българите, заминаващи зад граница дори и за кратко време, да се регистрират в посолството в съответната държава. Ако пък заминават за чужбина с намерение да живеят там - да се отписват от общината, в която досега е бил адресът им. Или пък да се въведе задължение ГРАО да изисква информация от дирекция "Миграция" в МВР кога и колко българи са пресекли границата (мярка, която обаче би имала смисъл само за държавите извън ЕС, в които се влиза с международен паспорт). На фона на европейския принцип на свободно движение на хора тази посока за решение на проблема обаче изглежда, меко казано, архаична и спорна.


Техническо решение на проблема би било гласуване с лична карта и пръстови отпечатъци от електронни терминали (подобно на системата за гласуване на депутатите в Народното събрание). Така, каквото и да не е наред с избирателните списъци, т.нар. фантоми не могат да се използват за манипулация на резултатите. Средствата могат да бъдат спестени от отпечатване и транспортиране на бюлетини и протоколи, заплати за членове на общински избирателни секции и т.н. 


Ще има още промени


Избирателните списъци, публикувани от общините и ГРАО, все още не са окончателни. Към тях ще бъдат прибавени хората, които искат да гласуват за местна власт по настоящия си адрес в страната, ако той е различен от постоянния им и ако са живели на него повече от 4 месеца. За целта до 8 октомври трябва да подадат заявление в общината по настоящ адрес за включване в списъка и съответно трябва да бъдат отписани от ГРАО в общината по постоянния им адрес. 
В списъците за президентските избори също ще настъпи промяна. На тях избирателите също имат право да избират да гласуват по постоянен или настоящ адрес, като в този случай няма изискване за уседналост от 4 месеца. Избирателите, поискали да гласуват по настоящ адрес, трябва да бъдат отписани от списъка по постоянния си. От списъците в България ще бъдат извадени и българите зад граница, които са подали заявления за гласуване в чужбина, необходими да бъде разкрита изборна секция в съответното населено място. Срокът за подаване на тези заявления е 27 септември - нужни са поне 20 желаещи, за да се открие секция в град, където България има посолство или консулство, и най-малко 100 - ако няма дипломатическа мисия. Сънародниците в чужбина, които не са подали изрично заявление за гласуване, в изборния ден ще могат да пуснат бюлетина в секцията и ще бъдат дописани в списъка на място. Дотогава обаче няма да бъдат отписани от списъка по постоянния си адрес в страната. 


Въпроси и отговори


"Дневник" отправи няколко въпроса към министерството на регионалното развитие, в чиято структура е главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Ето отговорите, със съкращения:


- Актуализирани ли са настоящите избирателните списъци?
- Избирателните списъци съгласно Изборния кодекс (ИК) се съставят от общинските администрации, в които се води регистър на населението и се отпечатват въз основа на Национална база данни "Население", която се актуализира ежедневно с подадените данни за промените в гражданската регистрация на лицата.


- Изчиствани ли са някога избирателните списъци от т.нар. фантоми и кога е било за последен път?
- Съгласно ИК от избирателните списъци за местните избори се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес извън България през последните 4 месеца преди датата на изборите. От списъци за изборите за президент се заличават имената на гражданите, които са заминали извън страната не по-малко от два месеца преди изборния ден (по данни от МВР), и лицата, заявили че ще гласуват в чужбина (по данни от МВнР). В ГД ГРАО се поддържат данни за адресната регистрация на лицата, но не и за местопребиваването им и дали те са гласували или не (у нас или в чужбина).


- Можете ли да гарантирате, че броят на избирателите според ГРАО отразява вярно броя на българските граждани, които имат право да гласуват в тези местни и президентски избори?
- В избирателните списъци са включени всички български граждани с избирателни права съгласно Избирателния кодекс.


- На какво се дължи разликата между данните на НСИ от преброяването на населението за жителите в отделните общини на България и данните за броя на избирателите в същите тези общини, представени от ГРАО?
- Съгласно закона за преброяване на населението обект на преброяването са основно българските граждани, които живеят постоянно в  България. Не са обект на преброяването българските граждани, напуснали страната преди 01.02.2010 г. и техните семейства, т.е. преброяването не обхваща всички български граждани. Един от основните принципи при провеждане на преброяването е декларативността, т.е. гражданите имат свобода да посочват каквито данни решат и няма механизъм за проверка на тяхната достоверност. Законът за гражданската регистрация пък задължава в регистъра на населението да се вписват всички български граждани, независимо от местопребиваването им (в България или в чужбина). Зад всеки запис за лице в регистрите стои официален писмен документ, а не твърдение (както при преброяването). От гореизложеното е видно, че разликите в целите и методите при преброяването (това е анкетният метод) и при гражданската регистрация (вписване срещу документ) предполагат и разлика в данните, отчитани с различните методики.


- Смятате ли, че при тези разминавания в данните за броя на избирателите ведомството е изпълнило съвестно задължението си да предостави адекватни и точни избирателни списъци, така че да не се създава възможност за манипулации?
- От гореизложеното става ясно, че преброяването на населението няма релация с избирателните списъци, тъй като същите не се съставят на базата на данни от преброяването, а въз основа на регистъра на населението.


Цитат:
"Аз съм мъртва душа. Живея от 20 години във Франция, а справката в списъците ми казва, че за изборите наесен мога да гласувам в София. Ще направим проверки и ако се установият 1000 случая на нерегламентирано гласуване от чуждо име, ще заведем дела за касиране на вота."
Атанас Чобанов, българин от Франция, журналистПричината: Институциите не обменят данни помежду си


Решението: Структура, която да координира информацията, или въвеждане на активна изборна регистрация

Антоанета Цонева

© Дневник

Антоанета Цонева


Антоанета Цонева, Институт за развитие на публичната среда:
Хората в чужбина да поискат да бъдат отписани за местните избори, за да не гласуват вместо тях


Как ще коментирате разминаването между хората в списъците и преброените българи?
- От месеци повтаряме, че съотношението между преброяването и избирателните списъци е ключово за коректността на списъците. Институциите са на обратното мнение - че няма връзка. От становището на Венецианската комисия обаче се вижда, че това не е така и че трябва да има разумно съотношение между данните. В доклад на ОССЕ пък се посочва, че няма доверие в коректността на списъците. Не е ясно защо този проблем не се признава от българските власти, след като той е посочен от две толкова авторитетни международни институции. А поддържането на коректни избирателни списъци е ключов елемент за честността на изборния процес.


До какви проблеми може да доведе наличието на толкова "мъртви души"?
- Дори минималните и приблизителни данни, които вие изваждате, показват тревожно високо ниво на т.нар. фантоми и са индикация за възможни изборни манипулации. Това може да е например гласуване от името на тези хора в малки населени места, където избирателните комисии са доминирани от една партия и няма достатъчно наблюдатели. Или също изкривяване на избирателната активност за президентските избори, което да наложи провеждането на втори тур само защото не е постигната активност от 50% от всички избиратели.


Как може да се преодолее този проблем, който съществува от години?
- Трябва да има регистър на избирателите и администрация, която да го поддържа. При писането на изборния кодекс се предлагаше също активна регистрация на избирателите, като списъците да се съставят само на базата на хората, заявили, че ще участват в гласуването, а останалите да бъдат дописвани в изборния ден, като отидат до урните. Мислеше се и за електронно гласуване. За съжаление нито един от тези варианти не беше приет. Макар привидно да имаме нов кодекс, останаха старите проблеми. Единственото, което сега ми се струва възможен вариант, е хората, които установят, че са в списъците, но всъщност са в чужбина и не искат да се гласува от тяхно име, да се обърнат към администрацията и да поискат да бъдат отписани. 

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не-интелигентните хора задържат своето внимание, енергия и фиксация върху "проблема" или "проблемите"; докато одухотворените, интелигентните и съзидателните хора се взират в решенията.

  По темата е, biacheez, има спомената думата "проблем".

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 2. 2 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Да не се окаже, че акто махнат мъртвите души Аамет Доан не може да влезе в парламента и да спечели кметко място, освен в някое село? Щото има стотици села, в които на хартия живеят хиляда или две хиляди души да речем, в действителност са останали сто или двеста, щото другите са я в Турция , я по Холандия, а като дойдат избори, о, чудо, гласуват най-малко хиляда и петстотин.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  10% от максимално възможния брой на хората с избирателни права според преброяването е значително количество. Ако вземем предвид, че максимум 50% от избирателите ще се явят да гласуват, представете си какъв е потенциалът за манипулация на вота. При това тук става дума за цялата страна. В отделните общини възможностите за манипулация са още по-големи.
  Колкото и да се опитват да решат проблема чрез административни мерки властите не могат да заместят съзнателността и честността на хората. Единственият начин да се накарат те да гласуват съзнателно и да няма измами в целия процес на гласуване е да стане ясно на всеки, че измамата се обръща директно срещу него и неговия интерес. За кой ли път ще кажа,че "когато всички лъжем, всички остават излъгани"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Любопитно

  "...институциите, поддържащи данни за населението, не обменят информация помежду си..." - ИСКАТ ли да обменят или ГИ карат да не обменят?
  "Институциите обаче нямат точна информация колко още българи живеят зад граница..." - Шенген ни зове, май!?!
  ББ нареди в съкратени срокове е-правителство, може би след изборите ЩЕ се "уеднаквят" данните, ХІ век е все пак...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  И това в 21-ви век, където човек не може да пръдне без да го видят. Цялата ни държава е сбъркана, а и ние покрай нея...

 6. 6 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  Мда-а-а-а, честни избори ... пардон - частни избори!
  Само че накоя част ...

  Ама не е весело.

 7. 7 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "donchoquihote":
  Проблемът не е само Доган, за съжаление. Проблемът е, че няма политическа партия, която да не се възползва от мъртви души. В града, в който живея, за 4 дни през декември м.г. са се заселили 2000 човека, което е една пета от гласуващите. Това го правят на всеки избори всички партии. Конкретно тук - ГРОБ. Лошото е, че тези избори ще бъдат по-недемократични дори от тези по времето на БСП-БЗНС. Цвъки знае как и ще ви покаже.

 8. 8 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  повече като проценти са мъртвите души стигат до 20% от вота - нормалните такива я гласуват - я не гласуват, но "Мъртвите гласуват винаги". /стана като заглавие от Чандлър, поне/

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  На всички избори този проблем се повдига и после глас в пустиня. Но сега случая е малко по-интересен, защото тече подмяна на документи и поне до момента са обявили, че няма да се допуска гласуване с документи които са изтекли. Цветанов е боса на МВР и има пълна информация, кои документи са преиздадени. ако не искат манипулации да врътнат една оперативка с гл. прокурор и да предупредят всички ръководители на изборни секции, че ДЕЙСТВИТЕЛНО ще има наказания за хора допуснати да гласуват с изтекли документи. Ако има "мъртви" души в изборната секция няма как да знаят валидни ли са документите им или не, значи няма как да ги допишат. Но никой не търси решение, а всеки смята че може да купи повече.

 10. 10 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Защо тогава във всяка община има служба и за какво тези служители получават заплата.Мойто предложение е всеки да провери в своя избирателен списък за такива хора и ако се окаже че има да се потърси наказателна отговорност от щефа на съответния клон на ГРАО.При тази безработица мястото няма да е задълго свободно.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  В момента с най-големи лостове за манипулиране на вота разполага ГЕРБ, тъй като председателят на изборния им щаб се пада (по съвместителство) и министър на вътрешните работи.

  Ще се повтори 1990 година.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  Хайде на бас,че ще са повече от 10% !!!

 13. 13 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Разстроено

  Смешна държава,смешна администрация, то всичко ни е смешно
  ,но да го гледаш отстрани а то го отнасяме на гърбината си.

 14. 14 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "Храбър":

  Не мога да разбера тази истерия че изборите ще бъдат фалшифицирани...разбирам притеснениети ви от Цветанов,аз също не одобрявам действащ МВР министър да оглавява предизборен щаб,и смятам че това е грешка на Борисов,но мисля че преувеличавате възможностите на "ФИЗКУЛТУРНИКА".
  Един път казвате че е глупав,след това го изкарвате великия комбинатор...и при все това че сега има прозрачност и изборите ще бъдат наблюдавани под лупа от медиите...
  Да не би отсега да се подготвяте за изборен неуспех и водите битка с вятърни мелници...

  الرجل الكبير
 15. 15 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Преди две години някои тикви обещаха, че промените в избирателния закон ще са им първа работа! Докато Фидоошу не си настани туловището на парламентарната банка! Където неизменно се заразяват от амнезия по отношение на изборните неразбории. А е толкова лесно да се приеме един модерен закон, който да пресече всички подобни машинации.

 16. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тъй като гласуват хора, които избират говеда, то и гласуващите трябва да бъдат жигосвани по задниците като говеда, за да се избегне неколкократно гласуване.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 17. 17 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 381 Неутрално

  10 % мъртви души - с такъв ресурс не на разполагали СТАРИТЕ ПОМЕЩИЦИ!

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#14] от "bigman1":

  10% мъртви души не те ли притесняват откъм честност на изборите? А факта, че ще има евронаблюдатели не те ли притеснява къщо?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Още едни мъртви избори значи...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 20. 20 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  „И в Европа тръпнат, друг път не видели
  власти да избират живи и умрели“
  - неизвестен автор от началото на 21 век

  Европа за пореден път призна ненадминатостта на българският гений. Този път повода е уникално подобрение на избирателния процес в демократични условия, а именно утвърждаването право на глас и на мъртъвците с български произход. Въпреки, че това нововъведение в българският избирателен процес навлиза веднага след демократичните промени, то едва сега привлича вниманието на широката европейска общественост, тъй като се очаква активността на мъртъвците на предстоящите местни и президентски избори да надмине активността на живите избиратели.

  За да се насърчат тази висока активност сред жителите на гробищните паркове, правителствата от последните няколко години са оползотворили почти сто процентово средствата отпуснати по европейската програма за развитие на селските райони и средствата по програма „Красива България“, именно в проекти за почистването, реставрацията и облагородяването на тези все по-раширяващи се местообитания на българският народ. По този начин са възстановени много забравени надгробни паметници на българи, чиито потомци отдавна са напуснали България и са оставили имената на предците им да тънат в забвение, но сега след тези усилия на българската политическа класа, броят на мъртъвците участващи в демократичните избори на страната се очаква да набъбне до милион и полвина.

  През последните години все повече българи избират задгробната форма на живот, което е дало и повод на политическата класа в България да обърне взор към този пренебрегван досега електорат. Според тях, българите, които са живели цял живот в пределите на майка България и са положили костите си на нейната свята земя, имат много по-голямо право да определят бъдещето на страната, отколкото настоящето население, голяма част от което се чуди как да емигрира. Уникалното на това нововъведение на демокрацията е, че то дава право на глас и на българи живели преди столетия стига да имат ясно обозначен надгробен паметник с четлив надпис удостоверяващ тяхната самоличност.

  А, че мъртъвците проявяват небивал интерес към това свое новопридобито право показват социологическите изследвания за нивото на тяхната активност, която на всички избори досега е била сто процента. Тази година, обаче е преломна, именно защото, както споменахме в началото, се очаква броят на гласуващите мъртъвци да надмине броя на гласувалите живи, което означава, че занапред бъдещето развитие на България ще се определя изключително по волята на умрелите българи. По тази причина се очаква в България по време на изборите да присъстват множество представители на чуждестранни масмедии, социологически, политически и други агенции, изучаващи и следящи процесите в гражданските общества, за да натрупат опит и знания по този единствен в демократичния свят феномен.

  Изключително интересен е проблема как ще гласуват българите живели по време на първото и второ българско царство, дали имат все още монархични нагласи или ще се доверят на личности изповядващи някои от съвременните политико-социални идеологии. С интерес ще се проследи какъв ще бъде изборът на блаженно почиващият цар Калоян, дали ще подкрепи кандидата за президент на настоящият български цар Симеон или ще предпочете някой друг. Интерес привлича и интригата как ще гласуват борците загинали за освобождението на България от турско робство, дали ще подкрепят кандидатите на партия Атака, както твърди лидерът и, или ще поднесат някоя изненада. По този повод, между партиите се разменят компромати, относно умишленото според някои укриване на гроба на Васил Левски. Те се обвиняват една друга, че се създават пречки и не се полагат достатъчно усилия за откриването на гроба на този велик българин, именно от страх как би гласувал той, който страх се засилил след откриването на „предсмъртното му писмо„. Неговият глас би бил решаващ, тъй като той със сигурност ще повлияе на начина по който биха гласували живялите по негово време, както и тези след него. Злите езици говорят, основавйки се на посланието в гореспоменатото писмо, че политиците се страхуват да не се случи така, че вместо да получат неговия глас да се присъединят и те към мъртвия електорат и поради това полагат само театрални усилия в откриването на гроба му.

  Друг интересен казус е как ще гласуват българските светци, чиито мощи са разпръснати из цяла България, а и по света, и дали имат право само на един или на няколко гласа, тъй като мощите им често са разпръснати на хиляди места, и ако биха получили правото да гласуват с толкова бюлетини колкото е броят на мощите им, това би ги превърнало в решаващ фактор на предстоящите избори. Опозиционните партии, именно заради тези опасения, обвиняват настоящите управляващи в опит да опорочат изборният процес, тъй като използват държавни средства за откриването на нови и нови мощи из цялата страна, и отпускат невиждани до момента суми от държавният бюджет за тяхната консервация, за реликварии и за възстановяване на църквите в които са погребани, което според опозицията е един вид опит за купуване на гласове.

  От Европейската комисия поискаха обяснение от ЦИК, как точно гласуват мъртъвците, но от там отказаха да отговорят под предлог, че тайната и светостта на избирателния процес и свещенното право на глас на всеки избирател, е гарантирана и залегнала в основата на Европейските демократични ценности. Разбира се това са нормални неща за един демократичен изборен процес, а какви точно ще са резултатите от предстоящите избори и как ще се отразят гласовете на умрелите върху бъдещето на България, остава да видиме.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "...институциите, поддържащи данни за населението, не обменят информация помежду си."
  ..........
  Мдаааа,
  системата е такава само на хартия. Дупки по улиците, дупки в ситемата, на морето дупка...
  Крайно време е някой да удупи чиновниците .

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони!":

  [quote#18:"Тони!"]10% мъртви души не те ли притесняват откъм честност на изборите? А факта, че ще има евронаблюдатели не те ли притеснява къщо? [/quote]
  10% не са от днес за да ме притесняват...даже и при твоя любимец ги имаше но тогава тебе не те притесняваше,пита се защо аз сега да се притеснявам... а за евронаблюдателите пак не се притеснявам ,даже се успокоявам че ще ги има и изборите няма как да бъдат фалшифицирани...казах ви водите битка с вятърни мелници... дано знаете защо и да си заслужава...

  الرجل الكبير
 24. 24 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Цветанов:Вашите пари в нашите джобове.Вашето бъдеще в нащите ръце.

 25. 25 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#15] от "deepdish":
  Е,как да не са,че първата работа на Фидоошу беше да си приватизира Голямо Фидосово,пардон, Мотаново.Те ако имаха голямо желание за прозрачност и честност,колко му беше да спретнат и едно онлайн гласуване.Ма как тогава ще клъвне куче-матряла, пардон, електората?

 26. 26 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  "Дневник" отправи няколко въпроса към министерството на регионалното развитие,..."
  Що ли се опитвате и да питате? Поредните нищо незначещи отговори на държавни чиновници, които си пазят "топлите места".
  Отговорите търсете от ПП "ГЕРБ"! Всички тези въпроси са от компетентността на изпълнителната власт, на която са подчинени институциите отговорни за поредното манипулиране на избори! И на законодателната! ПГ на ГЕРБ приела Изборния кодекс! Изборен кодекс?!
  Дрън, дрън та пляс!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 27. 27 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ама защо журналистиката все още се изживява литературно?
  Това не са "мъртви души", "фантоми", а незаконни гласове.
  С т.нар. демокрация, с т.нар. журналистика, с т.нар. литература, с т.нар. политици всички ставаме т.нар....

 28. 28 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не трябва ли да се каже "минимум 10 процента"?
  Поне придава смисъл, че пишещият се надява на повече.
  Най-малко 10 процента...

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Евалата на редакцията за въпросите.
  Така трябва момчета и момичета - да се пита.
  С питанце до Цариград се стигало, а аз бих казал и до сърцата на читателите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#23] от "bigman1":

  Когато моя любимец беше премиер ти дори не беше чувал за Капитал. Та няма как да знаеш дали ме е притеснявало. И сега ме притеснява - не съм казал, че Герб ще ги фалшифицира, пък ти скачаш. Ми, ако имам предвид, че Доган ще ги глътне? Или отсега ти е ясно, че Доган, Борисов все едно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "bigman1":
  "До абсурдната ситуация избирателите да са повече от преброените граждани с избирателни права се стига, тъй като институциите, поддържащи данни за населението, не обменят информация помежду си."
  Не си говорят? Държавните институции? Що за държавни чиновници и съответните им ръководни органи?
  [quote#23:"bigman1"]10% не са от днес за да ме притесняват...[/quote]
  Тези са от тая година!
  За какво по дяволите бе преброяването на населението тази година! Защо не са коригирани? Или просто отчитаме дейност?
  Или си правим каквото на нас ни изнася?


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 32. 32 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  С нашите данъци издържаме огромен държавен и общински апарат, за съдебната система въобще не ми се и говори. И какво получаваме срещу своите пари? Не е ли време да се разпуснат всички служби и службички и да се изгради държава отново?

 33. 33 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#14:"bigman1"]но мисля че преувеличавате възможностите на "ФИЗКУЛТУРНИКА".
  Един път казвате че е глупав,след това го изкарвате великия комбинатор[/quote]

  Няма как да се въздържа - през 30-те на 20-ти век настъпват сериозни вътрепно партийни борби в КПСС (Комунистическата Партия на Съветския Съюз). Крайният резултат е, че за председател избират Йосип Висарионович Джугашвили, като най-безобиден и непринадлежащ към никоя групировка. По-късно този човек ще стане известен като др. Сталин.

  Толкова за глупавите и комбинативни хора. А, извинявай - сетих се за още един - Гошо Тъпото - доста добре се представи в парламента - човека имаше невероятен подход с една единствена цел - да бъде депутат и успя в продължение на няколко мандата. "Тъпото" е ученическият му прякор. Та така. Сам си прави изводите - по-лошо от простото е единствено простото и наглото. От това, което видях до момента, цц ги има и двете качества. А ако си нагъл, то комбинативност не ти липсва.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 34. 34 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ГЕРБ отново ни изненада с поредния химн. Разбира се останах очарован, но както и предния път с химнът на полицията, се чувствам ангажиран и задължен, като техен верен критик, да внеса няколко леки корекции в интерес на достоверността и актуалността на тази иначе страхотна мелодия.

  ГЕееееРБ – няма надежда
  В теееееб, аз нямам вяра.
  ГЕеееРБ – България е в хаос
  и се крадеееее в този чааааас.

  ГЕееееРБ нас ни подвежда.
  ГЕееееРБ – зомби повежда.
  С теееееб възвърна се страха
  в нашия дом и сърца.

  ГЕеееРБ – няма надежда,
  в тееееб, аз нямам вяра.
  ГЕеееРБ – България е в хаос
  и се крадеееее в този чааааас.

  ГЕРБ – България е в хаос
  и ни зовееее срещу вааас.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  „На Европа и трябват 200 години за да ни стигнат по доходи!“ – обяви доволно премиера Борисов по време на предизборна обиколка из Родопите – а Щатите могат само да ни дишат прахта, те вобще нямат шанс за нашите заплати. Европа трябва поне 200 години да се намира във финансово-икономическа криза като настоящата, за да може нейните граждани да обеднеят до нашето ниво и да заживеят с нашите доходи. Разбира се това е при условие, че ние стабилно седим на настоящото си ниво на доходи, което е една от основните цели на моят финансов министър. Най-добрият вариант обаче, за да сме сигурни, че никога няма да ни стигнат по доходи, е да поддържаме едно постоянно ниво на обедняване, което да доведе до измиране на българите и унищожаване на българската държава, като това ще гарантира во веки веков, че никога няма да стигнат нашите постижения в сферата на оцеляването с никакви средства. Горд съм с постиженията на моят финасов министър, министъра на икономиката, министъра на социалните грижи, тъй-като именно благодарение на техните неимоверни усилия ние сме в челото на дъното по доходи на глава от населението в Обединена Европа. Вярвам, че ако следваме неотклонно настоящият модел на управление ще достигнем просперитета на Сомалия, но ще избегнем пагубната поява на български пирати в Черно море, благодарение усилията за поддържане на сигурността на бедността от моя верен вицепремиер Цветанов. Не бива да забравяме и заплахата от страна на нашата съседка Гърция, която дори е готова да обяви фалит, само и само да се изравни с нас, но дори и в такъв случай според анализатори на гърците ще им трябват поне 20 години преди да паднат до нивото на нашите доходи. Нашата държава бе посочена като пример за оцеляване по време на криза и въвеждане на успешна политика по опростачване на населението с цел свеждане на културата и нуждите му, а от там и на доходите му до едно предисторическо ниво. България стои стабилно на дъното и ще остане там, докато е нужно. Горд съм, че съм българин, горд съм, че има българи живеещи с по 50 евро на месец. Благодаря им.“

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  10% мъртви гласуващи, 10% "гласували" хора - такива, които не са гласували, но гласът им е даден уж от тях, 10% гласували чужденци, най-вече от турско, регистрирани на съществуващи само по план адреси, 10% невалидни бюлетини, защото някой служител по-късно добавя второ хиксче, 10% гласуващи срещу пари кИфтета и КибапчИтЪ..., 50% не гласували.
  А всички останали гласове са наред.

 40. 40 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#37] от "l1":

  Истински се забавлявам като ти чета постовете...браво, дано скоро да не свърши флашката ти...

  الرجل الكبير
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 991 Разстроено

  10% - Много бе!!!!
  Гогол с"Мъртви души"- боб да яде!
  "Сюжетът на "Мъртви души" проследява пътя на позастаряващия и понапълняващия Чичиков, чиято единствена цел е да натрупа огромна сума пари. За тази цел той се опитва да приложи невероятен план - обикаляйки руските помешчици, той ги убеждава (чрез невероятния си талант на приспособяване) да му продават фиктивни крепостни, които все още не са зачислени към списъците като мъртви."

  Електронни портали ,електронно правителство????!!!
  Направо не е за вярване , че и това правителство не намери сили да ликвидира този проблем!!!
  Само 21 са показателите по които работи/ констатира тази система
  http://www.grao.bg/esgraon.html
  Жалко ,много жалко!

 44. 44 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Предупреждавам ви:Вашето оцеляване не влиза в сметките на политиците!

 45. 45 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Предупреждавам ви:Всички пътища предложени ви от политиците водят към вашата мизерия и тяхното забогатяване

 46. 46 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Българите в чужбина могат да заявят или отчетат вече подадени заявления за гласуване в президентските избори в чужбина, за да бъдат отворени избиратели секции (дори и за посолствата/консулствата са нужни минимум 20), ето тук: http://www.iskamedaglasuvame.com

  За съжаление, подадените до посолствата заявления - въпреки че задължително съдържат ЕГН и саморъчен подпис - не предизвикват автоматично премахване на такъв избирател от избирателните списъци в България, ако е още там ...

  http://www.gadjokov.com
 47. 47 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#8:"marquis"]но "Мъртвите гласуват винаги". /стана като заглавие от Чандлър, поне/ [/quote]

  Да наистина , поантата на събитията май се очертава в този стил!

  Най необяснимото е , освен че "Мъртвите гласуват винаги", но знаят и за кого!!!!

 48. 48 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  „Секс и пътища“ е мотото под което ще се проведе президентската предизборна кампания на ГЕРБ стана ясно след предизборна среща на Росен Плевнелиев с елитни труженички. Проститутките официално са предложили подкрепата си за кандидата на ГЕРБ, тъй като той единствен се грижил да им осигури нови работни места. „Ние ще сме на всеки километър и ще агитираме за теб“ – обещали от инициативния комитет на упражняващите най-древната професия – Знаем, че асфалт не се яде, но покрай магистралите се прави секс, който не е по-малко важен от яденето, а и доставя по-голямо удоволствие. Ние те подкрепяме и затова по време на предизборната кампания ще предлагаме услугите си безплатно на новизградените магистрални участъци и в метрото.“

  Росен Плевнелиев остана силно поласкан и прие подкрепата на магистралните труженички с отворени обятия: “ Очарован съм от интелекта и трезвомислието, което показват тези българки и начина, който избраха да ме подкрепят. Тяхната подкрепа е една важна оценка за мен и моите постижения до момента, и ми дава сили да продължа. В условията на финансова криза, когато парите не стигат за хляб ние не се отказахме,а променихме древният римски метод за забавление, успокоение и ощастливяване на народа от „Хляб и зрелища“ на „Секс и пътища“. Благодаря им за подкрепата и очаквам от тях огромни помощ по време на предизборната агитация.

  Цветан Цветанов вицепремиер, министър на вътрешните работи и водещ на предизборната кампания обеща да осигури комфортна обстановка на труженичките по време на предизборната кампания, като постави извънредни патрули от „Нашата полиция“ на новизградените участъци, които да регулират движението за да се избегнат големи задръствания поради очакваното повишено търсене на агитационните услуги на жриците на любовта. Той също изказа задоволство от обещаната подкрепа, която според него показвала, че ГЕРБ осигурява много по-добри условия за работа на проститутките отколкото Алексей , и е една много показателна оценка за цялостната политика на партията.

  От останалите политически сили излязоха със заплашителна протестна нота, че ако проститутките действително агитират за ГЕРБ чрез предлагането на безплатни сексуални услуги, то това ще бъде счетено за нов метод за купуване на гласове и въпроса ще бъде отнесен до Европейската комисия.

 49. 49 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 745 Неутрално

  поне +10% за ГЕРБ

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 50. 50 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#30] от "Тони!":

  [quote#30:"Тони!"]Или отсега ти е ясно, че Доган, Борисов все едно... [/quote]
  Нещо си се объркал...Доган никога няма да подкрепи ГЕРБ...
  Но виж други го подкрепят...
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/13/1155609_dsb_v_dobrich_podkrepia_kandidata_na_gerb_za_kmet/?p=0#comments

  الرجل الكبير
 51. 51 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 991 Весело

  До коментар [#44] от "l1":
  До коментар [#45] от "l1":

  Гледам ,бая си се потрудил тази вечер/нощ/
  Не изчетох всичко,щот' времето ми е скъпо ,пък и плява не ми е нужна.

  Ама ако можеш да отговориш - ти по кой път вървиш?
  Към Марс ли?


 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#50] от "bigman1":

  Никога ли? Ми кво ще кажем за коалицийката в Кюстендил - Герб, Атака, ДПС?
  милите герберчета..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 991 Весело

  До коментар [#41] от "l1":

  Надявам се на сутринта -модераторите на Дневник да са си свършили работата.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#51] от "Да бе да":

  [quote#51:"Да бе да"]Ама ако можеш да отговориш - ти по кой път вървиш?
  Към Марс ли?
  [/quote]
  Не...към МАРКС...

  الرجل الكبير
 56. 56 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 991 Весело

  До коментар [#55] от "bigman1":

  +++++++++++++++++++++++
  Уточнението е на място.
  Но към Марс или към Маркс ,за сега съществуват само предположения ,че там може да има живот!

 57. 57 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мъртвите души - 10%
  Изселниците - 10%
  Емигрантите - 10%
  Гъбарите - 30%
  Пенсиите - 15%
  Зубърите - 5%
  Еми кви ще са тия избори - те са очевидно 80% фалшиви!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#57] от "Десен":

  Пропускаш няколко - купените гласове - 10%
  лишените от право на глас в малките села, в които ще се назначават кметове - 5%

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Гневно

  Аз предлагам да се въведе задължително електронно гласуване с електронен подпис. Все пак срамота е за толкова хора да се ангажират автобуси, да се прави организация и да се разкарват хората по родните си места да гласуват.

  Къде къде по-лесно и демократично е съответният "застъпник" на съответната политическа организация да извади 10 - 15 000 електронни подписа на своята регионална партийна организация и да организира гласуването както трябва.
  Хем ще бъде бързо, хем ще се икономисат средства.

  Все пак разберете ме правилно, къде къде е по-елементарно използването на един лаптоп и един USB модем към мобилен оператор, вместо да се откриват секции, да се гласят урни, да се избират избирателни комисии и т.н. Още повече компютрите не грешат. Те отчитат точно гласовете, освен ако някой недобронамерен не вземе да ги манипулира.

  Но това трябваше да го предвидят в изборният кодекс, но за съжаление този комунистически ГЕРБ отказа тази прогресивна идея, защото много са наясно, че техният електорат от червени бабички и дядовци не знаят къде се включва "телевизора", пък да ми използват технология от 21 век!

 60. 60 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Като гледам какво плескат журналята ежедневно - то е бяха мъртви души, то не бяха фалшифицирания....оставам с впечатлението че голема навалица ще има по тези "избори" да изберат "правилната" ДС/БКП кандидатура )))

  А стига бе Като че ли има значение дали ще "бизнесмена на Партията", "снахата на Партията", "демократа на Партията" или "Калфата на Партията"

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#14] от "bigman1":
  Мойто момче! Ако беше само Цветанов...с мед да го мажеш! Кога ще ти стане ясно, че всичко е уредено на много по-високо ниво и че бъдещата тройна коалиция отдавна е подписана.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Е айде обяснете ми как става тая пуста манипулация!Избирателната секция се състои от представители на всички партии. Отварят се урни, изсипват се пликове, броят се бюлетини, пускани до преди малко - чисто физически измерими величини. Карат се заради една единствена, броят отново, като излязат сметките - готово.

 63. 63 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Как стават манипулациите? Лесно-виж как се купуват избори като разпиташ в Сливен, да речем; как се правят невалидни бюлетини, манипулират избиратели и прочие подробности-може да видиш в клипа от Пловдив-нали никой не го е забравил?

 64. 64 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Поне 10% след всеки избори се убеждават, че отново комунистите са извъртели някой номер, за да спечелят гласове и си стягат багажа и напускат страната.
  Твърдият електорат в страната остават тези, които не могат да си донаредят багажа и да тръгнат.

 65. 65 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 794 Весело


  -"..с поддържането на регистър на избирателите и постоянното му осъвременяване трябва да се ангажира специализирана администрация (виж блица). Този орган трябва да сравнява различните бази данни, да получава информация по всички възможни канали и така да изчисти тези "мъртви души"."

  -Спецадминистрацията да се обедини с погребалните бюра,граничните контролни служби и родилните отделения.
  А после да се създаде една още по-специализирана администрация,след нея най-специализирана до пълната победа на административната реформа.За тези цели да се създадат по напред комисии на всички възможни равнища от кметските наместници,през общините и областите до МС,НС Президентсвото и КС.Така ще се реши частично и проблемът с безработицата докато се постигне главната цел "Всеки българин-администратор".

 66. 66 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#1:"SeoKungFu"]Не-интелигентните хора задържат своето внимание, енергия и фиксация върху "проблема" или "проблемите"; докато одухотворените, интелигентните и съзидателните хора се взират в решенията. [/quote]

  -„Има две категории хора. Едните казват: Чудя се защо не се направи еди.какво си! А другите: Кой ще ми попреча да направя еди-що си! “/Сър Уинстън Ленард Спенсър Чърчил/

 67. 67 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За да не ви управляват болшевико-герберести никаква апатия и гласувайте.Първо тази герберастка паплач в историята.След 10 години ако не искате цигани толерирани от милиционерите да ви управляват нито глас за герб-дпс и атака,новата тройнна коалиция.

 68. 68 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#2] от "donchoquihote":

  Не само Догана ими и доста други няма да видят парламентарната трибуна.
  Изборите винаги са били една голяма стъкмистика.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 69. 69 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  НА КАЛПАВИ КАНДИДАТИ,МЪРТВИТЕ ДУШИ ИМ ПРЕЧАТ ! МИЖАВИ СТЕЕЕЕЕЕЕ ! З А Т О В А !

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 70. 70 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Цветан Цвенатов не е демократ. Той няма морал, няма задръжки. Той има цел. И за постигането й според него всички средства са позволени. Дори и тези мръсни номера с купуването нао гласове, или мъртвите души в избирателните списъци, дето използваха от тройната коалиция.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  много се спекулира с данните,а толко ли продажни хора има

 73. 73 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#22:"СДС"]Мдаааа,
  системата е такава само на хартия. Дупки по улиците, дупки в ситемата, на морето дупка...
  Крайно време е някой да удупи чиновниците . [/quote]

  Случайно да Ви е минавало през ума, че да дупите чиновниците за даден проблем е като да дупите банковите служители за това, че ръководството на банката е довело банката до фалит и Вие лично сте си загубили депозитите?!?!?! Или да дупите работниците в обувната фабрика за това, че изпълнителния директор на същата е разрешил закупуването на еФтини суровини и обувките Ви са се разлепили и разшили при първия дъжд?!?!?!
  Много ме впечатлява как едни български граждани "обичат майките" на други български граждани само защото вторите упражняват дадена професия. А да Ви е минавало през ума, че в крайна сметка всички сме българи и споделяме общ манталитет, култура и народопсихология?!?!

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#62] от "e2e4":

  Ето така - гарантирано от Герб

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/08/23/1143576_podpraviane_na_izborni_rezultati_shte_moje_da_se/

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  Всички партии разчитат на "мъртвите души".
  Ако някой искаше промяна, новите лични карти, щяха да са с чип и да се отчитат през интернет в момента на гласуване: има л.карта — има глас. Никакви списъци, записвания, манипулиране, добавяне на гласоподаватели в последния момент.... никакъв шанс за шмекеруване.
  Да, ама не.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#57] от "Десен":

  "Изселници" и "Емигранти" са синоними, освен ако с първото не отбелязвате пейоративно българските граждани от турски етнически произхоз, "доброволно" "избрали" през 1989 да се завърнат в своята "Родина" Република Турция. Това първо, и второ - представителите на емиграцията са част от "мъртвите души" в избирателните списъци. Сметката Ви е манипулативна, терминологията евентуално дискриминационна.

 77. 77 Профил на jack_bauer
  jack_bauer
  Рейтинг: 541 Весело

  Политически вицове!

  Приемане в ГЕРБ
  Кандидат-членове на ГЕРБ се явяват на изпит пред комисия за проверка на интелектуалните способности.
  Комисия към първи кандидат:
  - Кое е по-бързо, звукът или светлината?
  Кандидат:
  - Звукът!
  Комисия:
  - Дайте пример!
  Кандидат:
  - Телевизорът! Включваш го, първо говори и после светва!
  Комисия:
  - Правилно, приет сте!

  Комисия към втори кандидат:
  - Кое е по-бързо, звукът или светлината?
  Кандидат:
  - Светлината!
  Комисия:
  - Дайте пример!
  Кандидат:
  - Радиоапаратът на баба! Включваш го, първо светва и после говори!
  Комисия:
  - Правилно, приет сте!

  Комисия към трети кандидат:
  - Кое е по-бързо, звукът или светлината?
  Кандидат:
  - Еднакво бързи са!
  Комисия:
  - Дайте пример!
  Кандидат:
  - Мълниите! Святкат и гръмват едновременно!
  Комисия:
  - Не грешите ли? Първо святкат, а след това гърмят!
  Кандидат:
  - Това са инсинуации на гадните комунета! Всеки член на ГЕРБ знае, че става дума за илюзия, защото очите са по-напред от ушите!
  Комисия:
  - Отлично!Приет сте!


  Двойка влюбени отишли в гората. Избрали една полянка, послали си одеало и тъкмо да започнат, някой извикал:
  - Зеленото отгоре!
  Мъжът скочил и започнал да търси кой им подвиква. На съседната полянка намерил горския. Човекът спял неспокно и подвиквал насън:
  - Зеленото отгоре! Зеленото отгоре!
  Мъжът го събудил и попитал:
  - Какво правиш, бе човек?
  - Какво да правя? Тежък ден, спрях да почина, полегнал съм, и съм заспал!
  - А защо крещиш така?
  - Какво крещя?
  - Ами викаш „Зеленото отгоре”!
  - Ох, остави! Цял ден на залесяване бяха активисти на ГЕРБ и сега сънувам кошмари!  Двама каубои-активисти на ГЕРБ яздели из прерията. В далечината се появили още трима каубои.
  Единият ГЕРБ-каубой казал:
  - Виждаш ли го онзи долен комунист?
  - Кой, те са трима?
  - Комунето на коня!
  - Ама те и тримата са на коне!
  - А комундето с шапката, виждаш ли го?
  - Ама те и тримата са с шапки!
  - А комундето с пушката, виждаш ли го?
  - Ама те и тримата са с пушки!
  ГЕРБ-каубоят се ядосал, извадил Уинчетера и бам, бам, свалил двамата!
  - Сега виждаш ли долното гадно комуне?
  - Виждам го!
  - Този ако ми падне в ръчичките, веднага ще го гръмна това мръсно комуне!

  Разбира се, че съм параноик! Всички тук са параноици!
 78. 78 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 381 Разстроено

  До коментар [#10] от "sospecha":
  Това предложение е направо химерно за малките населени места, където хората изобщо не знаят как да се защитат. И да виждат, и да не виждат, все е тая.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 79. 79 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Неутрално

  за зла беда, пак излезнах прав...
  гласувайте, защото иначе ще ядете още по-голямо дърво....

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 80. 80 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  "Но няма политическа воля да се отстрани този сив ресурс от гласоподаватели"
  Точно това е проблема. Всеки във властта без изключение иска да се възползва максимално от възможността за манипулации.
  А гласуването по електронен път е по евтино и напълно достоверно. Машината няма как да я излъжеш. Дори да си Ахмет Доган.
  Затова няма воля (желание) да се направят тези нововъведения. За съжаление Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова са силно алергични към всичко ново и полезно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 81. 81 Профил на mickelle
  mickelle
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#62:"e2e4"]Е айде обяснете ми как става тая пуста манипулация![/quote]

  Някой от неправилната партия като отиде до тоалетна, шефовете от ГЕРБ си правят "свободни съчинения" в протокола , по предварително раздадени списъци...

  Проблемът им е , че сега едва ли Валентин Златев ще им плаща изборите и ще им изпраща " помощни батальони "...
  Нещо май го обидиха герберите ...

  ГЛАСУВАЙТЕ , хора, ГЛАСУВАЙТЕ !
  За който и да било орангутан-все ще е по-добре от по герберско !

 82. 82 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Понеже нито един от кандидатите за президент не ми хареса,а нямам намерение да гласувам за партия,реших да гласувам за Светльо от Хиподил.


  Ако не гласувам наистина,току виж се оказало,че съм гласувал за "правилния" кандидат.

 83. 83 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "...До абсурдната ситуация избирателите да са повече от преброените граждани с избирателни права се стига, тъй като институциите, поддържащи данни за населението, не обменят информация помежду си. "
  Абсурд, пълен абсурд.щеше да е смешно, ако не беше трагично.

 84. 84 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "Преброяването не обхваща всички български граждани..."
  Така ли? А нямаше ли някакви глоби, ако не се преброиш? Това не е ли официално преброяване, организирано, направено и платено от държавата? И как също държавната служба ГРАО има наглостта да твърди, че нейните данни са точните, а тези от преброяването неверни? Държавата срещу държавата= Държавата - разграден двор. Всяка държавна структура - отделна губерния. Много удобно. А българите - поданици на всяка от тях.

 85. 85 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  По въпроса с мъртвите души нещата имат два аспекта!
  Аз бих повдигнал и другия:
  ...
  Грабвайте телата "Някой се изкряска"
  Смехурко и Бакъра лирнаха завчаска
  Герберите тръпнат, друг път не видели
  В едно да ги плюят живи и умрели!
  ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 86. 86 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  всички условия да няма мъртви души са налице, на всичкото отгоре имаше и преброяване има безброй служители които да следят само за това , и работата пак не е свършена, както когато се заговори за карти с чип и вграден електронен подпис някой дебил панически прие да сменят всички лични документи с по лоши от съшествуващите на който ако си разменим снимките с баба ми никой няма да забележи

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 87. 87 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  мини анкета:
  + който е вярвал че може да бъде направено така че дори тройната коалиция да изглежда компетентна
  - който не е вярвал че това е възможно какъвто съм и аз

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 88. 88 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 517 Неутрално

  (изнервено)

  на кого трябва да се обяснявам къде живея? на миналите избори се регистрирах по е-майла точно за да не стават такива неща. е, в посолството не знаеха за мен, а в бг ме е имало в списъците. така че да ме прощава антоанета цонева, ама не е само до гражданите!

 89. 89 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 541 Весело

  Политици тръпнат невидели - в едно да гласуват живи и умрели...

 90. 90 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Поне 10% "мъртви души" и за предстоящите избори
  =========================
  А кога ще броят гъбарите. Щото аз съм от тях.

 91. 91 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#79] от "NWO":


  "гласувайте, защото иначе ще ядете още по-голямо дърво.."

  А можеш ли да ни разясниш какво по-различно дърво ни чака ако гасуваме за "бизнесмена на Партията" или за "снахата на Партията" или за "демократа" на Партията, или за "КалФата на Партията"? СЛЕД КАТО ВСЕ ПАРТИЯТА ЩЕ СИ УПРАВЛЯВА

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Винаги като приближат избори, започват да мърморят за "мъртви души", вече 22 години.... айде нещо ново...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на aru
  aru
  Рейтинг: 221 Гневно

  Гласуването в България все едно се провежда 19ти век, но с всички бюрократични нововъведения, на които е способен 21ви... А може да е толкова по-просто и ефективно....

 94. 94 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Кой направлява вота от отвъдното?

 95. 95 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#90] от "Дива селянка":

  За съжаление този път и аз за първи път ще ходя за гъби. Пардон не гласувах и на балотажа между Болен Сидеров и Гуци Първанов

  не съм избягал
 96. 96 Профил на tonytod
  tonytod
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По закон, всички, който живеят в чужбина и не са посочили адрес в България, служебно се вписват в "Сердика".
  Не знам, защо се учудват, че са разпределени да гласуват в България???
  )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK