ГРАО за "мъртвите души": Ако ние гражданите не спазваме законите, не можем да негодуваме срещу тях (обновена)

ГРАО за "мъртвите души": Ако ние гражданите не спазваме законите, не можем да негодуваме срещу тях (обновена)

© ДневникНе е ли ясно, че държавните институции не могат и не трябва да следят милионите български граждани относно причините и времетраенето на тяхното движение по света и че ако самите ние не спазваме създадените правила и закони, не трябва и да негодуваме от тях?!"
Това заявяват от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) - структурата към регионалното министерство, която съставя избирателните списъци. Те напомнят и законовата разпоредба - "Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес" - член 99 от Закона за гражданската регистрация.


Поводът е проверка на "Дневник", която показа, че най-малко 10 на сто са т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци в областните градове. Данните личат от съпоставка, която "Дневник" направи между публикуваните от общините избирателни списъци и данните за хората с избирателни права според националното преброяване на НСИ към февруари.


При проверката за пореден път си пролича, че българи, които от години живият зад граница, фигурират в избирателните списъци. Един от тези случаи е Атанас Чобанов - журналист, който от 20 години живее във Франция. "Аз съм мъртва душа", каза той пред "Дневник". След като направи проверка по своето ЕГН в сайта на ГРАО, Чобанов разбра, че може да гласува в "Избирателна секция 2, обл. СОФИЯ, общ. СТОЛИЧНА, ГР. СОФИЯ, район СЕРДИКА, 48 ОУ "Йосиф Ковачев". Според Изборния кодекс за местна власт могат да гласуват само хора, чийто адрес е в съответната община от повече от 4 месеца преди изборите. И да не могат да подават глас хората, които имат настоящ адрес в чужбина.
"Декларирал съм пред НСИ, че живея във Франция, и в посолството знаят това", каза Чобанов. И въпреки това той излиза като избирател в София.


Отговорът на ГРАО: "Знае ли г-н Чобанов, че е нарушил чл.99, ал.1 от Закона за гражданската регистрация, който гласи, че всяко лице е длъжно в срок от 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес? Знае ли г-н Чобанов, че не НСИ и посолствата по света са органите, които съгласно законите в Р България се занимават с адресната регистрация на населението? Съгласно чл.98, ал.1 и чл.99, ал.2 от Закона за гражданската регистрация, промяната на адрес се заявява в общината или кметството. И разбира ли г-н Чобанов, че той (и др. като него) като не спазва създадените от държавата правила, а не самата държава, създава т.нар. "мъртви души"?"Атанас Чобанов: Данни трябва да се обменят по служебен път между институциите, а не да се тормозят гражданите да декларират едно и също на 100 места
Знае ли ГРАО, че ще бъдат осъдени за публични клеветнически твърдения ако не поднесат тутакси извинение чрез медиите, отговори Атанас Чобанов. "Аз съм декларирал настоящ адрес в чужбина пред МВР няколко пъти при подмяната на личните ми документи. Това е вписано в заявленията за издаване на документи, които ще изискам от МВР и ще представя в съда ако се наложи", отбеляза той. И подчертава, че съгласно Законът за електронното управление Чл. 3 тези данни трябва да се обменят по служебен път между институциите, "а не да се тормозят гражданите да декларират едно и също на 100 места". Според текста от този закон първичният администратор на данни изпраща служебно данните на всички административни органи, на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги, които въз основа на закон също обработват тези данни и са заявили желание да ги получават. "Поискало ли е ГРАО данни от МВР за гражданите, чиито настоящи адреси са в чужбина? Ако не го е сторило, не бих се учудил, че не познават и не прилагат Закона. Бих приписал този пропуск на техническата изостаналост на тази служба. Последното си личи от нейния сайт, който е считан за опасен от браузърите. Те предупреждават посетителите да не се доверяват на защитената връзка, защото не разпознават цифровия сертификат", завършва Чобанов.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 515 Любопитно

  ГРАО отговорът звучи,като от "Парагараф 22"!

  haokarapora
 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Весело


  Има гражданин - има проблем.

  Няма гражданин - няма проблем.

  Иначе тия от ГРАО къртят мивки...Данте е изпуснал да опише един 10ти кръг на ада, създаден специално за безмозъчни бюрократи и чиновници като гореспоменатите.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Знае ли г-н Чобанов, че не НСИ и посолствата по света са органите, които съгласно законите в Р България се занимават с адресната регистрация на населението?"
  Извинявайте, ама посолствата, НСИ, ГРАО и т.н. не са ли български държавни структури? И не могат ли да си обменят информация? Много сте нагли от администрацията, и всичко е на гърба на обикновения гражданин, който е докаран до състояние да по презумпция виновен за всичко.

 4. 4 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Един от абсурдите в адмистрацията, който я свежда до бюрокрация - за едно и също нещо трябва да подаваш декларации, заявления, молби до няколко различни институции.

  Най-лошото е, че самата администрация не съзнава, че се е превърнала в бюрокрация...

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote]"Съгласно чл.98, ал.1 и чл.99, ал.2 от Закона за гражданската регистрация, промяната на адрес се заявява в общината или кметството."[/quote]

  Малоумници на квадрат - значи като отиде във Франция - да се върне до България че да си промени адреса.
  А ГРАО откога приемат изобщо адрес в чужбина или ЕС не казват, нали?
  Не си свършили работата, пък се обаждат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Отговорът на ГРАО прилича на отговор на служба на Падишаха - назидателен, строг и справедлив.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 7. 7 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Весело

  След прочитането на напътствения,строг отговор на ГРАО веднага ми идва на ум старото,до болка познато действие от годините на презрелия социализъм *кипи безсмислен труд*.Липсата на държавата като инструмент лъсва като маймунски г..!

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Като бях малък, на гарата имаше извадка от наредба за движенията на влаковете. Направи впечателние, че половината от членовете и алинеите започваха с "Пътника е задължен..", а другата половина с "На пътника е забранено...". Като пораснах се оказа, че това важи за всички държавни институции. Нещо като права на гражданите - няма да видите такива текстове в наредбите.
  А по случая с г-н Чобанов, може ли някой да ми обясни като живея в чужбина как да декларирам в община София, че не живея там?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 415 Неутрално

  г-н Чобанов, елементарно е да се направи справка на гражданите подали заявление да гласуват в чужбина и просто да не се включват в списъците.

 10. 10 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хм, гледам отговора на ГРАО и ми се ще да им отговоря на въпроса с въпрос: а знае ли ГРАО собствения си закон?

  И по-специално "Чл. 97. (В сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Български гражданин, живеещ предимно в чужбина, може да заяви постоянния и настоящия си адрес и чрез заявление за издаване на български личен документ, подадено чрез дипломатическите или консулските представителства на Република България."

  Тоест в момента в който български гражданин си издава нова лична карта/паспорт, той на практика заявява че *настоящия му адрес е в чужбина*!!!!

  И сега кой не е свършил работата?

  http://www.gadjokov.com
 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 955 Гневно

  Баси наглия отговор на задниците от ГРАО! Неам думи!

  Впрочем, такова е обичайното държане на бюрократ, който не си е свършил работата!

 12. 12 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Ако ние гражданите ...", вие от ГРАО въобще не се натискайте да сте при гражданите. Вие сте от администрацията, дето е просто извън времето си и правите минимални усилия за по-добрия живот на гражданството. Понеже някои ви е написал безмислени закони и правила и вие искате гражданите да ги спазват и не помисляте - абе що никой не ги спазва тез правила?Нещо да сте инициирали да промените безумните правила? Не. Знаете че не се спазват, ама си стоите и си клатите краката. Никаква връзка м/у нито една скапана администрация няма в таз държава, та трябва гражданите да ходим и да генерираме работа за вас дори за елементарни неща.
  И накрая ще ни поучавате какви ни били задълженията. Ами хайде накажете ни, че не сме ги спазили тез задължения. Тогава току виж някои граждани "изтрещели" и ви турят на мястото ви - на улицата, без работа.
  Едни работещо електронно правителство ще оправи нещата и ще итрие масата ненужна администрация, с масата безумни правила!

 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  За " граовците' , не искам да пиша..САМО ще им кажа..През 1990 година,направиха списъците по ДОМОВИТЕ книги :))) И още е така ..))

  А там , имаше СТУДЕНТИ-наематели и отдавна напуснали , имаше починали -изобщо не свалени от списъците , имаше идвали на гости- и се регистрирали хората , имаше напуснали адреса и НИКОЙ , никога и ДОСЕГА - не осъвременява тези списъци ..Ей, така , в центъра на София..........
  А не е сложно - перманентно - ПАК имате домоуправители - да ги викате и "осъвременявате"тези списъци ..ВСЕ пак - ЕДНА ТРЕТА от списъка - НЕ съответства на тези , които СЕГА живеят там ..)
  Но някои трябва да работят, а не да стоят по 4-5- по общините, служба 'ГРАО" и да си клатят краката- с десетина "удостоверения " дневно :)
  Ами да бяхте взели списъците на ДС- те бяха точни :))Ха,хахахахаааа

  BIG AL
 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Лошото е друго..)
  КЪДЕ са НАД 5000 българи, например , в Монреал и понеже НИКОЙ няма да направи списък със 100 !!?? желаещи да гласуват - ей , така - те просто няма да гласуват..Добър ход на милиционерите от герб ..А както гледам и в Торонто, и в Отава- няма да има и по 20 души-по списък..
  Къде ли са 'посланиците " и консулите ни - , там ??/
  Булгар , булгар...)))

  BIG AL
 15. 15 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  естествено, че гражданите са виновни! защото гражданите съществуват, за да изпълняват натъкмените в полза на управляващите закони, а не законите съществуват за да служат на интереса на гражданите!

  какво чудно съзвучие със откритието на шефа на гдбоп флоров:
  „…Единственият начин да се оправят нещата, е ако се върнат нещата отпреди 1989 година. Това е единственото решение на проблема. Друг… решаване на проблема няма. Колкото и добре да са службите, колкото и добре да работят… В смисъл, че само тогава имаше ред и дисциплина в отношение на престъпността, защото всички наркозависими, всички криминални лица бяха известни…”

  когато един закон не работи няма как да е виновен нито този дето го е писал, нито този дето трябва да следи за прилагането му - виновен е само непослушния гражданин! канечна!

  пуста соц-носталгия, няма да си идеш преди и последния соц-чиновник да легне в гроба!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гогич":

  абсолютно си прав и има още нещо да допълня за администрацията.
  Защо господа управляващи като има дублиране на функции в различни институции едната да бъде закрита-по-малко администрация съответно по-малко държавни пари и гражданите ще бъдат улеснени и ще има офис техника за другите отдели там където не достига или се е скапала

 17. 17 Профил на тодор
  тодор
  Рейтинг: 236 Любопитно

  Чл. 99.
  (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Адресната карта за промяна на настоящ адрес се подава в общината или кметството, където лицето пребивава, и в 5-дневен срок се изпраща за актуализация на Национална база данни "Население".


  лицето явно пребивава във френска община и сигурно е подало там заявление за настоящ адрес? кой закон е нарушило въпросното лице?

 18. 18 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Гневно

  когато ножа опря предизборно до кокала грао можеше да каже "ние не измисляме правилата, само ги спазваме", и да застане на страната на гражданите.

  вместо това някой надут чиновник реши с назидателен тон да оправдае чиновническото безумие и произвол които ни правят най-неуютнате за нормален бизнес и живот страна в ЕС и региона.

  грао избра да застане на страната на властта.

  нека граовци, а и другите чиновници, които сега са се изпънали като струни пред бойко и покорно поемат задачите си по спечаелване на изборите, утре не ни се зоват "граждани", и не питат "ама защо? ".

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 859 Гневно

  Гражданите(не тези от ГРАО) имат задължението да свързват различните държавни служби,посредством разнасяне на различни бланки ,формуляри и декларации.Компютрите в държавните институции служат за въвеждане данните,донесени от гражданите,а в останалото време за редене на пасианси.Гражданите(не тези от ГРАО) са длъжни да осигурят висок жизнен стандарт на държавните служители,посредством плащане на данъци и осигуровки.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 20. 20 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 458 Весело

  Дневник, фавиконката ви е незаконна! Гласува се с Хиксче, не с чавка. Питайте Фидоската, ако не знаете!...

 21. 21 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Като чета стаията и ми става страшно. Първо от нападателния тон на държавната институция и второ от презумцията , че аз съм се родил виновен за всичко.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 22. 22 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ние гражданите не фалшифицираме изборите,това го правят ГРАО и управляващите!!!!!

 23. 23 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1212 Разстроено

  АЛОУУУ Народната Милиция! Около 1-1.5 мил българи, които спазват правилата и си плащат данъците, за да имате заплати искат да прилагате закона!!!! Не да клатите краката по цял ден, а циганите от български произход и българите от цигански да си правят каквото искат!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#21] от "Myself.com":Да нистина къде отиде презумпцията за невинност. Като гледам г-н Чобанов е активен човек и като нищо може да му плащаме неамлки суми, чрез някой международен съд, заради някакви нагли надути пуяци с малко власт.
  Къде си Алеко да възкликнеш "Пази боже сляпо да прогледне"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1210 Неутрално  С тази позиция поне ГРАО посочи много точно проблема - някой не си е свършил работата с адресните регистрации. По-добре от стандартното измиване на ръцете стил "ние сме чиновници и следваме инструкции, не е наш проблем".

  Оттук нататък вече може да се дебатира дали вината е в мързеливите граждани или глупавата процедура.

 26. 26 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Като го гледам какъв нагъл престъпник е тоя Чобанов, напълно проумявам, защо вече 20 и кусур години сме на това дередже и нищо не функционира в тая държава в полза на хората, а винаги срещу тях .....

 27. 27 Профил на lelele
  lelele
  Рейтинг: 233 Неутрално

  е не може да има такова изказване

 28. 28 Профил на petel
  petel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Естествено никой от обществено активните граждани - коментаторите тук, които никога не превишават скоростта, паркират правилно, не си хвърлят фасовете по улицата и се осигуряват на пълното си възнаграждение, няма да каже "Да, възможно е аз, гражданинът, да бъда виновен" и ще прехвърли вината в "държавата", "бюрокрацията" и други абстрактни понятия, които самият той няма представа какво значат. Радваме се, че живеем в свободна демократична държава, в която органите не идват да тропат всеки месец на вратата на дома ни и да търсят кой къде и от кога до кога живее. Виновни за съществуването на "мъртви души" са само и единствено "мъртвите души". Всичко останало е бягане от отговорност

 29. 29 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 458 Гневно

  В края на пролетта, непосредствено след публикуване на данните от преброяването, при Е. Кошлуков в неговото предаване по ТВ7 гостува г-н Плевнелиев. Водещият му припомни за това драстично разминаване с около 700х. гласа, и че ГРАО, което е под негова юрисдикция трябва да вземат мерки да се изчистят списъците за изборите. Г-н Плевнелиев с усмивка в типично негов стил обеща "страхотно, феноменално, фантастично, фамозно..." да нареди на служба ГРАО да приведат списъците в ред.
  Водещият: "Обещано!"
  Гостът: "Обещавам!"
  ______________________________________

  Някой да знае дали има развитие по отстраняване на проблема?

 30. 30 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Добре де, нали се направи преброяване, хвърлиха се маса пари, толкова ли е трудно да се използват данните от преброяването за изчистване на избирателните списъци? Всъщност, въпроса май е риторичен...

 31. 31 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 587 Гневно

  Не е ли ясно, че държавните институции не могат и не трябва да следят милионите български граждани относно причините и времетраенето на тяхното движение по света и че ако самите ние не спазваме създадените правила и закони, не трябва и да негодуваме от тях?!"  Щом не могат да накарат хората да спазват закона, да закриват държавата .Не ни трябват нито измислените им президенти, нито кметовете та даже и МВР .Всеки да запасва пищоля и закона на джунглата, оцеляват най приспособимите.
  А кой трябва да следи за спазването на закона ,аз ли ?

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Всъщност, КАТ в същия стил може да каже - гражданите трябва да спазват законите, и не е наша работа да ви предпазваме от катастрофи.

  Или пък МВР може да каже - спазвайте законите, ваша работа е, оправяйте се.

  Всъщност, май положението е точно такова.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Вижте сега ..Някои се опитват да защитят лелките в ГРАО - повечето още си седят от преди 1989 година :)
  ЕДНА и съща служба, въпросната, ти ИЗДАВА смъртен акт и удостоверение за НАСЛЕДНИЦИ ..Т.е. човекът ВЕЧЕ го няма ..:)
  Но , няма и КОЙ да натисне съседното КОПЧЕ - да го ИЗТРИЕ от Избирателния списък ..) Това е положението :)
  И този предал Богу дух , човек , си фигурира с ГОДИНИ в избирателния списък :)
  Велик е Гогол и неговият герой .в 'Мъртви души "'.:)))
  И това е в София ..А другаде ??

  BIG AL
 34. 34 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ей, много нагло беше това от ГРАО, но както се казва - хитрата сврака, с двата крака. Сега трябва да си свършат задълженията по ЗЕУ, да изискат инфото от МВР и да се изчистят "мъртвите души". Да не забравяме, че има прецедент. Преди две години принудихме МВР да дава по служебен път информация за отсъствията от страната на НЗОК за изчистване на задълженията за здравни осигуровки. Иначе "рекетьорската" практика беше да се ходи в МВР и да се плаща 10 лв. за една справка.

  Красьо, обади им се!
 35. 35 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#25] от "Skydiver":

  не си прав - поучителния и полемичен стил на отговора на грао внушава, че виновен е гражданина! вместо обективен и безпристрастен отговор чиновниците вече са издали присъда над питащия и така са оправдали измислилия правилата и този, който не е проследил за тяхното прилагане!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 36. 36 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#26] от "lyekka":

  верно е много нагъл - избягал чак във франция и оттам не спира с подривната си дейност. я да дойде тука цецко да му спретне някоя акцийка да видим после дали много ще му знае устата/клавиатурата. бой и стригане за такива! напред към миналото незабравимо!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Браво на г-н чобанов!
  СТИГА ОФЦИЗЪМ!
  Стига са ни пробутвали "позатоплени манджи" че завсичко ния сме виновни!
  Да гласуваме за СВЕТЛЬО ХИПОДИЛСКИ!

  И с това да ударим звучен шамар на чиновническата сомодоволност и просташката наглост на управляващите!
  ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ ГРАЖДАНИ А НЕ ОФЦИ!

  А ако ми позволите да го перифразирам:

  "Да го уважаваме, нищо че еГЪЗ,
  след като сме глисти!"

  На урните господа "осъзнати г.....и"!

  НА ПРОТЕСТЕН ВОТ!

  Хитростта пречи на мисълта!
 38. 38 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "petel":

  всеки голям проблем е създаден от всички замесени по него страни.

  в случая имаме отлична комбинация от глупав/остарял закон, пасивни органи отговорни за спазването му и гражданска незаинтересованост.

  за мен е нормално гражданите да кажат на грао да си гледа работата, но не е нормално грао да тегли конско на гражданите, защото гражданите плащат на грао да работи за тях, а не съществуват за да осигуряват хляба и комфорта на чиновниците. затова грао няма право да държи назидателен тон на гражданите. грао трябва да моли, разяснява, да настоява и изисква, ако трябва да налага глоби и наказания, но не и да поучава и да обвинява.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 39. 39 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Гневно

  За ГЕРБ да гласуват Държавните служители,полицаите, военните и всичси останали кръвопийци които ни пият кръвчицата на Всички нас който хем Бачкаме хем си плащаме и техните осигуровки!
  Да гласуват инфантили като "Барселонски" , "меркщел" и "селския манияк от лехчево"!
  Да са им честити!

  ГЕРБ - Грабители Екзекутиращи Република България

  Хитростта пречи на мисълта!
 40. 40 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#38] от "Pavlik Morozov":

  Нямо нормално, ненормално!
  Да вървят на майната си!
  Да гласуваме за СВЕТЛЬО ХИПОДЛСКИ (ВИТКОВ)!

  Именно нашите гласове дават легитимност на "Българската демокрация"!

  Хитростта пречи на мисълта!
 41. 41 Профил на MechkaKlechka
  MechkaKlechka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Докато четях статията се сетих за няколко неща, които ми паснаха на ситуацията. Основни принципи за работа на администрацията:
  - Ако не можете да ги убедите, объркайте ги!
  - Нападението е най-добрата защита!
  - Напълнете изреченията си с цитати на членове и алинеи от някой закон и с термини, за да изглеждате знаещи и интелигентени. Не е необходимо да СТЕ знаещи и интелигентни.
  - Системата каза "Не!"
  - За колкото по-елементарно нещо става въпрос, през толкова повече гишета и инстанции трябва да мине нахалния гражданин. Трябва да се връща за поне 3 документа, за които е можело да му се каже предварително, но умишлено не му е казано.
  ...

 42. 42 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз живея далеко от тази държава от 10 години. На мене не ми пука къде ме водят някакви си там 4иновници в България. Ако имат интерес, бюрократите да си оправят сами бакиите, нали има данни в послоствата и в НСИ.

  Аз най-много да дойда на по4ивка веднъж на 10 години, за което дори не ми е нужен бългрски паспорт,камо ли ми е притрябвало да ходя да търся ГРАО.. Тия от кое дърво са паднали?

 43. 43 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 853 Гневно

  Сертификатът който е инсталиран на сайта на ГРАО http://www.grao.bg/ се разпознава от браузърите като рисков и ненадежден. И на него трябва да си въведеш лични данни като име и ЕГН за да получиш информация. Сигурно са си спестили пари за валиден сертификат и са сложили някое хакнато копие. Според мен това е казус за прокуратурата.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 44. 44 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#5:"Десен"]А ГРАО откога приемат изобщо адрес в чужбина или ЕС не казват, нали?
  [/quote]

  Много уместен въпрос, защото не се знае дали приемат такова “чудо невиждано“! Аз исках да се отпиша през 2003 година от България поради преместване в чужбина и получих отговор от една служителка в съответната адресна служба в София “Е как да го направим, такова нещо не се предвижда в системата ни“. Поклатих глава на служителката в знак на неразбиране и съчувствие с нея и си отидох без да ме отпишат. Предполагам, че и аз се водя все още в някакъв списък в България. Само че нямам никакво чувство за вина спрямо закона.

  heruvim
 45. 45 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ето вижте. Има графа "Адрес в чужбина" в заявленията за нови документи. И къде отива тази информация, питам? Пазят я в МВР? ГРАО да си я вземе оттам служебно съгласно закона.

  http://www.bulgaria-embassy.org/Consular%20Information/passport/prform.pdf

  Красьо, обади им се!
 46. 46 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 252 Неутрално  <i> След като направи проверка по своето ЕГН в сайта на ГРАО, Чобанов разбра, че може да гласува в "Избирателна секция 2, обл. СОФИЯ, общ. СТОЛИЧНА, ГР. СОФИЯ, район СЕРДИКА, 48 ОУ "Йосиф Ковачев"</i>
  <br>
  А някой знае ли как се прави проверка по ЕГН за мястото на гласуване! Аз търсих но не открих!!!

 47. 47 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 458 Неутрално
 48. 48 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 252 Неутрално

  [quote#47:"partakesh"]До коментар [#46] от "funordie":

  https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml

  Ето амиго! [/quote]

  Благодаря

 49. 49 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Не е ли ясно, че държавните институции не могат и не трябва да следят милионите български граждани относно причините и времетраенето на тяхното движение по света и че ако самите ние не спазваме създадените правила и закони, не трябва и да негодуваме от тях?!" Абсолютно вярно, просто не сме свикнали да спазваме правилата !

 50. 50 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 402 Весело

  ГРАО: "Веднага след като напусне Р България, гражданинът Чобанов да се яви в район Сердика зя да промени настоящият си адрес. Лично ! "

 51. 51 Профил на coroviev
  coroviev
  Рейтинг: 451 Весело

  Интересно, изхвърлен съм от системата на здравеопазване, защото живея в чужбина, НАП знае това, обаче ГРАО не знае и ме има в списъците! И според тях, аз не спазвам закона!?

 52. 52 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "Myself.com":

  цяла статия написах наскоро по въпроса за мърлявщината на държавната администрация по отношение на сайтовите сертификати за криптиране: http://www.gadjokov.com/2011/03/15/p425/

  Вместо да улесняват грабжданите, ги плашат д ане си вършат работа сами по електронен път ... щото с толкова предупреждения, кой ще си даде чуствителните лични/фирмени данни?

  И всичко това защото мърлячите я от самата администрация, я компютърния им отдел или нямат идея за проблема, или ги мързи, или спестяват 50 лв (на година!) от сайтови SSL сертификати ...

  http://www.gadjokov.com
 53. 53 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#49:"svoboda1"]Абсолютно вярно, просто не сме свикнали да спазваме правилата ! [/quote]

  Да, същото важи за съжаление и за държавната администрация. Там е проблема! Нали те трябва да са по-учените, за това им плащат.

  heruvim
 54. 54 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#2] от "NPaine":

  Пич, вериятно по времето, когато Данте е писъл своя АД не е имало бюрокрация.... повярвай ми, иначе не би я пропуснал в произведението си!!!!!!!! И сигурно би я включил като 11 кръг!!! Супер, нали???

 55. 55 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И моя милост е в избирателния списък за избор на президент - в едно училище в Добрич .... Това при положение че от 16 години живея в Канада, и че съвсем наскоро (през юни!) си издадох нова лична карта през консулството в Торонто ... и при положение че в заявлението изрично се посочва къде живея понастоящем (в Канада) и според самия закон за ГРАО, това Е декларацията, нужна да ме заличат от избирателния списък в България ...

  Но срещу мързела и лиспата на професионално отношение към работата има много малко лекарства ...

  http://www.gadjokov.com
 56. 56 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  Еми аз от 14 годишен не живея в БГ, никога не съм гласувал или съм се регистрирал в БГ, като си вадих документи писах че не живея в БГ та имам си регистрация и къде да гласувам и за двете в София ...
  1. тия не могат ли да скръбнат базата даннни с информацията за излезлите, но не влезли БГ граждани. За 7 rows(реда?!?) това може да се прави нa живо без проблем;
  2. Кат сте такава нация техническа един руут сертификат за сички държавени формаи да си купите ио да си сертифицирате саита че да изглежда смешно;
  3. Земете един дизаинър дса направи темплет ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 57. 57 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#56:"ivanchoLA"] За 7 rows(реда?!?) [/quote]

  7 милиона

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 58. 58 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Очевидно има нужда от законодателни промени. А за ГРАО - безсилие и отказ да следят за изборния туризъм.

 59. 59 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#55] от "Красимир Гаджоков":

  Красимире няма севртификат саита, иначе правилно са написали сесията, по принцип това е само като пишеш такива работи не да го ползваш наживо в Интернет ... просто не са "спестили" 1200 долара за руут сертификат ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 60. 60 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#42] от "dimitarnz":

  Щом толкова не ти пука, чий ... дириш ти тука?

  Chad
 61. 61 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Яяяяяя, ма много точно е отговорил Атанас Чобанов. Сега да вземе някой нагоре по веригата да се трогне и да въведе ред, а?

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1622 Весело

  [quote#2:"NPaine"]Данте е изпуснал да опише един 10ти кръг на ада, създаден специално за безмозъчни бюрократи и чиновници като гореспоменатите. [/quote]
  Всъщност, по-правилно е да се каже "Данте е изпуснал да опише един 10ти кръг на ада, създаден специално ОТ безмозъчни бюрократи и чиновници като гореспоменатите"

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  [quote#61:"mnodulgaregforma"]нагор по веригата да се трогне и да въведе ред, а?[/quote]

  Не бой се. ГРАО е в министерството на Плевнята. Той бедният надали знае, че е в неговия ресор, ама все пак журналяците могат да попитат другара Росен защо оставя такава клоака в министерството след себе си.

 64. 64 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#43] от "Myself.com":

  Сертификатът е валиден и е издаден от : http://b-trust.org,
  Това е поделение на БОРИКА, фирмата която обслужва БГ банките.Там се издават и електронни подписи.
  Това че твоя броузер не го разпознава не означава че сертификата е невалиден. Ако прочетеш на самия сертификат и се обадиш на фирмата-издател, ще се убедиш че е ОК

 65. 65 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Някой май плаче за уволнение.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 66. 66 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#57] от "ivanchoLA":

  Това са 7 реда програмен код с които ще се изпълни заявката!!!

 67. 67 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#46] от "funordie":

  Ами на адрес http://www.grao.bg/elections/ в меню "Справка по ЕГН" като си въведете ЕГН и името и ви излиза къде можете да гласувате първо за местни избори и второ за президент. Имайте предвид, че на сайта се въвеждат лични данни, а той е с невалиден сертификат за сигурност както го разпознават браузърите и ви напомнят за риска който поемате. По добре не пробвайте.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 68. 68 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#66] от "funordie":

  ... чак 7 реда няма да е

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 69. 69 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 458 Гневно

  Да ето фалша и на ЕВРО баджанак-шурейските самоназначения на безталантни и нелоялни за поста престъпни кариеристи!!

  ЯСНО КАК ВЕЧЕ ЕВРО-МАСОНИТЕ КУПУВАТ НОВИ НЕДАЛНОВИДЦИ БЕЗ РЕШЕНИЕТО НА НАРОДА, ПРЕДИЗБОРНО, КАКТО И борисчо ГО КУПИ Б-а МЕРКЕЛ!!

  КАКВА НАГЛОСТ!!
  СТАРО-ИЗВЕСТНИ ПРИЬОМИ НА НЕДАЛНОВИДЦИ, ДРАПАЩИ ЗА ПОСТ И ВЛАСТ МАСОНИ!

  СИДЕРОВ Е ПРАВ ДА СЕ БОРИ ПРОТИВ Десните-МАСОН СЕКТИ И ВЛИЯНИЕ В ДЪРЖАВАТА, НАЙ-ВЕЧЕ ПРОТИВ ДРАПАЩИ ЗА ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ НЕЛОЯЛ-ИНДИВИДИ, КАТО Миглена и А. Петров!!

  КОГА ЩЕ СЪДИМ; Кунева ( братовчедката на МАСОНА Соломон Паси, снаха на Иван Пръмов-Примо.) и Кристалина, които се кипрят бездействуващи , оставили Родината на БОТЕВ и ЛЕВСКИ да седи в Й€вро-Конгломерата с най-голямият Й€вро-КОЛОНИАЛИСТ-АНГЛИЯ в чл€нство, захвърлили в изгнание Народа на Островите Чагос??
  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger&#65289
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа на Островите Чагос подложен на ИЗГНАНИЕ oт КОЛОHИАЛИCТA-Aнглия до ден днешен, Народ без Родина.

  До кога ще свикваме с това, което ни заобикаля и ще мълчим...??
  Мислейки Глобално а не локално,
  Съвременното ни общество е поставено в капана на BANK-МАНИПУЛИРАНИТЕ МАСОН-съпоставки;
  В капана на приоритета-НАЙ без съдържание,
  В капана на бранд-пошлости,
  В капана на банк-БОРСОВИЯТ ГЯМБЛИНГ,
  В капана на индиго-подозрените,
  В капана на МАСОН-Нанси Ан Тапе, РАСИСТКИ, пеленаче-ОТРЕЧЕНИТЕ
  В капана на етническата,
  В капана на идейно-политическа и,
  В капана на религиозната ненавист!
  Те именно МАСОНИТ€ бяха инициаторите на всички до сега войни на планетата!
  Те именно МАСОНИТ€ спланираха и извършиха Втората Световна Война!
  Те именно МАСОНИТ€ си самовзривиха търговският център в NY / 2001 с цел кражба на петрола под претекст “ислямски тероризъм”!
  Те именно МАСОНИТ€ спланираха и €ВРО-КОНГЛОМЕРAТA.
  Те именно МАСОНИТ€ създават разните €пидемии.
  Те именно МАСОНИТ€ се стремят да ни завладеят глобално под претекст "демокрация",
  С €ДНО МАСОН-Световно ПРАВИТ€ЛСТВО,
  С €ДНА МАСОН-ПАРИЧНА €ДИНИЦА,
  С €ДНА ЗАКОНОДАТ€ЛНА МАСОН-СИСТ€МА!!
  А къде е тази демокрация?

  Защо е всичко това?
  ЗАЩОТО МАСОНЦИТЕ КОИТО СЪЗДАДОХА ВСИЧКИТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ И КАТАКЛИЗМИ, разбраха че света неможе да бъде победен и поробен чрез оръжие.
  Виждайки че чрез войни вече с оръжие немогат нищо, A И ДАЖЕ E ОПАСНО И ЗА ТЯХ, сега мислят как чрез съпоставки на човек срещу ЧОВЕКА, нелоял срещу ТАЛАНТА, на груп срещу ГРУПА, религия СРЕЩУ РЕЛИГИЯ, етнос срещу ЕТНОС, ОЗВЕРЕНИ, да се самоунищожим ЕПИДЕМИЙНО, ГЛОБАЛ-КРИЗИСНО, Парламент-ДИСКРИМИНИРАНО, и Мажоритетно!

  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ПАЛЕСТИНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ОСЕТИНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА братята МАКЕДОНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА СРЪБСКИТЕ КОСОВЦИ
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ЧАГОСЧАНИ и прочее,
  Признахме Либио-АНАРХИЯТА В ДЪРЖАВА БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО И БЕЗ ИСТИНСКА ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ.

  ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ,
  МАСОН €ВРО-КОНГЛОМЕРAТСКАТА, КОЛОНИАЛНА СИСТ€МА, ЗАСТАВЯЙКИ Я ДА €КСТРАДИРА ОТ ЧЛ€НСТВО КОЛОНИАЛИСТИТ€-членове (в случаят колониалист-кралство АНГЛИЯ), и след КОНСТИТУЦИОННО, ПРИЕЛИ ВСИЧКИ ЗАКОНА ЗА ПРИЕМСТВЕНОСТТА, НАПРАВИМ ИСТРИНСКА ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА И СТАНЕМ ЕВРО-СЪЮЗ.

  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger)
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа на Островите Чагос и КОЛОHИАЛИCТA-Aнглия, подложила на ИЗГНАНИЕ до ден днешен, цял един Народ без Родина.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но-1 v21vi ВЕК, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧЕСКИЯТ СИ Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??

  ИНАЧЕ ТАЗИ МАСОН-€С-совска СБИРЩИНА ОТ кралства, царства, републики, даже и КОЛОНИАЛИСТИ В ЧЛ€НСТВО, БАНКОВО МАНИПУЛИРАНО И НАТО-МАРИОНЕТНО, НИ ВЛАЧИ п€трол-г€ноцидно с потдаяния от КРАДЦИ, И НИ СЕ КАЧИ ШЕНГЕНСКИ, ДАЖЕ НА ГЛАВАТА!

  "БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА"
  NАТО-П€ТРОЛ Г€НОЦИДНА,
  GLOBAL-КОЛОНИЗИРАЩА и ЗЛАТО-ЛИКА

  Парламент-ДИСКРИМИНАЦИОНН,
  ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
  Нелоял срещу ТАЛАНТА, Мижитуритетна!

  "КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"?
  Н.Йо.ВАПЦАРОВ

  НАСТЪПИЛ е вече момента на ПРИЕМСТВЕННОСТТА В ОТНОШЕНИЯТА НИ.
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ИДЕОЛОГИИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ ВЪВ ВЕРИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK