БСП: Историята с подкупа на Плевнелиев продължава през 2008 г. с участието на ГЕРБ

Петър Курумбашев

© Георги Кожухаров

Петър КурумбашевКандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев се оплаквал на общински съветници от БСП, че общинари от сегашното мнозинство му оказвали натиск за сделката за замяна с бизнес парка. Това съобщи на брифинг днес в парламента депутатът от БСП и общински съветник в София от 2007 г. до 2009 г. Петър Курумбашев.


В края на миналата седмица вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че през 2007 г. трима общински съветници от предишния състав на общинския съвет, известни като "брокерите", поискали от Плевнелиев 500 хил. евро подкуп, за да му "се решат проблемите" със сделката с "Бизнес парк София".


Курумбашев разказа днес, че през 2008 г. Росен Плевнелиев го потърсил с информацията, че "върху него се оказва определен натиск от съветници от мнозинството, които не искат тази сделка да се случи по начина, по който е гласувано от март 2008 г.".
"Това, което направих, е, че тогава информирах председателя на групата общински съветници на БСП Жельо Бойчев, както и председателя на общинския съвет Андрей Иванов (ГЕРБ) и организирах среща между Плевнелиев и Иванов, мисля даже, че ги запознах тогава", разказа Курумбашев. Спомни си, че информирал и още един "човек, който работеше тогава в общината".


Не стана ясно защо обаче не е сезирал за това компетентните органи - въпрос, който беше зададен и на вътрешния министър Цветанов, и на кандидата за президент Плевнелиев, след като стана известно за този случай. "Съвсем нормално е, когато някой е притиснат по този начин от бизнеса от най-мощната антикорупционна партия в България, наречена ГЕРБ, да не иска тази история да се разчува", каза само Курумбашев.


"В интерес на истината тогава този рекет беше спрян от Андрей Иванов и договорът за замяна беше осъществен с решение от ноември 2008 г.", допълни тогавашният общинар Курумбашев.


Предисторията


По информация на в. "Сега" през март 2008 г. в новия общински съвет представителите на ГЕРБ  Данаил Кирилов (вече областен управител на София-град), Радослав Тошев и Орлин Иванов внасят друго предложение за замяна на терени на "Бизнес парк София", отредени по устройствен план за улици, метро, озеленяване с терени, собственост на Столичната община. С новото решение се предвижда повторна оценка за цената на имотите от лицензиран оценител и се променя начинът, по който единият от общинските терени следва да бъде прехвърлен от общинската фирма "Софийски имоти" на общината.


Случаят получава окончателно решение през ноември 2008 г., когато по предложение на Данаил Кирилов замяната е уредена. Според него "Бизнес парк София" получава от общината само 15 170 кв. метра срещу своите 24 762 кв.м. Общинският имот е оценен по-скъпо от частния - 10 млн. срещу 7.5 млн., и "Бизнес парк София" следва да доплати 2.5 млн. лв. Задължението да изгради парк върху общински терен от 5 декара също остава. Сделката е финализирана в началото на 2009 г.


БСП: Цветанов да каже едни и същи ли са "брокерите" от 2007 г. и 2008 г.


Курумбашев попита Цветанов дали тримата общински съветници от ГЕРБ, които през 2008 г. са притискали Плевнелиев, съвпадат с общинските съветници, които са му оказвали натиск през 2007 г. Колко от имената съвпадат, някой от "брокерите през 2007 г." станал ли е общински съветник от ГЕРБ, от тези "две тройки общински съветници" някой получил ли е след това своето развитие в държавната администрация, изреди още въпросите си Курумбашев.


"Цветанов дължи много ясен отговор на тези въпроси, тъй като те са най-мощните антикорупционери в страната, те са със статута на Чавдар войвода", смята депутатът. Попита и дали "начело на глутница вълци може да бъде елен-лопатар".


Кадиев: "Росене, кажи си"


Кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев твърди, че тримата общински съветници от ГЕРБ са искали същия подкуп от Плевнелиев - 500 хил. евро. Според Кадиев един от тези съветници е бил предлаган впоследствие на Росен Плевнелиев за негов заместник в Министерството на регионалното развитие и благоустрйството. "Това е все едно на мен да ми предложат Мария Мургина за зам.-кмет на


"Росене, кажи си! ти си бил там, от теб са искали тези пари", призова Кадиев. "Данче, кажи си, ти знаеш от 2008 г.", "Бойко, кажи си, ти знаеш от 2007 г.", "Цветанов, кажи си, ти също знаеш от 2008 г.", продължи той. Кадиев повтори мнението си, че компроматът срещу Плевнелиев е дело на Цветан Цветанов, а не на БСП. "Ако има хлебарки, те са в ГЕРБ, те са тези, които са искали тези подкупи, те са тези, които събират парите, те са тези, които с тия пари сега ще си купуват изборите в София", обвини управляващите кандидатът за кмет.


Левицата пита Фандъкова как се изпълнява сделката


Жельо Бойчев съобщи, че е внесъл питане до кмета на София Йорданка Фандъкова за това как е изпълнено решението по сделката от ноември 2008 г., има ли договор за замяна между "Бизнес парк  София" и Столичната община, заплатена ли е сумата от 2.5 млн. лв., която дължи бизнес паркът според решението на общинския съвет и изпълнил ли е бизнес паркът ангажиментите към общината да изгради около 5 дка публичен общински парк. Той заяви, че и в тази посока "ще излязат интересни факти и обстоятелства".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK