Атанас Чобанов към ГРАО: Данни трябва да се обменят по служебен път, а не да се тормозят гражданите

Атанас Чобанов

Атанас ЧобановАз съм декларирал настоящ адрес в чужбина пред МВР няколко пъти при подмяната на личните ми документи. Това е вписано в заявленията за издаване на документи, които ще изискам от МВР и ще представя в съда, ако се наложи". Това заяви пред "Дневник Атанас Чобанов, помолен за коментар на днешното писмо от ГРАО, в което те го обвиняват, че не е изпълнил свои законови задължения и не е декларирал пред институцията смяната на адреса си и че от години живее във Франция.


Поводът за размяната на реплики стана проверка на "Дневник", която показа, че най-малко 10 на сто са т.нар. мъртви души в избирателните списъци в областните градове. Данните личат от съпоставка, която "Дневник" направи между публикуваните от общините избирателни списъци и данните за хората с избирателни права според националното преброяване на НСИ към февруари.


При проверката за пореден път си пролича, че българи, които от години живият зад граница, фигурират в избирателните списъци. Един от тези случаи е Атанас Чобанов - журналист, който от 20 години живее във Франция. "Аз съм мъртва душа", каза той пред "Дневник". След като направи проверка по своето ЕГН в сайта на ГРАО, Чобанов разбра, че може да гласува в "Избирателна секция 2, обл. СОФИЯ, общ. СТОЛИЧНА, ГР. СОФИЯ, район СЕРДИКА, 48 ОУ "Йосиф Ковачев".
Според Изборния кодекс за местна власт могат да гласуват само хора, чийто адрес е в съответната община от повече от 4 месеца преди изборите. И не могат да подават глас хората, които имат настоящ адрес в чужбина. От сайта на ГРАО така и не става ясно в кои списъци се проверява човек - за местните или за президентските избори, написано е само - проверка за Избори 2011.


Заради публикацията на "Дневник" от ГРАО изпратиха остро писмо, в което заявяват, че има законово задължение хората да декларират смяната на адресите си в 30-дневен срок и "г-н Чобанов (и др. като него), като не спазва създадените от държавата правила, а не самата държава, създава т.нар. мъртви души?"


Кой, как и дали следи за изпълнението на това задължение така и не става ясно. И как това е възможно да се случи, когато става дума за хора, напуснали страната малко след падането на комунистическия режим през 1989 г. например, или за изселници в Турция, заминали около т.нар. възродителен процес.


Съгласно Закона за електронното управление, чл. 3, данните трябва да се обменят по служебен път между институциите, а не да се тормозят гражданите да декларират едно и също на 100 места, отбелязва Чобанов, който посочва, че многократно е информирал институциите, че живее от години във Франция. Според текста от този закон първичният администратор на данни изпраща служебно данните на всички административни органи, на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги, които въз основа на закон също обработват тези данни и са заявили желание да ги получават.


"Поискало ли е ГРАО данни от МВР за гражданите, чиито настоящи адреси са в чужбина? Ако не го е сторило, не бих се учудил, че не познават и не прилагат закона. Бих приписал този пропуск на техническата изостаналост на тази служба. Последното си личи от нейния сайт, който е считан за опасен от браузърите. Те предупреждават посетителите да не се доверяват на защитената връзка, защото не разпознават цифровия сертификат", заявява Чобанов.


Той дори обмисля да съди ГРАО "за публични клеветнически твърдения, ако не поднесат тутакси извинение чрез медиите" за обвиненията си към него.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Затова ББ обмени опит в Естония и електронното правителство е на път

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 2. 2 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 669 Неутрално

  ""Последното си личи от нейния сайт, който е считан за опасен от браузърите. Те предупреждават посетителите да не се доверяват на защитената връзка, защото не разпознават цифровия сертификат", заявява Чобанов."

  Като си подавам данъчните/осигурителните декларации в портала на НАП получавам същите съобщения. )) Това е защото държавата счита за неоправдан разход да си плаща няколко лева на година за обновяване на сертификатите. (все пак кои са тези издатели на сертификати, че да заслужават повече доверие от великите български държавни служители? )

 3. 3 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote": То май от 10 години пътува, пътува...

  Красьо, обади им се!
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Тоя пич като нищо ще осъди държавата и пак ще платим поредния милион, заради това, че някакви бюрократи не са си свършили работата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#3] от "Атанас Чобанов":

  Ми електрониката му куца

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 6. 6 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Браво на Ат. Чобанов! Жалко, че е емигрирал, но съдейки по позицията му по многото безумия у нас изглржда търпилото не му е изтраяло...

 7. 7 Профил на avovals
  avovals
  Рейтинг: 395 Неутрално

  То само в ГРАО да беше проблема... с мед да го намажеш! А то цялата държавна администрация стои и чака да и снесеш информация, задължава те в срокове и си плащаш за да подадеш информацията, а после, ако ти трябва същата за да я покажеш на друга институция, то първата ти иска такса.
  Всяка институция си иска информация по свой си начин, това задължава човек да подава едно и също нещо по няколко пъти - НАП, Търговски регистър, статистика...

  Обаче държавната администрация няма сметка да промени това и да създаде единен център с информация и да черпи от там, каквото и е нужно.
  Как тогава ще си оправдае заплатата, ако не те делне с някоя глоба за не спазен срок за подаване на информация?
  Как не разбраха, че те трябва да работят за нас, а не ние за тях?!

 8. 8 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Поредното ТЪРТЕЙСКО изказване от времено управляващият червеният кошер - ГРАО, под благосклоният герберски поглед на боковите администратори.

  То неможе да бъде друго освен обвинения ОТНОСНО КАЧЕСТВАТА НА МАТРЯЛА...

  Стар трик на презастраховане против пословично онаследена КОМУНОИДНА ЛЕННОСТ и НЕАДЕКВАТНА НЕКАДЪРНОСТ.

 9. 9 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "Атанас Чобанов":

  А като гледам скоро няма и да пристигне

 10. 10 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ха-ха, аз съм в Нова Зеландия от 10 години, много ми пука на какъв адрес ме водят някакви си там 4иновници в България.

 11. 11 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "dimitarnz":

  На вас може и да не ви пука, но на нас ни пука, защото на всички избори "гласът" ви отива за ДПС

  Is there no standard anymore?
 12. 12 Профил на jason
  jason
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "dimitarnz":

  Номерът не е в адреса, а че както си си в Нова Зенландия, така си и гласуваш тука на всички избори.

  There's no excuse for bullsh!t - Лошо куче в крак с времето
 13. 13 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "Eric Cartman": Точно това е болното им място. Затова не искат и да изчистят списъците.

  Красьо, обади им се!
 14. 14 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#11] от "Eric Cartman":
  Аз не съм гласувал от 1999, но ако гласувам наказателният ми вот ще бъде за ДПС, така че няма проблеми!!!

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 15. 15
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Голям проблем-голямо нещо... Аз пък гарантирам, че 95% от тези водещи се в Грао и живеещи в чужбина няма да гласуват! Така че ще повлияят на изборите точно никак! Дай да си гледаме да няма кебапчета, петдесетолевки и три бири...за тоя и оня, а не да си измисляме проблеми...Дневник се пробва да отнеме аудиторията от "Шок" явно...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#3] от "Атанас Чобанов":
  Подкрепям Ви, не се отказвайте да си търсите правата.

 19. 19 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "Атанас Чобанов":

  ... пътува, пътува и не пристига, но десетките милиони, които се харчат ежегодно за въвеждането му, отдавна са пристигнали в правилните джобове.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 20. 20 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ventsislav Mirchev":

  Това ще да е някакъв само-наказателен вот... боже, колко мъка има по тоя свят... съдейки по предишни избори, поне към 70-80% мъка, мъка по безвъзвратно заминалото.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 21. 21 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1401 Разстроено

  "Аз съм еди-къде-си и затова не ми пука за България и останалите българи..."

  Мдааа, за съжаление, точно така разсъждават и голяма част от сънародниците ни в Родината: "аз да се уредя някак си, пък другите около мен кучета ги яли".

  За съжаление, историята многократно е доказала, че подобен манталитет води единствено до нещастия, а накрая и до позорна гибел.

  Къде отидоха истинските национални идеали, къде изчезна оня дух, заради който българско знаме никога не падна в чужди ръце -- не е ясно. Очевидно комунизмът успя за пет десетилетия да убие това, което и пет века османска власт не успяха.

  "The Internet is an insecure place."
 22. 22 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#16] от "ostin22":
  Не знам дали 10% и повече нерегламентирани "избиратели" не са по-голям проблем от купените с кебапчета, пари и др. и докараните с бусове от Турция. А пък двете накуп направо обезмислят изборите...Което си е видно от почти всички вотове до сега.

 23. 23 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Въпреки, че сигурно е било ясно, все пак нека подчертая, че горният ми упрек не беше към Атанас, когото много уважавам, а към разни други, дето коментират в дух "хаха, оправяйте си се, аз съм се уредил вече".

  "The Internet is an insecure place."
 24. 24 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Дневник може ли да проучите дали има начин да се забрани на държавни органи, служби и каквото и да е друго да искат повторно, потретно,..., n-то и така до без край подаване на една и съща информация на 101 места. Така правят гражданите на маймуни, вместо да си изработят прост механизъм за обмен на информация.

 25. 25 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "ostin22":

  Именно защото хората са в чужбина и не гласуват, тук неуморни изборни комисионери пускат бюлетини от тяхно име. Така че не е съвсем никак.

  До коментар [#14] от "Ventsislav Mirchev":

  Браво, бурни аплодисменти.

  Is there no standard anymore?
 26. 26 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  и на тия избори ще се развява плашилото на турските изборни туристи, а много по-големите проблеми като "мъртвите души", избирателната борба срещу покупката на гласове (от която пострадва само опозицията), съвместяването от един и същи човек на министерски пост и ръководна роля в предизборен щаб, и всякаквите дежурни фалшификации на вота ще бъдат пренебрегвани с всички сили.

  бай ганю пак прави избори, и пак ще ги прави както винаги ги е правил - с рушвети и сопи, с гасене на свещите, с компромати и активни мероприятия срещу опонента.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 27. 27 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#20] от "mapto":
  Знам ли?
  Едва ли ще стане по- лошо, ако спечели ДПС, но може да накара партийте да се позамислят и да започнат да правят нещо за своите избиратели и за хората по- принцип в един по- късен етап?!?


  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 28. 28 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Като стана дума за сайтове, опасни за браузърите, и този на Търговския регистър е от тях. Явно това е начин да се пробваш да откажеш посетителя, и така да намалиш трафика, който не си в състояние да поемеш.

  Ама ако ще отказваме е-посетителите, защо харчим пари и време да правим сайтове? Вкъщи, като не искаме гости, просто не ги каним

 29. 29 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "Kerberos": Айде пак комунистите ви виновни за всичко... С комунисти и без комунисти, българите все са си такива. Както се казваше в един студентски бисер от изпит по история: "Българите били свободолюбив народ. Понякога попадали под робство, но и тогава не работели." Сега няма нито чуждо, нито комунистическо робство, но българинът просто не работи и това си е - и българските институции са най-типичния пример.

  http://ide.li/
 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#10] от "dimitarnz":

  С тези и подобни разсъждения се показват отровните кълнове на прокомуноидното възпитание на поколения както и нарочното им личностно дезориентиране и дезинтегриране.

  Хвърлиха се немалко усилия да се разруши гражданското общество в България, посредством отчуждаване и разединяване на нацията и нейните членове както в България, така и извън нея, чрез всяване на омраза и завист, егоистично отчуждение наситени с тотално безверие както към управлението на страната в цялят и набор от профили и решения.

  Качества изтъкали вътъка на комуноидните управленски структури с традиции положени от МАНИАКАЛНИТЕ ЕГОЦЕНТРИЦИ И БЕЗВЕРНИЦИ НА БКП, сътворили БЕЗУМЦИТЕ от БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и ДС.

 31. 31 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело
  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  Боже колко смотани има на този свят пожарникарско правителство ще прави ББ след като не е виждал компютър . по лошо е когато не само управляващите не знаят за какво става въпрос но и тъпия матрял не му е ясно и повтаря клишета

 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "Kerberos":

  никакъв дух не унищожава комунизма, такъв дух нее имало. първите 30 години от новата си история сме обединени от борбата за обединение на земите с българско население, но след крушението на тази идея през 1819 лъсва тъжната истина - ние сме народ, а не нация, защото нямаме споделена идентичност, цели и ценности.

  затова и сме толкова податливи към идеологията натрапвана ни от всеки нов освободител и голям брат.

  затова и днес политиците ни толкова лесно объркват, разделят и владеят плебса - защото не знаем кои сме и за какво живеем и хукваме след хоругвата на всеки пръкнал се фюрер или месия, който ни обещае някоя фантасмагория.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#25] от "Eric Cartman":
  Кажи за кой да гласувам тогава?

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 34. 34 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Съгласно Закона за електронното управление, чл. 3, данните трябва да се обменят по служебен път между институциите, а не да се тормозят гражданите да декларират едно и също на 100 места, отбелязва Чобанов..."

  Именно. Постоянно някой, някъде, в държавните институции ти събира данните. Не ги ли научиха наизуст вече? А колкото до брътвежите на Боко за електронно правителство, такова няма да има. Къде му е завода за боклука на София на този мошеник?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 35. 35 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 494 Неутрално

  много странни хора сме ние българите Чобанов , винаги си мислим ,че някой ни е длъжен на нас и ,че ние в този живот имаме само права .... Държавата не ние лелка от детска ясла за да искаме само , а в същото време да се правим на тарикати , да се чудим как да заобиколим правилата и задълженията си... Ти като живееш във Франция да не би да имаш персонално назначена френска гледачка , че такива ги приказваш...Като си видял ,че те водят в списъка защо не си мръдна дупцето и да го оправиш този момент , а сега ми разправяш колко си нещастен.....

  Докато не се научим ,че освен тарикатлък и далаверки имаме и някакви обществени задължения , винаги ще сме в това нещастно настроение и в недоимък...Беден и мрънкащ народ ...бедна държава . И не е обратното....
  когато 1998 г. Южна Корея ( и други азиатски страни ) ги удари фин. криза и влязоха в зверска рецесия ..хората са си давали златото на държавата ..защото веруюто им било ,че държавата трябва да е добре за да са и те като нейни граждани добре.. А не както при нас зверски егоизъм и вещеманство...

 36. 36 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Проблемът не е нито на гражданите,нито на редовите служители.Проблемът е чисто политически.Първо,защото няма воля да се въведе ел.правителство,което значи автоматично изхвърляне на нашите шуробажданаци от системата.Второ-защото многа се краде от общ.поръчки.Те за това се и създават,за комисионните,нищо,че после не стават за нищо.Като АремисСофт на НЗОК.Грешни пари бяха похарчени за нея,а отдавна не се използва.Що се отнася до редовите чиновниците,те в повечето случаи са мързеливи и нелюбезни,но работят с определена нормативна база и инф.масив,които не зависят от тях.Всичко е въпрос на политически решения,които се превръщат в реално действащи такива.Ама тогава как ще се краде?Купува?

 37. 37 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  може би сайтовете на родните институции са "опасни", защото когато гражданина иска да разбере нещо от дадена институция то тази институция иска в замяна да разбере много повече за него. кой е той? защо пита? какво е замислил? да не би да се кани да си търси правата? опитва се да избегне висене по опашки и да скатае някоя такса ли? в общи линии разговора се превръща в разпит на питащия от запитания - питаш нещо, но отсреща ти отговарят, че тук въпросите задават те.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 38. 38 Профил на LZ3
  LZ3
  Рейтинг: 450 Неутрално

  че тия които гласуват безмозъчно и биха избрали други безмозъчни да ги управляват (физкултурника , пожарникаря , мозъка , оная лоена бъчва и т.н.т) не са ли мъртви души , без капка размисъл в главата и безкрайна безотговорност към децата и страната си

 39. 39 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Списъците са достъпни от вчера, и както виждаш мърдам и дигам шум, за да се оправи. Отделно от това съм подал заявление до посолството, че ще гласувам за президентските избори в чужбина. Посолството трябва да предаде всички заявления на ЦИК и те да ги дадат на ГРАО да отпишат хората от местните списъци. Само че за местните избори няма такава процедура. И преди да хвърляш обвинения, погледни какво съм направил с моето дупце, за да не тормозят стотици хиляди българи в чужбина със здравни осигуровки, например. Аман от устати знайковци.

  Красьо, обади им се!
 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#15] от "Wornoxmaniak":

  Телесен, мъртвите души са ясни, но телата, кво да прим с телата, дето одат та пущат парчета хартия по изборите, без да знаят кво праят.

 41. 41 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "xymop":

  баино, народа е тесто - с каквото го подквасиш (т.е. каквито идеали и цели му предложиш), както го оформиш, това и ще се получи.

  на лоши майстори все материала им пречи, а рибата знаем откъде се вмирисва.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 42. 42 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#21] от "Kerberos":

  "...но днес
  ние не вярваме вече в герои,
  ни в чужди-
  ни в свои!"

  Гео Милев

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 43. 43 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ето вижте. Има графа "Адрес в чужбина" в заявленията за нови документи. И къде отива тази информация, питам?

  http://www.bulgaria-embassy.org/Consular%20Information/passport/prform.pdf

  Красьо, обади им се!
 44. 44 Профил на ivoapostolov
  ivoapostolov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дневник, за едно нещо обаче не сте прави, защото не сте положили елементарни усилия да разгледате сайта на ГРАО. Когато въведете ЕГН-то си и се покажат резултатите от проверката, ясно си пише място за гласуване за президентски избори и място за гласуване за местни избори.

  Що се отнася до информацията на 100 места в държавната администрация... мисля, че е време да се приеме закон, че информация предоставена на една институция, не следва да се изисква от гражданите повторно.

 45. 45 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "xymop":

  колкото до това че във всяка работа българина пита "къде е държавата" - за това си има много основателна причина. държавата се вре навсякъде! събира данъци и такси за всичко и във всяка сфера има наблюдаващи и контролиращи органи, често с припокриващи се функции. и тези органи вместо да решат проблемите, което би ги направило излишни, само ги утежняват, с което осигуряват растежа на своя щат и бюджет.

  не вярваш ли? вземи за пример реда и сигурността. освен мвр имаме и данс, имаме и боркор, а престъпността и корупцията не само не намаляват, а и растат. заедно с бюджета на изроените институции!

  та затова българина все пита "къде е държавата". не в смисъл да идва да помага, а в смисъл да си озапти чиновниците, та да спрат да пречат на решаването на проблема.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 46. 46 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ventsislav Mirchev":

  За който смяташ, че ще е най-малко зле. Аз лично ще гласувам за Светльо Витков и Венци Мицов.

  Is there no standard anymore?
 47. 47 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#46] от "Eric Cartman":
  Те няма да участват )))


  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 48. 48 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вижте, недейте да плюете по човека, той прави нещо, от което всички имаме полза. Да не мислите, че няма по-приятни неща за вършене, от това да се занимава с всевъзможните неадекватни агенции и комисии в България?

  Изобщо, странни са някои хора: ако си мълчи за нещо човек, то го обвиняват защо мълчи и си трае. А ако реагира - пак са подозрителни: този пък какво иска и защо не си трае. Угода няма.

  Вместо да плюете, се поучете от него. Реагирайте. Поне да се възмущавате от нещо можете, нали? Щом се възмущавате, не гледайте безразлично - пишете, настоявайте, изисквайте. Ако всеки започне да прави това, България ще стане по-добро място. Гаранция.

 49. 49 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#17] от "NPaine":

  Защото зад евтиният морал на господина прозира жаждата за реклама.

 50. 50 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Чиновниците в България са отражение на всички нас.Не са паднали от небето...

 51. 51 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Добре де, аз като живея в чужбина, как мога да накарам тези от ГРАО да ме разкарат от списъците си?

 52. 52 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#22] от "Drun_drun":

  Глупости на търкалета...Има избирателни комисии с членове от всички партии...това да не ти е 66-та..Това че материала е тъп и ще гласува за Герб не е поради "мъртвите души"..а поради продажността и глупостта...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 53. 53 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#49] от "Wornoxmaniak":

  Какво точно рекламира той според теб?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 54. 54 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#40] от "convince":

  Как да ти кажа? Ограмотявайте се. Или считате, че това е не възможно? Да ти препоръчам книга ли искаш? Почни с Библията.

 55. 55 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#53] от "NPaine":

  Интернет сайтовете си.

 56. 56 Профил на forummoderator
  forummoderator
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Моля, коментирайте темата на статията. За лични дискусии има опция "лични съобщения" във всеки профил в id.capital.bg

  http://www.economedia.bg/forum/
 57. 57 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Към пичовете, дето ми писаха, че не били комунистите виновни, ами българите по принцип сме си били "нефелни" (или "лош матрял", както се изказват разни днешни пишман-лидери)...

  Пичове, това пък е вторият голям проблем на нацията ни -- че сме дълбоко комплексирани. И тези комплекси избиват или в дълбок песимизъм и нежелание да променяме каквото и да е, "защото няма смисъл" (в частност, тук влиза и прословутото негласуване, благодарение на което именно ни управляват кретени), или в някаква непонятна национална гордост без покритие, вследствие на която пак нищо не променяме, щото "няма пък други да ни казват".

  Аз пък ще ви кажа нещо друго. Преди 1944 година, България е била най-развитата и добре устроена страна на Балканите. Сравнявали са ни с Швейцария и Германия, и съвсем не без основание. Твърдо смятам, че българите сме читав народ, но като всеки друг народ си имаме недостатъци -- обаче прекалено се съсредоточаваме върху тях, и не работим достатъчно по хубавите си страни.

  И най-вече, не възпитаваме децата си в здрави морални ценности. Защото кой, ако не семейството, формира бъдещите поколения на България? И ако говорите на децата си, че българите сме "скапана нация", какво очаквате от тях в бъдеще? Повече отговорност, трябва, сънародници -- отговорност към нашата Родина.

  Ето затова Атанас е добър пример. И затова упрекнах разни други, които смятат, че като са се махнали от България, тя повече няма защо да ги интересува. Никой не си избира родината, но след като се е родил някъде, трябва да поеме поне малка част от отговорността -- ако иска да запази достойнството и себеуважението си.

  "The Internet is an insecure place."
 58. 58 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "Kerberos":

  Другите около мен са Новозеландци и семейството ми. Пука ми за тях и за свестните хора по принцип.

  Тези от ГРАО оба4е нагло твърдят 4е съм им длъжен да ходя да ги гоня за да се регистрирам вместо обратното. Могат да проверят 4е не съм пребивавал в страната 10 години. Явно 4е някои могат да го направят и да използват гласа ми докато държавните органи - немогат, така ли?

  Между другото това 4е съществува такъв проблем ме у4удва и е 4иста слу4айност 4е сега се запознавам с него, благодарение на журналистите. Колко българи има по света които незнаят и това не ги тревожи не е известно.

  Тук в Аукланд имаше българска секция за предните избори, на които вси4ки от семейството ми гласуваха. Не помня то4но какви бяха изискванията тогава (може и да сме регистрирали промяна на адреса, ама кой ти помни).

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ventsislav Mirchev":

  Те не бяха
  шопи със сопи
  с вили
  с брадви
  и с търнокопи!
  Очилати,
  брадати
  хора с докторати
  хора в костюми
  СиЕФеи и Еспати
  със скъпи парфюми
  хора с докторати
  На наште гърбини
  Изкарват заплати!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#58] от "dimitarnz":

  Не случайно цитирах конкретни изказвания, защото може би ти наистина не си от тази група хора, за която говоря. И съвсем не съм имал предвид, че трябва да се съобразяваш с глупостите на администрацията.

  Проблемът, всъщност, е и в това, че мнозина изглежда отъждествяват България с нейното правителство и администрация. Боя се, че това също е остатък от соцвремената, пък и следствие от по принцип неразвитата ни демокрация и гражданско общество още от преди 1944-та.

  "The Internet is an insecure place."
 61. 61 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#58] от "dimitarnz":

  Не случайно не цитирах конкретни изказвания, защото може би ти наистина не си от тази група хора, за която говоря. И съвсем не съм имал предвид, че трябва да се съобразяваш с глупостите на администрацията.

  Проблемът, всъщност, е и в това, че мнозина изглежда отъждествяват България с нейното правителство и администрация. Боя се, че това също е остатък от соцвремената, пък и следствие от по принцип неразвитата ни демокрация и гражданско общество още от преди 1944-та.

  "The Internet is an insecure place."
 62. 62 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Съжалявам за двойния коментар. Исках да изтрия първия, който беше сгрешен, но явно от Дневник са премахнали функционалността (и с право).

  "The Internet is an insecure place."
 63. 63 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#60] от "Kerberos":

  ОК Жив и здрав

 64. 64 Профил на Мартин Ганев
  Мартин Ганев
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Пак БРАВО! на Чобанов!

 65. 65 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 494 Неутрално

  тоест проблема го има от 20 г. , но сега решихме че е проблем ,а досега не му обръщахме внимание и му се радвахме ... така ли да го разбирам нещата.... защото ми омръзна да слушам ,че за всички беди в тази държава са виновни само и единствено сегашната администрация ,а другите са били толкова готини , даже и тодорживковото време беше разкошно....

 66. 66 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  на снимката - А. Чобанов пред единствения път за спасение от абсурдистанската бюрокрация

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 67. 67 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Докато въведат един хубав слънчев божи ден електронно правителство у нас, по света вече ще има неутронно, протонно, кварково и кой знае още какви...

  Тази година полу-проводници...некоя друга цели.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 68. 68 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  Поздравелния за г-н Чобанов за натиска, ама това за браузерите дето не им харесват сайта не трябваше да го пише.
  Щото хората вече са подготвили писмо отговор и до браузерите, обаче не им знаели адреса.
  Казват, че една колежка търсила дори и м Гугъл и Фейса, ама и там ги нямало пустите браузери.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Не-еее, ужас, как съм могъл да пропусна! Ей, сега тичам до летището и хващам първия самолет. В София се мятам на първия бакшиш и лягам да спя пред ГРАО. Като отворят с блеснал поглед изпълнявам граждански дълг. И частушки ще им танцувам. Ъ-ъъ, дали тази държава-кенеф заслужава екзистенцията си. Питам само.

  Наско, спокойно. Много сме мъртвите души. Но уродите имат сметка от нас поне защото се понижава избирателната активност и големите партии си делят пропорционално остатъка. Кифтета ръйш. Нихната мама изедници долни!

 73. 73 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Както в повечето случаи в Б-я журналистите (най-вероятно поради некадърност) манипулират ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ! В случая нито статията, нито г-н Чобанов уточняват отговора на ГРАО кои избори касае, местни или президентски. Има голяма разлика!

 74. 74 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  абе на мене ми се е случвало да ме пращат да взема справка от гише 1 да я занеса на гише 4 защото там нямали информация вие сте се хванали за това, тя всичката ни администрация така работи като феодали

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 75. 75 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1286 Весело

  [quote#1:"donchoquihote"]Затова ББ обмени опит в Естония и електронното правителство е на път [/quote]

  хубава шегичка

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 76. 76 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#39] от "Атанас Чобанов":

  Ув. г-н Чобанов,
  желая Ви крепко здраве и нерви в многогодишната Ви борба с 9-главата хидра, наречена БГ администрация.
  Благодаря Ви.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Пост № 70 на Лъчо59
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 77. 77 Профил на Мдам
  Мдам
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ГРАО, както и много други държавни служби, са пълни нещастници. Миналата година си вадих нови документи и в МВР се оказа, че адресът ми е грешен и ме пратиха в ГРАО. Как и защо ми е сгрешен адреса е пълна мистерия, след като не съм се местил през последните 23 години, а и никога не съм имал друг - от първия ми "зелен паспорт" когато станах на 16 та до днес, т.е. през целия ми самостоятелно документиран живот не съм имал друг адрес. В ГРАО ми измрънкаха, че можело да е техническа грешка като въвеждали хартиените архиви в новата база данни. Аз имам ярки спомени, че за някои от предните избори изрично ходих да ги информирам за правилния ми адрес, но нейсе. Та като бях там, в ГРАО, и ми опрявяха сгрешения адрес, служителките на ГРАО, поисках справка за адресните регистрации на родителите ми и сестра ми, които са регистрирани на същия адрес. Да, всички бяха грешни... Казаха, че ги оправят веднага, та да не се налага после те да ходят. След десетина дни родителите ми отидоха също да подават заявления за нови документи. Познайте бяха ли поправени адресите им... (За най-любопитните и за неоправдано оптимистично настроените - НЕ, и тях разходиха до ГРАО).

  Мдам
 78. 78 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Гневно

  Да ето фалша и на ЕВРО баджанак-шурейските самоназначения на безталантни и нелоялни за поста престъпни кариеристи!!

  ЯСНО КАК ВЕЧЕ ЕВРО-МАСОНИТЕ КУПУВАТ НОВИ НЕДАЛНОВИДЦИ БЕЗ РЕШЕНИЕТО НА НАРОДА, ПРЕДИЗБОРНО, КАКТО И борисчо ГО КУПИ Б-а МЕРКЕЛ!!

  КАКВА НАГЛОСТ!!
  СТАРО-ИЗВЕСТНИ ПРИЬОМИ НА НЕДАЛНОВИДЦИ, ДРАПАЩИ ЗА ПОСТ И ВЛАСТ МАСОНИ!

  СИДЕРОВ Е ПРАВ ДА СЕ БОРИ ПРОТИВ Десните-МАСОН СЕКТИ И ВЛИЯНИЕ В ДЪРЖАВАТА, НАЙ-ВЕЧЕ ПРОТИВ ДРАПАЩИ ЗА ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ НЕЛОЯЛ-ИНДИВИДИ, КАТО Миглена и А. Петров!!

  КОГА ЩЕ СЪДИМ; Кунева ( братовчедката на МАСОНА Соломон Паси, снаха на Иван Пръмов-Примо.) и Кристалина, които се кипрят бездействуващи , оставили Родината на БОТЕВ и ЛЕВСКИ да седи в Й€вро-Конгломерата с най-голямият Й€вро-КОЛОНИАЛИСТ-АНГЛИЯ в чл€нство, захвърлили в изгнание Народа на Островите Чагос??
  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger&#65289
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа на Островите Чагос подложен на ИЗГНАНИЕ oт КОЛОHИАЛИCТA-Aнглия до ден днешен, Народ без Родина.

  До кога ще свикваме с това, което ни заобикаля и ще мълчим...??
  Мислейки Глобално а не локално,
  Съвременното ни общество е поставено в капана на BANK-МАНИПУЛИРАНИТЕ МАСОН-съпоставки;
  В капана на приоритета-НАЙ без съдържание,
  В капана на бранд-пошлости,
  В капана на банк-БОРСОВИЯТ ГЯМБЛИНГ,
  В капана на индиго-подозрените,
  В капана на МАСОН-Нанси Ан Тапе, РАСИСТКИ, пеленаче-ОТРЕЧЕНИТЕ
  В капана на етническата,
  В капана на идейно-политическа и,
  В капана на религиозната ненавист!
  Те именно МАСОНИТ€ бяха инициаторите на всички до сега войни на планетата!
  Те именно МАСОНИТ€ спланираха и извършиха Втората Световна Война!
  Те именно МАСОНИТ€ си самовзривиха търговският център в NY / 2001 с цел кражба на петрола под претекст “ислямски тероризъм”!
  Те именно МАСОНИТ€ спланираха и €ВРО-КОНГЛОМЕРAТA.
  Те именно МАСОНИТ€ създават разните €пидемии.
  Те именно МАСОНИТ€ се стремят да ни завладеят глобално под претекст "демокрация",
  С €ДНО МАСОН-Световно ПРАВИТ€ЛСТВО,
  С €ДНА МАСОН-ПАРИЧНА €ДИНИЦА,
  С €ДНА ЗАКОНОДАТ€ЛНА МАСОН-СИСТ€МА!!
  А къде е тази демокрация?

  Защо е всичко това?
  ЗАЩОТО МАСОНЦИТЕ КОИТО СЪЗДАДОХА ВСИЧКИТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ И КАТАКЛИЗМИ, разбраха че света неможе да бъде победен и поробен чрез оръжие.
  Виждайки че чрез войни вече с оръжие немогат нищо, A И ДАЖЕ E ОПАСНО И ЗА ТЯХ, сега мислят как чрез съпоставки на човек срещу ЧОВЕКА, нелоял срещу ТАЛАНТА, на груп срещу ГРУПА, религия СРЕЩУ РЕЛИГИЯ, етнос срещу ЕТНОС, ОЗВЕРЕНИ, да се самоунищожим ЕПИДЕМИЙНО, ГЛОБАЛ-КРИЗИСНО, Парламент-ДИСКРИМИНИРАНО, и Мажоритетно!

  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ПАЛЕСТИНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ОСЕТИНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА братята МАКЕДОНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА СРЪБСКИТЕ КОСОВЦИ
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ЧАГОСЧАНИ и прочее,
  Признахме Либио-АНАРХИЯТА В ДЪРЖАВА БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО И БЕЗ ИСТИНСКА ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ.

  ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ,
  МАСОН €ВРО-КОНГЛОМЕРAТСКАТА, КОЛОНИАЛНА СИСТ€МА, ЗАСТАВЯЙКИ Я ДА €КСТРАДИРА ОТ ЧЛ€НСТВО КОЛОНИАЛИСТИТ€-членове (в случаят колониалист-кралство АНГЛИЯ), и след КОНСТИТУЦИОННО, ПРИЕЛИ ВСИЧКИ ЗАКОНА ЗА ПРИЕМСТВЕНОСТТА, НАПРАВИМ ИСТРИНСКА ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА И СТАНЕМ ЕВРО-СЪЮЗ.

  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger)
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа на Островите Чагос и КОЛОHИАЛИCТA-Aнглия, подложила на ИЗГНАНИЕ до ден днешен, цял един Народ без Родина.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но-1 v21vi ВЕК, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧЕСКИЯТ СИ Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??

  ИНАЧЕ ТАЗИ МАСОН-€С-совска СБИРЩИНА ОТ кралства, царства, републики, даже и КОЛОНИАЛИСТИ В ЧЛ€НСТВО, БАНКОВО МАНИПУЛИРАНО И НАТО-МАРИОНЕТНО, НИ ВЛАЧИ п€трол-г€ноцидно с потдаяния от КРАДЦИ, И НИ СЕ КАЧИ ШЕНГЕНСКИ, ДАЖЕ НА ГЛАВАТА!

  "БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА"
  NАТО-П€ТРОЛ Г€НОЦИДНА,
  GLOBAL-КОЛОНИЗИРАЩА и ЗЛАТО-ЛИКА

  Парламент-ДИСКРИМИНАЦИОНН,
  ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
  Нелоял срещу ТАЛАНТА, Мижитуритетна!

  "КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"?
  Н.Йо.ВАПЦАРОВ

  НАСТЪПИЛ е вече момента на ПРИЕМСТВЕННОСТТА В ОТНОШЕНИЯТА НИ.
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ИДЕОЛОГИИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ ВЪВ ВЕРИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK