Калфин призова Цветанов да бъде изслушан в парламента за размириците в Катуница

Калфин призова Цветанов да бъде изслушан в парламента за размириците в Катуница

© Георги КожухаровКандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин призова вътрешния министър Цветан Цветанов да бъде изслушан в Народното събрание за случая в Катуница и причините, довели до гнева на хората заради липса на справедливост.


Според Калфин е недопустимо министър-председателят Бойко Борисов да определя вчерашните безредици като "криминален случай, който не трябва да се политизира". Те са предизвикани именно от бездействието на институциите, смята кандидатът за президент. Той призовава българското правителство, полицията, прокуратурата и съдът да успокоят обстановката, като си свършат
незабавно работата и "покажат, че в България върховенство има законът".


В съобщение, разпространено от щаба на Калфин, се посочва, че събитията в с. Катуница показват грозната реалност, в която живеят българите - "полицията и правораздавателните институции не работят, хората нямат защита, няма никаква политическа воля за налагане на законност и ред. Вместо това гражданите се опитват да решават проблемите си чрез саморазправа".
Когато няма обществена справедливост, на нейно място идва личната правда, коментира Калфин. "Ако българското правителство има намерение да задържи България в рамките на демократичните европейски ценности, всеки, който се опитва да раздава лично правосъдие трябва да бъде бързо и справедливо наказан, но и да се даде увереност на българските граждани, че институциите могат да ги защитят", добавя той.


Калфин отбелязва, че убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито извършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани, а саморазправата също не може да бъде оправдана.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK