Борислав Гуцанов (БСП)

Борислав Гуцанов

© Цветелина Николаева, Капитал

Борислав ГуцановПолитическата му кариера е свързана с БСП още от 1988 г., когато е приет за член на БКП. През 1995 г. е избран за член на Градския съвет на БСП във Варна, а през 2007 г. става председател на партийната структура в града. 


Борислав Гуцанов е роден на 17 юни 1967 година. Възпитаник е на варненската Математическа гимназия "Д-р Петър Берон". След това завършва Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" с гражданска специалност "Корабоводене".


Веднага след дипломирането си от Висшето военноморско училище във Варна роденият през 1957 г. Гуцанов започва работа като помощник-капитан в Параходство БМФ и работи в корабния бизнес.
На 47-ия конгрес на БСП през 2008 г. е Борислав Гуцанов избран за член на Националния съвет на партията. В края на 2009 г. влиза и в тясното партийно ръководство - Изпълнителното бюро. На парламентарните избори той беше трети във варненската листа, от която беше избран за депутат и лидерът на партията Сергей Станишев. 


Първият мандат на общинския съветник Гуцанов започва през 1995 г. Десет години по-късно, през 2005 г., след прегрупиране на силите в Общинския съвет във Варна, той става негов председател с подкрепата на ДПС.


След изборите за местна власт през 2007 г. отново е избран за шеф на общинарите. През същата година става и председател на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България.


Според търговския регистър Борислав Гуцанов е собственик на две компании с интереси в транспортния сектор. Това са "Минерва", която се занимава с корабна дейност, и "Транспортно-спедиторска компания" - за автомобилни превози.


До 2007 г. Гуцанов е имал дял и в дружеството "Уейв шипинг", но го е продал на Виктор Нейчев, известен във Варна като дясна ръка на, свързания с Гуцанов Даниел Славов – Дънката.


Славов и Гуцанов, бяха арестувани на 1 март 2010г. при акция "Медузите", по подозрение за източване на общинската фирма "Градски транспорт". След няколко месеца, прекарани в следствения арест те бяха освободени под парична гаранция.


Това не беше първият арест на Борислав Гуцанов. През януари 1999 г. той прекара близо четири месеца в ареста във Варна по обвинение за участие в източването на фалиралата по-късно Елитбанк. На 21 април 1999 г. беше освободен под парична гаранция, а пет месеца по-късно делото срещу него бе прекратено.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK