Българи зад граница атакуват решението да не се гласува в почетните консулства

Снимката е от <a href="http://yurukov.net/blog/" target="_blank">блога на Боян Юруков</a>

© Дневник

Снимката е от блога на Боян ЮруковБългарските власти са решили в почетните консулства на страната в чужбина да не се откриват секции за гласуване на предстоящите на 23 октомври. Това писа до "Дневник" блогърът Боян Юруков, който живее в Германия. Той уточни, че той, както и други сънародници зад граница, за изпратили жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу решението.


Юруков беше сред най-активните протестиращи срещу спънките за гласуване зад граница на предходния вот през 2009г.


Ето пълният текст на писмото, изпратено до "Дневник":
"В Германия има три почетни консулства, едно посолство и две консулски служби. Винаги са се отваряли изборни секции във всички 6 при подадени 20 декларации (по закон за откриване на секция трябва да има минимум 20 предварително подадени заявления от желаещи да пуснат бюлетина - бел. ред.). Инструкциите на Външно министерство за събиране на декларации са били точно за 20 и дори на сайта на посолството все още пише, че на всички 6 места ще има секции.


На 1 октомври ЦИК е излязла с решение, че няма да има секции в почетните консулства в Германия- Хамбург, Дармщадт и Магдебург. Преди час Чернева - говорителят на Външно министерство обяснила, че сега на ЦИК им хрумнало, че почетните консулства не били дипломатически представителства в смисъла на Виенската конвенция и затова трябвало 100 декларации. Досега това никога не е било като изискване, а точно този текст в закона не е променен - пише си "дипломатическите и консулските представителства", без други уточнения.


Най-интересното е, че почетните консулства са получили инструкции, подадени от ЦИК на Външно, от Външно на посолството и от посолство на тях, в които се казва, че трябват 20 декларации. Питали са специално дали това е така и е било потвърдено.


Писах жалба до ЦИК по този въпрос. Няколко организации ще пишат също жалби. В случая става дума за своеволен и тенденциозен прочит на кодекса.


Същата ситуация беше и с PDF декларациите, но там поне бяха излезли срешение по някое време, което никой не беше забелязал. Консулските служби получиха инструкции да не зачитат някои декларации едва на 26-ти. За щастие малка част от декларациите отпаднаха.


Надявам се, че ще публикувате въпроса и ще ни помогнете да го решим. Имаме време до средата на другата седмица да накараме ЦИК да оправи решението си. После трябва седмица техническо време да се направи секцията.


"Дневник" търси за коментар представители на ЦИК и Външно министерство. Очаквайте подробности по-късно на dnevnik.bg

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK