Българи зад граница атакуват решението да не се гласува в почетните консулства

Снимката е от <a href="http://yurukov.net/blog/" target="_blank">блога на Боян Юруков</a>

© Дневник

Снимката е от блога на Боян ЮруковБългарските власти са решили в почетните консулства на страната в чужбина да не се откриват секции за гласуване на предстоящите на 23 октомври. Това писа до "Дневник" блогърът Боян Юруков, който живее в Германия. Той уточни, че той, както и други сънародници зад граница, за изпратили жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу решението.


Юруков беше сред най-активните протестиращи срещу спънките за гласуване зад граница на предходния вот през 2009г.


Ето пълният текст на писмото, изпратено до "Дневник":
"В Германия има три почетни консулства, едно посолство и две консулски служби. Винаги са се отваряли изборни секции във всички 6 при подадени 20 декларации (по закон за откриване на секция трябва да има минимум 20 предварително подадени заявления от желаещи да пуснат бюлетина - бел. ред.). Инструкциите на Външно министерство за събиране на декларации са били точно за 20 и дори на сайта на посолството все още пише, че на всички 6 места ще има секции.


На 1 октомври ЦИК е излязла с решение, че няма да има секции в почетните консулства в Германия- Хамбург, Дармщадт и Магдебург. Преди час Чернева - говорителят на Външно министерство обяснила, че сега на ЦИК им хрумнало, че почетните консулства не били дипломатически представителства в смисъла на Виенската конвенция и затова трябвало 100 декларации. Досега това никога не е било като изискване, а точно този текст в закона не е променен - пише си "дипломатическите и консулските представителства", без други уточнения.


Най-интересното е, че почетните консулства са получили инструкции, подадени от ЦИК на Външно, от Външно на посолството и от посолство на тях, в които се казва, че трябват 20 декларации. Питали са специално дали това е така и е било потвърдено.


Писах жалба до ЦИК по този въпрос. Няколко организации ще пишат също жалби. В случая става дума за своеволен и тенденциозен прочит на кодекса.


Същата ситуация беше и с PDF декларациите, но там поне бяха излезли срешение по някое време, което никой не беше забелязал. Консулските служби получиха инструкции да не зачитат някои декларации едва на 26-ти. За щастие малка част от декларациите отпаднаха.


Надявам се, че ще публикувате въпроса и ще ни помогнете да го решим. Имаме време до средата на другата седмица да накараме ЦИК да оправи решението си. После трябва седмица техническо време да се направи секцията.


"Дневник" търси за коментар представители на ЦИК и Външно министерство. Очаквайте подробности по-късно на dnevnik.bg

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zdravkojivkov
  zdravkojivkov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Е па от булгарското по-убаво нема!!!!?????????

 2. 2 Профил на Бат Радо
  Бат Радо
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Излагат се! Хората зад граница изявяват желание поне да гласуват, а държавата ни им пречи по всеки възможен начин...

  Аз съм готин и чета правилата и общите условия. А ти?
 3. 3 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре, че има блогъри..и добре, че някой ги чува от време на време..

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Гласуване извън пределите на страната изобщо не трябва да има.
  Максимум в посолствата да се гласува.
  Тая работа обаче по села и паланки да се отварят изборни секции трябва да престане.
  Юруков като толкова го влече гласуването - да се върне тук, а не да позева като американски, опа немски, наблюдател.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на rostislav
  rostislav
  Рейтинг: 225 Гневно
 6. 6 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 660 Гневно

  МАФИОТИТЕ ГЕРБ ИСКАТ СЛУЖЕБНА ПОБЕДА!!!

 7. 7 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 499 Неутрално

  http://globalbulgaria.free.fr/index.php?option=com_content&view=article&id=110:2011-10-02-12-45-52

  На 2 октомври т.г., ЦИК публикува списъка на населените места в чужбина, в които ще се образуват секции за гласуване в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 23 октомври 2011 г.  Потвърдиха се нашите опасения, за които нееднократно предупреждавахме вносителите на Изборния кодекс, народните представители, правителството и ЦИК : в резултат на трудностите, създадени с новия ИК и с Решенията на ЦИК, броят градове в Европа и САЩ, в които ще има избирателни секции, силно намалява спрямо последните избори през 2009.

  В редица големи държави с многобройни, но разпръснати български общности, възможностите за упражняване на конституционното право на глас на българските граждани са сериозно ограничени. Примерите са многобройни - в САЩ от 44 града на изборите през 2005 година, 18 града през 2009, за предстоящите избори остават само 14; за Германия числата са 6 през 2009г. спрямо 3 през 2011г., за Франция съответно 6 спрямо 4, за Великобритания 11 (2005г.) спрямо 3 сега и т.н.  От друга страна, утежнените процедури по разкриване на избирателни секции в чужбина въведени с Изборния кодекс, точно както прогнозирахме, не засегнаха по никакъв начин съседна Турция, където се наблюдава нарастване с 41% на броя на градовете, в които ще се гласува - от 17 през 2009г. на 24 сега.  Временните Обществени съвети нееднократно са посочвали конкретните разпоредби залегнали в Изборния кодекс, които предизвестиха този контрапродуктивен резултат. Възможностите за гласуване на географски разпръснатата българска диаспора в Европа, САЩ и Австралия зависят пряко от броя на населените места с избирателни секции. Вместо да се облекчат процедурите по разкриване на секции в градовете без дипломатически представителства, с новия Изборен кодекс те бяха значително затруднени :

  1. Потвърдена беше практиката на фактическа активна регистрация за изборите на живеещите в чужбина чрез предварително подаване на заявления за гласуване.

  2. Завишен беше минималния броя необходими заявления за откриване на секция - от 20 на 100, въпреки декларациите на вносителите на кодекса в медиите, че в проекта е залегнало числото 20.

  3. Беше премахната възможността избирателни секции да бъдат откривани по преценка на посланиците, което позволяваше, там където има установени български общности и се знае, че се гласува от години, да се откриват секции по облекчен начин. Така се стигна до абсурди като този в Марсилия, където на избори 2009 гласуваха близо 400 души, а сега поради недостигащи няколко заявления, секция там няма да бъде открита.

  4. Променен беше и крайния срок за подаване на заявления - от 20 дни преди датата на изборите, той беше увеличен на 25 в Изборния кодекс.

  5. Не на последно място, въпреки декларациите вкл. и на председателя на правната комисия от трибуната на НС, че подаването на заявления ще става по облекчен начин, "електронно, дистанционно, по интернет, за секунди", ЦИК силно затрудни изпращането на заявления по електронен път, решавайки то да става само в сканиран вид по и-мейл и задължително в пдф-формат, което изисква притежаването на сканиращи устройства и специфичен платен софтуер за преобразуване на сканирания образ в пдф.  Над 600 хиляди български граждани добросъвестно са декларирали пред българската администрация своя настоящ адрес в чужбина. Крайно време е държавата да използва информацията налична в регистрите на населението и да съставя избирателните списъци по настоящ адрес, както за българските граждани в чужбина, така и за живеещите в страната. Освен че това ще облекчи упражняването на конституционното право на глас на българите живеещи извън страната, най-накрая ще се изчистят и списъците в страната от т.нар. "фантоми", както любезно някои политици, журналисти и експерти квалифицират българските граждани, живеещи в чужбина.

  България не свършва на гранично-пропускателния пункт.

  България е там, където има българи !

  Временни Обществени съвети на българите в чужбина  Официален сайт : www.globalbulgaria.org

  E-mail [email protected]  Тася Тасева, Австралия (Сидни)

  Божидар Попов, Бразилия (Сао Пауло)

  Красимир Гаджоков, Канада (Торонто)

  Стоян Чонев, Канада (Монреал)

  Петранка Стаматова, САЩ (Чикаго)

  Димитър Иванов, Швейцария (Цюрих)

  Димитрина Ланг, Германия (Мюнхен)

  Галя Стоянова, Германия (Мюнхен)

  Лидия Фауст, Германия (Щутгарт)

  Данаил Дамянов (Лил)

  Ивелина Славкова, Франция (Марсилия)

  Златина Иванова, Франция (Марсилия)

  Александър Тодоров, Франция (Марсилия)

  Стефан Mанов, Франция (Тулуза)

  Любомир Гаврилов, координатор, Франция (Тулуза)

  Атанас Чобанов, Франция (Париж)

  Павел Цанков, Франция (Париж)

  Любомир
 8. 8 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Подобно на Германия, и в двете френски почетни консулства в Марсилия (няколко хиляди българи) и Лил (главно студенти) няма да бъдат разкрити избирателни секции. Българите не разбират какво се е променило в сравнение с 2009 г., когато там имаше избирателни секции. В Марсилия гласуваха тогава близо 400 човека.

  Любомир
 9. 9 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":

  И всичко това защото...? Не видях един аргумент в изказването.

  Иначе и тук искаха 100 подписа, изумително просто. За щастие сме ги събрали. Нямах намерение да гласувам този път, но определено ме мотивираха.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 10. 10 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "pourquoi":

  Защото не са им казали навреме. Иначе да не мислиш, че е проблем да намериш 100 подписа в Дармщат

  Всичко се решава с чука и майката!
 11. 11 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#9] от "pourquoi":

  Така нареченият "Десен" всъшност представя цяло едно течение на политическата мисъл сред определени кръгове на СДС и особено на ДСБ. Както каза наскоро ченгето Каракачанов: "Ама как ще гласуват с двойно гражданство? Нали са се клели на други държави? Ако воюваме, те чий интереси ще защитават?". От което заключавам, че за да си патриот, трябва сигурно да имаш специално издадена атестация от ДС (пардон, ДАНС). И естествено да имаш само едно гражданство. Както всеки уважаващ себе си български политик.

  Любомир
 12. 12 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#4:"Десен"]Юруков като толкова го влече гласуването - да се върне тук, а не да позева като американски, опа немски, наблюдател. [/quote]

  Ти си по-десен от галошите на тейко ти!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 13. 13 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Интересното е, че в почетното консулство в Марсилия дори има събрани 100 декларации. Въпреки това и там са решили да няма секция. Скандално е просто.

  Обадих се в ЦИК и потвърдиха, че са получили жалбата ми. Деловодството ми казаха, че е разчетена да се разгледа днес. За жалост няма прозрачност и не можем да видим какво е обсъждано. Довечера ще знаем с какво становище са излезли.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 14. 14 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#11] от "Любомир Гаврилов":

  Защо те, при положение, че би трябвало да са облагодетелствани от гласовете на българите зад граница? Честно, не е важна партията, а системата.

  Тази идея се подсилва от 2001ва насам, заедно със засилването на патриотарщината. Лично съм се разправяла с доста хора, които винаги намират нещо да кажат по въпроса, но никога реален аргумент. Ето ме, аз нямам двойно гражданство, защо да не гласувам? Не съм се клела на никоя държава (дори на България в интерес на истината, няма клетва като се родиш българин ).

  Никога не получавам отговор на въпроса защо, след като законите на България важат и за мен, да нямам право да определям тези, които ги гласуват и президента, чиито решения могат да определят живота на всеки българин.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 15. 15 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И аз смятам, че не е много лоялно да се гласува и да се дава възможност на хора живеещи от години в чужбина да се намесват в управлението на страната. Как човек живеещ в чужбина знае кое е по-добро за хората живеещи тук? А иначе недоволстваме, че етническите турци с двойно гражданство, които живеят от години в Турция, могат да гласуват от там за ДПС.
  Аз лично не го приемам това друг да казва, кое е по-добре за мен.

  www.economistbg.com/
 16. 16 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 652 Весело

  Браво, г-н Юруков.

  Само бой по тиквите български, които сега са на власт..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 17. 17 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "Pux4o":

  О да, 100% щяха да се съберат. Точно ден преди края на срока за подаване на тези заявления, малкия ми брат получил мейл от посолството в Брюксел, че за нас има събрани само 80 гласа, а са нужни 100. От една страна е добре, че напомнят, но от друга.. 100? А и са изпратили мейл само на него ден преди крайния срок, а той вече не живее тук, докато ние- нищо. Ние всички си мислехме, че са нужни 20. Не искам да се оплаквам от посолството в Брюксел, те работят доста добре последните години, но това си е живо безобразие.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#15:"Hristo Hristov"]И аз смятам, че не е много лоялно да се гласува и да се дава възможност на хора живеещи от години в чужбина да се намесват в управлението на страната. Как човек живеещ в чужбина знае кое е по-добро за хората живеещи тук? [/quote]

  Защо точно лоялно? Лоялно към какво/кого? Написах го е и в предния си коментар. Защото когато минем граничния пункт, българските закони не спират да важат за нас. Затова и е редно да гласуваме, за да определяме собствената си съдба. Кой знае по-добре.. доста е субективно дори да се започва да се мери.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 20. 20 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако ми бях казали дори седмица по-рано, щях да ги събера тия 100. Сума ти и хора ме питаха дали имаме достатъчно и им казах да пускат, но че не е задължително.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "pourquoi":

  Аргументи ли искаш?
  Не плащаш данъци в България. За какви закони говориш след като по закон сега имайки българско гражданство следва да си обложиш глобалния доход в България и да приспаднеш данъчения си кредит в страната пребиваването си. Колко от "загрижените" зад граница правят това? Да разкриваме секция, да плащаме за комисия за 400 човека в некъв си град само за да начешете чувството си за носталгия? След като не търпите резултата от вота на гърба си, с джоба си, в страната - не би трбявало да имате право на глас за съдбините на страната.
  Повече аргументи от тея трябват ли ти?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Относно PDF-ите, завъртях няколко телефона и се оказа, че самите консулства и посолства не са знаели за това изискване. Имало е решение на ЦИК, но тъй като в закона е казано ясно и точно, никой не се е сетил, че ония ще поставят допълнителни ограничения на технологията за изпращане. В този смисъл вината лежи отново в ЦИК, а не във Външно.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 23. 23 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#21:"Десен"]Не плащаш данъци в България.[/quote]

  Пак нищо не каза за това, че сме подвластни на българските закони. Това дали някой следи дали се спазват, не е работа на българите зад граница. Не ти е удобен въпроса ли? От какъв зор пък ти ще решаваш за моята съдба, само защото си се пообъркал в разсъжденията си?

  Това за данъците ми в кристална топка ли го видя или имаш личните ми данни и направи проверка? Ако се окаже, че плащам повече от средностатистическия българин, ще ми дадеш ли право на два гласа? Данъци не плащат доста хора в България, но тяхното право да гласуват не го оспорваш май? Не само че много българи плащат данъци, но и някои доста големи. За пращането на пари на семействата пък дори няма да говоря, сам си извади справката за сумите, които се наливат ежегодно.

  Така си мислех, поредния, който говори общи работи, които си представя за българите в чужбина. Предлагам ти от тук насетне да се застъпваш за следния принцип:

  - който плаща данъци, право на глас, другите- не (но това включва и българите в чужбина)
  - според размера на изплатената сума да се определя и гласовата тежест

  Това би било валидна аргументация. След като и сумите са проблем, то предлагам да се спре изплащането и на каквото и да е от държавата на всеки, който не плаща данъци. Справедливо, а?

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 24. 24 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  Вкарвам повече пари в България от теб. Занимавам се вероятно повече със ситуацията в България от теб и определено действам политиците, полицията и медиите повече от теб. Затова не ми говори кой бил българин и кой имал право на глас. Ако си толкова против изборите в чужбина - отивай в РЗС и се бори за промяна на конституцията. До тогава и ти, и аз имаме равни права и задължения.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 25. 25 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да обобщим. Навън живеят около 5-7-800 хил, без амудбите в Турция. От предварително подадените 34 хил заявления, че желаят да гласуват, 20 хил са от Турция и 14 хил от целия останал свят. Процентно от емигрантите са нищо. Но има няколко гласовити, дето нямат пари да си замъкнат задниците до някой град и заради техния кеф, трябва да командироваме няколко човека СИК във всяка паланка по планетата, да им платим тройни командировачни(щото са от 5 часа до 20 ч), пътните и прочее. Я по-добре посолството да плати пътните на тоя човек, както и на даскал Гаврилов от Тулуза, че да мирясат най-сетне.

 26. 26 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Гневно

  лелееееее! не стига, че материализират какви ли не електорални маси от къде ли не , не стига, че харчат пари за всякакви - безумни глупости, ами ни взимат и за малоумни, като се оитват по най-глупавия начин да ни орежат и избирателните права!!?

  ако толкова са загрижени за разходите, що не фанат да закрият Народното събрание, а!?!?! за там също няма достатъчно желаещи, види се. по редовните заседания има-няма по 50 човека клечат, като гарги! да пратят всичките дирници от там на къра, хем ще поспестим така някой лев.

  и после гърците били тъпи!?

 27. 27 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Гневно

  До коментар [#4] от "Десен":

  и ти си един, десен!!?!?! син-син, та лиляв!

  ще се отварят, ако трябва. дори и един българин да има на Луната и там ще се отвори.

 28. 28 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Беше ти обяснено Юруков, че правото не е безусловно, на всяка цена. Както българин не може да гласува в друг град за местни избори, така и ти трябва да прескочиш до съответното консулато. Не мое във всяка планинска хижа да командироваме няколко човека СИК. И по корабите не може, и на Луната не може, и в МКС не може.

 29. 29 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#21] от "Десен":

  ти пък като плащаш миризливите 10% в България, та сме цъфнали и вързали. и всичко благодарение на такива, като тебе - коне с капаци! иначе плащаш чинно, за да може от българската депутация да си търкат миризливите задници по банките на Народното Събрание, а не можеш да платиш затова санародниците ти да гласуват. ай сиктир! кафа от демократи!?

 30. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Юруков":
  Вероятно, вероятностите не си ги увоил много добре.
  Къде ще отивам - сам ще си реша, ясно ли ти е?
  Не ми е нужен някой лозунгар от чужбинката да ми нарежда къде да съм ходел.
  Това е моята страна и в нея ти глас нямаш. Щом искаш да и орпеделяш съдбините - заповядай обратно в нея, живей тук, отглеждай си децата тук и тогава ще имаш всичките права и задължения произтичащи от нея.
  Ама така по форуми да хленчиш как един пдф не можеш да направиш докато из линкдин се пишеш софтуер дивелъпър - не си познал. Айде лев мигач и бегай да ръсиш слюнки другаде.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 31. 31 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  Предполагам мнението ти се определя от гласуващите за ДПС в турция ?

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 32. 32 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#30] от "Десен":

  да ти го кажа и аз: сбъркал си човека.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 33. 33 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  хм, а докъде стигнахМЕ като държава без участието на булгарите от чужбина в управлението? - в отговор на аргучента "вие сте далече и не разбирате"?

  http://www.gadjokov.com
 34. 34 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  и фани си отвори уикипедията, да видиш за кои градове говорим, а не да ми обясняваш за села и паланки.

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#23] от "pourquoi":

  Е на кви български закони си подвластен ти? На закона за движение по пътищата подвластен ли си? Айде без глупости че смъкваме нивото на дискусията така. Ни данъци плащате тука, ни нищо, пускате по некой лев на родителите си и тръбите колко сте били "инвестирали"в страната, па и искате задължението да ви осигуряваме изборни секции, докато вие дори не си правите труда да си пуснете зявленията дори.
  Ами вие сте нагли и безочливи хора бе.
  Ето затова - гласуване само в посолствата и на територията на България. Който е загрижен - все 500 км ще мине. Айде сиктир.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#30] от "Десен":

  Боян Юруков беше човека който се пребори гласуванията в НС да се публикуват на сайта им. Важните не ги качват(поне едно което търсих аз). И все пак не е малка победа.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "zrenaxby":

  Въпроса е принципен! Няма нищо общо ни турци ни мурци.
  Тоя който е в България - да избира нейния президент, кмет, общински съвет, депутати и прочее.
  Който е навън - да се разходи до посолството.
  Който не иска - прав му път - успех и дръзновение му желаем всички българи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Юруков, като освен за права, отвори дума и за задължения, да си спомняш случайно, че преди да премахнат задължителната военна служба, сума емигранти се скатаха?
  А после отпадна задължението и не им търсят сметка за дезертьорство? Начи тукашните им набори послужиха две годинки, после по 9 месеца, някъде 6, а хитреците печелеха в чужбина.
  А моабетите за емигрантските пари, дето влизали у нас, ги забрави. Тях ги вкарват гастарбайтерите, дето са временно там. А постоянните емигранти донаждат на старците си, по 100-200 евро към пенсиите. Ако имат старци, ако те имат нужда, ако емигрантът има излишни, ако не ги е взел при себе си.

 39. 39 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#37] от "Десен":

  Бях го написал, но се отказах заради ДПС, но предполагам средното IQ на емигрантите ни е по-високо от тези които сме в бг. Т.е. може да се разчита че ако отделят същото време ще направят по-качествен избор от местното население.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#38] от "onufrij":

  Ами като си казал А, кажи и Б - "голямата екскурзия" какво беше освен правото на терористите дето взривяваха влакове, хотели и гари да пътуват свободно с турски временни удостоверения и да гастарбайтерстват из ФРГ-то. И това докато на нас тука ни искаха изходни визи, и за международен паспорт се чакаше около година с препоръка от партийния секретар, шефа на районното, кварталния, шефа на работното място и не знам си още кой.
  И тия гаджали мрънкат за изборни секции.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#39] от "zrenaxby":

  Мооооля? IQ то на някой дезертьор ми викаш че е по-високо от това на хората останали в България ли?
  Да се самоцитирам:

  [quote#35:"Десен"]Ами вие сте нагли и безочливи хора бе.[/quote]

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  по повод данъците и кой колко плаща в България да не забравяме и това: българите от чужбина са най-големия чуждестранен инвеститор в България

  без ДАНЪЦИТЕ САМО от тези пари, бюджета ще е на 4 до 6% дефицит всяка година

  много от нас имат преки роднини и собственост в България - затова е съвсем естествено да можем да оказваме влияние върху управлението поне веднъж на 2-3 години

  http://www.gadjokov.com
 44. 44 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#41] от "Десен":

  аз живея и работя все още в бг и да твърдя го за IQ-то. за дезертьорите незнам. странно ми звучиш днес, като едни други хора, не съм го очаквал от теб.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 45. 45 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  относно дезертьорите - къде отидоха свободното движение на хора, стоки и капитали?

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 46. 46 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#40] от "Десен":

  На амуджите разрешиха паспорти около август-септември 89. Аз си подадох документите към октомври, доколкото помня и след месец и аз имах. Така че едновременно беше. Като им разрешиха на тях, нямаше как да не дадат на нас. Това помня.
  За по-раншни изселвания, не знам как стоеше въпроса с паспортите.
  А на нас ни даваха червен за пътуване самостоятелно в кап страна, доста бавно. Голямо проучване. Даже даваха да си купиш 60 $ по 1.65! Веднъж си изкарах един такъв, въпреки че можех да ползвам моряшки, заради тия евтини 60$.

 47. 47 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#43] от "Красимир Гаджоков":

  Нали все пак правиш разлика между емигрант и гастарбайтер? Вторите са големия вносител на ппари. За самите себе си.

 48. 48 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#46] от "onufrij":

  Хехе, точно така беше, мерси че ми припомни!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "zrenaxby":

  Ама ти си се движи колкото искаш. Тука не говорим за ограничение на движението а за упражняване на изборни права.
  Темата нещо не ти се удава, личи си че си фалшив профил.
  И нещо друго - защо реши че аз съм в България? Само защото защитавам тази теза ли?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#21:"Десен"]Не плащаш данъци в България.[/quote]

  Приятелю, България прекатури кризата благодарение на имигрантските пари, така че изобщо не се опитвай да ни излизаш с жалките си опити за разсъждения.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 52. 52 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#49] от "Десен":

  добре, това че темата не ми се удава не значи, че съм фалшив профил. иначе ако в турция гласуват повече отколкото общо от останалата чужбина и аз съм за. иначе за принципните дискусии не ми се спори. но ето още един аргумент - много хора в бг са на +, т.е. държавата е на - от отношенията си с нея(изключвам пенсионерите) и все пак имат право на глас. други пък имат ниско образование. иначе и аз съм навит само плащащите данък да могат да гласуват но няма как да стане и колко ще е тоя праг и кои данъци се броят и т.н. и т.н. Но съм съгласен, че темата не ми се отдава. Жалкото е че при твоето решение хора като Боян няма да могат да гласуват.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз пък се главоболя по друг параграф. От няколко дни се проверявам в с-мата на ГРАО, според която валиден вот мога да подам само от БГ. Въпреки че лично декларация подписах в тукашната дипл. служба още преди няколко седмици.

  Та опасявам се, че вотът ми може да се окаже невалиден в крайна сметка, по вина на ГРАО, ако не си актуализират данните ПРЕДИ деня на изборите...
  http://www.grao.bg/elections/

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#50] от "Десен":

  Какъвто и да е Юруков, не виждам как това има значение в тази тема... Или просто прилагаш ДС техниките за всяване на смут и отклоняване на темата?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#51] от "mapto":

  Каква криза е прекатурила? Ето защо не трябва хора от чужбина да гласуват за нещата в България. Хал хабер си нямат от нищо, получават информация от шурнайки и лелинчовци, и тая оная медия разбира се, не изпитват на гърба си резултата от вота си и следователно не трябва да имат право на глас.
  Щом искат да инвестират - добре са дошли - българския фондов и финансов пазар са тяхно разположение.
  И без това сега има прилив на инвестиции, зер в Албиона лихвите са 1.2% а тука по депозит вземат 4-5%. Така ли е? Ами така е! Бъди инвеститор, а? Акции на кой си купи ти в България, драги ми Смехурко? На Сатиричния театър май.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Българите в България продължават да си живуркат по установената плоскост, че българите зад граница са някакви терминатори на пари и напълно алиенирани от злободневието в родината. Това показва колко всъщност малко, да не кажа - нищо, българите в България не знаят за живота на българската емиграция и за техния фокус на информираност. Но така е, когато човек води тесен, заседнал, ограничен живот откъм контакти с "несебеподобни". Докато емиграцията, напротив - поддържа контакти НОН-СТОП с БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, живеещи НАВСЯКЪДЕ по света, пък дори и в родината, колкото и да е чудно на някои хора!! (включително - интелигентни, но изумително "късогледи" такива)

  Каак не си набихте в ограничените тикви най-сетне, че за емиграцията животът в родината не е безразличен, колкото и да е безперспективен, и че за емигрантите е мъчително да гледат безкрайните провали на безумно ниската гласоподавателна активност в България, плюс престъпното търпение, мързел и равнодушие на българските граждани в БГ спрямо идиотския и мафиотски начин, по който тази държава, в която ВСИЧКИ НИЕ сме се родили, се управлява вече над 20 години!!?

 61. 61 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#58] от "Десен":

  Чакай сега, защо изведнъж смени текста от данъци на инвестиции, да не се обърка нещо? Или аргумента нямаше значение?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#60] от "milasimi":

  Напротив. винаги съм си мислел, че емиграцията се интересува от нещата тука. Може да се разминаваме обаче, за причините. Според мен, защото там нямат среда сред местните и клечат пред компютъра след работа. Там контактуват само с други българи или други емигранти. Така си го обяснявам.
  Напълно съм съгласен и не оспорвам правото ви на гласуване, само ме дразни, че малко от вас го ползват. Че не желаете да отидете на 200 км за една бюлетина. Ами това е почивен ден. Може да се съчетае с разходка на семейството до местната столица. Става на 4 г веднъж. Не струва безбожно много. Нали уж печелите и живеете добре, че и кинти уж пращате. А даскал Гаврилов от Тулуза реве за 200 евро.

 64. 64 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До #58

  Най-тъжното в случая е не това, че ти ръсиш глупост след глупост, а че тези, които ти плащат, за да дезинформираш хората, към момента разполагат с някаква власт. Тъжно е и за тебе, че се оставяш да те използват за хартийки. Дано поне да ги инвестираш в родината.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И накрай - хортувайте си, говорете си, дъвчете локуми, но не забравяйте: за българската емиграция и в частност за гласоподавателните проблеми при нея знаете точно една плюмка. Оттук насетне изходната ви позиция е бита карта. Изключвам само някакъв пренебрежим % информирани по същество коментатори, които биха решили тепърва да се обадят. Приятно ви надприказване - всеки има право на публично мнение, дори и вие, изказващи го от пределите на родината, по въпроси, касаещи тясно неживущите там и които редовно се ползват за трамплин от интернет-палячовци и ксенофоби, които не са присъствали редовно в часовете по история и литература и досега не са загряли, че един етнос и една нация НЕ СЕ ограничават в първоначалната си географска рамка по месторождение.

 66. 66 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#63] от "onufrij":

  "Там контактуват само с други българи или други емигранти." - фейс-ту-фейс, с кого да контактуваме друг, човече. А компютъра се ползва редовно за общуване пак с други българи, познати и непознати, в Б-я и извън, плюс други разни емигранти. СложИ към това и ТВ-то. Гледаме какво се случва и какво ни касае в приемните държави, интересуваме се от това какво касае други българи в техните приемни държави, плюс, че следим всеки ден и акцентите от родината. Също както всеки българин сутрин с кафето следи някой сутрешен блок, а след работа - вечерните новини............. от работа - някой сайт. Същото и при нас, само дето интернетът е повече от ефирните медии, а вестниците са предимно "Дневник" и "Капитал", наместо "Уикенд", "Галерия" и други парцали по сърцето на почитателите на сериали в БГ, огромна маса хора с гласоподавателни права.

  А 200-те километра са "средна уравниловка" - знаеш ли колко е разстоянието от Хонг Конг до Пекин в километри и в юани? Мисля, че е 1400 км, но може да те лъжа (тарифите, все тъки, са по цени на международни полети - заради статута на ХК). А тези в Канада, които пътуват по над 800 км, за да се докопат до столицата? А българите в Сао Пауло, където им е най-голямата общност, но могат да гласуват само на 600 км на юг, в столицата?! А тези в Аржентина и Венецуела, които трябва да летят до Бразилия, за да гласуват?!?(посолството в Бразилия обслужва общо 3 държави) А това, че при нас 23 окт. е работен ден (неделя)? Не визирам себе си - уикендът просто е в петък и събота. Почивка, разходка?!?!? Отпуската е един път годишно, човече.
  Разбира се, не говоря за големи общности, в никакъв случай! Но нали коментираме принципно.

  Приятно ми е желанието ти за диалог. Но се надявам, показах добре колко малко сънародниците в БГ знаят по някои съвсем частни въпроси, касаещи емиграцията на този или онзи континент, за разлика от обратното, т.к. очите на всички ни са обърнати към родината - понеже сме нейни граждани до един.

 67. 67 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А ти как си обясняваш малкото гласоподаватели в Чикаго, където хем българите са много, хем има консулато?

  Това че нямате социален живот с местните, си го знаех, но малко българи го признават, като тебе. Благодаря за откритостта.

 68. 68 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#61] от "mapto":

  Нищо подобно. Този който се обърка си ти. Виж си постинга на който ти отговарям. Ако ти говориш пет за четири колкото да добуташ работното време, някои други вникваме в същината на нещата и когато ти коментираш как България се крепела на, цитирам, "имигрантските пари", аз ти казвам че това по същина могат да се категоризират единствено като чужди инвестиции. Точно в тази категория влизат и в отчетността на БНБ.
  Но ти това няма как да го знаеш, защото не това ти е професията и не си подбираш думите и го даваш ангро през просото - ако мине.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 69. 69 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#64] от "melchett":

  Аз уважаеми господине не твърдя че информирам който и да е, а изразявам своята позиция, която вас не ангажира по какъвто и да е начин.
  Като българин, пак ще го кажа, моята позиция е право на глас трябва да се упражнява само и единствено на територията на републиката или в нейните посолства.
  Същата е практиката на САЩ, Франция, Англия и Германия между другото. Нито една от тия страни не открива тъй наречените "избирателни секции" по села и паланки.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 70. 70 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  подават се ЗАЯВЛЕНИЯ иначе си гледай работата
  избирателни секции на кучето в г#за,
  а филията как да ти нарежа, да ти здъвча ли храната за да не ти се затъпят зъбите

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 71. 71 Профил на lidaka
  lidaka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този, дето се е записал като десен, е ляв атакаджиш.
  Смени факела с парцал, "умнико".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK