Спор между външното министерство и българи в Германия за местата за гласуване

Снимката е от блога на Боян Юруков

© Дневник

Снимката е от блога на Боян ЮруковМинистерството на външните работи и българи, живеещи зад граница, влезли в спор на тема къде ще може да се гласува в чужбина. Сънародници, живеещи в Германия, обвиниха министерството и Централната избирателна комисия (ЦИК)  в "своеволен и тенденциозен прочит" на изборния кодекс. Поводът - в три града в Германия (Хамбург, Дармщат и Магдебург) няма да има места за гласуване на предстоящите президентски избори, въпреки че там има почетни консули на България. Проверка на "Дневник" обаче показа, че няма никаква промяна в правилата за създаване на секции в градовете в чужбина, където България има почетни консули. Оказва се, че в тези градове няма да има места за гласуване, защото не са подадени достатъчно заявления за разкриване на секции.


Проблемът според българи в Германия


Българските власти са решили в почетните консулства на страната в чужбина да не се откриват секции за гласуване на предстоящите на 23 октомври избори, писа до "Дневник" блогърът Боян Юруков, който живее в Германия. Той уточни, че той, както и други сънародници зад граница, са изпратили жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу решението. От писмото му се разбира, че изненадващо за тези избори почетните консули не се приемат за консулски представители на страната, заради което "ЦИК излиза с решение, че няма да има секции в почетните консулства - Хамбург, Дармщат и Магдебург".
Защо е важно определението за почетните консули


Изборния кодекс гласи, че секции за гласуване в чужбина се образуват: "1. в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 25 дни преди изборния ден; 2. извън т. 1 - при наличие на съгласие от приемащата държава и за не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 25 дни преди изборния ден."


Тоест в градовете, в които България има дипломатическа мисия - консулство или посолство, са необходими само 20 заявления, за да има секция, а там, където няма - 100.


Това поставя въпроса дали градовете, в които има почетен консул, попадат в първия или втория случай, тоест дали са необходими 20 или 100 заявления, за да има място за гласуване там. В случая с Германия - дали 20 заявления са достатъчни, за да има места за гласуване в Хамбург, Дармщат и Магдебург.


Обяснението на външното министерство


Говорителят на външното министерство Весела Чернева обясни пред "Дневник", че в Хамбург, Дармщат и Магдебург не са открити секции за гласуване, защото не са подадени необходимите поне 100 заявления. По данни на  министерството в Хамбург 63 българи са заявили предварително, че искат там да има място за гласуване, в Дармщат - 34 души, а в Магдебург - 28. Така българите, живеещи в Германия, които искат да участват в изборите на 23 октомври, ще могат да гласуват само в Берлин, Бон или Мюнхен.


Пред "Дневник" Чернева обясни, че почетните консули никога не са се приравнявали с консулските представителства. Българите в чужбина добре знаят това, защото чудесно знаят към кого да се обърнат, когато имат консулски проблем, убедена е тя. Чернева цитира Виенската конвенция за дипломатическите отношения и подчерта, че почетните консули нямат дипломатически имунитет, резиденциите им не са дипломатически представителства, те не са упълномощени да извършват консулски функции, а имат предимно представителна функция.


Какво е по-различно на тези избори


Проверка на "Дневник" показа, че няма никаква промяна в трактовката за почетни консули на предишни избори.


В писмото си Боян Юруков твърди, че в Германия винаги са отваряни изборни секции и в шестте града - Берлин, където имаме посолство, Мюнхен (генерално консулство ), Бон (дипломатическо бюро) и Хамбург, Дармщат и Магдебург, където има България има почетни консули. По думите му това е ставало дори само при подаване на 20 предварителни заявления.


На изборите за евродепутати през 2009 г. обаче секции в Германия имаше в Берлин, Бон, Мюнхен и Франкфурт. На парламентарните избори през същата година пък българите можеха да гласуват в Берлин, Бон, Мюнхен, Магдебург, Франкфурт и Хамбург.


Справка, която "Дневник" поиска от външно министерство показа, че на парламентарния вот през 2009 г. в Магдебург и Хамбург са били разкрити места за гласуване, след като над 100 души са поискали предварително това.


Данните доказват, че почетните консулства не са третирани като официални дипломатически представителства и на предходни избори. Още повече, че тогава действаше различно изборно законодателство, което позволяваше да се разкриват автоматично секции в гласовете, в които България има мисии (т.е. не беше необходимо да има подадени предварително поне 20 заявления за това, както гласи действащия сега изборен кодекс). През 2009 г. секциите в Магдебург и Хамбург са били разкрити не автоматично, а едва след като са се събрали над 100 заявления.


Тогава именно живеещия в Германия студент Боян Юруков беше сред най-активните граждани, които оказваха натиск за откриване на допълнителни секции. Тогава се създадоха множество активни граждански организации, които настояваха пред властите у нас да не създават пречки пред българите зад граница, които искат да дадат гласа си на изборите. Юруков дори създаде карта с адресите на изборните секции зад граница през 2009 г.


Всичко ли е наред?


Ако нищо не е по-различно на тези избори, защо българите зад граница се оплакват, че им се пречи да участват в изборите? "Дневник" попита министерството на външните работи смятат ли, че ясно са обяснили изискванията и условията за участие в наближаващите избори на сънародниците в чужбина.


Говорителят на министерството цитира законовите текстове, обърна внимание и на факта, че те са публикувани съвсем точно на официалните страници на посолствата и консулствата на България. В същото време други страници на институциите, които силно наподобяват официалните, са публикували подвеждаща информация, показа проверка на "Дневник". Малко по-късно някои от тези страници изтриха объркващата информация.


"Който от българите зад граница иска да гласува, подава заявление за разкриване на секция. Който не иска да гласува не подава заявление. Фактите показват, че тази година са подадени доста по-малко заявления спрямо 2009 г.", каза говорителят на министерството Весела Чернева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 696 Весело

  Сега ли да започна да се интересувам как се отказва човек от българско гражданство или да изчакам още малко ченгеджийницата в България да доубие всякакви надежди за демокрация и равноправие?!?!?

 2. 2 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Не мога да повярвам . Обективна статия . Това няма да попречи на форумните плювачи да плачкат за "служебната победа" на ГЕРБ де.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 3. 3 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsekata":

  Веднага почвай

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 4. 4 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Интересно.
  Или някой се страхува от стотината гласоподаватели в Германия или просто говорим за чист мързел и мърльовщина от страна на МВнР.
  Но така като гледам е по-скоро второто.
  А от трета страна явно през 2009 г. са се събрали заявленията както трябва, а сега народа го е домързало.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 5. 5 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Истината е, че след изявленията на посланици и на Външно, че секции в трите почетни консулства ЩЕ има, както и че регистрацията за изборите НЕ Е задължителна, хората решиха просто да отидат в изборния ден и да гласуват. Винаги се подават толкова декларации, колкото е нужно за отварянето на секция. Почетните консулства са информирани, че им трябват поне 20 декларации и те това ни казаха на нас. От там ние се организирахме да съберем 20. Ако знаехме седмица по-рано, щяхме да съберем и 1000.

  Самото посолство в Германия е учудено от това решение на ЦИК и Външно, което говори за абсолютна липса на комуникация. Появиха се съмнения, че умишлено е подадена грешна информация, но надали може да се проследи кой какво е писал и защо. Лошото в случая е, че за пореден път въпреки обещанията на Външно, нямаше никаква информационна кампания за това как да се гласува. Ако не бяха отделни организации, никой нямаше дори да разбере къде може да гласува и какви са промените в закона.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "1951":

  Не са стотина.

  Бзлгарските студенти са втората най-голяма група в Германия.

  Само в Мюнхен българите са над 5000.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Спред мен, за по-голяма прозрачност, списъците със заявления трябва да се направят публични. Така всеки, който е подал заявление ще има възможност да провери че е в списъка. Трудно ми е да повярвам, че в Манчестър, например, не са събрани 100 заявления.

 8. 8 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Юруков":

  Tryabvalo e da se suberat 100 zayavleniya - za vseki sluchai.

  Fiat voluntas Dei.
 9. 9 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":

  В Германия може да има и 50 000 българи, въпросът е колко ще идат да гласуват.
  През 2009 г. са отишли около 6000 човека на тези избори в никакъв случай няма да са повече.
  Така, че едва ли някой се е уплашил, че народът ще вземе да гласува не както трябва, та дайте да им отрежем секциите.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  ГЕРБ си вкара един автогол с действията си около трагедията в Катуница, сега този скандал е още една черна точка за тях и накрая да не се учудят, ако нещата се объркат на изборите. Все повече губят симпатии и доверие сред довчерашните си симпатизанти. Вървят по пътеката на НДСВ.

  А пък щяха да привличат емигрантите да се завръщат в Родината - смех.

 11. 11 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Българите в Германия стават немци.... а германците в България стават българи.... вервайте ми

 12. 12 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Правото е едно за всеки.
  Ако искането не бе от Германия, а от Турция–

  за мен би било добре да има секция в тези градове, ама пуста му работа / българска

  Fiat voluntas Dei.
 13. 13 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "totilas":

  Аха / те красташите магарета се събират

  Fiat voluntas Dei.
 14. 14 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#8] от "trakiec":

  Батка , пусни си кирилицата... кюрилиш айншалтен битте....

 15. 15 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Българите в Германия да направят една пиратска партия и на абордаж

  Fiat voluntas Dei.
 16. 16 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 638 Любопитно

  За българите в Германия ще има ли автобуси да ги карат поне до изборните секции, ако не до родните им градове да гласуват?

  П.С. за трети път не ми се публикуват коментарите днес...

  Fortuna favet fortibus!
 17. 17 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "1951":

  Брато, 2009 пътувах 300км до Мюнхен, защото умниците затвориха секцията в Щутгарт по някаква причина. Преди това 2006 приятели пътуваха до Стразбург поради същото неразбирателство. Айде не ми обяснявай, че няма да гласуват ако има повече секции, щото в Германия всъщност трябва да платиш сериозна сума за транспорт, за да гласуваш.

  Всичко се решава с чука и майката!
 18. 18 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "totilas":

  Джаваскрипта не ъацепва на кирилиъатора.
  а сдругите не мога да се оправя коя буква къде беще.

  Fiat voluntas Dei.
 19. 19 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "trakiec":

  Аз мисля, че бъгарите (студентите, де) в Германия ще гласуват ей така:

  90% за Зелените
  20% за Костов (дали има такова "Костоф фор президент! " ?"
  10% за Плевнелиев

 20. 20 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И да не говорим, че се чакаше по 1-2 часа на дъжда пред консулството и че предвидили 1000 бюлетини само и по едно време ходиха да правят нови.

  Всичко се решава с чука и майката!
 21. 21 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "Едно_Българче">

  Аът искам да гласувам в секцията в Палма де Майорка. Надявам се на безплатен транспорт и хотел.
  Щото ми каъоха как тия работи ги осигурявали в Анталия. Та по/добре да помогнем на испанците, / все пак в ЕС сме.
  В крайна сметка , може и на гьрците

  Fiat voluntas Dei.
 22. 22 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "totilas":

  На последните иъбори ГЕРБ имаха доста гласове доколкото си спомням.
  Има студенти и студенти.

  Fiat voluntas Dei.
 23. 23 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дневник: защо който е писал тази статия не си е направил труда да прочете предишната статия на вестника, в който работи само отпреди няколко часа?!?!?!
  http://www.dnevnik.bg/izbori2011/2011/10/04/1168428_bulgari_zad_granica_atakuvat_reshenieto_da_ne_se/

  Щеше да види кристално ясно кой е виновен за проблема , специално в Германия: МВНР и никой друг !!!

  На страницата на посолството ни в Германия там, на самия сайт на *МВНР*:
  http://www.mfa.bg/bg/24/pages/view/5800

  Изрично казват, че за ВСИЧКИ 6 града с български представителства , за които става въпрос - 1 посолство, 1 генерално консулство, 1 дипломатическо бюро и 3 почетни консулства - се искат само 20 заявления !!!

  Как така ще се измъква МВНР? Обявата на сайта им е вид ДОГОВОР с българските граждани там и те са ДЛЪЖНИ да го спазват!

  След като са виновни за заблудата, да понесат отговорност като създадат секции във въпросните 3 града.
  Да не са спали, да са мислели и проверявали преди да са обявявали за 20-те, а не 100-те нужни заявления.

  http://www.gadjokov.com
 24. 24 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#22] от "trakiec":

  Да така е... Студентите в Германия ще гласуват за ГЕРБ.... но това не е решаващо... а негласуващите български българи в България... това са милиони.... в пъти повече от някакъв си Дармщадт

 25. 25 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Весело

  Т.е. - почетен консул е тарикат-момче, което сме уредили да яде народна пара и да си го мести от единия крачол в другия?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 26. 26 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "Красимир Гаджоков":

  Германия разрещава да се гласува само в тези места.
  Явно това са имали предвид в това съобщение.
  а българските рестрикции трябва да се спаъят отделно.

  Fiat voluntas Dei.
 27. 27 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#25] от "naturisten":

  Не, това са граждани на страната домакин, които май не са на заплата и както се вижда имат други действия.
  Малко работа фукарльк

  Fiat voluntas Dei.
 28. 28 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#17] от "Pux4o":

  при последните избори за този аргумент ми се отговори: "Като нямаш 30 евро за път, к'во правиш в Германия " . Аз те разбирам напълно , но не чакай разбиране от хора, които не знаят за какво става въпрос

  Fortuna favet fortibus!
 29. 29 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#25] от "naturisten":

  Не, почетния консул не е българин, не е на държавна издръжка и има почти изцяло представителни функции.

 30. 30 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "Едно_Българче":

  то с 30 евро пак е добре. ако някой е в Фленсбург например / поне 400 километра.
  с вохененде ще стигне друг път / с 5 смени на влака.

  Fiat voluntas Dei.
 31. 31 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ето - пише си го черно на бяло:

  Съгласно Решение № 41-ПВР от 29.07.2011г. на ЦИК, за да се образуват избирателни секции в чужбина, са необходими най-малко 20 саморъчно подписани заявления на български граждани, които желаят да гласуват в едно от посочените по-горе представителства (изборени са всички 6). Тези 20 подписани заявления трябва да постъпят в съответната мисия най-късно до 27. 09. 2011г.

  http://www.mfa.bg/bg/24/pages/view/5800

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 32. 32 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "trakiec":

  Няма такова нещо: България Е поискала за и Германия не е отказвала. Ето и оригинала на документа от МВНР където се вижда че са искали точно за тези 6 града:
  http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2011/09/otgovor_MVnR.pdf (виж стр.3, #11)

  ИЗвендъж МВНР си измсилят, че не може, защото за почетните консулства трявали 100 заявления, а не 20!
  Но преди това в проъдлжение на сума ти време МВНР, на собствената си уеб-страница, е заблуждавало българите в тези градове! Затова и те са събрали над 20 заявления само.

  http://www.gadjokov.com
 33. 33 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#30] от "trakiec":

  Истинският бълг. патриот не го бъркат някакви петстотин километра... ако требе и пеш ша иде за да спаси майка България.... от тикви....

 34. 34 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "Едно_Българче":

  да, и вохенендето е 39 евро.
  Някога бе 40 марки. Защо не си остана добрата стара марка.
  Все пак дядо Гаус, братя Грим си бяха по/добре от тая @Европа@.

  Fiat voluntas Dei.
 35. 35 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#33] от "totilas":

  Сега ми хрумна да видя врзъките от Фленбург / Берлин

  тръгва в 11 и е в 18 в Берлин / ма тогази аллес цу. енде унд форбай

  Та и да иска няма да може.

  Fiat voluntas Dei.
 36. 36 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#35] от "trakiec":

  Ти да не тринкаш Фленсбургер, а? ... щот при мен Биндинг и Хеннингер ги правят с вода от р. Майн... голям прокиш са....

 37. 37 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#33] от "totilas":

  http://reisen.ciao.de/Wochenend_Ticket_DB__Test_1935154

  Гуте, алте цайт / вохененде за 40ДМ

  Туй тойро ни изяде главата.

  Fiat voluntas Dei.
 38. 38 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#25] от "naturisten":

  Т.е. почетен консул не е на заплата, ами само си почетенствува.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 39. 39 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#36] от "totilas":

  Нц, бира не пия

  Fiat voluntas Dei.
 40. 40 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "donchoquihote":

  аха, нещо такова.

  Fiat voluntas Dei.
 41. 41 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#37] от "trakiec":

  Да , аз съм пътувал през 90-те.... Хановер (Ханоуфа) - Фрайбург ... за 25 DM (до 5 души)... там 12 часа и 5 смени на пътнически влакове...

 42. 42 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 669 Весело

  Мрънкачи. Не стига, че живетя в Германия, но взели да наглеят. Като искат да гласуват да се бяха заселили в Турция, там секции бол

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 43. 43 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  В Испания има 23 секции в 23 града, как те можаха да се организират, а тия в Германия не можаха? Само в Турция са се организирали по-добре, ама както знаем те са под строй.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 44. 44 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "totilas":

  да де, аз последните цени смятам.

  Fiat voluntas Dei.
 45. 45 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#42] от "Митко Василев":

  И аз туй викам / да се заселим в Турско освен.

  Fiat voluntas Dei.
 46. 46 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#43] от "donchoquihote":

  не говорете БЕЗ да имате идея за какво говорите:

  Германия разрешава избори на други държави САМО в дипломатически представителства, а Испания разрешава НАВСЯКЪДЕ.

  Същата като с германия е ситуацията и в две други фържави, в които има страшно много български граждани: Канада и Гърция.

  http://www.gadjokov.com
 47. 47 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#46] от "Красимир Гаджоков":

  И защо не успяхме поне за тези 3 града_

  Fiat voluntas Dei.
 48. 48 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Наскоро четох, как известният германски режисьор Roland Emmerich (Independence Day, The Day After Tomorrow) при последните избори, въпреки че живее постоянно в САЩ, получил писмо с документите от избирателната комисия, на немският си адрес. Майка му, взела, че му ги изпратила (в САЩ-то), то ги попълнил и изпратил обратно. Така, макар и невъзвращенец (по нашенски), участвувал в изборите- германски. Защото, германецът и на луната остава германец, пък у нас открай време е модно, да се оплюват всички, които са прекрачили границата. Да рече човек, че повечето от вас нямат близки, които са в чужбуна...
  Е те това, е непосилно за нашенските ЦИК-ове.

 49. 49 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#6] от "NPaine":

  100% броиш и индобългарите или ? л0л

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 50. 50 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#48] от "comodore":

  Защото германците са си стадо.

  Fiat voluntas Dei.
 51. 51 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#33] от "totilas":

  аз ще ги мина тия 500 км. Въпросът е за останалите няколко хиляди дали ще искат.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 52. 52 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#46] от "Красимир Гаджоков":

  Е като Германия разрешава избори само в дипломатически преставителства, кво ревете като вдовици не мога да разбера. Че и ГЕРБ ви е виновен и служебни победи ви се привиждат.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 53. 53 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Преди 2 г беше същото.
  Защо ли политиците толкова се страхуват от българите в чужбина, след като държавата се крепи единствено на парите идващи от тези българи!?
  - Защото не са достатъчно добре облъчени от българските медии и са истинската средна класа.

 54. 54 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#50] от "trakiec":

  И като са стадо, как се получава така, че живеят по-добре от тебе- гордият тракиец?

 55. 55 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Студентите и още повече студентите в чужбина гласуват за десните. Така че не виждам това как може да се счита за удар от ГЕРБ срещу емигрантите. Дори и да гласуват за СДС/ДСБ на първи тур после ще се преориентират към Плевнелиев, за да се смачка Калфин.

 56. 56 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  За наказание: който може да хваща лоу-костове до България и да гласува против ГЕРБ и на местните. В повечето техни градове има нужда от смяна.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 57. 57 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#55] от "xax":

  Гласуват за десните ама не за ГЕРБ - това е проблемът на външно в случая.

  Трудностите около гласуването са изцяло целенасочени - и за управялващи и опозиция е кошмар да зависят от гласа на българската диаспора и за това се гледа да бъдат максимално ограничени техните права за гласуване.

  При предполагаеми няколко стотин хиляди емигранти, а някои казват дори милион, изборите стават неконтролируеми. Далеч по лесно е когато емигрантите не гласуват, а гласовете се купуват в ромските махали.

  За това няма и онлайн гласуване - иначе ГЕРБ и БСП щяха да видят власт ама някой друг път.


  До коментар [#49] от "CIA Germany":

  5000 и нещо е официалната статистика на Крайсфервалтунгсреферат Мюнхен. А индобългари в Мюнхен не съм видял. При регистрация в Бюргербюрото обикновено искат договор за жилище, така че не мисля че присъствието им е силно изразено.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 58. 58 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#51] от "Боян Юруков":

  Кво се правиш на ербап?
  Дармщадт- Бон е на един к-- място - само 3 саатя път

  Fiat voluntas Dei.
 59. 59 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#54] от "comodore":

  1. Не го намирам за лошо-
  2. Там връзката е народна - в България е семейна. то и в Германия си я има де, ама не толкоз.
  3. И откйъде знаеш какво ми е положението - над средното за Германия е.

  Fiat voluntas Dei.
 60. 60 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#52] от "donchoquihote":

  не виждам на някой да са му са "привидели" служебни победи; ако ли да - то той е изключение и едва ли е адекватно подобно очакване

  а по конкретния проблем: Германия РАЗРЕШАВА И ЗА почетните консулства. Обаче българското МВнР решава, че не може.

  При това при липса на промени на законодатеслтвото в това отношение И при ясна история, че МОЖЕ - правено е на парлам.избори през 2009.

  Та ще приключим ли този спор и веднъж завинаги да стане ясно: не само е ПРАВЕНО, не само е СПОРЕД ЗАКОНА, не само МОЖЕ, но и дори самото МВНР на страницата си за Германия ПРОДЪЛЖАВА да пише точно това - че може с 20 заявления в 6 ГРАДА.

  МВНР да си понесе отговорността за липсата на елементарна комуниакция и професионализъм

  http://www.gadjokov.com
 61. 61 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#60] от "Красимир Гаджоков":

  ОК нямах предвид конкретно вас, просто ми омръзна цял ден платените драскачи да реват как ГЕРБ подготвял служебна победа, щото видите ли нещо пречел на секциите в чужбина. Другото са някакви неразбории и чиновническа некадърност най-вероятно.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 62. 62 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#60] от "Красимир Гаджоков":

  Не е това аргумента, което вие предлагате.

  Става въпрос за законово тълкуване.
  "Що е то поЧетно консулство" и дали и то се има предвид в наредбата на ЦИК.

  Има рестрикции от две страни
  1. Германия
  може само на тези 6 места. Германия приравнява поЧетните консулства към нормалните.
  2. България.
  Според едното тълкуване - те не се приравняват. Преди е можело, не защото са поЧетни консулства, а на общо основание. Тоест необходими са били 100 подписа.
  Другото тълкувание е - поЧетните консулства са приравнени към обикновените и съответни са нобходими само 20 подписа.

  СтановиЧето на МВНР е първото, а обявата им е подвеждаща.
  Там се касае за немското разрешение и немските рестрикции, а не за българските.

  Fiat voluntas Dei.
 63. 63 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 479 Весело

  Мисля, че Николай Младенов все още не е успял да изгони голяма част от комунисто-мафиотите от Външно министерство.
  Няма съмнение, че говедото Гоце е основната пречка.

 64. 64 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#58:"trakiec"]Дармщадт- Бон е на един к-- място - само 3 саатя път [/quote]
  Ако мериш по моя може и по- малко, само половин к--.

 65. 65 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#62] от "trakiec":

  "Изборен кодекс, чл.44, (5) Министърът на външните работи и ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България публикуват на интернет страницата на Министерството на външните работи и на дипломатическото и консулското представителство условията и реда за гласуване извън страната не по-късно от 67 дни преди изборния ден."

  Ръководителят на посолството нив германия е публикувал условията - 20 заявления за 6 града, вкл. 3 почетни консулства.

  МВнР е ДЛЪЖНО да спази закона (изборния кодекс в случая) и уважи публикуваните "ред и условия" от посолството в Германия.

  МВнР да не е бляло когато посолството в Германия е публикувало тези условия. Затова - да си поеме отговорността като ОБРАЗУВА въпросните секции.

  В горния текст няма НИКАКВО разграничение за вида консулство.

  http://www.gadjokov.com
 66. 66 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гласуването трябва да бъде само в пределите на родината и на територията на посолствата в другите страни.
  Секции по селца и паланки не трябва да има изобщо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 67. 67 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#65] от "Красимир Гаджоков":

  Въпросът е дали има такова законово разграниЧение.
  А ако някой е направил грешка, то тя не се поправя с толериране на тази грешка.

  1. Според немското законодателство право на избори имаме само в тези 6 града.
  2. България иска разрешение за ВЪЗМОЖНОСТ за провеждане на избори в тези 6 града.
  3. След като германските рестрикции са удовлетворени , идва ред на българските.
  4. И тук идва ред на тълкуване на понятието поЧетно консулство. Тоест колко подписа му трябват. Според германското законодателство поЧетните консулства ИЗРИЧНО се вклюЧват (явно и в него те са отделна категория, но германците ги вклюЧват). В българското те не са вклюЧени ИЗРИЧНО.  Fiat voluntas Dei.
 68. 68 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#66] от "Десен":

  Да, но май ако съдя по Вас вредата от гласуванията по села и паланки, са големи.

  Fiat voluntas Dei.
 69. 69 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#67] от "trakiec":

  Изборен кодекс, чл. 74 (4)
  " Избирателните секции по ал. 1 се образуват:
  1. в населените места, където има дипломатическо или
  консулско представителство- при наличие на не по-малко от 20
  избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 25 дни
  преди изборния ден;"

  Какво тълкувание има тук - пише "консулско представителство" а не "консулство според Виенската конвенция ... "

  Аргумента е, че МВнР няма НИКАКВИ основания да изисква 3-те почетни консулства с различни изисквания за целите на ИЗБОРИТЕ.

  Дори ПРАКТИКАТА на самото МВнР е обратната : иначе нямаше с месеци наред на няколко страници за посолството в Германия - най-голямата страна в ЕС, където се предполага че пращаме най-професионалните си дипломати - да виси информация за обратното.

  http://www.gadjokov.com
 70. 70 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#69] от "Красимир Гаджоков":

  Ето ти тълкувание на това що е консул.
  ПоЧетният консул е толкова консул, колкото поЧетният доктор трябва да промовира.

  Fiat voluntas Dei.
 71. 71 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#69] от "Красимир Гаджоков":

  http://ikonomiki.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

  Fiat voluntas Dei.
 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Ей затова трябва да има и електронно гласуване. Тогава подобни спорове ще станат излишни.

 73. 73 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Левон Хампарцумян е поЧетен консул на Канада в България.
  И какво от това - може да им организира изборите на кандците в България ли - или да им оправи документи, или каквото и да било.

  Fiat voluntas Dei.
 74. 74 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#73] от "trakiec":

  Дали почетен консул на друга държава в България може да организира избори за другата дъражава си е изцяло въпрос на другата държава, ако България позволява това.

  А от препратката в текста за дефиниция на "консулско представителство" така и не разбрах какво пречи в случая и как е свързано с конкретния случай.

  http://www.gadjokov.com
 75. 75 Профил на pandazavur
  pandazavur
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#72] от "luda_krava":

  Или както в Германия да може да се гласува по пощата.

 76. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Да и това също. Така ще се решат и проблемите на хората с увреждания, които не могат да се придвижат до изборните секции.

 77. 77 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 471 Неутрално

  на тия дето се чудят защо в Испания са се организирали да имат 23 секции, съветвам да се поразходят на сайта на ЦИК от избори 2009 и прегледат резултатите в секциите в Испания (които тогава бяха 19, а не 16, както посочва погрешно Външно)
  http://www.mfa.bg/bg/24/pages/menu/501

  подсказване : избиратели на ДПС има не само в Турция.

  с

 78. 78 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 471 Неутрално

  извинявам се, дал съм грешен линк
  правилният е
  http://rezultati.cik2009.bg/protocols/rik_32/list.html

 79. 79 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЛЪЖАТА Е ГРЯХ
  Берлин: в Посолството на Република България, вход Leipzigerstr. 19 10117 Berlin

  Бон: в Дипломатическо бюро Бон, Auf der Hostert 6, 53173 Bonn

  Мюнхен: Генерално консулство Мюнхен, Walhallastr.7, 80639 München

  Хамбург: в Почетното ген.консулство на Р България, Alstertor 15, 20095 Hamburg

  Дармщадт: в Почетното консулство на Р България, Hilpertstrasse 3, 64295 Darmstadt

  Магдебург: в Почетното консулство на Р България, Mittagstr. 1 a, 39124 Magdeburg  Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към датата на изборния ден включително, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

  Съгласно Решение № 41-ПВР от 29.07.2011г. на ЦИК, за да се образуват избирателни секции в чужбина, са необходими най-малко 20 саморъчно подписани заявления на български граждани, които желаят да гласуват в едно от посочените по-горе представителства. Тези 20 подписани заявления трябва да постъпят в съответната мисия най-късно до 27. 09. 2011г.

  Любомир
 80. 80 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 627 Неутрално

  подават се ЗАЯВЛЕНИЯ иначе си гледай работата
  избирателни секции на кучето в г#за,
  а филията как да ти нарежа, да ти здъвча ли храната за да не ти се затъпят зъбите

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 81. 81 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Е, т'ва е, на Иван Петров не му е разрешено да гласува?!
  Боце, треперят ли шишарките?!
  ...и да треперят и да не треперят, Болен добре Ви скалъпи, а Вие и без това всичките там сте си на калъп...
  Имало ДС агенти, нямало ДС агенти - с вашата клика, все такива ги поддържате, че чак да му се повдигне на човек, явно проблема е при вас - при нас няма проблеми - тук свободата е като чистия въздух - навсякъде е!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 82. 82 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Гледам, през 2009 г. в Милано гласували 1000 човека. През 2011 нямат дори изборна секция. Не си подали молбите: сигур са емигрирали обратно за Бълагрия? В цяла Италия не са останали българи, изборни секции само в два града. Сбъдна се мечтата на Бойко: българите се връщат в България!

  Любомир
 83. 83 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#70] от "trakiec":

  и на теб от къв зор ти трябва истински консул за да гласуваш? Сигурно ти трепере ръката?

  Любомир
 84. 84 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":

  в берлин са повече

 85. 85 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Как обичам междуведомственото съгласуване у нас: Лисицата казва на опашката си да пита мишката дали бухала знае къде са вечеряли лисицата и вълка... От цялата работа Заека дори и да е с шапка, цигари и никотинови дъвки накрая пак е набит от Мечката, понеже няма каска и кибрит, а само запалка и ментови бонбони.

 86. 86 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#83] от "Любомир Гаврилов":

  Не, не ми трепери.
  Просто почетният консул не е равен на консулски представител.
  Няма тези права и задължения.
  Въпросът е на тълкуване на закона и наредбите на ЦИК.
  Страницата на МВнР няма никаква правна валидност. Освен да накажат административно виновните за грешката.
  Става въпрос за гаф, а не за преднамереност. Поне според мен.
  Дас гезетц ист нихт фюр дас гезес

  За много от нас е важно да се регулират дейностите на почетните консули - какви права имат и какви не.


  А за умни приказки и лозунги - всеки ги може.

  Fiat voluntas Dei.
 87. 87 Профил на nosimoto
  nosimoto
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Сред чуждестранните студенти в Германия в момента българите са на 4то място. Явно на Външно не му пука за тези активни, млади гласове, а още по-малко да си прибере хората след като се изучат.

  За какво си говорим?

  -- i'm sick enough to be totally confident
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK