Редакционен: Важното е изборите да минат в пълна мъгла

Бомбите" на новия Изборен кодекс гърмят една след друга. След запазването на проблема с "мъртвите души" в избирателните списъци и безпрепятственото предизборно "заселване" на избиратели в ключови общини следващият проблем се оказа непрозрачността на стенограмите и протоколите на Централната избирателна комисия (ЦИК).


Според чл. 26, ал. 6 на кодекса "решенията на ЦИК се обявяват чрез публикуване на интернет страницата на комисията и в бюлетина на БТА". Липсата на конкретика обаче се използва от самата ЦИК много удобно за засекретяване на мотивите за вземането на всяко нейно решение. Така за гражданите остава скрито как гласуват членовете на комисията, как се формира мнозинство, каква дискусия се води, какви са особените мнения на членовете на ЦИК, както и кои членове са присъствали.


Че това не е случайно, се потвърди от факта, че преди два дни ГЕРБ отхвърли предлагана от БСП поправка в Изборния кодекс - стенограмите от заседанията на ЦИК да са достъпни в интернет.
Реално няма законова пречка ЦИК сама да оповести стенограмите си.
Тя обаче очевидно няма да го направи, след като вече е излязла със становище, че "в протоколите се отразяват мнения, становища и препоръки по проекти на актове, като същите са свързани с оперативната подготовка на решенията на комисията и нямат самостоятелно значение".


Криенето на обсъждането на комисията е напълно незаконно, като се има предвид, че по закон ЦИК не работи с класифицирана информация, не заседава при закрити врата и следователно няма основание да отказва достъп до документите си. След като съдилищата и Конституционният съд публикуват подробно мотивите си, няма логика точно ЦИК да има преимуществото да не го прави.


И тя го знае, но явно на принципа "След нас и потоп" разчита, че отказите й да осигури прозрачност ще бъдат отменени от Върховния административен съд (ВАС) едва след изборите, когато това вече ще е без значение. Впрочем главната задача ще е изпълнена - вотът ще е протекъл в пълна мъгла.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK