Меглена Кунева: Ще искам прозрачност в бюджета и стрес тестове на закони

Меглена Кунева

© Георги Кожухаров

Меглена КуневаСтрес-тестове за всички закони, които засягат икономиката, и намаляване на президентската администрация - това са конкретните предложения на независимия кандидат-президент Меглена Кунева за българската икономика. Кунева заедно с кандидат-вицепрезидента Любомир Христов се срещна днес с представители на работодателските организации в България, след което тя и техните представители заявиха, че мненията им по много въпроси, засягащи бизнеса, съвпадат. 


На срещата Кунева и Христов са акцентирали върху прозрачността на публичните финанси, прекратяване на забавеното връщане на ДДС и другите плащания от администрацията към бизнеса, както и подобряване на конкурентоспособността, съобщиха от Българската стопанска камара, която беше и домакин на разговора. Самата среща беше закрита за журналисти. 


След нея Кунева заяви, че бюджетът е много подценяван като инструмент за прозрачност и ако стане президент, институцията й ще изиска да се публикуват отчети за какво са похарчени парите от него. Тя каза още, че по време на срещите си в страната хората са искали две неща - работа и справедливост. Затова и според кандидат-президента е важно да се обърне внимание на икономиката.
На закритата среща е била обсъдена и прекъснатата връзка между бизнеса и образователната система, която води до противоречието у нас да има едновременно висока безработица и в същото време да липсва качествена работна ръка.


Ако по един закон няма изготвена оценка на въздействието, ще налагам вето", е заявила още Кунева. Според Любомир Христов причината ръстът на БВП през миналата година да не доведе до отваряне на нови работни места е "стремежът да се контролира дефицитът не чрез намаляване на публичните разходи, а чрез финансова репресия."


По този повод кандидат-президентската двойка е предложила намаляване на публичните разходи до 32-33%, по-висока конкурентоспособност и подготовка на бюджета за 2013 г. още в началото на следващата година. Пред журналисти Кунева заяви, че една от мерките за по-малко разходи може да е намаляване на президентската администрация. На въпрос с колко тя обясни, че засега конкретен план за бройки няма. 


"Вместо да ограничаваме разходите на администрацията, увеличаваме разходите на бизнеса, а това прави всички нас по-бедни", е казал по време на срещата Любомир Христов. 


Работодателските организации са планирали срещи и с другите две кандидат-президентски двойки, които според прогнозите имат най-големи шансове за победа на изборите. В сряда ще бъде тази с Росен Плевнелиев и кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова (ГЕРБ), а на 18 октомври ще е с Ивайло Калфин и Стефан Данаилов (БСП). 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK