Калфин: Бих предложил КС да разтълкува какво означава, че България е социална държава

Калфин: Бих предложил КС да разтълкува какво означава, че България е социална държава

© Цветелина Белутова, КапиталКато президент бих предложил на Конституционния съд да приеме тълкувателно решение какво означава записаното в преамбюла на Конституцията, че България е "социална държава". Това заяви Ивайло Калфин на среща с КНСБ, съобщиха от пресцентъра кандидатът на БСП за президент.
Според него трябва да стане ясно какво означава държавата да носи отговорност и каква точно отговорност за защитата на социалните интереси на българските граждани.


Калфин засегна темата за социална държава и социалния президент, за какъвто се обяви Георги Първанов в началото на втория си мандат на "Дондуков" 2, и при вчерашния дебат с кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. "Президентът трябва да бъде социален. Президентът не е мениджър, който да наблюдава институциите как се движат. Президентът трябва да бъде човек, който изразява гласа на народа, той е човекът, който изразява народното единство", заяви вчера Калфин.


По-късно днес той се срещна и с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Пред бизнес организацията Калфин представи четири мерки за подобряване на бизнес средата. Сред тях са подобряването на образованието и развитието на високите технологии, възобновяемите енергийни източници и енергоспестяващите производства.
В момента финансирането на университетите е обвързано с броя на студентите, което води до снишаване на критериите. По-добре е финансирането да е свързано с реализацията на дипломиралите се, смята Калфин. Сигурно така ще има по-малко висшисти, но те ще са по-качествени и ще отговарят на потребностите на бизнеса, добави той.


Кандидатът за президент каза още, че трябва да се намерят възможности за насърчаване на националните и чуждите инвестиции, които били намалели не само заради кризата.Той обърна внимание и на еврофондовете със забележката, че у нас те се разглеждат "като заместващо, а не като допълващо финансиране на политики".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK