БСП обвини ГЕРБ, че в Перник води мръсна кампания

БСП обвини ГЕРБ, че в Перник води мръсна кампания

© Юлия ЛазароваМутри от Перник ли водят предизборната кампания на ГЕРБ в общината?", попита кандидат-кметът на БСП в града Росица Янакиева, цитирана от партийния пресцентър.


Според Янакиева в предизборната кампания се използват "криминални елементи от Перник за разпространяване на неверни факти и данни". "Кампанията продължи и със заплахи към екипа ми. Върхът беше тази нощ, когато офисът на PR агенцията, която работи за нашата кампания, бе разбит и са откраднати техника и материали от там", заяви тя на пресконференция в централата на БСП.


Янакиева посочи, че в Перник тече "мръсна, клеветническа и компроматна кампания", която цели да очерни служителите на общината и членовете на екипа й. Направени са осем официални проверки, а в момента текат две нови.
Кандидатът за кмет обяви, че хора от екипа й са следени и фотографирани, а снимките се публикуват в местен информационен сайт.


Според зам.-председателя на парламентарната група на БСП Ангел Найденов основните ресурси, на които разчитат ГЕРБ в Перник, са присъствието им във властта, парите и страха. Чрез масовото тиражиране на компромати, чрез тази практика на следене и фотографиране на хора от общината, на хора от екипа на Янакиева, те насаждат страх, смята той.


Според Найденов целта на подобно поведение е да отврати допълнително хората и да ги отблъсне, защото по този начин ще бъде увеличена тежестта на контролирания вот на предстоящите избори.


Секретарят на БСП Антон Кутев отбеляза, че проблемът засяга основни права на гражданите и се превръща в характеристика на предизборната кампания. Ако Бойко Борисов и хората около него сега си позволяват да използват всички сили на държавната машина да всяват страх, не мога да си представя какво ще стане, ако те получат още малко власт, коментира Кутев. По думите му подобно отношение на силово налагане на политически виждания не е имало никога в България.


Кутев съобщи за "десетки тревожни сигнали от кандидати за кметове и съветници на БСП от цялата страна, които били изнудвани по най-различни начини - чрез заплахи за уволнение, ако са държавни служители или с множество проверки, ако имат частен бизнес".


Той даде пример с писмо на кандидат за кмет на БСП, според когото в селото му идват екипи на данъчните, здравната инспекция и инспекцията по труда в един и същи ден и правят проверка само на него. Според Кутев проверяващите действат по предварително изготвени списъци, в които попадат само кандидатите, издигнати от опозиционните партии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK